20.03.2024

Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan?

Seuraava tiheästi esitetty ihonhoitokysymys: "missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan iholle?" Sekä: "voinko laittaa iholle samanaikaisesti ainetta X ja ainetta Y?" 

Kaikkein yksinkertaisimmassa hoitorutiinissa, johon riittää periaatteessa kolme tuotetta (ja johon annoin tuotevinkkejä edellisessä postauksessa), ei järjestyksessä tietenkään ole epäselvyyttä: iho puhdistetaan (1), vesikosteutetaan kasvovedellä tai hoitonesteellä (2) ja rasvakosteutetaan öljyllä, voiteella tai balmilla (3).

Tyypillisesti kysyjä käyttää useampia seerumeita ja/tai aktiiviaineita, esimerkiksi kuorivaa seerumia tai kasvovettä, ja on epävarma, miten kuorivat, geelimäiset, öljymäiset ja eri lailla aktiiviset aineet yhdistetään.

Tämä postaus vastaa siihen. :)

Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan?

Kerrostusperiaate

Aloitetaan kerrostusperiaatteesta. Perusperiaatteen nyrkkisäännön tuntee teistä jo varmasti suurin osa: vesimäiset tuotteet levitetään iholle ensin, sitten rasvamaiset.

Vesimäisiä tuotteita ovat kasvovedet, hoitonesteet, geelimäiset seerumit ja ohuet, vesivoittoiset emulsiot. Rasvamaisia tuotteita ovat öljyt, voiteet ja balmit.

Rasvamaisten tuotteiden järjestykseen on kuitenkin vielä kaksi eri koulukuntaa. Tämä kohta kirvoittaa myös eniten kysymyksiä:

laitetaanko öljy ennen vai jälkeen voiteen?

Tapa yksi: rasvamaiset tuotteet levitetään järjestyksessä emulsiot - voiteet - öljyt - balmit, eli vettä sisältävät rasvamaiset tuotteet ensin.

Tapa kaksi: rasvamaiset tuotteet levitetään järjestyksessä juoksevasta kiinteämpään, eli öljyt - emulsiot - voiteet - balmit.

Kuvakaappaus The Ordinaryn sivulta

Itse noudatan kakkostapaa, ja minusta on loogista, että olomuodoltaan ohuempi tuote levitetään ensin: öljyt ovat ohuempia kuin voiteet. Esimerkiksi The Ordinary suosittaa tätä tapaa (kuva yllä), samoin korealaisessa metodissa öljy tulee ennen voidetta. Ykköskoulukunta taas laittaisi voiteen ensin, vaikka se olisi paksumpi kuin öljy, koska heidän logiikkansa mukaan öljy lukitsee voiteen kosteuden ihoon. Esimerkiksi Lumene ja Djusie suosittavat tätä tapaa.

Kerron "salaisuuden": iholle ei itse asiassa ole väliä, kumman levität ensin, öljyn vai voiteen. 😉 Iholla öljyn ja voiteen komponentit kuitenkin sekoittuvat toisiinsa. Voit siis laittaa öljyn ja voiteen siinä järjestyksessä, mikä tuntuu sinusta mukavalta.

Seuraava seikka kuitenkin puoltaa vielä öljyn levitystä ennen voidetta, ja rikkoo ykköskoulukunnan logiikan: monia kasvoöljyjä myydään öljyseerumin nimellä, ja tällöin öljy suositellaan levitettävän voiteen alle.

Öljyseerumin nimellä myytävän tuotteen öljykoostumus aniharvoin eroaa kasvoöljynä myytävän tuotteen koostumuksesta. Öljyseerumi on siis yhtä kuin kasvoöljy. Ja miksi kumpikaan tällöin laitettaisiin voiteen päälle..? Mutta: teit miten päin tahansa, ihosi kiittää ja hyötyy tuotteista. :)

Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan?

IHONHOIDON PERUSRUTIININ TUOTEJÄRJESTYS:

1. Kasvovesi
2. Kosteuttava vesipohjainen seerumi
3. Silmänympärysvoide (jos käytät erillistä sy-voidetta)
4. Kasvoöljy tai öljypohjainen seerumi 
5. Kasvovoide
6. Aurinkosuojavoide

Et tietenkään välttämättä tarvitse näin montaa tuotetta, ja esimerkiksi kasvoöljy ja kasvovoide ovat useimmilla ihotyypeillä toistensa vaihtoehdot. Et tarvitse molempia, ellei ihollasi ole korostunutta kuivuutta. Samoin seerumin voi jättää pois, jos iho on tasapainoinen.

Aurinkosuojavoide kuuluu tätä nykyä standardisuositukseen vuodenaikaan katsomatta, mutta Suomen leveysasteilla harva käyttää SPF-voidetta vuoden ympäri. En itsekään tee näin, enkä koe, että Suomen talviajan UV-indeksi antaa siihen perusteltua syytäkään.

☀️ ✔️ Mutta: jos haluat hyödyntää parhaan keinon ennaltaehkäistä ihon ikääntymisen merkkejä, silloin UV-suojavoide vuoden ympäri on ehdottomasti suositeltavaa.

Mikään ei hidasta ikääntymisen merkkejä tehokkaammin kuin aurinkoaltistuksen vähentäminen ja UV-säteilyltä suojautuminen. Muistathan kuitenkin, että iho myös tarvitsee jonkin verran aurinkoa. Iholle on hyväksi jo D-vitamiinisynteesin kannalta, kun se saa olla lyhyitä hetkiä auringossa ilman UV-suoja-aineita.

Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan?

Entä kun käytössä on useampia seerumeita samanaikaisesti?

En itse lähtökohtaisesti suosittele monen eri seerumin käyttöä samanaikaisesti. Näen, että monen eri aktiiviaineen kerrostaminen iholle voi kuormittaa ihoa, ja tuottaa pitkässä juoksussa enemmän hallaa kuin hyötyä. Poikkeuksena kosteuttava seerumi + kohdennettu täsmäseerumi; kosteuttavan seerumin kuten perus-hyaluronihapposeerumin voi yhdistää samassa rutiinissa minkä tahansa toisen seerumin kuten C-vitamiinin, niasiiniamidin, anti-pigmentaatioseerumin, retinolin jne kanssa. Tällöin levitä tehoseerumi ensin, ja kosteuttava seerumi sen jälkeen.

Mikäli haluaa käyttää ihonhoidossaan useita eri täsmäseerumeita, ne on kerrostamisen sijaan parempi kohdentaa eri vuorokaudenaikaan: esimerkiksi niasiiniamidiseerumi tai C-vitamiiniseerumi aamulla, retinoliseerumi tai peptidiseerumi illalla.

Entä kun käytössä on happopitoisia, kuorivia tuotteita?

Kun käytät kuorivia hydroksihappoja sisältäviä, iholle jätettäviä tuotteita kuten seerumeita ja kasvovesiä, ne tulee aina laittaa suoraan puhdistetulle iholle, mielellään jopa ennen kosteuttavaa kasvovettä. Hydroksihappoja ovat AHA- eli hedelmähapot, BHA-hapot ja PHA-hapot. Näitä voi olla tuotteessa puhtaana tai osana toista ainesosaa (hedelmä- ja ruokosokeriuutteet, pajunkuoriuute, siiderietikka). Hyaluronihappo ja aminohapot eivät ole kuorivia happoja, eli sana 'happo' ei aina kerro siitä, että ainesosa on hapan tai kuorisi ihoa.

Hydroksihapot toimivat optimaalisesti ja tehokkaimmin, kun ne pääsevät "pureutumaan" ihoon ilman muiden hoitotuotteiden kerroksia. Pelkkä kasvovesikin voi jättää ihoon hoitavia, kalvon muodostavia aineita sekä vaikuttaa ihon pH:hon, mikä voi vaikuttaa hydroksihapon toimintaan iholla. Jos haluat hifistellä ja saada happotuotteestasi eniten irti, levitä se siis suoraan puhtaalle ja kuivatulle iholle.

Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan?

