07.04.2024

Mitä sinun tulee tietää aurinkovoiteista - opas aurinkovoiteen valintaan

Aurinkovoidesesonki on käynnistymässä, joten tehdäänpä kooste tärkeistä ja hyödyllisistä aurinkovoideasioista. ☀️

Olen kirjoittanut aiheesta blogissa laajasti, ja lisään tämän postauksen loppuun linkit aiempiin postauksiin, joista saat lisätietoa. Kaikkein kattavin postaukseni on täällä, suuntaa sinne, jos kaipaat todella yksityiskohtaista tietoa aurinkovoiteiden toimintamekanismista sekä eroista.

Tämä postaus pohjaa yleisimpiin kysymyksiin, joita saan niin seuraajiltani kuin asiakkailta aurinkovoiteisiin liittyen.

Hyvä tietää aurinkovoiteista

MITEN FYSIKAALINEN JA KEMIALLINEN AURINKOVOIDE EROAVAT TOISISTAAN?

Fysikaalinen filtteri tarkoittaa mineraalifilttereitä, joita on vain kaksi: sinkkioksidi sekä titaanidioksidi. Kemiallisia filttereitä puolestaan on kymmeniä, ellei satoja. Tunnetuimpia ja pisimpään käytössä olleita kemiallisia filttereitä ovat mm. Avobenzone ja Octocrylene. Uudemmista tunntetuimpia ovat Mexoryl- ja Tinosorb -filtterit.

Toimintamekanismi

Vastoin yleistä, yhä tiukassa istuvaa uskoa, fysikaalinen ja kemiallinen filtteri toimivat hyvin pitkälle samalla mekanismilla: sekä fysikaaliset että kemialliset UV-suojafiltterit absorboivat UV-säteilyä ja muuttavat sen vaarattomaksi lämpöenergiaksi.

Tämän lisäksi fysikaaliset filtterit heijastavat osan UV-säteilystä pois iholta, mutta tämä määrä on vähäinen, vain noin 5-10%. Mainonnassa annetaan ymmärtää, että mineraalifiltterit toimivat ainoastaan heijastamalla UV-säteilyn pois, mutta tämä ei pidä paikkaansa. (Miksi väitettä sitten yhä käytetään? Koska se kuulostaa myyvemmältä kuin "absorboiminen", ja markkinointi-ihmisten on claimia käyttäessään helpompi tehdä kuluttajaan vetoava ero fysikaalisen ja kemiallisen aurinkovoiteen välillä.)

Hyvä tietää aurinkovoiteista

Ihoon imeytyminen

Itse UV-säteilyltä suojaaminen tapahtuu siis samalla mekanismilla, mutta fysikaalisilla ja kemiallisilla filttereillä on myös selkeä ero: kemiallinen filtteri imeytyy ihoon, fysikaalinen ei, vaan se jää ihon pintaan.

Tämä on pääasiallinen syy, miksi fysikaalisia UV-suojia pidetään terveyden näkökulmasta jossain määrin parempina kuin kemiallisia: koska ne eivät imeydy kehoon, niillä ei ole kehoon vaikutuksia.

Kemiallisilla aurinkosuojilla, jotka voivat imeytyä hyvinkin syvälle elimistöön, taas on todettu monenlaisia haitallisia vaikutuksia: useiden niistä on todettu olevan hormoninhäiritsijöitä, aiheuttavan allergiaa ja ihoärsytystä sekä olevan karsinogeenisiä.

Hyvä tietää aurinkovoiteista

Kemiallisissakin filttereissä on hyviksiä ja pahiksia

Kemiallisissakin filttereissä on kuitenkin eroja. Nyrkkisääntönä: vanhan koulukunnan UV-filtterit, joista valtaosa on kehitetty 70- ja 80-luvuilla, aiheuttavat enemmän haittaa kuin uudemmat, jotka on kehitetty 90-luvun lopussa ja 2000-luvulla.

Uudemmista monet ovat tämänhetkisen tiedon valossa hyvinkin turvallisia, eivätkä molekyylikokonsa puolesta imeydy yhtä syvälle kuin vanhat filtterit. Osa uudemmista kemiallisista filttereistä toimii jopa samalla tavalla kuin mineraalifiltterit, eli jäävät ihon pintaan ja niillä on säteilyä heijastava vaikutus.

Hyvä tietää aurinkovoiteista

KUMPI ON PAREMPI, FYSIKAALINEN VAI KEMIALLINEN FILTTERI?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Mutta koska tämä postaus pyrkii olemaan yksinkertainen, voi sanoa näin: fysikaalinen filtteri on tyypillisesti parempi lasten iholle sekä oikein herkälle iholle, koska se ei imeydy eikä täten ”sotkeudu” ihon ylimmän kerroksen toimintoihin.

Kemiallisten filttereiden on kuitenkin todettu antavan hieman tehokkaamman UV-suojan. Näin ollen kemiallinen filtteri voi olla parempi, jos haet kaikkein tehokkainta suojaa, eikä aurinkovoiteen muulla koostumuksella ole sinulle merkitystä. Muulla koostumuksella tarkoitan, että kemiallisen UV-filtterin seurana on aina myös synteettisvoittoinen voidekoostumus. Jos taas haluat käyttää luonnonkosmetiikkaa, fysikaalinen filtteri on ainoa mahdollisuutesi.


Avène B-Protect SPF 50+ on esimerkki hybridiaurinkovoiteesta

Hybridiaurinkovoiteet

On myös olemassa aurinkovoiteita, joissa käytetään kumpaakin filtterityyppiä: sekä fysikaalista että kemiallista. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan nämä olisivat kaikkein parhaimman tehon antavia aurinkotuotteita.

Aurinkovoiteen tehoa arvioidessa on kuitenkin otettava huomioon myös filtterien yksilölliset ominaisuudet. Eri filtterit antavat suojaa erilaisilla UV-säteilyn aallonpituusalueilla, joten pelkkä tieto siitä, että aurinkovoide sisältää sekä fysikaalisen että kemiallisen UV-suodattimen, ei vielä kerro suojan todellisesta laajuudesta. Tämä menee monimutkaisen kosmetiikan kemian ja raaka-ainetuntemuksen puolelle, jonka omaksumiseen ja muistamiseen tavallisella kuluttajalla on heikosti mahdollisuuksia.

Asiantuntijatasolla onkin todettu, että aurinkovoiteiden merkinnät tulisi muuttaa kuluttajan kannalta nykyistä selkeämmiksi sekä läpinäkyvämmiksi. ’Broad spectrum ’ -merkintäkään ei anna kunnollista kuvaa tuotteen tehosta, sillä tämän merkinnän sisälläkin on liukumavaraa.

Hyvä tietää aurinkovoiteista

EDES MINERAALIAURINKOVOITEET EIVÄT OLE TÄYSIN ONGELMATTOMIA

Mineraaliaurinkovoiteita markkinoidaan ympäristölupauksilla ja monien mielessä ne ovat kiistatta turvallisia, koska eivät imeydy ihoon ja "nehän tulevat luonnosta", mutta asia ei ole (harmi kyllä) mineraalienkaan kohdalla niin mustavalkoisen yksinkertainen.

Vaikka mineraalifiltterit eivät imeydy ihoon, ne voivat tiettyjen olosuhteiden toteutuessa aiheuttaa iholla vapaita radikaaleja sekä vesistöihin päätyessään vahingoittaa vesieliöitä. Mutta: paino sanoissa: tiettyjen olosuhteiden toteutuessa.

Nämä olosuhteet voivat toteutua, kun iholle tai vesistöön päätyvä mineraalipartikkeli on nanokoinen ja päällystämätön. Sekä titaanidioksidi ja aivan erityisesti sinkkioksidi voivat vahingoittaa koralleja, kaloja ja muita vesieliöitä, kun ne ovat riittävän pienessä koossa ja vailla kapseloimisen tuomaa suojaa niiden fotokatalyyttistä luonnetta vastaan.

Lue lisää aiheesta tästä postauksestani. Asia on jopa niin monimutkainen, etteivät kaikki valmistajatkaan tunnu olevan täysin tietoisia mineraalipartikkelien haitoista (tai valitsevat olla perehtymättä liiketoimintaa uhkaavaan tietoon).

Mutta tiivistettynä: mineraalien ollessa ei-nanokokoisia sekä päällystettyjä, nämä ongelmat poistuvat tai ainakin vähenevät radikaalisti. Suosisin siis tällaisia tuotteita. Kaikki valmistajat eivät kerro, ovatko heidän käyttämänsä mineraalit päällystettyjä.

Jos mediassa pursuava ristiriitainen tieto aurinkovoiteiden turvallisuudesta alkaa ahdistaa, on hyvä muistaa: kaikilta aspekteiltaan täysin ongelmatonta aurinkovoidetta ei ole (ainakaan vielä) olemassa.

MITEN VALITA PARAS AURINKOVOIDE

Ei ole yhtä 'parasta' aurinkovoidekoostumusta tai -tyyppiä. Siihen, mikä on paras, vaikuttavat niin kuluttajan sensoriset toiveet, budjetti kuin arvomaailmakin.

Käytännön ja maailman terveyden kannalta paras aurinkovoide on lopulta se, jota oikeasti käytät. Jopa haitallisiksi luokitellut filtterit kuitenkin suojaavat ihoasi syövältä paremmin, kuin täysi voiteettomuus - jos siis oleskelet paljon auringossa, eikä ihoa ole mahdollista kokonaan suojata vaatteilla.

Jos saisin itse kiteyttää oman näkemykseni parhaan aurinkovoiteen ominaisuuksista, ne olisivat:

☀️ Joko sinkkioksidi-pohjainen luonnonkosmetiikan aurinkovoide tai uusiin kemiallisiin filttereihin pohjautuva normikosmetiikan aurinkovoide
☀️ Helposti levittyvä koostumus joka ei jätä ihoon valkoista pintaa
☀️ Nopeasti imeytyvä ja miellyttävän tuntuinen koostumus
☀️ Laadukkaita antioksidantteja sisältävä koostumus

.

Voit käyttää oman valintasi pohjana näitä seikkoja:

 

Luonnollinen vai synteettinen?

🌿 Luonnolliset aurinkovoiteet pohjautuvat aina mineraalifilttereihin ja sopivat usein paremmin lasten iholle sekä oikein herkälle iholle, ja ovat tyypillisesti voidepohjaltaan hoitavampia kuin synteettiset.

⛱️ Synteettinen aurinkovoide tyypillisesti levittyy helpommin, imeytyy nopeammin ja on iholla miellyttävämmän tuntuinen kuin luonnollinen. Synteettinen aurinkovoide voi antaa tehokkaamman UV-suojan.

Onko hinnalla merkitystä?

Uuden teknologian aurinkovoiteet ovat tyypillisesti kalliimpia kuin vanhan, minkä vuoksi suuri osa halvimmista aurinkovoidebrändeistä käyttää vanhoja (ongelmallisia) UV-filttereitä. Erityisesti klassiset "markettiaurinkovoide"sarjat hyödyntävät lähes yksinomaan vanhoja filttereitä. Haluatko maksaa paremmista filttereistä?

Julkaisen tälle kirjoitukselle jatkoksi postauksen: Mun Aurinkovoidesuositukset 2024. Laitan sen selkeyden vuoksi ulos omana postauksenaan, jonka löydät täältä.

Suositukset pohjautuvat tässä postauksessa esiintuotuihin aurinkovoiteiden toimivuutta sekä turvallisuutta parantaviin seikkoihin, ja esimerkiksi kemialliset aurinkovoidesuositukseni sisältävät ainoastaan uuden koulukunnan UV-filttereitä.

Suositukseni ovat:

Fysikaaliset: Alga Maris, Dhyvana ja Patyka

Kemialliset: P20 Sensitive, Korres Yoghurt, Änglamark, Skin 1004, Beauty Of Joseon sekä Round Lab.

Ja näistä siis enemmän täällä.

.

Linkkejä aiempiin aurinkovoidepostauksiini:

Muistilista aurinkoon - kompakti tiivistelmä ja aurinkovoiteiden muistilista hyvistä ja huonoista UV-filttereistä.

Aurinkovoiteet testissä 2023 - vuoden 2023 suuri aurinkovoidevertailuni (sisältäen luonnonkosmetiikan, normikosmetiikan, apteekkibrändien sekä korealaisten brändien aurinkovoiteita)

Aurinkovoiteiden teknologia - syväsukellus aurinkovoiteiden toimintamekanismiin ja eri aurinkovoidetyyppien hyötyihin ja etuihin.

Aurinkovoidemyyttejä - tiukassa istuvia uskomuksia aurinkovoiteista, jotka eivät pidä paikkaansa.

Asiantuntijat vastaavat - ihotautilääkärit Matti Hannuksela ja Tapio Rantanen sekä Helsingin Allergia-, Iho- ja Astmayhdistyksen kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa vastaavat askarruttaviin kysymyksiin ruskettumisesta, aurinkovoiteista sekä auringon aiheuttamista ihovaurioista.

26 comments on “Mitä sinun tulee tietää aurinkovoiteista - opas aurinkovoiteen valintaan”

 1. Hei,
  Otin käyttöön juuri uuden seerumin ja aurinkovoiteen kasvoille. Ongelmana rullaantuminen ja "riekaleet" meikkipohjassa (alima pure mineraalipohja).

  Kummassahan voisi piillä vika, seerumissa vai aurinkovoiteessa, ja onko tämän seerumin ainesosat ylipäätään minkä oloiset, jos haluaa iholle c-vitamiinin kirkastusta ja hyaluronihapon kosteutusta?😅

  Seerumi on Feel Free The Range Hyaluronic Acid + Vit C ,
  inci: Aqua (Water), Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Ascorbyl Glucoside, Xanthan gum, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Sodium Phytate, Sodium Citrate, Citric Acid, Parfum (Fragrance)**, Citronellol**, Linalool** *Ingredients from organic farming. **Natural origin fragrance.

  Ja aurinkovoide Evolve Organic Beauty Climate Defence Facial Cream SPF30,
  Inci: Aqua (water), Zinc Oxide, Caprylic/ capric triglyceride, Coco-caprylate, Glycerin, Argania spinosa kernel oil, Tocopheryl acetate, Pentylene glycol (from sugar cane), Arachidyl alcohol, Behenyl alcohol, Polyhydroxystearic acid, Polyglyceryl-3 polyricinoleate, Isostearic acid, Lecithin, Sodium hyaluronate, Caryodendron orinocense seed oil, Cetearyl olivate, Vaccinium vitis-idaea fruit extract, Crambe abyssinica seed oil, Aloe barbadensis leaf juice powder*, Opuntia ficus-indica stem extract*, Gluconolactone, Helianthus annuus (sunflower) seed oil, Arachidyl glucoside, Sodium levulinate, Sodium dehydroacetate, Sodium stearoyl glutamate, Bisabolol, Tocopherol, Sorbitan olivate, Parfum (fragrance), Xanthan gum, , Sodium anisate, Sodium gluconate, Citric acid, Sodium benzoate, Disodium phosphate, Calcium Gluconate.

  Aurinkotuotteiden valinta luonnonkosmetiikan puolelta kyllä aiheuttaa joka vuosi tuskaa ja turhia hutiostoksia. Onkohan nuo uudenlaiset kemialliset aurinkosuojat turvallisia jos kokeilisi suosiolla niitä? Saako 1,5-vuotiaan iholle laittaa kesällä aurinkosuojaa, ja jos niin onko niistä suosituksia? Kiitos jos vastaat! 🙂

  Vastaa

  0
  1. Moikka Ulla,

   Rullaantuminen voi johtua monista syistä, joista tuotteiden riittämätön imeytyminen on yleisimpiä, mutta toinen hyvin yleinen "syntipukki" on geelimäisten tuotteiden sisältämä ksantaanikumi (ja muutkin kumi-ainesosat). Ksantaanikumi toimii geeleissä tihentäjänä, ja iholla se muodostaa ihon pintaan kevyen kalvon. Tämä kumimainen kalvo rullaantuu helposti tiettyjen päälle levitettyjen tuotteiden / tuotekoostumusten takia. Olen itse huomannut, että etenkin öljyt saavat ksantaanikumikalvon usein rullaamaan. Toisaalta, ksantaanikumi on SUPERyleinen ainesosa, ja lähes jokainen seerumi ja geelituote sisältää sitä. Näin ollen voi olla hyvin vaikea välttää ksantaanigeelien ja muiden ihonhoitotuotteiden kerrostamista.

   Kokeilepa huviksesi Evolven aurinkovoiteen alla jotain toista seerumia, jos sinulta löytyy ksantaanikumiton seerumi. Tai, jätä seerumi pois ja tuo iholle kosteutta kasvovedellä. Jos Evolven aurinkovoide ei rullaannu kasvoveden päällä, rullaantumisilmiön voi päätellä johtuvan ksantaaniseerumin ja Evolven huonosta yhteensopivuudesta.

   Onkohan nuo uudenlaiset kemialliset aurinkosuojat turvallisia jos kokeilisi suosiolla niitä?

   Mä en pysty valitettavasti täysin aukottomasti sanomaan, ovatko ne turvallisempia kuin mineraalisuojat. (Kukaan ei varmaan osaa. 😔) Sanoisin näin, että jos valitset kapseloidun mineraalifiltterin sisältävän aurinkovoiteen, se on ihoreaktioiden kannalta ainakin siinä mielessä turvallisempi, että ei imeydy ihoon eikä myöskään reagoi katalyyttisesti (mikä voisi johtaa haitallisten vapaiden radikaalien syntyyn). Silloin kun aktiiviaineet eivät imeydy ihoon, minimoituvat aineen vaikutukset ihossamme ja kehossamme.

   Saako 1,5-vuotiaan iholle laittaa kesällä aurinkosuojaa, ja jos niin onko niistä suosituksia? Kiitos jos vastaat! 🙂

   Saa laittaa, mutta valtaosa asiantuntijoista suosittaa vain mineraaliaurinkosuojaa näin pienilla lapsille. Valitsisin myös ehdottomasti hajusteettoman. Esimerkiksi tämän:

   https://www.houseoforganic.fi/products/alga-maris-aurinkovoide-lapselle-spf50-100ml

   Vastaa

   2
 2. Mites tää? Vichy capital soleil Aqua /water, alcohol denat., diisopropyl sebacate, silica, isopropyl myristate, ethylhexyl salicylate, ethylhexyl triazone, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, butyl methoxydibenzoylmethane, glycerin, c12-22 alkyl acrylate/hydroxyethylacrylate copolymer, propanediol, niacinamide, drometrizoletrisiloxane, perlite, tocopherol, caprylic/capric triglyceride, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, caprylyl glycol, hydrolyzed rice protein, hydroxyethylcellulose, pentylene glycol, terephthalylidene dicamphor sulfonic acid, triethanolamine, trisodium ethylenediamine disuccinate, vitreoscilla ferment, parfum / fragrance. Code F.I.L. : C265480/1.
  Huomasin ettei Esse ollut tuossa fysikaalisten suosituslistalla,liittyykö koostumukseen,spf tasoon tms?

  Vastaa

  0
  1. Mites tää? Vichy capital soleil

   Oikein hyvältä näyttää. Tässä on vielä Lorkun oma Mexoryl-filtterikin, jota pidetään yhtenä parhaista. Mutta, on täällä yksi vanhakin: Octisalate, mutta se tosin ei kuulu niihin eniten huolta aiheuttaviin.

   Huomasin ettei Esse ollut tuossa fysikaalisten suosituslistalla,liittyykö koostumukseen,spf tasoon tms?

   Liittyy ennen kaikkea hintaan, mutta myös ihotyyppiin. Essen aurinkovoide sopii mielestäni vain kuivemmalle ihotyypille eli ei palvele kaikkia ihotyyppejä. Ja kun hinta on yli 45€ / 30 ml, en kovin mielelläni sisällytä näin eksklusiivista tuotetta suosituksiin. Haluan suositusteni palvelevan mahdollisimman laajaa kohderyhmää, ja vaikka Essen aurinkovoide on minusta henkilökohtaisesti todella hyvä, yksi parhaista omalla ihollani, en olisi ykkösenä suosittelemassa sitä ihan vain koska se on kallis.

   Vastaa

   2
 3. Juuri mietinkin että pitää alkaa pohtia aurinkovoidetta, joten odottelen seuraavaa postausta innolla! Tuntuu hankalalta löytää sopivaa jos hakusessa on sekaiholle sopiva, tukkimaton ja mieluiten hajusteeton tai hyvin miedosti hajustettu voide jonka tuoksu ei jää leijumaan. Jos sen pitäisi vielä sopia meikin alle, etsintä on vielä vaikeampi.

  Todennäköisesti kokeilen tuota jo viime vuonna suositeltua P20 sensitiveä. Mietityttää vain se että netissä nimenomaan P20 tunnutaan mainitsevan erityisen tahraavana aurinkovoiteena. Eivätkö kaikki aurinkovoiteet kuitenkin voi tahrata vaatteita? (En ole koskaan huomannut, vaikka pulloissa on usein varoitus.) Vai koskeekohan se vain alkuperäistä voidetta jostain vuosien takaa, tai kenties amerikkalaisten tapaa käyttää valkaisuainetta mikä ilmeisesti reagoi jotenkin voiteen kanssa... En haluaisi valkoisten vaatteiden muuttuvan punaisiksi.

  Pohdin myös Niveaa, jolta on tullut uusi sekaiholle tarkoitettu voide joka sopii meikin alle. Odotin jotain Nivean perusvoiteen kaltaista tuoksua, mutta tuoksu onkin niin pistävän vahva etten uskaltaisi käyttää sitä jo pelkästään hajusteherkkien takia. Kokeilin sitä kämmenselkään ja tuoksu leijaili ympärillä loputtomiin jopa useamman käsienpesun jälkeen. Harmi, voide sinänsä tuntui pätevältä, vaikka vaikea sanoa miten se loppujen lopuksi olisi toiminut.

  Ehkä pitäisi kokeilla myös tuota Änglamarkia ...tai jopa LV:tä, jonka pitäisi ainakin sopia herkälle iholle. Eri asia meneekö se meikin alle ja sopiiko iholle, mutta ainakin siinä on joku uudempi filtteri.

  Vastaa

  0
  1. joten odottelen seuraavaa postausta innolla!

   Se onkin jo ulkona! ☺️

   https://karkkipaivablogi.com/2024/04/parhaat-aurinkovoiteet-aurinkovoidesuositukset-2024/

   Mietityttää vain se että netissä nimenomaan P20 tunnutaan mainitsevan erityisen tahraavana aurinkovoiteena.

   Liittyvätkö nuo netin kommentit nimenomaan Sensitive-koostumukseen? P20-sarjan Original- ja Sensitive -koostumukset ovat todella erilaiset.

   Toisaalta, Sensitivessä käytetään Tinosorb A2B-filtteriä, joka toimii samaan tapaan kuin mineraalit jäämällä ihon pintaan, ja se myös heijastaa ja voi jättää vaalean pinnan. Mun iholle P20 Sensitive ei jätä vaaleaa pintaa, mutta tämäkin on tosi yksilöllistä. Hämmästyksekseni olen kuullut jopa Patykan SPF 30:n jättävän joidenkin iholle valkoista, ja mun iholla se on niin näkymätön kuin olla voi. En osaa sanoa, miksi nämä tietyt UV-filtterit näkyvät toisten iholla ja toisten eivät.

   Eivätkö kaikki aurinkovoiteet kuitenkin voi tahrata vaatteita?

   Mulla aurinkovoide ei ole ikinä tahrannut vaatteita. Tunnen kyllä ilmiön, ja olen kuvitellut sen liittyvän ainoastaan SPF 50 -tason mineraaliaurinkovoiteisiin, etenkin lasten aurinkovoiteisiin, joissa käytetään suurempaa partikkelikokoa kuin aikuisten. Ne aurinkovoiteet joita itse käytän, eivät ole ikinä tahranneet vaatteita. Kemiallisten filttereiden joukossa suurin osa on muutenkin näkymättömiä. Olen ymmärtänyt, että ainoastaan kaksi Tinosorb-filttereistä (A2B ja M) on sellaisia kemiallisia filttereitä, että voivat näkyä iholla.

   Kokeilin sitä kämmenselkään ja tuoksu leijaili ympärillä loputtomiin jopa useamman käsienpesun jälkeen.

   Apua, voi kamala..! 😬

   Ehkä pitäisi kokeilla myös tuota Änglamarkia ...tai jopa LV:tä, jonka pitäisi ainakin sopia herkälle iholle. Eri asia meneekö se meikin alle ja sopiiko iholle, mutta ainakin siinä on joku uudempi filtteri.

   Hei, wow, LV:kin käyttää ainoastaan uusia filttereitä..! 👏 Itse asiassa filtteriyhdistelmä on tismalleen sama, kuin noissa Kolmarin korealaisissa aurinkovoiteissa :) (Muu koostumus epäilemättä ihan toista... :D)

   Vastaa

   1
  2. En löytänyt itse tietoa koskeeko tahraamisongelma myös uudempaa P20 sensitiveä. Suurin osa varoituksista oli jo vuosien takaa ja saattavat liittyä Avobenzoneen joka joissakin yhteyksissä mainitaan syyksi aurinkovoidetahroille ja jota ei sensitivessä ainakaan ole. Mutta toisaalta pakkauksen mukana tulevassa ohjeessa varoitetaan edelleen tahraamisesta, vaatteiden lisäksi jopa silmälasien sangoista tai lakatuista kynsistä. Mutta koska nykyään paketeista löytyy niin usein yleisiä ohjeita jotka eivät välttämättä koske juuri kyseistä tuotetta, on vaikea tietää koskeeko ohje nimenomaan sensitiveä vai P20-sarjaa yleisesti, vai peräti vain varmuuden vuoksi. Moni mainitsi että tahrat ilmestyvät tai pahenevat vasta pesemisen jälkeen, joten kuulostaa myös joltain reaktiolta pesuaineen tai jonkin sen kanssa käytettävän kemikaalin kanssa.

   Vastaa

   1
  3. Mutta toisaalta pakkauksen mukana tulevassa ohjeessa varoitetaan edelleen tahraamisesta, vaatteiden lisäksi jopa silmälasien sangoista tai lakatuista kynsistä.

   Ohoh, olen ihan missannut tämän..! 😮 No, tämä voi viitata Tinosorb A2B-filtteriin, joka on ihon pintaan jäävä ja mineraalien tapaan vaalea sävyltään. Mutta että se voisi tahrata noin voimakkaasti..? Hmm. Ehkä ohjeessa halutaan puhua "worst case scenariosta" - jos joku levittää voidetta kämmenellisen, ja voide osuu levittäessä vaatteisiin ja varpaankynsiin... 🤔

   Vastaa

   2
 4. Käytän patykan spf50 ja BYBIn Day defence spf30. Mikähän meikkivoide olisi näille hyvä. Ihoni on kuiva, couperosa ja 56v. Meikkivoiteessa voisi olla kans spf suoja. Kiitos☺️

  Vastaa

  0
 5. Hei Sanni, mietin tuota aurinkovoiteen (tai muun kosmetiikan) imeytymistä kehoon. Eikö ole niin, että terveeltä ehjältä iholta ei mitään voi imeytyä? Aikanaan kosmetiikka-opinnoissa sanottiin näin.

  Sitten olen halunnut testata tuota Patykan aurinkovoidetta kasvoille, mutta luin että se saattaa jättää vaalean kalvon iholle, joka on itselle tosi nounou. Onko sinulla minkälainen kokemus?

  Vastaa

  0
  1. Eikö ole niin, että terveeltä ehjältä iholta ei mitään voi imeytyä?

   Vaikka iho tekee kyllä kaikkensa estääkseen vierasaineiden imeytymisen, kosmetiikan ainesosia kyllä imeytyy jopa verenkiertoon asti. Esimerkiksi eteeriset öljyt ovat tällaisia, samoin monet vanhat UV-filtterit. Esim. Yhdysvaltojen FDA on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan ainakin oxybenzone, octinoxate, octisalate, octocrylene, homosalate ja avobenzone imeytyvät kehoon systemaattisesti jo yhdellä käyttökerralla, ja ne ovat mitattavissa verestä vielä viikkoja käytön jälkeenkin.

   Linkki yhteen tutkimuksista.

   Sitten olen halunnut testata tuota Patykan aurinkovoidetta kasvoille, mutta luin että se saattaa jättää vaalean kalvon iholle, joka on itselle tosi nounou. Onko sinulla minkälainen kokemus?

   Patyka SPF 30 on mun iholla täysin väritön, mutta SPF 50 jättää ihoon vähän vaaleaa. Toistaiseksi en ole vielä kohdannut sellaista sävyttämätöntä SPF 50-tason mineraaliaurinkovoidetta, joka ei jättäisi ihoon vaaleaa. Koska SPS 50 -tason vahvuus vaatii noin 20% (tai ylikin) mineraalifiltteripitoisuuden, niin suuri määrä näkyy melkein väkisinkin iholla. (Koska mineraalifiltterit ovat luonnolliselta olomuodoltaan valkoisia.) SPF 30 -tason voiteissa mineraalijauhetta on sen verran vähemmän, ettei vaaleus yleensä tule näkyviin. Tosin tähänkin vaikuttaa mineraalien partikkelikoko.

   Vastaa

   2
 6. Viime vuoden listauksesi perusteella uskalsin ostaa testiin tuon Skin1004 spf50 voiteen, ja kiitos, se on todellakin ihan huippu. Olen halunnut aiemmin käyttää vain luonnonkosmea, mutta halusin liikapigmentaatiosta kärsivänä kokeilla nyt spf50'stä, ja luonnonkosmeissa ne ovat kuitenkin melko paksuja/vaaleaksi jättäviä, niin otin tuon testiin. Lisäksi haluan että voide on tosiaan kevyt ja imeytyy nopeasti, jotta sitä tulisi käytettyä, ja tuota tulee. Eli kiitos vinkistä!

  Vastaa

  0
 7. Kiitos jälleen perusteellisesta kirjoituksesta. Mutkikkaat asiat hyvin selvennettyinä ja paljon uutta tuli opittua. Ja kiitos myös aiemmista aurinkovoide-postauksista, niistä on ollut paljon hyötyä. Hyvä tietää ja tiedostaa, mitä ihoonsa laittaa. (En ole aikoihin kommentoinut mitään, mutta täällä ollaan edelleen ja blogisi on lukulistalla.)

  Täysin aiheeseen liittymättä: Ilahduin muuten siitä, että käytit nyrkkisääntö-termiä - tuntuu, että peukalosääntö meinaa jyrätä sen yli kokonaan. Onkohan jälkimmäinen englannin vaikutuksesta. Tosin nyrkkisääntökin on käännös, Kotus:n mukaan saksan kielestä otettu suomeen käyttöön. Mm. toimittajat tuntuvat nyrkkisäännön jo unohtaneen, lehdissä ja ylen nettiartikkeleissa näkee enää pelkkää peukalosääntöä. Ylipäätään pidän valtavasti siitä, miten kielenkäyttö on sulla taidolla hallussa ja sanasto rikasta.

  Vastaa

  2
  1. Kiva kuulla sinusta, Ammi! ☺️

   Täysin aiheeseen liittymättä: Ilahduin muuten siitä, että käytit nyrkkisääntö-termiä - tuntuu, että peukalosääntö meinaa jyrätä sen yli kokonaan.

   Kääk, mä en ikinä käyttäisi 'peukkusääntöä', mulle sitä ei ole olemassakaan... 🤣 Nyrkkihän se on!

   Tosin nyrkkisääntökin on käännös, Kotus:n mukaan saksan kielestä otettu suomeen käyttöön.

   Tämä tuli mullekin uutena tietona. Hassua kyllä, en ole koskaan tullut miettineeksi, mistä se tulee... 🤷‍♀️

   Ylipäätään pidän valtavasti siitä, miten kielenkäyttö on sulla taidolla hallussa ja sanasto rikasta.

   🥹 Kiitos Ammi...! Pilkut mulla kyllä tahtoo unohtua, siinä voisi parantaa, mutta toisaalta, ei se nyt maailmaa kaada ja teksti kuulostaa enemmän siltä pilkuttomalta vuodatukselta jota puheenikin on.... 😆

   Ihanaa kevättä sulle, Ammi! ❤️

   Vastaa

   1
 8. Oletko kuullut/tutkinut ravinnelisien käyttöä maksaläiskien ja ihon auringon kestoon?

  Minulle suositeltiin L-Karnosiinia maksaläiskien poistamiseen (ei pidä käyttää, jos herpesrakkulatyylistä vaivaa). Nyt popsittu tätä ravinnelisää puolivuotta ja talvi tai nää auttaneet.

  Jodipitoinen merilevä (Spirulina) taas japanilaisen ystäväni mukaan suojaa auringon iholle aiheuttamilta vaurioilta (vaate/vältellään aurinkoa, suojataan iho aurinkovoiteen lisäksi). Japanilaisen ystäväni mukaan aurinkovoiteen kärtsääntyminen iholla vanhentaa ihoa.

  Mulla ei ole näihin väitteisiin, mitään tieteellistä näyttöä. Vain luotettavien tuttavieni suositukset.
  L-karnosiinia kokeilen (suomalaisen valmistajan avainlipputuotteella Luontaistuotetukku) ja spiruliinaa s-marketin merileväpakasteilla ja merilevärouheella kuiva-ainehyllystä. Onneksi pidän sushityylisistä ruuista joihin merileväjauheet toimii ja maku toimii aamupuurossani.

  Puolen vuoden kokeilulla näillä ravintolisillä ei ole ollut vaikutusta veriarvoihini, otatin alkuun ja nyt uudelleen työterveydessä kattavat veriarvot. Työterveyslääkärini suhtautui myönteisesti ihon hyväksi kokeiluuni.
  Lääkärin arvio otsani aurinkoläiskästä/pottermaksaläiskä, ei vielä ollut aurinkokeratoosi, näistä on ollut apua verraten edellisiin talviin.

  Yhden naisen ihmiskokeet jatkuvat...
  Patykan seerumi ja uusi aurinkohattu, jossa aurinkosuojaus ja parhaat kokeilemani aurinkosuojat luonnollisesti lisäksi.
  Jos joku muu kokeillut/tutkinut, mielelläni kuulisin kokemuksia.

  Vastaa

  1
  1. Oletko kuullut/tutkinut ravinnelisien käyttöä maksaläiskien ja ihon auringon kestoon?

   En maksaläiskien ehkäisyyn, mutta ihon auringonsiedon parannukseen kyllä. Olen itsekin käyttänyt aurinkokapseleita:

   https://karkkipaivablogi.com/2014/08/toimivatko-aurinkokapselit/

   Mulla ei ole aurinkoherkkä iho, mutta karoteenikapselit joka tapauksessa vahvistavat ihon omaa suojaa UV-vaurioita vastaan, kyllä se kelpaa mulle. 😀

   Minulle suositeltiin L-Karnosiinia maksaläiskien poistamiseen (ei pidä käyttää, jos herpesrakkulatyylistä vaivaa). Nyt popsittu tätä ravinnelisää puolivuotta ja talvi tai nää auttaneet.

   Tosi mielenkiintoista! Täytyypä perehtyä jossain vaiheessa.

   Vastaa

   1
 9. ps: tässä postauksessa on valokuva Avenen aurinkovoiteesta. SE on yksi kaikkein paras hikoilevassa/pölyisessä työssä, auringossa.
  Huulilla/korvanipukoilla ei kosmeettisesti miellyttävin, mutta silti toistaiseksi paras löytämäni.
  Tuota ostan aina ja holvaan iholleni.

  Vaatii iholta poistamiseen öljyisen putsarin. Mutta suojaa hyvin. Muualla pärjään mm. korealempparilla.

  Vastaa

  0
 10. Mitä suojakerrointa suosittelet Suomen kesään, mikäli ei oleile keskipäivän auringossa?

  Vastaa

  1
  1. Nykyään asiantuntijasuositus on vähintään SPF 50, olit ulkona mihin aikaan tahansa valoisaan aikaan, ja missä päin maailmaa tahansa. En usko, että kukaan asiantuntija varsinaisesti suosittelisi alempia suojakertoimia parempina jossain olosuhteissa. SPF 50+ antaa parhaan suojan, ja on sen myötä paras ihon terveyden kannalta.

   Ainoa syy valita alempi suojakerroin liittyy yleensä sensorisiin ominaisuuksiin; alemman suojakertoimen voiteisiin mahtuu enemmän hoitavia ja kosteuttavia aineita, ja ne voivat tuntua iholla miellyttävämmiltä ja kosteuttavammilta. Tämä on itsellenikin syy valita SPF 30. Käytän SPF 50 -voidetta ainoastaan hyperpigmentaatioalueilla.

   Mutta muille en ensisijaisesti suosittele, että valitkaa alempi kuin se paras UV-suoja. Jos SPF 50 tuntuu iholla niin epämukavalta, että tiedät, ettei sitä tulisi käytettyä, silloin ilman muuta kannattaa valita sellainen suojakerroin, joka tuntuu niin miellyttävältä, että sitä tulee myös käytettyä. 🙂👍

   Mä muuten itse rusketun vielä myöhäisen iltapäivänkin auringossa. Saan kunnon rusketuksen, vaikka oleilisin auringossa vain kello 16 jälkeen, tämä on tullut todistettua niinä kesinä, kun olen ollut töissä lähes koko kesän ja pässyt ulos vasta klo 16 tai 17 jälkeen. Vaikka UV-säteily onkin miedompaa keskipäivän jälkeen, se vaikuttaa ihoon.

   Vastaa

   1
 11. Hei, mitä mieltä olet Lumenen uudesta päivä voiteesta jossa on suojakerroin 50.Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

  Vastaa

  0
  1. Pika-analyysi kyseisen voiteen UV-filttereistä:

   Avobenzone - yksi vanhimmista UV-filttereistä, erittäin tehokas UVA-filtteri mutta myös tunnettu allergian ja ihoärsytyksen aiheuttaja. Silti yhä suhteellisen yleisesti käytössä, koska on niin tehokas UVAn blokkaamisessa ja uudempia filttereitä edullisempi.

   Uvinul T 150 - hyvä, uuden teknologia UV-filtteri

   Ensulizole - uudehko filtteri, joka ihan ok, mutta siihen liittyy myös potentiaalisia haittoja kuten vapaiden radikaalien muodostaminen iholla.

   Tinosorb S - erinomainen uuden teknologian filtteri

   Octisalate - vanha filtteri joka yksinään aika heikko, mutta vahvistaa muiden filtterien tehoa. Octisalatella on todettu haittoja vesistöille.

   Muuta en pysty vielä voiteesta kommentoimaan, esim. tuntuuko se iholla oikeasti kosteuttavalta, kuten Lumene lupaa, sillä en ole voidetta vielä testannut.

   Vastaa

   3
 12. Garnier Ambre Solaire Invicible protect glow SPF30, onko tämä mistään kotoisin kun on öljymäinen?

  Vastaa

  0
  1. Öljymäisyys ei vaikuta aurinkotuotteen tehoon, tuote voi siis suojata ihoa UV-säteilyltä yhtä hyvin oli koostumus sitten öljymäinen tai emulsiomainen.

   Tässä Garnierin tuotteessa neljä pääasiallista UV-filtteriä ovat vanhan ajan filttereitä ja kolme niistä niitä "pahimpia" (Homosalate, Oktokryleeni ja Avobenzone), joten mikään kaikkein laadukkain aurinkosuojsatuote tämä ei ole.

   Mitä nyt olen markettien aurinkovoidekoostumuksia katsonut, ainoastaan P20 Sensitivessä, LV:n aurinkovoiteissa sekä Änglamarkissa on uuden ajan UV-suojateknologia, ja kaikissa muissa käytetään rinnakkain vanhan sekä uuden teknologian filttereitä, pääpaino vanhoissa filttereissä. (Jotkin esim. Lidlissä ja Normalissa myytävät brändit käyttävät ainoastaan vanhoja filttereitä.)

   Garnierin vartaloaurinkovoiteissa näyttäisi olevan kautta linjan aika huonot filtterikokonaisuudet, mitä tulee filtterien moderniuteen. Heillä on aina ykkösenä noita vanhoja. Niveassa taas on parhaat: Nivean aurinkovoiteiden kärjessä on tyypillisesti uuden ajan filttereitä, ja he käyttävät vanhoja filttereitä ns. kakkosfilttereinä, jotka tukevat voiteen tehoa ja lisäävät stabiiliutta.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)