02.05.2024

Näin parannat ihosi aurinkosuojaa sekä tehostat rusketusta - ja mun ihon sävyn arvoitus on selvinnyt!

Tiedättekö mitä - taisin viimein keksiä syyn mun muuttuneeseen ihon sävyyn!

Samalla pääsen kertomaan kesän kynnykselle sopivasta aiheesta eli "aurinkoravinteista", joita olen aiemminkin sivunnut blogissa esitellessäni aurinkokapseleita. Nyt niihin poraudutaan astetta perusteellisemmin! (Tää liittyy myös mun ihoon..!)

Olin hiljattain ravintolisäkoulutuksessa, ja tässä koulutuksessa mun päässä yhtäkkiä kirkastui selitys monta vuotta askarruttaneeseen asiaan: miksi mun ihon sävy on muuttunut viimeisen 10+ vuoden aikana monta astetta tummemmaksi sekä "värikkäämmäksi", sanalla sanoen oranssihtavammaksi. Mun olisi varmaan pitänyt hoksata tämä jo paljon aiemmin.

Haamusta "auringonsuutelemaan"

Kun aloitin kirjoittamaan Karkkipäivää 30-vuotiaana, mun iho oli hyvin vaalea ja olin siihen saakka käyttänyt aina vaaleimpia meikkipohjasävyjä. En ihan Lumikki-tason vaaleita, mutta hyvin vaaleita kuitenkin. Olin oikein klassisen kalpea suomalainen, joka näyttää talvisin suunnilleen haamulta ilman poskipunaa tai aurinkopuuteria.

Tämän sävyinen oli ihoni vuonna 2010. Tässä kuvaparissa demonstroin silloista suosikkimeikkipohjaani, Lily Lolon mineraalipuuteria sävyssä Blondie.

Lily Lolon meikkipohjasävyt toimivatkin hyvänä referenssinä mun ihon sävyn kehitykselle:

Nykyään olen kaukana Blondien ajoista, ja ihoni on tämän sävyinen:

Nykyisin ihoni näyttää kevyesti päivettyneeltä vuoden ympäri, jopa keskellä talvea. Yllä oleva kuva on otettu toukokuun alussa vuonna 2017, kesän päivetystä ei vielä ole päässyt syntymään. Ihon kellertävyys näkyy selvästi.

Kun sitten kesällä rusketun, iho muuttuu suorastaan oranssiseksi:

Tämä kuva on viime kesältä.

Olen kysynyt ihon sävyn muutoksesta jopa ikääntyneen ihon problematiikkaan erikoistuneelta ihotautilääkäriltä, mutta hänkään ei osannut vastata. Lääkärin mukaan ihon kyky ruskettua päin vastoin heikkenee iän myötä, kun ihosolut toimivat yhä hitaammin --> myös melaniinin tuotanto hidastuu.

Kuitenkin, mun ihon sävy on 10+ vuodessa tummentunut melkein kolme sävyä, ja rusketun aivan älyttömän helposti, vaikka käytän korkeita suojakertoimia. Jotain on siis todellakin muuttunut.

Ja nyt luulen tajunneeni selityksen.

näin parannat rusketusta - syö karotenoideja

Kasvikset.

Erityisesti karotenoidi-pitoiset kasvikset kuten tomaatit, porkkanat, kaalit ja paprikat. Syön valtavan paljon kasviksia, jopa kilon päivässä.

Karotenoidit ja aivan erityisesti beeta-karoteeni vaikuttavat ihon ruskettumiseen. Beeta-karoteeni stimuloi melaniinin tuotantoa, vahvistaa rusketusta ja pidentää sen kestoa. Sekä suojaa UV-säteilyn oksidatiiviselta stressiltä. Moni tuntee ohjeen rouskutella beetakaroteeni-rikasta porkkanaa, jotta saa paremman päivetyksen. Tässä piilee totuus, vaikkakin harva jaksaa syödä sellaisia määriä porkkanaa, että sillä lopulta olisi vaikutusta ihoon.

Minusta tuntuu, että mä jaksan. No, en syö yksistään porkkanaa, mutta mun lautasella taitaa olla niin paljon karotenoideja, että se on aikaansaanut muutoksen ihon sävyssä ja ruskettumisalttiudessa.

näin parannat rusketusta - syö tomaattia

Aloin syödä paljon kasviksia siirtyessäni vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, ja ihon sävyn tummeneminen alkoi ruokavaliomuutoksen jälkeen. Syön jokaisella aterialla kasviksia 100 g - 400 g, ja suosikkini ovat juuri näitä karotenoidipommeja kuten tomaatti, parsakaali ja lehtikaali.

Eli... vuosikymmenen arvoitus taisi ratketa. 🤗

Samalla koen hyvää mieltä siitä, että ruokavalioni myös suojaa ihoani UV-säteilyn haittavaikutuksilta! 🙏🏻 Allekirjoittanut kiistatta rakastaa oleilla auringossa, joten näen kaikenlaisen lisäsuojan erittäin hyvänä juttuna.

näin parannat rusketusta ravintolisät rusketukseen

Tästä pääsemme aurinkoravinteisiin.

AURINKORAVINTEET

Rusketusta tehostavia sekä ihon palamisherkkyyttä lievittäviä lisäravinteita on ollut markkinoilla pitkään. Näiden pääasiallinen vaikuttava aine on nimen omaan beetakaroteeni. Olen testannut itse useampia, kuten Yves Rocherin, Dermosilin ja Imedeenin aurinkoravinteita, ja todennut hyviksi.

Aurinkokapselien uskottavuutta ovat vahvistaneet ei-ruskettuvan ihotyypin omaavien kavereiden kokemukset. Kaksi ei-ruskettuvan ja "aina-palavan" ihotyypin ystävääni onnistui saamaan iholleen päivetyksen ensimmäistä kertaa koskaan vedettyään aurinkokapseli-kuurin, eikä iho reagoinut aurinkoon lainkaan niin herkästi kuin tavallisesti. Punoituksen sijaan iholle muodostui kevyt, vaalean ruskea päivetys. Vaikka et tavoittelisi rusketusta (mikä on hyvä juttu), aurinkoravinteista voi olla hyötyä ihon terveyden kannalta - iho ei pala yhtä helposti, ja pitkässä juoksussa tämä ehkäisee ihosyöpiä ja muita UV-säteilyn aiheuttamia ihosairauksia.

Käymässäni ravintolisäkoulutuksessa oli UV-säteilylle ja kesäiholle omistettu osuus, ja tämän valtavan kiinnostavan koulutuksen jälkeen ryntäsin suoraa tietä ostamaan joukon uusia "aurinkovitamiineja".

Minua kiinnostavat ihan kaikki keinot ehkäistä UV-säteilyn rasitteita, mutta myös vähentää hyperpigmentaation oireilua. Ihoni täplittyy joka kesä yhä vain voimakkaammin, kiitos elämän aikana kumuloituneen aurinkorasituksen, ja hormonitkin vaikuttavat.

Voi kunpa minulla olisi ollut kaikki nykyinen tieto hallussa 20 tai 30 vuotta sitten..! 🙏🏻

näin parannat rusketusta

Tässä kootut aurinkoravinne-vinkkini

Vinkit sisältävät *mainoslinkkejä. Olen ostanut suosittelemani tuotteet itse.

Kun haluat vahvistaa ihon omaa suojaa UV-säteilyä vastaan ja/tai vahvistaa päivetystä, valitse astaksantiini, spirulina, yleisesti beeta-karoteeni sekä kupari.

Kun haluat ehkäistä ja hillitä hyperpigmentaation ja UV-säteilyn aikaansaamien pigmenttiläiskien syntymistä: seleeni ja Pycnogenol.

näin parannat rusketusta

ASTAKSANTIINI

Suojaa UV-vaurioilta ja auttaa korjaamaan jo olemassaolevia vaurioita

Astaksantiini on minulle tuttu kosmetiikasta, jossa se suojaa ihoa antioksidanttisesti ja ehkäisee UV-säteilyn aikaansaamia vaurioita, mutta totta maar sitä voi käyttää myös sisäisesti samaan hommaan!

Ihan nauratti, että en ollut tätä tajunnut aikaisemmin! 😅 Astaksantiini on yksi maailman kaikkein tehokkaimmista antioksidanteista, ja sitä voi reseveratrolin ja EGCG:n ohella kutsua todelliseksi anti-age-antioksidantiksi. Niin voimakkaasti se suojaa ihoa ennenaikaiselta ikääntymiseltä.

Mun astaksantiinivalmiste on * Solgarin ja hintaa sillä on 28,95€ / 30 kapselia. (Astaksantiini ei ole halpa aine...) Purkissa on siis kuukauden tehokuuri, jonka voi ottaa esimerkiksi juuri ennen aurinkosesonkia, tai kuureittain muutamia kertoja vuodessa. Näissä kapseleissa on muuten 100- tai 1000-kertaisesti sitä samaa Haematococcus Pluvialis -leväuutetta, jota mm. Patyka käyttää aurinkovoiteissaan tuomaan lisäsuojaa iholle! 🌿 Kyseinen levä on maailman paras tunnettu astaksantiinin lähde.

näin parannat rusketusta spirulina

SPIRULINA

vahvistaa rusketusta ja suojaa UV-säteilyn haittavaikutuksilta

Spirulina sisältää runsaasti beeta-karoteenia, muita karotenoideja sekä klorofylliä. Spirulina-tabletit ovat käytännössä edullisempi vaihtoehto "aurinkokapseleiksi" brändätyille beetakaroteeni-lisäravinteille, ja sisältävät paljon enemmän muitakin ihmiselimistölle arvokkaita ravinteita kuin pelkät aurinkokapselit.

Yksi mikroravinteisiin perehtynyt kollega on kuulema aikojen alusta suositellut spirulina-tabletteja auringossa viihtyville asiakkailleen, ja taidan omaksua saman tavan. :) Tämä 185 tablettia sisältävä * Puhdistamon Spirulina-purkki maksaa 14,90€.

Itse aloitin popsimaan spirulinaa pari viikkoa sitten. Aion nyt vetää spirulinaa ja kuparia, ja siirtyä kesäkuussa astaksantiiniin, seleeniin ja Pycnogenoliin.

näin parannat rusketusta kupari

KUPARI

vahvistaa rusketusta

Kuparin olin kokonaan unohtanut aurinko- & rusketuskeskustelussa. Koulutuksessa se palautui taas mieleen. (Vanhoja aurinkokapselipostauksiani läpikäydessä bongasin, että onhan kuparia tosiaan myös käytetty aiemminkin osana aurinko-ravintolisiä.)

Kupari vaikuttaa raudan imeytymiseen, mutta se on myös keskeinen ainesosa melaniinin tuotannossa ja yksi melaniinin rakennusaineista. Näin ollen kupari edistää rusketuksen muodostumista ja vahvistaa päivetystä.

* Biomedin Kupari-kapselit maksavat 14,90€ / 90 tablettia. Annostus on 1 tabletti päivässä.

SELEENI

Seleenin suotuisa vaikutus ihon epätasaiseen pigmenttiin oli mulle yllätys ja uutta tietoa! Tämä purkki tulee todellakin meikäläiselle tästä lähtien kesäkäyttöön.

Seleeni hillitsee maksaläiskien muodostumista ja auttaa tasoittamaan iholla jo näkyviä pigmenttiläiskiä. Seleeniä saa myös parapähkinöistä. joten pähkinät ovat luonnollinen vaihtoehto, jos ei halua ottaa seleeniä purkista.

* Solgarin Seleeni-tablettipurkki maksaa 15,95€ / 100 tablettia. Annos on 1-2 tablettia päivässä. Mä aion käyttää näitä kesän läpi, kunnes UV-indeksi laskee elokuun lopulla. Mun naamahan on kuin pigmenttiläiskien tilkkutäkki aurinkoiseen aikaan, ja tästä saan kiittää auringonpalvojan vuosiani ja syvällä ihossa olevia aurinkovaurioita. Niitä en enää voi peruuttaa, mutta ainakin voin estää uusien ilmaantumista..!

PYCNOGENOL

Pycnogenol eli ranskalaisen rannikkomännyn kuoriuute on tehokas antioksidantti, jolla on iholle monenlaisia hyötyjä. Se vahvistaa kollageeniä, suojaa soluja ennenaikaiselta vanhenemiselta ja ehkäisee hyperpigmentaatiota. Tässä mm. yksi artikkeli jossa ihotautilääkärit suosittelevat Pycnogenolia "parhaana juonteita ehkäisevänä ravintolisänä". (Pycnogenoliahan on myös saatavilla ulkoisesti käytettävissä seerumeissa, mutta tämän antioksidantin teho lienee paras sisäisesti nautittuna.)