IHONHOITORUTIININ TUOTEJÄRJESTYS AHA-HAPOILLA:

1. AHA-happoseerumi tai -kasvovesi
2. Kosteuttava kasvovesi
3. Kosteuttava seerumi
4. Kasvoöljy ja/tai
5. Kasvovoide
6. (Aurinkosuojatuote)

Kun käytät happoja kuorivalla pitoisuudella, samaan ihonhoitorutiiniin ei ole suositeltavaa yhdistää muita aktiivisia hoitotuotteita kuten retinoli- ja C-vitamiini-tuotteita. Happotuotteita, silloin kun vaikutus on kuoriva, on suositeltavaa käyttää iltaisin.

Tuotteesi voi myös sisältää happoja niin matalalla pitoisuudella, että kuoriva vaikutus on hyvin mieto tai olematon. Djusien Acid Bloom on esimerkki tällaisesta tuotteesta. Tällöin tuotetta voi käyttää aamuin illoin. Tämä yleensä ilmenee tuotteen käyttöohjeesta. Hydroksihapoilla on iholle muitakin hyötyjä kuin kuorivuus; ne toimivat myös humektantteina.

IHONHOITORUTIININ TUOTEJÄRJESTYS BHA-HAPOILLA:

1. BHA-neste tai -seerumi (valtaosa BHA-tuotteista on kasvovesimäisessä muodossa)
2. Kosteuttava kasvovesi
3. Kosteuttava seerumi
4. Kasvoöljy ja/tai
5. Kasvovoide
6. (Aurinkosuojatuote)

BHA-hapot ovat keskimäärin AHA-happoja miedompia, minkä puolesta niitä käytetään tyypillisesti aamuin illoin, etenkin hoidettaessa epäpuhdasta, näppyläistä ja tulehtunutta ihoa.

AHA- ja BHA-happojen ero?

Kumpikin kuorii ihoa, mutta AHA-hapoilla on lisäksi kosteutta sitovia sekä kollageenisynteesiä stimuloivia vaikutuksia, BHA-hapoilla taas ihoa puhdistavia, antibakteerisia sekä tulehdusta ja punoitusta rauhoittavia vaikutuksia. Näin ollen AHA-happoja käytetään pääsääntöisesti kuivalla ja ikääntyneellä iholla, BHA-happoja taas rasvoittuvalla, epäpuhtaalla ja tulehtuneella iholla.

AHA-hapoista tehokkaimmat ja kosmetiikassa käytetyimmät ovat glykoli-, maito- ja mantelihappo, BHA-hapoista salisyylihappo (korealaisessa kosmetiikassa näkee paljon myös betaiinisalisylaattia).

IHONHOITORUTIININ TUOTEJÄRJESTYS RETINOLILLA:

1. (Kasvovesi)
2. Retinoli (tai muu retinoidi kuten retinaldehydi, r-retinoate, retinyylipalmitaatti tai HPR)
3. Kasvoöljy ja/tai
4. Kasvovoide 
5. Aurinkosuojatuote

Hoitotuotteet suositellaan aina levitettävän hieman kostealle iholle, mutta retinoidit tekevät poikkeuksen. Vastoin kaikkea logiikkaa, retinoli suositellaan etenkin vasta-alkajalla levittämään puhdistetulle ja täysin kuivalle iholle. Miksi? Koska kostealla iholla kosmetiikan ainesosat imeytyvät paremmin ja syvemmälle, ja tällöin kasvaa retinoidien ärsyttävyys-riski. Eli: levittämällä retinoidi-tuote kuivalle iholle, estetään tuotteen optimaalinen imeytyminen, niin hullulta kuin se kuulostaa. Kun iho on jo tottunut retinoideihin, ne voi levittää myös kosteutetulle iholle. Itse teen näin.

Retinoidit ovat rasvaliukoisia, minkä vuoksi ne formuloidaan usein vedettömään öljypohjaan. Tämän vuoksi jätin tuotejärjestyksestä pois kosteuttavan seerumin; kun iholle levitetään ensin öljypohjainen tuote, ei sen päälle ole mielekästä levittää vesipohjaista seerumia. Mikäli kuitenkin haluat käyttää retinolin jälkeen kosteuttavaa seerumia, suosittelen valitsemaan emulsiopohjaisen kosteuttavan seerumin kuten Taikan Sensitive-seerumi tai Antipodesin Maya-seerumi. 

Koska retinoidit ovat erittäin aktiivisia ja voimakkaita aineita, älä laita iholle samanaikaisesti mitään muita aktiivisia aineita kuten hydroksihappoja tai C-vitamiinia. Pidä rutiini mahdollisimman yksinkertaisena.

Käytä retinoideja iltaisin, ja jätä muut aktiivit aamuun, jos sellaisia käytät.

❗️Jos käytät kaikkien voimakkaimpia retinoideja (katso retinoidiportaat täältä), suojaa iho aurinkoiseen aikaan UV-suoja-aineella, vaikka käyttäisitkin retinoideja vain iltaisin.

IHONHOITORUTIININ TUOTEJÄRJESTYS BIORETINOLILLA:

1. Kasvovesi
2. Bioretinoli-tuote
3. Kasvoöljy ja/tai
4. Kasvovoide
5. (Aurinkosuojatuote)

Merkittävin ero ns. bioretinolin ja synteettisten retinoidien välillä on siedettävyys: bioretinolit ovat huomattavasti hellävaraisempia, ja monia niistä voi käyttää aamuin illoin. Seuraa tuotteen valmistajan ohjeita: jotkin bioretinolit, kuten Antipodesin Eve Bio-Retinol sekä Leahlanin Aqua A, sisältävät myös bioaktiivista A-vitamiinia, ja näitä on syytä käyttää vain iltaisin. Patykan ja Tashin bioretinoli-tuotteita taas voi käyttää kahdesti päivässä, aamuin sekä illoin.

Mitä ainesosia ei saa laittaa iholle samaan aikaan?

En suosittele ylipäänsä kerrostamaan iholle samaan aikaan monia eri aktiiviaineita. Jos kuitenkin haluat niin tehdä, on olemassa joitain periaatteita, joiden mukaan voi olla hyvä toimia.

Netissä on valtavasti eri asiantuntijatahojen ohjeistuksia, jotka ovat ristiriidassa keskenään. Jos yrittää jäljittää "oikeaa" tapaa toimia nettiartikkelien perusteella, pääsee vain ojasta allikkoon. Käytän itse tässä maalaisjärkeä, ja pidän selvänä, ettei kaikkein voimakkaimmin ihoa aktivoivia aineita kuten hydroksihappoja, askorbiinihappoa ja retinoideja kannata latoa nassuun peräjälkeen - etenkään voimakkaina pitoisuuksina. Sanoisin, että suurin osa asiantuntijoista on samoilla linjoilla.

Eli mun ohje olisi, älä laita näitä iholle samaan aikaan:

❌ Retinoidit
❌ Askorbiinihappo eli puhdas C-vitamiini
❌ Hydroksihapot, ennen kaikkea glykolihappo, maitohappo ja salisyylihappo
❌ Kuparipeptidit

Markkinoilla on toki myös valmiita multiaktiivi-hoitotuotteita, kuten Nuorin The One, jossa samaan voiteeseen on pakattu bakuchiolia, peptidejä, niasiiniamidia ja C-vitamiinia - aktiiveja, joiden yhdistämistä esimerkiksi The Ordinary neuvoo välttämään - mutta tämän tyyppisissä tuotteissa pitoisuudet on pidetty hyvin maltillisina.

Voinko yhdistää niasiiniamidia ja C-vitamiinia?

Suurin myyteistä on "niasiiniamidi ja C-vitamiini". Jopa The Ordinaryn kaltainen uskottavana tahona pidetty lähde suosittaa välttämään näiden käyttöä samaan aikaan. Ja kuitenkin - markkinoilla on monia arvostettujen brändien tuotteita, joissa on jo valmiiksi samassa purkissa niasiiniamidia ja C-vitamiinia, kuten Paula's Choice ja yllä mainittu Nuori.

