13.05.2025

Usein kysyttyjä kysymyksiä aurinkovoiteista

Kokosin tällaisen UKK-listauksen pohjautuen viesteihin ja kysymyksiin, joita saan eniten aurinkovoiteisiin liittyen.

1 Sopivatko lasten aurinkovoiteet myös aikuisille?

Kyllä. Lasten aurinkovoiteiden ero aikuisten aurinkovoiteisiin on tyypillisesti vain parempi vedenkestävyys sekä se, että lasten aurinkovoiteissa ei ole anti-age-tyyppisiä ainesosia. Toisaalta, harvoin aikuistenkaan vartaloaurinkovoiteissa on anti-ainesosia, niitä näkee lähinnä kasvoille kehitetyissä aurinkovoiteissa.

👉 Lasten ja aikuisten aurinkovoide ei välttämättä aina eroa millään tavalla.

2 Kuinka kauan aurinkovoiteen teho iholla säilyy? Täytyykö aina lisätä parin tunnin välein?

Aurinkovoiteen tehon kesto riippuu monista seikoista kuten siitä, hikoiletko tai uitko. Muistetaan, että aurinkovoiteen optimaalinen suorituskyky perustuu siihen, että se muodostaa iholle tasaisen kalvon joka peittää kaikki ihon "vuoret ja laaksot". Paljaalla silmällä emme sitä näe, mutta ihon pinta ei ole tasainen vaan on täynnään kumpuja ja kuoppia. Aurinkosuojatuotteen tulee peittää korkeimmatkin ihon "kukkulat". (Itse asiassa tästä syystä paksummat voiteet suojaavat vähän paremmin kuin hyvin ohuet.)

Ihon luontainen aineenvaihdunta eli hikoilu ja talintuotanto sekä kasvojen liikehdintä vaikuttaa siihen, että aurinkovoiteen muodostama tasainen kerros muuttuu pikku hiljaa vähemmän tasaiseksi; "sulaa" ja siirtyilee pois paikoiltaan. Tämä on syy, miksi aurinkovoidetta suositellaan lisäämään kahden tunnin välein. Kahden tunnin jälkeen teho ei enää vastaa pakkauksessa ilmoitettua suojakerrointa (olettaen, että levitit voidetta suojakertoimen vaatiman määrän).

Mikäli et lisää aurinkovoidetta, sen teho säilyy kyllä tuntien ajan - mutta heikentyy tunti tunnilta. 

Siitä, kauanko aurinkovoiteen teho kestää iholla, on vähän tutkimusta, mutta kosmetiikkakemisti Michelle Wong siteeraa yhdellä videollaan tutkimusta, jossa testattiin aurinkovoiteen kestävyyttä kasvoilla olosuhteissa, joissa henkilö on päivän aikana sisätiloissa kuten toimistossa, ja käy kerran ulkoilemassa tunnin verran. Tässä testissä aurinkovoiteen teho oli kahden tunnin jälkeen laskenut 16%, neljän tunnin kuluttua 20% ja kahdeksan tunnin kuluttua 30%.

Markkinoilla on olemassa muutamia erikoisteknologiaan perustuvia aurinkovoiteita kuten ruotsalainen Evy-aurinkomousse. Evyn patentoitu teknologia saa aurinkovoiteen tehon kestämään hyvänä jopa 6-8 tuntia, poislukien jos uit tai hikoilet runsaasti.

3 Mitä eroa on aurinkovoiteella ja SPF-päivävoiteella?

Vedenkestävyys on tärkein ero. Aurinkovoiteen nimellä myytävä tuote formuloidaan lähes aina vedenkestäväksi, SPF-päivävoiteen nimellä myytävä tuote ei.

Toinen ero voi tulla siitä, että SPF-päivävoiteelle ei aina tehdä UVA-testejä, aurinkovoiteelle tehdään. Kiinnitä huomiota siihen, onko SPF-päivävoiteen pakkaustekstissä mainittu sekä UVB- ja UVA-suoja. Jos pakkauksessa lukee ainoastaan SPF vailla mainintaa UVA:sta, UVA-suojatestejä ei ole tehty.  SPF viittaa suojaan UVB-säteilyä vastaan. Huom: enää ei vaadita UVA-merkintää ympyrän sisällä, vaan UVA voi lukea millä tyylillä tahansa ja ilman ympyrää. Ympyrä-logo oli aikaisempi suositus, mutta on nyt poistunut.

UVA-tekstin puuttuminen ei tarkoita, etteikö SPF-päivävoide silti suurella todennäköisyydellä suojaisi UVA-säteiltä, sillä SPF-päivävoiteissakin käytetään tyypillisesti aina sekä UVB- että UVA-filttereitä. (En ole toistaiseksi törmännyt SPF-päivävoiteeseen, jossa ei olisi UVA-filttereitä.) Kuitenkin, UVA-mainintaan on hyvä kiinnittää huomiota, mikäli koet UVA-suojan tärkeänä, sillä tehdyt testit varmentavat, että suoja on EU:ssa suositeltu eli vähintään 1/3 UVB-suojasta.

4 Mikä on paras aurinkovoide lapselle?

Ei ole olemassa yhtä parasta aurinkovoidekoostumusta lapsille. Valinta riippuu lapsen ihon herkkyydestä ja perheen arvomaailmasta ja mieltymyksistä; halutaanko esimerkiksi suosia luonnonkosmetiikkaa tai vaikuttaako valintaan tietty budjetti. Sekä fysikaalisissa että kemiallisissa aurinkovoiteissa on hyviä vaihtoehtoja.

Alle 3-vuotiaille lapsille suositellaan joka tapauksessa hajusteetonta koostumusta. Hajusteet ovat kosmetiikassa vain sensorinen lisä ja ne ovat iholle tarpeettomia, ja lisäksi kuuluvat säilöntäaineiden ohella eniten allergisoiviin kosmetiikan kemikaaleihin. Siksi niitä ei suositella ihan pienten lasten iholle, joka on herkempi.

Voit käyttää valintasi tukena näitä seikkoja:

⛱️  Jos lapsen iho on äärimmäisen herkkä ja on tiedossa, että se reagoi herkästi erilaisiin kemikaaleihin, voi fysikaalinen aurinkovoide olla paras valinta. Fysikaaliset UV-suodattimet jäävät ihon pinnan "päälle" eivätkä imeydy lainkaan, ja niillä on tämän puolesta kaikkein vähiten vuorovaikutusta ihon kanssa.

⛱️  Jos ongelmaksi on muodostunut voiteen levitys lapsen iholle ja haluat mahdollisimman vaivatta levittyvän koostumuksen, voi kemiallinen aurinkovoide olla paras valinta. Kemialliset voiteet ovat notkeampia ja kevyempiä kuin fysikaaliset, ja valittavana on myös nestemäisiäkin koostumuksia kuten suihkeita tai roll-oneja. Helposti levittyvän koostumuksen etuna on myös se, että sitä tulee tyypillisesti laitettua enemmän kuin huonommin levittyvää, ja näin ollen iho saa paremman suojan.

👉 Jos sinua huolestuttavat kehoon imeytyvät aurinkosuojakemikaalit ja haluat valita kemiallisen aurinkovoiteen, valitse vain uusia UV-filttereitä sisältävä koostumus. Minulla on tulossa näistä oma suosituspostaus lapsille, olen julkaissut jo lyhemmän version Instagramissa, ja se on löydettävissä täällä.

5 Mikä aurinkovoide sopii parhaiten akne- tai ruusufinni-iholle, joka tukkiutuu helposti?

Tähänkään ei ole yhtä takuuvarmaa vastausta ja koostumusvaihtoehtoa. Moni epäpuhtauksista kärsivä haluaisi välttää öljyisiä aurinkovoiteita, mutta aurinkovoiteet ovat käytännössä pakon sanelemana enemmän tai vähemmän öljyisiä, sillä valtaosa UV-filttereistä vaatii öljymäisen liuottimen.

Aurinkovoiteen öljyisyyttä voidaan vähentää käyttämällä koostumuksessa öljyjä imeviä ainesosia kuten talkkia, silicaa, tärkkelystä tai selluloosaa.

Tässä muutamia seikkoja, joihin kiinnittää huomiota valitessaan aurinkovoidetta ruusufinni- tai akneiholle:

🧑 Vältä kookosöljyä sisältäviä aurinkovoiteita.

🧑 Vältä vanhan koulukunnan UV-filttereitä (katso suositukseni vain uusia UV-filttereitä sisältävistä aurinkovoiteista täältä). Vanhan teknologian UV-suodattimet aiheuttavat uusia filttereitä enemmän ihoärsytystä.

🧑 Kokeile korealaisia aurinkovoiteita; ne ovat usein ei-vedenkestäviä ja vähemmän öljyisiä kuin vedenkestävät koostumukset, eivätkä muodosta iholle yhtä paksua kalvoa, mikä voi ehkäistä aurinkovoiteen tukkivaa potentiaalia.

Yksi valmistaja, joka suoraan ilmoittaa aurinkovoiteensa sopivan hyvin myös ruusufinni-iholle on Laponie.

Laponien voide on fysikaalinen. Se ei sisällä mitään ihoa tukkivaa tai ärsyttävää. Tämän voiteen kohdalla on kuitenkin hyvä tietää, että se on aika paksua. Jos etsit hyvin kevyttä koostumusta, kevyimmät löydät kemiallisten aurinkovoiteiden puolelta, kuten korealaisista.

7 Voinko käyttää viime vuonna avaamaani / ostamaani aurinkovoidetta?

Riippuu siitä, miten olet säilyttänyt aurinkovoidetta. Jos se ei ole altistunut valolle tai suurille lämpötilan vaihteluille, se on hyvin suurella todennäköisyydellä vielä käyttökelpoinen vuoden kuluttua avaamisesta. Avaamaton, viime vuonna ostettu aurinkovoide on käyttökelpoinen. Testaa voiteen koostumus; jos se ei haise oudolle eikä koostumus ole erottunut, se toimii edelleen.

Aurinkovoiteiden hyllyikä on tyypillisesti kolme vuotta, eli ne säilyttävät tehonsa kolmen vuoden ajan valmistuksen jälkeen asianmukaisesti säilytettyinä.

Mikäli et ole varma aurinkovoiteesi iästä, voit kokeilla etsiä sen valmistuspäivämäärän Checkfreshin kaltaisilla sovelluksilla.

8 Miksi aurinkovoiteet ovat niin rasvaisia/lähmäisiä?

Koska suurin osa UV-filttereistä on öljyliukoisia. Tämä tarkoittaa sitä, että liuetakseen voidekoostumukseen ja toimiakseen, UV-suodattimet vaativat öljyisen liuotinaineen, ja tätä tarvitaan sitä suurempi määrä, mitä korkeampi suojakerroin. Monet UV-fltterit ovat itsessäänkin epämiellyttävän tuntuisia. Vesimäisessä pohjassa aurinkovoide ei yksinkertaisesti toimisi.

Mineraalipartikkelit eivät liukene, mutta nekin vaativat öljyvoittoisen koostumuksen toimiakseen optimaalisesti. Mineraalipartikkelit ovat raskaita, ja vesimäisessä koostumuksessa ne eivät asetu voiteeseen tasaisesti vaan kasautuvat herkästi voiteen pohjalle. Öljyisessä koostumuksessa ne asettuvat voiteeseen tasaisemmin ja pysyvät stabiilimpina.

Tahmaisuutta lisää myös vedenkestävyys. Voiteen vedenkestäyys saadaan aikaan öljymäisillä ainesosilla ja kalvonmuodostajilla, joten sekin tuo lisänsä aurinkovoiteen "lähmäisyyteen".

9 Miksi jotkin aurinkovoiteet jättävät iholle valkoista?

Valkoisuus johtuu partikkelimaisista, ei-liukoisista UV-filttereistä. Näihin kuuluvat mineraalit titaanidioksidi ja sinkkioksidi sekä kemiallisista filttereistä Tinosorb M ja Tinosorb A2B. Nämä ovat partikkeleita jotka heijastavat valoa, ja valonheijastus saa ne näyttämään valkoisilta iholla. Mitä suurempi partikkelikoko, sitä valkoisempana ne näkyvät. Tänä päivänä käytetään hyvin pieniä partikkelikokoja, jopa nano-kokoa, mutta nämäkin saattavat ihon sävystä riippuen erottua iholla vaaleana.

Valkoisuus on yleisempi ilmiö mineraalifilttereitä sisältävissä aurinkovoiteissa kuin kemiallisia partkkelimaisia filttereitä käyttäessä. Tämä siksi, että mineraaleja tarvitaan suurempi määrä tuomaan UV-suoja. Lisäksi kemiallisissa aurinkovoiteissa ei koskaan käytetä vain yhtä tai kahta filtteriä, toisin kuin fysikaalisissa, eli kemialliset partikkelimaiset filtterit yhdistetään aina ei-partikkelimaisiin suodattimiin, mikä sekin vähentää niiden pitoisuutta.

10 Miksi jotkin aurinkovoiteet kirvelevät silmissä?

Kirveleminen johtuu UV-filttereistä. Uudemmissa UV-filttereissä on enemmän sellaisia, jotka eivät kirvele, mutta ikävä kyllä ei ole olemassa listausta ei-kirvelevistä UV-suodattimista.

Mikäli kirveleminen on sinulle ongelma, etsi sellaisia voiteita, joiden valmistaja lupaa, etteivät ne kirvele. Tällaiseen lupaukseen vaaditaan testit, eli noin vain ei voi valmistaja heittää tällaista väitettä. Esimerkiksi La Roche-Posayn UV Mune 400 Invisible Fluid -voide lupaa, ettei kirvele.

*

Jos sinulle tulee mieleen muita aurinkovoidekysymyksiä, niitä voi esittää kommenteissa. 🙂

39 comments on “Usein kysyttyjä kysymyksiä aurinkovoiteista”

  1. Kiitos kaikesta tästä tiedosta mitä jaat! Tiiätkö mikä olis vielä mahtavaa: Semmonen laskuri/kone/kysely johon voisi syöttää omat toiveet/tarpeet ja sitten saisi ehdotuksia sopivasta aurinkorasvasta. Esim.lapsi/aikuinen, kemiallinen/fysikaalinen/ei väliä, meikki, ihotyyppi/ongelma jne.

    Tuntuu että menee pää pyörälle näistä kaikista tiedoista, vaikka silti on ihana että jaksat meille näitä avata ja laittaa myös suosituksia :)

    Vastaa

    2
    1. Mä olen alkanut kysymään tekoälyltä :D Annan kriteerit ja saan vaihtoehtoja. Mut pitää olla tarkkana koska esim hajusteettomuus on aina itsellä kriteerinä, mutta suosituksissa tuli vastaan hajustettu, kun etsin viimeksi jotain. Eli vaatii tarkistamista.

      Vastaa

      2
    2. Tekoälyltä ei kannata kyllä tässäkään asiassa kysyä neuvoa. Tekoälyllä on taipumus keksiä asioita, eli jos kysyy niin on syytä lukea suositusten tuotetiedot tarkasti läpi. Eli ei ole oikein järkeä kysyä kun kuitenkin joutuu lukemaan tiedot itse läpi. Tekoäly on kysyttäessä esimerkiksi keksinyt kirjailijoille teoksia, joita ei ole olemassakaan, joten lähdekritiikin kanssa pitää olla vielä tarkempi kuin muiden lähteiden kanssa.

      Vastaa

      1
    3. Tiiätkö mikä olis vielä mahtavaa: Semmonen laskuri/kone/kysely johon voisi syöttää omat toiveet/tarpeet ja sitten saisi ehdotuksia sopivasta aurinkorasvasta. Esim.lapsi/aikuinen, kemiallinen/fysikaalinen/ei väliä, meikki, ihotyyppi/ongelma jne.

      Olisin sanonut samaa kuin Tiippa, eli tekoälystä voi olla tässä apua. 🙂 Ei taida olla toista lähdettä, joka pystyisi yhtä laajasti käymään läpi markkinoilla olevaa tarjontaa ihon tarpeiden näkökulmasta.

      Vastaa

      1
  2. Kiitos aurinkovoidepostaukista! Niiden avulla olen löytänyt itselleni monia hyviä tuotteita ja panostan nykyään aurinkosuojaan ihan eri tavalla kuin ennen. Tämä on tärkeää, kun kuulun ihotyypiltäni melkeinpä herkimpään.

    Kysyisin vielä Korresin yogurth-voiteista, kun ostin sellaisen kokeiluun. Ainesosalistalla lukee TRIS-BIPHENYL TRIAZINE (NANO). Onko tässä tapauksessa tuo nano jotain huolestuttavaa tai potentiaalisesti enemmän verenkiertoon imeytyvää? Ilmeisesti fysikaalisissa suojissa nanopartikkelit olivat kuitenkin jollakin tapaa mahdollisesti arveluttavia? Vai onko kummassakaan riskejä?

    Vastaa

    1
    1. Ainesosalistalla lukee TRIS-BIPHENYL TRIAZINE (NANO). Onko tässä tapauksessa tuo nano jotain huolestuttavaa tai potentiaalisesti enemmän verenkiertoon imeytyvää

      Kyseessä on kemiallinen partikkelimainen UV-filtteri Tinosorb A2B. Se ei imeydy verenkiertoon eikä ylipäänsä läpäise ihon läpäisyestettä, poislukien tilanne, jossa iho on rikki, silloin nanokokoinen kosmetiikan kemikaali saattaisi läpäistä ihon.

      Nano-kokoa on montaa kokoa; nano tarkoittaa vain, että partikkeli on kooltaan 1 - 100 nm. Mitä lähempänä nano on kooltaan 100 nm, sitä heikommin se pystyy imeytymään. Kosmetiikassa, ainakaan EU:n alueella, käytetään vaan sellaisia nano-kokoisia partikkeleita, jotka eivät imeydy ihon läpäisyesteen läpi. EU:ssa on tiukat kriteerit kosmetiikan turvallisuudelle, ja nano-koon on todettu olevan turvallinen. Ainoastaan hengitettynä se voi olla terveydelle haitallinen, ja siksipä sitä ei saa käyttää esimerkiksi aerosoli- tai irtopuuterituotteissa, joissa se voisi päätyä hengitysteihin.

      Ilmeisesti fysikaalisissa suojissa nanopartikkelit olivat kuitenkin jollakin tapaa mahdollisesti arveluttavia?

      Ne ovat haitallisia ympäristölle ja erityisesti vesieliöille.

      Vastaa

      4
    1. Ei erikseen LV:lle omistettua, vaan LV on mukana mun yleisissä Aurinkovoiteet vertailussa -postauksissa.

      LV:n SPF 30 oli mukana viime vuoden esittelyssä, SPF 50 on mukana tämän vuoden. Eipä niissä juurikaan ole eroa, mutta ostin SPF 50 -version Lasten Aurinkovoiteet -suositusjuttuani varten. Lapsillehan suositellaan aina korkeinta mahdolista suojaa.

      Vastaa

      1
  3. Kiitos hyvistä aurinkovoidevinkeistä ja postauksista! Oletko tutustunut apteekeissa myytävänä La Rosee-sarjaan? Ainakin mainostaa itseään luonnollisempaa kosmetiikkaa ja heidän aurinkoöljynsä herätti mielenkiinnon, tuntui ainakin ihanalta iholla ja tuoksui ihanalle kookos-vaniljalle. Itseäni houkuttelisi, mutta en vielä uskaltanut ostaa ennen tarkempaa perehtymistä.

    Vastaa

    1
    1. Oletko tutustunut apteekeissa myytävänä La Rosee-sarjaan?

      Joo, olen tutustunut incien ja keskustelun tasolla, olen haastatellut heitä liittyen heidän UV-filtterivalintoihinsa sekä tuotelupauksiin (mm. että tuotteet sopivat raskaana oleville). Tuotteita en ole itse testannut, ainakaan toistaiseksi.

      He tosiaan korostavat mainosviestinnässään kovasti luonnollisuutta, mutta kyllä tuotteissa on paljon myös synteettisiä aineita, siis muitakin kuin UV-filttereitä. Esimerkiksi aurinkoöljyssä on liuottimena synteettinen Dibutyl Adipate.

      Kuitenkin sarja vaikuttaa minusta oikein hyvälle. Tuotteissa on Face & Body -aurinkovoidetta lukuunottamatta vain uuden sukupolven UV-filttereitä. (Sekin minua vähän häiritsee, että he jopa tuon Face & Body -voiteen kohdalla mainostavat sen sisältävän vain uusia filttereitä, mutta tämä ei ole totta sillä mukana on yksi vanha filtteri, olkoonkin, että se omaa hyvän turvallisuusprofiilin. Silti väärin väittää, että koostumuksessa on vain "new generation filters", mä aina rypistän kulmia harhaanjohtaville markkinointi-ilmaisuille).

      Vastaa

      2
  4. Moikka! Osaisikohan kukaan sanoa, kuinka Espanjassa on tarjolla fysikaalisia aurinkovoiteita? Nopealla apteekkien/myymälöiden googlauksella sain tulokseksi vain kemiallisia.. Ensi kuussa on luvassa kahden viikon reissu, ja tuottaa jo nyt tuskaa miettiä kuinka monta purkkia on hamstrattava neljän hengen perheelle. Miksi ihmeessä kaikki fysikaaliset voiteet on niin pienissä pulloissa😩! Kuinka monta purkkia sinulla Sanni kuluu vaikkapa viikon lomalla?

    Vastaa

    1
    1. Osaisikohan kukaan sanoa, kuinka Espanjassa on tarjolla fysikaalisia aurinkovoiteita?

      En valitettavasti tunne yhtään Espanjan tilannetta, ehkä joku toinen osaa sanoa jotain...?

      Kuinka monta purkkia sinulla Sanni kuluu vaikkapa viikon lomalla?

      Noin 200 ml voidetta kuluu kropalle, jos joka päivä on aurinkoista. Kasvoille mulla on eri voide.

      Mä en juuri koskaan käy rannalla joten mun ei tarvitse käyttää voidetta muualla kuin käsivarsilla, dekolteella, hartioilla ja säärissä. Niillä, jotka käyvät uimassa, kuluu varmasti tosi paljon enemmän aurinkovoidetta.

      Vastaa

      1
    2. Kiitos kun jaksat vastata! Viime kesä mentiin Riemann P20 sensitivellä, toimi hyvin, mutta fysikaaliset voiteet houkuttaisi nyt enemmän, varsinkin kun hinta erokaan ei ole päätä huimaava. Osaatko muuten sanoa onko Patyka spf 50 yhtä hyvä vedenpitävyydeltään kuin Laboratoires de Biarritzin spf 50? Poikien (11 ja 13 vuotiaat) ihoa ajatellen.

      Vastaa

      1
    3. Osaatko muuten sanoa onko Patyka spf 50 yhtä hyvä vedenpitävyydeltään kuin Laboratoires de Biarritzin spf 50?

      En valitettavasti, kun en itse ui. 🙈 Käyn kesäisin vedessä niin ani harvoin, että ei tule sen puitteissa testattua voiteiden vedenkestävyyttä.

      Voin kuitenkin antaa tällaisen ohjenuoran vedenkestävyyden arviointiin: silloin kun tuotteessa lukee "Water Resistant", sen teho säilyy vedessä vähintään 40 minuuttia. Jos tuotteessa lukee "Very Water Resistant", teho säilyy vähintään 80 minuuttia. EU:ssa ainoastaan nuo kaksi ilmaisua ovat sallittuja, ja perustuvat vedenkestävyys-testien tuloksiin.

      Vastaa

      1
    4. Sulta oppii kyllä aina jotain uutta! Kiitos! Taidan siis varata matkaan pari purkkia P20 sensitiveä (ja sitä varmaan löytyy ihan paikan päältäkin) vesi-päiviä varten, ja Patykaa sitten vaan hengailuun! Eiköhän me näillä pärjätä😊

      Vastaa

      1
  5. Tärkein.. millä saa pois kasvoista ettei naama kuki tuhannen auringon voimalla? Ei huvita käyttää kun menee iho huonoon kuntoon kun ei pelkkä vesipesu/palasaippua auta. Nyt puhutaan jo ihan vaan smuutin kasvoille tarkoitetusta tökötistä.

    Vastaa

    1
    1. Puhdistusöljy on ainoa oikea vastaus. Kaikki öljyt eivät suinkaan tuki ihoa.

      Luotettava hyvän hinta-laatu-suhteen puhdistusöljy on esimerkiksi Evolven Kalahari Dream Cleansing Oil. Se huuhtoutuu iholta hyvin.

      Vastaa

      3
  6. Mitä mieltä olet kuvissa näkyvästä Avene 50 -aurinkovoiteesta? Etsin erityisesti alakouluikäisten lasten herkälle iholle soveltuvaa voidetta, joka olisi sekä heille että ympäristölle hyvä.

    Vastaa

    1
    1. Mitä mieltä olet kuvissa näkyvästä Avene 50 -aurinkovoiteesta?

      Se on erinomaisen hyvä ja sopii myös lapsille. Siinä on iho- ja ympäristöystävälliset kemialliset filtterit.

      Vastaa

      2
  7. Pystykö laittamaan linkin postaukseen missä mainitsit kuvan kautta uudet ja vanhat aurinkosuoja filtterit? Tiedätkö mitä tarkoitan? :D olen yrittänyt etsiä sitä, mutta en löydä. Ja kovasti pitäisi Inci tarkastella :D

    Vastaa

    1
  8. Kiitos, että jaksat puhua aurinkovoiteista! Koen ne vuosi vuodelta tärkeämmiksi ja samalla olen kuitenkin aina yhtä pihalla! Menen mutulla, kukkarolla ja yritys/erehdys-taktiikalla.

    Millainen mulle olisi täydellinen aurinkosuoja (kasvoille)? Tosi, tosi vahva, kaiken säteilyn blokkaava voide, joka ei jättäisi yhtään sijaa päivettymiselle eikä maksaläiskiintymiselle! Paksu, pysyvä (mutta vedenkestävyys ei ole niin tärkeää, en ui juuri koskaan), mutta pinnaltaan mattainen. Päälle tulee kuitenkin meikki. Ja tietysti kohtuuhintainen!

    Kuulostaa aika mahdottomalta yhtälöltä, haha! Jatkan kokeiluja ja ahmin kaiken, mitä kirjoitat aurinkosuojista aina yhtä innokkaasti!

    Vastaa

    2
    1. Millainen mulle olisi täydellinen aurinkosuoja (kasvoille)? Tosi, tosi vahva, kaiken säteilyn blokkaava voide, joka ei jättäisi yhtään sijaa päivettymiselle eikä maksaläiskiintymiselle!

      Moikka NK!

      Tällaista voidetta ei ole olemassa, sillä kosmetiikan keinoin ei ole mahdollista blokata kaikkea UV-säteilyä. Jos haluaisi blokata kaiken säteilyn, tulisi iho peittää paksulla kankaalla.

      Korkein Suomessa myytävä SPF-tuote on käsittääkseni Eucerinin Actinic Control SPF 100. Sille on pyystytty antamaan näin korkea SPF-luku, koska se on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Kosmetiikkatuotteille ei saa EU:ssa antaa yli SPF50+ -lukemaa.

      Olen esitellyt Actinic Control -voiteen täällä, se sopii kasvoillekin, vaikka tuo postaus on otsikoitu "vartaloaurinkovoiteet":

      https://karkkipaivablogi.com/2024/06/vartaloaurinkovoiteet-vertailussa/

      SPF 100 blokkaa noin 99% UV-säteistä. Tämä ei ole mikään paksu voide (toivoit paksua..!), mutta se antaa Suomessa myytävistä aurinkovoiteista parhaan UV-suojan iholle. Siksi se on ainoa suositukseni sinulle.

      Vastaa

      3
    2. Tähän pitää tutustua! Kiitos! Sanoin väärin, kun puhuin "paksusta", oikeasti mitä ohuempi tuntuma, sitä miellyttävämpi voide. "Paksu" on vaan se taviksen ajatus vahvasta suojasta, hehe! Vartalon peitänkin aika hyvin vaatteilla, mutta kasvoja en oikein voi (toki lierihattu on ok, mutta aina en jaksa). Mutta tämä kuulostaa aika loistavalta!!

      Vastaa

      1
    3. Noniin, no hyvä! 🙏🏻🙂 Käy testaamassa apteekissa, tuotteesta on varmaan saatavilla testeri. :)

      Vastaa

      2
  9. Hei! Mitkä merkit tai tuotteet ovat parhaita, kun kriteerejä ovat turvallisuus myös ympäristön kannalta ja eläinkokeettomuus? Eli cruelty free aurinkovoide, joka sopii koko perheelle 😊

    Vastaa

    1
    1. Moikka!

      Ainakin Joutsenmerkki- ja Eco Sun Pass -merkityt tuotteet ovat ympäristöystävällisyyden kannalta mahdollisimman luotettavia. :) Tällaisia ovat esimerkiksi Prismassa myytävä edullinen Änglamark-aurinkovoidesarja, Korresin Yoghurt -aurinkovoiteet sekä P20 Sensitive -voiteet. Sopivat koko perheelle, ja Änglamark & P20 Sensitive ovat lisäksi hajusteettomia.

