19.04.2024

Arkiruokavinkki: näin teet tonnikalasta supermaukasta

Tänään taas ruokavälikevennys! ☺️ Jos näin voi sanoa :)

Maanantaina on nimittäin luvassa aikamoinen kosmetiikkapommi, joten hengähdetään tässä välissä... tonnikalan parissa..! 😁

Syön todella paljon tonnikalaa, ja erityisen paljon sitä menee nyt, kun ruoka on niin kallista enkä enää voi syödä yhtä tiheästi tuoretta kalaa. Kala on mun proteiinin lähde nro. 1. (Juusto on kakkonen. 🥰)

Yritän varioida tonnikalaruokia (tämä on toinen suosikkiresepti), mutta eniten tonnaria menee salaatin täytteenä. Se on vain niin helppoa. Päivittäinen purkkitonnikalan maku alkaa välillä vähän tökkiä, mutta tällä niksillä olen saanut tonnikalasta monin verroin maukkaampaa!

Ja se niksi on:

 1. Paista tonnikalaa kevyesti pannussa.
 2. Sekoita tonnikalan joukkoon tujaus majoneesia.

Paistaminen on näistä se tärkein osuus. 🔥

paistettu tonnikala

Tonnikalaa ei tarvitse paistaa pitkään, noin 10 minuuttia riittää. Tonnikala on valmista, kun se on saanut vähän väriä ja näyttää paahtuneelta.

Pointti on haihduttaa tonnikalasta ylimääräistä nestettä, mikä tiivistää tonnikalan makua, sekä tuoda tonnariin paahteista makua. Paistaminen myös poistaa säilyketonnikalasta sen tyypillistä säilykepurkkimaista metallista sivumakua. Just tämä maku on itselläni alkanut tökkimään, ja paistaminen parantaa tonnikalan makua huomattavasti.

Jos käytät vesipohjaista tonnikalaa, lisää pannuun oliiviöljyä, kun vesi on haihtunut tonnikalasta.

Itse paistan tonnikalaa kerralla isomman satsin, laitan jääkaappiin ja annostelen sieltä salaattiin.

paistettu tonnikala

Seuraava niksi on "optional", mutta kannattaa kokeilla, jos tykkäät majoneesista. (Tiedän, että kaikki eivät siedä majoneesia.) Mä olen ihan koukussa tähän!

Sekoitan paistetun tonnikalan joukkoon reilun tujauksen majoneesia, mikä tuo tonnariin täyteläisyyttä ja korostaa makua. Koska tonnikala on (tarkoituksellisestkin) kuivahtanut pannulla, majoneesi palauttaa siihen kosteutta ja muhevuutta, ja paljon paremmalla maulla, kuin mitä tonnarissa säilykepurkin jäljiltä ollut neste tuo.

Reilusti vaan..!:D

Mä itse käytän ainoastaan Hellman'sin majoneesia, sillä siinä on paras ja neutraalein maku. Majoneeseissa on suuria eroja, ja jotkin majoneesit ovat aivan kamalan tunkkaisen makuisia. Parasta majoa saisi toki tekemällä itse, mutta olen laiska ja oikaisen tässä kohtaa.

Annanpa samalla myös vinkin salaattiin. 🙂

Lidlin Deli-kylmähyllyssä on todella hyvä valikoima valmiiksi huuhdeltuja ja edullisia salaattisekoituksia. En ymmärrä, miksi ne ovat Delissä eivätkä muiden salaattien seurassa, ja tästä kummallisesta sijoittelusta johtuen nämä jäivät minulle piiloon ties kuinka pitkäksi aikaa.

Lidlin salaattisekoitukset ovat paljon parempia, kiinnostavampia ja halvempia kuin esim. Prisman salaattisekoitukset. Lidlin sekoitukset maksavat 1,85€ / 185g - 225 g, kun Prismassa vastaavien hinnat ovat 2-3€. (Kun syö tajuttoman paljon salaattia, tälläkin on väliä! 😁) Mun suosikkeihin kuuluu punakaalia ja vuonankaalia sisältävä frisee-sekoitus ja punajuuritikkuja sisältävä sekoitus.

Värikäs ruoka, paras ruoka! Punajuuritikut + eri väriset tomaatit = ilo silmille ja suulle. :)

paistettu tonnikala

Viimeistelen salaattini lähes aina juustolla ja pähkinämurskalla. Murennettu feta ja emmentalraaste ovat suosikkeja, pähkinöistä mantelit ja pekaanit.

Tätä tonnikalasalaattia menee nykyään ainakin kolme kertaa viikossa. 👌 Esimerkiksi tänään söin sitä junassa eväänä. ☺️

Kokeile, ja kohota arkinen tonnikala uusiin sfääreihin!

P.S. Paistettu tonnikala on hyvää totta kai myös lämpimänä. Syön sitä myös höyrytetyn parsa- ja kukkakaalin kaverina. Vahvaa emmentalraastetta päälle, niin ai että..! 😋

20 comments on “Arkiruokavinkki: näin teet tonnikalasta supermaukasta”

 1. Ihanat violetit kumpparit & kaunis Verna-lasi ja tietenkin hyviä ruokavinkkejä.

  Vastaa

  1
 2. Olen yrittänyt opetella syömään ja tykkäämään tonnikalasta. Vielä se ei oikein ole onnistunut. En syö punaista lihaa, kanaa harvoin (mutta pakon edessä enemmän kuin haluaisin) kalaa syön aina kun on varaa ja yleensä ei oikein ole. Yritän keksiä halpoja vaihtoehtoja. Yritän myös pitää huolta ettei paino nousisi, niin suosiolla jätän majoneesit syömättä, vaikka ne ovat todella hyviä.
  Terveellinen ja monipuolinen ruoka on kallista, joka muuta väittää niin todisteet kehiin 🥕🥕🥕

  Vastaa

  0
 3. Tämä kysymys tulee täydeltä kalaummikolta, joka ei ole koskaan syönyt kalaa pahan allergian vuoksi, paitsi kerran vahingossa ja siinä meinasi henki lähteä.

  Myivät kirjolohilasagnea tavallisena, pieni haarukallinen sitä ja se oli siinä. En ollut koskaan syönyt tiskiltä ostettua lasagnea, joten kerta oli sekä ensimmäinen että viimeinen. Meinasi samalla olla viimeinen kerta syödä yhtään mitään 😁

  Mutta siis se kysymys:

  Onko niistä kotimaisista kalasäilykkeistä mihinkään? Olen nähnyt mainoksia, joissa näkyy milloin särkiä ja milloin mitäkin. Vai onko niissä hinta rajoittavana tekijänä?

  Kiinnostaa siksi, että lähipiirissä syödään suht usein sekä tonnikalaa että lohta, ja etenkin hirmu kalliille lohelle olisi hyvä löytää vaihtoehtoja. Tuo tonnikalan paahtamisvinkki oli hyvänkuuloinen.

  Mulla ei siis ole käsitystä kalan tai eri kalojen mausta lainkaan, joten ei myöskään eri säilykekalojen mausta.

  Olen kysellyt lähi-ihmisiltä, miltä kala maistuu, ja vastaukset ovat tyyliin 'noh, kalalta' tai 'ei juuri miltään tai 'ehkä vähän kanalta'. Ota siitä nyt selvää 😄

  Vastaa

  0
  1. Myivät kirjolohilasagnea tavallisena, pieni haarukallinen sitä ja se oli siinä. En ollut koskaan syönyt tiskiltä ostettua lasagnea, joten kerta oli sekä ensimmäinen että viimeinen. Meinasi samalla olla viimeinen kerta syödä yhtään mitään 😁

   Ihan kaameaa..! 😮 Sähän olisit voinut haastaa myymälän oikeuteen tuosta, tai vähintään vaatia jotain korvauksia. Allergiat ovat niin vakava asia, että kyllä ruoat täytyy myydä oikeilla allergeenitiedoilla. Siinä voi todella lähteä henki asiakkaalta jos tiedot ovat väärin. Ihan kamala juttu!

   Onko niistä kotimaisista kalasäilykkeistä mihinkään? Olen nähnyt mainoksia, joissa näkyy milloin särkiä ja milloin mitäkin. Vai onko niissä hinta rajoittavana tekijänä?

   Olen kerran maistanut Järki-särkeä ja maku oli ihan ok, mutta pehmeämpi ja vähän rasvaisempi kuin tonnikalassa.

   Lohelle on todella vaikea (mun mielestä mahdoton) löytää edullisempia vaihtoehtoja. Lohikaloissa on oma tunnistettava makunsa, eivätkä muut kalat sitä korvaa, vaan ovat oma makukokemuksensa. Itse olen siis osittain luopunut lohesta, koska ei vain pysty enää ostamaan sitä samoja määriä kuin ennen. Syön lohta ehkä kerran viikossa tai puolessatoista viikossa, kun ennen söin monta kertaa viikossa.