Myytti on lähtenyt liikkeelle 60 vuotta vanhasta tutkimuksesta, jossa yhdistettiin puhdasta C-vitamiinia (askorbiinihappoa) sekä niasiiniamidia hyvin korkeassa lämpötilassa. Tämä tilanne tuskin toistuu tavallisen kosmetiikan käyttäjän kylppärissä. Tutkimuksen jälkeen markkinoille on ilmestynyt lukuisia C-vitamiinijohdannaisia, joilla ei ole epäsuotuisaa yhteisvaikutusta niasiiniamidin kanssa ja jotka ovat, toisin kuin puhdas askorbiinihappo, hyvin stabiileja. Suurin osa kosmetiikan C-vitamiinituotteista hyödyntää tänä päivänä näitä johdannaisia, joten riskit niasiiniamidin ja puhtaan C-vitamiinin kohtaamiselle minimoituvat entisestään.

Jos haluat käyttää ihollasi samanaikaisesti C-vitamiini- ja niasiiniamidiseerumia ja pelata varman päälle, tarkista tuotteesi incistä, että C-vitamiinimuoto on jokin muu kuin Ascorbid Acid, L-Ascrbic Acid tai Ethylated Ascorbic Acid.

"No mut - haluan silti laittaa useampia aktiiviseerumeja samaan aikaan! Käytän retinoideja, mitä muuta kivaa anti-age-ainetta voin laittaa sen kanssa?"

Okei okei, jos tosiaan haluat kerrostaa, niin tässä pari ehdotusta. :)

IHONHOITORUTIINI:

1. (Kasvovesi)
2. Retinoli tai muu retinoidituote
3 a. Anti-pigmentaatio-seerumi (vaikuttavana aineena tyrosinaasi-entsyymiä hillitsevät antioksidantit)
3 b. Niasiiniamidiseerumi

3 c. Antioksidanttiseerumi
4. Kasvoöljy ja/tai
5. Kasvovoide
6. Aurinkosuojatuote

3a. Jos pigmenttimuutokset ovat sinulle huolenaihe vuoden ympäri, voit käyttää retinoliseerumin kanssa samanaikaisesti antioksidantteihin pohjautuvaa pigmenttiläiskiä vaalentavaa seerumia (mutta ei happoihin perustuvaa!) Huomaa: retinoideja ei suositella kesäaikaan, joten käytä kesällä pelkästään anti-pigmentti-seerumia sekä SPF 50 -aurinkosuojatuotetta.

3b. Jos ihosi rasvoittuu, sen pinta on epätasainen ja sinulla on laajentuneet ihohuokoset ja välillä epäpuhtauksia, voit käyttää retinoidien seurana niasiiniamidia.

3c. Ihoa hapettumisstressiltä suojaavat antioksidantit ovat aina hyviksiä, joten jos sinusta tuntuu, että kaipaat retinoidien lisäksi vielä jotain extraa hidastamaan ikääntymisen merkkejä kokonaisvaltaisesti, antioksidanttiseerumi on oiva valinta.

*

Ja näin päästään vihdoin tämän oppaan loppuun. :)

Saitko postauksesta ahaa-oivalluksia, vai oliko asia tuttua? :)

63 comments on “Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan?”

 1. Mulle heräsi vain yksi kysymys, mihin tarvitsen näitä kaikkia?
  Oon jättänyt pois, jos en keksi iholleni tarvetta.

  Puhdistus, kosteutus, suojaus (=aurinkovoide).

  Muutamia täsmäseerumeita olen kokeillut mm. maksalaiskätyylisiin ongelmiin ja yksittäisiä speciaalituotteita yksittäisiin hetkellisiin iho-ongelmiin ja niissä luottanut myyjän/suosittelijan ohjeisiin.

  Oikein hyvä postaus, johon varmaan palaan, aiheen tullessa ajankohtaiseksi.

  Vastaa

  0
  1. Mulle heräsi vain yksi kysymys, mihin tarvitsen näitä kaikkia?

   Kuten kirjoitin postauksessa: et tarvitse välttämättä näitä kaikkia :) Olen kertonut esimerkeissä, missä järjestyksessä tuotteet laitetaan, jos haluaisi käyttää kaikkia - mutta tarpeellista se ei ole.

   Itse käytän puhdistuksen jälkeen neljää tuotetta: kasvovesi, seerumi, silmänympärysvoide ja kasvoöljy. Kesäisin joukkoon liittyy aurinkosuojavoide.

   Vastaa

   3
 2. Kuinka usein retinolia on tarpeen käyttää, 2-3 kertaa viikossa vaiko joka ilta? Itselläni käytössä Leahlani Aqua A.
  Hyaluronihapposeerumi on itselläni aina käytössä, en voi elää ilman sitä 😉
  Olen käyttänyt varmaankin sata pulloa Novexpertilta, mutta nyt käytössä ja juuri kohta loppumassa on Tash Sisterhood, joka on siis mielettömän ihana 👍
  Tash Sisterhoodilta minulla on käytössä nyt myös Epic Deep Nourishing Glow Serum mikä on todella ihana. Valitettavasti oon huomannut ettei kyseistä brändiä meinaa löytää myynnistä monestakaan paikasta. Olisiko sinulla suositella erittäin hyvää
  hyaluronihapposeerumia näiden kahden tilalle?
  Täytyy myöntää, että laiminlyön todella usein aurinkovoiteen käytön. Sen käyttö vain tuntuu tuskallisen inhottavalta paksuine koostumuksineen. Siihen päälle kun lisää vielä meikkivoiteen varsinkin kesällä, tuntuu että kasvoilla on liikaa "tavaraa".
  Käytössäni on ollut ainoan kerran ihana tuote ja se oli De Mamiel Skin Nectar SPF30 (myy tietääkseni Suomessa ainoastaan Liinun organic) on vain vietävän kallis.

  Vastaa

  1
  1. Kuinka usein retinolia on tarpeen käyttää, 2-3 kertaa viikossa vaiko joka ilta?

   Parasta on käyttää joka ilta (jos siis toiveissa on tuloksia), mutta iho täytyy ensin totuttaa retinoliin, ja alussa retinolia käytetään vain joka toinen tai joka kolmas ilta. Mutta, kuten postauksessa kirjoitin: retinolia ei tarvitse käyttää jatkuvasti, vaan on suositeltavaa pitää välillä taukoja. Tärkeää on se, että silloin kun käyttää retinolia, on jakso vähintään kolme kuukautta ja käyttö (ihon totuttua) jokailtaista. Itse pidän retinolista taukoa aina kesän ajan ja muuten käytän sitä syyskuusta toukokuuhun.

   Hyaluronihapposeerumi on itselläni aina käytössä, en voi elää ilman sitä 😉
   Olen käyttänyt varmaankin sata pulloa Novexpertilta, mutta nyt käytössä ja juuri kohta loppumassa on Tash Sisterhood, joka on siis mielettömän ihana 👍

   🙏🏻 HA-seerumi on loistava lisä ihonhoitorutiiniin. Itselläkin käytössä Novexpertin HA jota levitän erityisesti silmien ympärille. Koko kasvoille tykkään käyttää enemmän Mádaran Hyaluron Jellyä, ja koska se on paksumpaa kuin Novexpertin, se on mukavampi sekoittaa öljyn kanssa :)

   Olisiko sinulla suositella erittäin hyvää hyaluronihapposeerumia näiden kahden tilalle?

   No just tuo Mádara 🙏🏻💎 Se on ihan törkeän hyvä. Mun iholla se on kaikkein kosteuttavin kaikista HA-seerumeista.

   Täytyy myöntää, että laiminlyön todella usein aurinkovoiteen käytön. Sen käyttö vain tuntuu tuskallisen inhottavalta paksuine koostumuksineen.

   Kokeile korealaisia, kuten tätä Hyalu-Cica -aurinkovoideseerumia (skrollaa postauksen puoleen väliin):

   https://karkkipaivablogi.com/2023/06/aurinkovoiteet-vertailussa-2023/

   Se on niin ohutta kuin olla voi, ja tuntuu iholla raikkaalta kosteusvoiteelta.

