17.09.2023

Selkoa kosmetiikan "retinoleihin"

Kosmetiikassa käytetyt eri A-vitamiiniyhdisteet ovat varsinainen viidakko ja niitä markkinoidaan jopa väärillä ilmaisuilla - ei ihmekään, että kuluttajan voi olla vaikea ymmärtää retinoidien, retinolin ja "retinolin kaltaisten" aineiden ero.

Tämä opas kattaa yleisimmät ja tunnetuimmat kosmetiikan A-vitamiiniyhdisteet.

(Lue myös: Asiaa ja kokemuksia retinolista.)

Kosmetiikan retinolitRETINOIDIT on yleisnimitys kaikille A-vitamiinijohdannaisille ja A-vitamiinin esiasteille. Kun puhutaan kosmetiikan A-vitamiinista yleistasolla, voidaan siis puhua retinoideista.

A-vitamiinin biologisesti aktiivinen muoto on retinoiinihappo. Ihossa A-vitamiini esiintyy retinoiinihappona sekä sen varastomuotoina, retinyyliestereinä. Näitä voidaan viedä iholle myös kosmetiikan kautta, mutta retinoiinihappoa on ainoastaan lääkärin määräämissä lääkevoiteissa (tällöin se on nimellä tretinoiini). Tretinoiini on erittäin voimakkaasti ihoa uudistava aine, jolla hoidetaan aknea sekä valovaurioitunutta ihoa. Tiedossa on, että lääkärit kirjoittavat itselleen tretinoiinia myös ryppyihin... ;) Tretinoiini kehitettiin alun perin nimen omaan aknen hoitoon, mutta potilaat havaitsivat sivuvaikutuksena ihon siliämisen ja pigmenttiläiskien vaalenemisen.

Koska reseptivapaissa ihonhoitotuotteissa ei voi käyttää retinoiinihappoa, kosmetiikkateollisuuden vaihtoehdoksi jäävät miedommat muodot. Näistä pisimpään on ollut käytössä retinoli, ja siksi se on vakiintunut kansan suuhun edustamaan kosmetiikan A-vitamiineja. (Tätä hyödynnetään myös markkinoinnissa, mikä on omiaan yhä vain sekoittamaan pakkaa.) Myös retinyylipalmitaatti on ollut käytössä lähes yhtä pitkään, retinoli sekä retinyylpalmitaatti ilmestyivät kummatkin kosmetiikkamarkkinoille 50-luvulla.

A-VITAMIININ PORTAAT

Jotta iho voi hyödyntää sille kosmetiikassa tarjoillut A-vitamiinimuodot, sen täytyy muuttaa ne retinoiinihapoksi. Tämä tapahtuu konvertioiden kautta. Karotenoidit muuntuvat retinyyliestereiksi, esterit retinoliksi ja retinoli puolestaan retinaldehydiksi joka on yhden askeleen päässä aktiivisesta A-vitamiinista. Kun retinaldehydi muuntuu A-vitamiinihapoksi, käynnistyvät A-vitamiinin ihoa uudistavat vaikutukset.

Mitä useamman konvertion A-vitamiinimuoto vaatii, sitä hellävaraisempi se on. Kuvan portaat havainnollistavat tätä.

Retinoli ja retinaldehydi vaativat aina ihon hitaan totuttamisen niihin. Ne ovat sen verran vahvoja, ettei kaikkien iho siedä niitä lainkaan. Retinyylipalmitaatti ja muut esterit eivät tyypillisesti vaadi ihon totuttamista, mutta herkemmällä iholla niidenkin kanssa on hyvä aloittaa hitaasti. Beetakaroteeni on niin hellävarainen, että ei vaadi totuttelua.

Kosmetiikan retinolit

UUDET A-VITAMIINIYHDISTEET

Uudemmat A-vitamiinijohdannaiset haastavat portaikon tehokkuus-periaatteen tarjoamalla hyvin lähellä retinoiinihappoa olevia molekyylejä, mutta (väitetysti) hellävaraisempina kuin retinoli ja retinaldehydi. Tällaisia retinoideja ovat esimerkiksi HPR eli Hydroxypinacolone Retinoate sekä Retinyl-Retinoate.

HPR:n kehittänyt taho kertoo sen olevan jo valmiiksi biologsesti aktiivisessa muodossa, jolloin iho voisi hyödyntää sen ilman konvertioita. HPR:ää tarvitaankin paljon pienempiä pitoisuuksia kuin klassista retinolia samaan vaikutukseen. Medik8'n kehittämä Retinyl-Retinoate puolestaan on hybridimolekyyli, joka yhdistää retinolin ja retinoiinihapon, eli sekin olisi ainakin osittain heti ihon hyödynnettävissä.

Uudet molekyylit tarjoavat mielenkiintoisia vaihtoehtoja perinteisille retinoideille ja tulevaisuus näyttää, lunastavatko ne paikkansa uutena standardina. Miksi kaikki sitten eivät jo valitse uusia tähtiä? Verrattuna vuosikymmenien ajan testattuihin ja vaikutuksensa lukemattomissa tutkimuksissa osoittaneisiin vanhempiin retinoideihin, uusista ei vielä ole kertynyt läheskään yhtä paljon dataa. Vanha kunnon retinoli on 70 vuoden aikana osoittanut tehonsa niin kiistatta, että osa kuluttajista valitsee yhä sen.

