28.01.2019

Mikä Kreikan saari millaiselle matkailijalle?

Kesän lomamatkojen varaus ja suunnittelu käy nyt kuumimmillaan ja Kreikka on edelleen suomalaisten ykköskohde.

Olen käynyt viidelläkymmenellä Kreikan saarella ja saan usein kysymyksiä siitä, millainen saari sopisi minkäkin tyyppiseen lomailuun. Tämä postaus auttaa toivottavasti näissä kysymyksissä. Joku etsii rauhaa ja hiljaisuutta, toinen bilemestaa, kolmas perheelle ja pienten lasten kanssa lomailuun sopivaa kohdetta. Osa saarista yhdistää kaikki toiveet.

Lefkada

Laadin taulukon johon merkkasin minkälaiseen lomailuun kaikki vierailemani saaret mielestäni sopivat. Mukana myös manner-Kreikan kohde Parga.

Toki kokemukset ovat yksilöllisiä ja paikka joka minun mielestäni on rauhallinen, ei ehkä olekaan sitä toisen mielestä. Mitä rantoihin tulee - suomalaisesta näkökulmasta melkein kaikki kreikkalaiset rannat ovat todennäköisesti kivoja ^_^ Tietyt kohteet tunnetaan kuitenkin aivan erityisesti hienohiekkaisista, kuvauksellisista ja kirkasvetisistä rannoistaan. Nämä saaret on merkattu "Upeita rantoja" -kohteiksi, vaikka hienoja rantoja on lähes jokaisella saarella.

Jos haluat lomaltasi vähän kaikkea urbaanista haahuilusta kyläidylleihin ja gastronomiasta luontopolkuihin, sekin onnistuu Kreikan lomakohteissa. Osa saarista tarjoaa monipuolisen kattauksen kaikkea, ja voit viettää samalla saarella sekä kaupunki- että rantaloman. Loistoesimerkkejä tällaisista paikoista ovat esimerkiksi Korfu, Rhodos ja Kreeta. Jos taas haluat kauas kaikesta kehittyneemmästä turismista, ota osoitteeksi esimerkiksi viehättävä Anafi, pikkuinen Lipsi tai leppoisa, maalauksellinen Astypalea.

Symi

 

NOPEAT VALINNAT

(Alempana kaikki saaret kuvauksineen ja lomaprofiileineen).

UPEIMPIA HIEKKARANTOJA

Lefkada (Lefkas), Zakynthos, Kefalonia, Kreeta, Skiathos, Elafonissos, Pikku-Kykladit (etenkin Koufonissi ja Donoussa).

KUVAUKSELLISIA SAARIA

Santorini, Hydra, Symi, Mykonos, Kefalonia, Ithaka, Nisyros, Folegandros

PERINTEISIÄ, KAUNIITA KYLIÄ

Milos, Sifnos, Karpathos, Skyros, Tinos, Astypalea, Paros, Amorgos, Skopelos, Santorini, Kythnos.

PERHEILLE

Korfu, Kreeta, Rhodos, Kos, Samos. Pienemmistä ja vähemmän tunnetuista saarista Agistri.

HISTORIALLISIA NÄHTÄVYYKSIÄ JA ANTIIKIN RAUNIOITA

Kreeta, Delos (pääsee Mykonokselta), Thassos, Kos, Rhodos, Samos, Parga (kylän sijainti mahdollistaa retket upeisiin historiallisiin kohteisiin)

"MENEN EKAA KERTAA KREIKKAAN JA HALUAN VARMAN, IDYLLISEN KOHTEEN TURISTIPALVELUINEEN. MISTÄ ALOITAN?"

Santorini, Parga ja Korfu ovat hyviä tärppejä Kreikan vasta-alkajalle joka haluaa nähdä idyllisintä Kreikkaa ja kaipaa helppoa matkakokemusta järjestetyllä matkalla. Nämä kohteet ovat upeita ja piirtävät hyvin esiin sen mikä tekee Kreikasta maailman vetovoimaisimpia matkakohteita.

 

LUONTOELÄMYKSIÄ JA SPORTTISIA AKTIVITEETTEJA

Kalymnos (kalliokiipeily, sukellus), Naxos (laajin verkosto merkittyjä vaellusreittejä), Amorgos (sukellus, vaellus, joogaretriitit), Sifnos (vaellus), Milos (sukellus, luolia), Kreeta (vaellus, upeita reittejä vuoristoisessa maastossa helpoista vaativampiin), Tinos (vaellus, polkujuoksu), Thassos (vaellus), Nisyros (vaellus, uniikit tulivuorimaisemat)

HÄÄPAREILLE, ROMANTTISET KOHTEET (+luksusta)

Santorini, Hydra, Mykonos, Skopelos, Parga, Korfu, Sifnos.

OFF-THE-BEATEN-TRACK / PERSOONALLISET KOHTEET

Anafi, Kassos, Skyros, Nisyros, Kythnos, Astypalea, Andros, Donoussa, Alonnisos, Ithaka, Elafonissos (rannat kuin Karibialta..!), Agistri, Serifos, Leros.

SAARIHYPPELIJÄN PARHAAT TUKIKOHDAT

Naxos, Paros ja Rhodos. Näiltä on vilkkaimmat ja monipuolisimmat yhteydet muille saarille.

PIENET HELMET - näissä pikkuisissa paikoissa on "se jokin", eikä massaturismia

Folegandros, Elafonissos, Koufonissi, Donoussa, Anafi, Nisyros (saarella kesäisin paljon päiväretkiryhmiä, muuten hiljaista)

 

Korfu

SAARET KUVAUKSINEEN 

JOONIAN SAARET

KORFU – kaupunkia, rantoja, kyliä ja kirkkoja. Monipuolinen Korfu sopii niin perheille kuin urbaaneille kulttuurimatkailijoille ja henkisille joogamatkalijoille. Avainsanat: kaupunki, rannat, perheloma, historia. Tunnettuja kohteita: pääkaupunki Kerkyra sekä Itävalta-Unkarin keisarinna Sissin kesäpalatsi.

