27.09.2017

Pesetkö iholtasi suojaavan happovaipan? "Vakavaa" asiaa pH:sta ja putsareista

Olen viimein saanut vastauksen minua vuosia mietityttäneeseen kysymykseen: miksi tietyt puhdistusaineet jättävät ihon narisevan, nitisevän tuntuiseksi ja toiset eivät?

callie-morgan-136038

Photo by Callie Morgan on Unsplash

Tarkoittamaani tunnetta voi verrata ajatukseen vastapestystä ikkunasta; kun vedät pesulastaa tai sormia ikkunan pintaa pitkin, kuuluu nitinää ja kitka hidastaa lastan ja sormien liikettä. Jos taas levität ikkunan pinnalle rasvaa tai öljyä, ei kuulu nitinää ja sormet liukuvat pintaa pitkin liukkaasti ja vaivatta.

Tuo rasvakerros on kuin ihon pintaa suojaava happovaippa eli hydrolipidikalvo. Emäksinen pesuaine pesee sen pois, jättäen nitisevän pinnan. Hapan puhdistustuote taas ei liuota hydrolipidikalvoa.

Vastaus kysymykseeni on siis puhdistustuotteen pH-arvo, vastaus, jota olin aiemminkin pitänyt todennäköisenä mutta johon nyt sain vahvistuksen. Kosmetiikan kemian nörtti on tyytyväinen kun sai tälle vihdoin tieteellisen selityksen :D

LOccitane_vaahto_

Sain kimmokkeen pohtia puhdistusaineiden pH:ta jälleen Korean matkalla, jossa havainnoin, että hyvin moni ostamani putsari jätti ihanan hemmottelevasta, kermaisen pehmeästä vaahdostaan huolimatta ihon todella ikävän tuntuiseksi huuhtelun jälkeen. Vaahto: deluxe, jälkitunne: floppi. :(

Taidan olla tällainen liukuvien pintojen ystävä ja kitkan vastustaja, heh, kun hiuksia pestessäkin koen suunnattoman vastenmielisenä jos shampoo pesee hiukset niin voimakkaasti, että sormet eivät enää kulje hiusmassassa vaivattomasti.

Missha_puhdistus

Kiitos lukijan jättämän kommentin, jossa minua ojennettiin puuttellisesta perehtyneisyydestäni koskien aasialaisten putsareiden pH-arvoa, uppouduin pH:n ja puhdistusaineiden maailmaan niin perusteellisesti, että pian minulla oli paljon nitisevää pintaa laajemmalle ulottuva käsitys kosmetiikkatuotteiden pH:n vaikutuksesta ihon kuntoon.

Lukijan pointti tosin kumoutui hänen vinkkaamallaan sivulla, joka vahvisti sen mitä olin kirjoituksessani arvellutkin; Aasian markkinoilla valtaosa puhdistusvaahdoista on emäksisiä, ei pH-tasapainotettuja.

pH_putsarit_Aasia

Kuvakaappaus: Fifty Shades Of Snail -blogi

Asiaan perehtyneet, tiedostavat bloggaajat ovat nostaneet puhdistustuotteiden happaman pH:n tärkeyden tapetille ja moni on päätynyt vaihtamaan ihanat kermaiset supervaahtonsa hellävaraisempiin puhdistusvaahtoihin.

Pehmeä, iholla ylellisen tuntuinen vaahto saattaakin olla "susi lampaan vaatteissa" ja tehdä iholle itse asiassa hallaa pitkässä juoksussa.

pH_SnowWhite

Kuvakaappaus: Snow White And The Asian Pear -blogi

Seikkaillessani näillä todella (niin tieteellisellä kuin kosmetiikkafriikin intohimoisella) pieteetillä ihonhoitoon paneutuvissa blogeissa, opin valtavasti uutta pH:sta ja sen merkittävästä vaikutuksesta mm. akneihon, atooppisen, ihottumaisen tai yleisesti tulehdusherkän ihon hoidossa.

Jos sinulla on joku näistä iho-ongelmista, herkkä iho tai olet yleisesti kiinnostunut vahvistamaan ihoasi ja parantamaan sen suojakykyä, suosittelen ehdottomasti lukemaan nämä (tieteellisiä tutkimusviittauksia vilisevät) blogikirjoitukset: Skincare Discovery: Why the pH of Your Cleanser Matters ja The Importance of Fatty Acids, pH and The Moisture Barrier: How I Eliminated My Acne and Decreased My Skin Sensitivity.

christopher-campbell-33305

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Jos et jaksa lukea, niiden sanoman voi tiivistää seuraavaan:  terveen ihon pH on hapan, noin 3-5,5, ja iho hyötyy siitä että sen pinta pidetään happamana. Happamuus edesauttaa hydrolipidikalvon pysymistä ehjänä, ja ehjä hydrolipidikalvo suoriutuu parhaiten tehtävästään: estää kosteuden haihtumista iholta ja suojata ihoa (ja sitä kautta koko elimistöä) bakteereilta, viruksilta ja muilta hapanta vieroksuvilta mikro-organismeilta.

Jos altistat ihoasi jatkuvasti emäksiselle pH:lle, edesautat bakteerien ja sienien pääsyä ihoosi, ja samalla iholta haihtuu kosteutta ja se kuivuu.

Korkealle pH:lle altistettu iho on jatkuvassa herkkyystilassa ja kaikin puolin heikommin suojattu ulkoisilta ärsykkeitä. Se kuivuu, sitä kutiaa, se reagoi herkemmin erilaisiin tuotteisiin, ainesosiin ja ilmastonmuutoksiin ja tulehtuu herkemmin. Jokaisen kannattaisi hoitaa ihonsa hydrolipidikalvoa ja pyrkiä pitämään ihon pH terveellä tasolla, joka on 3-5.5.

Putsarit_koostumukset2

 

Mitä voit tehdä?

Yksinkertaisimmillaan:

  • vaihda puhdistusaineet mieluusti happamiin (pH alle 7)
  • tai, jos ihosi sietää emäksisiä putsareita (eli iho ei jää niiden jäljiltä nahkeaksi, kuivaksi tai ikävän tuntuiseksi), muista aina käyttää puhdistuksen jälkeen ihon pH:n happamoittavaa kasvovettä. Normaali-ihoiselle tämä voi riittää, mutta jos iholla on yllämainittuja ongelmia ja se on herkistynyt, kannattaa välttää puhdistusaineenkin tuomaa väliaikaista pH:n kohoamista ylipäänsä. Tutkimusten mukaan jatkuvalla emäksisen pesuaineen käytöllä on kumulatiivisia vaikutuksia ja se voi johtaa ihon pH:n pysyvään kohoamiseen.

.

Kosmetiikan kemianörtti Sanni säntäsi Koreasta kotiin päästyään välittömästi apteekkiin ja osti viimein, kaikkien näiden vuosien jahkailun jälkeen, pH-liuskoja.

Nyt testaamaan!

pH_IMG_2028

Valitsin testijoukkoon kotoa löytyviä suosikkeja ja Korean matkalta tuodut "nitisevät" vaahdot sekä ei-nitisevän Misshan Super Aquan. K-Beauty-blogeista olin jo lukenut, että Misshan Super Aqua-sanahirviö-putsari kuuluu monien suosimiin happamiin putsareihin.

pH_IMG_2036

Ensin nämä "pahikset": Skinfoodin Cheese Cleansing Foam (ehh, kuka arvaa miksi ostin sen....), Etude Housen Baking Powder BB Deep Cleansing Foam ja Iopen Ideal Cleansing Foam. Kaikki olin jo matkalla todennut a) über-ylellistä vaahtoa muodostaviksi mutta b) todella nitisevän, kitkaisen ihon pinnan jättäviksi. Näiden jälkeen todella kiristää.

Tulos (verrokkina raanavesi):

pH_IMG_2044_numerot

Tietenkään liuskat eivät anna ehdottoman tarkkaa tulosta (ostin ainoat jotka Yliopiston Apteekista löytyi, merkkiä MColorpHast), mutta varmasti ne jotain kertovat ja ainakin voi päätellä onko neste happamassa vai emäksisessä päässä asteikkoa.

pH_IMG_2048

Etude Housen Baking Powder -putsari kohosi järkyttävään pH 10:n lukemaan, ja se todella tuntuukin iholla kaikkein stydeimmältä. Iho tuntuu pesun jälkeen totaalisesti kaikesta rasvasta riistetyltä. Kaikki rasva ei kuitenkaan ole "huonoa rasvaa" vaan terveen ihon pinnassa on aina pieni määrä ihon omaa talia osana happovaippaa.

(Mutta niin vain ihot ovat erilaisia - ostin tämän Virven suosituksesta, ja Virve kuvailee omaa pesunjälkeistulostaan ihan toisenlaiseksi kuin minun nitinäni.)

pH_IMG_2051

Hellävaraisempi joukko: Missha Super Aqua Oxygen Micro Visible Deep Cleanser, Lacto Line -pesuneste ja Lidlin Cien Cleansing Mousse.