   Mulle maku on äärimmäisen tärkeä tekijä ruoassa. Olen varmasti siinä suhteessa jonkun silmissä snobi; en syö ruokaa vain ravinnon takia, vaan ruokahetki on aina myös arjen hemmottelua ja hyvän olon hetki. Jos mun lempiruoille ei ole yhtä hyvänmakuista ja mun budjettiin sopivaa vaihtoehtoa, jätän kyseisen lempiruoan pois. Saatan olla ruokahifistelijä, mutta en kuitenkaan sen tason hifistelijä, että pystyisin maksamaan lempielintarvikkeistani mitä hintoja tahansa. Ruoan tulee maistua hyvältä, ja nykyään ostan siis halvempia hyvänmakuisia ruokia - ja syön suppeammin kuin ennen.

   Kala on mun mielestä aivan ylivertaisen hyvänmakuista ruokaa. Rakastan kalaa, ja olisin ikionnellinen, jos pystyisin syömään sitä eri muodoissa vaikka joka päivä.

   Vastaa

   2
  2. Laitoin kyllä noottia kauppaan ja sain muutaman kympin korvauksen. Puoliso säikähti sen verran pahasti, että koko ruoka jäi syömättä, vaikka hän olisi voinut popsia koko satsin 😅

   Oon aina ollut sitä mieltä, että vaikka olen allerginen, omaa ongelmaani en muiden niskaan kaada vaan poistun tilanteesta huomaamattomasti tai en syö jotain tms.

   Mutta vääränä tuotteena myyty ruoka sai jo minutkin tarttumaan puhelimeen, kun pahin oli ohi. Ärsytti todella, kun oli pitkän työpäivän jälkeen kiljuva nälkä ja mukava iltahetki musiikkeineen ja kynttilöineen luotuna ja lopputulos oli mitä oli.

   No, näitä sattuu ja vahinko se oli kaupaltakin.

   Ymmärrän tuon ruokahifistelyn todella hyvin. Olimme sellaisia itsekin puolisoni kanssa. Oli ihan mahtavaa tehdä niin hyvää ruokaa, ettei sellaista saanut mistään ja todella nautiskella siitä ajan kanssa. Yhdessä kokkaaminen, kunnon ruoka ja pitkät ruokailuhetket olivat parasta stressinlievitystä ja parisuhteen hoitoa mitä tiedän. Sitten hän kuoli ja ruokailusta tuli välttämätön paha eikä kokkailu enää kiinnosta. Mutta tuon ruokahifistelyn hyvä puoli on se, että välillä keksii jotain todella uniikkia, joka maistuu aina vaan ja tällaisella foorumilla jaettuna moni muukin pääsee kokeilemaan sitä ja ehkä löytää uuden hittituotteen tai -aterian. Minuakin kiinnosti tämä sinun ideasi, vaikka en voi edes koskea kalaan. Laitoin neuvosi jakoon niille jotka voi.

   Sinä kun rakastat kalaa niin miltä kala maistuu? Siis jos vertaa sitä johonkin toiseen ruoka-aineeseen. Mua tää kiinnostaa aina, mutta ei siihen selvyyttä saa 😄

   Vastaa

   2
  3. Laitoin kyllä noottia kauppaan ja sain muutaman kympin korvauksen.

   🙄 ....olisivat voineet antaa vaikka parin sadan lahjakortin vähintään...

   Sitten hän kuoli ja ruokailusta tuli välttämätön paha eikä kokkailu enää kiinnosta.

   😥😰 Olipa ikävä "käänne" tässä tarinassa. 😔 Olen tosi pahoillani kuullessani tämän.

   Voi ymmärtää, ettei ruokailun merkitys ole sinulle enää entisensä. 😔

   Sinä kun rakastat kalaa niin miltä kala maistuu? Siis jos vertaa sitä johonkin toiseen ruoka-aineeseen.

   Kala on minulle "puhdas" maku. Se maistuu hyvältä, koska siinä maistuu vain yksi raaka-aine, ja kala itsessään on hyvin maukasta miedolla mutta hyvin miellyttävällä tavalla. Kalan maku on hienostunut ja sillä tavalla "puhdas", ettei siihen voi kyllästyä.

   Jos vertaan kalaa kasvisproteiiniin, joka on juuston ohella mun kolmas proteiinivaihtoehto, kasvisproteiinin lähteet eli kaikenlaiset vegepihvit, -pyörykät ja -leikkeleet, maistuvat kalaan verrattuna "epäpuhtaalta". Niiden makumaailma on "sekava", koska niissä on sekoitus lukuisia eri aineita: itse proteiinia, sitten täyteaineita, mausteita, väriaineita, säilöntäaineita, sakeuttajia jne. Vaikka vegeproteiini-ruoissa on ihan hyvänkin makuisia vaihtoehtoja, en voisi kuvitellakaan syöväni niitä joka päivä, koska se makumaailma käy helposti väsyttämään.

   Kalan puhdas maku on kuin sinfoniaa verrattuna kasvispyöryköihin ja -pihveihin. Tofusta puhumattakaan - tofu on maailman tylsimmän makuinen raaka-aine, eikä maistu yhtään miltään ilman taitavaa maustamista. Toisin kuin kala, joka ei välttämättä tarvitse minkäänlaista maustamista. 👌

   (Pavut, joita jotkut kovasti tarjoavat vegeproteiinin vaihtoehtona, eivät ole minulle sitä, sillä niiden proteiinipitoisuus on minimaalinen verrattuna vegeproteiiniruokiin. Papujen maku on ihan jees, mutta mulle ne ovat kasvislisuke, ei proteiinin lähde.)

   Vastaa

   1
  4. Kiitos kalan maun selvityksestä! Tuo on paras analyysi tähän saakka. Puhdas ja hienostunut kuulostaa tosi hyvältä. Ja kiinnostava vertailu muihin proteiinin lähteisiin, noista ei koottua arviointia näe oikein missään.

   Vastaa

   0
  5. Ja kiinnostava vertailu muihin proteiinin lähteisiin, noista ei koottua arviointia näe oikein missään.

   Eipä juuri näe, tosiaan. Valtaosa vegeproteiinista on hyvin kaukana "puhtaasta" ja on hyvin prosessoitua. Minun makunystyröihini vetoaa epä-prosessoimattomuus, varmasti juuri siksi kala on parasta. :)

   (Mutta tiedän, että kalankin tuotantoon liittyy epäkohtia eikä kala siinä mielessä ole suinkaan aina se puhtain vaihtoehto.)

   Vastaa

   1
 4. Älkää nyt hyvät ihmiset ainakaan Norjan kassilohta ostako, jos ette halua tukea kalojen kärsimystä ja ympäristön pilaantumista.

  Vastaa

  1
 5. Hei kiitos, tosi hyvät vinkit!
  Päätin tämän postauksen innoittamana kokeilla sekä tonnikalan paistamista että Lidlin salaattisekoituksia. En ole noita salaatteja ennen huomannutkaan kun eivät ole siinä mistä salaattia normaalisti etsisin. Mutta nyt kiitos tämän postauksen nuo löytyivät ☺️ Tonnikalan lisäksi salaattiin meni mm. kurkkua, tomaattia, oliiveja ja fetaa. Ja feta muuten on myös sun vinkkaama Lidlin feta, se on jäänyt ihan vakkariksi itsellänikin 😋

  Vastaa

  0
  1. 🙏🏻🙏🏻

   En ole noita salaatteja ennen huomannutkaan kun eivät ole siinä mistä salaattia normaalisti etsisin.

   Sama mulla. En tiedä miten kauan näitä on jo ollut olemassa, mutta itse löysin nämä vasta viime vuoden lopulla. Kaikissa muissa kaupoissa salaattisekoitukset ovat siellä missä muutkin salaatit, mutta Lidlillä lienee tässä jokin saksalainen logiikka, joka ei avaudu mulle. 😂

   Ja feta muuten on myös sun vinkkaama Lidlin feta, se on jäänyt ihan vakkariksi itsellänikin 😋

   👌👌

   Vastaa

   0
 6. Tämä tonnikalan paistaminen oli älyttömän hyvä neuvo! Tykkään tonnarisalaatista, mutta se vähän metallinen sivumaku joskus ärsyttää. Eikä tule Lidlissä juuri käytyä, mutta nyt pitää käydä tuota salaattisekotusta ostamassa🙂

  Vastaa

  0
 7. Yksi kerta kerroit miten paistaa purkki herkkusienet. Oli tosi hyvä vinkki, nyt maistuu nekin, äiti tykkäs kanssa. Tonnikala jutskaa testaan ehdottomasti. Seiti kermaviilikastikkeella on mun kalanruoka numero 1.

  Vastaa

  0
  1. 🤗 🤗

   Kyllä asia on niin, että melkein kaikki säilyke- ja pakasteruoat maistuvat paremmilta, kun ne paistaa. 🍳😁

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)