ZAKYNTHOS – hienoja rantoja, perheystävällinen ja turistillinen. Zakynthos on sekä skandiperheiden että bilettävien brittinuorten suosiossa. Saarella ei juurikaan ole perinteistä kyläarkkitehtuuria vuoden 1953 maanjäristyksen jäljiltä. Joiltain alueiltaan turismin ehdoilla rakennettua (kuten Lagana). Avainsanat: perheloma, bileloma, rantaloma, pakettiturismi. Tunnettuja kohteita: ”Shipwreck Beach”.

KEFALONIA – iso, kuvauksellinen ja monipuolinen, ei-yhtä-turistillinen kuin muut Joonian saaret. Dramaattisia maisemia ja luontoa, aito kreikkalainen pääkaupunki Argostoli. Avainsanat: rannat, maisemat, luonto, kaupunki. Tunnettuja kohteita: Myrtos Beach, Fiscardon kalastajakylä.

ITHAKA – pieni, erittäin kuvauksellinen ja tunnelmallinen saari. Ei-turistillinen. Purjehtijoiden suosiossa. Avainsanat: maisemallinen, kuvauksellinen, tyylikäs, aikuiseen makuun. Nautiskelijoille, purjehtijoille ja valokuvaajille.

LEFKADA – Kreikan hienoimpia rantoja, suosittuja lomakyliä ja viehättävä pääkaupunki. Joiltain alueiltaan turismin ehdoilla rakennettua, Lefkadan lomakylät kuten Nydri eivät edusta perinteistä kreikkalaiskylien arkkitehtuuria. Avainsanat: rantaloma, pakettiturismi, helppous. Tunnettuja kohteita: Porto Katsiki Beach.

KOILLIS-EGEAN SAARET

THASSOS – vehreä ja monipuolinen Thassos tarjoaa upeita rantoja, viehättäviä kyliä ja runsaasti antiikin raunioita. Läheisyys manner-Kreikkaan mahdollistaa kiinnostavia päiväretkiä. Saaren turistillinen profiili on muuttunut viime vuosina balkanilaisten turistien myötä. Avainsanat: rantaloma, pakettiturismi, kylät, historia, antiikin rauniot.

SAMOS – iso ja monipuolinen saari; paljon kauniita kyliä, hienoja rantoja ja historiallisia nähtävyyksiä. Avainsanat: perheloma, rantaloma, rentous, historia, kauniit kylät.

Hydra

 

ARGO-SARONIAN SAARET

HYDRA – ”boutique-saari”, Kreikan klassikoita, tyylikäs ja hienostunut. Symin ohella Kreikan kuvauksellisin satama. Hydra pysäyttää kauneudellaan mutta muuten saarella ei ole paljon tekemistä tai näkemistä. Avainsanat: luksus, kuvauksellinen, elegantti, aikuiseen makuun.

SPETSES – ”Kreikan Beverly Hills”; tyylikäs, kaupunkimainen ja kreikkalainen. Kreikkalaisten silmäätekevien suosiossa. Upean kirkkaat turkoosit vedet. Viehättävä pääkaupunki jossa komeaa arkkitehtuuria ja hieno ranta fiineine rantaklubeineen. Avainsanat: hienostunut, luksus, arkkitehtuuri. Paljon purjehtijoita. Tunnettuja kohteita: Poseidonion Grand Hotel, kreikkalaisen laivanvarustajan Stavros Niarchoksen oma yksityinen Spetsopoula-saari.

EGINA – Kosmopoliittinen ”Ateenan lähiösaari”. Monipuolinen ja kreikkalaisten suosima; urbaani pääkaupunki Egina Town ja vilkasta yöelämää. Loistava päiväretkikohde Ateenasta. Avainsanat: city, yöelämä, antiikin rauniot. Tunnettuja kohteita: Efean temppelin rauniot.

POROS – idyllinen, mukava, kuvauksellinen ja kompakti saari. Purjehtijoita, kyliä ja hiekkarantoja. Avainsanat: purjeveneet, ihmiset, eloisa, kuvauksellinen.

AGISTRI – pikkuinen, rento, resort-tyylinen, söpö, mukavatunnelmainen. Sopii perhelomailuun ja rentoon rantalomailuun. Avainsanat: perheloma, rantaloma, rauhallinen.

Santorini

 

KYKLADIT

SYROS – Syros on Kykladien hallinnollinen keskus. Pääkaupunki Ermoupoli tarjoaa komeaa arkkitehtuuria, kulttuuria ja vilkasta yliopistokaupungin elämää. Avainsanat: kaupunkiloma, arkkitehtuuri, kulttuuri, kirkot. Saarella on myös hieno ranta.

MYKONOS – klassikko. Upea labyrinttimainen, perinteinen Chora, hienoja hiekkarantoja sekä eeppistä yöelämää. Avainsanat: yöelämä, luksus, kosmopoliittinen, rannat.

PAROS – mukava ja monipuolinen saari jossa vilkkaita ja kuvauksellisia kyliä, hienoja rantoja ja kansainvälisestikin tunnettuja perinteitä kuten Marpissan pääsiäisyön kulkue. Avainsanat: kuvauksellisuus, kylät, perinteet, monipuolisuus. 

ANTIPAROS – pieni ja idyllinen yhden kylän saari. Taskukokoinen pääkaupunki on erittäin kuvauksellinen. Tunnettuja kohteita: Antiparoksen luola.

NAXOS – sopii kaikille! Yksi monipuolisimpia ja antoisimpia saaria; sopii kaupunkilomailuun, rantalomailuun, luontomatkailuun, perhelomailuun ja autenttisesta Kreikasta kiinnostuneille. Naxoksella on kaikkea juuri sopivassa koossa. Avainsanat: rannat, patikointi, historia, arkkitehtuuri, gastronomia, vilkkaus. Tunnettuja kohteita: Portara, venetsialaisten linnoitus Kastro.

SIFNOS – viehättävä saari sopii patikoinnista, kuvankauniista kylistä ja rauhallisista rannoista kiinnostuneille. Heinä-elokuussa myös vilkasta yöelämää Apollonian kylän trendikkäissä baareissa. Autenttinen tunnelma vailla pakettiturismin piirteitä. Avainsanat: luonto, patikointi, kylät.

MILOS – kuvankaunis saari upeilla maisemilla ja hienoilla rannoilla. Sopii Sifnoksen tavoin kuvauksellisista kylistä, patikoinnista ja rauhallisesta rantaelämästä kiinnostuneille. Valokuvaajille! Avainsanat: luonto, rannat, luolat, kylät.

SANTORINI – Kreikan klassikkosaari nro. 1. Ainutlaatuisen kuvauksellinen saari dramaattisilla maisemilla, uniikilla kyläarkkitehtuurilla ja eeppisillä auringonlaskuilla. Kreikkalaisten mukaan: ”On saaria ja on Santorini”. Avainsanat: maisemat, romanttisuus, kuvankauniit kylät, massaturismi. Huomioitavaa: Santorini on yksi Kreikan kalleimpia saaria. Turistien tungos calderan reunan kylissä saattaa ahdistaa. Pitkä sesonki; vilkas kausi jatkuu keväästä aina marraskuulle saakka. Tunnettuja kohteita: Oian auringonlasku.

Bonus: Thirasia. Vietä yö Thirasiassa, Santorinin pääsaaresta tulivuoren purkauksessa irronneella saarella, ja koe Santorini sellaisena kuin se oli ennen massaturismia

FOLEGANDROS – pieni, kuvauksellinen ja rauhallinen. Tarjoaa Kreikan kuvauksellisimpiin kuuluvan kylän; autoton, jyrkän mereen putoavan kallion reunalla sijaitseva Chora on kuin nukketalo-Kreikkaa. Avainsanat: rauhallisuus, idyllisyys, valokuvauksellisuus, tyylikkyys. Tunnettuja kohteita: Panagian kirkko.

SERIFOS – rauhallinen, vaatimaton ja kuvauksellinen. Serifoksen Chora on Kreikan kauneimpia, mutta ei yhtä chic kuin Folegandroksen. Sijainti korkealla kukkulalla tarjoaa upeat 360 asteen maisemat. Avainsanat: kuvauksellinen kylä, rauhallisuus, rannat.

IOS – kesäisin Kreikan vilkkaimpia bilesaaria. Todella viehättävä Chora joka heinä-elokuussa peittyy klubien ja baarien alle. Avainsanat: nuorekas, biletys, rannat. 

ANDROS – omintakeinen, mielenkiintoinen ja elegantti. Laivanvarustuksella vaurastunut Andros ei ole riippuvainen turismista ja sen aistii tunnelmasta. Kiinnostava ja tyylikäs saari on tunnelmaltaan hieman etäisempi kuin muut saaret. Pitkällä, kapealla niemellä sijaitseva Chora on yksi Kreikan kauneimpia. Tsekkaa tasokas modernin taiteen museo. Avainsanat: tyylikäs, autenttinen, aikuiseen makuun, kauniit kylät. Erityistä: kyyhkystalot.

TINOS – pyhiinvaelluskohde, taiteellinen, tunnettu marmoristaan ja kymmenistä kylistään. Avainsanat: pyhiinvaellus, kuvankauniit kylät, aitous, arkkitehtuuri. Tunnettuja kohteita: Panagia Evangelistria -kirkko, koristeelliset kyyhkystalot. Tsekkaa Pyrgosin kylä.

KEA – kreikkalaisten suosima, moneen muuhun saareen verrattuna ”arkinen”, kohokohtana upea Chora. Avainsanat: kreikkalainen, kaunis Chora.

AMORGOS – luontoa, rauhaa, vuoristomaisemia, kuvauksellisia kyliä, tunnettu mm. villiyrteistään. Avainsanat: luonto, patikointi, henkisyys, rauhallisuus. Tunnettuja kohteita: Chozoviotissan luostari.

KOUFONISSI – ällistyttävän kirkkaat, turkoosit vedet ja eeppiset rannat. Kooltaan pieni: saaren voi kävellä ympäri puolessa päivässä. Rauhaa ja upeita rantoja, ei muuta tekemistä kuin lukea kirjaa, piipahtaa tavernassa ja lojua rannalla. Mutta: tule syyskuussa jos haluat välttää suurimman tungoksen rannoilla. Koufonissi on vilkkain ja trendikkäin pikku-Kykladien saarista. Avainsanat: rantaloma, rentous.

DONOUSSA – toinen pikku-Kykladien tähti. Kirkkaat vedet ja upeat rannat. Pakkaa kirja, uikkarit ja rantasandaalit. Avainsanat: rantaloma, rauha.

ANAFI – rauhallinen, äärimmäisen seesteinen. Anafi on kuin omassa todellisuudessaan ”julkkis-Santorinin” vieressä. Vain yksi kylä ja upeita rantoja. Avainsanat: ranta, rauha, pittoreski kylä, get-away-from-it-all.

KYTHNOS – low-key Kythnos muistuttaa olemukseltaan ja maisemaltaan naapuriaan Keaa, mutta tarjoaa useampia kiinnostavia ja kuvauksellisia kyliä sekä vuosisatoja tunnetun kuuman lähteen. Avainsanat: kuvaukselliset kylät, autenttinen Kreikka.