Kosmetiikan retinolit

A-VITAMIININ KASVIPERÄISET LÄHTEET

Valtaosa kosmetiikan käyttämästä A-vitamiinista on valmistettu synteettisesti. Jos haluat täysin luonnollisen A-vitamiinin, vaihtoehdot ovat vähissä. Kasvikunnassa A-vitamiinia esiintyy eniten beeta-karoteenina. Beeta-karoteeni on karotenoideihin kuuluva antioksidantti ja A-vitamiinin esiaste, jolla on iholla kahdenlaisia vaikutuksia; se toimii sekä antioksidanttina että uudistaa ihoa muunnuttuaan retinoiinihapoksi. Esimerkiksi tyrnimarja, porkkana, parsakaali ja lakka sisältävät runsaasti beeta-karoteenia.

Kasveissa on A-vitamiinia myös puhtaana retinoiinihappona, mutta hyvin vähäisinä määrinä. Toistaiseksi paras tunnettu retinoiinihapon lähden luonnossa on ruusunmarja. Sekä marjan hedelmä että siemenet sisältävät retinoiinihappoa - mutta pitoisuus on vain 0,00004%. Edit. Sain juuri kuulla, että Cacay-puun hedelmä sisältää sekin retinoiinihappoa, ja kuulema enemmän kuin ruusunmarja. Löydös on hyvin uusi, ja Cacay vielä suhteellisen tuntematon kosmetiikkamarkkinoilla.

🔥 Uusinta uutta - vuonna 2021 myös retinaldehydistä onnistuttiin kehittämään luonnollinen versio! Adekan kehittämässä Retinaturel  -yhdisteessä retinal on valmistettu biofermentaatiolla. Retinaturel'ia löydät seuraavista tuotteista:

Estelle & Thild Vitamin A Booster
Pai Retinal Skin Renewal Booster
Natuk Skin Recovery Reboot Serum

Kosmetiikan retinolit

TUOTE-ESIMERKKEJÄ

⭐️ BEETA-KAROTEENI: Mádara Custom Actives Provitamin A Concentrate

⭐️RETINYYPALMITAATTI: L300 Pro-Retinol-sarja

⭐️ RETINOLI: The Ordinary Retinol-tuotteet, Medik8 Retinol-sarja, Orionin uudistuneet Bellavita-voiteet

⭐️ HPR: Leahlani Aqua A, The Ordinary Granactive Retinoid -tuotteet

⭐️ RETINYYLI-RETINOAATTI: Medik8 R-Retinoate-tuotteet

⭐️ RETINALDEHYDI: Medik8 Crystal Retinal -sarja, Estelle & Thild Vitamin-A 1% + Triple Hyaluron Power Booster

⭐️ RETINOIINIHAPPO: Lääkevoide Avitcid, Haut Ségalan Musc Rose Oil (100% ruusunmarjan siemenöljy)

Onko Sinulla käytössä A-Vitamiini-kosmetiikkaa jossain muodossa? 🙂

54 comments on “Selkoa kosmetiikan "retinoleihin"”

 1. Erittäin hyvä ja selkeä postaus! Itse olen about kymmenen vuotta "läästinyt" Avitcidia naamaan epäsäännöllisen säännöllisesti... Kyseessähän on todella vahvaa tavaraa, jolla saa "naaman räjäytettyä" jos ei siedätä ihoa riittävästi ja jos pitää esim. vaikka 3 kk tauon täytyy siedättäminen aloittaa alusta...

  Vastaa

  0
  1. Kyllä, tretinoiini on todella stydiä kamaa ja syystäkin vain reseptillä.

   Jo retinoli on monelle niin vahvaa, että iho tulee totuttaa siihen pikku hiljaa, eikä kaikkien iho kestä sitä lainkaan. Ja retinoli on kuitenkin tretinoiiniin verrattuna kevyttä.

   Vastaa

   0
 2. Mitä A-vitamiinituotteita suosittelet? Oletko huomannut itse niitten jälkeen ihossasi muutoksen? Olisi kiinnostava tietää. 😊

  Vastaa

  0
  1. Olen huomannut juonteideni kehityksen hidastuneen huomattavasti, voisi sanoa melkein pysähtyneen (tosin tiedän, että se on mahdotonta). Erityisesti silmien ulkonurkkien harakanvarpaat ovat miedontuneet selvästi. Uskon A-vitamiinin vaikuttavan asiaan, MUTTA, on toinenkin aine, jota aloin käyttää lähes samanaikaisesti A-vitamiiniyhdisteiden kanssa. Näin ollen en voi varmaksi tietää, kumpi on vaikuttanut enemmän.

   Aloitin sisäisesti nautittavan kollageenivalmisteen käytön kesällä 2017 ja retinolin käytön marraskuussa 2017. Koska kuvaan ihoani blogia varten säännöllisesti, on ollut helppo verrata ryppyjen kehitystä ennen kesää 2017 vs. sen jälkeen. Ryppyjen syveneminen on aivan selvästi hidastunut, ja kuten totesin, tuntuu, että se olisi melkein pysähtynyt.

   Mun rypyt alkoivat näkyä vuonna 2013 (heh, sekin on dokumentoitu blogiin), ja ne alkoivat syventyä oikein olan takaa seuraavina vuosina.

   Kun katson kuvia silmienympäryksestäni vaikka vuosilta 2015 ja 2016, rypyt ovat syvemmät kuin nyt. Etenkin silmänurkat, se on ihan päivänselvää. Silmänurkkien rypyt ovat nyt aivan lievät ja ikäänkuin vain pienet "uurteet" ihon pinnassa, ja vaikka hymyilisin, mikä tuo rypyt parhaiten esiin, silmänurkat pysyvät sileinä.

   Käytän yhä sekä kollageenivalmistetta että A-vitamiiniyhdisteitä säännöllisesti. En voi tietää, kumpi on vaikuttanut enemmän, mutta ehkä tutkimustiedon valossa veikkaan A-vitamiinia. Sitä on tutkittu iholla pidempään kuin sisäisesti nautittavan kollageenin vaikutuksia.

   Täällä muuten on postaus, jossa kerron, miten ihoni on vanhentunut blogivuosien aikana 🙂:

   https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/nain-olen-vanhentunut-blogivuosina/

   Edit. Ainiin, kysyit vielä mitä A-vitamiinituotteita käytän. Kaikkein eniten olen käyttänyt retinolia. Aloitin Paula's Choicen retinolituotteilla (totutin ihoni portaittain aloittaen 0,01% vahvuudesta ja edeten 1% vahvuuteen). Seuraavakisi käytin The Ordinarya, sekä retinolia että HPR:ää, sitten mulla oli käytössä Kicksin oman brändin HPR-silmänympärysvoide ja nyt käytössä on Medik8'n R-Retinoate. Käytän myös bakuhciolia bio-retinoleiden osastolta (Bybin Eye Plump -silmänympärysvoide). Koska mulla on ryppyjä vain silmien ympärillä, käytän A-vitamiinia vain tällä alueella.

   Vastaa

   0
  2. A-vitamiiniin uskon vankemmin kuin sisäisesti nautittuun kollageenivalmisteeseen ;) Mutta eikös sulla tapahtunut myös ”seerumisoituminen” ja ”öljyyntyminen” noiden vuosien jälkeen? Aiemmat, kevyempikoostumuksiset voiteet korvautuivat hyvillä lipideillä sun muilla tehoaineilla. :) Mulla vaikuttaa myös aurinkolasien ahkera käyttö ryppyjä estävästi, vaikka käytön syy onkin migreenin esto :D

   Vastaa

   0
  3. Mutta eikös sulla tapahtunut myös ”seerumisoituminen” ja ”öljyyntyminen” noiden vuosien jälkeen?

   Kyllä :) Tai öljyyntyminen, seerumia olin käyttänyt säännöllisesti jo ennen vuotta 2017.

   Mä en levitä öljyjä silmänympärysiholle, vaikka toki sinne vähän osuu poskipään ylälaidassa. Toisaalta, myös puhdistus vaikuttaa ihon kuntoon ja ulkonäköön, ja nykyään puhdistan ihon lähes yksinomaan öljyillä, sekin voi vaikuttaa pehmentävästi juonteiden erottuvuuteen. :) 👍

   Vastaa

   0
 3. Tutustuin retinoideihin viime vuonna syksyn kynnyksellä ja kerrytettyäni mielestäni tarpeeksi tietoa ostin tuubin Bellavitan hajusteetonta päivävoidetta. Vaikka ihonhoitohistoriastani ei löydy mitään dramatiikkaa ja olin aloittamassa voiteen käytön useiden lähteiden neuvojen mukaisesti asteittaisesti, silti minua jännitti ensimmäinen käyttökerta! Jep, niin jännää minun elämäni on!

  Aloitin niin varoen, että sekoitin voidetta toiseen perusvoiteeseen ja näin käytin Bellavitaa ensin vain paristi viikossa. Etenin sitten siitä pienin askelin ja naama säilyi sulamatta. Käytän Bellavitaa edelleen, nyt itsekseen muutamana päivänä viikossa, ja kun tuubi loppuu, siirryn Bellaan, jossa vahvempi pitoisuus on viimeisimmän uudistuksen myötä säilytetty.

  Vastaa

  0
  1. silti minua jännitti ensimmäinen käyttökerta! Jep, niin jännää minun elämäni on!

   Mä voin hyvin ymmärtää! ☺️ Ja näen tällaisen hyvänä asiana; tämä on just sitä kosmetiikan elämyksellisyyttä, joka luo erityisyyden hetkiä tavalliseen arkeen.

   Vastaa

   0
 4. Minun ensimmäinen tuote oli vartalolle tarkoitettu skin cityn voide, joka sisälsi hpr:ää. Se valitettavasti aiheutti atooppista ekseemaa mutta en kyllä toteuttanut ihoa siihen pikkuhiljaa, kun sitä markkinoitiin herkälle iholle sopivana. Käytin sitä raskauden venyttämälle vatsanahalle, joka ei ollut palautunut 1,5 vuoden kuluttuakaan raskaudesta. Päin vastoin,iho vain rypistyi ja löystyi sitä mukaan, kun raskauskilot karisivat. Tuo voide kuitenkin selvästi siloitti ryppyjä, kun käytin sitä kaksi tuubillista. Esim. navan ympärillä rypyt oli ennen käyttöä niin syvät, että iho hautoi ihottumalle. Voide siloitti ihon niin että rypyt oikesivat (vaikka samalla edelleen laihduin ja olisi voinut iho löystyä edelleen.), ja hautumisen aiheuttama ihottumakin sitten parani. Kyseinen voide sisältää kyllä muitakin tehoaineita, kuten niasiiniamidia. Olin kyllä todella yllättynyt mitä kosmetiikan voiteella voi saada aikaiseksi.

  Kasvoille olen käyttänyt puolen vuoden ajan ruusunmarjaöljyä. Ensin käytin pullollisen flown intensive treatment oilia ja pari viikkoa sitten korkkasim The ordinaryn pullon. Mulla on akneen taipuvainen iho, enkä aiemmin ole uskaltanut käyttää öljyä kasvoille, koska ne ovat poikkeuksetta räjäyttäneet ihon finnelle. Ruusunmarjaöljyjen kohdalla näin ei ole käynyt! Minusta juonteet (ei kovin syviä) ovat hieman silinneet ja uusia ei ole tullut. Ennen käyttöä huomasin, että iho oli alkanut vanhentua nopeaa tahtia lasten saamisen jälkeen. Olin kokeillut jo hyaluronihapposeerumia, mutten huomannut sillä mitään vaikutusta.

  Vastaa

  0
  1. Tuo voide kuitenkin selvästi siloitti ryppyjä, kun käytin sitä kaksi tuubillista. Esim. navan ympärillä rypyt oli ennen käyttöä niin syvät, että iho hautoi ihottumalle. Voide siloitti ihon niin että rypyt oikesivat (vaikka samalla edelleen laihduin ja olisi voinut iho löystyä edelleen.), ja hautumisen aiheuttama ihottumakin sitten parani. Kyseinen voide sisältää kyllä muitakin tehoaineita, kuten niasiiniamidia. Olin kyllä todella yllättynyt mitä kosmetiikan voiteella voi saada aikaiseksi.

   Olipa mielenkiintoinen kokemus!

   Kuten myös tuo ruusunmarjaöljy. Sen rasvahappoprofiili on todella hyvä myös rasvoittuvalle iholle. Jos vertaa ruusunmarjaöljyä ja hyaluronhapposeerumia, ruusunmarja hakkaa sen ihohyödyissään 6-0. Ruusunmarjaöljy hoitaa ihoa paljon kokonaisvaltaisemmin.

   Vastaa

   0
 5. Tällä hetkellä ei ole mitään. Muistan käyttäneeni Bellavitaa ennen uudistusta. Ostin uudistuneen version (päivävoide,hajustettu) ja käytin vanhaan tapaani. Ihoni kuivui ja siihen sisältyi kirvelyä. Sitten alkoi hilseily, kutina ja kirvely. Meni hetki ennenkuin tajusin sen johtuvan voiteesta, koska ei se levittäessä kirvellyt. Kirvelyä esiintyi hikoillessa ja suihkun jälkeen dekolteelle asti (kun sinne asti levitin). Tuote ei sinänsä ollut huono, mutta vaatisi totuttelun. Tuoksu on tuttu ja turvallinen ja pidän siitä. Mutta ehkä kumminkin tuoksuton versio. Tämä piti yövoiteen virkaa eikä yövoiteeni voi tuoksua voimakkaasti. 😄

  Vastaa

  0
  1. Huomasin edellisellä apteekkivierailulla, että Orion on nyt muuttanut Bellavitan pakkauksia niin, että niissä lukee isolla RETINOL. Varmasti ovat saaneet niin paljon vihaista palautetta vanhan koostumuksen ystäviltä. Nyt Bellavitaa ostaessa ei enää voi olla näkemättä, että koostumus on muutettu.

   Vastaa

   0
  2. Työskentelen apteekin asiakaspalvelussa ja kokemukseni mukaan useimmat aiemman Bellavita-koostumuksen käyttäjistä eivät ole tietoisia eri a-vitamiinijohdannaisista ja niiden voimakkuuseroista. Joten valitettavasti retinol-teksti ei autakaan asiakasta huomaamaan eroa. Kunnes sitten käytännössä ikävän ihoyllätyksen muodossa. Näitä on tullut jonkun verran vastaan. Vanhan koostumuksen tuoksutonta yövoidetta ovat jopa toisinaan gynekologit neuvoneet asiakkailleen intiimialueella käytettäväksi. Toivottavasti ei ole kukaan uutta versiota erehtynyt käyttämään vastaavasti! Olen jokaiselta Bellavita-asioissa kohtaamaltani asiakkaalta varmistanut, että onhan hän tietoinen uuden version voimakkuudesta. Voi kunpa valmistaja olisi lanseerannut uudet koostumukset selkeästi eri nimisenä.

   Vastaa

   0
  3. useimmat aiemman Bellavita-koostumuksen käyttäjistä eivät ole tietoisia eri a-vitamiinijohdannaisista ja niiden voimakkuuseroista. Joten valitettavasti retinol-teksti ei autakaan asiakasta huomaamaan eroa. Kunnes sitten käytännössä ikävän ihoyllätyksen muodossa.

   ☹️☹️

   Voi Orion minkä meni tekemään... Kauankohan kestää, että vanha Bellavita-sukupolvi unohtaa muutoksen ja antaa anteeksi... (No, todennäköisesti osa ei enää koskaan palaa voiteen käyttäjäksi.)

   Vastaa

   0
 6. Olen itsekin vihdoin siirtynyt kokeilemaan retinoideja iän kartuttua. Jo vuosia sitten testasin jotain Paula's Choicen retinolia sisältävää voidetta, mutta en muista mitään näkyviä tuloksia
  Nyt käytössä L300-sarjan sy-voide ja se öljyseerumi, lisäksi The Inkey Listin lempeänä mainostettu retinolipitoinen sy-tuote. Korkkaamista odottaa myös TIL:n vastaava koko kasvoille tarkoitettu voide.

  Sain muuten juuri pari päivää sitten näytteet Biothermin Blue Retinol seerumista & Blue Pro-Retinol voiteesta ja sy-voiteesta :) saa nähdä, koska aloitan 'kuurin'. Tuskinpa hankin koskaan täysikokoisina kyseisiä tuotteita, mutta ne ovat kiva lisä syksyn ihonhoitorutiiniin. (Eikös kasvojen ihon kuulu kesän jäljiltä olla kuivunut ja rypistynyt? 😛)

  Vastaa

  0
  1. (Eikös kasvojen ihon kuulu kesän jäljiltä olla kuivunut ja rypistynyt? 😛)

   😝😝

   Vähän off-topic mutta katselin Stockan työkeikalla Biothermin myyntipistettä ja näitä Blue Retinol -mainoksia ja mun ainoa ajatus oli, "Onko Biotherm tosiaan aina ollut näin tylsän näköinen...?" Biotherm on aina ollut todella kaukana mua houkuttavista brändeistä mutta kyllä mä sitä ihan tykkäsin myydä omina myyjävuosina. Nyt se näytti niin tylsältä että mun teki melkein mieli jäädä analysoimaan Blue Retinol -mainosten estetiikkaa.

   Mielenkiintoisesti - Orionin Bellavita-voiteissa on pikkuisen enemmän retinolia kuin Biothermin Blue Retinol -seerumissa.

   Vastaa

   0
  2. Viimeiseen virkkeeseen: onko noin? Valmistajien sivuilta löysin tiedot, että Biothermin Blue Retinol -seerumin retinolipitoisuus olisi 0,25% ja Orionin Bellavitan 0,15%. Bellan pitoisuus on 0,3%.

   Kiitos muuten Sanni tästä todella informatiivisesta kirjoituksesta! Tuli tarpeeseen. :)

   Vastaa

   0
  3. Okei, Orion on siis muuttanut jo pitoisuuksiakin... 😂 Kun uudistunut Bellavita ja uusi Bella kaksi vuotta sitten lanseerattiin, kummassakin oli 0,3% retinolia. Sain voiteet Orionilta testiin kera lehdistötiedotteen joten en usko erehtyneeni. Kirjoitin Bellasta ja Bellavitasta täällä.

   Näin ollen Biothermin Blue Retinolissa oli mielestäni vähemmän retinolia, koska 0,25% on vähemmän kuin 0,3.

   Vastaa

   0
  4. Luin linkkaamasi jutun ja uskon kyllä, että aluksi sekä uudistettu Bellavita että uusi lanseeraus Bella sisälsivät retinolia 0,3%.

   Olisikohan niin, että kun todella moni vanhan Bellavitan uskollinen käyttäjä raivostui retinoidin vaihdosta tehokkaampaan, niin tämä kaikkein uusin Bellavitan uudistus pyrkisi lepyttelemään näitä vanhoja asiakkaita? Mene ja tiedä. :)

   Vastaa

   1
  5. Olisikohan niin, että kun todella moni vanhan Bellavitan uskollinen käyttäjä raivostui retinoidin vaihdosta tehokkaampaan, niin tämä kaikkein uusin Bellavitan uudistus pyrkisi lepyttelemään näitä vanhoja asiakkaita?

   Tämä kuulostaa loogiselta.

   Mielestäni muutenkin kevyemmässä Bellassa olisi jo valmiiksi voinut olla pienempi pitoisuus retinolia - etenkin kun tuo 0,3% ihan oikeasti on jo aika stydi määrä henkilölle, joka ei ole koskaan käyttänyt retinolia.

   Olen yhä ihan "puulla päähän lyöty" miten paljon alkeellisia virheitä Orionilla tunnuttiin tekevän Bellavitan uudistuksen suhteen.... Miten millekään firmalle tulee edes mieleen muuttaa vuosikymmeniä asiakkaiden suosiota nauttinut - eli jo toimivaksi todettu - koostumus aivan erilaiseksi, joka käytännössä sulkee ulos suuren osan vanhan koostumuksen käyttäjiä... Oikeasti: kaikista näkökulmista ihan käsittämätön veto. Ja vasta lanseerauksen jälkeen tulee mieleen, että ai joo, ehkä tässä pakkauksessa voisi vaikka näkyvämmin viestiä muutoksesta ja olikohan tämä vahvuus kuitenkin vähän liikaa.... 🤦🏼‍♀️

   Olisivat vain jättäneet sen vanhan koostumuksen ja luoneet Retinol-version sen rinnalle.

   Vastaa

   1
  6. Todellakin, vanha viisaushan kuuluu, ettei pidä käydä "korjaamaan" sellaista, mikä ei ole rikki!

   Toivottavasti Bellavitan koostumusseikkailu päättyy lopulta hyvin, sen soisi perinteiselle kotimaiselle tuotemerkille ja niille pitkäaikaisille käyttäjille, joita sillä ainakin oli.

   Vastaa

   0
  7. vanha viisaushan kuuluu, ettei pidä käydä ”korjaamaan” sellaista, mikä ei ole rikki

   Asia on juuri näin. Mutta aina on yrittäjiä testaamaan tätä viisautta. ☺️

   Vastaa

   0
 7. Todellakin on melkoinen sekava viidakko, nuo portaat selkeytti asiaa paljon🤗Kaipaisin tuotteisiin myös selkeästi esille sen, minkä verran tuotteessa on retinolia tai vastaavaa vaikuttavaa ainetta. Incilistasta täytyy etsiä missä kohdassa se mainitaan, mutta kun ei ole incilistat niin hyvin hallussa, toivoisi sen näkyvän helpommin.
  Minä olen käyttänyt The Ordinarya ja nyt ostin kokeeksi Inkey List retinoliseerumin. Yritän aina etsiä sellaisen hyvin ja nopeasti imeytyvän tuotteen, öljy- tai skvalaanipohjaiset ei oikein imeydy mulla millään. Ryppyjä ja juonteita on jo sen verran, että mitään ihmettä en usko tapahtuvaksi😂

  Vastaa

  0
  1. Kaipaisin tuotteisiin myös selkeästi esille sen, minkä verran tuotteessa on retinolia tai vastaavaa vaikuttavaa ainetta. Incilistasta täytyy etsiä missä kohdassa se mainitaan, mutta kun ei ole incilistat niin hyvin hallussa, toivoisi sen näkyvän helpommin.

   Harva valmistaja tosiaan ilmoittaa retinoidien pitoisuuden, eikä ainesosan sijainti inci-listassakaan aina anna osviittaa retinoidin pitoisuudesta. Monet niistä kun vaikuttavat jo ihan todella pikkuisilla pitoisuuksilla.

   Jos valmistajat viitsisivät olla tässä läpinäkyviä, niin toki se auttaisi kuluttajaa vertailemaan tuotteita. Retinoli esimerkiksi vaikuttaa jo alle 0,1% pitoisuudella ja 0,3% on keskitasoa. 1% on vahva pitoisuus. Sitten taas HPR toimii eri pitoisuuksilla ja sitä käytetään tyypillisesti välillä 1-5%. Eli 1% HPR:ää on paljon miedompi kuin 1% retinolia.

   Vastaa

   1
 8. Hei! Mitä muita silmänympärysvoiteita suosittelisit, joissa jtn A vitamiinia kuin tuo Medik? Leahlani seerumia ei voi liene laittaa silmänympäryksille? Sisältääkö muuten Evolven Daily defence moisture mist tai Whamisan deep rich mist(bitter orange) auringolle herkistäviä ainesosia?

  Vastaa

  0
  1. Mitä muita silmänympärysvoiteita suosittelisit, joissa jtn A vitamiinia kuin tuo Medik?

   Kicksin Beauty Act Retinol Renew Eye Cream on hyvä, olen käyttänyt tätä yhden tuubillisen:

   https://www.kicks.fi/beautyact/ihonhoito/kasvojenhoito/silmanymparysvoiteet/retinolrenew-eye-cream-10-ml

   Tässäkin on ikävä kyllä harhaanjohtava aionesosanimi painettu tuotteen kylkeen; tuote ei sisällä retinolia vaan HPR:ää. Tämä 'retinol'-sanan viljeleminen joka paikassa on minusta turhauttavaa. Kaikki A-vitamiinit eivät ole retinolia, aargh, ja HPR:kin on hyvin erilainen sisältäen paljon miedomman ärsytysriskin.

   Sisältääkö muuten Evolven Daily defence moisture mist tai Whamisan deep rich mist(bitter orange) auringolle herkistäviä ainesosia?

   Eivät sisällä. Tuo viittaamasi Bitter Orange Whamisan kasvovedessä on neroli eli appelsiininkukkaöljy (Citrus Aurantium Amara Flower Oil). Jos siinä olisi pomeranssiöljyä, saattaisi tuotteessa olla pieni fotosensitiivisyys-vaara, mutta appelsiininkukkaöljy ei ole fototoksinen. Lisäksi, pomeranssi-ainesosa on niin alhaalla incissä, ettei sen pitoisuus riittäisi todennäköisesti herkistämään, vaikka se olisikin itseään pomeranssiöljyä.

   Vastaa

   0
  2. Muakin kiinnostaisi tietää voiko Leahlanin seerumia laittaa silmänympäryksille...

   Vastaa

   0
  3. Aina voi kokeilla, oma iho kertoo jos koostumus on liian vahvaa silmänympäryksille. Mä en ehkä kuitenkaan laittaisi Leahlanin Aqua A:ta kovin lähelle silmiä, koska se sisältää myös eteerisiä öljyjä. Silmien ympärilläkin voi käyttää eteerisiä öljyjä, mutta vielä pienemmällä pitoisuudella kuin muualla kasvoissa, ja Leahlanin seerumissa pitoisuus on todennäköisesti säädetty kasvojen iholle.

   Vastaa

   0
 9. Ensimmäistä kertaa käytössä The Ordinaryn Granactive Retinoid. Ihan jees, vielä en ole suuria muutoksia huomannut. Käytän iltaisin kasvoveden ja seerumin jälkeen ja tuote tuntuu niin öljyiseltä, etten edes laita kasvoöljyä enää. Mietityttää vaan, että onko oikeasti riittävä korvaamaan öljyn? 🤔

  Vastaa

  0
  1. Sulla on siis se skvalaanipohjainen Granactive Retinoid? Ihotyypistä ja -tarpeesta riippuen se voi riittää yksinään (tietysti vesikosteuden päällä), skvalaani on oikein hyvä ihoa kosteuttava öljy. Mutta kuitenkin kevyemmästä päästä, eli jos iho on kuiva, voit tarvita tuhdimman öljyn ja/tai voiteen sen lisäksi.

   Vastaa

   0
  2. Kiitos vastauksesta! Joo, skvalaanipohjainen. Alla Whamisan Deep Rich Toner ja Novexpertin hyaluronihapposeerumi. Joskus oon kokeillut sekoittaa Tashin Retinoil öljyn kanssa, mut sit mietin että "liukeneeko" se Granactive Retinoidin vaikutus liikaa 😅 Voi olla et syksymmällä/talvella tarvitsee päälle vielä jotain öljyä.

   Vastaa

   0
  3. Joskus oon kokeillut sekoittaa Tashin Retinoil öljyn kanssa, mut sit mietin että ”liukeneeko” se Granactive Retinoidin vaikutus liikaa 😅

   En suosittele sekoittamaan retinoidituotteita muihin tuotteisiin ennen iholle viemistä, ne on optimoitu levitettäväksi iholle sellaisenaan (ellei tuotteen käyttöohje kerro muuta). Iholla retinoidit toki sekoittuvat lopulta muihin ihon aineisiin, mutta jos sekoitat retinoidiseerumin toiseen aineeseen jo ennen iholle viemistä, se voi muuttaa koostumukseen luodun imeytymistä edistävän teknologian.

   Jos haluat käyttää yhdessä sekä bakuchiolia että retinoideja, mä suosittelisin käyttämään bakuchiolia aamulla ja retinoideja illalla.

   Vastaa

   0
  4. Kiitos vinkistä! Tänään kokeilin laittaa Klairsin Freshly Juiced Vitamin E Mask-kasvonaamiota/voidetta retinoidi tuotteen jälkeen. Katsotaan miltä tuntuu aamulla :)

   Vastaa

   0
 10. Osaisitko suositella jotakin luonnonkosmetiikan väritippoja, joilla voisi itse tehdä sopivansävyisen aurinkovoiteen/BB-voiteen esim. Ekopharman aurinkosuojavoiteeseen sekoittamalla? En tarkoita mitään hiljalleen ruskettavia tippoja vaan ihan vain sävytippoja. Kun nuo Algan Beige ja toisaalta sitten se vaaleampi eivät kumpikaan osu itselläni ihan nappiin sävyjen puolesta.

  Vastaa

  0
  1. Osaisitko suositella jotakin luonnonkosmetiikan väritippoja, joilla voisi itse tehdä sopivansävyisen aurinkovoiteen/BB-voiteen esim. Ekopharman aurinkosuojavoiteeseen sekoittamalla?

   En valitettavasti. Silmiini ei ole koskaan osunut tämän kaltaista tuotetta luonnonkosmetiikassa.

   Vastaa

   0
  2. Oi, tässähän olisi markkinarako jollekin brändille. Toisaalta ehkä kysyntä ei noille olisi kovinkaan kovaa; itseruskettavat tipat varmaan taas ovat kohtalaisen suosittuja.

   Vastaa

   0
  3. Oi, tässähän olisi markkinarako jollekin brändille.

   Nämä eivät ole normikosmetiikankaan puolella olleet suuren yleisön hitti, joten luulen, että näitä ei tulla näkemään luonnonkosmetiikassa. Tällaiset tipat ovat idealtaan ihan mahtava juttu, mutta käytännössä ne ovat vain pienen kohderyhmän tuote.

   Vastaa

   0
  4. Dr. Hauschkalla on Sävyttävä värineste, näyttäisi olevan Ruohiksessakin myynnissä. Tippoja voi lisätä vaikka voiteeseen tuomaan lisää sävyä. En saa nyt puhelimella linkattua..

   En ole itse noita käyttänyt, mutta muistin lukeneeni niistä aikoinaan Katja Kokon blogista ☺️

   Vastaa

   0
  5. Dr. Hauschkalla on Sävyttävä värineste

   Ai hemmetti, niinhän muuten onkin..! Olin totaalisesti unohtanut tämän..! (Onkohan tätä muuten Tampereen Ruohiksessa, pitää heti huomenna tsekata :D) Tämä tuli tutuksi mulle 10 vuotta sitten ja taisin joskus mainita sen blogissakin mutta olin autuaasti unohtanut...

   Vastaa

   0
  6. Harmi kyllä. Olisi voinut niin helposti tehdä oman, suojakertoimellisen bb-voiteen.

   Vastaa

   0
  7. Oi, hienoa! Osaatko sanoa, onko tuo värineste suht. neutraalia sävyltään?

   Näyttää vahvasti siltä, että pääsen tuunailemaan ihan oman suojakertoimellisen voiteen. :) Pohjana EkoPharma.

   Vastaa

   0
  8. Huomasin muuten, että EkoPharmalla on nykyään myös sävytetty spf 15 -voide!
   Tosin huonot nuo sivut, kun samaa pulloa on (joka tuotteen kohdalla) kuvattu eri ympäristöissä mutta sävyttävästä voiteesta ei ole kuvia tuotteen sävystä! :/

   https://ekopharma.com/tuote/herukka-bb-voide-spf-15/

   Ja heillä näkyy olevan myös sävyttämätön voide suojakertoimella 50! Lupaa vieläpä olla vedenkestävä. En ole tiennyt koko tuotteesta mitään. Voisitko joskus testata tätäkin (ensi kesän suuressa aurinkovoidepostauksessa ehkä)?

   https://ekopharma.com/tuote/mustikka-sensitive-spf-50-aurinkovoide-100-ml/

   Vastaa

   0
  9. Huomasin muuten, että EkoPharmalla on nykyään myös sävytetty spf 15 -voide!
   Tosin huonot nuo sivut, kun samaa pulloa on (joka tuotteen kohdalla) kuvattu eri ympäristöissä mutta sävyttävästä voiteesta ei ole kuvia tuotteen sävystä!

   Katsoin muutaman suuren Ekopharman jälleenmyyjän sivut eikä niissäkään ole sävystä kuvaa. Oletettavasti hyvin läpikuultava sävy jonka ajatellaan sitten sopivan kaikille ihon sävyille (käytännössä tämä harvoin kuitenkin pitää paikkansa).

   Ja heillä näkyy olevan myös sävyttämätön voide suojakertoimella 50!

   Mä testasin tuon silloin kun se ilmestyi toissavuonna enkä tykännyt. Todella jäykkää koostumukseltaan. Mun oli tarkoitus silloin kirjoittaa kaikista Naviterin (nykyisin Berner) uusista aurinkovoiteista, mutta en ehtinyt. Muistaakseni tuo Mustikka SPF 50 vilahti jossain Instagram-tilin Aurinkovoide-stooreissa, joita olen tallentanut kohokohtiin.

   Vastaa

   0
  10. Osaatko sanoa, onko tuo värineste suht. neutraalia sävyltään?

   Siitä on niin kauan kun tuota nestettä testasin, että tosi vaikea sanoa. Minusta sillä tuli sellainen vähän päivettynyt look kasvoille, tällä perusteella sanoisin, että se oli lämpimään päin.

   Vastaa

   0
  11. En pysty valitettavasti tähänkään vastaamaan, kun tuotteen testauksesta on yli 10 vuotta.

   Nyt kun selasin blogin Dr. Hauschka -kirjoitusteni arkistoa, aloin epäillä, olenkohan koskaan edes omalla ihollani näitä väritippoja testannut, vai onko tuote tullut testattua vain työpaikalla kämmenselkään. Blogistani löydän arvion vain Hauschkan sävytetystä päivävoiteesta.

   Joka tapauksessa: koska väritipat ovat vain pikkuinen lisä joka sekoitetaan toiseen voiteeseen, on sen toisen voiteen ominaisuuksista kiinni, miten sävy käyttäytyy iholla eli hapettuuko se tummemmaksi. Pigmentti itsessään ei muuta väriään, vaan hapettumisen mukanaan tuoma sävyn tummuminen liittyy tuotteen kokonaiskoostumukseen.

   Vastaa

   0
 11. Kiitos taas informatiivisesta jutusta 😊

  Olisin kysynyt eri tuotteiden kerrostamisesta ja järjestyksestä. Iltaisin laitan ensin kosteusvoiteen ja sen päälle muutaman tipan ruusunmarjaöljyä. Jos haluaisin ottaa retinolin mukaan, niin missä välissä sen laittaisin?
  Olen 40v,vielä ajoittaisesta aknesta ja ihon rasvaisuudesta kärsivä. Käytössä on tarvittaessa reseptillä lääkevoiteet, mm. adapaleenia sisältävä voide, joka on synteettinen retinoidi. Lääkevoiteiden ohjeissa käsketään laittamaan puhdistetulle iholle.

  Vastaa

  0
  1. Moikka Maria,

   Retinoli tulisi puhdistuksen jälkeen ja ennen kosteusvoidetta ja ruusunmarjaöljyä :)

   Niinä iltoina kun laitat adapaleenia, ei kannata laittaa retinolia ettei tule liikaa A-vitamiinia kerralla.

   Vastaa

   0
 12. Hei,

  Olen käyttänyt apteekista saatavaa vahvaa a-vitamiini voidetta akneen mutta joudun lopettamaan sen koska se ei sovi raskaana oleville/tai yrittäville. Mikähän olisi vahvin sellainen a-vitamiini voide/seerumi jota tässä tilanteessa voisi käyttää? Suosituksia ottaisin mielelläni vastaan ☺️ Kiitos mahtavasta blogista!

  Vastaa

  0
  1. Moikka Mi,

   En pysty ottamaan kantaa eri A-vitamiiniyhdisteiden soveltuvuudesta raskaana olevalle, koska asiasta ei ole yksimielistä tietoa. Moni asiantuntijalähde toteaa, että A-vitamiinipitoisia tuotteita tulisi välttää koko raskauden ajan, toiset lähteet taas sanovat, että A-vitamiinia tulee välttää vain raskauden alkukuukausina. Itse jättäisin varmuuden vuoksi kaikki A-vitamiinijohdannaisia sisältävät tuotteet koko raskauden ajaksi.

   Useimmat "Bio-retinolit" taas ovat turvallisia raskauden aikana, koska ne eivät sisällä lainkaan A-vitamiinia (poislukien ruusunmarja, cacay-öljy ja Retinaturel). Siitä, mikä bioretinoli on tehokkain, ei ole syntynyt konsensusta. Tehoon vaikuttaa yhdisteen itsensä ohella myös tuotteen muu koostumus.

   Mä sanoisin, että bakuchiol on siinä mielessä paras valinta, että sitä on mitä ilmeisimmin tutkittu eniten. Pidän itse bakuchiolia puoltavana seikkana myös sitä, että farmaseuttiset bränditkin käyttävät sitä. Esimerkiksi Orion käyttää bakuchiolia anti-age-voiteissaan - ja onpahan bakuchiol myös mukana heidän uudessa Probicare-perusvoiteessaankin!

   Bakuchiolin käyttösuositus iholle jätettävissä tuotteissa on 0,5% - 1%, mutta sitä voi käyttää 2% vahvuuteen asti. Tash Sisterhoodin Retinoil Bakuchiol -öljyssä on 2% bakuchiolia, ja sisältää mun tuntemista bakuchiol-tuotteista eniten bakuchiolia. Useimmat brändit eivät ilmoita bakuchiolinsa pitoisuutta, joten valitsisin brändin, joka ilmoittaa. Bybin Bakuchiol Boosterin pitoisuus on 1%.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (67)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)