29.12.2021

Kosmetiikkanostalgiaa vuodelta 1983

Mun lapsuudenkodissa tulee aika ajoin tehtyä todella mielenkiintoisia kosmetiikkalöytöjä, kiitos jemmausgeenin omaavan äitini (kulkee suvussa). Äidilläni on vielä tallessa meikkejä 60-luvultakin.

Tämänkertainen löytö ei kuitenkaan ole ihan niin vanha, vaan "vain" vuodelta 1983. :)

Avon Gentle Blossoms -naamiopakkaus. 

Saimme Avonin tuotteita aina lahjaksi Amerikan tädeiltä 80- ja 90-luvulla. Tuohon aikaan ne olivat Suomessa hyvinkin eksoottisia. Avonia alettiin kaiketi myydä Suomessa vasta 2000-luvulla..?

Yves Rocherin ohella Avon on muuten ensimmäinen kosmetiikkasarja, jota olen käyttänyt..! Muistelen ihan ensimmäisen kosteusvoiteeni joskus 12- tai 13-vuotiaana olleen Avonin.

Suloisesti kuvitettu Avon-pakkaus sisältää kolme yksittäispakattua kukkaisen tuoksuista kasvonaamiota. Sekä ulko- että sisäpakkauksiin painettu copyright-vuosiluku kertoo tuotteen olevan vuodelta 1983.

Miten näin vanha pakkaus on säilynyt näinkin hyväkuntoisena - ja käyttämättömänä! - kaikki nämä vuodet, voi vain ihmetellä. Bongasin naamiot äitini kylppärissä tässä joululoman aikana ja silmäni vähän pyöristyivät, kun katsoin pakkausta tarkemmin. Mistä ihmeestä 38 vuotta vanha pakkaus oli siihen tupsahtanut! Äiti ei oikein osannut sanoa. "En kyllä muista mistä tämä on peräisin... Varmaan löysin sen jostain kaapista ja toin tähän, jos tulisi käytettyä pois."

No, ehkä harkitsisin, laittaisinko näin vanhaa ihonhoitotuotetta hipiälleni.. :D

Myös ihon"hoidon" voi laittaa paksuihin lainausmerkkeihin. Pakkaukseen painettu inci kertoo poikkeuksellisen tyhjistä lupauksista..!

Tuotteen kuvaus kuuluu vapaasti käännettynä näin:

"Hienovaraisella kukkaistuoksulla tuoksutetut täyteläiset geelinaamiot tuovat iholle erityisen puhdistavan ja kosteuttavan vaikutuksen. Hellävarainen koostumus sopii päivittäiseen käyttöön".

Peach Blossom-naamion teksti lupaa "puhdistaa, kirkastaa ja kosteuttaa sekä jättää ihon sileäksi."

Tuotteen ainesosaluettelo kertoo naamion sisältävän vettä, etanolia, glyserolia, geeliyttäviä ainesosia, hajusteita ja väriaineita..! 😂 Tämä suloinen kukkaisnaamio on siis käytännössä geeliytetty ja hajustettu sekoitus alkoholia ja vettä! Glyseroli on tuotteen ainoa hoitavaksi luettava aine.

Niin söpöt pakkaukset. :) Tuo vahvasti mieleen Jill Barklemin ja Tiheikön väen... ☺️

Ulkonäön perusteella olisin odottanut koostumukselta jotain lempeää ja voidemaista. Mitähän 80-luvun Avon-asiakkaat ovat tykänneet hoitokokemuksesta...? Alkoholi on kenties ainakin, eh, "puhdistanut" ihoa..!

Avonin koostumukset lienevät tämän jälkeen hieman parantuneet, otaksun. 😄

Ja tämä nostalgiapakkaus taitaa päätyä äitini naaman sijaan mun kosmetiikkamuseoon..!

26 comments on “Kosmetiikkanostalgiaa vuodelta 1983”

 1. Ooh, mitkä pakkaukset. Yritin hakea sun blogista kasvovesi vinkkiä +45 iholle, oisko jokin riitoisa suht huokeen hintainen vinkata 🧡

  Vastaa

  0
  1. Hei Minttuliina! Haetko anti-age-vaikutteista kasvovettä vai millaista...? :) Käytätkö kasvovettä kosteuttamiseen vai puhdistuksen viimeistelyyn? Tykkäätkö enemmän suihkutettavasta koostumuksesta vai "tavallisella" korkilla varustetusta? Anti-age-kasvovedet ovat yleensä aina vähän arvokkaampia. Jos saisin suositella mitä tahansa kasvovettä, suosittelisin sinulle Atopikin suihkutettavaa Anti-Age-kasvovettä joka on yksi hoitavimmista kasvovesistä jonka tunnen. Kosteuttaa aivan tajuttoman hyvin. Tämä on kuitenkin pienessä 50 ml pullossa ja litrahinnaltaan aika arvokas.

   https://atopik.fi/tuotteet-2/anti-age/kasvosuihke/

   Annan mielelläni lisäsuosituksia jos tarkennat minkä tyyppistä kasvovettä haet :)

   Itse suosin suihkutettavia (sekä luonnonkosmetiikan) koostumuksia ja kaikkein edullisin kosteuttava sellainen löytyy Garnierilta: Garnier Bio Rich Argan Nourishing Mist myydään 150 ml pullossa ja hintaa on alle kympin. Se sopii kuivalle ja ikääntyneelle iholle.

   Vastaa

   0
  2. Oon vihdoin aatellu "vähän" tsempata ihonhoidossa 😅 Yleensä puhdistan vaahtoputsarilla, sitten Cien merkkistä silmänympärysvoidetta ja jotakin kosteusvoidetta(alelaarilöydöt) tai kasvoöljyä. Joskus harvoin pyyhkäsen misellivedellä ennen kosteusvoidetta. Olen kuullut useammalta taholta että kasvovesi olis pirskatin hyvä, kosteuttaa ja vissiin voidekin imeytyy /hoitaa paremmin eikä vanulappu hinkutus taida olla se paras menetelmä 😂

   Vastaa

   0
  3. OK, eli kosteuttava kasvovesi hakusessa :)

   Tuo mainitsemani Garnier Bion suihke on edullisin, mutta jos joskus haluat sijoittaa todella kosteuttavaan kasvoveteen, kokeile Whamisan Toneria. Se on paksua kasvovettä joka levitetään käsin, suosittelen koostumusta Original Toner.

   Garnier Bion jälkeen halvin kosteuttava kasvosuihke on Laveran Hydro Sensation Face Mist, se on oma lempparini. Sitä myydään mm. Sokoksella ja Ruohonjuuressa.

   Saadaksesi kasvovedeltä kunnon kosteuttavan vaikutuksen, levitä se ilman vanulappua. :) Suihkuttele suoraan kasvoille (tai taputtele, jos kasvovedessä ei ole suihkepäätä) ja painele/taputtele kosteus ihoon. Halutessaan voi lisätä useamman kerroksen, kun edellinen on imeytynyt.

   Kasvovesi kannattaa ajatella kuin nestemäisenä seerumina. 👌

   Vastaa

   0
 2. Ihana pakkaus! "Moni kakku päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä" :)

  Multa löytyy Avon Cosmetics / Makeup'in duo luomiväri vuodelta 1991. Mielestäni ajattomat sävyt, viileät helmiäisruskea ja -kulta. Laatukin on oikein pätevä. Sitä en kyllä tiedä, myytiinkö tätä silloin Suomessa vai oliko paletti ostettu ulkomailta.

  Vastaa

  0
  1. Vieläkö käytät tuota Avonin luomiväriä? :) (Ja mä en kauhistu, jos käytät..! :D Puuterissa kun eivät pöpöt juuri elä....)

   Vastaa

   0
  2. Kyllä, edelleen käytössä. Taitaapa löytyä tuotakin vanhempia, mm. Jane Hellenin intensiivinen sävy Golden Copper.
   Luomivärejä on tullut hankittua ihan liian paljon, ja ne kun kuluvat kovin verkkaisesti, osasta ehtii tulla vintagea. Onneksi luomivärikokoelmat eivät vie valtavasti säilytystilaa, toisin kuin jos olisi keräillyt vaikkapa laukkuja tai kenkiä.

   Vastaa

   0
  3. 👍 👍

   Onneksi luomivärikokoelmat eivät vie valtavasti säilytystilaa, toisin kuin jos olisi keräillyt vaikkapa laukkuja tai kenkiä.

   Tämä..!

   Vastaa

   0
 3. No kuule, pakkauksen kylkeen on sentään kirjattu raaka-ainelista... liekö Yhdysvaltojen lainsäädäntö edes edellyttänyt sitä vielä tuolloin? Suomessakin taisi alkaa INCI-listaus vasta paljon myöhemmin...
  Ihana paketti tosiaan, muistuttaa aivan sen italialaisen sarjan saippuan käärepaperia..!

  Vastaa

  0
  1. Tuo INCIn mukana olo on todellakin ollut edistyksellistä Avonilta. :) Inci tuli pakolliseksi osaksi pakkaustekstejä ainakin EU:ssa vasta 2000-luvulla, Yhdysvalloista en tiedä. Mulla on kosmetiikkamuseossani tallella 90-luvun loppupuolella ostettuja tuotteita joissa ei vielä ole incejä.

   Vastaa

   0
  2. Juu, kääk ajatellakin sitä. Muistan joskus 2000-luvun alussa etsiskelleeni tietoa jonkin tuotteen raaka-aineista, ja oli vain maininta muutamasta keskeisestä kasvista..
   On ajat muuttuneet siitä, nyt jopa Yves Rocher listaa sivuillaan INCIt.!

   Vastaa

   0
  3. nyt jopa Yves Rocher listaa sivuillaan INCIt.!

   Jep - tätä saatiinkiin kyllä odotella nolottavan pitkään..!

   Vastaa

   0
 4. Mielenkiintoisia nuo vanhat pakkaukset, sekä kosmetiikassa että myös ruokapakkauksissa 😊 Osaatko muuten sanoa minkälaisia olivat ylipäätään tuohon aikaan vastaavien tuotteiden incit, oliko hoitavia/vaikuttavia aineita käytössä, vai oliko enemmänkin myynnissä näitä ”geeliytettyjä tuoksuvesiä” kauniissa pakkauksissa? 😄

  Vastaa

  0
  1. En valitettavasti ole päässyt tutkimaan 80-luvun incejä tätä poikkeusta lukuunottamatta, se olisikin kyllä äärettömän mielenkiintoista..! 🤩

   Vastaa

   0
  2. Jotkin tuotteet on säilyneet läpi samanlaisina vuosikymmenestä toiseen, tulee mieleen ainakin Nivean klassikko Creme.. mikä on edelleen oikein oivallinen tiettyihin tarkoituksiin!

   Vastaa

   0
 5. Oi, rakastan näitä retrokosmetiikkajuttuja! Toivottavasti esittelisit jatkossakin äidin aarteita! 😍🤭

  Vastaa

  0
  1. Olen joskus esitellyt ainakin ne äidin 60-luvun luomivärit... :D Mutta en enää muista milloin, ja millä otsikolla... Varmaan lähemmäs 10 vuotta sitten. Ne ovat kyllä aika, ehh, villit..! Näyttävät ihan vesiväreiltä..!

   Vastaa

   0
 6. Kyllä Avonin tuotteita myytiin jo 90-luvulla Suomessakin. Aloitin itse edustajana, siis tällainen tupperware-tyyppinen malli, vuonna 1993. Kovin pitkään ei toiminta kyllä enää sen jälkeen jatkunut, vaan firma löi pillit pussiin.

  Vastaa

  0
  1. Aaa, mielenkiintoista :) Kiva kun jaoit tämän.

   Lieneekö Avonilla enää USAssakaan entisenlaista kotikutsuihin ja ovelta-ovelle-myyntiin perustuvaa "Avon lady calling" -konseptia... Kaikki taitaa nykyään olla vain netissä.

   Vastaa

   0
  2. Samma här mutta vähän myöhemmin, mä möin Avonia joskus yläaste-lukioikäisenä 90-luvun loppupuoliskolla. Kuvastot tuli postissa, sitten katsottiin kavereiden kanssa mitä kukin haluaa tilata ja mä lähetin tilaukset eteenpäin. Muutama markka jäi siitä sit vaivanpalkkaa itselle, mutta taisi mennä oma toiminta enemmän tappion puolelle kun itse tilaili sieltä kaikenlaista :D

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (47)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)