Rhodos Town

DODEKANESIAN SAARET

RHODOS – suuri saari tarjoaa kaikkea; kaupunkilomaa, rantoja, antiikin nähtävyyksiä ja yöelämää. Avainsanat: historia, rannat, linnoitus, massaturismi. Tunnettuja kohteita: Rhodoksen vanhakaupunki, Lindoksen Akropoli.

SYMI – Kreikan kuvauksellisin satama, kuin elävä postikortti. Valokuvaajan unelma. Saarella on vain yksi asutuskeskus; yhteenkasvaneet kylät Gialos ja Horio. Saaren toisella puolella on Panormitiksen luostari, tunnettu nähtävyys sekin. Avainsanat: kuvauksellinen, elegantti, aikuiseen makuun.

KARPATHOS – dramaattiset vuoristomaisemat, vilkas pääkaupunki, kauniita rantoja ja ainutlaatuinen Olympos-kylä. Avainsanat: rannat, perinteet, kylät, patikointi.

KASSOS – hitaan elämän saari, hiljainen, ”tuntematon”. Pääkylän pieni kalastajasatama on kuvauksellinen helmi. Avainsanat: rauhallisuus, aito kreikkalaisuus.

PATMOS – pyhiinvaelluskohde, tunnettu Ilmestyskirjasta ja Pyhän Johanneksen luostarista. Kiinnostava ja rauhallinen saari jossa erityinen ilmapiiri. Erittäin kaunis Chora, hienoja rantoja ja hienostunut tunnelma. Aikuiseen makuun. Avainsanat: luostari, rannat, kylät, rauhallisuus.

KALYMNOS – aktiivilomailijalle; tunnetaan kiipeilymekkana. Saarella yhdistyy aito kreikkalaisuus ja pakettiturismi. Pääkaupunki Pothia on suuri ja vilkas, aidon kreikkalainen kaupunki. Viereinen Telendoksen saari tarjoaa rauhallisia rantoja ja autottoman ympäristön. Avainsanat: kiipeily, sporttisuus, nuorekas.

LEROS – vastakohtien saari; kauniita, tunnelmallisia kyliä sekä Mussolini-Italian aikainen haamukaupunki. Suomalainen kirjailija Göran Schildt asui täällä. Avainsanat: rannat, kauniit kylät, linnoitus, autenttinen Kreikka.

ASTYPALEA – off-the-beaten-track; kaukainen, unelias Astypalea hurmaa ilmapiirillään. Kukkulan rinteitä kiipeävä Chora on Kreikan kauneimpia. Avainsanat: kuvauksellinen, rauhallinen, ei-turistillinen.

NISYROS – omalaatuinen vulkaaninen saari upeilla kraateri-maisemilla ja häkellyttävän kuvauksellisilla pikku-kylillä. Nisyros on kuin Symi Rhodokselle ja Anafi Santorinille; tunnetumman massaturismi-isoveljensä vieressä lepäävä vähemmän tunnettu aarre. Avainsanat: maisemat, kylät, kuvauksellisuus.

KOS – Kreikan tunnetuimpia saaria; täällä on kaikkea antiikin nähtävyyksistä hienoihin rantoihin ja turistikylistä vilkkaaseen pääkaupunkiin ja yöelämään. Bonus: viereinen Nisyros. Avainsanat: perheloma, biletys, rantaloma, massaturismi.

LIPSI – pikkuinen saari upeilla maisemilla ja idyllisellä kylällä. Avainsanat: autenttinen Kreikka, kylät, alternative.

KREETA – kuin oma maa Kreikan sisällä. Kiinnostavia kaupunkeja, kauniita kyliä, kehittynyttä rantaelämää, luontoa, kulttuuria, kulinarismia. Avainsanat: perheloma, rantaloma, historia, antiikin nähtävyydet, gastronomia, luonto, patikointi. Tunnettuja kohteita: Hanian vanhakaupunki, Samarian rotko, Knossoksen palatsi, Vai Beach.

Skopelos

SPORADIT JA EVIA

SKIATHOS – Kreikan hienoimpiin kuuluvia hienohiekkaisia rantoja ja eloisa, tunnelmallinen pääkylä jossa vilkas yöelämä kesäaikaan. Avainsanat: rannat, kaupunkielämä, nuorekas.

SKOPELOS – kuvankaunis saari jossa perinteisiä kyliä, hienoja rantoja ja kuvauksellisia kirkkoja. Skopelos Town tarjoaa viehättävän kattauksen Sporadien perinteistä arkkitehtuuria, eloisaa kaupunkitunnelmaa, kivan linnoituksen ja sopivan balanssin turismin ja aidon kreikkalaisuuden välillä. Kaikki tämä mukavan pienen hiekkarannan äärellä. Avainsanat: kylät, rannat, kuvauksellinen, aikuiseen makuun.  Tunnettuja kohteita: kuvauksellinen Agios Ioannis -kirkko (tuttu Mamma Mia -elokuvasta).

ALONNISOS – pieni ja yllättävän kosmopoliittinen saari jonka moderni pääkylä on yksi Kreikan epätyypillisimpiä. Alkuperäinen pääkylä Chora tuhoutui maanjäristyksessä ja on nyt suurimmaksi osaksi raunioitunutta aavekaupunkia. Alonnisoksen Chora on yksi Kreikan kiehtovimpia. Avainsanat: omaleimaisuus, alternative, luonto, rauhallisuus. Tunnettuja kohteita: munkkihylkeiden suojeluun keskittynyt luonnonpuisto.

SKYROS – persoonallinen Skyros on Kreikan kätkettyjä aarteita. Valtaosa saaresta ei salpaa henkeä tavanomaisilla maisemillaan, mutta pääkaupunki Skyros Town kuuluu Kreikan kiinnostavimpiin ja kuvauksellisimpiin. Sen alapuolella levittäytyä Magazia on mukava, leppoisa rantakohde. Avainsanat: alternative, epäturistillinen, upea kylä. Tunnettuja kohteita: pakanajuhlat.

