12.04.2023

Aivot kurssille: osallistun keskittymisvalmennukseen

Luin Hesarin nettisivulta maaliskuussa artikkelin, jonka seurauksena osallistun tänään alkavaan keskittymisvalmennukseen.

"Opeta aivosi keskittymään". 

Olen kirjoittanut keskittymisvaikeuksista blogissa kahdentoista vuoden ajan. Kuulun niihin, joiden pään netti on muusannut, jos asian voi näin yksinkertaisesti tiivistää.

Tänä päivänä netin ja somen vaikutuksista mieleen ja keskittymiskykyyn puhutaan paljon, ja ongelmat ovat yleisessä tietoisuudessa. Kaksitoista vuotta sitten siihen oltiin vasta havahtumassa.

Kirjoitin toukokuussa 2011:

"Viime vuosina olen huomannut itsessäni varsin epämieluisia asioita. En pysty enää lukemaan kunnolla, en jaksa kirjoittaa kirjeystävilleni, en pysty keskittymään mieheni kertomaan juttuun päivän kuulumisista. Muistini on huonontunut hälyttävästi. Joudun kirjoittamaan ylös käytännössä kaikki asiat, jotka haluan saada hoidetuksi. Minun on vaikea priorisoida asioita. Päässäni laukkaa rataa 359 eri asiaa jotka kaikki tuntuvat vaativan huomiota välittömästi, ja koska fokuksen jakaminen niin moneen kohteeseen on mahdotonta, saatan unohtaa ne kaikki ja tajuta päivän päätteeksi että en ole saanut mitään aikaiseksi.

(...) kaikkein voimakkain on tunne, että olen tyhmentynyt. En ole enää ihan viivalla. Voin melkein konkreettisesti tuntea, kuinka aivoni raksuttavat tyhjää."

Fast-forward vuoteen 2023, eikä paljonkaan ole muuttunut. Ymmärrän nykyään paremmin, mistä kaikesta kognitiiviset haasteeni johtuvat, mutta arjen ongelmat ovat yhä samat: minun on vaikea keskittyä, muistini on todella huono ja vietän ihan liikaa aikaa näyttöpäätteellä.

Pahinta on kun koko. ajan. on. mahdollisuus. hypätä. seuraavalle. kiinnostavalle.sivulle. Se on niin palkitsevaa. ❤️‍🔥Aivot hamuavat jatkuvasti lisää uutta ihanaa ja kiinnostavaa joka saa dopamiinin virtaamaan

Ja meitä on monia.

Kaltaisilleni keskittymiskyvyn menettäneille on tarjolla nykyään palveluita auttamaan fokuksen palauttamisessa. Tällaisesta kerrottiin Hesarin maaliskuun artikkelissa. Psykologi Johanna Vilmin ja keskittymiseen perehtyneen kasvatustieteilijä Veera Virintien Silta Educationin tarjoama keskittymisvalmennus kuulosti kuin minulle luodulta.

Yli 10 vuoden aivomuusikokemuksella olen realisti ja tiedän, etteivät pari mindfulness-harjoitusta tai nyt skarppaan somen kanssa -lupaukset vie yhtään mihinkään, ja ongelman taklaus vaatii suuren luokan ponnisteluja ja sitoumusta pysyviin tapamuutoksiin. Kun kyse on addiktiosta, tämä on helpommin sanottu kuin tehty, kuten jokainen riippuvuuksien kanssa tekemisissä ollut tietää. Silti, olen ilahtunut siitä, että ongelmasta puhutaan yhä enemmän ja että sen vakavuus tunnustetaan tasolla, joka vaatii Sillan kaltaisten hyvinvointipalvelujen kehittämistä.

Vilmin ja Virintien yrityksen neuvonantajiin lukeutuu aivotutkija Minna Huotilainen, jonka kirjoitukset keskittymisvaikeuksista ovat resonoineet meikäläisessä jo vuosikymmenen. Hyllystäni löytyy myös Huotilaisen teos Tunne Aivosi.

Hesarin artikkelissa Veera Virintie kertoo, että "Multitaskaaja opettaa aivonsa vaihtamaan tehtävästä toiseen jatkuvasti" ja että "jatkuva ärsykkeiden hamuaminen rasittaa aivoja ja syö kykyä keskittyä pitkäjänteisesti". Jep. Just tämän olen tehnyt aivoilleni. Olen ärsyke-junkie.