   Jos käytät mieluummin luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita, kokeile Dhyvanan kasvoaurinkovoidetta (myös esitelty tuossa samassa postauksessa). Toinen yhtä ohut, mutta paljon kalliimpi, on Hynt Beautyn Sun Prep -aurinkovoide. Siinä tosi on vain SPF 25. Hynt'in aurinkovoide on tulossa mukaan tämän kevään aurinkovoide-esittelyyn.

   Vastaa

   2
  2. Toivottavasti, et ota tätä negatiivisena, mutta kannatan aurinkorasvan käyttöä, varsinkin kesällä. Itse poltin ihoni huhtikuussa. Koska käytin retinolia ja unohdin aurinkorasvan. Retinoli tekee ihosta todella herkän auringolle. Osa aurinkorasvoista on inhottavan paksuja, mutta on myös ohuempia.

   Vastaa

   2
  3. Itse poltin ihoni huhtikuussa. Koska käytin retinolia ja unohdin aurinkorasvan

   Retinolia ei kannata käyttää kesällä, terveisin kosmetiikka-täti ☺️

   Vastaa

   3
 3. Kiitos kirjoituksestasi! Tämä on tosi hyödyllinen kirjoitus, koska juuri tällaisia asioita välillä miettii kotona, ja on kiva, että ammattilaiselta saa uutta, luotettavaa tietoa. :) Isossa kuvassa oli paljon tuttua asiaa, mutta kirjoituksesi muistutti hyvin siitä, että täytyypä olla tarkkana jatkossa aktiiviaineoden kanssa, ettei tule vahingossa laitettua useampaa samalla kertaa.

  Minullakin käytössä on pääasiassa kasvovesi, silmänympärysvoide, seerumi ja kasvoöljy tai -voide, ja pääasiassa käytän kosteuttavia tuotteita tai c-vitamiinituotteita, joten mahdollisius tällä hetkellä päällekkäisyyksiin on pieni, mutta se täytyy muistaa, ettei tosiaan käytä esim. kuorivia ja c-vitamiinituotteita samaan aikaan.

  Vielä tällainen tonttutason kysymys, mutta ostin vihdoin Laveran Illuminating -silmänympärysvoiteen, mutta tonttuna kysyn, mihin kohtiin sitä tarkalleen ottaen kannattaa laittaa? Verrattuna esim. tavalliseen silmänympärysvoiteeseen?

  Vastaa

  2
  1. Vielä tällainen tonttutason kysymys, mutta ostin vihdoin Laveran Illuminating -silmänympärysvoiteen, mutta tonttuna kysyn, mihin kohtiin sitä tarkalleen ottaen kannattaa laittaa? Verrattuna esim. tavalliseen silmänympärysvoiteeseen?

   Sitä levitetään samaan kohtaan kuin tavallista sy-voidetta :) Itse laitan sitä tavallisen sy-voiteen päälle, koska Illuminating yksinään ei riitä kosteuttamaan.

   Sitten, jos haluaa käyttää Illuminating sy-voidetta valovoiteen tavoin korostuksena muualla kasvoilla, sitä voi sipaista poskipäiden korkeimpiin kohtiin, kulmaluulle ja nenän varteen. :)

   Vastaa

   2
 4. Tätä olen miettinyt monta kertaa ja asiantuntijat ei ikinä mainitse sitä. Eli iho ei hyödy D-vitamiinista, jos käyttää aurinkosuojaa. Hyvä, että sain asialle varmistuksen.

  On hyvä, että lääkärit puhuvat auringon haittapuolista, mutta kun kuuntelee joitakin asiantuntijoita, minusta he menevät vähän liian pitkälle.Yksikin lääkäri sanoi ettei ikinä mene aurinkoon, hakeutuu varjoon jne.
  No, eksyin vähän aiheesta, mutta piti kysyä, voiko C-vitamiini-seerumia laittaa aamulla ja retinolia illalla?
  Tämä aihe on lemppareitani. Kiitos tästä. ❤️

  Vastaa

  0
  1. Eli iho ei hyödy D-vitamiinista, jos käyttää aurinkosuojaa.

   Itse asiassa asia menee niin, että iho ei pysty valmistamaan D-vitamiinia, tai valmistus heikentyy, jos käytät koko ajan aurinkosuojaa. Iho valmistaa D-vitamiinia nimenomaan auringon vaikutuksesta.

   mutta kun kuuntelee joitakin asiantuntijoita, minusta he menevät vähän liian pitkälle.Yksikin lääkäri sanoi ettei ikinä mene aurinkoon, hakeutuu varjoon jne.

   Joo, tämä on todellakin hätävarjelun liioittelua. Ihminen tarvitsee ilman muuta aurinkoa hyvinvointiin ja terveyteen, ja kyllä siinä menisi aika sairaaksi, jos ei koskaan näkisi aurinkoa.

   piti kysyä, voiko C-vitamiini-seerumia laittaa aamulla ja retinolia illalla?

   Juuri näin, tämä on ihanteellisin järjestys :)

   Vastaa

   2
 5. Ihanaa, että teet tällaisia postauksia, olen oppinut blogistasi paljon <3 kiitos!

  Just eilen pohdin, että haluaisin ehkä kokeilla vaihtaa iltarutiinissani kasvovoiteen öljyyn, mutta olen käyttänyt nyt jonkin aikaa Madaran Provitamin Concentratea sekoitettuna kasvovoiteeseen. Yksistään ilman voidetta se ei tunnu tarpeeksi kosteuttavalta, mutta voikohan sitä laittaa öljyn alle kuten mainitsit bioretinoli-tuotteiden kohdalla? Vai tuleeko liikaa kerroksia ja kannattaa jättää jotain pois, kun olen tähän asti laittanut Madara+voide-yhdistelmän alle myös seerumia? Itsellä on ikääntyvä pintakuiva sekaiho.

  Vastaa

  2
  1. Ihanaa, että teet tällaisia postauksia, olen oppinut blogistasi paljon <3 kiitos!

   Ole hyvä, A! ☺️ Ilo on mun puolella. 😍

   olen käyttänyt nyt jonkin aikaa Madaran Provitamin Concentratea sekoitettuna kasvovoiteeseen. Yksistään ilman voidetta se ei tunnu tarpeeksi kosteuttavalta, mutta voikohan sitä laittaa öljyn alle kuten mainitsit bioretinoli-tuotteiden kohdalla?

   Voit kerrostaa myös öljyjä - tai: sekoittaa kahta öljyä keskenään. :) Mádaran ProVitamin A -konsentraatti on tosi ohutta, koska siinä käytetään esteriöljyjä, joten voit mainiosti laittaa sen päälle "tukevamman" ja ravitsevamman öljyn.

   Vastaa

   1
 6. Jos öljyn laittaa ennen kosteusvoidetta, eikös se nimenomaan sitten blokkaa ne kosteusvoiteen hyödyt?

  Vastaa

  0
  1. Ei. :) Miksi se tekisi niin?

   Kosteusvoiteessahan on itsessäänkin vettä sekä öljyjä. Eli kun laitat ihollesi voidetta, laitat iholle samanaikaisesti vettä, humektantteja, öljyjä ja rasvoja. Miksi iholle valmiiksi oleva öljy estäisi näiden hyödyt...?

   Eri asia on tilanne, jossa levittäisit iholle ensin vaikkapa paksun, okklusiivisen balmin, ja yrittäisit sen päälle levittää vesipohjaisen seerumin. Balmi muodostaa iholle vettä hylkivän kalvon, joka blokkaisi vesipohjaisen seerumin hyödyt.

   Monesti tuntuu unohtuvan, että juoksevat öljyt harvoin ovat okklusiivisia (eli kalvoa muodostavia). Öljyt imeytyvät ihoon, ihan samalla lailla kuin vesipohjaiset aineet imeytyvät ihoon. 🙂 Ihon suojakerroshan itsekin muodostuu öljyistä (lipidit) sekä vedestä. Kyllä se siis vastaanottaa kummatkin, laitoit ne sitten missä järjestyksessä tahansa.

