27.09.2013

Kuukauden idoli: kreikkalainen jogurtti

Syyskuun idoli on yksi suurimpia herkkujani:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yhdelle se on suklaalevy, toisille sipsit, joku on heikkona donitseihin. Minun "namini" on juuston ohella kreikkalainen jogurtti.

Se on herkullista sellaisenaan, mehevöittää vähärasvaiset rahkat, siitä voi tehdä dippikastikkeita, sitä voi käyttää leivonnassa ja ruoanlaitossa. Todellinen multi-tasker! Ja entäs tsatsiki...! *pyyhkii kuolaa suupielistä*

Ja täällä Kreikassa on SE PARAS jogurtti - Fage-meijerin Total.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fagea myydään myös Suomessa, mutta meillä se on luonnollisestikin kallista. Tykkään Suomessa eniten Lidlin erittäin pehmeästä ja kermaisesta kreikkalaisesta jogurtista, mutta Fagen jogurtissa on vain se ihan täydellinen maku ja koostumus. Se on pehmeän pyöreää vailla turkkilaiselle jogurtille ominaista happamuutta, mutta siinä on hitusen enemmän "luonnetta" kuin Lidlin jogurtissa.

Ja! (Tämä on oikeasti todella hämmästyttävää!) Fagen Totalissa on vain 5 g rasvaa / 100g, kun kreikkalaisessa jogurtissa normaalisti on 10 g, ja silti se maistuu aivan yhtä kermaiselle ja täyteläiselle kuin 10-prosenttiset! En mitenkään välttele rasvaa, mutta kun on mahdollista saada sama kermainen makuelämys alhaisilla hiilareilla JA alemmalla rasvapitoisuudella, niin siitä ei paljon jogurtti parane!

Fagen jogurtin valmistukseen käytetään vain lehmänmaitoa, kermaa ja maitohappobakteereita. Joissain kreikkalaisissa jogurteissa käytetään myös liivatetta tuomaan hieman hyytelömäistä, lohkeavampaa koostumusta mutta niistä en tykkää. Jogurtin kuuluu olla pehmeää ja "voidemaista". Mitä vähemmän raaka-aineita, sitä parempi.

Kreikkalaisen jogurtin ainoa ongelma on se, että kun upottaa lusikkansa oikein hyvään jogurttiin, on lusikoimista hyvin vaikea lopettaa..! ^_^

Jogurttievaspurkit

Fagen puolen litran jogurttipöniköillä on toinenkin etu kuin sisältönsä. Ne ovat erinomaisia eväsrasioita! :) Kansi on kestävää, jämäkkää muovia ja napsahtaa paikoilleen niin tiiviisti että rasiaa voi huoletta kuljettaa laukussa ilman pelkoa sisällön leviämisestä.

Viime syksyn reissulla minulla kulki mukana Ateenasta ostamani Total-purkki koko kolme kuukautta Kreikasta San Franciscoon ja sieltä vielä Suomeen! ^_^ Minun piti itse asiasssa aikaisemmin tehdä tästä purkista Kuukauden Idoli. :) Kiinnyin purkkiin aika lailla viime syksyn aikana, hih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kotona syön jogurtin aina rahkan ja vadelmien kanssa, mutta kahden jälkimmäisen puutteessa nautin aamias'gurttini täällä Kreikassa omenalla ryyditettynä. Päälle sirottelen usein soijarouhetta tai pähkinöitä.

Complet_jogurtti

Totalin suurimpia kilpailijoita on Delta-meijerin Complet-jogurtti. Se on täysrasvainen eli sisältää 10 g rasvaa/100g (toki molemmilla meijereillä on myös ne light-versionsa, mutta nyt puhutaan klassisesta jogurtista), ja hiilaripitoisuus huomattavan alhainen - vain 2,7 g (Totalissa 3,8 g). Näin vähähiilarista jogurttia ei löydy Suomesta.

Ostin yhden pönikän Complet'ia kokeiltavaksi. Oikein hyvää on, mutta maku ei voita Totalia. Tällä kertaa en siis mene matalimpien hiilareiden perässä vaan kyllä maku ratkaisee! ;)

Muita kreikkalaiseen jogurttiin hurahtaneita?

P.S. Viime syksyn reissulla jogurttia meni naamariin yhteensä 7,9 kiloa..! ^_^ Saa nähdä lyönkö tänä vuonna tuon määrän...

26 comments on “Kuukauden idoli: kreikkalainen jogurtti”

 1. Voi kyllä, täällä on yksi! Jos Totalia ei myytäisi vain 200g pakkauksissa överihintaan, söisin sitä ihan koko ajan. Suosikkini on ehdottomasti vetää purkki naamariin hunajan kera! Kokeilin keväällä Valion versiota ja menihän sitäkin pahimmillaan 3-4 500g rasiaa viikossa :D (muutenkin huono ruokahalu silloin lääkkeiden takia, niin sai ainakin sitten jotain alas!) Myydäänkö Suomessa tosiaan vain noita pieniä purnukoita?

  Vastaa

  0
  1. Mä en mielestäni ole nähnyt 500 gramman Totaleita Suomessa, kilon pakkauksista puhumattakaan.. Täällä tuo kilon jötikkä kustantaa halvimmillaan 3,20€, kaupasta riippuen. I'm in heaven! ^_^

   Vastaa

   0
  2. Stockan Hulluilta Päiviltä sai viime vuonna 500 gramman pakkauksia mutta taisivat harmittavasti olla jotain rasvatonta/vähärasvaista versiota. Kukahan rupeaisi trokaamaan noita kilon pakkauksia Suomeen :).

   Vastaa

   0
 2. Muutin juuri Jenkkeihin, enkä ole löytänyt täältä maitorahkaa mistään. Jenkkiläiset ovat aivan hurahtaneita tohon kreikkalaiseen jogurttiin, eikä täällä mitään muuta myydäkään. Olen ostanut 0 % Fagen kreikkalaista jogurttia maitorahkan korvikkeena, ja hyvin toimii! Purkin kyljessä lukee että Fagen kreikkalainen jogurtti on "Kreikan ykkönen", pitänee ilmeisesti paikkaansa? ;)

  Vastaa

  0
  1. Fagen kreikkalainen jogurtti on “Kreikan ykkönen”, pitänee ilmeisesti paikkaansa? ;)

   Näin mä olen täällä käsittänyt ;)

   Ja joo - maitorahkaa ei vain millään löydy tietyistä maista! Jenkit on yksi niistä, ja Kreikka toinen. Kun kyselin jenkkikavereiltani rahkan perään heidän piti googlata sana että edes ymmärsivät mistä tuotteesta oli kysymys.

   Vastaa

   0
 3. Oi kyllä. Kreikkalainen jogurtti, ja varsinkin Total, on pieni pala taivasta. Myös se less fat -versio on ihan tajuttoman hyvää, vaikka yleensä vähärasvaiset/rasvattomat tuotteet tuppaavat olemaan mauttomia. Jokseenkin suolaisen hinnan takia raaskin ostaa totalia vain silloin tällöin :/

  Vastaa

  0
 4. Täällä kans yksi herkuttelija. Löysin noin vuosi sitten jogurtin kaveriksi Bonnen mangososeen - ihan täydellinen yhdistelmä!

  Vastaa

  0
 5. Itsekin vallan yllätyin ostettuani Lidlistä sitä toista jugua, mitä normaalisti ja voi kuinka pehmeää ja kermaista se olikaan nammm.
  Totalia pitääkin testata seuraavaksi.
  Lindahls on meidän luottojugu kun ei Lidlissä ihan alvariinsa voida ravata ja nyt on vielä jotenkin eksynyt Lindahlsin vähärasvainen versio meidän jääkaappiin. Not good I say.

  Vastaa

  0
  1. Mä en ymmärrä vähärasvaisia "kreikkalaisia jogurtteja" (tai turkkilaisia, for that matter) sitten ollenkaan, kun se rasvaisuus on just niiden pointti :D Rasvaton jogurtti ylipäänsä on ehkä pahimman makuisia maitotuotteita mitä meijeriteollisuus on koskaan kehittänyt....

   Vastaa

   0
  2. Mä kyllä syön mielelläni myös vähärasvaisempaa luonnonjugua ja sitä oli tarkoitus miehen kaupasta tuodakin puolen litran tölkissä. Sen sijaan toi tuon :D

   Vastaa

   0
  3. Itse asiassa Totalin 0% jugurtti on uskomattoman täyteläistä! Jos raaskisin niin söisin sitä ja vain sitä ihan aina, vatsakin tykkää siitä hirveesti.

   10 % rasvalla olevaa en vain saa nieltyä, se on jotenkin niin paksua ja tahmeeta :) Se 0,5 kg:n purkeissa Stoccalla ajoittain myytävä Total 2% on myös todellista herkkua, mutta Totalin hinta jokapäiväisessä käytössä on vaan aika tyyris.

   Ainakin yhdessä K-Supermarketissa (Hki) myydään ranskalaista luonnonjugurttia (ja muitakin eli maustettuja lajeja) ihan oikeissa savipurkeissa! Ihanaa jugurttia ja kivat, monikäyttöiset annospurnukat, joskin kun niitä purkkeja tulee ja tulee, pitää lopettaa jugurtin syöminenkin :)

   Vastaa

   0
 6. Teitkö viime vuonna ihan oikeasti jotain tilastoa tuosta jogurtin kulutuksesta :D?

  Vastaa

  0
  1. Kyllä ^_^ You know me, ikuinen tilastofriikki :D Aloin nimittäin jo olla vähän huolestunut jogurtin kulutuksestani viime syksynä... :P ^_^

   Vastaa

   0
 7. Olen itsekin ihan friikahtanut kreikkalaiseen jogurttiin.

  Mä en taas haluaisi olla ilonpilaaja, mutta valitettavasti vaan sen valmistus tuottaa järkyttäviä määriä myrkyllistä jätettä, jonka loppusijoituspaikasta ja käsittelystä kukaan ei oikein ole ihan varma. Suomeksi tästä ei juuri löydy tietoa (en ainakaan itse löytänyt, kun koitin nopeasti googletella), mutta englanniksi löytyy paljonkin...

  Vastaa

  0
  1. Mä en taas haluaisi olla ilonpilaaja, mutta valitettavasti vaan sen valmistus tuottaa järkyttäviä määriä myrkyllistä jätettä,

   Häähh?? Miksi juuri kreikkalainen jogurtti tuottaa jätettä? Ei muu jogurtti? Nyt en valitettavasti jaksa googlata, olisiko sulla tarjota valmis selitys... ^_^ Siis sille miksi juuri kreikkalainen jogurtti.

   Vastaa

   0
  2. Käsittääkseni se täyteläisyys, pehmeys ja kermaisuus saadaan aikaan sillä, että nestettä juoksutetaan pois valmistusprosessissa. Se jäljelle jäävä neste on ikään kuin laimeata maitoa, joka kuitenkin sisältää maidon suoloja ja happoja ja on todellista myrkkyä esim vesistöön päästessään.

   CNN sivuilta:

   "The straining process used to make Greek yogurt products creates a natural byproduct called acid whey, which contains lactose, lactic acid from the fermentation and a small amount of dairy proteins and milk salts like calcium."

   Mä en rehellisesti sanottuna tiedä, onko jenkeillä käytössä jotenkin erilainen valmistusmenetelmä tmv. Olen itsekin vasta törmännyt tähän, enkä ole ehtinyt vielä perehtyä aiheeseen kovinkaan paljoa.

   Vastaa

   0
  3. Tosin veikkaan, että millä tahansa elintarviketeollisuuden lopputuotteella on myös se nurja puolensa...

   Mut tähän mennessä olisin ymmärtänyt, että tuo kreikkalaisen jogurtin valmistuksen ongelmat ovat ainakin Amerikassa aika massiiviset.

   Vastaa

   0
 8. Kun olet kuljettanut tuollaista jogurttipurkkia eväsrasiana, niin pitää kysyä, oletko koskaan ostanut virallisia vaelluseväsrasioita, esim. merkiltä Light My Fire? Nehän ovat jopa kelluviakin...

  Vastaa

  0
  1. Mulla (tai meillä miehen kanssa yhteisenä) on yksi Light My Firen vaelluseväsrasia. Tai ei se taida varsinainen eväsrasia olla vaan astia josta ruokaa syödään ja jossa sitä voidaan valmistaa :)

   Vastaa

   0
 9. Nimenomaan syöntirasia, mutta voisi toimia esim. sellaisena salaatinkuljetusvempeleenä junamatkoilla. :)

  Vastaa

  0
 10. ostin tänään tota total fage 5% kreikkalaista jogurttia ja se on parasta mitä oon maistanu!! voitti entiset suosikkini kaikki, miksi ihmeessä oon koskaan ees vaivaitunut ostaan niitä rasvattomia versioita? :-D kohta en syö enää mtn muuta kuin tätä! maitotuotteet on mulle nykyään harvaa herkkua ja aina kun niitä nautin pyrin ostamaan tätä, koska maku! :-P

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (59)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)