Lacto Line on ainoa joka mainitsee pH:n pakkauksessaan; 4,5, mutta mittaustulos antoi eri lukeman.

pH_IMG_2054_numerot

Minun liuskojeni mukaan Lidlin Cien-vaahto on näistä happamin eli iholle hellin. Misshan lukema vastasi sitä mitä blogeista olin lukenut, "Sebamedin pH" eli 5,5. :)

pH_IMG_2063

Testasin vielä myös Sebamedin ja se sijoittui Lacto Linen ja Cienin väliin.

pH_IMG_2056

Putsarit väreissä.

Tällaista kemiannörtteilyä tällä kertaa, ja ehkä tämä avasi jollekulle muullekin oivalluksia ihon hoitoon liittyen.

Näitä voi miettiä tänä iltana lavuaarin äärellä... :)

Tästä lähtien tulen aina ilmoittamaan putsari- ja kasvovesiarvosteluissani myös niiden pH:n. Eikä pH-jutut vielä tähän lopu, arkussa on lisää....

(...ja tiedättekö mitä hullua minulle tuli mieleen... kun kerran raanavesikin on seiskaa, niin pitäisikö kropan iho tasapainottaa aina suihkun jälkeen omalla happamalla vartalovedellä jos mielisi pitää senkin optimaalisen kosteutettuna..? :D ^_^ Apua, tämä on loputon suo....)

96 comments on “Pesetkö iholtasi suojaavan happovaipan? "Vakavaa" asiaa pH:sta ja putsareista”

  1. Kyllä noi liuskat on ihan tarkkoja ja antaa hyvän tuloksen. Tietenkään tulos ei ole yhtä tarkka kuin digitaalisella pH-mittarilla, mutta ihan validin testin olet tehnyt. :)

    Vastaa

    0
  2. Jee, mainitsemiesi joukossa on omat suosikkini LactoLine ja HadaLabo Gokuyjin :)
    (Lidlin vaahtokin on parhaillaan käytössä, se pumppupulloon pakattu..)

    Kyllä tuo on niin tärkeä asia, että olisi syytä huomioida yleisemmällä tasolla.. ilmeisesti vain kaikkein innokkaimmat 'skincare nörtit' ovat jaksaneet tätäkin tutkia. ensimmäisen kerran luin oikeasta pH-arvosta tuolta Redditin AsianBeuaty-sivuilta. Kiitos vain sinullekin, kun jaksoit nostaa esiin ja muistutit ... vaahtokinosten innoittamana olin jo klikkaillut Shiseidon Senka Whipin ostoskoriin, mutta nyt sille on sanottu hyvästit :(

    Ehkä suuri osa ei-niin-valveutuneista korealaisistakin kuluttajista haluaa päivän päätteeksi puhtaan tunteen, kaiken saasteilmaston vastapainoksi? en ihmettele. Toisaalta, en ihmettele sitäkään, jos moni kärsii Aasiassa aknesta ja iho-ongelmista (kuten Euroopassakin ja kaikkialla, missä kasvojen kuurausta harrastetaan).. ihon jynssäys kuluttaa happovaippaa ja suorastaan kutsuu tulehduksia.. Yleensäkin suuri osa epäpuhtaalle iholle markkinoiduista puhdistusaineista on liian kuivattavia, jo siksi, että suuri yleisö osaa niitä haluta. Onhan aknen hoitona perinteisesti pidetty puhdistusta, puhdistusta ja taas kerran puhdistusta (mielellään alkoholiliemellä terästettynä)..

    Olen viime päivinä katsellut paljon korealaisen kosmisgurun Liah Yoon videoita, hän käsittelee niissä juuri happovaipan tärkeyttä ihon luonnollisena suoamekanismina, jonka häiriytyessä iho pukkaa lisää talia, mustapäitä ja näppyjä.
    Kannattaa katsoa, tuo on terveellinen näkökulma hypetyksen vastapainoksi ja itsekin vähensin kuurausta..

    (ja kyllä vartalon iho todennäköisesti reagoi ja oireilee ennen pitkää samoin kuin kasvotkin, kroppa on monella vielä kuivempi kuin kasvojen iho. Jokin hoitoneste vartalolle voisi olla hyvä, mutta aina parempi tietenkin suojella iho alun alkaen ja välttää kuivattavia suihkugeelejä ym.. oma paheeni!)
    https://www.youtube.com/watch?v=YT2aNZvsV3w&t=3s

    Vastaa

    0
    1. Ehkä suuri osa ei-niin-valveutuneista korealaisistakin kuluttajista haluaa päivän päätteeksi puhtaan tunteen, kaiken saasteilmaston vastapainoksi? en ihmettele.

      Totta. Vaikka itse saan puhtaan tunteen niillä happamillakin, sileän pinnan jättävillä putsareilla, niin emäksinen putsari irrottaa tehokkaimmin juuri rasvaista likaa, ja moni varmaan haluaa päästä juuri niistä rasvoista eroon ja jopa tykkää siitä nitisevän nahkeasta tunteesta (mikä esim. rasvoittuvalla iholla taas ei olekaan lopulta hyvä juttu, kuten tuo linkkaamasi Liah Yoon videokin kertoo, sehän muuten kuvaili hyvin pitkälle Dr. Hauschkan ihonhoitofilosofiaa rasvaiselle iholle :))

      Sattumalta olin itsekin katsellut useampia Yoon videoita viime päivinä, sympaattinen tyyppi ja kertoo juttuja toooodella selkeästi, tykkään :)

      (Tosin tuossa linkkaamasi videon lopussa on vähän harhaanjohtavasti esitetty kaikki yleisimmät sulfaatit ihopahiksina, mitä ne eivät suinkaan ole, eikä se ärtsyinkään sulfaatti eli SLS automaattisesti tee jonkun puhdistustuotteen koostumuksesta voimakkasti pesevää - tuotteen muu koostumus eli muut pesevät ainesosat ja SLS:n pitoisuus määrittävät pesevyyden ;) Esim. hellävaraisessa Misshan Super Aqua Oxygenissä on pesevänä aineena mm. sulfaatteja)

      Vastaa

      0
    2. Muuten, kiinnostaisi tietää myös vartalonpesuaineiden pH-arvot, esim. Korresin suihkugeelit.. kun sinulla on nuo liuskat käytössä, voisithan tehdä Korres-testin :)

      Vastaa

      0
    3. Joo, eiköhän tässä ole vuoden loppuun mennessä testattu suunnilleen kaikki purnukat kotoa..! :D ^_^

      Vastaa

      0
    4. Olen myös vaihtanut kasvopesuni happamaan COSRX Good Morning Low pH Gel Cleanseriin, kun katsoin Youtubessa Gothamistan ja Liah Yoon viedoita happaman kasvopesun tärkeydestä. Minäkin kaipaisin kuitenkin tietoa ph-arvoiltaan happamista vartalonpesuaineista, jotka tuoksuisivat kivoilta ja olisivat kokonaisvaikutelmaltaan, noh, LactoLinea ja Sebamedia "ylellisempiä" :)

      Vastaa

      0
  3. Voi hyvänen aika sen kommentoijan tyyliä! "Sulle sanottiin..." Salaa naureskelin, kun kommentoija olikin väärässä. :D
    Kiitos linkeistä! Mulla on iho huonossa kunnossa yhtäkkiä ja putsari on todella kuivattava. Täytyykin etsiä vähemmän tujua tavaraa.

    Vastaa

    0
    1. Vinkkinä: luonnonkosmetiikan putsarit ovat järjestään miedompia kuin "normikosmetiikan", niistä löytää varmemmin ei-emäksisiä puhdistusaineita - poislukien kasvosaippuat. Saippua on aina emäksistä.

      Vastaa

      0
  4. Onkohan tuon pH-arvon selvittämiseen muuta keinoa kuin armoton googlettelu, jos purkissa ei valmiiksi ole asiasta mainintaa..? Mielenkiintoinen aihe, johon olen pitkään halunnut tarkemmin paneutua ja päivittää mahdolliset emäksiset purnukat happamiin. Ehkä nyt vihdoin pääsen tuumasta toimeen! :)

    Vastaa

    0
    1. Onkohan tuon pH-arvon selvittämiseen muuta keinoa kuin armoton googlettelu, jos purkissa ei valmiiksi ole asiasta mainintaa..?

