11.11.2022

Kolme tapaa kosteuttaa ihoa - vinkit optimaaliseen ihon kosteutukseen

Ihon kosteutukseen on kolme mekanismia, ja optimaalisessa ihonhoidossa hyödynnetään kaikkia kolmea.

Nämä mekanismit ovat varmasti monelle teistä "selvää pässin lihaa", mutta kertaus on opintojen äiti. ☺️

Kuvituksena kotimaisen kosmetiikan kunniaksi esimerkkejä kotimaisilta brändeiltä.

Ihon kosteutuksen kolme mekanismia ovat humektanttinen kosteutus, emollienttinen kosteutus sekä okklusiivinen kosteutus. Kaksi jälkimmäistä voivat myös osittain toteutua samoilla aineilla.

1 HUMEKTANTTINEN ELI VESIKOSTEUS

💦 Vesikosteutus on kosteutuksen tärkein muoto. Parhainkaan voide tai öljy ei kosteuta ihoamme hyvin, jos ihosta puuttuu vesikosteutta. Tämä on ollut tiedossa esimerkiksi aasialaisessa kauneudehoidossa jo vuosisatoja, kun taas länsimaissa ajateltiin pitkään, että mitä rasvaisempi voide, sitä paremmin se kosteuttaa. Nyt meilläkin on jo tajuttu vesikosteuden merkitys.

Vesikosteus ei tietenkään ole pelkkää vettä, vaan se on vettä yhdistettynä humektantteihin. Humektantit ovat molekyylejä, jotka sitovat veden ihoon. Tunnetuimpiin humektantteihin kuuluvat glyseroli ja hyaluronihappo. Pelkkä raana- tai lähdevesi ei siis kosteuta ihoa, vaan veden kosteus täytyy saada sidottua ihoon, ja siihen hommaan on kehitetty ystävämme humektantit. Humektantteja on valmiina luonnossa, kuten sokereita, tai niitä valmistetaan labrassa, kuten hyaluronihappoa.

Tehokkain tapa sitoa ihoon runsaasti vesikosteutta on kasvovesi. Miksi? Koska sen kautta iholle saadaan vaivatta kerrostettua runsaasti sekä vesimolekyylejä että vettä sitovia molekyylejä. Oheishyötynä iho saa kasvoveden mukana myös vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Mitään muuta tuotetta ei voi kerrostaa iholle yhtä paljon kuin kasvovettä, sillä muiden tuotteiden sisältämät öljyt, vahat, kumit tai muut sidosaineet eivät suurina määrinä imeydy ihoon, vaan jäävät ihon pintaan ikävän tuntuisena kerroksena. Kasvovedellä ei ole tätä ongelmaa, vaan sitä voi periaatteessa laittaa iholle rajattomasti.

Myös vesivoittoisia öljyttömiä (tai vähäöljyisiä) seerumeita voi pitää osana vesikosteutusta. Kaikki kirkkaat, nestemäiset ja fluidimaiset seerumit kuuluvat tähän ryhmään. Seerumi tuo ihoon kasvovettä enemmän myös muita kuin humektanttisesti ihoa hyödyttäviä ainesosia, mutta sen vaikutus on aina myös kosteuttava.

Öljypohjaiset tai emulsiomaiset seerumit puolestaan kuuluvat seuraavaan kosteutuksen kategoriaan eli emollientteihin.

2 EMOLLIENTTINEN ELI LIPIDIKOSTEUS

🥑 Lipidit eli rasvat muodostavat ihon suojamuurin toisen osan, veden muodostaessa ensimmäisen. Ihon hydrolipidikalvo = vettä + rasvoja.

Terve ja tasapainoinen iho tuottaa sopivassa määrin seebumia eli ihotalia, joka pitää ihon kosteutettuna. Ihotali on meidän omaa kosteusvoidettamme, ja jos iholla vallitsisi täydellinen tasapaino, emme muuta tarvitsisikaan. Ikävä kyllä täysin tasapainoinen iho on nyky-yhteiskunnassa harvan ihmisen luksusta, ja moni tekijä ikääntymisestä ruokavalioon - eikä vähiten moderni elämäntyylimme saasteineen - vaikuttaa siihen, että iho kuivuu, herkistyy ja oireilee. Siksi iho tarvitsee rasvoja ulkoisista lähteistä pysyäkseen hyväkuntoisena, vastustuskykyisenä ja pehmeänä.

Emmollientti tarkoittaa kosmetiikan raaka-aineiden maailmassa pehmentävää ainetta, tyypillisimmin öljyä, vahaa tai voita. Emollienttiset ainesosat auttavat pitämään ihon pinnan pehmeänä ja joustavana. Kasviöljyt kuuluvat tähän kategoriaan. Öljyt puolestaan muodostuvat erilaisten rasvahappojen yhdistelmistä, ja rasvahapot muodostavat öljyn persoonan ja olemuksen: rasvahapot määrittävät, miten öljy vaikuttaa iholla tai ruokavaliossa ja miltä öljy tuntuu. Pehmentämisen ohella öljyillä on hyvin moninaisia vaikutuksia riippuen rasvahappoprofiilistaan: rasvahapot voivat tasapainottaa, kosteuttaa, hillitä talin tuotantoa, laskea tulehdusta ja stimuloida kollageenisynteesiä.

3 OKKLUUSIIVINEN KOSTEUTUS

☂️ Kolmas kosteutuksen mekanismi on okkluusio, eli kosteuden haihtumista ehkäisevän kalvon muodostaminen iholle. Myös okklusiiviset aineet ovat rasvoja, mutta poikkeavat emollienteista paksumman koostumuksensa puolesta. Emollienttiset aineet imeytyvät ihoon ja niillä voi olla ihon syvempiä kerroksia stimuloivia vaikutuksia, mutta okklusiivinen kosteuttaja jää ihon pintaan suojaavaksi kalvoksi - kuin ihon käänteiseksi sadetakiksi, joka ehkäisee kosteuden pääsemistä ulos.

Klassisia okklusiivisia aineita ovat kasvivahat ja -rasvat kuten sheavoi, kaakaovoi, kandelilla-vaha ja riisinlesevaha sekä eläinperäisistä aineista mehiläisvaha sekä lanoliini eli lampaanvillarasva. Synteettisessä kosmetiikassa mineraaliöljyt kuten parafiini ja vaseliini ovat yleisimpiä okklusiiveja. Nämä aineet eivät sanan varsinaisessa merkityksessä kosteuta ihoa, vaan ehkäisevät ja hidastavat jo olemassaolevan kosteuden haihtumista. Siksi okklusiivit toimivat kosteuttajina vain silloin, kun iholle on ensin tuotu kosteutta esimerkiksi kasvoveden, seerumin tai vaikka suihkuhetken myötä. (Suihkun tai saunan iholle jättämän kosteuden voi lukita ihoon levittämällä iholle okklusiivista ainetta, kun iho on vielä kostea.)

Okklusiivisen kosteuttajan merkitys korostuu oikein kuivan ja atooppisen ihon hoidossa. Kun iho on oikein kuiva tai atooppinen, sen suojabarriääri ei toimi kunnolla ja hydrolipidikalvo päästää jatkuvasti kosteutta karkaamaan ihosta. Tällöin iholle on hyvä levittää konkreettinen "stopperi", joka ehkäisee ja hidastaa kosteuden haihtumista. Muut ihotyypit kuin kroonisesti kuiva iho eivät välttämättä tarvitse okklusiiveja kuin tilapäisesti, esimerkiksi sääolosuhteiden heikentäessä ihon omaa suojaa. Talven viima ja pakkanen on esimerkki olosuhteista, joissa lähes kaikki hyötyvät okklusiiveista.

Luonnonkosmetiikassa vedettömät balmi-tuotteet ovat klassisia okklusiivi-kosteuttajia. Aiemmin balmit ovat usein perustuneet mehiläisvahaan, mutta vegaanisuuden noustua valtatrendiksi nyt suositaan sheavoita, vernissapuun vahaa ja erilaisia pähkinärasvoja.

Koska pelkkään voihin tai vahaan tehty koostumus tekisi tuotteesta turhan jäykän levittää (ja kasvokäytössä vähän turhan kiiltävän..!), balmeihin yhdistetään myös juoksevia ja himmeämmän pinnan jättäviä kasviöljyjä.

ENTÄ VOITEET?

Niin, entäs voiteet? Mihin kategoriaan ne kuuluvat?

Kasvovoiteet ovat käytännössä 2 in 1 - tai 3 in 1 -ratkaisuja, jotka sisältävät samassa paketissa kaikki kosteutuksen mekanismit: vesi-, emollientti- ja koostumuksesta riippuen myös okklusiivisen kosteutuksen. Paksut ja suojaavan tuntuisen pinnan jättävät voiteet toimivat okklusiivisesti.

Voide on mainio juttu helppoutensa puolesta ja säästää aikaa verrattuna monen eri tuotteen levittelyyn, mutta kuten 2 in 1 -ratkaisuille on ominaista, ne harvoin toimivat yksinään yhtä tehokkaasti kuin sisältämänsä komponentit erikseen hyödynnettyinä. Vai saako joku esimerkiksi 2 in 1 -shampoolla yhtä hyvän pesu- ja hoitotuloksen kuin shampoolla ja hoitoaineella erikseen?

Näen itse voiteen hyvänä (joskaan en yhtä tehokkaana) vaihtoehtona öljyille emollienttisena kosteuttajana, mutta vesikosteutusta voide ei korvaa, eikä pysty koskaan tuomaan iholle yhtä paljon kosteutta kuin kasvovesi.

❣️Neuvoisin siis aina käyttämään kosteuttavaa kasvovettä, ja sen jälkeen voi valita oman mieltymyksensä tai ihon tilan mukaan, tuoko ihoon emollienttisen kosteutuksen öljyn vai voiteen muodossa. Iho ei tarvitse voiteen sisältämiä emulgaattoreita, joten maksimaalisen hyödyn saat aina öljyllä. Toisaalta voide imeytyy nopeammin ja voi sopia paremmin kiireiseen arkeen.

Oikein herkistynyt ongelmaiho hyötyy usein raaka-aineiden radikaalista karsimisesta, ja tällöin minimalistista öljyä tai balmia ei voita mikään.

Lopuksi muutama tärppi jokaisesta kosteutuksen kategoriasta. Tärpit ovat House Of Organicin Luonnonkosmetiikkapäiviltä, joten ne voi tällä viikolla halutessaan hyödyntää alehinnoin. Koodilla YHDISTÄ saa aina tilauksiin ilmaiset postikulut. Myös, vaikka tilaisit vain yhden kerran.

* mainoslinkki

💦

KOLME HYVÄÄ KASVOVETTÄ:

* PURE BEAUTY BIRCH SAP MIST 16€ / 100 ml (norm. 22,90€) - yksi parhaita kosteuttavia kasvovesiä, ja lisäksi kotimainen. Pure Beautyn koivunmahlakasvovesi sisältää koivunmahlaa, glyserolia, hyaluronihappoa ja antioksidanttista pakurikääpää. Yksinkertaisesti loistava. Sisältää kukkaisen tuoksuista fenetyylialkoholia, minkä puolesta tuote ei välttämättä sovellu hajusteherkille. Fenetyylialkoholia (ei kuivattava alkoholi) käytetään kosmetiikassa peittämään tuotteen raaka-aineiden ominaistuoksua ja sillä on myös säilyvyyttä parantava vaikutus.

* LAPONIE FACE TONER (uudelta nimeltään Balancing Essence) 21€ / 50 ml (norm. 28€) - hajusteeton loistotuote oikein herkälle iholle. Sisältää superkosteuttavaa, antioksidanttista ja ihoa monitahoisesti suojaavaa ektoiinia, glyserolia ja leväuutetta.

* NOVEXPERT MAGNESIUM MIST 6€ / 150 ml (norm. 7,90€) - jos mahdollista, tämä erittäin minimalistinen tuote sopii vielä Laponietakin paremmin oikein herkälle iholle. Supersuosittu - ja jäätävän halpa - Magnesium Mist sisältää vain Kuolleenmeren magnesium-rikasta suolaa ja vettä. Hajusteeton suihke kosteuttaa, rauhoittaa ja tuo iholle vahvasti antioksidanttisen suojan.

🥑

NELJÄ HYVÄÄ KASVOÖLJYÄ:

* FLOW COSMETICS LINGONBERRY BRIGHT 32€ / 30 ml (norm. 45€) - ihanan silkkinen ja ohut öljy kosteuttaa ja kirkastaa ihoa yhdistelmällä jojobaöljy, puolukansiemenöljy ja ruusunmarjauute. Iho jää tämän jäljiltä poikkeuksellisen samettisen tuntuiseksi. Tuotteessa on vieno marjainen tuoksu

* FLOW COSMETICS DETOX OIL 29€ / 30 ml (norm. 38€) - loistoöljy sekaiholle. Jos pelkäät öljyn tukkivan ihoasi, kokeilepa tätä. Erittäin ohut öljy sisältää antibakteerisia ainesosia ja samalla kosteuttaa sekä vähentää epäpuhtauksia. Tarkoin harkittu rasvahappokoostumus sopii nimenomaan seka- ja rasvoittuvalle iholle.

* LAPONIE FACE OIL 34€ / 30 ml (norm. 44€) - erittäin pätevä, hajusteeton koostumus sisältää arganöljyä, kauraöljyä, vadelmansiemenöljyä ja ruusunmarjaöljyä. Tarjouksessa sunnuntaina.

* MOSSA VITAMIN COCKTAIL OIL 14,90€ / 30 ml - markkinoiden kirkkaasti parhaan hinta/laatu-suhteen kasvoöljy hurmaa käyttäjiä ja hämmästyttää edullisella hinnallaan vuodesta toiseen. Trooppisilta hedelmiltä tuoksuva erittäin ohut Vitamin Cocktail -öljy sisältää kymmentä eri kylmäpuristettua kasviöljyä ja imeytyy ihoon hetkessä.

🧴

KOLME HYVÄÄ VOIDETTA:

* MÁDARA SOS HYDRA RECHARGE CREAM 31€ / 50 ml (norm. 41,90€) - yksi aidosti kosteuttavimpia kasvovoiteita koko luonnokosmetiikkamarkkinoilla. Jos mun pitäisi valita yksi ainoa hyvä kasvovoide, se olisi tämä. Mádaran SOS-voiteessa yhdistyy kosmeettinen miellyttävyys, monipuoliset ainesosat jotka kosteuttavat ja suojaavat ympäristörasitteilta sekä miellyttävä tuoksu.

* FRANTSILA RAVITSEVA KASVOVOIDE 15€ / 40 ml (norm. 20,90€) - erittäin hyvä, täyteläinen voide kuivalle, punoittavalle ja couperosa-iholle. Voiteen vaikutus on pehmentävyyden ohella myös okklusiivinen, ja se ehkäisee tehokkaasti kosteuden haihtumista. Monipuolinen koostumus notkuu suomalaisia luomuyrttejä sekä ruusun hoitavia ainesosia joilla on punoitusta hillitsevä ja kapillaareja supistava vaikutus.

* TAIKA SENSITIVE 24 H KASVOVOIDE 7€ / 50 ml (norm. 9,90€) - hajusteeton ja edullinen voide sisältää keramideja, kauraöljyä, rypsiöljyä ja sheavoita. Miellyttävä semitäyteläinen koostumus imeytyy hyvin.

🥥

KOLME HYVÄÄ BALMIA:

* LAPONIE ALL-ROUND-BALM 15€ / 15 ml (norm. 19,90€) - hajusteeton, notkeasti levittyvä ja minimalistinen balsami sisältää arganöljyä, kauraöljyä ja auringonkukkavahaa. Vegaaninen.

* USVA COSMETICS WILD FRUIT BALM 18€ / 30 ml (norm. 23,90€) - hajusteeton, tämäkin todella notkeasti levittyvä herkullisen keltainen balmi sisältää passionhedelmäöljyä, jojobaöljyä, vernissapuun vahaa, skvalaania, sheavoita, kokum-voita ja buritiöljyä. Muutama esteriöljy on lisätty notkistamaan koostumusta. Vegaaninen. Olen viime aikoina käyttänyt Wild Fruit -balmia yöhoitotuotteena. En ole itse yleisesti balmien tai okklusiivisten kosteustuotteiden kohderyhmää, mutta tämä balmi on niin ohut, että sitä on ollut mukava testata.

* FIINI NATURALLY KAURA-HUNAJA-BALMI 12€ / 30 ml (norm. 15,50€) - hajusteeton ja kolmikosta kosteuttavin balmi sisältää kookosöljyä, viinirypäleen siemenöljyä, mehiläisvahaa, sheavoita, kauraöljyä, jojobaöljyä ja hunajaa. Kiitos kookosöljypohjansa, tämä balmi sopii erityisesti kuivalle iholle. (Kookosöljy on komedogeeninen, eikä näin ollen paras mahdollinen öljy epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle, mutta kuivalle iholle se on mainio.) Superkosteuttava hunaja tekee tästä balmista poikkeuksellisen hoitavan. Ei-vegaaninen.

*

Mitä kosteuttavia tuotteita sinä käytät eniten? Kuulutko voiteiden, öljyjen vai balmien käyttäjiin? (Oletan tai ainakin kovasti toivon tässä vaiheessa, että kaikilla on jo kunnon kosteuttava kasvovesi käytössä..! 🙏🏻)

25 comments on “Kolme tapaa kosteuttaa ihoa - vinkit optimaaliseen ihon kosteutukseen”

 1. Kokeilin kasvovettä ekan kerran yläasteella 90-luvulla. Se oli ihan kamalaa. Kun aloin meikata (34v), ostin Lumenen peruskasvoveden puhdistuksen viimeistelijäksi. Mutta se ei kyllä tuonut nautintoa. Whamisan deep rich toner taisi olla mulle kasvovesien maailmaan avaus. Se mullisti mun ihonhoidon. Kuivuus hävisi eikä ole palannut sen jälkeen. Nyt käytössä vaihdellen monia kasvovesiä. Ihastuin myös esim. Bybin mega mistiin. En vois enää olla ilman kasvovettä, jota käytän aamuin illoin.

  Pitää myös kommentoida OT. Ostin Nivean anti dark spot -seerumin. Oon nyt käyttänyt sitä pari viikkoa ja huomannut jännän henkisen ilmiön itsessäni. Se ei tuota iloa, päinvastoin. Pitää pakottaa itteni käyttämään sitä. Yleensä kosmetiikka tuo iloa ja on nautinto. Ehkä tässä jotenkin tökkii se tavoitteellisuus ja paine tuloksista. On aina kurja olo, kun pitää sitä naamaan läiskiä. Mutta käytän sen nyt kyllä loppuun. Ja jo odotan, että se loppuu ja pääsen muiden tuotteiden pariin.

  Oon selvinnyt muutamat viime luonnonkosmetiikkapäivät ilman ostoksia. Mutta nyt kyllä tuli ostettua vaikka mitä. Sain joululahjat hoidettua. Olin ajatellut ostaa dermosilin joulupaketteja, mutta mikään niistä ei tällä kertaa houkuttanut. Ne luontokuvat ei iskeneet yhtään. Joku söpö piirretty eläin olis vielä mennyt, mutta esim.käsirasvojen hiiri tms. ei tuntunut sopivalta lahjalta äitille, joka mökillä hermostuneena siivoa hiirenkakkoja :D ja muutenkin ne käsirasvapurkit oli musta rumat, ihme väripalloja. Viime vuonna tylläsin useasta dermosilin joulupaketista.

  Luonnonkosmetiikkapäiviltä tarttui mukaan myös se Whamisan päärynäkasvovesi, jonka oon halunnut siitä asti, kun siitä kirjoitit :) ja oon halunnut kokeilla Whamisan kaktus-tuotteita ja tänään setti olikin hyvässä alessa. To name but a few ;)

  Vastaa

  0
  1. Oon nyt käyttänyt sitä pari viikkoa ja huomannut jännän henkisen ilmiön itsessäni. Se ei tuota iloa, päinvastoin.

   Hehheh, voin kyllä hyvin samaistua tähän..! :D No, mun kokemus ei ollut ihan noin "iloton", mutta eipä kyseinen tuote ole millään lailla kosmeettisesti hemmotteleva. En yhtään tykännyt sen synteettisestä tuoksusta ja ihotuntumasta, mutta toihan se tuloksia, joten kyllä sitä sen puolesta oli motivaatiota käyttää :) Ymmärrän kyllä tuon "tulosten paineen" tunteen joka vie käytön iloa, etenkin jos on muuten tylsän tuntuinen tuot,e joka ei muilta kuin toivotun tuloksen osalta vastaa omaa arvomaailmaa tai vedä puoleensa.

   Olin ajatellut ostaa dermosilin joulupaketteja, mutta mikään niistä ei tällä kertaa houkuttanut. Ne luontokuvat ei iskeneet yhtään.

   Noniin, on siis heitäkin joihin ne eivät kolahtaneet..! Mä taas ihastelen niitä ihan sydän sykkyrällä...! ☺️ Mutta mieltymyksiä on monia, ja niin kuuluukin olla. :)

   Luonnonkosmetiikkapäiviltä tarttui mukaan myös se Whamisan päärynäkasvovesi, jonka oon halunnut siitä asti, kun siitä kirjoitit :)

   Ai sekin oli tarjouksissa, mahtavaa..! 🙏🏻 Mä en tällä kertaa edes perehtynyt muihin kuin kotimaisen kosmetiikan tarjouksiin, kun halusin omistautua sille teemalle :)

   Heitänpä tähän anekdootin Whamisa-tuotteiden kosteuttavuudesta: olin aiemmin tällä viikolla tekemässä Whamisa-työkeikan Ruohonjuuressa, ja siellä eräs asiakas kertoi käyttävänsä Whamisan Cactus Exfoliating Purifying Toneria _ainoana_ kosteustuotteenaan. Kosteuttavuus ei edes ole tuon tuotteen ykkösfunktio, mutta kaikki Whamisan tuotteet ovat niin kosteuttavia, että näemmä jopa "puhdistava kasvovesi" voi riittää ainoaksi kosteuttajaksi jonkun iholle..! 🙏🏻

   Vastaa

   0
  2. Joo, pitänee odotella niitä tuloksia. Ehkä se sit vielä palkitsee :)

   Näin on ihmiset erilaisia :) ehkä useimmat tosiaan tykkää niistä luontokuvista. Olihan ne kuvina hienoja, mä en vaan halunnut niitä kosmetiikkapakkauksiin.

   Whamisa on kyllä huippu! Odotan innolla kaktus-setin saapumista. Ja sitä päärynää myös!

   Vastaa

   0
  3. Hiirulainen tosiaan taitaa jakaa mielipiteitä :)

   Mä ajattelin heti Dermon jouluteeman nähtyäni, että Sanni ainakin ihastuu näihin 🥰

   Vastaa

   0
 2. Kuinka Fiini tyrnibalmi poikkeaa tuosta kaura-hunajasta?
  Tilasin juuri nimittäin tyrnibalmin ja Laponien balmin myös.
  Kuiva ihoni huutaa epätoivosta kylminä vuodenaikoina :(

  Vastaa

  0
  1. Kuinka Fiini tyrnibalmi poikkeaa tuosta kaura-hunajasta?

   Tyrnibalmi sisältää vähemmän raaka-aineita ja olettaisin sen olevan kevyempi kuin Kaura-Hunaja. (En ole testannut, niin ihotuntumaa en osaa verrata. Inci toki kertoo paljon.) Tyrnibalmi pohjautuu kookosöljyyn kuten Kaura-Hunajakin, mutta siinä ei ole sheavoita, kauraöljyä ja hunajaa, jotka tekevät Kaura-Hunaja-balmista niin erityisen ravitsevan ja kosteuttavan. Kaura-Hunaja-balmi on epäilemättä rasvaisempi. Tyrnibalmia voisi pitää anti-age-vaikutteisena kiitos tyrniöljyn, Kaura-Hunaja-versiossa ei ole anti-age-ainesosia.

   Vastaa

   0
 3. Hei apua, nyt on ihan pakko esittää tyhmä kysymys... 🙈 Eli pitäisikö kasvoveteen aina olla lisättynä jotain humektanttia, jotta vesikosteutus olisi "pätevä"? Olen käyttänyt esim. sellaisia kasvovesiä, joiden ainoa ainesosa on kukkaisvesi, mikä tietysti hanavedestä eroaa, mutta onko niissä humektanttia? Vai pitäisikö pelkkää kukkaisvettä käyttäessä lisätä rutiiniin mukaan jokin toinen vesimäinen tuote, jossa on joku humektantti?

  Vastaa

  0
  1. Moikka Lempi! Ei lainkaan tyhmä kysymys :)

   Lyhyt ja ytimekäs vastaus kysymykseesi on, että kukkaisvesi ei tosiaan kosteuta yhtä tehokkaasti kuin humektantti-pitoinen kasvovesi. Jos sinulla siis on yhdessä pullossa 100% ruusuvettä ja toisessa pullossa kasvovettä, jossa vaikkapa hyaluronihappoa ja natrium-pca:ta, niin jälkimmäinen on kosteuttavampi. Olettaen, että siinä on asianmukainen pitoisuus mainittuja humektantteja.

   Kukkaisvesillä kuitenkin on myös kosteuttavia ominaisuuksia, erityisesti ruusuvedellä.

   Pidempi vastaus:

   Kukkaisvedet ovat siitä poikkeuksellinen tuoteryhmä, että niiden incissä eivät näy niiden sisältämät moninaiset ihoa hoitavat komponentit. Sama pätee myös eteerisiin öljyihin, ja kukkaisvedethän valmistuvat samassa prosessissa missä eteeriset öljyt tislataan; kukkaisvesi on eteeristen öljyjen höyrytislauksen sivutuote ja sisältää osittain samoja hoitavia ainesosia kuin eteeriset öljyt, mutta laimennettuna ja suoraan iholle sopivassa muodossa.

   Kukkaisvedet ja eteeriset öljyt sisältävät lukemattomia kemiallisia komponentteja jotka kosteuttavat, rauhoittavat, tasapainottavat, puhdistavat ja uudistavat ihoa, kasvista riippuen. Näitä komponentteja ei pureta auki incissä, joten incissä lukee vain esim. 'rosa damascena flower water'. Ruusuvesi sisältää paljon kosteutta sitovia fytokemikaaleja. Näin ollen ruusuvesi saatetaan joskus itsessään luokitella "humektantiksi", vaikka se ei sanan varsinaisessa merkityksessä sitä ole. Ruusuvesi kosteuttaa, mutta se myös rauhoittaa, laskee punoitusta ja uudistaa.

   Kukkaisvesissä on eroja, ja kaikki kukkaisvedet eivät ole yhtä kosteuttavia. Esimerkiksi laventelivesi on enemmänkin puhdistava ja tasapainottava kuin kosteuttava.

   Jos sinulla nyt on käytössäsi jokin muu kukkaisvesi kuin ruusu, niin lisäisin kyllä käyttöön myös humektanttisen kasvoveden. :)

   Vastaa

   0
  2. Vau. Tää on siis NIIIIIN huippua, kun täältä saa aina luotettavaa tietoa ja superasiantuntevia & kattavia vastauksia ja vieläpä siten kirjoitettuna, että "maallikkokin" ymmärtää! Kiitos ihan älyttömän paljon! 🙏🥰 Tällä hetkellä tosiaan juurikin tuo ruusuvesi käytössä, mutta aiemmin ollut myös mm. laventeli- ja appelsiininkukkavesiä mulla.

   Vastaa

   0
  3. My pleasure ☺️

   Appelsiininkukkavesi kosteuttaa enemmän kuin laventeli, mutta ei yhtä hyvin kuin ruusuvesi. Appelsiininkukkavedellä on ihoa uudistavia vaikutuksia ja se sopii hyvin ikääntyvälle iholle. :)

   Vastaa

   0
  4. Hei, tähän liittyen mietityttää tuo Novexpertin magnesium mist. Eli kosteuttaako se, vaikka siinä on vain vettä ja suolaa?

   Vastaa

   0
  5. Suola on myös humektantti ja itse asiassa osa ihon omaa NMF-eli kosteustekijää :) Ihon NMF:ssä on monenlaisia suoloja.

   Merivesi sisältää suolan lisäksi muitakin mineraaleja, ja myös näillä on kosteutta sitovia vaikutuksia. 'Merisuola' on hyvä esimerkki incinimestä, joka ei itse asiassa paljasta mitään sisällöstään, muuta kuin, että se sisältää "suolaa". Mutta se sisältää myös muita mineraaleja, kuten magnesiumia.

   Hedelmäuute on toinen hyvä esimerkki incinimestä, joka pitää sisällään lukuisten eri yhdisteiden kirjon. Hedelmäuute voi sisältää vaikka mitä vitamiineja, mineraaleja ja AHA-happoja, mutta incinimi ei sitä kerro.

   Vastaa

   0
 4. Siis Laveran THE kasvovesihän on liimaantunut mun käteen kiinni, sillä alkaa aamut ja päättyy illat. 😄 Alkuvuonna tapahtuneen naaman herkistymis-/allergisoitumisepisodin jälkeen iho on kyllä jotenkin selvästi muuttunut, enää ei iho kestänyt esim. Novexpertin omega-seerumia, ja joidenkin muiden tuotteiden kohdalla olen huomannut saman. Mun ihon kosteutuksesta huolehtii siis Laveran suihke ja voiteena (maailman tylsin, mutta toimiva - ihotautilääkärin kehuma) Cerave moisturising cream. Mua niin harmittaa, että kosmetiikka-iloittelu on näin rajoittunut. Joku kerta kokeilen kyllä vielä Novexpertin c-vitamiiniseerumia, vaikka uhmallakin. 😄

  Vastaa

  0
  1. Huraa Laveran Hydro Sensation! 🤗

   Hyvä, että ihosi sentään kestää vielä sitä. :)

   Mitä CeraVeen tulee, onhan se tylsä, mutta sisältää just tarvittavat aineet, jotta ihon läpäisyeste vahvistuu.

   Vastaa

   0
 5. Mä olen jo pidemmän aikaa käyttänyt itse tehtyä öljyputsaria. Innostuin kerran ihan mielenkiinnosta kokeilemaan, ja koska havaitsin sen täydellisen toimivaksi -ja halvaksi- niin jäin sille tielle :) Mä olen käyttänyt Polysorbaatti-80:a emulgaattorina ja tää Polyglyceryl-4 oleate on ollutkin jo pitkään ajatuksena kokeilla seuraavaksi.

  Tuli mieleen mainita, että kaupastahan saa ihan puhdasta askorbiinihappoa about 1€/ 37gr hintaan, josta voi tehdä C-vitskuseerumia :D

  Vastaa

  0
  1. Äääh, mitä mä sähläsin, tuli ihan väärään postaukseen tuo kommentti. Ei tarvitse julkaista. Laitan uudestaan tuohon oikeaan postaukseen :D

   Vastaa

   0
 6. Heips Sanni! Ihoni on mennyt ihan superkuivaksi tänä talvena... Kosteutan Olivia Kleinin Hydro-suihkeella sekä hyaluronihapposeerumi-öljysekoituksella (Laponien öljy), ja ihoa kiristelee silti. Tänään laitoin meikin alle em. kombon sijaan kasvoveden plus Laponien kasvonaamiota, jonka senkin otsan iho imaisi niin, että laitoin toisenkin kerroksen. Silti poskien iho menee pienille rypyille esim. hymyillessä, eikä hehkusta voi puhua, heh! Mikäköhän seuraavaksi kokeiluun? Kosteusvesi ja balmi? Vai olisiko se Laponien uusi rich-voide toimiva? Tuntuu, että ihosta puuttuu nimenomaan vesikosteutus. Joskus käytin korealaiselta merkiltä sorbettimaista super kosteuttavaa voidetta - se oli kuin paksua hyaluronihapposeerumia -, mutta onko luonnonkosmetiikalla mitään tällaista vaihtoehtoa?

  Vastaa

  0
  1. Moikka Kata,

   Ensimmäiseksi vaihtaisin kasvoveden kosteuttavampaan, jopa reilusti paksuun hoitonesteeseen kuten Whamisan Deep Rich Toner, joka oikeasti on muuttanut monen ihon kokonaan. Se on luonnonkosmetiikkamarkkinoiden kosteuttavin vesi, ei epäilystäkään. Olivian Hydro-suihke kosteuttaa aika miedosti, joten sen tosiaan laittaisin tässä vaiheessa vaihtoon.

   Jos saisin räätälöidä sinulle nyt ihonhoito-ohjelman, se näyttäisi tältä:

   Aamu:

   1 Whamisa Deep Rich Toner
   2 Novexpert Omega Booster Oil (seerumi tähän väliin ei ole välttämätön koska Whamisa on niin kosteuttava, mutta voit sen toki laittaa)
   3 Weleda Skin Food Light (edullinen) tai Urang Rose Ceramide Cream (arvokkaampi)
   4 Mahdollisesti päällimmäiseksi balmi kuten Evolven Blue Tansy Beauty Balm tai C/o Gerdin Blueberry Balm

   Ilta:

   Sama setti, mutta voiteeksi Weledan alkuperäinen Skin Food ja sen päälle hyvin suojaava ja okklusiivinen balmi kuten Laponien All-Round-Balm.

   Tässä on nyt tietysti paljon tuotteita eikä välttämättä tee mieli shopata kerralla tällaista läjää. Avaintuotteet ovat erittäin kosteuttava kasvovesi ja balmi, joita sinulla ilmeisesti ei ole tällä hetkellä kotona..? Jos muutaman tuotteen hankit niin sanon Whamisa Deep Rich Toner sekä jokin hyvä balmi. Itse tykkään tosi paljon c/o Gerdin balmeista jotka levittyvät hyvin ja tuntuvat iholla tosi miellyttäviltä, samoin tuo Evolven on ihan huippu. Koska ihosi on nyt TODELLA kuiva, kannattaa reilusti kerrostaa useampaa eri tuotetta. Weledan Skin Foodin heitin tuonne suositusten joukkoon, koska se on rasvainen mutta sisältää kuitenkin myös vettä, jota totesit iholtasi puuttuvan. En siis jättäisi vesikosteutta pelkän hoitonesteen varaan, vaan balmin lisäksi käytössä voisi myös olla voide, jonka myötä iho saa vielä lisätujauksen vettä.

   Vastaa

   0
  2. Kiitos Sanni! Vitsi miten paneutunut vastaus <3 Tällaisia vaihtoehtoja en olisi itse osannut ikinä miettiä! Kävin ostamassa molemmat Weledat. Minulta löytyy jo PureBeautyn Birch Sap Mist ja Bybin BabeBalm, jotka on jääneet tähän asti vähälle käytölle, kun leukani pod/akne/reagointi tuntuu pysyvän kurissa vain Olivian ja Laponien tuotteilla. Mutta jos koittaisin nyt niillä, ja välttelen leukaa :). Bybillä tulee kyllä aika kiiltävä ja rasvainen lopputulos (etenkin Rich+Bybi oli erittäin diskopallo illalla), mutta yllättävän hyvin Lightin+Bybin päälle kuitenkin hetken imeyttelyn jälkeen pystyi Aliman mineraalimeikin levittämään. Jättääkö c/o Gerd tai tuo Evolven balm himmeämmän pinnan? Luin, että Gerdin balmi on erityisesti sekaiholle, ja epäpuhtaallekin.

   Vähän tuntuu kiristelyä edelleen, nyt kun on meikkiäkin, mutta jännä katsoa, paraneeko ihon kunto päivien käytön jälkeen. Alimasta en haluaisi luopua, kun leuan iho tosiaan on aika reagoiva, ja se on tuntunut sopivan. Whamisan hankin vielä myöhemmin. Olivian Hydrosta tosiaan luulin, että on tosi kosteuttava, kun sitä ihan tehokosteuttajana markkinoidaan!

   Oon varmaan kyllä pitkään hoitanut ihoani liian kevyillä tuotteilla. Nyt nämä pakkassäät vaan kulminoi koko homman, ja iho ei vain pelkästään tunnu kuivalta vaan myös näyttää tosi vahvasti siltä. Tänä aamuna poskien iho tuntui ensimmäisen kerran aikoihin pehmeältä ja kosteutetulta.

   Kiitos sulle, oot kyllä pro :) <3

   Vastaa

   0
  3. Kiitos sulle, oot kyllä pro :) <3

   Eipä mitään, tämä on iloni :)

   kun leukani pod/akne/reagointi tuntuu pysyvän kurissa vain Olivian ja Laponien tuotteilla. Mutta jos koittaisin nyt niillä, ja välttelen leukaa :)

   Tämä kuulostaa fiksulta. 👍 Juuri näin kannattaa tehdä jos vain jaksaa, eli hoitaa eri tarpeiden/ongelmien ihoalueita eri tuotteilla. (Ymmärrän, että osalle tällainen olisi liian vaivalloista ja aikaavievää.)

   Bybillä tulee kyllä aika kiiltävä ja rasvainen lopputulos (etenkin Rich+Bybi oli erittäin diskopallo illalla)

   Rasvainen diskopallo-tulos iltaisin ei haittaa, kun voidekerrokset saavat kuitenkin imeytyä ja hoivata ihoa yön ajan. :) Elleivät sitten pyyhkiydy tyynyliinaan - tämä on tietysti tylsempi juttu :D Kieltämättä välillä mietin, miten paljon "pyörivät" nukkujat saavat yöhoitotuotteistaan tehoja, jos naama pyyhkiytyy tyynyliinaan jo hyvinkin lyhyen ajan sisällä nukahtamisesta.

   Joka tapauksessa, jos iho saa olla suhteellisen rauhassa yöllä :D, on jopa ihan tarkoituksenmukaista laittaa kuivalle iholle "kiiltävä määrä" hoitavia tuotteita, jotta ihon lipidi- ja kosteusvarastot pääsevät kunnolla täyttymään. Tähän ideaan pohjautuvat yönaamiotkin; iho "saturoidaan" hoitavilla aineilla, jolloin se säilyy kosteampana myös päiväsaikaan.

   Jättääkö c/o Gerd tai tuo Evolven balm himmeämmän pinnan? Luin, että Gerdin balmi on erityisesti sekaiholle, ja epäpuhtaallekin.

   Gerdin ja Evolven balmit ovat hitusen himmeämpiä kuin Bybi. Gerdin Blueberry Balm on siitä kiinnostava tuote, että sen rasvapohja sopii kuivallekin iholle, mutta teepuuöljy tuo siihen epäpuhdasta ihoa tasapainottavan vaikutuksen. Se ei siis missään nimessä ole kuivalle iholle liian kevyt balmi. Minusta siinä on ihan huippumiellyttävä koostumus! 😍 Tietysti balmin määräkin vaikuttaa: kuivalle iholle sitä laitetaan enemmän kuin sekaiholle.

   Olivian Hydrosta tosiaan luulin, että on tosi kosteuttava, kun sitä ihan tehokosteuttajana markkinoidaan!

   Hydro-kasvoveden nimi on minusta valittu vähän kummasti, ja erityisesti ihmettelen sen kuvausta Olivian omilla sivuilla. Tehokosteuttava hoitoneste, whaat..? Kuitenkin samassa tekstissä kerrotaan, että tuote MYÖS hillitsee ihon rasvoittumista. Jos asiaa ajattelee jo maalaisjärjellä, yksi ja sama tuote ei voi olla samanaikaisesti superkosteuttava sekä vähentää rasvoittumista. Kun kummatkin ominaisuudet ovat mukana yhdessä tuotteessa, on kyseessä ikään kuin kompromissiratkaisu. Hydro-kasovesi kyllä kosteuttaa sekä tasapainottaa, mutta kumpikaan ominaisuus ei toteudu yhtä tehokkaana kuin se voisi toteutua pelkästään kosteuttavaksi tai rasvoittuvaa ihoa tasapainottavaksi kehitetyssä kasvovedessä. Saatko kiinni siitä, mitä tarkoitan?

   Vilpittömästi ihmettelen, miten Olivia kutsuu tätä tehokosteuttavaksi hoitonesteeksi. Hydro sopii kosteuttamaan normaalia ja kosteusköyhää ihoa, mutta mielestäni ei kuivaa ihoa.

   Pure Beautyn Birch Sap Mist on ainakin mun iholla paljon kosteuttavampi. Toivottavasti pääset hyviin tuloksiin jo sen, Skin Foodin, Bybin ja kumppanien avulla! ☺️

   Vastaa

   0
  4. Kiitos! Jo nyt parin päivän jälkeen huomaan, että olen kuin vähän ruskettunut, kun iho on kunnolla kosteutettu. Paljon freshimpää! :)

   Whamisa ja Gerd lähtee hankintaan, kunhan edelliset pohjat on käytetty.

   Hyvää talven jatkoa Sanni! Palailen taas, kun joku iho-ongelma yllättää :D

   Vastaa

   0
  5. Jo nyt parin päivän jälkeen huomaan, että olen kuin vähän ruskettunut, kun iho on kunnolla kosteutettu. Paljon freshimpää! :)

   Jei! 🤗🙏🏻

   Hyvää talven jatkoa Sanni! Palailen taas, kun joku iho-ongelma yllättää :D

   Kiitos, Kata :) Ihonhoidon iloa..!

   (Mulla on muuten lähiaikoina tulossa blogiin balmivertailu, jos aihe kiinnostaa. ☺️)

   Vastaa

   1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (67)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)