Olen saanut jonkin verran kommentteja ja kysymyksiä liittyen mineraaliaurinkovoiteen kuivattavuuteen. Eräs lukija on mm. kuvaillut, että joka ikinen luonnonkosmetiikan aurinkovoide jota hän on kokeillut, on kuivattanut ihoa, ja hän on ihmetellyt, mistä tämä oikein johtuu.
Viimeksi eilen sain jälleen viestin "epätoivoiselta" henkilöltä, jolla mineraaliaurinkovoiteet ovat raskauksien jälkeen alkaneet kuivattaa ihoa todella paljon ja hän mietti, mistä löytyisi aurinkovoide, joka sopisi myös kuivalle ja atooppiselle iholle.
Lyhyt ja ytimekäs vastaus on: kyllä, mineraaliaurinkovoide todella voi kuivattaa ihoa.
Tämä liittyy mineraaleihin itseensä, erityisesti sinkkioksidiin.
Sinkkioksidilla on taipumus kuivattaa ihoa, ja kuivattavuus johtuu ennen kaikkea siitä, että sinkkioksidi on supistava aine (kosmetiikan termi ”astringent”). Tämä tarkoittaa sitä, että sinkkioksidi ehkäisee tai vähintään hidastaa ihon omien öljyjen erittymistä. Toinen syy liittyy sinkkioksidin luonnostaan kuivaan, puuterimaiseen olomuotoon. Samasta syystä myös titaanidioksidi voi kuivattaa, mutta koska titaanidioksidia käytetään aurinkovoiteissa paljon pienempiä määriä, eikä se ole supistava, sen potentiaalinen kuivattava vaikutus ei ole yhtä voimakas kuin sinkkioksidilla.
Mineraali-UV-filtterien kuivattava vaikutus korostuu tietyillä ihotyypeillä, erityisesti iholla, joka on jo valmiiksi kuiva.
Toisilla mineraalit eivät kuivata ihoa lainkaan puuterimaisuudestaan ja supistavuudestaan huolimatta, ja ihotyyppi ja ihon rakenne vaikuttaa merkittävästi.
Itse esimerkiksi kuulun niihin, joiden ihoa mineraaliaurinkovoide ei kuivata millään tavoin.
Sinkkioksidin kuivattavuutta voi vähentää valitsemalla mahdollisimman voidemainen ja emollienttinen aurinkovoidekoostumus, jossa on mukana öljymäisiä kosteuttavia aineita. Valitse siis täyteläinen voide ohuen emulsion tai nestemäisen koostumuksen sijaan. Toinen keino on levittää iholle tehokkaasti kosteuttava seerumi ja/tai kasvovoide ennen mineraaliaurinkovoidetta. Parhaat neuvoni kosteuttavaan ihonhoitoon löydät täältä.
👉 Vinkki voidekoostumuksen kosteuttavuuden arviointiin: silloin kun ainesosaluettelon kärjessä on kokonaisia kasviöljyjä, voide on kosteuttavampi, kuin sellainen voide, jonka kärjessä on esteriöljyjä. Kokonaisissa kasviöljyissä on jäljellä kaikki ihoa ravitsevat aineet kuten omegarasvahapot, vitamiinit ja antioksidantit, kun taas esteriöljy on hajotettu, hyvin ohut ja "kuiva" öljy, jossa ei ole jäljellä alkuperäisen kasviöljyn hoitavia ominaisuuksia. Esteriöljyillä on monia hyviä ominaisuuksia, mutta kosteuttavuus ei kuulu näihin ominaisuuksiin.
🌿 Kokonaiset kasviöljyt tunnistaa kasvin nimestä + sanasta oil: öljyn nimessä on aina kasvin nimi kuten sunflower seed oil, jojoba oil, almond oil jne. Nimi lukee latinaksi ja usein myös suluissa englanniksi. Esteriöljyt puolestaan ovat tyypillisesti kemiallisen kuuloisia teknisiä nimiä vailla kasvin nimeä kuten caprylic/capric triglyceride, isoamyl laurate ja dicaprylyl carbonate. Poikkeuksiakin on, kuten coconut alkanes, mutta tämän tunnistaa esteriksi siitä, ettei siinä ole sanaa 'oil'.
Sinkkioksidin pitoisuus luonnollisestikin lisää kuivattavaa potentiaalia, joten mitä korkeampi suojakerroin = isompi määrä sinkkioksidia voiteessa = sitä enemmän potentiaalisesti kuivattava.
SPF 50-tason sinkkioksidiaurinkovoiteissa on 20-25% sinkkioksidia, eli jopa neljännes voiteen koostumuksesta. Voi ymmärtää, että tällainen määrä puuterimaista, supistavaa ainetta voi todellakin kuivattaa.
Neljä inci-esimerkkiä SPF50-mineraaliaurinkoiteista:
KOSTEUTTAVIN: BEACHKIND SENSITIVE NATURAL SUNSCREEN SPF 50
Incin kärjessä auringonkukkaöljy sekä jojobaöljy. Tässä on kaikkein kosteuttavimman tuntuinen koostumus kokeilemistani mineraaliaurinkovoiteista. Mukana on myös mehiläisvahaa lukitsemassa kosteutta ihoon. Voide ei kuitenkaan ole valtavan rasvainen tai paksu vaan miellyttävästi levittyvä.
Tässä voiteessa on muutenkin kaikkein eniten kokonaisia kasviöljyjä verrattuna mihin tahansa muuhun luonnonkosmetiikan aurinkovoiteeseen. *Mainoslinkki: Beachkindin aurinkovoidetta myy Suomessa ainoastaan *Twistbe.
TOISEKSI KOSTEUTTAVIN: ANTIPODES SUPERNATURAL CERAMIDE SILK FACIAL SUNSCREEN SPF 50+
Incin kärjessä on esteriöljy, mutta heti sinkkioksidin perässä on erittäin täyteläinen ja paksu kasviöljy risiiniöljy, joka tuo voiteeseen hoitavuutta. Tuotteessa on erittäin miellyttävä voidemainen koostumus. Myös tähän voiteeseen on lisätty tujaus vahaa, joka vielä osaltaan auttaa lukitsemaan kosteutta ihoon.
Kuten Beachkind, tämäkään voide ei vedettömyydestään huolimatta tunnu iholla paksun rasvaiselta.
EI JUURIKAAN KOSTEUTTAVA: ALGA MARIS SUN SPRAY SPF 50+
Alga Mariksen nestemäinen SPF 50+ Spray on mielestäni kaikkein parhaiten levittyvä luonnonkosmetiikan SPF 50-tason tuote, se todellakin levittyy vaivatta ja nopeasti. (Eikä kuivata omaa ihoani.)
Koska koostumuksesta on haluttu luoda nopeasti imeytyvä ja kuivaöljymäinen, sen kärjestä puuttuvat kokonaiset hoitavat kasviöljyt ja pohjaksi on valittu estereitä. Caprylic/Capric Triglyceride sekä Coconut Alkanes tuovat suihkeeseen sen "kuivan" ja nopeasti imeytyvän tuntuman.
VÄHÄISESTI KOSTEUTTAVA: PATYKA SUN SPRAY SPF 50+
Patykan aurinkovoide on vesipohjainen kevyt emulsio, ja siinä on raikkain koostumus kaikista testaamistani luonnonkosmetiikan SPF50-tason aurinkovoiteista.
Voiteen kärjessä on pelkästään esteriöljyjä, ja kokonaisten kasviöljyjen pitoisuus on alle prosentin; tämän tietää siitä, että ne ovat incissä Haematococcus Pluvialis -leväuutteen ja E-vitamiinin jälkeen. (Haematococcus Pluvialis -uute on kirkkaanpunaista, ja koska Patykan voide on valkoista, leväuutetta täytyy olla todella vähän. E-vitamiinia puolestaan käytetään ehkäisemään öljyjen härskiintymistä, ja tässä funktiossa sen pitoisuus on alle prosentin luokkaa.)
Toisilla ilmiö on niin voimakas, ettei mikään keino auta ehkäisemään sinkkioksidin kuivattavuutta. Tämä johtuu ihotyypistä, eikä asialle oikein voi mitään. Silloin vaihtoehdoksi jää kokeilla pelkkään titaanidioksidiin perustuvaa mineraaliaurinkovoidetta (nämä tosin suojaavat kapeammalla spektrillä kuin sinkkioksidivoiteet) tai valita kemiallinen aurinkovoide.
Ironisesti, luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet sisältävät usein paljon enemmän hoitavia aineita kuin "normikosmetiikan" kemialliset aurinkovoiteet, mutta normikosmetiikan voide saattaa silti tuntua kosteuttavammalta, koska UV-filtterien pitoisuus on tyypillisesti kemiallisessa voiteessa paljon vähäisempi kuin mineraaliaurinkovoiteessa, eivätkä kemialliset filtterit kuivata ihoa.
Oma suosikkini hoitavuuden puolesta normikosmetiikan aurinkovoiteissa on Korresin Yoghurt-aurinkovoide.
*
Olisi mielenkiintoista kuulla:
Miten on sinun ihollasi? Kuivattaako mineraaliaurinkovoide sinun ihoasi?
14 comments on “Kuivattaako aurinkovoide ihoa?”
Mineraaliaurinkovoide kuivatti aiemmin ihoa, mutta ei enää / ainakaan tällä hetkellä. Ratkaisu: alle pari-kolme kerrosta kosteuttavaa kasvovettä ja päälle kohtuullisen paksu kerros Laponien Light Face Cream -voidetta sekoitettuna tilkkaan kasvoöljyä. Annan imeytyä ja laitan päälle mineraaliaurinkovoiteen. Nyt mulla on käytössä Beachkind Natural Sunscreen SPF50. Se tuntuu alkuun iholla vähän epämiellyttävän rasvaiselta, mutta imeytymisen jälkeen ei enää yhtään.
Olen tosin miettinyt, että jos pohjatuotteet eivät ole imeytyneet kunnolla, niin heikentääkö se päälle laitettavan aurinkovoiteen suojaa? Tai jos SPF50 suojan päälle laittaa primeria, jossa on SPF15, niin heikentääkö se suojaa sekoittuen jollakin tavoin alla olevaan?
Kuulostaa erittäin hyvältä. 👍
Ei, mikäli aurinkovoide imeytyy ja asettuu kunnolla hoitotuotteiden päälle. Sillä on merkitystä, että aurinkovoide asettuu ja "kuivuu iholle"; jos se jää kosteaksi, sen pinta liukuu helposti pois paikaltaan, ja tällöin teho heikkenee.
Aurinkovoiteen päälle ei kannattaisi enää laittaa voidemaisia tuotteita, koska hieroessasi voidetta ihoon, alla olevaan aurinkovoidepintaan tulee "reikiä". Asialla ei olisi väliä. jos sinulla olisi alla SPF 15-voide ja laittaisit päälle SPF 50 -voiteen, koska silloin SPF 50 -voiteen pinta on se, joka jää eheäksi. Mutta jos laitat toisin päin, rikot juuri sen paremman suojan pinnan.
Kuivattaa/tukkii. Siinäpä onkin kiva yhdistelmä.
Kuivattaa myös vartalon ihon ihan korpuksi,eikä öljypuhdistuksesta huolimatta meinaa irrota vartalolta millään. Kasvoilta sentään oletettavasti olen saanut tuotteet irtoamaan-tai sitten en vain ole huomannut,jos on jäänyt- mutta ihon kuivumisen kyllä olen huomannut.
Tosin minulla on nytkin ilmaantunut muutamia näppyjä, vaikka käytän LRP:n spf50 kasvoille. Ehkä se johtuu kesästä-muistan joskus teininä/nuorena aikuisena ihoni villiintyneen rasvoittumaan kesäisin.
Pesaisin nyt kuitenkin kaikki siveltimet ja ehkä käytän jonkun naamion tänään,josko se siitä.
Aurinkovoiteet ovat klassinen näppyjen aiheuttaja. Tämä johtuu mm. niiden sisältämistä kalvonmuodostajista. Itselläni oli nuorempana ihan vakkarikuvio, että kesäisin oli iho näppylöillä aurinkovoiteiden seurauksena, vaikka muuten ihoni ei ole koskaan ollut altis epäpuhtauksille. Oletettavasti myös ei-niin-tehokas puhdistus vaikutti nuorempana siihen, että aurinkovoiteet aiheuttivat näppyjä.
Minulla on tosi kuiva iho ja mineraaliaurinkovoiteet kuivattavat kyllä järjestäin. Beachkind ehkä vähiten, sitä on käytössä nyt. Täytyy kokeilla tuota Korresia, LV:täkin ostin testiin, koska ilmeisesti on pakko vaan käyttää noita parhaimpia kemiallisia aurinkovoiteita. En millään jaksa montaa eri kerrosta eri tuotteita laittaa vartalolle😅
En ole löytänyt yhtäkään atooppiselle iholleni sopivaa fysikaalista aurinkovoidetta. Satunnaiskäytössä menee, mutta päivittäin käytettynä iho kuivuu pahasti. Mulla on siis lähtökohtaisesti tosi kuiva iho, joka tosin kesällä paljon parempi, paitsi jos käytän fysikaalista suojaa, kuivuminen alkaa nopeasti, riippumatta siitä mitä tuotteita mulla on sen alla (Ihon kosteutus hallussa, siitä kuuluu isolta osalta kiitos myös sulle Sanni, vaikka ihotyyppini on erilainen kuin sulla, olen monen monta itselleni sopivaa tuotetta löytänyt kauttasi!).
Ja vaikka miten haluaisin käyttää fysikaalista suojaa, olen luovuttanut. Nyt tosin houkuttelee nuo kaksi mainitsemaasi kosteuttavinta uututta, mutta samalla pelottaa, että tulee taas vain melkoisen hintava (turha) kokeilu!
Kemiallisista korealaisista olen onneksi löytänyt pari-kolme omalle iholleni tosi hyvin sopivaa tuotetta, koska myös niiden kemiallisten kanssa on ollut vaikea löytää herkälle ja atooppiselle iholle sopivat voiteet!
Kokeile tuota Beachkindia. Se on tosiaan huomattavasti kosteuttavampi, kuin muut. Laita alle geelikosteuttaja kuten Xyliderm tai Aloe vera -geeli.
Eikös porkkanaöljy ole kaikin puolin hyvä vaihtoehto mineraaliaurinkovoiteen alle? Kosteuttaa, suojaa, taittaa vaaleutta. Sen alle esim. Xyliderm, jos oikein kuiva iho?
Kyllä :) Itse sekoittaisin tämän vielä Xylidermiin tai muuhun geelikosteuttajaan imeytymisen nopeuttamiseksi ja kosteuttavuuden maksimoimiseksi. Toki voi laittaa Xylidermin ja porkkanaöljyn myös omina kerroksinaan, mutta yhteensekoitettuna imeytyy nopeiten.
Patykan aurinkovoide kuivattaa julmasti, en voi käyttää kasvoilla. Ihmettelin aiemmin miten voi olla niin inhottavan tuntuinen iholla, mutta nyt ymmärrän syyn. Tämänhetkinen aurinkosetti kasvoilleni on Beauty of Joseonin spf50 aurinkovoide (kiitos vinkistä, on erinomainen!) Ja päälle päivämeikiksi Alga Mariksen spf30 värillinen aurinkovoide. Ja vaikka setin alla on kosteuttavat kasvovedet, seerumit ja öljyt ja iho kiiltelee hetken tuon Alga Mariksen jäljiltä, iltapäivällä kasvot kiristää ja iho saattaa hilseillä. Kasvovesisuihke auttaa ja tällä systeemillä mennään, kun muuten toimii. Herkkä iho sietää kaikki tuotteet enkä ole palanut, eli päätin ettei pieni kiristely nyt haittaa. Lisään yöksi ekstrahoivaa iholle.
Ah! Mä unohdin ihan kokonaan sen kiristävän tunteen! Ikäänkuin olis iho kutistunu liian pieneksi.
Tuo Beachkindin hajusteeton on ainoa fysikaalinen aurinkosuoja joka ei kuivata minun ihoa, ja olen kokeillut monta eri merkkiä. Toimii sekä kevättalven pakkasessa, että helteellä. Voin suositella testaamaan, vaikka muut merkit eivät olisi sopineet. Esim. Alga Mariksen jälkeen kasvojen iho halkeili, vaikka laitoin alle kasvovettä, seerumia ja öljyä.
Hei, täällä on ollut kokeilussa Laponien uutuus spf50. Koska suojakin on korkea, on toki sinkkioksidipitoisuuskin. Voide on hieman ”jankkimaista” ja jättää aavistuksen kalpean kalvon oliivinsävyiselle iholleni, mutta en ole huomannut, että voide erityisemmin kuivattaisi. Viimeksi oli käytössä SVR:n sävytetty mineraalivoide ja sitä ennen Madaran ja näistä molemmat päivän mittaan alkoivat kuivattaa ihoa niin, että iltapäivällä jo toivoi pääsevänsä pesemään ja rasvaamaan kasvot.
Onko SVR:llä ollut myös mineraalivoide..? Tykkään SVR:stä, kun he käyttävät vain uuden sukupolven kemiallisia UV-filttereitä. 👍
Mitä Laponieen tulee, Jaana on varmasti onnistunut löytämään ihanteellisen koostumustasapainon sinkkioksidin ja ihoa hoitavien aineiden välillä ja saanut formulaation kautta ehkäistyö sinkkioksidin kuivattavuutta. :) Laponien voiteessa on oil-in-water-emulsiopohja eli vaikka mukana on vettä, öljyfaasi on se ulompi faasi ja rasvamaisia ainesosia on tuotteessa enemmän kuin vettä.
Mun iholla Laponie näyttää hetken aikaa miedosti vaalealta (mulla on todella ruskettunut oliivi-iho), mutta sitä mukaa kun voidetta hieroo, ja sitä mukaa kun se levitystä seuraavien minuuttien aikana imeytyy, vaaleus katoaa kokonaan.