      Keinoksi taitaa jäädä vain Googlettelu tai pH-liuskat tai -mittari. Käytetyistä tensideistä ei oikein voi päätellä paljonkaan pH:sta, koska inci ei kerro tensidien pitoisuudesta. Kuitenkin, useimmat saippuaa sisältävät puhdistusaineet, kuten nämä tässäkin jutussa mukana olevat korealaiset korkean pH:n vaahtoputsarit, ovat suurella todennäköisyydellä emäksisiä, sillä saippua on emäksistä. Saippuaa voi olla vaikea tunnistaa incistä koska siellä ei lue "soap", mutta jos tuntee nestemäisen saippuan rakenteen (rasvahappoja + joku emäs saippuoimassa niitä), voi saippuan tunnistaa näistä ainesosista. Ihan varmaa keinoa ei ole tähänkään, mutta aika hyvä nyrkkisääntö on se, että jos incin alussa ei näe mitään tunnistettavia tensidejä (kuten sulfaatit tai cocamidopropyl betaine, sodium cocoyl glutamate, decyl glucoside jne), mutta näkee rasvahappoja (kuten myristic acid, lauric acid, stearic acid) ja emäksen potassium hydroxide (hyvin yleisesti nestemäisen saippuan valmistukseen käytetty emäs), voi yleensä päätellä, että kyseessä on saippuapohjainen putsari. Tämän tyyppinen kombo on tosi yleinen näissä runsasta, kermaista ja tiheää vaahtoa tekevissä foam-putsareissa.

      Tietysti saippuaa pesevänä aineena käyttävän putsarin pH-arvo määräytyy lopulta tuotteen koko koostumuksen mukaan, eli jos saippuan osuus on hyvin vähäinen, ei pH:kaan välttämättä kohoa kovin emäksiseksi. Yleensä siitä, missä kohtaa saippua-ainesosat ovat incissä, voi tehdä jotain päätelmiä; mitä korkeammalla rasvahapot ja emäs, sitä korkeampi pitoisuus saippuaa.

      Vastaa

      0
    2. Jopas on kiintoisaa! Nurmen naamapesu ainakin kutsuu itseään saippuaksi, näyttääkö incin puolesta myös siltä? (Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Aqua, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Ricinus Communis Seed (Castor) Oil, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Goat's Milk Powder, Activated Charcoal, Cananga Odorata (Ylang-Ylang) Flower Oil, Pogostemon Cablin (Patchouli) Oil, Lavendula Angustifolia (Lavender) Oil, Linalool*, Benzyl benzoate*, Benzyl salicylate*, Farnesol*.* Occurs naturally in essential oils.)
      Incejä osaamattoman silmään näyttää öljyiseltä mutta tuntuu melko pesevältä ja vaahto on runsas.

      Vastaa

      0
    3. Minäkään en ole itse koskaan valmistanut itse saippuaa mutta ymmärtääkseni saippuoitumisprosessiin tarvitaan aina joku emäs. Nurmen incissä on vain öljyjä, hajusteiaineita, vuohenmaitojauhetta ja aktiivihiiltä. Päättelin, että hiilen täytyy olla ainoa ainesosa joka liittyy jotenkin saippuoitumiseen (se ilmeisesti toimii myös emäksenä), ja Googlesta löytyikin hiilisaippuareseptejä, kuten tämä. Lisägooglaus kertoi, että hiilessä olisi lipeää.

      Vastaa

      0
  5. Olipa kiinnostava juttu! Oman naaman kohdalla oon miettinyt että mitä pitäis muuttaa, kun iho rasvoittuu etenkin otsasta reippaasti, mutta silti naama saattaa olla pintakuiva ja hilseilevä. Toi Cien menee ainakin testiin.

    Sellainen kysymys heräsi, että mitä iholla konkreettisesti tapahtuu kun pesun jälkeen pH tasapainotetaan sillä kasvovedellä? Palautuuko se hydrolipidikalvo vai kosteuttaako se vesimäinen liru niin paljon, ettei enää kiristele?

    Vastaa

    0
    1. Sellainen kysymys heräsi, että mitä iholla konkreettisesti tapahtuu kun pesun jälkeen pH tasapainotetaan sillä kasvovedellä? Palautuuko se hydrolipidikalvo vai kosteuttaako se vesimäinen liru niin paljon, ettei enää kiristele?

      "Vesimäinen liru" :D tuo ihon pintaan kosteutta sitovia ainesosia ja laskee ihon pinnan pH:ta niin, että iho pystyy nopeammin palauttamaan väliaikaisesti hajotetun happovaipan. Hydrolipidikalvo ei siis saman tien ilmesty takaisin ihon pintaan vain happaman kasvoveden avulla , mutta iho pääsee nopeammin tilanteeseen, jossa se voi alkaa palauttamaan happovaippaa. Hydrolipidikalvo muodostuu ihon omista rasvoista (keramidit, kolesteroli, rasvahapot), ja kosteutta sitovista NMF-ainesosista, ja (terve) iho tuottaa näitä aineita itse. Kun tuo kalvo in riistetty iholta, iho alkaa korjaamaan tilannetta ja tuomaan pintaan uudestaan happovaipan muodostavia ainesosia (tämä on prosessi joka on käynnissä iholla kaiken aikaa joka tapauksessa), mutta toki uusi ehjä hydrolipidikalvo ei synny hetkessä. Kosmetiikan kautta iholle ulkoisesti tuodut lipidit ja NMF-ainesosat, joita kosteuttava kasvovesikin yleensä sisältää, auttavat vielä pH:n lisäksi osaltaan ihoa palauttamaan suojakerroksen nopeammin. :)

      Vastaa

      0
  6. Kiitos, erittäin hyvä idis ilmoittaa nuo ph-arvotkin! Itse jätin normiputsarit jo vuosia sitten ja nykyisin käytän vain öljyjä ja maitoja, sillä iho kuivuu ja kiristää tosi herkästi. Myös öljypesun jälkeen!
    Ps. onko antaa vinkkiä, miten kuoria keitetty kananmuna helposti? Mitähän sellaista kanat nykyään syövät, että kuori on aiempaa hankalampaa saada irti??

    Vastaa

    0
    1. Ps. onko antaa vinkkiä, miten kuoria keitetty kananmuna helposti? Mitähän sellaista kanat nykyään syövät, että kuori on aiempaa hankalampaa saada irti??

      Hahah, ei valitettavasti ole ^_^ (Huvitti kun luin tämän, mahtavaa mitä kaikkea kommenteissa kysytäänkään <3)

      Klassinen vinkkihän on lisätä kananmunan keitinveteen viinietikkaa, mutta en ole huomannut että se aina auttaisi. Mun mielestä munien kuoren irtoaminen on logiikaltaan ihan "henkimaailman asioita", joskus ne vain eivät irtoa millään vaikka käytän saman merkin munia ja keitän saman taloyhtiön vedessä ja samassa kattilassa :D

      Vastaa

      0
    2. Mitä tuoreempi muna, sitä hankalampi saada kuori irti. En ole tätä ongelmaa kaupan munissa huomannut, mutta ehkä päiväyksellä voisi yrittää kikkailla. Jotkut kaatavat kuuman veden pois, antavat munien kuivahtaa ja laskevat kylmää vettä päälle. En tiedä toimiiko. Itse vain koputtelen munaa pöytää vasten niin kauan kunnes kuori on kokonaan pieninä paloina.

      Vastaa

      0
    3. Siis kai te säikäytätte kananmunat? :D keittämisen jälkeen kaadan kiehuvat vedet pois kattilasta ja juoksutan useamman minuutin ajan jääkylmää vettä munien päälle. Tällä keinolla kuori irtoaa aina helposti. :) ei siis mitään henkimaailman hommia, vaan varma keino, joka toimii aina. :D

      Vastaa

      0
    4. Siis kai te säikäytätte kananmunat?

      Joo, aina :) Tulee ihan selkäytimestä jo silläkin perusteella kun haluan äkkiä jäähdyttää munat että pääsen syömään :D En ole kuitenkaan huomannut kylmävesikäsittelyllä vaikutusta kuorten irtoamiseen, jos muna on "sillä päällä" ettei halua kuoriaan luovuttaa, niin sitten se on, säikäyttelyistä tai viinietikoista huolimatta :) Eli ei ole kaikille "varma keino" ;)

      Vastaa

      0
    5. Kun munat on keitetty, niin kadetaan kuuma vesi pois ja kopautetaan munia jo tässä vaiheessa niin, että kuoreen tulee johonkin kohti pieni halkeama. Sitten munien annetaan hetki tasaantua ja sen jälkeen vasta laitetaan kylmään veteen toviksi. Näin ainakin itsellä kuoret irtoavat helposti. Kylmä vesi pääsee kuoren alle ja kuoret irtoaa :D

      Vastaa

      0
    6. Pikkulusikka! Kuoreen kolo ja pikkulusikalla kananmunaa pitkin kuoret pois. Toimii taatusti ja kaikki irtoaa.

      Vastaa

      0
  7. Kiitos hyödyllisestä ja mielenkiintoisesta tekstistä. Täytyypä hankkia happaman pH-arvon kasvovesi pikimmiten.