Pycnogenol on astaksaantiinin tapaan kallis "kultahippu". Ostamani * Pharma Nordin Pycnogenol maksaa 42,95€ / 120 tablettia. Yhdessä tabletissa on 20 mg pycnogenolia ja vuorokausiannostus on 2-4 tablettia. Hieman edullisempi valmiste on * Pycnogenol Strong, 26,95€ / 60 tablettia, jossa tablettikohtainen hinta on arvokkaampi, mutta yhdessä tabletissa on tuplasti enemmän pycnogenolia kuin Pharma Nordilla (40 mg). Näiden käyttösuositus on 1-2 tablettia päivässä. Olisin ostanut tämän, mutta se oli asiointini aikaan loppuunmyyty.

Käytätkö Sinä "aurinko-lisäravinteita" tuomaan lisäsuojaa kesäaikaan?

Jos jotain viet mukanasi tästä postauksesta, se on tämä:

Suosi värikkäitä kasviksia!

Jos kasvikset eivät maistu, tartu purkkiin ja nauti beetakaroteenit, muut antioksidantit ja hivenaineet tabletin muodossa.

Tai tee kuten mä: hyödynnä kummatkin vaihtoehdot!

35 comments on “Näin parannat ihosi aurinkosuojaa sekä tehostat rusketusta - ja mun ihon sävyn arvoitus on selvinnyt!”

 1. Olipas mielenkiintoista. Mä epäröin melkein kaikkea lisäravinteita, koska pelkään niiden vaikutusta mm maksaan.

  Vastaa

  10
  1. Olen itse vuosien varrella käyttänyt lukuisia lisäravinteita ja mm. maksan kuormituksen takia en tänä päivänä käytä mitään. Lisäravinteista puuttuu mm. dna sekä kaikenmaailman mikrokiteiset selluloosat yms täyteaineet millä napit on kyllästetty - kukaan ei tiedä niiden todellisia haittavaikutuksia. Itse nautin vitamiinit marjoista yms sekä mineraalipommina savivettä jossa on tasapainossa kaikki mineraalit luonnollisessa muodossa. Nämä tavat tukee kehoa luonnollisesti eivätkä ne tee hallaa kehon tasapainolle verrattuna siihen että purkista ottaisin vain yhtä mineraalia/vitamiinia.

   Tämä on vain minun tapa ja jokainen toimii niinkuin parhaaksi näkee:)

   Vastaa

   2
  2. Lisäravinteista puuttuu mm. dna

   Puuttuu dna..?

   kaikenmaailman mikrokiteiset selluloosat yms täyteaineet millä napit on kyllästetty

   Kaikissa lisäravinteissa ei näitä ole. Kannattaa lukea ainesosaluettelot, on mahdollista valita myös lisä/täyteaineettomia lisäravinteita.

   Esim. Puhdistamon spirulina-tablettien ainesosat: 100% spirulina.

   Kapseli-muotoisissa-lisäravinteissa on myös vähän lisäaineita, tyypillisesti kapselin kuori on gelatiinia, jota lihaa syövät saavat ravinnossaan joka tapauksessa. Solgarin astaksantiini-kapseleissa on kolme ainesosaa: gelatiini, glyseroli ja Haematococcus Pluvialis -leväuute, kaikki luonnollisia aineita.

   Mutta ymmärrän kyllä pointtisi. :) Kaikkein parasta on ottaa vitamiinit, hivenaineet ja antioksidantit suoraan ruoasta. 😋

   Vastaa

   3
  3. Hei! Olen samoilla linjoilla Katrin kanssa: näen itse tuon dna:n puuttumisen siten että jos vertaa esim. aurinko/d -vitamiinipilleri tai mustikka/c -vitamiinipilleri yms. Koen itse asian samoin. Pillereihin ei voida pakata sitä tietoa mitä luonto tarjoaa. Toki on myös esim. spirulina joka on luonnollisessa muodossaan puristeena. Mutta todella kannattaa pilleripurkkien kylkiä käännellä, sieltä löytyy usein vaikka ja mitä.

   Itse lopetin myös kaikki lisäravinteet kun aloin saamaan mm. Puhdistamon b-complexista ahdistuskohtauksia. Asiaa laajalti tutkittuani se ei ollut mitenkään erikoinen ilmiö. Jänniä juttuja nämä ovat!

   Vastaa

   2
  4. Pillereihin ei voida pakata sitä tietoa mitä luonto tarjoaa

   Epäilemättä ei. On kuitenkin ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta syö monipuolista ravintoa tai runsaasti kasviksia (tai eivät esim. ruokavalion vuoksi pysty nauttimaan kaikkia ravintoaineita ruoan kautta). Heille pilleri-muoto saattaa olla ainoa vaihtoehto saada tiettyjä ravinteita. Esimerkiksi vegaanien on ymmärtääkseni pakko ottaa B12-vitamiini purkista, koska sitä on luonnostaan vain eläinkunnan tuotteissa.

   Mä en itse olisi opastamassa ketään syömään jatkuvasti lisäravinteita, tai korvaamaan monipuolista ravintoa pillereillä. Näen kuitenkin, että ravintolisät voivat tuoda hyötyä mm. kuuriluontoisesti käytettynä (hyvänä esimerkkinä aurinkoihotyypin 1 ja 2 omaavat ihmiset, jotka eivät tule luonnostaan syöneeksi päivittäin kilon verran porkkanoita). Jos ravintolisää käyttämällä voi vähentää ihon palamisen riskiä, niin näen tässä suuressa kuvassa paljon suuremman terveyshyödyn verrattuna siihen, että beetakaroteeni-lisäravinteen syöminen saattaisi kuormittaa maksaa. Pidän jokseenkin epätodennäköisenä, että parin kuukauden ravintolisäkuuri vuodessa voisi olla merkittävästi haitallinen maksalle.

   Vastaa

   4
  5. Muakin kiinnostaisi tietää tarkemmin, miten tuo DNA:n puuttuminen käytännössä vaikuttaa.

   Vastaa

   3
 2. Insta-julkaisusi jälkeen odotin kieli pitkällä tätä julkaisua 😄 uskalsin jo tilata tuora Pycnogenolia kun luin siitä kuvauksia. Aiempina vuosina on käytössä ollut vain Pharma Nordin Bio-Karoten + E. Täytyypä tuo seleeni vielä hankkia, hyperpigmentaatiota vastaan kaikki keinot käyttöön

  Vastaa

  3
 3. Huippu postaus ja aivan ihania salaattikuvia (sinun pitäisi perustaa salaattiravintola!)!

  Vastaa

  4
 4. Mä kokeilin useampana kesänä Suncaroten-valmistetta, tai siis aloitin jo keväällä. Oli henkilökohtainen testi onnistunko saamaan itselleni rusketuksen. Kuvia katsoessa olen onnistunut kiitettävästi. Testiajosta on useita vuosia ja olen palannut kalkkilaiva-moodiin 😄 Spirulinaakin söin ympäri vuoden jossain vaiheessa kun ostin isot pussit tabletteja.

  Vastaa

  2
 5. Pidän epäeettisenä sellaisten lisäravinteiden markkinointia, joista ei ole tieteellisesti todettu oleva hyötyä. Näistä katsoin ensimmäisen, Astaksantiini, ja väitteet hyödyistä ovat tällä hetkellä "saattaa vaikuttaa"-tasolla. Se on turvalliseksi todettu ja EU:ssa hyväksytty elintarvikeväriksi, mutta siinäpä se. Muita en vielä käynyt läpi.

  Vastaa

  5
  1. Se on turvalliseksi todettu ja EU:ssa hyväksytty elintarvikeväriksi, mutta siinäpä se.

   Valtavan monella kemikaalilla on EU:ssa virallisesti ympäripyöreä funktio vaikka ko. kemikaalilla olisi muitakin ominaisuuksia. Voi kurkata vaikka kaikki tulehdusta laskevat kasviuutteet kuten kehäkukan, jota ihminen on vuosituhansia käyttänyt haavojen hoitoon, koska se on antibakteerinen ja anti-inflammatorinen. EU:ssa sen virallinen funktio on "skin conditioning". Tänäkin päivänä voit yhä parantaa kehäkukalla haavoja, luki EU:n tietokannassa mitä hyvänsä. ;)

   En lähde väittelemään kanssasi astaksantiinista, koska siihen ei mulla ole kompetenssia, mutta totean vain, että EU:n kemikaalitietokanta ei ole ainesosien vaikutusten suhteen ylin totuus. Monien aineiden kohdalla ei ole riittävästi tutkimusta EU:n silmissä jotta ne saisivat tietyn funktion, mutta se ei tarkoita, etteikö aineilla olisi näitä funktioita. Maailmassa on tuhansittain aineita joita tutkitaan, eikä joka ikisestä ehditä/pystytä tekemään niin paljon tutkimusta, että se osoittaisi tieteellisellä aukottomuudella jonkin funktion. (Eikä ole tarvekaan.) Tutkimus maksaa, ja rahat ohjataan eniten sairauksia parantaviin lääkeaineisiin. Voi todella hyvin ymmärtää, ettei joka ikistä leväyhdistettä tai mykerökukkais-fytokemikaalia ehditä tutkimaan samalla intensiteetillä. Ei tarvitsekaan.

   Mutta olisi aika hullua, jos yhtäkkiä vaikkapa kiellettäisiin vuosisatoja käytössä olleiden rohtokasvien teho, vain, koska jonkin maanosan viranomaisille ei ole toimitettu X määrää tutkimustuloksia.

   Vastaa

   7
  2. Kiitos vastauksestasi, mutta alkuperäinen pointti jäi nyt taka-alalle. Pointti oli se, että todella monia lisäravinteita markkinoidaan ihmisille väitteillä jotka eivät kestä tieteellistä tarkastelua. Jos ja kun ei riittävää tutkimusta ole sen tueksi että Astaksantiini sisäisesti nautittuna todella auttaa suojaamaan UV-vaurioilta, niin on todella kyseenalaista markkinoida sitä sellaisilla väittämillä.

   Vastaa

   2
  3. Selvä juttu. Tieteellinen tutkimusnäyttö on oma asiansa ja ymmärrän, että se on osalle ihmisiä tärkeä (tärkein) juttu arvioidessa asian X uskottavuutta tai toimivuutta. Se on ihan OK. Sitten ovat ihmisten omat kokemukset jotka ovat oma lukunsa, ja ne voi valita huomioida tai jättää huomiotta. Tähän on kaikilla vapaus.

   Mm. tähän postaukseen on joku kommentoinut saavansa astaksantiinista apua vaikeaan aurinkoihottumaansa. En tiedä, kuinka tärkeää hänelle on se, millaiset tutkimukset astaksantiinin takana on, kun hän kuitenkin saa kyseisellä valmisteella hakemansa avun UV-säteilyn aiheuttamaan kivuliaaseen ihottumaan.

   Vastaa

   3
 6. Oon aika varauksellinen ja valikoiva lisäravinteiden suhteen. Näiden haittavaikutukset näkyy myös päivystyksessä. Minultakin viime kerralla akuutin vatsakivun vuoksi ensimmäisenä vastaanottanut hoitaja kartoitti, syönkö lisäravinteita ja siinä tuli lyhyesti keskustelua aiheesta. No, mulla oli keuhkokuume joka säteili vatsaan, mutta tuon jälkeen vähensin entisestään lisäravinteiden syöntiä. Joidenkin lääkkeiden kanssa voi olla myös yhteisvaikutuksia (esim. heikentää tai boostaa lääkkeen vaikutusta) ja kannattaa aina farmaseutilta nämä varmistaa, jos hakee jotain lääkettä.

  Vastaa

  4
  1. Hyvin tärkeä kertoa lääkärissä, mitä vitamiineja käyttää, vaikkei edes kysyttäisi. Yllättäviä yhteisvaikutuksia voi olla. Monia lisäravinteita tai vitamiineja ei ole tutkittu tarpeeksi. Ystävältäni kiellettiin kaikki vitamiinit, koska käyttää erikoislääkettä.

   Vastaa

   3
 7. Kiitos Sanni tästä postauksesta! Olen syönyt vuosia sinkkiä säännöllisesti ja vasta viimeaikoina sain tietää, että se saattaa (suurehkoina annoksina) haitata kuparin ja raudan imeytymistä. Mutta en tiennytkään, että kupari voi edesauttaa ruskettumista! Spirulinaa en muistanut ollenkaan, vaikka sitä joskus olen käyttänyt aikaisemmin. Nyt testaan kyllä tuleeko parempi rusketus tänä kesänä näiden avulla :)

  Vastaa

  2
 8. Mulle "aurinkokapselit" on ihan välttämättömyys erittäin pahan ja kivuliaan aurinkoihottuman takia. Omasta kokemuksesta tiedän, että itselläni näistä valmisteista astaksantiini on auttanut parhaiten em. ongelmaani. Silloin kun taloustilanne edellyttää edullisemman tuotteen valintaa, on näistä muistakin valmisteista kuitenkin apua. Mieluummin ne kuin oireen hoitona kortisoni.

  Vastaa

  2
 9. Vinkki - tomaattipyre on myös tutkitusti tehokas parantamaan ihon UV-suojaa! Nimen omaan pyree, koska se on kypsennetty (lykopeeni esim imeytyy paremmin kypsennettynä), sekä on todella tiivistä tavaraa. Otan itse 1-2rkl päivässä ihan purkista, tietysti kaikki tomaattipohjaiset keitot, kastikkeet yms on hyvästä :) Joo, jopa ketsuppi mutta en suosittele välttämättä ylenmääräistä ketsupinsyöntiä ;)

  Netistä löytyy paljon tietoa, tässä nyt yksi linkki: https://www.bad.org.uk/tomatoes-found-to-protect-against-sun-damage-at-a-molecular-level/

  Vastaa

  5
  1. Joo, näin on tosiaan :) Tomaatti nestemäisessä muodossa on hämmästyttävää kyllä antioksidanttien kannalta parempi juttu kuin tuore tomaatti..!

   Tämä on varmaan ainoa kasvis, jonka kohdalla voi todeta, että prosessoitu versio on terveellisempi kuin prosessoimaton.

   Vastaa

   2
  2. Moikka Annii!
   Mielenkiintoista. Itse käytän kapseleista aurinkoihottuman vuoksi.. osaatko sanoa, että olisiko tomaattipyreestä apua tuohon? Miten sitä sekoitat päivällä/aamulla?

   Vastaa

   0
 10. Maistuvatko nuo spirulinatabletit pahalta?

  Entä pitääkö tuo astaksantiinikuuri syödä ENNEN kesää? Onko vähemmän tehokas, jos sen ottaa kesän aikana?

  Vastaa

  1
  1. Maistuvatko nuo spirulinatabletit pahalta?

   Eivät. En mä niitä ehdi paljon maistaa, kun hulahtavat veden mukana mahaan sekunnissa. :)

   Entä pitääkö tuo astaksantiinikuuri syödä ENNEN kesää? Onko vähemmän tehokas, jos sen ottaa kesän aikana?

   Kaikkien UV-säteilyn haittavaikutuksilta suojaavien vitamiinien käyttö tulee aloittaa ennen aurinkoaltistusta, sillä suojan muodostuminen ei tapahdu yhdessä yössä vaan vaatii aikaa. Siksi suositus on aina aloittaa ns. aurinkoravinteet noin kuukautta ennen merkittävää auringolle altistuminen alkaa. Toki aurinkoravinteiden käyttöä jatketaan myös koko aurinkoalistuksen ajan. Mutta jos aloitat niiden syömisen vasta kun jo oleskelet auringossa, niiden teho ei ehdi suojata sinua alusta saakka.

   Vastaa

   1
  2. Se vain, että nyt alkaa kyllä olla omalla kohdallani myöhäistä muodostaa suoja jo alkukesään, mutta toki esim. tuosta spirulinasta ei olisi haittaa, vaikka aloittaisi vasta kesällä (tuo kuitenkin jonkinlaista lisäsuojaa, ja toki käytän AINA aurinkosuojaa).

   Vastaa

   1
 11. Kiitos kiinnostavasta postauksesta. Aikoinaan söin pycnogenolia keväästä syksyyn ja se riitti pitämään allergiaoireet (siitepölyallergia) kurissa. Juurikin tuota mainitsemaasi edullisempaa valmistetta. Satunnaisesti tarvitsin vain antihistamiinia. Siihen aikaan käyttämäni allergialääke väsytti minua. Aika arvokastahan se oli, joten kun löytyi superhalpa ja itselleni sopiva allergialääke, joka ei aiheuttanut aivosumua, niin siirryin siihen. Ja pycnogenol jäi.

  Vastaa

  3
  1. Aikoinaan söin pycnogenolia keväästä syksyyn ja se riitti pitämään allergiaoireet (siitepölyallergia) kurissa.

   👍👍

   Vastaa

   1
 12. Heippa! Oot niin hyvin perehtynyt noihin aurinkovoiteisiin niin onko suositella todella helposti reagoivalle iholle aurinkovoitetta (ruusufinni/hormoonallinen akne) eli helposti tukkeutuva? Hajusteeton pitäisi olla. Ja Mielellään ei esim Essen joka maksaa ihan liikaa itselle. Ja toiseksi, miten kun suositellaan aina aurinkosuojan poistamaan öljy putsaria mutta oma iho ei kestä muutakuin maitomaisia putsareita (useampia öljyjä, balmeja testaneena) riittääkö esim 2 kertainen puhdistus puhdistusmaidolla?

  Vastaa

  1
  1. Heippa! Oot niin hyvin perehtynyt noihin aurinkovoiteisiin niin onko suositella todella helposti reagoivalle iholle aurinkovoitetta (ruusufinni/hormoonallinen akne) eli helposti tukkeutuva? Hajusteeton pitäisi olla.

   Vaikkapa Bybin Day Defense SPF 30:

   https://twistbe.fi/products/bybi-day-defence-spf-30-kasvovoide-aurinkosuojalla

   Ja toiseksi, miten kun suositellaan aina aurinkosuojan poistamaan öljy putsaria mutta oma iho ei kestä muutakuin maitomaisia putsareita (useampia öljyjä, balmeja testaneena) riittääkö esim 2 kertainen puhdistus puhdistusmaidolla?

   Tämä on vähän hankala, sillä maidot eivät tosiaan liuota mineraaliaurinkovoidetta irti ihosta yhtä helposti kuin öljyt. Ottaisin ainakin avuksi konjac-sienen. Eli tuplapuhdistus maidolla, ja konjac-sientä käyttäen, sillä pitäisi kyllä aika hyvin lähteä. (Mutta en osaa sanoa, lähteekö ihan täydellisesti. Riippuu myös ihosta; toisten ihoon mineraalit jostain syystä takertuvat tiukemmin kuin toisten.)

   Vastaa

   1
  2. Moi! Minä saan vedenkestävän aurinkorasvan pois pyyhkimällä kasvot ensin lämpimällä vedellä kostutetulla vanutyynyllä ja sen jälkeen pesemällä perusvoiteella. Ei ole iho mennyt tukkoon vaikka herkästi tukkeutuva onkin :)

   Vastaa

   2
 13. Minà kàytàn lisàravinteita (tarkistutan kerran vuodessa maksa-arvot) ja kàytòssàni on tàllà hetkellà Pycnogenol tosin eri merkiltà. En ota sità auringon vuoksi vaan allergioihin ja olen huomannut siità olevan apua erityisesti vàsyneisiin jalkoihin, ehkà auttaa verenkiertoon en tiedà, toisaalta on myòs lisànnyt verenvuotoa, joten taas sen suhteen pitàà olla varovainen.

  Vastaa

  1
 14. Tosiaankin saa olla varovainen noiden purkista otettavien lisäravinteiden kanssa, koska jotkut saattavat rasittaa maksaa.

  Toinen juttu on se, jos on aiempi, lääkärin määräämä lääkitys, ei kannata ihan ominpäin syödä sen lisäksi mitä tahansa luontaistuotetta, sillä näillä saattaa olla yllättäviäkin yhteisvaikutuksia.

  Yhteisvaikutuksia saattaa olla myös elintavoilla ja siihen liittyvillä seikoilla. Esim. tupakoijien ei kannattaisi syödä karoteenipillereitä: https://www.duodecimlehti.fi/duo60089

  Vastaa

  0
  1. Toinen juttu on se, jos on aiempi, lääkärin määräämä lääkitys, ei kannata ihan ominpäin syödä sen lisäksi mitä tahansa luontaistuotetta, sillä näillä saattaa olla yllättäviäkin yhteisvaikutuksia.

   Tämä on aivan totta.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (67)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)