Psykologi Johanna Vilmi kertoo, että keskittymisvaikeudet ovat kasvava huolenaihe vastaanotolla ja asiakkaat puhuvat niistä jo päivittäin. Vilmin mukaan ihmisten keskittymisongelmat ovat niin suuria, että moni on alkanut epäillä itsellään adhd:ta. Samaistuminen. Olen itsekin käynyt neurologin juttusilla kun huoli muistiongelmista sai minut epäilemään sairautta.

Omalla kohdallani kyse on ADT:sta eli itseaiheutetusta tarkkaavaisuushäiriöstä. Se lienee taustalla useimmissa netin ja somen aiheuttamissa kroonistuneissa aivosumuissa. ADT ei ole synnynnäinen neurologinen häiriö, kuten ADD ja ADHD, vaan se aiheutetaan itse omalla toiminnalla.

Tätä kirjoittaessani Focus-valmennuksen ensimmäinen sisältö on saapunut sähköpostiini. Nyt siis keskittymisaamupalalle.

Kirjoitan valmennuksen tuloksista ja kokemuksista blogiin kuukauden kuluttua.

Disclaimer: olen ostanut valmennuksen itse, eikä tämä ole yhteistyö yrityksen kanssa.

Kuvakaappaukset siltaeducation.com-sivulta.

11 comments on “Aivot kurssille: osallistun keskittymisvalmennukseen”

  1. Kuinka helposti sitä unohtuukaan selaamaan puhelinta?! Tunnustan, että "katson äkkiä yhden jutun" venyy helposti puolen tunnin päämäärättömään selailuun ja pallotteluun, enkä välttämättä lopuksi edes muista, mitä alunperin olin tekemässä. 🙈

    Tämä älypuhelinten ja tablettien, suoratoistopalveluiden ja pelikonsolien maailma näkyy myös kouluissa. Lapset eivät jaksa keskittyä pitkiä aikoja tehtäviin jos ollenkaan!
    Kärsivällisyyttä mihinkään asioiden odotteluun tai tekemiseen saa etsiä.
    Hieman olen huolissani tulevaisuudesta, kuinka näiden lasten ja nuorten käy, miten he selviävät aikuisuuteen ja työelämässä?

    Olisi hauska nähdä miten mikään toimisi, jos nettiä ei olisi. Siinä olisi yksi jos toinenkin ihmeissään 🫣

    Vastaa

    0
    1. Jaan huolesi ja nyökkäilen kaikille kommenteillesi.

      Mulla eivät some ja puhelimen tuijotus olleet ongelma todella pitkään aikaan, vaikka nettiin olenkin muuten täysin koukuttunut. Somesta tuli ongelma vasta Instagramin Reelssien myötä. 😔 Kyllä ne hemmetti tietää somesovellusten maailmassa, mikä saa ihmiset koukkuun... voin jäädä tuijottamaan videoita loputtomiin kuin joku huumautunut... Kuten sanoit: "katson äkkiä yhden jutun" ja tuntia nyöhemmin havahdut siihen, kun katsot ruudulla tvistaavaa eläkeläispariskuntaa jossain Kansasin preerialla... Siksi minulla on täyskielto TikTokiin, sinne en tule menemään. Riittää, että yksi sovellus ryövää aikaani ja muusaa päätäni.

      Vastaa

      0
  2. Luin saman artikkelin Hesarista ja kärsinyt lapsuudesta saakka keskittymisvaikeuksista, joten odotan mielenkiinnolla jatkopostausta! Toivottavasti kurssista olisi apua!

    Vastaa

    0
  3. Oma aivosumuni ja keskittymisen ja ahdistuneisuuden pulmat liittyivät matalaan rauta-arvoon (ferrit). Suosittelen tämänkin kortin katsomista 👍

    Vastaa

    0
    1. Mulla on rauta-arvot tsekattu ja kaikki kunnossa sen suhteen. Kyllä tämä sumu tulee omista valinnoista ja toiminnasta, ikävä kyllä. 😔

      Vastaa

      0
  4. Kuulostaapa hyvin mielenkiintoiselta valmennukselta.
    Saako tämän valmennuksen vain englanninkielisenä?
    Kielitaitoni ei ole priimaa, mutta tulen sillä hyvin toimeen. Englanninkieli on minulla hieman pannaan julistettu, koska arvostan omaa äidinkieltäni. En esimerkiksi voi sietää, että yritykset käyttävät vieraskielistä yritysnimeä vaikka ei ole tarkoitus millään tasolla kansainvälistyä, hyvä esimerkki on kampaajat ja parturit. Jopa valtion virastoissa on opasteet viitoitettu englanninkielisin sanoin, esitän kuin ikään en ymmärtäisi mitä tarkoittaa ja kysyn aina neuvoa. Oho.... ei pitänyt vuodattaa 😬

    Vastaa

    0
    1. Ikävä kyllä valmennus on vain englanniksi. Itsekin hämmästyin sitä, odotin ilman muuta suomenkielistä materiaalia kun kyseessä on suomalainen yritys. Asiasta tulisi olla maininta heidän kotisivullaan - eiväthän kaikki suomalaiset osaa englantia sillä tasolla, että voisivat osallistua englanninkieliseen valmennukseen.

      Ymmärrän toki, että he mielellään hankkivat asiakkaita myös kansainvälisesti, mutta mielestäni valmennusta tulisi tarjota suomalaisille suomeksi. Kansainvälisille asiakkaille voi sitten olla englanninkielinen versio.

      arvostan omaa äidinkieltäni. En esimerkiksi voi sietää, että yritykset käyttävät vieraskielistä yritysnimeä vaikka ei ole tarkoitus millään tasolla kansainvälistyä

      Saan hyvin tästä kiinni...! Kyllä minuakin välillä ärsyttää "ylienglannistuminen"....

      Vastaa

      0
  5. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Tosin ensikädeltä itse uskoisin, että live-valmennuskurssi olisi ehka parempi kuin verkkokurssi. Mutta odotan mielenkiinnolla jatkopostausta kuukauden kuluttua! :)

    Vastaa

    0
  6. Valmennus kuulostaa tosi kiinnostavalta ja myös itselleni tarpeelliselta, odotan innolla kokemuksiasi siitä! Mietin tuota ADT:stä käytettävää termiä "itseaiheutettu keskittymishäiriö". Ymmärrän sen kuvaavuuden, siinä, että kyse ei ole neurobiologisesta synnynnäisestä häiriöstä, mutta koen tuon varsin syyllistävänä. Kukaan tuskin tietoisesti haluaa aiheuttaa itselleen keskittymishäiriötä ja kuten sanoit, instareelsit ja tiktokit suunnitellaan koukuttaviksi tarkoituksella. Ajattelen tästä vähän samalla tavalla kuin muistakin riippuvuuksista, toisilla voi olla suurempi riski ja alttius esimerkiksi alkoholisioitua tai addiktoitua someen kuin toisilla. Vaikka ihminen itse tarttuu pulloon tai puhelimeen, niin myös yksilön ulkopuolisilla tekijöillä on vaikutuksensa ja vastuunsa. Ja toisaalta kuten muistakin (addiktio)sairauksista parantumisessa, itseruoskinta todennäköisesti vie vain syvemmälle riippuvuuskäyttäytymiseen. Sen sijaan jokin itsemyötätuntoinen reitti voisi olla parempi parantumisen kannalta ja sitä vastaan tuo syyllistävä "itseaiheutettu" tuossa mielestäni sotii. Voisikohan tilalla olla esimerkiksi "ympäristön aiheuttama keskittymishäiriö" tai jokin vastaava?

    Vastaa

    0
  7. Onnea ja menestystä "paluumuuttoosi" kirjojen lukijaksi ja keskittymiskykyiseksi asioiden tutkailijaksi! Ei varmasti ole helppoa, mutta todella kannattaa käydä toimeen. Toivon että kurssi motivoi ja rohkaisee, etkä lannistu alkumetreillä. Itse olen älypuhelimettomana suojassa noilta konnankoukuilta, joita some selaajiensa päänmenoksi virittää. En ole Naamakirjassa enkä missään, enkä huoli älylaitetta niin kauan kuin vanha simpukkaluuri suinkin toimii. Minua kauhistaa se ärsykkeiden ylitulva, jolle someaktiivina altistuu. Ja ihmettelen miksei asialle tehdä mitään, vaikka haitat ovat hyvin tiedossa. No selvähän se: Bisnes is bisnes, eikä bisneksellä ole moraalia. Anyway, pidän sulle jämerästi peukkua ja odotan jatkoraportteja projektin etenemisestä. Älä hötkyile, kyllä se siitä...!

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (60)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat