09.10.2022

Hidasta matkailua

Minusta on tulossa – ja tullutkin jo - hyvin erilainen matkailija kuin nuorempana. Huomaan tämän paremmin joka vuosi. On tietysti luonnollista, että tarpeet ja mieltymykset muuttuvat ihmisen tullessa vanhemmaksi, mutta oma muutokseni liittyy varmasti myös herkistyneeseen stressitasooni ja taipumukseen uupua runsaasta stimulaatiosta.

Kaipaan matkailulta nykyään kasvavassa määrin rauhallista tempoa ja viipyilevyyttä. Haluan tehdä asioita hitaasti, ja tämä näkyy kaikilla elämän alueilla. Kiire ja nopeat aikataulut syövät keskittymistäni ja kykyäni nauttia. Haluan viipyillä. Haluan asioiden imeytyvän minuun hitaasti, niin että ehdin - ja pystyn - vastaanottamaan – kuten myös tekemään.

Matkoilla tämä näkyy siten, että en tykkää etukäteen päättää aikatauluja, koska aikataulut stressaavat ja kutistavat vapautta. En halua suunnitella ennalta, kuinka kauan viivyn missäkin kohteessa – jos kyse on useamman kohteen reissusta kuten saarihyppely – tai mitä teen minäkin päivänä, jos olen menossa yhden kohteen matkalle.

Kaikki ennalta suunnittelu tuntuu hyvin stressaavalta. Tämä on ominaisuus, joka alle 3-kymppiselle Sannille olisi ollut täysin vieras. Nuorempi Sanni rakasti suunnittelua, tehokkuutta ja minuuttiaikatauluja. Matkoilla hän halusi mahduttaa reissupäiviin niin paljon näkemistä ja tekemistä kuin mahdollista. 25-vuotias Sanni olisi varmaan kiitänyt saaria läpi ”kerään niin monta kuin ehdin!” -mentaliteetilla - ja nauttinut siitä. En ollut koskaan stressaantunut ennen Internetin valtakautta.

(Ja kyllä, pidän nettiä ja teho/tietoyhteiskuntaan siirtymistä ilman muuta suurimpana tekijänä kuormittumisessani. Netti mahdollisti mun tiettyjen hyvien ominaisuuksien kääntymisen itseään vastaan.)

Nykyään mun matkailutyylissä korostuu ajanvietto kauniilla maisemapaikoilla. Oli se sitten kattoterassilla sijaitseva kahvila, idyllinen majatalo, kallioinen kukkula tai tunnelmallinen rantabaari. Hakeudun mielelläni paikkoihin, joissa voi yhdellä istumalla saada paljon: saan viipyä, mutta samalla vastaanottaa palkitsevaa stimulaatiota virikkeellisen maiseman myötä.

Kauniit näköalat inspiroivat minua. Parhaita ovat korkealta avautuvat maisemat. Kun saan pysähtyä idyllisen tai jollain tavoin puhuttelevan maiseman ääreen rauhoitun, ja minulle tulee hyvä olo. Maisema voi liittyä luontoon, tai se voi liittyä kaupunkiin. Maisemaan voi kuulua muita ihmisiä, tai sitten ei. (Mielellään kyllä saa kuulua, etenkin urbaanissa miljöössä, sillä ihmiset ovat mielenkiintoisia ja ihmisten tarkkailu on hyvin antoisaa.)

Tämän uuden tendenssin myötä mun matkailuun on liittynyt uudenlainen toive, tai ehkä jopa tarve, majoituksen suhteen. Haluan majoittua kauniilla näköalalla. Ennen tällaisella asialla ei ollut mitään merkitystä, koska kävin kämpillä vain nukkumassa tai tekemässä töitä. (Tai kokkaamassa ruokaa, alhaisimman budjetin matkoilla, kun en syönyt lainkaan ulkona.)

Nyt maisemasta on tullut minulle tärkeä lisäarvo. Sellainen, josta olen valmis maksamaan.

Toki edelleen olen reissuillani myös aktiivinen enkä lähde Kreikkaan vain istumaan hotellin terassilla, mutta maisemahengailu on bonus, jonka hyvin mielelläni liitän matkakokemukseeni.

Ja olenpahan löytänyt kohteita, joissa majapaikan näkymät ovat sitä luokkaa, että niiden äärellä viipymistä voi todellakin pitää itsessään lomana. Egialis-hotelli Amorgoksella on yksi sellainen, samoin Santorinin luolahotellit ja viime syksynä Monemvasiasta löytynyt Hotel Bastione Malvasia, jonka terassia ajattelen yhä kiihkeällä kaipauksella. Tuo paikka oli sellainen, että veret suunnilleen seisahtuivat. Harvoissa paikoissa olen kokenut yhtä voimakkaita tunteita maiseman äärellä.

Tällä matkalla olen valikoinut majapaikkoja puhtaasti maisema-spekseillä. Ateena on kattoterassien luvattu maa, ja siellä voi tehdä harrastuksen uusien katto-paikkojen etsiskelystä. Muutamia sellaisia olen aiemmin esitellyt tässä postauksessa, sekä tässä. Tämän kertainen hotelli oli hotellina aika tympeä ja epätunnelmallinen, eikä kattoterassillakaan ollut palveluja, mutta näkymät olivat todellakin upeat. Ja säästäähän siinä tietysti kun voi viedä katolle omat drinksut ja eväät..! ☺️

Spetsesillä valitsin hotellin, joka oli niin lähellä merta ja rantaa kuin vain Spetses Townissa olla voi. Poroksella majoituin tutussa majatalossa, jonka hienot maisemat tarjoava kattoterassi on tuttu jo kahdelta aiemmalta vierailulta. (Päädyin Spetsesiltä Porokselle, koska Spetses oli todellakin täyteen varattu viikonlopuksi.) Symille olin myös varanut kattoterassillisen paikan – kodikkaalta näyttävän tunnelman ohella ennen kaikkea myös siksi, että kyseisellä terassilla on myös aurinkotuolit. 🙏🏻

Kastellorizon majapaikka oli etsautunut päähäni jo muutaman vuosi sitten. En ole koskaan käynyt Kastellorizolla (-ossa..?), mutta näin eräässä kreikkalaisessa matkailunedistämislehdessä pari vuotta sitten artikkelin Kastellorizosta, ja artikkelin kuvissa esitelty hotelli maisemineen kaivertui aivokuorelleni pysyvästi. Tuonne oli päästävä!

En kuitenkaan lopulta varannut huonetta juuri tästä hotellista, vaan sen viereisestä. Syy? Artikkelin hotelli osoittautui saaren kalleimmaksi eikä hotellin huoneisssa ole jääkaappia/minibaaria (tai vedenkeitintä), seikka, joka on minulle ratkaisevan tärkeä. (Sain hotellista myös hyvin tylyyn sävyyn kirjoitettuja vastauksia tiedusteluihini, joka tuntui äärimmäisen epäkreikkalaiselta ja varmisti, että vien asiakkuuteni toiseen paikkaan.)

Viereinen hotelli ei ole yhtä värikäs ja persoonallinen, mutta se on paljon halvempi, sieltä vastattiin heti erittäin ystävällisesti ja siellä on huoneissa jääkaapit ja vedenkeitin. Ja tietenkin siellä on sama maisema kuin naapurilla..!

Huomenna selviää, lunastuvatko maisemalliset odotukset Kastellorizon suhteen. Tämä päivä kuluu myös stressiä lievittävän hitaissa merkeissä, sillä istun koko päivän laivassa. Mietin pitkään, olisinko kuitenkin lentänyt Rhodokselle, koska se on nopeuden lisäksi puolet halvempaa kuin laiva. Mutta… ei. Kyllä laiva kuuluu olennaisesti mun Kreikan saarihyppelyyn. Hitaassa matkustamisessa on jotain meditatiivista.

Joten: täällä sitä nyt istutaan 23 tuntia. Mutta ei se mitään.

Nautin merimaisemasta. ❤️

.

P.S. Postauksen kuvat ylintä lukuunottamatta ovat tältä reissulta: Ateenasta, Spetsesiltä ja Porokselta. Ylin kuva on Serifokselta 7 vuoden takaa.

P.P.S. Kastellorizon maisemat eivät todellakaan pettäneet, tässä auringonnousu huoneestani tiistaina. 🙏🏻

 

13 comments on “Hidasta matkailua”

 1. Olen itsekin löytänyt itsestäni maisemientuijottajan, varsinkin merta jaksaisi tuijottaa vaikka kuinka (onko tämä joku ikäkysymys 😅?!) Joten samaistun, ihanaa matkan jatkoa ❤️😊!

  Vastaa

  0
 2. Hei, Sanni! Kun nyt olet siellä Kastellorizossa, niin suosittelen käymään vähintään päiväretkellä Turkin Kasissa, vain lyhyt laivamatka välissä (jos nyt tässä maailmantilanteessa Turkkiin viitsii matkustaa). Kas on kaunis, superidyllinen pikkukylä ja sieltä tehdään upeita laivaretkiä, esim Kekovan kierros.

  Vastaa

  0
  1. Kiitos vinkistä, Katri :) Kasin veneitä menee ainakin nyt lokakuussa sen verran vähän (vain yhdet päivössä), että Kas-vierailuun menisi kokonainen päivä, enkä halua tällä lyhyellä Kastellorizo-vierailulla luopua ajasta tällä saarella..! <3 Ehkä ensi kerralla sitten. :)

   Vastaa

   0
 3. Hei,

  tällainen viipyilevä matkailu kiinnostaa kyllä, mutta jo ajatus siitä stressaisi, ettei olisi majapaikkaa hyvissä ajoin varattu. Pelkäisin, että joutuisin yöpymään taivasalla tai maksamaan itseni kipeäksi :D

  Miten teet yleensä majoitusten suhteen, varaatko esim. osan majapaikoista etukäteen?

  P.S. Kahden viikon päästä menossa Lofooteille roadtripille, ja kyllä, jokaiseksi 7 yöksi on jo majapaikka varattu eli reitti aika tarkkaan määritelty 🙈

  Vastaa

  0
  1. tällainen viipyilevä matkailu kiinnostaa kyllä, mutta jo ajatus siitä stressaisi, ettei olisi majapaikkaa hyvissä ajoin varattu. Pelkäisin, että joutuisin yöpymään taivasalla tai maksamaan itseni kipeäksi :D

   Miten teet yleensä majoitusten suhteen, varaatko esim. osan majapaikoista etukäteen?

   Mun "ratkaisu" tähän on syksyllä eli shoulder/low-seasonilla matkailu :) Syys-lokakuussa voi olla Kreikassa ihan varma, että löytää katon päänsä päälle, mikään saari ei ole tähän aikaan vuodesta täpötäynnä - paitsi näköjään Spetses, mutta kävi ilmi että se liittyikin maraton-tapahtumaan joka oli saarella juuri mun vierailun aikaan..! 😀

   Kesällä en pystyisi täällä reissaamaan, juuri tuon "laivat/hotellit/majatalot täynnä" -aspektin puolesta (kaikki tulisi varata todella hyvissä ajoin), sekä myös kuumuuden, joka on täällä heinä-elokuussa sitä luokkaa, ettei jaksa tehdä mitään. Oleilu on pelkkää hiessä kylpemistä. Syyskuu on ihan ultimaattista parhautta, kun sää on yhä upea mutta ei tukalan kuuma, hinnat alhaisemmat ja tilaa löytyy!

   Vastaa

   0
 4. Kun olen viime aikoina enemmän valittanut kosmetiikkatuotteista, niin nyt on vastapainoksi syytä kehua myös yhtä tuoretta löytöä: Urtekramin hyaluronihappoa ja aloe veraa sisältävä päivävoide on todella hyvä.

  Vastaa

  0
  1. Sain sellaisen testariyhdistelmän käyttöön, jossa oli reilusti (monen päivän verran) sekä yö- että päivävoidetta. Noista päivävoide oli kosteuttavampi. Tosi hyvä ja todella edullinen vieläpä!

   Vastaa

   0
 5. Hei,

  Mikähän sun hotelli oli Ateenassa tällä kertaa? Olen ensi viikolla menossa ja kattoterassi jossa ei ole ravintolaa kiinnostaa kovasti! Lisäksi onko yksinmatkaavan naisen parempi ottaa hotelli joltain tietyltä alueelta (tai vältellä jotain)? Olen 9vkr reissussa ja toivoisin yhdistäväni reissuun yhden saaren läheltä Ateenaa. Suosituksia?

  Kiitos paljon vinkeistä ja mielenkiintoisesta blogista!

  Vastaa

  0
  1. Se oli tällainen kuin Athens 21:

   https://www.athens21.gr/

   Tunnelmaltaan tosiaan vähän epähotellimainen koska rakennettu vanhaan kerrostaloon, esim. respa on vasta kakkoskerroksessa (tai ykkösessä paikallisittain, kun eka kerros on katutaso). Mutta terassi on kyllä todella mukava ja näköala wow-wow-wow...! Aamiaisen voi halutessaan pyytää katolle niin aamiaissalin henkilökunta tuo sen sinne, mutta muuten katolla ei tosiaan ole palveluita, vain siistit tuolit ja pöydät.

   Lisäksi onko yksinmatkaavan naisen parempi ottaa hotelli joltain tietyltä alueelta (tai vältellä jotain)?

   En ehkä ottaisi Omonian tai Metaxourghion alueilta. Näillä alueilla on paljon edullisia hotelleja ja ovat käytännössä keskustaa, mutta tunnelmaltaan ja habitukseltaan vähän "sheidejä", en kyllä tykkäisi näihin yksin pimeällä kävellä. Päiväsaikaankin on vähän niin ja näin. Vaikka Metaxourghiossa on kyllä paljon kiinnostavaa kulttuurielämää... mutta tosiaan, se on pitkään tunnettu vähän epämääräisenä alueena, ihan kuten Omoniakin, joten en neuvoisi yksinäistä naisturistia sinne etenkään hämärän aikaan kulkemaan.

   Suosittelen Syntagman ja Monastirakin alueita, näiden väliin jää Plaka eli vanhakaupunki, se on myös kiva alue mutta siellä on vähemmän hotelleja koska se on niin täynnä pieniä taloja ja kapeita kujia. Ei siis otollista aluetta isoille hotellirakennuksille. Syntagma, Plaka ja Monastiraki ovat turistin kannalta tärkeimmät alueet. Akropolin toiselta puolelta Makriyiannin ja Koukakin alueet ovat myös kivoja, lähellä nähtävyyksiä ja turvallisia.

   Olen 9vkr reissussa ja toivoisin yhdistäväni reissuun yhden saaren läheltä Ateenaa. Suosituksia?

   Poros! Ilman muuta!! 🙏🏻❤️

   Tässä jutussa vähän kuvia Porokselta, mulla on vieläkin tekemättä oma, pelkästään Porokselle omistettu blogipostaus:

   https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/muhkea-matkakertomus-ateena-poros/

   Vastaa

   0
  2. Moikka, kiitos tuhannesti vinkeistä!! 🙏🙏

   Päädyin sellaseen suunnitelmaan, että meen porokselle ja jopa samaan hotelliin kun olitte olleet ☺️ Tosi edullinen tähän aikaan vuodesta! Yllätyin ihan 😁

   Ateenasta otin hotellin mosaikon, se on siinä syntagman ja Monastiraki alueen välissä, varmaan ihan hyvä alue? Se sun hotelli oli valitettavasti täynnä.

   Vähän jäin haaveilemaan Monemvasiaan menosta, mutta vaikutti vähän hankalalta kun ei busseja mee suoraan 😅 no seuraavaan kertaan!

   Kiitos vielä kerran, teit matkani suunnittelusta paljon helpompaa! Jos on jotain budjetti ystävällisiä ravintola vinkkejä tuolta Ateenan suunnilta otan mielellään vastaan, mutta pärjään varmasti vain itse etsimälläkin ☺️

   Vastaa

   0
  3. Ateenasta otin hotellin mosaikon, se on siinä syntagman ja Monastiraki alueen välissä, varmaan ihan hyvä alue? Se sun hotelli oli valitettavasti täynnä.

   Tuo paikka on Kolokotroni-kadulla (jos siis tarkoitat Hostelli Mosaikonia, en löytänyt hotellia), se on kivaa nuorten ateenalaisten suosimaa aluetta :)

   Kolokotronin alue on mukana yhdessä mun Ateenan vinkkipostauksessakin:

   https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/kavely-taidekorttelien-ja-boheemin-yoelaman-ateena/

   Vähän jäin haaveilemaan Monemvasiaan menosta, mutta vaikutti vähän hankalalta kun ei busseja mee suoraan 😅 no seuraavaan kertaan!

   Joo, Monemvasiaan pääsy ilman autoa on vähän hankalaa..! Mutta ehdottomasti vaivan arvoista..! 🤩 Jos/kun on jollain reissulla aikaa, kannatta ehdottomasti käydä..!

   Jos on jotain budjetti ystävällisiä ravintola vinkkejä tuolta Ateenan suunnilta otan mielellään vastaan

   Jos tykkäät klassisesta perus-taverna-ruoasta, ikoninen Bairaktaris on superhyvä ja halpa paikka:

   https://www.bairaktaris.gr/?lang=en

   (Kreikaksi nimi kirjoitetaan "Mpairaktaris", koska kreikassa ei ole meidän B:tä --> meidän B on 'mp'. :) Kreikan B taas on meidän V....)

   Löytyy ihan Monastirakin kupeesta (itse asiassa matkan varrelta Monastirakin aukiolta "mun" Plaka-hotellille..! 😄), taverna levittäytyy moneen rakennukseen mutta virallinen osoite on Mitropoleos- ja Kirikeiou-katujen kulma.

   Tämä on varmaan ydinkeskustan halvin taverna, uskallan veikata. Ihmettelen etteivät ole nostaneet hintoja kun paikka on sellainen instituutio, tai ehkä he eivät ole nostaneet hintoja _juuri siksi_. 👌

   Toinen edullinen (mutta ei yhtä edullinen) suosikki on Scholarchio, ja kolmas, aivan eri tyylinen (ei taverna) ja nuoremman väen suosima paikka Mnissikleous-porraskadulla on Yiasemi.

   https://www.scholarhio.gr
   https://www.yiasemi.gr

   Ylipäänsä tuo Mnissikleous-kadun porras/ravintola/kuppila-alue on aivan IHANA, kannattaa ehdottomasti mennä sinne fiilistelemään! Lisiou-katu, Tripodon-katu.... Klepsidras, Thrasivoulou... tosi kivaa aluetta ylä-Plakassa. Tämä alue on turistikrääsäalueen yläpuolella, ei enää turistikauppoja 🙏🏻

   Ihanaa matkaa sulle..! 😍

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)