24.06.2024

Auringonpalvojan luomet tarkastuksessa

Kävin kesäkuun alussa tarkastuttamassa luomeni ihotautilääkärillä.

Olen 45-vuotias ja omaan erittäin ”raskauttavan” aurinkohistorian, kun puhutaan epäterveellisestä auringossa oleilusta. Näillä spekseillä oli jo korkea aika käydä tsekkaamassa luomet.

Rakastan aurinkoa, enkä ole sitä koskaan vältellyt, päinvastoin. Vasta viimeisen noin kahdeksan vuoden aikana olen muuttanut aurinkokäyttäytymistäni fiksumpaan suuntaan, siirtymällä korkeampiin suojakertoimiin ja välttämällä aurinkoa keskipäivällä. Sitä aikaisemmin olen suorastaan hakeutunut kuumimpaan mahdolliseen paahteeseen, ja hyvä etten suunnilleen asettanut folioita naaman ympärille voimistamaan säteilyn ruskettavaa tehoa... 🙈

Meillä ennen 1990-lukua syntyneillä on vielä sekin altistava tekijä, että olemme eläneet suuren osan elämäämme aikana, jolloin UVA-säteilyn haitoista ei juurikaan tiedetty, eivätkä vanhat aurinkovoiteet suojanneet lainkaan UVA-säteilyltä.

Lisäksi vanhempien voiteiden UVB-suojakaan ei ollut kummoinen; SPF 2 (!) ja SPF 6 -tason voiteet ovat varmasti monella vielä muistissa. Näin ollen, jos kuulut väestöön, joka on paahtanut ihoaan arskan alla ennen 1990- ja 2000-luvun taitetta, on aina vain painavammat syyt kiinnittää huomiota ihomuutoksiin ja käydä tarkastuttamassa luomet, jos niissä näkyy mitään epäilyttävää.

Myös perinnöllinen alttius vaikututtaa; jos suvussa on ihosyöpää, erityisesti melanoomaa, kannattaa tarkastuttaa muuttuneet iholuomet hyvinkin matalalla kynnyksellä.

Luomien tarkastus ihotautilääkärillä Toni Karppinen

Minun luomeni tutkittiin Tampereella asiantuntijaverkostooni kuuluvan, ihon valovaurioihin erikoistuneen ihotautilääkäri Toni Karppisen vastaanotolla. Olen haastatellut Karppista aiemmin ihon ikääntymismuutoksista ja niiden hoidosta.

Karppinen käytti luomieni tutkimiseen IntelliStudio-luomikuvausta ja tekoälyrobottikameraa, minkä lisäksi hän tutki luomet manuaalisesti.

Luomien tarkastus ihotautilääkärillä

Ohjelman tekoäly antaa luomista oman riskiarvionsa tiettyjen parametrien mukaisesti, mutta lääkäri tekee luonnollisestikin lopullisen arvion ja diagnoosin.

LUOMET

Olin itse eniten huolissani solisluun lähellä sijaitsevasta ihon värisestä luomesta (kuvassa), joka mielestäni on kasvanut hiljalleen viimeisen 10 vuoden aikana, ja välillä se saattaa punoittaa voimakkaasti. Tämä luomi osoittautui sekä Karppisen että tekoälyn mukaan vaarattomaksi.

Sen sijaan Toni Karppinen kiinnitti huomiota reidessäni olevaan vanhaan luomeen, joka minulla on ollut ainakin teini-iästä lähtien, ehkä jo sitäkin aiemmin. Vaikka tekoäly ei antanut luomen suhteen hälytystä, Karppisen mukaan luomessa on havaittavissa ”levottomuutta” ja värin epätasaisuutta, joka voi viitata tulevaan ei-niin-myönteiseen kehitykseen.

Luomien tarkastus ihotautilääkärillä

Huolta herättänyt reisiluomi

Karppinen kuvaili, kuinka normaalin luomen pigmentti on tasaisempaa ja muistuttaa mikroskooppisessa lähikuvassa hieman ”paistettua räiskälettä", kun taas minun reisiluomessani oli hyvin vähän räiskälemäisyyttä ja se oli keskeltä tumma ja läikikäs.

Oli itse asiassa todella kiinnostavaa kuulla asiaa erilaisista luomista ja niiden tunnusmerkeistä. Moni luomi tai muunlainen ihomuutos on aivan vaaraton, vaikka syntyisikin nopeasti – näin oli esimerkiksi takamuksessani olevan kookkaan, ihon sisässä olevan patin laita. (Kieltämättä hassuja hetkiä elämässä, kun joku puristelee paljasta peffaasi ihan ammatin puolesta ja terveyden asialla….)

Luomien tarkastus ihotautilääkärillä

Normaalin luomen räiskälemäistä pigmentaatiota

Luomitarkastuksen lopputuloksena selvisi, että minulla on tällä hetkellä normaaliksi luokiteltava määrä luomia, eikä luomien määrä sinällään nosta huolta. Muutama luomi antoi viitteitä epäsuotuisasta kehityksestä, ja Toni Karppinen suositteli kahden luomen poistoa; etureidessä olevan, sekä takareidestä löytyneen pienemmän luomen, jonka olemassaolosta en ollut edes tietoinen. Sarjassamme syitä, miksi jonkun ulkopuolisen on hyvä tsekata kroppasi ihomuutoksia.

Nämä luomet eivät osoittaneet akuutteja merkkejä ihosyövästä, mutta niiden pigmentin muodostus antaa syyn epäillä solumuutoksia. Kun luomet on poistettu ja tutkittu, varmistuu, oliko niissä jo nyt syöpää.

Olin itse huolissani useammista luomista – ja hassua kyllä, ihan eri luomista kuin mihin Karppinen kiinnitti huomiota, ja oli huojentavaa kuulla, että minun silmissä oudot ja kasvaneet luomet eivät olleetkaan epänormaaleja.

MUITA VALOVAUROIDEN MERKKEJÄ

En malttanut olla kysymättä ihotautilääkäriltä, näkyykö ihossani muilla tavoin, että olen viettänyt paljon aikaa auringossa. Toni Karppinen vastaa, että kasvoillani sekä dekolteella on kyllä havaittavissa aurinkovaurioita etenkin verkkomaisen pintaverisuonituksen muodossa. UV-säteily tuhoaa kollageenia, ja kollageenin vähentyessä iho ohenee ja veltostuu, ja tämä puolestaan tuo näkyviin ihon pintaverisuonia. Mun kasvoilla ja erityisesti dekolteella tätä on havaittavissa. (Auts – mutta en voi sanoa tulevan yllätyksenä..)

Dekolteeni tilanne lävähtää dramaattisella tavalla silmieni eteen tietokoneen ruudulla. Riittämiin shokkihoitoa....

Karppinen toteaa (myös itselläni jo varsin hyvin tiedossa olevat) silmien ympärysten verkkomaiset mikrorypyt. Tämä on toinen klassinen merkki kollageenin vähenemisestä; iho ohenee ja rypistyy.

Kuitenkaan ihoni ei kuulema ole missään tapauksessa pahimmasta päästä aurinkovaurioiden suhteen. En ole purjehtinut ennen kuin tapasin nykyisen miesystäväni, mutta jos olisin, silloin ihollani olisi todennäköisesti vielä paljon selkeämmät valovauriot. Vesi moninkertaistaa UV-säteilyn voimakkuuden ja vaikutuksen, ja tällä viitekehyksellä vakavimmat UV-vauriot todetaan tyypillisesti elämäntapapurjehtijoilla. Elämäntapalaskettelijoilla ja vuorikiipeilijöillä saattaa olla sama tilanne; lumi sekä korkeus voimistavat UV-säteilyn voimakkuutta.

Nyt kun koko vartaloni luomet on kuvattu ja tallennettu lääkärin tietokantaan, voidaan jatkossa seurata entistä helpommin luomien kehitystä ja huomata muutokset.

-

Vielä lopuksi tiivistettynä, hyvä tietää ihomuutoksista:

On syytä tarkastuttaa luomet, jos

-  niitä on paljon
- suvussa on ollut ihosyöpää
- luomien koko tai väri muuttuu

👉Jos lapsuudessa on saanut paljon aurinkoa, silloin tulee tyypillisesti paljon luomia, ja luomet lisäävät melanoomariskiä.

👉Perintötekijät sekä UV-säteily ovat eniten ihosyöville altistavat tekijät.

Lisäys: kommenteissa on kysytty tutkimuksen hintaa. Luomien tutkimuksen hinta vaihtelee riippuen tutkimustavasta ja siitä, suorittaako sen lääkäri vai sairaanhoitaja. Luomitutkimukset dermatoskoopilla maksavat noin 100-200€ sisältäen toimistomaksut. IntelliStudio-luomikuvaus on arvokkaampi toimenpide, ja maksaa esimerkiksi Tampereella Toni Karppisen vastaanotolla 490€. Lisätietoa täällä.

14 comments on “Auringonpalvojan luomet tarkastuksessa”

 1. Paljonko tällainen tarkastus maksaa yksityisellä? Osaatko antaa jotakin hintahaitaria?

  Vastaa

  1
  1. Hinta vaihtelee paljon riippuen käytetystä tutkimustavasta ja siitä, kuka tutkimuksen tekee, lääkäri vai sairaanhoitaja. Katsoin, että esim Docratesilla tutkimus maksaa 75€ (sairaanhoitajan tekemänä) ja 224€ (lääkärin tekemänä).

   IntelliStudio-kuvaus on kalliimpi ja maksaa Tampereella 490€.
   https://epilaser.fi/palvelut/luomikuvaus/

   Vastaa

   1
 2. Kivan ajankohtainen kirjoitus, onkin ollut mielessä asia :) sattuiko olemaan puhetta lääkärin kanssa, kuinka usein kannattaisi käydä? Kai riippuu paljon noista riskitekijöistä, ja tottakai saman tien jos tulee näkyviä muutoksia luomiin, mutta onko jotain „nyrkkisääntöä“ terveelle henkilölle niinkuin esim. papa-kokeen kanssa? Kiitos ja ihanaa kesää - kohtuudella ja turvallisesti auringosta nauttien!

  Vastaa

  1
  1. sattuiko olemaan puhetta lääkärin kanssa, kuinka usein kannattaisi käydä?

   Ei ollut puhetta. Mutta kyllä, riippuu riskitekijöistä. Jos luomien tilanne pysyy muuttumattomana, ei ole (mun maalaisjärjen mukaan) tarpeen käydä tarkistuttamassa uudelleen.

   Ihanaa kesää myös sinulle..! 🌸

   Vastaa

   1
 3. Itse kävin tarkastuttamassa pari luomea, jotka huolestuttivat. Kävi samoin kuin sinulle, olivat huolissaan ihan muista mistä minä. Onneksi kaikki oli hyvin. Halusin, että, joskus kaikki luomet käytäisiin läpi, mutta se ei taida onnistua terveyasemalla.
  Ärsyttää, että minua on siunattu niin monilla luomilla ja suvussa syöpää. Mutta asioita, joihin ei voi vaikuttaa. 🫠 Itsekin sitä sukupolvea, jolloin en käyttänyt suojaa Suomessa. Ja ulkomailla olin niin ylpeä 8 aurinkosuojasta! 🤣

  Vastaa

  1
  1. Ärsyttää, että minua on siunattu niin monilla luomilla ja suvussa syöpää. Mutta asioita, joihin ei voi vaikuttaa.

   Voihh... 😢

   Itsekin sitä sukupolvea, jolloin en käyttänyt suojaa Suomessa. Ja ulkomailla olin niin ylpeä 8 aurinkosuojasta!

   Mä en myöskään käyttänyt aurinkovoidetta Suomessa, se oli käytössä vain ulkomaanmatkoilla. Aloin käyttää aurinkosuojaa Suomessa ehkä vasta... hmmm, en edes muista, reilusti yli 2-kymppisenä. Mun mielestä Suomen aurinko ei ikinä tuntunut kovin kuumalta, enkä mielestäni edes ruskettunut Suomessa. 🤯

   Vastaa

   1
  2. Eihän sitä lapsena tiennyt. Ei edes vanhemmat tienneet! Onneksi en ole ikinä ollut auringossa paahtaja tyyppiä. Silloin iho voisi olla pahemmassa kunnossa. Mutta lapsena sitä oltiin aina ulkona. Ihmettelen, ettei äidilläni ole ollut ihosyöpää. Onneksi! 🥰 Hän paahtoi nuoruutensa auringossa. Laittoi vielä foliota naamansa alapuolelle.

   Vastaa

   1
  3. Eihän sitä lapsena tiennyt. Ei edes vanhemmat tienneet!

   Näinhän se on. Lopulta aika hurjaa, kuinka vähän aikaa sitten UV-säteilyn syvemmät haittavaikutukset ovat selvinneet.

   Vastaa

   2
  4. Mielestäni Suomessa aurinko tuntui lapsuudessa kuumalta, mutta meillä oikein käskettiin ottaa aurinkoa.

   Tein myös yläasteikäisenä hyvinkin pitkiä pyörälenkkejä pahimpaan aikaan päivästä helteellä keskellä kesää, joten ruskettuminen /palaminen näkyi seuraavana päivänä välittömästi. Tuntui hyvältä, että oli tehnyt sellaisen uroteon auringossa.

   Vastaa

   1
  5. Meillä myös kannustettiin auringon ottoon, se kuului kesäpäivien aktiviteetteihin itsestään selvästi. 😳

   Vastaa

   1
 4. Olen itse myös pohtinut tätä pitkään. Osaatko sanoa mitä tälläinen luomitarkastus kustantaa? Arvaan ettei kuitenkaan kovin halpaa ole. Minulla on kasvoissa koholla oleva luomi jonka haluaisin poistattaa, ihan vaan ulkonäkö syistä 😀 yhden tarjouksen sain vuosia sitten ja se yksi luomi olisi maksanut noin 200 euroa 😨
  Terveyden hoitaminen ja ennaltaehkäisy on kallista ja tähän lasken mukaan myös terveellisen ja monipuolisen ruuan. Sairauden hoitaminen se vasta kallista käsitykseni mukaan onkin, mutta jotenkin tuntuu että yhteiskunnassa halutaan panostaa siihen enemmän.

  Vastaa

  1
  1. Osaatko sanoa mitä tälläinen luomitarkastus kustantaa?

   Lisäsin blogitekstiin tiedon hinnoista, kun sitä on nyt useampi kysynyt.

   IntelliStudio-kuvaus on arvokkaampi kuin "tavanomainen" tutkimus dermatoskoopilla. Dermatoskooppi-tutkimuksen hinta vaihtelee 100€ ylöspäin riippuen siitä, kuka sen tekee, Karppisen klinikan IntelliStudio-kuvaus maksaa 490€.

   (Luomien poisto on onneksi halvempaa.)

   Vastaa

   1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)