   Ainoat aineet, joka voi haitata kosmetiikan ainesosien imeytymistä ihoon ovat suurimolekyyliset ja okklusiivisen kalvon ihoon muodostavat aineet kuten vahat, tyydyttyneet rasvat ja tietyt silikonit. Eli jos levität iholle jonkin kalvon muodostavan tuotteen, sen jälkeen levitetyillä tuotteilla on kyllä pienemmät tsäänssit imeytyä ihoon.

   Vastaa

   1
 7. Mulla on käytössä cosrx:n aha/bha clarifying treatment. Olen käyttänyt tätä muiden kasvovesien tapaan, eli laittanut iltaisin pari kerrosta, ja sitten laittanut seerumin ja öljyn (sekoitettuna keskenään <3). kuuluisiko siis kuitenkin tuon jälkeen laittaa myös kosteuttava kasvovesi? Välillä tuon jälkeen iho tuntuu vähän kuivalta, mutta olen sitten vain laittanut sitä lisäkerroksen...

  Aamuisin käytän olivia kleinin kosteuttavaa kasvovettä.

  Vastaa

  0
  1. kuuluisiko siis kuitenkin tuon jälkeen laittaa myös kosteuttava kasvovesi?

   Mä laittaisin kyllä, sillä iho saa kasvovedestä kaikkein parhaiten vesikosteutta. Tuo käyttämäsi COSRX:n tuote on puhdistava, ei kosteuttava tuote. Etenkin, jos ihoasi kiristää seerumi- & öljysekoituksen jälkeen, suosittelen lisäämään rutiiniin kosteuttavan kasvoveden. 🥰

   Olivia Kleinin Hydra Toner ei myöskään ole kaikkein kosteuttavin kasvovesi, joten vaihtaisin sen ainakin iltaisin kosteuttavampaan. Hydra Toner on tosi hyvä kasvovesi rasvoittuvalle ja pintakuivalle iholle jolla on välillä epäpuhtauksia, mutta jos haluaa nimenomaan kosteutta tuovan kasvoveden, valitsisin toisen, kuten Pure Beautyn Birch Sap Mistin tai Fiinin Ruusu & Kaura -kasvoveden.

   Vastaa

   1
  2. Luulin olevani näissä asioissa ihan kartalla, mutta tämä paljasti etten ihan olekaan :D.
   Tähän asti olen käyttänyt siis myös ordinaryn retinoli-seerumia joka toinen ilta, mutta nyt täältä opin, että se laitan sen joka ilta.
   Mihin kohtaan siis se menee nyt tässä?

   Tuotteet oli siis tuo cosrx, sitten tähän lisätään se kasvovesi, seerumi+öljy-yhdistelmä. Tähän asti olen laittanut retinolin ennen seerumi+öljyä, mutta mikä sen paikka siis oli?

   Vastaa

   1
  3. Luulin olevani näissä asioissa ihan kartalla, mutta tämä paljasti etten ihan olekaan :D.

   Noo, ei nämä ole niin "vakavia" asioita lopulta..! :D Varmasti olet hoitanut ihoasi hyvin, nämä koostumus-seikat ovat vain finesseä.

   Tähän asti olen käyttänyt siis myös ordinaryn retinoli-seerumia joka toinen ilta, mutta nyt täältä opin, että se laitan sen joka ilta.
   Mihin kohtaan siis se menee nyt tässä?

   Voit käyttää sitä jatkossakin joka toinen ilta, ja hyödyt silti retinolista. :) Jokailtainen käyttö on totta kai kaikkein tehokkainta, mutta ilman muuta iho hyötyy myös harvemmasta, mutta silti säännöllisestä ja pitkäaikaisesta käytöstä.

   Mutta, kun käytät retinolia, jätä silloin COSRX:n happo-kasvovesi pois samasta rutiinista. Jos haluat käyttää sekä happoja että retinolia, käytä niitä eri iltoina. Esimerkiksi happoja joka toinen ilta, retinolia joka toinen ilta. :)

   Mä tekisin sun rutiinin näin:

   ILTA 1:
   Puhdistus
   Retinoli
   Kosteuttava kasvovesi
   Öljy + seerumi kombo

   Retinoli kannattaa laittaa puhtaalle ja kuivalle iholle ensimmäisenä hoitotuotteena ennen kasvovesiä. Paitsi sitten kun iho on täysin tottunut retinoliin, alle voisi laittaa miedon, kosteuttavan kasvoveden kuten ruusuveden, ja sitten laittaa retinolin kasvovedestä kostealle iholle. Tällöin se imeytyy syvemmälle kuin kuivalla iholla ja vaikuttaa tehokkaammin, mutta, voi myös olla ärsyttävämpi.

   ILTA 2:
   Puhdistus
   COSRX AHA/BHA
   Kosteuttava kasvovesi
   Öljy + seerumi -kombo

   Vastaa

   1
 8. Tosi hyvä ja perusteellinen postaus! 👌 Voiko muuten retinolin kanssa käyttää sinkkiä sisältävää kasvovettä, esim. Novexpert Trio-Zinc? Mulla ei ole nyt muuta kasvovettä kun kaikki muut ovat loppuneet, niin mietin voiko tuota käyttää vai pitääkö ostaa toinen kasvovesi retinolin alle... 🤔

  Vastaa

  1
  1. Voiko muuten retinolin kanssa käyttää sinkkiä sisältävää kasvovettä, esim. Novexpert Trio-Zinc?

   Voi käyttää.

   Vastaa

   2
 9. Vielä retinolista. Laitetaanko kosteusvoide ensiksi ja sen jälkeen retinol? Käytätkö talvella retinolin kanssa aurinkovoidetta, vai onko tarpeellista?
  Tämä on hyödyllinen artikkeli. Kiitos. 🥰🥰🥰

  Vastaa

  1
  1. Retinoli tulee suoraan puhdistetulle iholle, sen jälkeen voide :)

   En käytä talvella SPF-voidetta, koska Suomen UV-indeksi on talvella todella matala.

   Vastaa

   2
 10. Kiitos taas aivan järjettömän isosta vaivannäöstä meidän lukioiden vuoksi. Tiedät kyllä asioista harvinaisen paljon!

  Minulla olisi aiheeseen liittymätön kysymys: mitä kaikkia oikein kosteuttavia ja kuulaan pinnan jättäviä luonnonkosmetiikan meikkivoiteita olikaan olemassa? Itsellä tulee mieleen vain Mádara ja Nui. Olisikohan vielä muita?

  Vastaa

  1
  1. Minulla olisi aiheeseen liittymätön kysymys: mitä kaikkia oikein kosteuttavia ja kuulaan pinnan jättäviä luonnonkosmetiikan meikkivoiteita olikaan olemassa?

   Kaikkia luonnonkosmetiikan meikkivoiteita en ole testannut, mutta nämä ovat sellaisia, jotka tunnen ja jotka olen testannut:

   * Esse Foundation
   * Mádara Skin Equal
   * Korento (Flow Cosmetics) Age Defying Serum Foundation
   * Couleur Caramel Hydra Jeunesse
   * Whamisa BB-voide
   * Nui Foundation
   * Ilia Super Serum Skin Tint

   Vastaa

   1
  2. Kiitos. Tietystä syystä nämä kuulaammat meikkivoiteet kiinnostavat minua.

   Voisin tässä kertoa kokemukseni parista tuotteesta:

   - Evolven Kalaharia Dream -puhdistusöljy toimii kasvoillani lähes täydellisesti ja tuoksukaan ei haittaa minua yhtään; tykkään tästä enemmän kuin Laponien puhdistusöljystä

   - Mossan Jelly on aivan huippua (voin vain kuvitella, miten hyvä Mádaran jellyt voisivatkaan olla) - en ymmärrä, miksen ole ostanut tätä jo aiemmin

   - Urangin Rose Ceramide Creamiä tarvitsee laittaa hyvin pieni määrä, kun on niin äärettömän riittoisaa; tässä tuotteessa minua jotenkin häiritsee voimakas ruusun tuoksu

   - Whamisan Deep Richin iso lasipullo on hyvin epäkäytännöllinen; suihkepulloon en tätä kuitenkaan laittaisi, kun on niin jankkimaista

   Vastaa

   0
  3. Evolven Kalaharia Dream -puhdistusöljy toimii kasvoillani lähes täydellisesti ja tuoksukaan ei haittaa minua yhtään; tykkään tästä enemmän kuin Laponien puhdistusöljystä

   👍👍

   Mossan Jelly on aivan huippua (voin vain kuvitella, miten hyvä Mádaran jellyt voisivatkaan olla) - en ymmärrä, miksen ole ostanut tätä jo aiemmin

   🥳👏 Jellyt best!

   Urangin Rose Ceramide Creamiä tarvitsee laittaa hyvin pieni määrä, kun on niin äärettömän riittoisaa; tässä tuotteessa minua jotenkin häiritsee voimakas ruusun tuoksu

   Onko voide kuitenkin tuonut tuloksia? Onko kuivuus yhtään hellittänyt?

   Whamisan Deep Richin iso lasipullo on hyvin epäkäytännöllinen; suihkepulloon en tätä kuitenkaan laittaisi, kun on niin jankkimaista

   Joo, tätä ei missään tapauksessa voi käyttää suihkepullosta, on siihen liian paksua. Hoitonesteiden "huono puoli" on se, jos sen voi huonona puolena nähdä. Tästä syystä olen itse jättänyt hoitonesteiden käytön, vaikka rakastankin esim. just tätä Deep Rich Toneria. Rakastan vain suihkeen sensorista ihotuntumaa vielä enemmän. 🥰 Onneksi on myös Deep Rich Mist! 💕

   Vastaa

   0
  4. Kyllä Urang on tuonut tuloksia tai oikeammin koko tuo yllä oleva porukka yhdessä (täydennettynä Evolven bio-retinol + C:llä).

   Kuitenkin sellaista pintakuivuutta on edelleen, että kun kasvoihin vahingossa koskee sormella kaikkien nuiden levittämisen jälkeen, lähtee ihon pinnasta heti näkyvästi kuivia laikkuja irti.

   Vastaa

   0
  5. Kyllä Urang on tuonut tuloksia tai oikeammin koko tuo yllä oleva porukka yhdessä (täydennettynä Evolven bio-retinol + C:llä).

   🙏🏻 Hieno juttu..!

   Kuitenkin sellaista pintakuivuutta on edelleen, että kun kasvoihin vahingossa koskee sormella kaikkien nuiden levittämisen jälkeen, lähtee ihon pinnasta heti näkyvästi kuivia laikkuja irti.

   Tsemppiä ja sitkeyttä vain ihonhoitoon..! Mitä pidempään pidät nykyistä rutiinia yllä, sitä varmemmin tuo pintakuivuuskin alkaa viimein hellittää. Uskoisin kaiken kertomasi perusteella, että ihosi suojabarriääri on päässyt "hajoamaan", ja sellaisessa tapauksessa menee kuukausi tai enemmänkin, kunnes barriääri on kunnolla eheytynyt sitä vahvistavalla hoidolla.

   Vastaa

   0
  6. Voin sen verran sanoa, että kyllä tuota Urangia on paljon miellyttävämpi käyttää kuin Gerdin balmia; se rasvaisuuden aste jää Urangissa kuitenkin siedettävälle tasolle (jos miettii esim. hiuksia ja tyynyliinaa jne.).

   Jatkan kyllä sitkeästi. Edelleen pitäydyn kuitenkin siinä väitteessä, että tuo kuivuus iski käytännössä yhdessä yössä. Ihan vain viikoa ennen sitä hullua kuivuutta kävin kosmetologilla, joka piti minua vähäryppyisenä ja sanoi ihon olevan hyvässä kunnossa (hän ei tehnyt mitään kuorivaa toimenpidettä vaan muuta). Sitten siitä meni viikko ja yhtäkkiä olin todella ruttuinen ja täysin kuiva kasvoilta.

   Vastaa

   0
  7. Voin sen verran sanoa, että kyllä tuota Urangia on paljon miellyttävämpi käyttää kuin Gerdin balmia; se rasvaisuuden aste jää Urangissa kuitenkin siedettävälle tasolle (jos miettii esim. hiuksia ja tyynyliinaa jne.).

   Ymmärrän :)

   (Mutta jännä kyllä tuo, miten eri tunteen balmit jättävät ihmisten iholle. Mä oletettavasti annostelen balmia tosi vähän, kun mun iholle ei jää balmeista, ainakaan Gerdistä, yhtään tahmea iho johon hiukset tai muutkaan tarttuisi.)

   Sitten siitä meni viikko ja yhtäkkiä olin todella ruttuinen ja täysin kuiva kasvoilta.

   On kyllä erikoinen ilmiö. Mutta hyvällä hoidolla varmasti helpottaa..! Keep up the good work! 🤗

   Vastaa

   0
 11. Mahtava postaus taas! Kiitos, Sanni! Supermielenkiintoista asiaa!

  Kysymys: onkohan Evolven Liquid Radiance Glycolic toner niin kuoriva, ettei sitä ole hyvä yhdistää esim. Novexpertin c-vitamiinin käyttöön (retinolista puhumattakaan)? Olen ajatellut, että se on aika lempeä tuote. Ja oikeastaan sama kysymys COSRX:n Blackhead Power Liquidista.

  Ihanaa, että jaksat vastailla meidän kysymyksiimme!

  Vastaa

  1
  1. Kysymys: onkohan Evolven Liquid Radiance Glycolic toner niin kuoriva, ettei sitä ole hyvä yhdistää esim. Novexpertin c-vitamiinin käyttöön (retinolista puhumattakaan)?

   Tähän en osaa vastata. Sen pitäisi olla aika mietoa, koska on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön, mutta tuotetiedoissa kuitenkin korostuu kuorivuus. Mä käyttäisin Evolven Glycolic Toneria iltaisin ja Novexpertin C-vitamiinia aamuisin.

   Ja oikeastaan sama kysymys COSRX:n Blackhead Power Liquidista.

   En laittaisi tämänkään päälle C-vitamiinia vaan ainoastaan kosteuttavia tuotteita.

   Vastaa

   2
  2. Kiitos Sanni! Laitanpa sitten rutiinit vastauksesi perusteella vähän uusiksi ja erittelen käytön iltaan ja aamuun. Tästä oli suuri apu!

   Vastaa

   1
 12. Kiitos tästä postauksesta, tämä oli taas kerran huippu hyödyllinen. Ja hups, mulla on ollut iltaisin käytössä sekä Novexpertin c- vitamiini seerumi että Paulan retinoli, tosin hyvin mieto sellainen. Tiedänpä lopettaa tuon miksauksen saman tien.

  Onko muuten päivävoide, jossa on spf50 kerroin vastaava kuin kasvoille suunnattu aurinkovoide samalla kertoimella? Tämä hämmentää minua aina, riittääkö päivävoide spf50 vai tarvitaanko 'kunnollista' aurinkovoidetta Suomen kesässä tai Euroopassa. Vedenkestävyys tietysti on se erottava seikka, mutta onko muita? Mulla on vuoden ympäri käytössä Paulan Resist sarjan sininen puteli, Skin restoring moisturizing spf50. Tässä on ihotuntuma niin miellyttävä, ettei se tunnu yhtään aurinkovoidemaiselta ja käytän tätä vuoden ympäri.

  Vastaa

  1
  1. Ja hups, mulla on ollut iltaisin käytössä sekä Novexpertin c- vitamiini seerumi että Paulan retinoli, tosin hyvin mieto sellainen. Tiedänpä lopettaa tuon miksauksen saman tien.

   C-vitamiini kannattaisi aina laittaa aamuisin (muutenkin), sillä iho saa kaikkein parhaan hyödyn sen antioksidanttisista ominaisuuksista nimenomaan päivällä. Koska juuri päivällä ihomme on eniten altis vapaille radikaaleille, joita se kohtaa ulkona liikkuessamme UV-säteilyn, saasteiden, ilman mikrohiukkasten ja tupakansavun muodossa.

   Onko muuten päivävoide, jossa on spf50 kerroin vastaava kuin kasvoille suunnattu aurinkovoide samalla kertoimella?

   Kyllä. Niiden UV-suojakyky on sama (toki riippuen hieman siitä, millä filttereillä UV-suoja on luotu; filttereistä riippuen suoja voi kattaa vain UVB + UVA-alkupään säteet, tai sitten koko spektrin UVB:stä UVA:n loppupäähän. Lue lisää täältä.)

   SPF50-päivävoiteen ja SPF50-aurinkovoiteen ainoa merkittävä ero on tyypillisesti veden ja hikoilun kestävyydessä: aurinkovoiteena markkinoitu tuote kestää paremmin kosteutta ja hikoilua. Eli jos hikoilet paljon, silloin SPF50-aurinkovoide tuo paremman aurinkosuojan.

   Vastaa

   2
 13. Olipa hyvä postaus!

  Voisitko sanoa mielipiteesi tästä rutiinista? Kiitos jo etukäteen!

  Hieman taustaa, olen 38v, aknetaustaa, alkavia juonteita, sameutta.

  Aamu:
  - puhdistus micellar-vedellä
  - kasvovesi
  - mineraalivesisuihke
  - Ordinaryn Caffeine sy-seerumi
  - niacinamide-seerumi
  - sy-voide
  - c-vit seerumi
  - kasvovoide, jossa SPF 50

  Illalla
  - puhdistusgeeli + micellarvesi
  -sama sy-seerumi kuin aamulla
  -kasvovesi
  - hyaluronihappo
  -sy-voide
  - retinoli
  -rosehip öljy

  Hyalyronihapon ja retinolin välissä pidän yleensä vähintään 30 min välin.

  Kerran viikossa laitan retinolin sijasta salisyylihappoa.

  Vastaa

  1
  1. Moikka Johanna,

   Hyvältä näyttää :)

   Tarkentava kysymys:
   Mitä C-vitamiini-muotoa aamuisin käyttämäsi seerumi hyödyntää? Jos se on askorbiinihappo, vuorottelisin joka toinen aamu niasiiniamidi, joka toinen aamu C-vitamiini, enkä laittaisi yhtä aikaa.

   Ainoa asia, minkä muuttaisin tässä rutiinissa, (mutta vain jos ihollasi tuntuu kiristelyä iltaisin puhdistusrutiinin jälkeen, tai iho tuntuu muuten herkästi kuivuvalta), on puhdistusgeeli: vaihtaisin sen puhdistusöljyyn.

   Vastaa

   1
  2. Kiitos! Apua, en tiedä muotoa, se on Ordinaryn Ascorbyl Tetraisopalmitate solution 20% in vitamin F.

   Ja hyvä vinkki,puhdistusöljy ollutkin jo etsinnässä.

   Kiitos vielä kerran! 🥰

   Vastaa

   0
  3. se on Ordinaryn Ascorbyl Tetraisopalmitate solution 20% in vitamin F.

   OK :) Tämä on tosi hyvä johdannainen :) Ja kun se on öljypohjainen, järjestys sun ihonhoidossa on just oikea. ☺️

   Vastaa

   0
 14. Tämä osui itselleni juuri oikeaan aikaan, kiitos. Olinkin vähän miettinyt, missä vaiheessa mitäkin käyttää. Ja ehkä hyvä juuri se, että sanot senkin, ettei kannata käyttää turhaan hirveää määrää tuotteita. Jotenkin sitä näissäkin vain jää jumiin, että suhtautuu epäilevästi omiin rutiineihin, mutta ei silti selvitä asiaa itse mistään, että meneekö rutiini oikein. Mutta kun kirjoitat tämän selkeästi auki, itse ainakin omista tuotteista selkeni ajatukset.

  Vastaa

  0
 15. Hei, kiitos tästä postauksesta. Tästä oli paljon iloa ja hyötyä. Itselläni oli jo entuudestaan hyvä käsitys, kiitos sinun aikaisempien blogijuttujen. Silti sain myös uutta tietoa miten yhdistää eri seeruemita eli kosteuttava (HA-seerumi itselläni) ja sitten jokin "täsmäseerumi"/kuoriva tuote. Piti myös tarkistaa, että mitä Dermosilin kuoriva yöseerumi pitikään sisällään :)Nyt on oikea marssijärjestys selvillä. Minusta on kiinnostavaa lukea myös lukijoiden kysymyksiä ja saada vielä lisää uutta tietoa tai vahvistusta jo olemassa olevaan tietoon luettuani vastauksesi. Kiitos, että vastailet perusteellisesti!

  Vastaa

  0
  1. 💖💕☺️
   Rakastan kirjoittaa ihonhoidosta ja keskustella siitä ihmisten kanssa 🙏🤩 Kysymyksiin vastailu on suuri ilo.

   Vastaa

   3
 16. Hei,
  Kiitos todella kattavasta postauksesta! Tässä oli paljon uutta tietoa, kuten juuri tuo että retinolivalmistetta olisi hyvä käyttää joka päivä jos haluaa kunnollisen vaikutuksen. Mulla käytössä mantelihapposeerumi (Bion) jota käytän joka toinen ilta ja olen vuorotellut The Ordinaryn Retinoliseerumin kanssa eli joka toinen ilta mantelihappo ja toisinpäin. Onko riittävän tehokasta retinolin kannalta? Tykkään kovasti myös tuosta mantelihaposta, enkä haluaisi jättää pois...

  Sitten mietin kun olen lukenut artikkeleita C-vitamiinivalmisteiden säilyvyydestä. Siis että vaikutus lakkaisi pian avaamisen jälkeen jne. Mitenkä tämä pitää paikkansa ? Kuinka pitkään voisi noiden Dermosilin c- vitamiinivalmisteiden olettaa toimivan optimaalisesti ?

  Vastaa

  0
  1. Mulla käytössä mantelihapposeerumi (Bion) jota käytän joka toinen ilta ja olen vuorotellut The Ordinaryn Retinoliseerumin kanssa eli joka toinen ilta mantelihappo ja toisinpäin. Onko riittävän tehokasta retinolin kannalta?

   On kyllä. Retinolilla saa tuloksia myös, vaikka käyttäisi joka toinen tai joka kolmas ilta. Jokailtainen käyttö vain tuo ne tehokkaimmat tulokset, ja nopeammin, kuin jos käyttää harvemmin. Vaikkakaan nopeudesta ei sinällään voi anti-age-aktiivien kanssa puhua, koska kollageenivarastojen elpyminen alkaa näkyä ihossa kunnolla vasta 3-6 kk:n käytön jälkeen.

   Sitten mietin kun olen lukenut artikkeleita C-vitamiinivalmisteiden säilyvyydestä. Siis että vaikutus lakkaisi pian avaamisen jälkeen jne. Mitenkä tämä pitää paikkansa ? Kuinka pitkään voisi noiden Dermosilin c- vitamiinivalmisteiden olettaa toimivan optimaalisesti ?

   C-vitamiini, kuten kaikki antioksidantit, hapettuvat helposti altistuessaan hapelle. Sehän on niiden tehdävä; reagoida happiradikaalien kanssa. Siksi C-vitamiinituotteet kannattaa tehon säilyvyyden nimissä pakata aina mahdollisimman ilmatiiviisiin sekä ei-läpinäkyviin pakkauksiin, joissa valo tai happi ei pääse vaikuttamaan sisältöön. Dermosilin tuotteet on pakattu näin; mitä pienempi annosteluaukko tuotteessa, sitä vähemmän purkkiin pääsee happea kun avaat sen. Tuubeihin pääsee minimaalisesti happea, ja pipettipulloihin pieniä määriä. Kannellinen rasia on huonoin pakkausvaihtoehto, koska koko sisältö altistuu hapelle joka kerta, kun purkin avaa.

   C-vitamiinin tehon säilymiseen vaikuttaa myös sen muoto. Johdannaiset säilyvät paremmin (=ovat stabiilimpia) kuin puhdas C-vitamiini. Ja johdannaisten sisällä rasvaliukoiset säilyvät vielä paremmin kuin vesiliukoiset. Dermosilin tuotteissa on rasvaliukoinen C-vitamiinimuoto, joka on erittäin stabiili.

   Joka tapauksessa, kaikki antioksidanttiset tuotteet olisi hyvä käyttää 6-12 kk:n kuluttua avaamisesta. Pulloon kuitenkin pääsee jokaisella käyttökerralla pikkuisen happea, ja näin ollen: mitä useamman kerran olet tuotteen avannut, ja sitä mukaa kun tuotteen määrä pullossa vähenee ja hapen määrä taas lisääntyy, sitö nopeammin sisällä olevat antioksidantit hapettuvat.

   En pysty sanomaan, kauanko juuri Dermosilin C-vitamiinituotteet säilyttävät tehonsa avaamisen jälkeen, mutta nyrkkisääntö on tämä: mitä vajaampi pullo on, sitä nopeammin antioksidantit sen sisällä hapettuvat. Tätä tietoa voi hyödyntää arvioidessaan oman avatun antioksidanttituotteensa tehoa. Jos et avaa pulloa, teho voi säilyä pitkäänkin. Jos taas käytät pullosta puolet ja jätät loput odottelemaan vuodeksi, voi olla aika varma, että suurin osa antioksidanttisesta tehosta on kadonnut.

   Vastaa

   1
 17. Iso kiitos postauksesta, edellisessä tätä kyselinkin kommenteissa ja vaikuttaa että oli muillakin mielen päällä :)

  Mielenkiinnosta kysyn, AHA-kuorintani sisältää niasiiniamidia myös. Onko tällä joku „juju“, toimivatko ne yhdessä tehokkaammin?

  Tässä tuote jos haluat tutkailla Inciä tarkemmin:

  https://www.dm.at/balea-niacinamide-aha-peeling-p4066447215557.html?appPageType=productdetails&appProductId=4066447215557&wt_mc=sea.google.ads_shopping.17285025038..&gad_source=1&gbraid=0AAAAADfbE9KvMYzRcSqv-uQSz1QupPUmK&gclid=CjwKCAjwnv-vBhBdEiwABCYQAz--FvbI5CfTsuZqHC5TtO87VpDswp6Kyte-BKbZWFpV_tkk8ZHOOxoCc3QQAvD_BwE

  Vastaa

  0
  1. Mielenkiinnosta kysyn, AHA-kuorintani sisältää niasiiniamidia myös. Onko tällä joku „juju“, toimivatko ne yhdessä tehokkaammin?

   Ei niin minkäänlaista jujua, kun tuote on vieläpä poispestävä 😄😅 Saksalaiset kuluttajat rakastavat aktiiviaineita ja etsivät trendikkäitä ainesosia pakkausten kyljestä, ja se näkyy pakkauksissa. DM on epäilemättä halunnut lyödä tähän tuotteeseen kahden trendikkään raaka-aineen nimet, ja koska niasiiniamidi on tällä hetkellä jopa retinolia trendikkäämpi, se halutaan formuloida ihan kaikkeen mahdolliseen maksapasteijasta vanulappuihin. 🤪

   Vastaa

   0
 18. Kiitos informatiivisesta jutusta!

  Mihin sijoittaisit tämän postauksen valossa ruusunmarjaöljyn? Onko se kuin mikä tahansa kasvoöljy vai luetko sen (bio)retinoleihin? Sopiiko ruusunmarjaöljyä mielestäsi käyttää kesällä? Entä päiväsaikaan?

  Olen ollut tyytyväinen Flow'n Rosehip Intensive Treatment Oiliin, jota olen käyttänyt muutaman kuukauden, mutta olen miettinyt, pitäisikö nyt kesän lähestyessä siirtyä toiseen öljyyn...

  Vastaa

  0
  1. Mihin sijoittaisit tämän postauksen valossa ruusunmarjaöljyn? Onko se kuin mikä tahansa kasvoöljy vai luetko sen (bio)retinoleihin? Sopiiko ruusunmarjaöljyä mielestäsi käyttää kesällä? Entä päiväsaikaan?

   Se on kuin mikä tahansa öljy, ja voit käyttää sitä aamuin ja illoin, myös kesällä. Vaikka ruusunmarja sisältää retinoiinihappoa, pitoisuus on NIIN pieni, ettei ruusunmarjaöljyä sen puitteissa oikein voi lukea bioretinoliksi.

   Vastaa

   1
 19. Jos käytän kasvojen puhdistuksessa ja samalla "kasvovoiteena" Luonkosin öljypuhdistuskakkua, niin missä vaiheessa retinoidi pitää laittaa kasvoille, jos ohjeessa sanotaan, että käytä vesipohjaisen seerumin jälkeen? Vai pitääkö hankkia käyttöpäiviksi joku muu kasvojenpuhdistusaine kuin hyvin toimiva öljypuhdistuskakku? Kiitos jo vastauksestasi <3

  Vastaa

  0
  1. Voit laittaa Luonkosin jälkeen :) Iholle jäävä öljy voi hieman miedontaa retinoidia, mutta ei estä sen hyötyjä.

   Vastaa

   0
 20. Osaatko sanoa jos käyttää lääkevoidetta (akneen) saako sellaisen kanssa käyttää muita voiteita?

  Vastaa

  0
  1. Ymmärrykseni mukaan se laitetaan puhtaalle iholle ensimmäisenä, ja kun se on kunnolla imeytynyt, voi laittaa muita ihonhoitotuotteita. Mutta ei muita aktiivisia ihonhoitotuotteita, vain kosteuttavia.

   Vastaa

   0
 21. Minkä vuoksi aurinkosuojan laitettua iho lähtee kuoriutumaan kun ensin on pessyt kasvot, laittanut kasvoveden, sitten niasiiniamidin, kasvovoiteen ja viimeisenä aurinkosuojan. Mitään ongelmaa ennen kasvoille tarkoitettua aurinkorasvaa ei ole. Mutta aurinkorasvaa levittäessä tuntuu kuin "edelliset kerrokset" kuoriutuisivat pois. Odottelua ollut hetki kuitenkin kerrostusten välissä...

  Vastaa

  0
  1. Tapahtuuko sinulla näin aurinkovoiteesta riippumatta, vai vain tietyn aurinkovoiteen kohdalla?

   Ihonhoitotuotteiden "rullaantumis"-ilmiö liittyy moniin tekijöihin, joita voivat olla koostumusten yhteensopimattomuus (esim. jotkut geelit rullaavat aina öljykoostumuksen alla) ja tuotteiden liiallinen kerrostaminen ja huono imeytyminen.

   Mulle tulee mieleen, että sinun tapauksessasi kyseessä voisi olla se, että ihosi maksimikapasiteetti kosmetiikan imeytymisen suhteen on jo tullut vastaan siinä vaiheessa, kun lähdet levittämään aurinkovoidetta. Tai ehkä alla olevat kerrokset eivät ole ehtineet imeytyä? Pidätkö taukoa ihonhoitotuotteiden ja aurinkovoiteen välillä? Ovatko kaikki kerrokset varmasti ehtineet imeytyä?

   Aurinkovoiteesi koostumuksesta riippuen kyse voisi olla myös siitä, että aurinkovoiteessasi on voimakkaita kalvonmuodostajia (tämä pätee erityisesti vedenkestäviin koostumuksiin), ja nämä kalvonmuodostajat eivät "pelaa yhteen" alle levitetyn ihonhoituotteiden kerroksen kanssa, vaan aikaansaavat sen, että alle levitetyt kerrokset lähtevät irti ihosta ja rullaantumaan.

   Vastaa

   0
 22. Paljon kiitoksia näistä öljy "luennoista". Intouduin tilaamaan Flow seerumin, ruusunmarjaöljyn ja silmänympärysvoiteen. Nyt en muita käytäkään paitsi "hävitän" vanhat ravsvat ym käsiin ym kroppaan. Empä olisi uskonut, että öljyä nassuun laittaisin myös päivämeikinkin alle. Toimii !!!

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)