      Mitä Cruelty free'hin tulee, se on tätä nykyä niin monimutkainen käsite, että en pysty ottamaan kantaa kunkin aurinkovoiteen Cruelty free -statukseen. EU:n alueellahan ei saa myydä tai markkkinoida eläinkokeilla testattua kosmetiikkaa, mutta sama brändi joka myy tuotettaan EU:ssa voi myydä tuotteitaan myös sellaisen maan markkinoilla, jotka vaativat eläinkokeet. Ennen oli helppona nyrkkisääntönä katsoa, myykö kyseinen brändi tuotteitaan Kiinassa, koska Kiinassa ole ehdoton eläinkoevaatimus kosmetiikalle, mutta ei ole ollut enää useaan vuoteen kaikelle kosmetiikalle. Tämän vuoksi Kiinan markkinakaan ei enää toimi varmistuksena eläinkokeille - Kiinassakin voi siis nykyään myydä kosmetiikkaa ilman eläinkokeita.

      Vastaa

      3
  10. Huomasit ehkä jo Ylen jutun lasten ihon suojaamisesta:

    https://yle.fi/a/74-20161570?origin=rss

    Yllättävää ja ikävää lukea vanhempien vähentäneen aurinkosuojan käyttöä lapsilleen..

    Markkinoilla on niin monia kiinnostavia uutuuksia, että kaikkia en millään testata.. vanha tuttu COSRXin Aloe Vera näkyy yhä olevan saatavilla, se oli lemppareitani kymmenen vuotta sitten.. 🥰

    Vastaa

    1
    1. Huomasit ehkä jo Ylen jutun lasten ihon suojaamisesta:

      En ollut huomannut tätä uutista. Tosi kummallista kyllä. Mikähän tässä voi olla taustalla..? Kuitenkin aurinkovoiteiden koostumukset ovat muuttuneet paljon miellyttävämmiksi ja helpommiksi levittää viimeisen vuosikymmenen aikana.

      Vastaa

      1
  11. Sopiiko tämä kesäisin auringossa käytettäväksi tuon sitruksen vuoksi Föllinge Pro Mature Rehydrating?

    Vastaa

    1
  12. Moikka Sanni ja kiitos taas kerran loistavasta postauskesta!

    Itse rakastuin viime vuonna SVR:n aurinkosuojaveteen. Taitaa kulkea nimellä SVR Solar Water. Koostumus on aivan ihana, enemmän kosteuttava/ öljyinen kuin lähmäinen. Mutta osaatko sanoa INCI:stä sisältääkö ns hyviä vai huonoja suojia? Haluaisin mielellään käyttää vesistöä suojaavaa tai ainakin vähemmän tuhoavia aineita.

    INCI:
    Aqua/water/eau, dicaprylyl carbonate, coco-caprylate/caprate, diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, dicaprylyl ether, diisopropyl adipate, ethylhexyl triazone, niacinamide, sodium chloride, Bixa orellana seed extract, glycine soja (soybean) oil, hexylene glycol, Lepidium sativum sprout extract, Helianthus annuus (sunflower) seed oil, tocopherol, caprylic/capric triglyceride, citric acid, coco-betaine, potassium sorbate, sodium benzoate, parfum (fragrance).

    Kiitos jo etukäteen ja mukavaa kesän alkua!

    Vastaa

    1
    1. Mutta osaatko sanoa INCI:stä sisältääkö ns hyviä vai huonoja suojia?

      Kaikki SVR:n aurinkovoiteet sisältävät vain uuden sukupolven hyviä UV-filttereitä. :)

      Vastaa

      1
    2. Entä nuo hajusteet? Ostin kyseisen aurinkosuojaveden ja tykästyin myös koostumukseen kovasti, mutta tuoksu on kyllä voimakas. Onneksi tuo haihtui aika nopeaan.
      Uskaltaisikohan tätä silti laittaa myös lapsille (7 ja 9 v, ei siis mitään vauvoja enää), vai voiko hajusteissa olla hormonihäiriköitä tai muuta haitallista? Vai onko suosiosta vaan haettava lapsille joku toinen tuote, joka on sitten niin tahmainen, että lapset välttelee sen käyttöä..?

      Vastaa

      0
    3. Uskaltaisikohan tätä silti laittaa myös lapsille (7 ja 9 v, ei siis mitään vauvoja enää), vai voiko hajusteissa olla hormonihäiriköitä tai muuta haitallista?

      Uskaltaa ehdottomasti käyttää, SVR valmistaa tuotteensa niin, että niissä ei ole mitään sellaisia kemikaaleja, joita epäiltäisiin hormonihäiriköksi.

      Vastaa

      1
  13. Hei! Kiinnitin huomiota kun mainitsit tuosta, että La-Roche Posayn UV mune 400 invisible fluid-voiteessa on lupaus, ettei kirvelisi silmissä, niin osaatko sanoa koskeeko tämä myös muita La-Roche Posayn kasvoaurinkovoiteita, vai ainoastaan tuota kyseistä?
    Huomasin, että apteekissa oli pikku näytepurkit UV mune 400 invisible fluidista sekä UV mune oil control gel-creamista, ja otin ne mukaan että voin lähiaikoina testata. Mitä mieltä olet noiden filttereistä? Mietin että onkohan noiden koostumus muuttunut tälle vuodelle kun niitä erityisesti mainostivat vai oliko niistä ihan nyt muuten vaan näytteet tarjolla.

    Sitten vielä itseäni mietityttävä pohdinta, että mikäköhän kasvoaurinkovoiteissa monesti tekee sen, että ne jäävät tosi kiiltäviksi ja rasvaisiksi ihoni pinnalle, vaikka olenkin tosi kuivaihoinen? Johtuuko se aurinkosuoja-ainesosista? Esimerkiksi ostin nyt innostuneena änglamarkin uutuus face fluidin, jossa oli niin ohut koostumus, ja vielä modernit filtteritkin, että ajattelin sen olevan tosi hyvä löytö tulevaa kesää varten. No, sehän jäikin ihan älyttömän kiilteleväksi ihollani, kuin olisi jotain rypsiöljyä sivellyt ihon pintaan. En kertakaikkiaan halua se naamassa ihmisten ilmoilla liikkua. Harmitti, mutta onneksi ei ollut kallis rasva, ja saan sen annettua jollekin eteenpäin.
    Senkin takia toivon nyt, että vaikkapa jompikumpi noista La-Roche Posayn voiteista, esim tuo mattapinnan lupaava gel-cream voisi toimia. Muistelin vaan että kirjoitit joskus ehkä La-Roche Posayn käyttävän vielä avobenzonea filttereissään, ja siksi niiden ainesosat vähän mietityttää.

    Vastaa

    1
    1. Kiinnitin huomiota kun mainitsit tuosta, että La-Roche Posayn UV mune 400 invisible fluid-voiteessa on lupaus, ettei kirvelisi silmissä, niin osaatko sanoa koskeeko tämä myös muita La-Roche Posayn kasvoaurinkovoiteita, vai ainoastaan tuota kyseistä?

      En ole lukenut läpi kaikkien L R-P:n aurinkovoiteiden pakkaustekstejä, mutta ne kaksi UV Mune -voidetta jotka minulla, lupaavat kumpikin olla "anti eye stinging". Olen ymmärtänyt, että tuo kirvelemättömyys-lupaus liittyy L R-P:n uusimpiin aurinkovoidekoostumuksiin, jotka ovat juuri näitä UV Mune -koostumuksia.

      näytepurkit UV mune 400 invisible fluidista sekä UV mune oil control gel-creamista, ja otin ne mukaan että voin lähiaikoina testata. Mitä mieltä olet noiden filttereistä?

      L R-P käyttää pääosin uusia filttereitä ja vanhoista filttereistä Avobenzonea ja Octisalatea. L R-P:n tuotteet ovat ilman muuta erinomaisia mitä tulee UV-suojaan, mutta eivät parhaita. Ei ole mitään kemiallisesti tai ihohyödyn kannalta perusteltua syytä käyttää Avobenzonea ja Octisalatea, päin vastoin, mutta L R-P käyttää niitä silti, ja syy on todennäköisesti kustannuksellinen = kun osan UV-filttereistä korvaa vanhoilla filttereillä, saadaan laskettua valmistuskuluja ja tällaisilla valinnoilla voi sitten kasvattaa omaa katetta ja voittomarginaalia. Olen keskustellut tästä aurinkovoiteita kehittävien kemistien kanssa, joten tämä ei ole vain oma mielipiteeni.

      Avobenzone ja Octisalate imeytyvät kummatkin kehoon ja verenkiertoon saakka ja kumpikin on tällä hetkellä EU:ssa epäiltynä hormonihäirinnästä.

      On edelleen aivan OK käyttää näitä filttereitä, mutta asian voi ajatella näin: miksi valita valmistaja, joka käyttää "huolilistoilla" olevia UV-filttereitä, kun saatavilla on myös parempia aurinkovoiteita vailla huolen kohteena olevia filttereitä?

      Sitten vielä itseäni mietityttävä pohdinta, että mikäköhän kasvoaurinkovoiteissa monesti tekee sen, että ne jäävät tosi kiiltäviksi ja rasvaisiksi ihoni pinnalle, vaikka olenkin tosi kuivaihoinen? Johtuuko se aurinkosuoja-ainesosista?

      Tähän kysymykseen löydät vastauksen tästä samaisesta postauksesta, lue kohta "Miksi aurinkovoiteet ovat niin rasvaisia/lähmäisiä?"

      Vastaa

      1
  14. Millä aurinkovoiteet poistetaan 1,5v lapsen kasvoista, kun en usko öljyputsari-vesipesun onnistuvan? Onko jotain lappuja, millä saisi (esim. tuo Nobe, jonka lappuja juuri kehuit)?

    Vastaa

    0
    1. Ikävä kyllä öljy on ainoa kunnolla puhdistava vaihtoehto, jos käytössä on mineraaliaurinkovoide. Yksi vaihtoehto on kaataa öljyä puhdistusliinoihin ja pyyhkiä kasvot öljyisillä lapuilla. Sitten puhdistuksen voi vielä viimeistellä lämpimällä vedellä kostutetulla kasvopyyhkeellä, sillä öljykin on saatava pois ihosta.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (70)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat