27.01.2024

Talvesta ja matalan kynnyksen Ylläs-kokemuksesta

 

Olin juuri kuusi päivää Ylläksellä. Mua huvittaa ja innostaa minusta viime vuosina kuoriutunut talvi-ihminen – tämä on jotain, mitä en olisi vielä kolmikymppisenäkään odottanut itsestäni. Olen kyllä aina tykännyt talvesta, mutta se on ollut ”vain” se luminen vuodenaika, jolloin pitää pukeutua lämpimästi ja välillä voi bongailla kuvankauniita huurteisia maisemia joita on kiva kuvata.

(Ja tietysti: SE vuodenaika, jolloin on joulu!)

ylläs kokemuksia yllästunturi

Neljä vuotta sitten alkoi talvettumiseni. Päätin omistaa talven 2020 Lapille ja varasin neljä matkaa Lapin kohteisiin. Siitä se alkoi. Ainakin kuvittelen, että talvettumiseni alkoi juuri näistä matkoista. Vaikka nyt kun mietin, niin saattoi olla, että talvinen Sveitsi ja Alpit vuonna 2018 istuttivat siemenen…

Ei eteläisemmänkään Suomen talvissa mitään vikaa ole. Jotain erityistä kuitenkin tapahtui neljä vuotta sitten Lapissa, sillä laitoin silloin sukset jalkaan ensimmäistä kertaa sitten alakouluiän - ja seuraavana vuonna hankin omat. Olen siitä saakka ollut joka vuosi entistä enemmän haltioissani talvesta.

ylläs kokemuksia

Eilen hiihtäessäni Ylläsjärvellä minulle tuli yhtäkkiä mieleen hassu yhdistävä tekijä talven ja Ahvenanmaan välillä. Kun muutin Ahvenanmaalle, tuiki tavallinen arkikin oli minusta kiinnostavaa ja jännittävää, koska se haastoi minua. Ruotsinkielisyys haastoi minua. Kaikki asiat olivat vähän erikoisempia, koska piti selvitä ruotsiksi.

Talvessa on se juttu, että myös se tavallaan haastaa. Siksi siinä on jotain erityistä muihin vuodenaikoihin verrattuna. ”Tavallisissa” asioissa kuten vaikka ulkona (pakkasessa) kävelyssä on jotain palkitsevaa. Jos sulla on liian ohut takki päällä tai villasukat jäivät kotiin, lähimarketissa käymisestäkin voi tulla pienimuotoinen selviytymisreissu, jos saan vähän dramatisoida. :)

Nyt kun olen alkanut harrastaa talviulkoilua, talven jännittävyys on tullut aivan eri lailla esiin. En edelleenkään ole mikään sulava hiihtelijä, ja jo ladulle hankkiutuminen on mulle yhä pieni haaste – tai pieni ihme, ainakin!

Olen kuin turisti, joka on vasta löytänyt kohteen nimeltä Talvi, ja olen ihan tohkeissani. ❤️

ylläs kokemuksia yllästunturi

En ole vuoden 2020 jälkeen päässyt talvi-Lappiin ennen kuin nyt, ja siksi Ylläksen reissu oli kuin mikäkin tunteellinen reunion. Lähdin Ylläkselle sisareni kanssa, joka oli mukana myös kahdella talven 2020 Lapin matkallani. Tasan neljä vuotta sitten ihmettelimme Kakslauttasen kalliita takkapuita..! Tulipahan sekin paikka koettua. Suomen Lapin taika ulkomaalaiselle suunniteltuna - ja hinnoiteltuna.

Tämän kertaisen reissun kohteeksi valikoitui Ylläs oikeastaan vain siksi, että sisareni sai sieltä edullisesti mökin. Ja mikäpä siinä, minulla on Ylläkseltä mukavat muistot, kun kerran kävin siellä osana Carmex-yhteistyötä.

Majoituimme sisareni kanssa Ylläsjärven rannalla. Mökin sijainti oli mainio matalan kynnyksen (autottomalle) tunturilomailijalle; ladut lähtevät melkein mökin pihasta ja Ylläsjärven palvelut samoin kuin julkisen liikenteen bussipysäkit sijaitsevat kilometrin päässä.

Mökki oli kodikas, ei mitään luksusta. Kun tärkeimmät eli takka ja sauna löytyvät, me olemme tyytyväisiä :)

ylläs kokemuksia hiihtoladut

Viikon ohjelma?

Ottaa rennosti, nauttia luonnosta ja hiihdellä. Meidän kohdalla puhutaan nimenomaan hiihtelystä, ei hiihtämisestä, sillä vedämme latuja leppoisaan tahtiin ja teemme lyhyitä 10 kilometrin lenkkejä.

Kun yhtenä päivänä oli -20 astetta ja uskaltauduimme rohkeasti ladulle, lenkki jäi viiteen kilometriin. :) Allekirjoittaneen sormet olivat niin jäässä ekan vartin jälkeen, että näin jo sieluni silmin uutisen Ylläksen Kuukkelissa: ”tamperelaisnaisen sormet amputoitiin kohtalokkaan Äkäslompolon-järven hiihdon seurauksena: lähti jäälle väärän mallisissa hanskoissa.”

(Tällä reissulla opin, että lapaset + rukkaset on parempi valinta hiihtovarusteiksi kuin sormikkaat + paksut hanskat. Sisareni eräopas-ystävä valisti, että lapasissa sormet saavat lämpöä toisistaan, kun taas sormikkaissa ne ovat eristyksissä, ja siksi kylmettyvät nopeammin.)

ylläs kokemuksia

Meillä oli tuuria sään kanssa, sillä kahtena päivänä oli mitä täydellisin -3 asteen hiihtosää, ja kahtena tiukemman pakkasen päivänä oli kaunis auringonpaiste. (Toisena näistä jäädytin sormeni, toisena nenäni…)

Lähdimme päivittäin liikkeelle 11 aikoihin ja palasimme mökille hämärän laskeutuessa viiden kieppeillä. Lounasta emme syöneet (alempaa selviää miksi), mutta pidimme latukahviloissa glögi- ja kahvitauon. Yhtenä päivänä jaksoin pakata eväät mukaan, mutta muuten päivät pärjäsi yllättävän hyvin tuhdilla aamiaisella ja glögillä. 😊

Eräänä iltana saimme hiihtää takaisin upeassa kuutamossa, valo oli aivan maaginen ja maisemat kuin postikortista.

Illat mökillä kuluivat ruokaa laittaessa ja takan ja saunan lämmössä rentoutuen. Olemme sisareni kanssa himosaunojia ja saunassa voi kulua helposti parikin tuntia. Etenkin, kun välillä juoksee ulos kierimään lumessa!

Ruoasta puheen ollen, ravintolaruoan taso Ylläksellä on kamala. ⬇️

Erityisesti lounasruokavaihtoehdot ovat luokkaa hampurilaisia, pizzaa, wingsejä, kanakoreja. Lohikeittoakin saattaa tuurilla löytää, mutta se on lautasellinen perunaa ja pari hassua kalanpalaa.

Tiedän ja muistan, että Lapin rinneravintoloissa on aivan eri tyyli kuin Keski-Euroopan hiihtokohteissa, mutta silti ruoka oli suuri pettymys. Mielessäni kangastelivat Sveitsin rinnekuppiloiden elegantit a la carte -menut ja viinilistat.

Ylläsjärven kylästä löytyi yksi laadukkaamman oloinen illallispaikka, hotelli Aurora Estaten yhteydessä oleva ravintola, mutta siellä ei tarjoilla menua vegaanisena. Sisareni on vegaani, joten tämä paikka ei ollut meille mahdollisuus. Instagramin kautta sain vinkin todella ihanan kuuloisesta yhden pöydän konseptiravintola Elsasta, mutta sielläkään ei vegaaniruoka onnistu.

Paremmat ravintolat jäivät siis odottamaan toista vierailua.

ylläs kokemuksia

Mitä Ylläksellä voi tehdä, jos ei hiihdä tai laskettele?

Ei oikein mitään. Se on myös Suomen hiihtokohteiden ero Keski-Eurooppaan. Meidän tunturikylissämme ei ole itsessään mitään nähtävää, toisin kuin tunnelmaa tihkuvissa alppikylissä. Suomessa kylien rakennekin on aivan erilainen; tunturikylissä ei voi vaellella kujilla ja piipahdella kuppiloissa ja putiikeissa, koska täällä kylät ovat kourallinen harvaan sijoitettuja taloja ja keskusta on yhtä kuin ruokakauppa ja/tai pizzeria-ravintolakompleksi ja sen lähiympäristö.

Se on minusta ainoa tylsä juttu Suomen Lapissa. Tai koko Suomessa, oikeastaan; meillä on vain aivan erilainen taajama-arkkitehtuuri kuin muualla Euroopassa. Siksihän me suomalaiset rakastamme matkustaa Keski-Euroopan historiallisiin kyliin tai Välimeren ihaniin rantakyliin, joissa parin sadan hengen asutuskeskuksissakin on kaupunkimaisesti kehittynyt sydän palveluineen ja vilkkaine kohtaamispaikkoineen. Se on meille eksoottista.

Ja yhtä lailla sitten ulkomaiset turistit tulevat meille kokemaan Lapin autiota villeyttä.

ylläs kokemuksia ylläsjärvi

Ylläsjärven kylän keskusta ja meidän lähikauppa.

Ylläksellä lomaillessa majoitutaan joko tunturin pohjoispuolella Äkäslompolon kylässä tai eteläpuolella Ylläsjärven kylässä. Ylläsjärvellä asuu noin 300 ihmistä ja "kosmopoliittisemmassa" Äkäslompolossa noin 500. Äkäslompolo voi ylpeillä Suomen suurimmalla K-Marketilla: kylän keskustassa sijaitsevan Jounin Kaupan pinta-ala on 2000 neliömetriä ja kaupan sisällä on mm. juusto- & viinibaari. 😄

ylläs kokemuksia ylläs kokemuksia

Puhuimme sisareni kanssa, että tekisimme vuosittaisesta yhteisestä hiihtoreissusta perinteen. ❤️ Se kuulostaa mukavalta.

Lappiin asti ei aina tarvitse lähteä, sillä kaunista talvi-Suomea ja komeita hiihtolatuja löytyy kotinurkiltakin.

Ensi viikolla olen kuitenkin ihmettelemässä hiihtomeininkiä vähän kauempana ja erilaisessa ympäristössä, nimittäin Kreikassa! Raportti seuraa! ☺️

17 comments on “Talvesta ja matalan kynnyksen Ylläs-kokemuksesta”

  1. Lähdetkö Manner-Kreikkaan? Metsovossa on laskettelukeskus. Pysähdyttiin yöpymään siellä yhtenä kesänä automatkalla Pargasta Meteoraan.

    Metsovo sijaitsee sen verran korkealla, että heinäkuun lopussakin oli aika kylmä. Pargan +35 asteen jälkeen n. 10-12 asteen lämpötila tuntui jäätävältä, kun ei ollut paksuja vaatteita mukana. Eipä niitä tajua ottaa Kreikkaan keskikesän hellekaudella. Onneksi hotellihuoneessa oli ihan oikea keskuslämmityspatteri, joka vieläpä toimi.

    Hauska pieni vuoristokylä, jossa kesällä ei tapahtunut juuri mitään, mutta osa ravintoloista oli auki.

    Hotelleja siellä on paljon, joten lienee varsin suosittu talvikohde. Alppikylä kreikkalaiseen tapaan.

    Vastaa

    1
    1. Lähdetkö Manner-Kreikkaan?

      Kyllä, Arachovaan :) Se on ihan lähellä Parnassos-vuoren hiihtokeskusta.

      Olen kuullut Metsovosta, se taitaa olla Arachovan ohella niitä tunnettuja kreikkalaisia talvikohteita. :) Olisi ihana tehdä joskus pidempikin talvireissu ja kiertää Kreikan "alppi"kyliä, mutta tämä haave tyssää siihen, kun en itse aja ja tällainen reissu vaatisi oman auton.

      Vastaa

      3
    2. Ellei löydy kuskia reissukaveriksi?

      Tosin jo kesällä niiden vuorenrinteiden kapeiden ja kiharaisten teiden kautta ajaminen oli hiuksianostattava kokemus, joten talven liukkailla se voi olla suorastaan kauhistuttavaa 😆

      Mikä mahtaa olla kreikkalaisten talvirengastyyppi, jos sellaista edes on?