EVIA – suuri, suhteellisen tuntematon saari, tunnelmaltaan ei-saarimainen koska sijaitsee niin lähellä manner-Kreikkaa. Tunnettuja kohteita mm Loutran kuumat lähteet. Pääset täältä Skyroksen saarelle.

Parga

MUUT

ELAFONISSOS – pikkuinen Elafonissos on saari mutta kuuluu hallinnollisesti manner-Kreikan Peloponnesokseen. ”Kreikan Malediivit”. Pieni, rauhallinen yhden kylän saari. Avainsanat: rantaloma, rauhallisuus.

PARGA - pittoreski Parga saa valokuvaajan sekaisin kuvauksellisilla puitteillaan. Pargassa on kaikkea pienellä alueella; pikkukaupungin vilkasta elämää, ravintoloita, yöelämää, rantoja, venetsialainen linnoitus kaupungin yllä. Monen suomalaisen suosikkikohde, eikä ihme. Suosiostaan huolimatta Pargan ilmapiiri on vähemmän turistillinen kuin vaikka Rhodoksen ja Kreetan suosittujen kohteiden. Avainsanat: rannat, kaupunki, monipuoliset retkimahdollisuudet.

*

Hyvää matkaa Kreikkaan! :)

Lisää vinkkejä Kreikkaan?

Suuri Kreikka-hakemistoni kokoaa tarinoita ja informaatiota kaikista saarista joilla olen käynyt sekä Ateenasta.

Saarihyppelylle?

Lue vinkkipostaukseni saarihyppelyyn sekä hyödylliset satamaoppaat Pireukseen ja Ateenan muihin lähisatamiin.

28 comments on “Mikä Kreikan saari millaiselle matkailijalle?”

 1. Ihana ja niin hyödyllinen postaus, juuri tällaista olen tietämättäni odottanutkin! Haaveena on mennä saarihyppelemään Kreikkaan lähivuosina tai käydä edes parilla saarella - nyt käytynä on vasta Rodos ja Kreeta, mutta kova hinku on palata Kreikkaan.

  Vastaa

  0
 2. Hei,

  Osaisitko sanoa, onko missään saarilla lämmintä vielä maaliskuun alussa?

  Vastaa

  0
  1. Ei taida olla, ellei ole jokin ihan poikkeus säätilassa. Maaliskuu on monen kreikkalaisen mukaan Kreikan kylmimpiä kuukausia, siis jopa tammikuuta kylmepi. Mikä on siinä mielessä hullun kuuloista, kun huhtikuu sitten voi jo olla tosi lämmin.

   Vastaa

   0
 3. Wau, kerrassaan mainio paketti tämä 😊 - kiitos Sanni !
  Tähän täytyy paneutua myöhemmin vielä oikein ajan kanssa, mutta ihan näin iltamyöhällä lumituiskusta juuri kotiin palattua ja nopeasti silmäillen on ensivaikutelma kyllä todella hyvä tästä erinomaisen laajasta ja hyvin strukturoidusta kokonaisuudesta.... Hyytävän viiman jälkeen ihana muistutus auringosta ja kesäisen Välimeren lämmöstä 🇬🇷🌞 - todellinen matkakuumeen nostattaja 😎👍

  Vastaa

  0
 4. Kiitos, tämä oli hyvä ja hyödyllinen ja kiinnostava juttu.
  Olen käynyt tähän mennessä vain Pargassa ja Rodoksella. Rodoksesta en pitänyt, liian turkkilaista markkinahulinaa. Parga taas lumosi kauneudellaan: oliivipuulehdot ja ihanat rannat ja luontopolut. Seuraavaa kohdetta täytyy miettiä tarkkaan ja tästä jutusta on varmasti hyötyä siinä!

  Vastaa

  0
 5. Hei,

  Kiitos tästä erittäin hyödyllisestä postauksesta!

  Meillä on pohdinnassa kesäksi reissu Kreikkaan ja vaihtoehtoina on Skopelos + Skiathos tai Santorini+Paros+Naxos. Itse olen ollut aikaisemmin lyhyellä reissulla Skiathoksella ja Skopeloksella ja ihastuin saariin ihan täysin. Kuitenkin postaustesi perusteella olen nyt myös erittäin kiinnostunut tuosta jälkimmäisestä vaihtoehdosta, vaikka alunperin olin ihan varma, että palaisimme nyt paremmalla ajalla juuri Skiathokselle ja Skopelokselle.

  Erityisesti pidin Skiathoksella kauniista pääkaupungista, rannoista ja joka puolella vilisevistä kissaihanuuksista.
  Skopeloksella viehätti tietty autenttisuus, kauniit rannat , pääkaupunki ihanine ruokapaikkoineen, Glossa ja saaren vehreys. Skopeloksella tai Skiathoksella en kuitenkaan ehtinyt vaeltamaan tms...

  Osaatko sanoa, mitkä ovat suurimmat eroavaisuudet näiden kahden vaihtoehdon välillä?
  Lähinnä kiinnostaisi tietää, onko sinun mielestäsi esim. Naxoksen luonto, rannat, kylät yhtä ihania kun Skiahoksella ja Skopeloksella ja löytyykö Naxokselta ja Parokselta kissoja niin kuin Skiathokselta?
  Kummilla saarilla on mielestäsi paremmat vaellusmahdollisuudet?
  Onko Naxoksen ja Paroksen merivesi yhtä kirkasta kuin esim. juuri Skopeloksella?

  Luuletko, että Naxoksella riittäisi 5 yötä, Paroksella 3 yötä ja Santorinilla 4 yötä?

  Kiitos, jos ehdit lyhyesti vastata :)

  Vastaa

  0
  1. Nyt aikaa :)

   Osaatko sanoa, mitkä ovat suurimmat eroavaisuudet näiden kahden vaihtoehdon välillä?

   Arkkitehtuuri (kylien tyyli) sekä turismin taso. Kykladien valkoiset "sokerikuutio"talot ja Santorinin ihan omintakeinen, historiallinen luolataloarkkitehtuuri luovat ihan erilaisen ilmapiirin kuin Sporadien rakennustyyli. Jo tältä pohjalta vierailu eri saariryhmällä on mielenkiintoinen kokemus.

   Vaikka myös Sporadeilla on paljon turismia ja Skiathosta voi pitää aika perinteisenäkin massaturismikohteena, se on pientä verrattuna Santorinin turismiin. Santorinin turismin volyymi on sitä tasoa, että se voi olla osalle liikaa ja jotkut kokevat tungoksen jopa ahdistavana. Laivalla saapuvalle sataman "karjamarkkina"-meininki voi olla pienoinen shokki, parhaimmillaan tuhannet ihmiset yrittävät päästä laivaan tai sieltä pois ja busseihin pienellä alueella. Lentokoneella saapuva selviää vähemmällä.

   Kuitenkin, Santorinin uniikit maisemat ja poikkeuksellinen kauneus ovat niin palkitsevia, että se tasapainottaa monen - varmaan useimpien - kohdalla kokemuksen kaiken turistiryysiksen arvoiseksi. Täytyy vain punnita ja miettiä, miten paljon ryysistä itse on valmis kestämään saadakseen kokea tämän ainutlaatuisen paikan. <3

   Lähinnä kiinnostaisi tietää, onko sinun mielestäsi esim. Naxoksen luonto, rannat, kylät yhtä ihania kun Skiahoksella ja Skopeloksella ja löytyykö Naxokselta ja Parokselta kissoja niin kuin Skiathokselta?

   En ole itse rantaihmisiä eli en ole vieraillut Naxoksella ja Paroksella monillakaan rannoilla, mutta sen perusteella, mitä saarten ympärikierroksilla olen nähnyt, sanoisin, että Naxos + Paros eivät päihitä Skiathoksen rantoja. Kuitenkin, esimerkiksi Paroksen pääkaupungin Parikian ranta on minusta ihan mielettömän ihana, hienohiekkainen ja todella kirkasvetinen. Arvotan itse enemmän rantojen kohdalla niiden palveluita ja läheisyyttä kaupunkiin (en jaksa helposti lähteä kauemmaksi vain rannan takia), ja tällä pohjalla Parikian ranta on ihan täydellinen. Skiathoksella ja Skopeloksella vastaavan tasoisille rannoille on kuljettava pidempi matka kaupungista, mikä taas vähentää minulle niiden arvoa :)

   Kylät ja luonto ovat mielestäni ihan yhtä kauniita ja kiinnostavia Naxoksella ja Paroksella kuin Skiathoksella ja Skopeloksella. Kyliä on Naxoksella ja Paroksella myös paljon enemmän kuin Sporadien saarilla. Näillä saarilla saisi kulumaan useamman päivän pelkästään siihen, että vierailee pääkaupunkien ulkopuolella eri kylissä. Paroksen kylät ovat erityisen viehättäviä. Tällä saarella on kuvauksellisia poukamia melkein joka "nurkassa", tuntuu :D

   Kissoja on Kreikassa kaikkialla, ihan kaikkialla. :)

   Kummilla saarilla on mielestäsi paremmat vaellusmahdollisuudet?

   Skiathoksella ja Skopeloksella en itse ehtinyt patikoida, mutta Skiathoksen reiteistä on tehty oma kirjakin joten olen käsittänyt että siellä on oikein hyvät patikointimahdollisuudet. Naxoksen reitit taas ovat kuuluisia ja vaellus mainitaan aina yhtenä saaren "the" aktiviteeteista. Naxoksella on Kykladien korkein vuori, ja reitti sinne on kuulema erityisen palkitseva. Myös Paroksella on paljon upeita vaellusreittejä, mutta Naxoksen reitit on merkitty paremmin. Paros ei ole ikäänkuin jaksanut panostaa vaellusreittiensä ylläpitoon ja hyvään löydettävyyteen (mikä on harmi).

   Onko Naxoksen ja Paroksen merivesi yhtä kirkasta kuin esim. juuri Skopeloksella?

   Paikoin on, mielestäni enemmän Paroksella. Antiparoksen minisaarelta (Paroksen vieressä) löytyvät kirkkaimmat vedet.

   Luuletko, että Naxoksella riittäisi 5 yötä, Paroksella 3 yötä ja Santorinilla 4 yötä?

   Tämä kuulostaa mielestäni oikein hyvältä :) Itse ehkä jakaisin yöt 4-4-4, mutta minä olenkin puolueellinen koska Paros on lempisaareni numero 1 ^_^

   Toivotan ihanaa reissun suunnittelua! :)

   Vastaa

   0
 6. Kiitos! Juuri eilen illalla toivoin, että saisi tämän kaltaisen listan eteeensä! :D Pitäisi lapsen kanssa lähteä ensimmäistä kertaa kahdestaan reissuun ja Kreikka olisi tähtäimessä. Uskaltaisikohan sään puolesta reissuun jo huhtikuussa, jos koululaisella on toiveena pulikointi ja pällistely? Itse olen käynyt lapsena Kosilla ja Kreetalla ja aikuisiällä vuosia sitten Samoksella, ja nyt pähkäilen pitäisikö ottaa uusinta, vai mennä ihan uuteen kohteeseen. Toiveena "aitoa" kreikkalaisuutta, mutta sen verran turismitoimintaa, että koululainen pääsee uimaan (meri + uima-allas). Olisiko kenelläkään vinkkejä?

  Vastaa

  0
  1. Moi! Huhtikuu on selvästi lämpimämpi kuin Suomessa mutta epävakaa ja vaikeasti ennustettava, asteet voivat olla 15 tai 30. Keskimäärin kuitenkin 18-20 tuntumassa. Meri on huhtikuussa vielä liian kylmää uimiseen, ellei ole tottunut "kylmävesiuimari", eli uinti rajoittuu huhtikuussa hotellien uima-altaille ellei erityisesti tykkää kylmästä merivedestä. :)

   Jos suunnitelette matkaa korkean sesongin ulkopuolella, suosittelen ehdottomasti syys-lokakuuta kevään sijaan, etenkin jos haette lomalta uimarantailua. Syyskuussa vesi on lämpimimmillään ja lokakuukin on vielä ihan täydellistä pulikointiaikaa :) Syksy on IHAN PARAS sesonki säiden ja hintojen puolesta, kevättä suosittelen syksyn ohi oikeastaan vain jos on kiinnostunut kukkaloistosta ja/tai pitkistä vaelluksista. Kevään vehreys ja luonnon värit ovat upea kokemus, ja mikäli tykkää patikoida, kevät on syksyä parempi koska syksyisin sää voi vielä olla jopa liian kuuma pitkille vaelluksille.

   Vastaa

   0
 7. Olet kyllä parasta mainosta Kreikalle upeilla kirjoituksilla ja kuvilla.:)
  Tänä keväänä huhti-toukokuussa meidän perhekin pääsee eka kertaa Kreikkaan, Rodos kohteena.
  Odotan lomaa innolla ja varmasti "helppo" kohde vähän matkustaneille.
  En anna negatiivisten mielikuvien ("massaturismi, turkkilainen markkinatunnelma" Rodoksesta pilata odotustamme ;)

  Vastaa

  0
  1. Oma asenne ja mieltymykset ratkaisevat, älä siis ihmeessä anna muiden vaikuttaa kokemukseesi :) Rodoksella on oma kiistaton charminsa, oli siellä massaturismia tai ei, ihan kuten Santorinillakin <3 Meitä on monenlaisia ja kaikilla on oikeus nauttia lomakohteista omalla tavallaan, sinun Kreikkasi on juuri sinun Kreikkasi <3

   Ihanaa matkan odotusta sinulle ja perheellesi! :)

   Vastaa

   0
  2. Itse olen kierrellyt Kreikkaa jonkun verran, kun siellä on sekä ystäviä, että sukua ja en voi sille mitään, että Rodos on suosikkini kaikista missä olen käynyt! :-D Toki tähän vaikuttaa varmasti sekin, että asuin siellä teininä ja sain paljon ystäviä, joiden kanssa ollaan edelleen näin 15 vuoden jälkeen päivittäin yhteydessä. Mutta joka tapauksessa rakastan paikkaa sydämeni pohjasta ja käyn siellä aina, kun mahdollista, joten ei kannata lannistua etukäteen muiden kokemuksista, vaan mennä ilman ennakkoajatuksia. :-) (Itse esim tykkäsin Santorinista, mutta en niin paljoa, että haaveilisin päästä sinne uudestaan.) Toki jos jotain suosittelisin, niin se, että Ellinrannan/kasinon/tuulisen rannan-alueelle ei kannata jämähtää, koska siellä turismi on mielestäni häiritsevintä. Vanha kaupunki on ihanin iltaisin/öisin ja jostain syystä (onneksi) turistit eivät siellä suurissa määrin näy (päiväaikaan verrattuna) pimeän tultua, mutta paikalliset sen sijaan käyvät siellä syömässä ja ulkona. Ja toki kannattaa ehdottomasti vuokrata auto ja kierrellä pienempiä kyliä :-) ♡ Itse odotan kovasti, että lapseni on sen ikäinen, että saan alkaa reissaamaan hänen kanssaan kaksin niin, että se tuntuu molemmille lomalta :-D

   Vastaa

   0
  3. Kiitos ihanat Sanni ja E kommenteistanne!
   Näinhän se juuri on kuten sanotte♡

   Vastaa

   0
 8. Voi mieletöntä, mikä tietopaketti! Kiitos ihana Sanni! Tästä on suuri apu, kun mietitään syyskuun alkuun 25-vuotishääpäivämatkaa! 👌

  Vastaa

  0
 9. Mahtavaa millaisen tietopaketin olet väsännyt kreikan kohteista👌🏻😃
  Tämä pitää lukea ajatuksella ja varmasti useampaan otteeseen!

  Vastaa

  0
 10. Tuo huulikiilto sävyssä Soft Mauve näyttää tosi kivalta. :) Onko se kuinka viileä sävy? En löytänyt siitä kuvia netistä.

  Osaatko muuten periaatetasolla sanoa mihin perustuu se, että esim. The Ordinaryn sivuilla suositellaan että direct acids -tuotteita ja antioxidantteja sekä peptidejä käytettäisiin vuorotellen? Se on muotoiltu tyyliin: parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Sivuilta ei kuitenkaan löydy tietoa siitä, onko yhteiskäytöstä jotain haittaa vai huonontaako se vain tuotteiden tehoa. Tarkoittaakohan vuorotellen esim. vuoroviikoin esim. aha-happoja ja vuoroviikoin peptidejä vai sitä että esim. peptidejä käytettäisiin aamuisin ja aha-happoja iltaisin? Laitoin tuosta jo kyselyäkin heille, mutta vastaus oli kysymyksen vierestä, eli siitä ei ollut mitään apua.. :) Täytyy kai sitkeästi kysyä uudelleen.

  Tilasin The Ordinaryn Mandelic Acid -seerumin, mutta en uskalla aloittaa käyttöä, kun en tiedä miten ja mitä sen kanssa voi yhdistää.

  Vastaa

  0
  1. Tuo huulikiilto sävyssä Soft Mauve näyttää tosi kivalta. :) Onko se kuinka viileä sävy? En löytänyt siitä kuvia netistä.

   Se on viileä :) Kuvia ei varmaan löydy vielä siksi, kun tuote on niin uusi.

   (Tämä kommentti oli varmaan tarkoitettu Lavera-postaukseen :))

   Osaatko muuten periaatetasolla sanoa mihin perustuu se, että esim. The Ordinaryn sivuilla suositellaan että direct acids -tuotteita ja antioxidantteja sekä peptidejä käytettäisiin vuorotellen?

   Missä tuo lukee? (Jos muistat niin linkkaa, kiinnostaa nähdä tarkka sanamuoto :)) Edit. Taisinkin jo löytää, lukee Buffetin kohdalla ainakin: "It is best to not use Peptides in the same routine as the following products: Direct acids, LAA (L-Ascorbic Acid) and ELAA (Ethylated Ascorbic Acid). In addition, we would recommend avoiding the use of products containing copper peptides in the same routine as strong antioxidants as well as direct acids/LAA/ELAA."

   Uskoisin että heillä on perehdytty ainesosien ristikkäisvaikutiksiin ja näin ollen luottaisin tähän ohjeistukseen.

   Tuon Buffetin kohdalla lukevan pitkän litanian perusteella saan käsityksen, että yhteiskäyttö lähinnä heikentää tuotteiden tehoa tai "hajottaa" koostumuksen ("some of the formulations are more susceptible to hydrolysis with certain types of Vitamin C or acids") mutta ei ole haitallista. (Silloinhan yhteiskäytöstä tulisi olla tarkemmat ohjeet.)

   "Vuorotellen"-käytön ymmärrän niin, että kunhan ei käytä näitä yllä mainittuja aineita samassa rutiinissa peräkkäin. Eli aamulla voisi käyttää peptidejä ja illalla happoja. Näin minä sen käsitän. Pointti on, etteivät nämä erikseen listatut aktiiviaineet päädy iholle samaan aikaan jolloin yksi aine voi pilata toisen aktiiviaineen seerumipohjan koostumuksen.

   (Kylläpäs The Ordinarylla on tosiaan menty monimutkaisiksi mutta toisaalta se varmasti myös lisää heidän arvostustaan, vaikuttavat entistä enemmän hardcore ihonhoitotiede-asiantuntijoilta :))

   Vastaa

   0
 11. Ios oli syyskuussa myös oikein hyvä kohde perheloman kohteeksi. Oletko käynyt Paroksella Naoussan kylässä? Naoussan vanhakaupunki ja sataman tunnelma oli jotain ennen kokematonta, ihan unelmakohde! Tosin ei vilkkaan kolmevuotiaan kanssa paras valinta, jos olisi halunnut nauttia kylän tunnelmasta rauhassa :D

  Vastaa

  0
  1. Oletko käynyt Paroksella Naoussan kylässä?

   Olen käynyt, monesti :) Ihan kuin elävä postikortti, niin kaunis <3

   Vastaa

   0
 12. Olen ollut Kreetalla maaliskuun viimeisellä viikolla. Oli erikoismatka ryhmälle. Päivällä oli lämmintä mutta yöt viileitä.

  Vastaa

  0
 13. Ollaan oltu ryhmän kanssa Kreetalla maaliskuun loppupuolella. Päivisin oli aika lämmintä mutta yöt viileitä.

  Vastaa

  0
 14. Hei, olen menossa 14 v poikani kanssa Kreikkaan. Pojan ainoa toive on, että löytyisi ranta mistä voi hyppiä kalliolta mereen! Äitillä on toki muitakin toiveita kuten pienimuotoinen shoppailu ja hyvä ruoka. Osaatko kertoa mistä löydettäisiin parhaat rannat kalliohyppelyyn? Muistatko esim että jossain olisi ollut iloinen poikajoukkio hyppimässä veteen? Haluan löytää sen paikan 😅
  Olen miettinyt ehkä Zakynthosia tai Naxosia mut niissäkään en tiedä mikä kylä olisi meidän majoittumiskohde

  Vastaa

  0
  1. Moikka Outi!

   Olen pahoillani, mutta en osaa auttaa tässä..! 🙈 En itse juurikaan ui Kreikan matkoillani enkä etsi uimiseen sopivia paikkoja, niin näistä kertyy huonosti vinkkejä. :/ Hiekkarantoja löytyy loputtomiin, mutta paikkoja, joissa voisi hypätä suoraan kalliolta mereen, en valitettavasti osaa nimetä. Harmi kun en pysty tässä auttamaan.

   Itse tekisin niin, että kun löydätte mukavan tuntuisen saaren, ottakaa yhteyttä saaren matkailutoimistoon ja kysykää hyppäämiseen sopivista uimakallioista. (Yleensä joka saarella on oma visit-saaren-nimi-sivusto, jonka kautta voi laittaa kysymyksiä liittyen saaren matkailupalveluihin.)

   Vastaa

   0
 15. Moi! Olemme miettineet matkan varaamista Parokselle kesäkuun ensimmäiselle viikolle. Luuletko, että silloin on jo tarpeeksi lämmin uima-altaalle/rannalle?😊

  Vastaa

  0
  1. Ei välttämättä, tosin riippuu siitä, millaiseen vedenlämpötilaan olette tottuneet (esim. harrastatteko talviuintia). Kesäkuun alkupuolella merivesi ei ole vielä kovin lämmintä.

   Rannalla kyllä voi oleilla (jos siis haluaa vain ottaa aurinkoa) :) Kreikassa voi olla lämpötilan puolesta rannalla joskus jo huhtikuussakin. Lopulta on kuitenkin tuurikysymys, millainen sää omalle lomaviikolle sattuu. Kesäkuun alussa voi olla yhtä hyvin +20 kuin +35 astetta.

   Vastaa

   1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)