    Vastaa

    0
    1. Minäkin rupesin heti metsästämään edullista kasvovettä, jossa on hapan PH. Ajattelin nyt tähänkin lisätä, jos jotain muutakin kiinnostaa: Yliopiston Apteekin YA Naturae mustaherukka kasvovedellä on YA:n verkkosivujen mukaan pH 4,5-5,5 (hinta 9,90). Jotkut tosin sanovat arvosteluissa, että ovat saaneet jonkin allergisen reaktion tuosta kasvovedestä, eli ei välttämättä sovi kaikille.

      Vastaa

      0
    2. Laitan tähän omana vinkkinäni (tuon mainion YA Naturaen lisäksi) jo aiemmin mainitsemani Lacto Linen ja Herbinan (Ruusu) kasvovedet, ovat aivan loistavia niin ainesosiltaan kuin hinnaltaan. Etenkin Lacto Linen inci on aivan fantastinen hintaansa nähden (ellei ole herkkä säilöntäaine fenoksietanolille), mutta Herbinan kasvovesi on mukavampi käyttää (elämyksellisyys... ;D), koska se tuoksuu ihanasti ruusulle ja Lacto taas on hajusteeton.

      Lacto Linen ainesosat:

      aqua
      glycerin (kosteuttaa)
      panthenol (kosteuttaa)
      allantoin (rauhoittaa)
      aloe barbadensis (kosteuttaa)
      sodium hyaluronate (kosteuttaa)
      phenoxyethanol (säilöntäaine)
      ethylhexylglycerin (säilöntäaine, hoitaa myös ihoa)
      lactic acid (kosteuttaa, laskee ihon pH:ta)

      Vastaa

      0
    3. Täytyypä hankkia happaman pH-arvon kasvovesi pikimmiten.

      Halpa, hyvä sellainen on mm. Lacto Linen kasvovesi tai Herbinan Ruusu-kasvovesi, kummatkin alkoholittomia :) Tuo Herbina on itse asiassa parhaita koskaan käyttämiäni kasvovesiä <3

      Vastaa

      0
    4. Nämä molemmat (Lacto Line ja Herbina) ovat aivan huippuja. Ostelen vain näitä kahta. Käsittämättömän ihania ja vieläpä kotimaisia. :)

      Vastaa

      0
  8. Hei, mahtavaa tietää että tuo Lidlin vaahtoputsari on noinkin alhainen pH arvoltaan :) Ostin nimittäin sen juuri kauppareissun yhteydessä ns. hätävara putsariksi, mutta voi olla että pääseekin ihan oikeaan testiin kunhan oma Misshan vaahtoputsarini loppuu. Kiitos siis kemianörtteilystä ja pH testituloksista! :)

    Vastaa

    0
  9. Minä en muista kommentoinko postausta, joka koski erittäin kuivia käsiäsi. Kerroit, että käytät saippuaa ja pesunesteitä ja silloin jo mietin, että yksi syy voisi olla nuo saippuat. Saippuapesu on melko tuju käsittely iholle. Itselle atoopikkona tuttua kiinnittää huomiota pH-arvoihin :)

    Vastaa

    0
    1. Olet ihan oikeassa, että saippua ei ole paras mahdollinen pesutuote jos kärsi kuivasta ihosta. Olenkin vaihtanut käsienpesuaineen pääsääntöisesti luonnonkosmetiikan pesunesteisiin, joita minulla jää yli blogiarvioista (shampoot, suihkugeelit, kasvoputsarit). Mutta myönnän, että päivittäin tulee kuitenkin pestyä käsiä välillä myös Fairylla, kun ruoanlaiton yhteydessä kädet menevät usein niin rasvaisiksi (esim. kalan käsittelyn jäljiltä). Luonnonkosmetiikan putsarit eivät irrota tyydyttävästi kalan tai oliiviöljyn rasvasta likaantuneita käsiä...

      Vastaa

      0
  10. Aaaaah, mahtavaa! Siis erityisesti siksi, että pihinä hoitovapaalaisena ostin juuri hieman riskillä tuon Cienin putsarin (riemastuin muuten, kun hoksasin sen olevan kotimaista tuotantoa!), ja olen todennut sen todella miellyttäväksi käyttää. Näppituntuma oli siis oikeassa, ja oma herkkä, ääääärimmäisen pintakuiva mutta (tai juuri siksi, who knows) rasvoittuva ihoni taitaakin kiittää tästä hankinnasta. :)

    Vastaa

    0
    1. riemastuin muuten, kun hoksasin sen olevan kotimaista tuotantoa!

      Kyllä, sekin plussa vielä :) :)

      Vastaa

      0
  11. "(Mutta niin vain ihot ovat erilaisia – ostin tämän Virven suosituksesta, ja Virve kuvailee omaa pesunjälkeistulostaan ihan toisenlaiseksi kuin minun nitinäni.)"

    TOTTA!

    Itsehän en pysty esim. käyttämään Sebamedia ollenkaan, aivan liian pesevä, tuntuu, että naama halkeilee irti kuivuuttaan, jos pesen sillä, vaikka pH pitäisi olla ilmeisesti kohdillaan. :p Oli aikoinaan järkytys itselle, kun tiesin, että esim. monet atoopit käyttää tuotetta ja mietin, että miten ihmeessä, kun oma iho tuntuu pesun jälkeen todella kireältä. :D

    Vastaa

    0
    1. Minunkin iho jää Sebamedin jäljiltä selvästi kuivemmaksi kuin vaikka luonnonkosmetiikan putsareiden, mutta pinta ei jää yhtään nitiseväksi vaan miellyttävän sileäksi. Sebamedin pH on siis kohdallaan, mutta käytetty tensidiyhdistelmä on voimakkaampi kuin monissa muissa käyttämissäni putsareissa ja jättää näin ollen kuivemman tunteen ihoon.

      Tuota nitinä-indikaattoria (heh :D) käyttäen tulkitsen, että nitiseväksi ja kitkaiseksi ihon jättävät putsarit liuottavat happovaipan ihon pinnalta käytännössä kokonaan, ja ei-nitisevän, mutta silti kuivan tunteen jättävät vievät osan pintarasvoista jättäen kalvon kuitenkin jokseenkin ehjäksi, koska ihon pinta on sileä ja vailla jarruttavaa nahkeutta.

      Vastaa

      0
    2. Sen eron tekee se onko kasvojen ihon marraskesi kunnossa. Jos ei, niin kiristää ja kuumottaa.

      Vastaa

      0
  12. Tässä ei ollut oikeastaan mitään uutta, mutta eri asia on, miten tällaisen asian saa käytännössä toimimaan. Purkeissa ja purnukoissa kun lukee vain harvakseltaan pH-arvo. Meilläkin on menty nyt joitain kuukausia "sokkona", koska Lidlin nestesaippuatäyttöpussit on käteviä ja edullisia, mutta niissä ei lue pH-arvoa. Olen suosinut pesuainetta 5 - 6 ph-arvolla. Nyt sain aikaiseksi tökätä pH:n mittausliuskan tuohon Lidlin "saippuaan" ja kuuden kieppeillä se näyttäisi olevan, sikäli kun mittaustekniikkaani ja -liuskoihini voi luottaa. Happamampikin pesuneste menisi, jos vain täyttöpakkauksessa sellaista myytäisiin.

    Mistä sitten olen taas aivan pihalla, on tämä hapan kasvovesi. Mistä sellaista saa? Vai sekoitanko itse etikasta....? Pitäisikö sen saman kasvoveden myös kosteuttaa?

    Vastaa

    0
    1. Purkeissa ja purnukoissa kun lukee vain harvakseltaan pH-arvo.

      Totta, ja siksi lopulta ainoa kunnollinen tapa selvittää pH on liuskat tai digitaalinen mittari (tai googlata, joskus pH saatetaan mainita valmistajan sivuilla vaikkei se pakkauksessa näykään, tai sitten joku kosmenörtti on sen selvittänyt ja jakanut tiedon somekanavassaan). Olen kummastellut jo vuosia miksi valmistajat eivät automaattisesti ilmoita tuotteissaan pH:ta.

      Mistä sitten olen taas aivan pihalla, on tämä hapan kasvovesi. Mistä sellaista saa? Vai sekoitanko itse etikasta….? Pitäisikö sen saman kasvoveden myös kosteuttaa?

      Voi sekoittaa itse etikasta :) Käy oikein hyvin :) Mutta hoitavamman ja kosteuttavamman version saa kaupasta. Ja kyllä, pH:ta tasapainottava kasvovesi sisältää lähes aina myös kosteuttavia ja muuten ihoa hoitavia ainesosia.

      Jos kaupan versiot kiinnostavat, vinkkasin ylempänä mm. Lacto Linen ja Herbinan erinomaiset happamat, kosteuttavat kasvovedet. Kummankin pH on noin 4,5, Lacton vielä vähän Herbinaa alempi liuskan antaman värin perusteella (tarkkoja desimaaleja voi vain arvailla liuskojen kanssa mittaillessa :)).

      Vastaa

      0
    2. Kiitos taas! Aika huvittavaa, mutta minulla on käytössä juurikin tuo Lacto Linen kasvovesi. En vain oikein ole tajunnut sen ideaa... Yllätys varmasti joo.. Mutta pitää suhtautua siihen jatkossa arvostavammin, nyt kun olen taas valistuneempi tässäkin asiassa.

      Vastaa

      0
  13. Kiitos ihan hurjan mahtavasta postauksesta! Itselläni on aina Lacto Linen pesuneste suihkussa jolla pesen vartalon lisäksi aina hellästi kasvoni. Toimii mielestäni siinä käytössä erinomaisesti eikä maksa paljoa!

    Vastaa

    0
  14. Jaahas, nyt vaihtuu kyllä lacto line intiimisheivaustuotteesta vaikka käsisaippuaksi ja pitää hankkia jokin muu tuote tilalle. Miten ihmeessä on voitu ilmottaa noin paljon alhaisempi ph tuotteessa?! Grrr..

    Kiinnostaisi kyllä testailla omiakin tuotteita. Pari kasvojen puhdistusvaahtoa on vielä niin riittoisia, etten raaskisi heittää vielä pois. Toisaalta ne on luonnonkosmetiikkaa eivätkä vaahtoa läheskään noin reilusti, mutta olis kiva testata silti. Paljonko tuollaset ph-liuskat maksaa?

    Vastaa

    0
    1. Jaahas, nyt vaihtuu kyllä lacto line intiimisheivaustuotteesta vaikka käsisaippuaksi ja pitää hankkia jokin muu tuote tilalle. Miten ihmeessä on voitu ilmottaa noin paljon alhaisempi ph tuotteessa?! Grrr..

      Onhan se kuitenkin hapan, vaikkei niin hapan kuin purkin teksti sanoo..? Kannattaa myös muistaa mittauksen suhteellinen epätarkkuus, yhden ihmisen ja yhden pakkauksen testaus ei vielä kerro, onko Lacto Linen pesunesteessä järjestään ilmoitettua korkeampi pH.

      Itse mittasin Lacton pariin otteeseen, ja tulos oli aina sama, mutta se ei luotettavasti kerro ovatko kaikki Lacto Linet aina tätä luokkaa. Saattaahan valmistuserissäkin olla eroja.

      Paljonko tuollaset ph-liuskat maksaa?

      26 euroa. En tiedä onko jossain halvempiakin, mutta nämä olivat Yliopiston Apteekin ainoat joten ostin ne, en jaksanut lähteä kiertämään eri apteekkeja tehdäkseni hintavertailua.

      Vastaa

      0
    2. Meillä on jopa 2 pulloa lacto linea vielä hyllyssä, niin kysyinpä asiasta sitten vielä valmistajalta, vaikka ehkä reagointini oli hieman liioiteltua. Heidän mukaansa liuskat todennäköisesti vaan antavat virheellisen tuloksen (tietenkin, mitä muutakaan vastausta olisin voinut odottaa :D). Noh, kai ne sitten käytetään loppuun. :)

      Vastaa

      0
  15. Ai että, mä niiin tykkään tällaisista "tiede-postauksista", kiitos taas! :) Oon kuullut paljonkin tästä ihon ph:n tasapainottamisesta ja vaihtanut puhdistustuotteet miedompiin. Ainoa mikä mua mietityttää, on se kasvovesi: voiko se olla mikä tahansa kasvovesi eli onko kaikissa kasvovesissä tämä "tasapainottava ominaisuus"? Mulla on esim. nyt käytössä Lumenen kosteuttava kasvovesi, joka on jopa vähän emulsiomainen ja sitä ennen joku ei-alkoholiton kasvovesi. Onko siis väliä millaista kasvovettä hommaan käyttää, esim. pitääkö aina olla alkoholiton? :) Vinkkasit joskus ihan omassa postauksessaan Lactolinen kasvovedestä ja muistaakseni siihen oli merkitty ph-arvo, mutta jostain kumman syystä se sai mun ihon punoittamaan tosi oudosti ja sai aikaan suunympärysihottumaa :/

    Vastaa

    0
    1. voiko se olla mikä tahansa kasvovesi eli onko kaikissa kasvovesissä tämä ”tasapainottava ominaisuus”?

      Mä en osaa sanoa tähän ns. varmaa vastausta, mutta ainakin alkoholipitoinen kasvovesi kuivattaa aina jonkun verran, sillä sen tehtävä on olla ns. astringent eli ihohuokosia supistava tuote, ei kosteuttava. Sitä, onko alkoholipitoisessa tuotteessa aina luonnostaan korkeampi pH, en tiedä. Lukemani perusteella saan vaikutelman, että myös alkoholipitoinen kasvovesi voi olla hapan, mutta sen käyttö ihon hydrolipidikalvon palauttamisen kannalta ei ole kovin mielekästä, kun alkoholihan toimii hydrolipidikalvon vastaisesti riistämällä ihon pinnalta kalvon rakennusaineisiin kuuluvia rasvoja. Eli alkoholi kumoaa osan happaman kasvoveden eduista. Paras vaihtoehto on käyttää alkoholitonta.

      pH-aihetta käsittelevissä blogeissa puhutaan, että moni kosteuttava kasvovesi on lähempänä neutraalia pH-lukemaa kuin hapanta, jolloin vain testaus (tai valmistajan maininta) tuo varmuuden asiasta. Eli tuosta Lumenestakin on mahdoton sanoa mihin se sijoittuu. Ehkä teen joku päivä laajan tutkimuksen ja ostan kaupasta randomisti eri tyyppisiä ja eri hintaluokan kasvovesiä ja testaan missä asteissa niiden pH:t liikkuvat :) Aiheen ympärillehän saa vaikka minkälaista projektia ^_^

      Lacto Linen kasvoveden pH on 4,5 eli se on hapan.

      Vastaa

      0
    2. Mikä harmi, että tuo loistotuote on täällä niin kiven takana. Prismassa joskus saatavilla, ei aina. Ennen sei kuului Sokos tavaratalon valikoimaan, nyt jäänyt pois (ilmeisesti uutuuksien ja hinnakaampien kasvovesien ansiosta)..

      Vastaa

      0
  16. Eikä, mikä sattuma! Juuri eilen vietin kokonaisen päivän lukiessani ihonhoidossa sopivista pH-arvoista. Päädyin siihen myös K-beautyn asioita tutkiessaani. Todella valaisevaa, ja samalla kamalaa, kun tietää millaisia tuotteita aiemmin on käyttänyt. Tekee mieli pyytää iholta anteeksi, kuinka tietämätön olen ollut asiasta. Oli mielenkiintoista lukea myös muidenkin tuotteiden käytössä niille optimaalisia pH-arvoja, ja kuinka esim. AHA -ja BHA-happoja käyttäessä pitäisi odottaa ja antaa pH:n tasautua ennen seuraavien asioiden lisäämistä kasvoille.

    Vastaa

    0
    1. kuinka esim. AHA -ja BHA-happoja käyttäessä pitäisi odottaa ja antaa pH:n tasautua ennen seuraavien asioiden lisäämistä kasvoille.

      Jep, tästä aiheesta tulee varmaan minunkin blogissa myöhemmin juttua :)

      Oikeastaan, kun noita juttuja lukee, tulee vain sellainen olo että jos pH-arvo (ja aktiiviaineen vaikutusaika, pitoisuudesta puhumattakaan) ovat todellakin ratkaisevan tärkeitä asioita esimerkiksi happoja hyödyntävien tuotteiden vaikutuksessa, niin miten mikään AHA/BHA-happotuote ylipäänsä pääsee kunnolla toimimaan kuluttajien iholla? Koska, kuten tiedämme, minkään AHA/BHA/PHA-tuotteen pakkaus EI neuvo varmistamaan ihon optimaalista pH:ta ennen hapon käyttöä (ainakaan itse en ole tällaisiin neuvoihin missään törmännyt, en markkinoinnissa enkä valmistajan koulutuksissa, ja olen kuitenkin myynyt AHA/BHA-happotuotteita). Mystisiä juttuja...

      Näihin kun perehtyy niin tulee vain olo, että jos ja kun kuluttaja käyttää happoihin perustuvia tuotteita, niin ilman ohjeistuksen mukaista käyttötapaa olisivat happojen vaikutukset suunnilleen totaalista sattumaa..! Itsekin olen käyttänyt happotuotteita vailla mitään tietoa ihon pH:n preppauksesta. Jos AHA siis on ihollani päässyt jotenkin vaikuttamaan, mikä kyllä on ollut kokemukseni, niin vaikutus on todennäköisesti ollut vain pieni murto-osa AHAn todellisesta potentiaalista jonka voisi saavuttaa niillä oikeilla pH-olosuhteilla. Todellista tiedettä kyllä tuo, ja näitä lukiessa saatoin vain miettiä, että tavallinen keskivertokuluttaja ei ikinä jaksaisi toimia sillä tarkkuudella minkä optimaalinen (tai jopa ylipäänsä) hapoista hyötyminen vaatisi. Siksi varmaan valmistajatkaan eivät jaksa näitä ohjeita tuotteisiin liittää.... Ja siksi kenties osa ihmisistä ei koskaan näe tuloksia happotuotteita käyttäessään.

      Vastaa

      0
    2. Mitä tällä tarkoitetaan? Ihon ph tulee siis tasapainottaa ennen happokuorintaa hyötyääkseen siitä?

      Vastaa

      0
  17. Ai vitsi miten kiva tällaisia postauksia ja sen kommentteja on lukea! Aina oppii uutta. Itse olen sen verran "laiska" hankkimaan tällaista nippelitietoa, niin on kiva kun sulta saa näitä infopläjäyksiä :)

    Vastaa

    0
  18. Osaatko suositella pH-arvoltaan hyviä ja suht edullisia luonnonkosmetiikan putsareita ja kasvovesiä? Nyt käytössä siis Laveran geeliputsari ja YA:n luonnonkosmetiikan kasvovesi. Kasvoveden ainakin haluaisin vaihtoon, sillä niin toimiva kuin se onkin, aiheuttaa se toisinaan punoitusta herkälle iholleni... :(

    Vastaa

    0
    1. Osaatko suositella pH-arvoltaan hyviä ja suht edullisia luonnonkosmetiikan putsareita ja kasvovesiä?

      Minulla ei valitettavasti ole Tampereen kotona (jossa juuri nyt olen) tällä hetkellä muita luonnonkosmetiikan putsareita kuin EkoPharman (ei edullinen) ja YA:n, ja kasvovesistä Flow Kosmetiikan (sekään ei kovin edullinen). Muut luonnonkosmen putsarit ja kasvovedet ovat Maarianhaminan kotona, joten en pysty niiden pH:ta nyt tarkistamaan. Flow Kosmetiikan Wilderness-kasvovesi on todella hapan (3) ja itse asiassa tuon alhaisen pH:nsa puolesta onnen omiaan preppaamaan kasvot esimerkiksi BHA-happohoidolle, aihe josta keskustelin toisen lukijan kanssa tässä ketjussa. Rakastan Flow Kosmetiikan kukkaisvesiä, minulla on tämä Wilderness ja tällä hetkellä Maarianhaminassa majaileva Ruusuvesi.

      YA Naturaen kasvoveden haluat vaihtoon, mutta entäpä sarjan putsari? Se on aivan ihana, liukkain luonnonkosmetiikan vaahtoputsari jota olen koskaan käyttänyt. pH 5,5:n luokkaa.

      Vastaa

      0
  19. Voe nitinät ja natinat!

    Labra-alan ihminen on nyt niin innoissaan tästä postauksesta ^_^. pH- liuskat ovat varsin luotettavia, käytetäänhän niitä ihan laboratorioissa. Esimerkiksi virtsan pikatesteissä (virtsatietulehdus) käytetään samantyyppisiä liuskoja, jossa on tosin huomattavasti enemmän mitattavia arvoja. Onpa ihan puhtaasti pelkkää pH:ta mittaavia liuskoja käytetty erilaisten reagenssien valmistuksessa, jotka eivät ole vaatineet tarkkaakin tarkempaa mittaustulosta (näitä varten pH- mittarit ovat tarkempia kun puhutaan, että liuoksen tulisi olla esimerkiksi 6,34-6,36 :D).

    Todella mielenkiintoinen ja hyvä postaus! Itse en ole koskaan tykännyt nitisevistä pesureista jo ihan kuivuuteen taipuvaisen ihoni puolesta. On myös ollut pitkän aikaa selviö, että ihon oman luontaisen "suojan" peseminen pois pitkällä tähtäimellä ei ole hyväksi. Iho on kuitenkin elin, ihmisen suurin elin ja tärkein osa ensisijaista suojamekanismia ulkoisilta tekijöiltä :). Vaikka tietysti on hyvä saada kaikki lika ja meikki pois iholta, niin ylenmääräiset puhdistukset, riipimiset, raspaukset ja hinkutukset heikentävät tätä puolustusmekanismia. Ihan älyttömän hyvä, jos jaksat testa esiin tuomiesi tuotteiden pH- arvot, koska se tuo varmasti myös vastaisuudessa esiin ylläreitä :D

    On ollut niin kiire ja sellainen hulabaloo, etten ole ehtinyt lukea postauksiasi melkein kahteen viikkoon. Oli eilen ihana hemmotteluhetki (no ehkä hieman pidempi sellainen) lukea postaukset läpi tältä ajalta. Erityisesti temppeliruokapostaus oli ihan mieletön! Tuli melkein ähky sitä lukiessa ja kiinnitin huomion kohtaan teen tarjoamisesta (tai siis sen ja muiden nesteiden tarjoamattomuudesta). En osaa varmaksi sanoa syytä, mutta muistan samaisen tilanteen kun seurustelin noin vuoden erään aasialaisen miehen kanssa. Heillä myöskään ei koskaan ruokailujen aikana ei juotu mitään nesteitä, ehkä kupillinen vihreää teetä? Itselleni oli todella haastavaa totuttautua tähän tapaan ja kysyessäni asiasta, selityksenä oli lähinnä imeytyminen ja ruoansulatus. Liekö siis joku uskomus?

    Vastaa

    0
    1. Labra-alan ihminen on nyt niin innoissaan tästä postauksesta ^_^

      ^_^ ^_^

      Vaikka tietysti on hyvä saada kaikki lika ja meikki pois iholta, niin ylenmääräiset puhdistukset, riipimiset, raspaukset ja hinkutukset heikentävät tätä puolustusmekanismia.

      Näin minäkin olen aina ajatellut, ja siksi esim. päivittäinen kuoriminen tuntuu niin vaikealta ajatukselta... ^_^ :P Mutta niin vain monissa menestyneissä ihonhoitokonsepteissa päivittäinen kuorinta, yleensä kemiallinen, kuuluu asiaan.

      En osaa varmaksi sanoa syytä, mutta muistan samaisen tilanteen kun seurustelin noin vuoden erään aasialaisen miehen kanssa. Heillä myöskään ei koskaan ruokailujen aikana ei juotu mitään nesteitä, ehkä kupillinen vihreää teetä?

      Aaa, okei, se siis saattaisi olla ihan yleisempikin tapa Aasiassa... Toisaalta, olihan keitoissa nestettä että ei minua sinänsä valtavasti janottanut, mutta kai se on tottumiskysymys...:P Tuntui oudolta kun juotavaa oli vain se yksi muki - eikä minulta itse asiassa edes kysytty halusinko ylipäänsä jotain muuta juotavaa. :)

      Vastaa

      0
    2. Tätä olen itsekin pohtinut monesti ja Wikipedia tietää kertoa näin: "East Asian "Buddhist" cuisine differs from Western vegetarian cuisine in one aspect, that is avoidance of killing plant life. Buddhist vinaya for monks and nuns prohibits harming of plants. Therefore, strictly speaking, root vegetables (such as potatoes, carrots or onion and garlic) are not to be used as this results in the death of the plant." Tuon yhteyteen ei kuitenkaan ole saatu varmaa lähdettä, joten mututuntumalla mennään :) Ihan järkeenkäypä selitys kuitenkin minun mielestä.

      Vastaa

      0
    3. Balwoon menussa oli kuitenkin porkkanaa ja muita juuresvihanneksia, nimet eivät jääneet mieleen (koska korean kielisiä...) mutta monen annoksen kohdalla tarjoilija esitteli, "This is a type of a root vegetable".

      Vastaa

      0
    4. Minusta se ei kuulosta miltään uskomukselta, jos ei haluta laimentaa ruoansulatusnesteitä millään juomalla. Ei ruokailun yhteydessä ole välttämätöntä juoda. Se on tapa.

      Vastaa

      0
    5. Hmm. Uskomus oli kieltämättä aika voimakkaasti ilmaistu sanamuoto, mutta riittävä nesteiden nauttiminen järkevässä suhteessa on kyllä nimenomaan hyväksi ruoansulatuselimistölle ja aineenvaihdunnalle. Se ei ole siis vain tapa, vaan myös elimistöä hyödyttävä aktiviteetti. Eri asia toki litkiä maha täyteen hölskyvää jolloin tietysti ruoansulatusentsyymien toiminta heikkenee, mutta itselläni ei ole tapana juoda älyttömiä määriä.

      Mitä omaan kokemukseeni tuosta "uskomuksesta" niin mielestäni se oli jo aika jääräpäistä, että katsottiin kummallisesti mikäli juomaa halusi nauttia enemmän kuin pienen kupillisen. Vihreä tee oli "sallittu", vedenjuontia ihmeteltiin. Siinä sitten kärvisteltiin :D

      Vastaa

      0
  20. Tyhmä kysymys, mutta kun olen puhdistusmaitojen käyttäjä, niin onko ne aina pH:ltaan kasvoille optimaalisia vai voiko niissäkin olla emäksisiä tuotteita joukossa?

    Vastaa

    0
    1. Tässäkään asiassa minulla ei ole tarkkaa tietoa mutta pH-arvo liittyy vain vesiliukoisiin aineisiin (lisätietoa esim. täällä, eka Google-hakutulos joka tuli vastaan, en osaa näitä itse hienon tieteellisesti selittää).

      Vedettömät puhdistusöljyt ja balmit ovat siis vailla pH-arvoa, mutta puhdistusmaidoissahan on myös vettä. No, mittaanpa saman tien jonkun kotoa löytyvän maidon niin sillähän se selviää - ainakin yhden maidon pH :) *mittaustauko* Noniin, Patykan Rosewood Velvet Cleansing Milkin pH on noin 5,5 eli iho tykkää :)

      Vastaa

      0
    2. *mittaustauko* <3 Sanni, olet ihanan perusteellinen!

      Tämä veden pH:kohan selittää sen, etten pysty kasvoja puhdistaessa käyttämään vettä lainkaan, koska ihosta tulee riipivän, kiristävän kuiva välittömästi. Puhdistusmaito saa kyytiä pumpulilla ja perään kasvovesi.

      Vastaa

      0
    3. Kiitos vaivannäöstä. Jatkossakin kiinnostaisi myös nämä emulsioiden pH:t, vaikka kai ne jo hellävaraisen tuntuman puolesta ovat vähintään neutraaleja? :)

      Vastaa

      0
  21. Inhoan sitä nitisevää ja nahkeaa tunnetta, jonka saippuapohjaiset putsarit jättää ja olen aina kiertänyt ne kaukaa. Olen monta kertaa miettinyt, miten ihmeessä ne voivat olla niin suosittuja?! Varsinkin iho-ongelmaisten tulisi jättää ne suosiolla kaupan hyllylle.

    Omassa kotikaupungissani vesihuoltolaitos ilmoittaa vesijohtoveden pH:n olevan noin 8,5. Olenkin monta kertaa miettinyt, että onko putsarin pH-arvolla loppupeleissä suurta merkitystä, jos putsarin huuhtelee pois vedellä, joka on hieman emäksistä?

    Onko sinulla tiedossa EkoPharman tuotteiden pH-arvoja? Naviterin sivuilla Herukka ja Tyrni kasvovesien kohdalla mainitaan erikseen, että "kasvovesi tasapainottaa ihon pH-arvoa puhdistustuotteiden käytön jälkeen".

    Vastaa

    0
    1. Olenkin monta kertaa miettinyt, että onko putsarin pH-arvolla loppupeleissä suurta merkitystä, jos putsarin huuhtelee pois vedellä, joka on hieman emäksistä?

      Jos käyttämäsi putsari on emäksisempää kuin vesi, niin sillä on merkitystä. Muuten varmaankaan ei.

      Onko sinulla tiedossa EkoPharman tuotteiden pH-arvoja?

      Ei, ennenkuin mittaan ne :) Tosin kasvoveden olen tainnut antaa siskolleni, joten sen pH:ta en enää voi mitata.

      Vastaa

      0
  22. Tyhjeneeköhän Suomen Lidlit nyt pikavauhtia noista putsareista...! ÄKkiä hakemaan oma!

    Vastaa

    0
  23. Tämä voi nyt selittää sen, miksi silloin kun on useamman päivän "vanhoissa verkkareissa keskellä mettää" eikä tule kauneuttaan hoidettua, iho ei kuitenkaan sen kummemmin kuki eikä hermostu vaan oikeastaan on vain entistä ehompi... Olen oikein erityisesti huomannut sen monesti, sitten kun alan taas ns. puhdistaa ja kosteuttaa. Jos ihoni ei likaannu, se selvästikin tykkää vain oleilla hydrolipidikalvonsa alla.

    Vastaa

    0
    1. se selvästikin tykkää vain oleilla hydrolipidikalvonsa alla.

      :) Kuulosti niin söpöltä ^_^

      Vastaa

      0
  24. Hei!
    Mielenkiintoinen postaus jälleen. Olen jonkin aikaa jo miettinyt, että meikkaus-puhdistus oravanpyörä on kyllä aika järjetöntä touhua. Mitä enemmän meikkiä, sen tehokkaamman puhdistuksen tarvitsee, sitä enemmän iho kuivuu ja tarvitsee ylimääräistä kosteutusta ja rasvausta ja siitäkin huolimatta iho on taipuvainen epätasapainoon/tulehduksiin/näppyihin. Sitten vaan lisää meikkiä ja rumba alkaa alusta.

    Olen itse meikannut 14-vuotiaasta lähtien ja toistanut miltein päivittäin tuon rundin kymmenen vuoden ajan. Mietin, miltä ihoni näyttäisi jos en meikkaisi sitä juurikaan? Ei se nytkään huono ole, joskaan ei tasapainossakaan. Ihailen muilla meikitöntä ihoa, ihan oikeasti meikitöntä, en nudea. Poikkeuksetta sinunkin before-after meikkikuvista, ennen-kuvan iho näyttää minun silmiini paremmalta, eläväisemmältä ja terveemmältä, ihanalta! Olenkin viimeisen vuoden ajan vähentänyt meikin määrää iholla, vain weledan mantelirasvaa sävytettynä sävyttävällä päivävoiteella. Alan tottua ihooni sellaisenaan, se tuntuukin paremmalta. Ehkä joku päivä en käytä iholla mitään! Se olisi mahtavaa. Ei tarvitsisi puhdistaa sitä aineilla joka päivä ja iholla olisi aikaa muodostaa oma luonnollinen suojakerroksensa. On niin hassua, miksi me naiset meikkaamme ihomme tukkoon ja miesten ihot on hyviä sellaisenaan.

    Vastaa

    0
    1. Mitä enemmän meikkiä, sen tehokkaamman puhdistuksen tarvitsee, sitä enemmän iho kuivuu ja tarvitsee ylimääräistä kosteutusta ja rasvausta ja siitäkin huolimatta iho on taipuvainen epätasapainoon/tulehduksiin/näppyihin. Sitten vaan lisää meikkiä ja rumba alkaa alusta.

      Jep, näitä olen miettinyt itsekin. Noidankehä, joka lopulta mahdollistaa osaltaan koko kosmetiikkabisneksen ;) Käytämme kosmetiikkaa niin, että se tekee lisäkosmetiikan käytön välttämättömäksi...

      On niin hassua, miksi me naiset meikkaamme ihomme tukkoon ja miesten ihot on hyviä sellaisenaan.

      Totta... vaikka historiassa on myös ollut ajanjaksoja jolloin miehet ovat meikanneet, eli aina se ei ole ollut pelkästään naisten juttu. Koreassa minulle kerrottiin, että siellä on yleistä että miehetkin meikkaavat, siis laittavat meikkipohjan. Itse en havainnoinut miesten iholla meikkiä, tosin ehkä se oli niin hienovaraisesti laitettu etten vain tajunnut meikin olemassaoloa... :)

      Kiitos ihokehuista - vaikka itse en ihan koe samoin, minusta ihoni näyttää aina paremmalta vähän tasoiteltuna. :) Vahvasta meikkipohjasta en ole koskaan pitänyt, siitä tulee epämukava olo, mutta vaikka minulla on suhteellisen hyvä iho, olo on jotenkin "alaston" ilman meikkipohjaa. Se on varmasti myös tottumiskysymys - kun sitä on aina käyttänyt, se on kuin vaatteet jotka vetää aamulla päälle.

      Vastaa

      0
  25. Mä nappasin tänään mukaan Lidlistä tuon putsarin:) Ihan tämän postauksen vuoksi. Ei ainakaan vielä hylly ammottanut tyhjyyttään:)

    Noi liuskatestit ei ehkä ole täysin luotettavia, mutta kyllä ne nyt happaman ja emäksisen erottaa. Sitä en osaa sanoa antavatko miten oikeita arvoja numeroina. Ph testejä saa (melko halvalla vieläpä) akvaarioliikkeistä tai ainakin verkkokaupoista (esim akvaarioon.fi). Akvaariomaailmassa ainakin liuskatestejä pidetään yleisesti melko epäluotettavina. Tosin en tiedä johtuuko epäluottetavuus juuri ph:sta. Enempikin ehkä muista arvoista. Mutta kyllä niillä PH:kin voi numeron sinne tai tänne heittää...

    Mittarit on aika kalliita ja aikamoista hifistelyä, tuskin kukaan sellaista ihan vaan kosmetiikkaa varten hankkii... Luotettavia testejä ovat tipoilla tehtävät (esim JBL merkkiset), mutta nyt en kyllä osaa yhtään sanoa voiko niillä testata muita nesteitä kuin vettä. Pitää varmaan koittaa. Esimerkiksi tuollainen JBL tippatesti, joka mittaa PH:n välillä 3-10 ja riittää n.80 testikertaan, maksaa alle 10e.

    Vastaa

    0
    1. Ei ainakaan vielä hylly ammottanut tyhjyyttään:)

      Hahah, en kyllä sellaista vaikutusta tällä postauksella odottanutkaan..! :D

      Mittarit on aika kalliita ja aikamoista hifistelyä, tuskin kukaan sellaista ihan vaan kosmetiikkaa varten hankkii…

      No mä itse asiassa harkitsin, verrokiksi noiden liuskojen antamille tuloksille... :P Mutta joo, onhan ne aika hintavia. Taidan tyytyä liuskoihin kun ne kuitenkin aika hyvin kuitenkin näyttää onko aine hapanta vai emästä, mikä palvelee minun tarkoitustani :) Desimaalin tarkkuuksilla ei nyt niin väliä :) Jostain luin että kun tuotteen pH on alle 6, se ei vaurioita hydrolipidikalvoa.

      Vastaa

      0
  26. Putsauksesta puheena ollen, uskalsin eilen pitkästä aikaa käyttää cognac-sientä (Lidlin lempeän Cien-vaahdon kanssa). Hyvin liukui iholla ja jätti puhtaan tunteen, mutta voin vain kauhistella monen kauneusgurunkin kannattamaa trendiä, missä rutiiniin kuuluu päivittäin joko Clarisonicin tyylinen harja tai Foreo Luna... Tiedän, että Foreon käyttäjät pitävät sitä lempeänä laitteena, mutta jos ihon pintaa aina hiotaan (saati vielä mikroneulaus päälle, ugh!), ennen pitkää saattaa ihon vastustuskyky pettää :(
    Toisaalta taas, kaikenlaisten apuvimpainten käyttäjät kehuvat sitä, kuinka perusteellisen hieronnan, kuorinnan ja harjauksen jälkeen valko-ja mustapäät ovat vähentyneet... Ehkä iho tottuu siihen perusteelliseen puhtauden tunteeseen ja kosmetiikkateollisuus ottaa huomioon ihmisten addiktiot.

    Vastaa

    0
  27. olipa todella hyödyllinen postaus. olen yrittänyt siirtyä kohti zero waste -maailmaa ja esim. käsisaippuana on nyt joku madaran möntti. ihan ok, mutta ei nyt ole tehnyt niitä ihmeitä käsilleni kuin palasaippuan aina rasvaisena tuotteena hehkutetaan tekevän. kasvoputsarineina mulla on lumenen bright now tms. ja vichyn sellainen vaaleanvihertävä geeli, ja naama on superkireä ja inhottavan pintakuiva! olen yrittänyt läträtä vaikka mitä seerumeita, kosteusnaamioita, kasvoöljyjä ja ihan vain argan-öljyä jonka päälle vielä normaali kasvovoide, mutta mikään ei ole tuntunut auttavan. olin jo suunnitellut siirtyväni kasvosaippuaan, sillä olin autuaan tietämätön näistä ph-asioista. voi olla, että otankin jonkun miedon voidemaisen putsarin käyttöön ja lisään taas ensimmäistä kertaa vuosiin kasvoveden (vaikka ton lactolinen, se kun on vielä vegaaninenkin <3) settiin. pitää katsoa sitten, alkaako homma näyttää paremmalta... nyt kun löytäisin vielä jonkun oikein miedon, edullisen putsarin niin ehkä se kiristely alkaisi pikku hiljaa hävitä :) hyvä ja informatiivinen postaus, olen aivan palikka ihonhoitoasioissa joten sivistävä otteesi tulee oikeasti tarpeeseen :'D <3

    Vastaa

    0
  28. Oletkos tutustunut Meinebase mineraalisuolaan? Sehän on ihmeaine jonka pitäisi auttaa kaikkiin iho-ongelmiin. PH siinä on 8,5. Itse sitä välillä käytän kasvojen pesuun ja se jättää tosi liukkaan tunnun iholle, ei siis laisinkaan kuivan tai natisevan. Olisi kiva kuulla sun kantasi kyseiseen tuotteeseen ☺️

    Vastaa

    0
    1. Olen tutustunut yhden emäksisen ihonhoitosarjan mineraalisuolaan pari-kolme vuotta sitten mutta merkkiä en muista. Pari kertaa suolaa kokeilin ja itsekin muistelen, että se ei olisi jättänyt nitisevää pintaa vaan oikein miellyttävän. Täytyy testata suolaa vielä uudestaan lähiaikoina kun palaan Kreikasta.

      Vastaa

      0
    2. Tätä itsekin mietin että kirjoitan aiheesta. Itsellä parani akne Meine basella ja sillä että pesee ihon natisevan kireäksi, muuten ei ole lähtenyt epäpuhtaudet pois. Toisaalta Meine base ideologiaan kuuluu myös se, että kaikki kosteusvoiteet jätetään pois. Vastasyntyneen vauvan iho on kuulemma täysin emäksinen eikä kaipaa tietenkään mitään voiteita. Näitä kun alkaa oikein miettimään, alkaa suututtumaan kosmetologien ainainen muistutus siitä että myös akneihoa pitää rasvata. Ei missään nimessä pidä. Jos iho on pintakuiva akneiho, siihen en tiedä mikä auttaisi. Mutta se on varmaa ettei akne parane rasvaamalla.

      Vastaa

      0
  29. Heippa Sanni!

    Kommentoin tähän vanhempaan postaukseen, sillä kysymykseni liittyy sen aihepiiriin. Mulla on käytössä COSRX:n AHA- ja BHA-kuorinnat, ja tähän asti olen pessyt naamani ennen kuorimista saman firman Low pH Good Morning Gel Cleanserilla. Nyt putsari vetelee viimeisiään, ja haluaisin seuraavaksi hommata jonkun muun mönjän tilalle. COSRX oli ihan ok, mutta jätti naamani vähän kiristäväksi (tämä tosin tasoittui aika pian kuorinnan levittämisen jälkeen), ja käyttäisin mielelläni luonnonkosmetiikkaa. Mikä on tämän hetken suosikkisi ennen kemiallista kuorintaa käytettävistä (matalan ph:n) putsareista? :)

    Kiitos ihanasta ja informatiivisesta blogista! Happokuorintojen ohella mineraalimeikkipohja on toinen suosikkini, johon olen tutustunut blogisi kautta. Alima Pure taitaa päästä testiin heti kun jaksan perehtyä näytepurk(k)i(e)n sävyn valintaan tarpeeksi huolellisesti... :D

    ps. Onko My Little Pony -palapeli päässyt käyttöön? ^^

    Vastaa

    0
    1. Mikä on tämän hetken suosikkisi ennen kemiallista kuorintaa käytettävistä (matalan ph:n) putsareista? :)

      Suosikkini tänä kesänä on ilman muuta ollut L300 Intensvive Moisture Cleansing Mousse, pH 5 :-* Pullo vetelee viimeisiään koska se on ollut hoocee-käytössä siitä lähtien kun sen kesäkuussa sain. Harvoin saan mitään putsaria loppuun näin nopeasti koska käytössä on aina samanaikaisesti useampia putsareita, mutta tämä on vain ihan täydellisyyttä. Valitettavasti se ei ole luonnonkosmetiikkaa, jota tässä tapauksessa mieluiten hait. Luonnonkosmetiikan putsareista suosikkejani ovat YA Naturaen puhdistusvaahto ja Ekopharman Vadelma-puhdistusvaahto, näissä on alhainen pH jota tosin en ole mitannut mutta koska ne eivät jätä ihoa narskuvaksi, on takuuvarmaa että pH on matala ja lähellä ihon omaa arvoa 5,5. :)

      Alima Pure taitaa päästä testiin heti kun jaksan perehtyä näytepurk(k)i(e)n sävyn valintaan tarpeeksi huolellisesti… :D

      Vinkkinä että Alimaa saa tälllä viikolla taas 20% tarjoushintaan ;) Lisätietoa huomenna :)

      ps. Onko My Little Pony -palapeli päässyt käyttöön? ^^

      Tuolla se on MLP-kokoelmahyllyssäni :) Juuri sitä eilen katselin kun siirsin 2006 juhlavuoden ponipakkaukset toisesta säilytyspaikasta sinne :) Hauska sattuma että samana iltana juuri sinä jätät tänne kommentin..! ^_^ :-*

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (60)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat