12.10.2016

Jos jotain pullia syön niin näitä!

Jatketaan teemalla lihaton lokakuu.

Kerroin tuossa vähän aikaa sitten suhteestani pulliin. Vehnäpulliin. Olen päässyt yli vehnä- ja vilja-addiktiostani, ja nykyään nautinkin pullani mieluummin suolaisessa muodossa, kuten vaikkapa tonnikalapyöryköinä.

kolokithokeftedes_img_2536_2

Nyt ollaan kuitenkin lihattomalla lokakuulla, ja tänään nostan esiin jälleen yhden kreikkalaisen keittiön kasvisruokatähden;

kesäkurpitsapyörykät eli kolokithokeftedesit.

(Keftedes on itse asiassa monikko mutta taivutetaan nuo nyt suomalaisittain..)

kolokithokeftedes_naxosbeach

Kun jaoin kuvan pyöryköistä Instassa pari viikkoa sitten, sinne valui rakkaudentunnustuksia palluroita kohtaan. Niin yksinkertainen ruoka - niin järisyttävän hyvänmakuinen. Suorastaan koukuttava.

Monelle ei välttämättä edes tule Kreikan lomalla mieleen tilata listalta niin arkisen kuuloista annosta kuin "courgette balls", etenkin jos kokemukset rajoittuvat Suomen serkkuihin eli juurespihveihin.  Suomalaiset kasvispihvit ovat kesäkurpitsapyöryköiden rinnalla mössöinen, vesittynyt tapaus. Kyllä se vain niin on että Kreikassa osataan tämä kasvisruokien valmistus - ja onhan se helppoa kun ympärillä kasvaa auringon kypsyttämää tuoretta raaka-ainetta mistä ottaa. :)

Kaikenlaiset keftedesit eli pyörykät ovat ominaisia Kreikan keittiölle. Pelkällä 'keftedes' -nimellä listalta löytyvät ovat lihapullia. Tirokeftedes taas on juustopyörykät. Kasvisversioina löytää kesäkurpitsan ohella munakoiso- ja tomaattipyöryköitä, joista jälkimmäiset ovat perinneruokaa Santorinilla ja ne valmistetaan ainoastaan Santorinilla kasvavista kirsikkatomaateista. Kesäkurpitsavariantti on kuitenkin kaikkein yleisin ja suosituin ja sitä löytyy melkein kaikkien tavernojen ja meze-paikkojen listalta. Seafood-keftedesejäkin näkee, etenkin kalaruokiin erikoistuneissa paikoissa.

Ja nämä ovat kaikki niiiiiin hyviä. <3

kolokithokeftedes_img_2082_2

Olen maistanut lukuisat eri kreikkalaiset pyörykät mutta suosikkini on edelleen kolokithokeftedes. Pyöryköiden koostumus vaihtelee jonkin verran kokista riippuen, mutta perusreseptiin tulee raastettua kesäkurpitsaa, fetaa, sipulia, erilaisia yrttejä kuten minttua ja persiljaa, oliiviöljyä, kananmunaa ja (korppu)jauhoa tai leivänmuruja sitomaan taikinaa.

Vehnäjauhon läsnäolo tekee näistä herkuista tietysti sopimattomia vhh- sekä gluteenittomaan ruokavalioon. Minulle nämä ovat siis harvoin ja harkiten syötyä herkkua, niitä harvalukuisia vehnää sisältäviä ruokia joita sallin itselleni silloin tällöin. Suomessahan näitä ei edes saa... Yhdessä paikassa olen törmännyt gluteenittomiin ja vhh-ystävällisempiin keftedeseihin; eräs taverna Skopeloksella valmistaa omansa käyttäen kikhernejauhoa. Gluteenittomuus on Kreikassa vielä hyvin heikosti tunnettu juttu ja vain harvassa ravintolassa nyökätään ymmärtäväisesti jos kysyy ruoan gluteenipitoisuudesta.

Pyöryköiden ulkomuoto vaihtelee lättänöistä pyöreisiin palloihin. Myös epäsäännöllisen muotoisia möykkyjä kohtaa :)

kolokithokeftedes_img_6252

Extrarapea, hampaissa rouskahtava kuori ja suussa sulavan pehmeä sisus ovat parhaan kesäkurpitsapyörykän tunnusmerkkejä. Joissain hyvin halvoissa pikaruokapaikoissa saatetaan käyttää tehdasvalmisteisia (pakaste)pyöryköitä, tämän tunnistaa yleensä helposti pallukoiden liian säännöllisestä muodosta ja rapean pinnan puutteesta. Mikään itseään kunnioittava kunnollinen taverna ei kuitenkaan käytä valmisteita vaan pyörykät paistetaan tilauksen jälkeen ja ne tuodaan pöytään höyryävän paistokuumina suoraan pannulta.

Ruokalistojen englanninkielisiltä sivuilta kesäkurpitsapyörykät löytää useimmiten courgette / zucchini balls -nimellä, mutta myös fritters -, patties - ja croquettes -ilmaisuja näkee.

Ruokaisuudessaan nämä pallurat ovat yksi palkitsevimpia meze-(eli alkupala)annoksia: hinta on 4-6 € (kalliimmat saaret kuten Santorini asia erikseen), ja tällä sijoituksella saa 4-6 isoa pyörykkää + dipin (joissain paikoissa dippi pitää tilata erikseen, kannattaa varmistaa tilatessa).

kolokithokeftedes_metaximas

Tässä yhteydessä täytyy vinkata yhdestä ihan parhaimmista kesäkurpitsapyörykkäpaikoista: Naxoksen vanhassakaupungissa sijaitseva Metaxi Mas -taverna.

Metaxi Masin pyörykät ovat aivan taivaallisen, etten sanoisi syntisen rapeita (ja sitä myöten kenties vähemmän terveellisiä kiitos uppopaiston, mutta eihän näitä joka päivä syödä...) ja sisukseltaan mehukkaan kesäkurpitsaisia ja minttuisia. Vein lukijani Hannan tänne syömään meidän Naxoksen treffeillä ja Hannalla oli täysi työ saada pallojaan loppuun koska annos on todellakin valtava. Hinta on muistaakseni 5 tai 6 euroa.

Jos käytte Naxoksella, suosittelen ehdottomasti syömään Metaxi Masissa, siellä on muutenkin todella hyvää ruokaa erinomaisella hintalaatusuhteella. :) Paikan laadusta kertoo se, että se on yksi niitä Naxos Townin keskustan tavernoja jotka ovat auki vuoden ympäri ja paikalliset syövät siellä, turistillisempien ravintoloiden sulkiessa ovensa talveksi.

Jos joku innostuu kokeilemaan kolokithokeftedesejä kotona, tässä yksi resepti Kalofagas-blogista joka on yksi lempparipaikkojani hakea reseptejä kreikkalaiseen ruokaan :) (Ja pyöryköistähän voi itse muokata gluteenittoman, vegaanisen ja vhh:n mukaisen version vaihtamalla jauhot, jättämällä juuston pois ja korvaamalla munan vegaanivastikkeella.)

Kali orexi! :)

14 comments on “Jos jotain pullia syön niin näitä!”

 1. Nämä sun kreikkapäivitykset on niin ihania että taidan itsekin lähteä kreikkaan vaikka suunnittelin ihan muita maita. :D Mikäs se oli sun postaus jossa kerroit budjettimatkailusta kreikassa? Keinoista löytää halvimmat lennot ja domatiat etc?

  Vastaa

  0
 2. Oi Nam... En kestä! Hirveä himo jokaisen ruokapostauksesi jälkeen:D

  Hei, jos olet vielä Santorinilla niin sielläkin on loistava ravintola nimeltä Metaxi Mas. Se oli keskellä saarta ja hyvin suosittu. Me teimme mieheni kanssa pöytävarauksen ja monet käännytettiin ovelta. Suosittelen :)

  Vastaa

  0
 3. Kiitos ravintolavinkistä! Etsimme tuon suosittelemasi ravintolan Naxokselta ensi viikolla. Saakohan muuten Naxokselta noita Santorinille ominaisia ihania tomaattipyöryköitä?
  On ollut hienoa seurata tänä syksynä matkapostauksiasi! Kiitos myös niistä.

  Vastaa

  0
  1. Saakohan muuten Naxokselta noita Santorinille ominaisia ihania tomaattipyöryköitä?

   Saa joissain paikoissa, listalla lukee silloin "Santorini tomato fritters". Nuo tomaatti"pallot" ovat usein sellaisia littanan muotoisia kun niissä on löysempi rakenne. Jos listalla lukee vain "tomato balls / fritters" niin silloin ne on valmistettu tavallisesta tomaatista, mutta juuri nuo Santorinintomaatista tehdyt ovat klassikko ja tunnetaan ympäri Kreikkaa.

   Metaxi Mas sijaitsee vanhankaupungin labyrinttikujilla Kastron alapuolella, sillä puolella vanhaakaupunkia joka on lähempänä laivasatamaa (eli ei uimarannan päässä). Sinne löytää aika hyvin kun seuraa kylttejä jotka ohjaavat Labyrinth Restauranttiin ja Naxos Caféhen, kun ne sijaitsevat aika lähellä Metaxi Masia. Paikka on iltaisin niin suosittu että joskus saattaa joutua odottamaan pöytää.

   Vastaa

   0
 4. Moi! Nyt vähän asiasta poiketen kun sinulla on sokoksisissa niitä meet&greet:tejä niin missä se meet&greet on Kuopiossa?

  Vastaa

  0
 5. Sydäntä raastaa katsella näitä kuvia. :( Palasin viisi päivää sitten viiden viikon reissulta Kreikasta ja on kyllä valtava ikävä kaikkea maittavaa kasvisruokaa. Vaikka itse ihan tavallinen sekasyöjä olenkin niin kyllä pääasiassa tuli syötyä nimenomaan kasvisruokaa ja kalaa. Tekisi mieli kokeilla kotonakin juuri kesäkurpitsapalleroita tai yrittää keksiä jotakin munakoisosta. Pelkäänpä vain, että ei mikään maistu Suomessa niin maukkaalta. :(

  Vastaa

  0
 6. Tämä oli vanhempi kirjoitus, mutta luin sen vasta nyt ja oli pakko kommentoida. :) Erona munakoiso- tai paprikaruokiin, nii näitä kesäkurpitsapullia voi suomessakin valmistaa yhtä maukkaina. Meidä kesäkurpitsat ovat yhtä hyviä, ellei parempiakin sesonki-aikaan. Se mikä tekee maku-eron pullissa on, että harva kotikokki haluaa paistaa ne tirisevät rapeiksi vähintään 4 cm paksuisesssa öljykerroksessa pannulla tai friteeraskeittimessä. Ja vanha etelä-eurooppalainen kokkisalaisuus on, että mitä harvemmin öljyä vaihtaa raskakeittimeen tai pannulle, niin sitä maukkaampia paistetuista ruoista tulee.. ;) Eli öljyä ei heitetä pois vaan sitä käytetään useampaan otteeseen (laittaen välillä teitenkin jääkaappiin). Eli ei muuta kuin tekemään omia kesäkurpitsapullia! :)

  Vastaa

  0
  1. Eihän tää nyt niin vanha ollut, toissapäivältä ^_^

   Se mikä tekee maku-eron pullissa on, että harva kotikokki haluaa paistaa ne tirisevät rapeiksi vähintään 4 cm paksuisesssa öljykerroksessa pannulla tai friteeraskeittimessä.

   Tämä on varmaan ihan totta ^_^ Öljyn määrällä on paljon merkitystä... (ja myös laadulla, tietysti).. Sitä ei Kreikassa säästellä :)

   Kyllä mun täytyy nyt ehdottomasti vihdoin kokeilla kotona vhh-jauhoista versiota näistä :) On se kumma että en ole jo aiemmin kokeillut...

   Vastaa

   0
 7. ( Voi voi, taas tein varmaan kymmenen kirjoitusvirhettä, kun yhdellä kädellä tuota tekstiä naputtelin.. :) )

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (59)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)