      Metsovon lähellä oli lumensyvyyttä osoittavat aurauskepit, jotka olivat 3-metrisiä. Jos se kertoo jotain alueen lumitilanteesta, Suomi jää auttamatta kakkoseksi, ainakin Etelä-Suomi.

      Vastaa

      0
    3. Ellei löydy kuskia reissukaveriksi?

      Joo, tätäkin olen pyöritellyt mielessä, mutta aika hankalaa on. Ainoat mahdolliset kandidaatit olisivat joko mun kreikkalaiset ystävät tai sitten mun miesystävä. Kreikan ystävillä ei ole mahdollisuutta ottaa töistään vapaata pariksi viikoksi talvella tällaista reissua varten, ja mun miesystävää taas ei kiinnosta talvimatkailu Kreikassa yhtään. (😅) Itse asiassa olin saanut hänet ylipuhuttua mukaan tälle Arachovan reissulle, mutta lopulta työasiat estivät suunnitelman - ja hän taisi vaikuttaa jopa hieman huojentuneelta. :D

      Tosin jo kesällä niiden vuorenrinteiden kapeiden ja kiharaisten teiden kautta ajaminen oli hiuksianostattava kokemus, joten talven liukkailla se voi olla suorastaan kauhistuttavaa 😆

      Tämä jännittää minua jo bussimatkankin kannalta.... 😬 Ja kyllä, olen todellakin miettinyt, onko autoissa siellä talvirenkaat ja millaiset..! Pakkohan siellä tietysti on olla, ainakin noilla alueilla, joissa on säännöllisesti lunta talvella.

      Vastaa

      1
  2. Syksy ja talvi on parhaita. Myös pukeutumisen suhteen talvi on minulle vuoden helpointa aikaa - kesä taas aiheuttaa vaatteiden osalta aina murhetta, kun ei löydy mitään. Rakastan toppahousuja ja toppatakkeja. <3

    Vastaa

    1
  3. Oltiin nähtävästi just ennen teitä Ylläksellä ja juurikin Ylläsjärven puolella. Kovien pakkasten vuoksi kävin useampaankin otteeseen tunnilla ihanassa joogastudiossa eli kyllä muutakin tekemistä löytyy kuin ulkoilua. Ruokapuolelta lounasvinkki jatkoon: latukahviloiden lounaskeitot vaikuttavat varsin maistuvilta. Aurinkotuvalla oli ainakin bataattikeittoa ja lohikeittoa.

    Vastaa

    0
    1. kävin useampaankin otteeseen tunnilla ihanassa joogastudiossa eli kyllä muutakin tekemistä löytyy kuin ulkoilua.

      Jooga kuulostaakin ihanalta ohjelmalta kovan pakkasen päiviksi! 🤗

      Tuolla "ei ole tekemistä" -kohdalla tarkoitin oikeastaan sitä, ettei kohteeseen varsinaisesti matkusteta muuta kuin hiihtämistä tai laskettelua varten. Kukaan ei matkusta Ylläkselle viettäkseen aikaa Äkäslompolon tai Ylläsjärven kylissä, mutta näin voi tehdä Keski-Euroopan hiihtokohteissa.

      Ruokapuolelta lounasvinkki jatkoon: latukahviloiden lounaskeitot vaikuttavat varsin maistuvilta. Aurinkotuvalla oli ainakin bataattikeittoa ja lohikeittoa.

      Mä taidan olla keskivertoa vaativampi ruokailija, kun keitto ei riitä mulle lounaaksi. Tarvitsen (ja haluan) ruoaltani paljon proteiinia, ja sitä on keitossa aniharvoin. Bataattikeittoon se pitäisi lisätä itse vaikka raejuuston muodossa. Proteiiniton keitto ei vie minulta nälkää. Lohikeitto voi joskus olla hyvää, mutta kokemukseni mukaan se on lähes aina suurimmaksi osaksi perunaa ja seassa hyvin vähän kalaa. Olen ollut tilanteissa, joissa olen kiusallisesti joutunut kaivelemaan keitosta kalanpaloja, kun kauhallisiin ei meinaa millään osua kalaa ja lohta saa etsiä liemestä. 🙈

      Vastaa

      1
  4. Minä tulin 3,5 vuotta sitten Lappiin yhdeksi talveksi tai oikeastaan lukuvuodeksi - ja jäin tänne. En hiihtämisen tai laskettelun takia vaan ihmisten takia.

    Joululoman jälkeen kävelin junalta kotiin (-33 ja 5 km). Puolessa matkassa tuli kyläläinen autolla ja tarjosi kyydin kotiin. Ihan vieras ihminen, mutta tosi mukava yllätys.

    Ja -20 on nykyään normaali talvisää. -30 rupeaa jo paleltamaan. Nyt on harvinaista, kun tammikuussa on plussa-asteita.

    Vastaa

    2
    1. Puolessa matkassa tuli kyläläinen autolla ja tarjosi kyydin kotiin. Ihan vieras ihminen, mutta tosi mukava yllätys.

      Mekin saatiin kokea tällaista Lapin ystävällisyyttä! ☺️ Oltiin kävelemässä autotien vartta mökille tulopäivänä kaikkien kamojen kanssa (mökille ei ollut kevyen liikenteen väylää), kun viereen pysähtyi Kittilän lentoasemalle matkalla ollut bussi. Ovi avautui ja kuski kysyi, minne asti olimme menossa. Sanoimme, että vain kilometrin päähän ja kyllä tämä tästä hyvin taittuu, mutta kuski sanoi että hypätkää kyytiin, apu se on pienikin apu! 😊 Päästiin sitten bussin kyydissä seuraavaan risteykseen. <3

      Ja -20 on nykyään normaali talvisää.

      Mua on mietityttänyt tämä sää ja hiihtoturistit, kun onhan -20 - 30 -asteessa jo oikeasti aika ikävä ja vaikeakin hiihtää, kun ei luista hyvin. Kysyin sitten ylläsjärveläiseltä, hiihtävätkö ihmiset tosissaan -30-asteessa. Rouva vastasi, että paikalliset eivät, mutta turistit saattavat yrittää. Hänen mukaansa paikalliset eivät lähde laduille jos on -20 tai kylmempi. -15 oli tämän rouvan raja. :)

      Nyt kun on ollut näitä megapakkasia, niin ihmettelen, mitä turistit tekevät Lapissa..? Ja kun Lapissa muutenkin on säännöllisesti -20 asteen talvisäät, niin hiihtävätkö turistit ihan rutiinilla sellaisessa pakkasessa..?

      Vastaa

      1
    2. Joka vuosi mietitään, mikä saa hiihtolomalaiset tulemaan tänne vuodesta toiseen. Ei ole mitenkään poikkeuksellista että hiihtolomaviikot (8-10) pakkanen pyörii -20 tuolla puolen. Omien lomien ajankohtaa on jopa mietitty, että miten olisi viikko pääsiäisen yhteydessä, kun säät ovat kivemmat ja rinteissäkin on pienempi tungos.

      Toki täällä asuvana voi säät valita ja niitä kivojakin säitä riittää. Esim. tänään -3 ja aurinko paistaa. Tosin taitaa mennä plussalle iltapäivästä.

      Vastaa

      0
    3. Mulle jäikin edellisestä Ylläksen visiitistä (Carmex-reissu vuonna 2017) mieleen, että maalis-huhtikuuta ja pääsiäistä pidettiin parhaana sesonkina tulla hiihtämään. Nyt ymmärrän sen paremmin, kun tuli koettua tammikuun kylmyys ja lyhyet päivät (tai voihan pimeässäkin tietysti hiihtää jos haluaa :D Tuurilla kuutamossa..!) Ja mulle ei sattunut edes -30 säitä. -22 oli jo riittävän kylmä...! 🥶

      Kun neljä vuotta sitten löysin esim. Rovaniemen jäähotellista suhteellisen edullisen huoneen ja sitä selitettiin "low seasonilla" mitä ihmettelin, niin en ihmettele sitäkään enää... 😅 Low seasonin merkityksen ymmärtää kunnolla vasta, kun tulee tänne nimenomaan ulkoilemaan.

      Vastaa

      0
    4. Turistit shoppailee meillä kun on kovat pakkaset. Eli jounin kauppa, mailan putiikki, jounin kauppakeskuksen lumi-mari, alava ja wood jewel, lisäksi löytyy sport corner ja Äkäslompolon sportshop ja lumiperhonen.
      Toki ulkomaalaiset tekee suuniteltuja retkiä vaikka pakkanen olis -35.
      Suomi turisti hengaa mökillä tai etsii itsensä syömään paikallisiin ravintoloihin. E esim. Via tribunali on laadukas pizzeria. Myös arctic skylight lodgen ravintola on tasokas.
      Myös eri latukahvilat esim solmu on saavutettavissa ilman hiihtämistä jos vain on autolla liikkeellä.
      Lisäksi snow village kerää väkeä.

      Ylläsjärven tarjonta on tosiaan hieman pienempää kuin äkäslompolon

      Silti kaipaisin meille myös vähän enemmän tekemistä jos et ole hiihtäjä/laskettelija tai kesällä halua valloittaa metsiä pyörällä.

      Vastaa

      0
    5. Makuja on monenlaisia, mutta esimerkiksi itselleni Äkäslompolon shoppailumahdollisuudet ovat sen verran tylsiä, että en jaksaisi viettää aikaa kaupoissa. Ne ovatkin toki varmasti suunnattu eniten ulkomaisille turisteille, kuten sanoitkin. Minua kiinnostavat matkakohteissa tunnelma ja maisemat, ei kaupat.

      En odota Suomen Lapin kohteilta kylätunnelmaa koska suomalaisena tiedän, millaisia pienet taajamat meillä ovat tyyliltään. Silti sitä tulee aina mietittyä, miten paljon antoisampi Lapin reissu voisi vielä olla, jos kylätkin olisivat idyllisiä kohteita jotka itsessään toisivat oman lisäarvonsa.

      Suomessa myös välimatkat ovat oma juttunsa. Esimerkiksi päästäkseen Ylläksen kylistä Arctic Sky Lodgeen tarvitsee auton, tai taksin. Minulle vinkatun Elsa-ravintolan kohdalla sama juttu. Siinäkin on oma tylsyytensä - ja tietysti menoeränsä. Olisi mukavaa, jos kohteet olisivat saavutettavissa myös ilman autoa saapuvalle vierailijalle. Mutta Lapissa oma auto on aika lailla must, jos haluaa saada irti kaikkein eniten.

      Vastaa

      0
  5. Ihania kuvia ja juttuja reissusta! 😊 Tämä talvi on tuntunut ihan superpitkältä, kaamos ei ole oikein miun juttu - nyt joulu- tammikuussa olisin voinut vain nukkua, kun väsyttää niin paljon. Jatkuvasti tulee lisää lunta ja kovia pakkasia, mut kevättä odotellessa! ^^

    Vastaa

    1
    1. Minusta talvi "vasta" alkoi 😆 Ja nyt on ihan tylsää, kun on yhtäkkiä vesikelit (ainakin Tampereella).

      No, Marianna juuri laittoi viestiä, että Ateenaan on huomiseksi luvattu lunta, sopii mulle! 🤗

      Vastaa

      1
    2. Hahah, apua :D Joo, sielläpäin Suomea on talvi ollu lyhyempi. Täällä Itä- Suomessa pysyvät lumet tuli jo lokakuussa, eikä oo normaalisti ollut noin 20 asteen pakkasia lähes koko ajan loka- marraskuusta lähtien. Yleensä noi pakkaset tulee vasta tammi-helmikuussa, mut nyt tammikuussa mentiinkin jo 30-38 pakkasissa reilu viikko 🙈😮‍💨 Nyt onneks hetken aikaa vähän lauhempaa, niin on mukavampi ulkoilla, eikä tarvii taloa lämmittää päivittäin. 😊

      Vastaa

      0
    3. Joo, voin kuvitella että sinun suunnallasi on vielä ihan erilainen talven kokemus..! 😅 Mä en ole toistaiseksi vielä "päässyt" tänä talvena -30 asteeseen..! :D

      Vastaa

      1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (54)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat