31.12.2023

Sokkotestauksella uuteen vuoteen

Hyvää uutta vuotta!

Halusin aloittaa uuden vuoden - ja sitä myöten myös päättää vanhan vuoden - minulle mieleisellä kosmetiikka-aiheella: ihonhoitotuotteiden sokkotestauksella.

Kosmetiikkatuotteiden fiilistely ja niiden suorituksen arviointi on kiinnostavinta purkkipuuhaa mitä tiedän, ja sokkona tehtynä se on tietysti kaikkein kutkuttavinta.

Kun mikään ei ennalta ohjaa odotuksia, kokemus on kaikkein puhtain. Halusimme tai emme, ihan kaikki brändistä pakkauksen ulkonäköön sekä hintaluokkaan vaikuttaa kokemukseemme. Kun nämä tekijät ovat piilossa, kokemus on erilainen.

Laitoin asialle ystäväni Kuopiosta: hän sai tehtäväksi ostaa minulle kuusi kasvojenhoitotuotetta eri hintaluokista, joista yksi luonnonkosmetiikkaa. Tuotteet numeroitiin ja purkitettiin anonyymeihin testipurkkeihin. Ja ei kun testaamaan!

Analysoin tuotteiden koostumuksen, tuoksun, ihofiiliksen ja suorituksen, ja pyrin arvailemaan, onko kyseessä edullisemman vai arvokkaamman pään tuote.

Julkaisen analyysit blogissa 1-2 viikon kuluttua kera tuotepaljastuksen. Tuotteet on paketoitu piiloon ja avaan paketin saatettuani testauksen loppuun. :) Ensimmäinen sokkotestaus Karkkipäivässä suoritettiin vuonna 2018.

Yhden ainoan tuotteen kohdalla paljastettiin mitä se on, jotta osaan laittaa sitä oikeaan kohtaan ja arvioida sen tarkoituksensa mukaan: purkki numero 6 on silmänympärysvoide. Muut ovat koko kasvoille levitettäviä, mutta mitä tuotteita ne ovat, en tiedä.

Aloitin tuotteiden testauksen perjantaina. Tässä ensimmäiset fiilikseni:

Purkki #1: luulin tuotteen ulkonäkönsä puolesta ilman muuta olevan öljyä, mutta se onkin jotain paksua hoitonestettä tai seerumin kaltaista. Tuoksu on vahvasti parfymoitu ja hyvin epä-sannimainen. Tuoksu tuo mieleen jonkin selektiiviseen old school -ihonhoitotuotteen, tuoksu on jotenkin vahanaikainen.

Purkki #2: hyvin ohutta voidetta joka tuntui ikäänkuin jättävän aavistuksen vaalean tai kuultavan pinnan ihoon. Voidetta hieroessa efekti katosi. Mielessä kävi, olisiko tämä joukon luonnonkosmetiikkatuote, mutta seuraava purkki jyräsi yli vahvimpana luonkos-kandidaattina.

Purkki #3: kun avasin purkin tuoksu paljasti heti, että tässä on tuttu koostumus tai vähintään tuttu valmistaja. (Nyt jos tämä ei olekaan tuttu niin... 🙈) Voiteen koostumus ei ole suosikkini. En kerro tässä vaiheessa enempää fiiliksiä, niin jää enemmän stooria lopulliseen analyysipostaukseen.

Purkki #4: tuhtia voidetta, hyvin epätyypillinen koostumus minulle. Erikoinen koostumus joka on tanakkaa ja tavallaan rasvaisen oloista, mutta ei kuitenkaan kovin notkeasti levittyvää.

Purkki #5: tämän kuvittelin olevan seerumia tai hoitonestettä: koostumus on kirkas ja lähes nestemäinen. Kun levitin tätä kasvoille, tuntuma oli tosi erikoinen: hmm, ei tämä olekaan niin raikasta kuin odotin..? Onko tämä jopa öljypohjainen..?

Ihoni imaisi ensimmäisen satsin niin nopeasti, että jäi epäilys, olisiko tämä kuitenkin vesipohjainen, mutta seuraava kerros jätti iholle samettisen liukkaan ja kevyesti öljymäisen tunteen. Tämä on ehkä jokin esteripohjainen, mahdollisesti synteettinen öljy..? Jos tämä on öljyä, täysin kirkas väri antaa viitteen hyvin käsitellystä ja puhdistetusta koostumuksesta, minkä perusteella veikkaan synteettistä koostumusta.

Purkki #6: tämä on silmänympärysvoide, ja hyvin rasvainen sellainen. Tuote on ohutta mutta hyvin rasvaista ja kosteuttavaa; iholle jää kiiltävä pinta joka hädin tuskin imeytyy. Jännän tuntuinen, en muista milloin olisin käyttänyt näin hoitavan tuntuista sy-voidetta!

Tässä vielä yksi ajatus kosmetiikasta näin vuoden loppuun:

kuluneena vuonna en ainoastaan siirtynyt yhä vain öljyvoittoisempaan ihonhoitoon, huomasin myös alkavani viehättyä vanhan koulukunnan luonnonkosmetiikkakoostumuksista. Tämä oli mielenkiintoinen havainto, koska olen aina fanittanut moderneja, kevyempiä koostumuksia.

Jotenkin minusta alkoi tänä vuonna tuntua, että moderni luonnonkosmetiikka on tullut niin pitkälle, ettei koostumuksia juuri voi enää elegantimmiksi hioa. Modernin luonnonkosmetiikan suuntaus on aina halunnut kuroa umpeen rakoa luonnollisen ja synteettisen kosmetiikan välillä, ja tavoite on enemmän kuin saavutettu. Tavallaan olen "saturoitunut" tästä kehityksestä. Koostumuksissa ei enää ole mitään yllättävää: ne ovat todella hienostuneita ja ultra-miellyttävän tuntuisia.

Minussa nousi ikään kuin vastareaktio; yhtäkkiä vanhan koulukunnan "raffimmat" koostumukset alkoivat tuntua tuoreilta ja kiinnostavilta.

Kokemus saattaa johtua myös siitä, että ihoni on öljyjen myötä tottunut rasvaiseen ihonhoitoon. Kokonaiset öljyt, rasvat ja vahat ovat hoitavampia ja jättävät iholle ravitsevamman tunteen kuin kuin pilkotut ja käsitellyt esteriöljyt ja -rasvat tai rasva-alkoholit. (Joihin valtaosa modernin suuntauksen luonnonkosmetiikasta pohjautuu.) Ihoani selvästi viehättää nyt tämä tunne.

Erityisesti balmien myötä ihoni voi sanoa olevan palaamassa "luola-aikaan", näin leikkisästi ilmaistuna. Vedettömillä rasvasekoituksilla on ihmisen ihonhoito alkanut tuhansia vuosia sitten. Emulsio on lopulta huikean nuori keksintö.

Joskus vanhat konstit ovat parempia kuin nippu uusia. 🙂

Iloa ihonhoitoon kaikille myös vuoteen 2024! 

16 comments on “Sokkotestauksella uuteen vuoteen”

 1. Mielenkiintoista! 🙂
  Oletko koskaan kokeillut suomalaista sarjaa nimeltä BM? Se on ollut jo vuosia ainakin Sokoksen valikoimissa, oma verkkokauppakin nyt näkyy.
  Käytin joskus heidän geeliään, jota mainostettiin ongelmaisen ihon korjaajana. Nyt taas sorruin Anti-stress- seerumin hankintaan, raaka-aineina mm. niasiiniamidia. Kehuvia arvioita ainakin paljon verkkosivuilla.
  Koostumus on hiukan venyvää ja hyytelömäistä seerumia, en nyt osaa vielä tehoista sanoa.. tuoksuttomuus ainakin on 'anti-stress' tekijä...

  Vastaa

  2
  1. Oletko koskaan kokeillut suomalaista sarjaa nimeltä BM?

   En, mutta sarjan mainokset ovat jääneet vahvasti mieleen. Niitä on ollut mediassa niin pitkään (ainakin toistakymmentä vuotta..?) ja niissä on aina se sama, vanhanaikainen look ja plastiikkakirurgi Tarja Juvonen, jonka kuva on ollut muuttumaton nämä 10+ vuotta. Jotenkin hellyttävää :)

   Kiinnostaisi perehtyä heidän käyttämäänsä sulralfaattiin ja joskus sitä googlailinkin, ja se osoittautui lääkeaineeksi, jota käytetään mm. hoitamaan mahalaukun ärtynyttä limakalvoa. Mielenkiintoista :)

   Sarjan tuotteet saattavat olla hyvinkin toimivia ja tuoda tuloksia, mutta itselleni huono suomenkieli ja nettisivujen sekä mainosten harrastelijamainen ulkonäkö ovat totaalinen turn-off. Osa valokuvistakin otettu on selvästi kännykällä vailla minkäänlaista ambitiota visuaalisesti laadukkaaseen tulokseen, vaikka tämä tuotos. Ihmettelen, eikö yrityksillä todella ole varaa antaa nettisivujaan ja markkinointimateriaaliaan jonkin ammattimaisen copywriterin tai mainostoimiston suunniteltaviksi.

   "BM ihonhoitotuotteet ei kuitenkaan ole vain herkän, ikääntyvän tai ongelmaihon sarja."

   Ymmärrän, että nämä seikat eivät ole tärkeitä kaikille kuluttajille, ja tuotteet menevät kaupaksi joka tapauksessa. :) Mun kaltaisen kuluttajan ne kuitenkin pitävät etäällä.

   Vastaa

   3
  2. Ok, multa on mennyt tuo mainitsemasi vanhanaikainen look täysin ohi 😃 .. Olenkin tutustunut sarjaan alunperin Sokoksella ihan livenä. ( Viimeisin ostos oli Sokoksen alennuksesta, mutta siihen toki vaikutti Instagramissa näkynyt mainoskampanja kiittävine arvioineen.)

   Vastaa

   1
  3. multa on mennyt tuo mainitsemasi vanhanaikainen look täysin ohi 😃

   Firmalla on kyllä rahaa printtimainontaan, niin tiheästi törmään heidän mainoksiinsa lehdissä. 😊 Juvosen kuvan voisi jossain vaiheessa päivittää, luulisi jo häntä itseäänkin häiritsevän 80-luvun tyyliin stailattu kuva.... 😂

   Vastaa

   1
  4. Hei Sanni,

   Kiitos rehellisestä palautteesta! Olet oikeassa, olemme pieni perheyritys Kirkkonummelta, teemme itse useat asiat ja lopputulos ei ikävä kyllä ole aina se kaikkein paras☺ Isoisäni on alun perin perustanut yrityksen vuonna 1974 ja nyt jatkan yrityksen toimintaa parhaani mukaan. Haluaisin mielelläni kertoa lisää BM sukralfaattisarjasta ja sen vaikutuksista ihoon, jotka ovat aika merkittäviä. Kertoisin myös mielelläni uusista Anti-Stress ihonhoitotuotteistamme, jotka on tosiaan keränneet paljon kehua asiakkailtamme. Stressihän heikentää ihomme hyvinvointia monella eri tavalla ja uskon, että moni ei tiedäkään kuinka suuri vaikutus stressillä voi olla.

   Otathan yhteyttä, jos mielenkiintosi heräsi!
   Maria Björn, BM CosmeCeuticals

   Vastaa

   0
 2. Hyvää Uutta Vuotta!! Huomasin että mun kookosöljy oli mennyt vanhaksi. Sitten hoksasin että minähän voin taas puhdistaa meikit pois. Toimii hyvin kyllä lähtee vedenpitävät ripsaritkin pois eikä tartte kun lämmintä vettä huuhdellessa pois. Ostin apteekista A alkavaa puhdistusöljyä ei pese ripsareita pois, mikä oli pitkä miinus multa. Kerroin apteekissa tämän ja apteekkari, nainen tietty sanoi että ei pese, hän oli huomannut saman. Nyt otan aina näytteen ensin, ennen kuin ostan. Nyt kyllä puhdistan vain kookosöljyllä. Tuntuu iho tykkäävän siitä. Mulla cupperosa, pinta kuiva sekaiho, vanheva, oon viiskymppinen ja iho kukkii helposti vääristä tuotteista. Meinaan aloittaa karppaamaan, nyt. Saa nähä onnistuuko. Peruna on mulle herkkua!!..😋💜🙈🙉

  Vastaa

  1
  1. Hyvää uutta vuotta Hille, ja tsemppiä karppaus-projektiin! 💪 :)

   (Öljy + ripsiväri on mielenkiintoinen juttu. Öljyä todella pidetään yhtenä ihan parhaista ripsivärin liuottajista, ja se on ihan ehdoton aineosa etenkin vedenkestävän meikin puhdistukseen, mutta mun ripsissä öljy on ehkäpä kaikkein huonoin meikinpoistaja. 🤷‍♀️ Luomivärit liukenevat joten kuten, mutta ripsari ei. Kaksifaasinen koostumus toimii, mutta pelkkä öljypohja ei. Taas hyvä esimerkki siitä, miten eri lailla eri aineet toimivat eri ihmisten iholla ja karvoissa.)

   Vastaa

   1
 3. Heippa Sanni,

  Jos saa kysyä ihan ohi aiheen, niin mitä asuinalueita Tampereella suosittelisit? Ja mitkä taas kiertäisit ehkä kauempaa?

  Vastaa

  1
  1. Moikka A,

   Olen asunut ainoastaan Tampereen Turtolassa ja keskustassa, ja ikävä kyllä tunnen keskustan ulkopuolisia alueita todella huonosti. (En ole paljasjalkainen tamperelainen, muutin sinne vuonna 2008.) Omat suosikki-asuinalueeni ovat Lapinniemi, Eteläpuisto, Amuri, Tahmela, Ranta-Tampella ja Pispala. ❤️ Onkiniemi kera Elianderin rannan on sekin kiva alue :)

   Jos yksi ainoa alue pitäisi valita niin sanon Lapinniemi. Se on pikkuinen, puistomainen ja kuvankaunis niemenkärki vain parin kilometrin päässä keskustasta kera upeiden Näsijärvi- & Näsinneula-maisemien. Lapinniemen rantareitti kuuluu vaivatta Tampereen idyllisimpiin. Picnic-kori ja huopa mukaan ja ei kun istumaan koivun alle Nässyä ihailemaan :)

   Vastaa

   1
 4. Innolla odotan sokkotestin tuloksia 😊
  Onkohan vuoden parhaat tuotteet postausta tulossa, sekin on aina odottelun arvoinen 👍

  Vastaa

  2
  1. Onkohan vuoden parhaat tuotteet postausta tulossa, sekin on aina odottelun arvoinen 👍

   On tulossa, ilman muuta :) 🙏🏻

   Vastaa

   2
 5. Testauksesta tulee mieleen tämä lukemani uutinen:

  https://www.kolmecosmetics.com/pages/suomen-ensimmainen-talikosmetiikkasarja-tulossa?fbclid=PAAaZa-pRltFC6oY3NBKeFbKlzJXHTElYmcQ_h4WzqwIFds6zNKGQiS5QQQ38_aem_Adj82ph56eTMAKToVKGPD3z5d1HqPlgLwlfe7jwpt32ODQgLoFAarxNWJ_8oh3TJ0NxqR2hdsm0Xk0ZMz_sTZ_SZ

  Suomen ensimmäinen talivoide..! Näitähän on maailmalla jo nähty. Talin rasvahappoprofiili on loistava, sopii hyvin eri ongelmiin.
  Tekeepä mieli joskus testata.. Mukavaa saada vaihtoehtoja kasviöljypohjaisille tuotteille.

  Vastaa

  1
  1. Tuo saattaa olla ensimmäinen talikosmetiikkasarja mutta ei -tuote :) Yksi seuraajani kysyi minulta viime vuonna mielipidettä Hölynpölyn talivoiteesta:

   https://holynpoly.fi/tuote/ihovoide

   Ihan mielenkiintoinen tuote tosiaan :) Voisi joskus testata. Vegaanit eivät tokikaan innostu.

   Vastaa

   2
  2. Oi miten mukavaa, että näitä on jo tullut markkinoille.
   Voisin ilomielin kokeilla, jos jossain kaupassa tulee kohdalle.
   Vaihtoehtoja tarvitaan, ei aina pelkkiä vegaanisia tuotteita.
   ( Joskus muinoin oli käytössäni Englannista tilaamaani emuöljyä sisältävä vartalovoide, se oli kieltämättä kosteuttava ja hoitava. )

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (47)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)