23.05.2023

Romanttinen Fourni pursuaa kukkia, lämpöä ja kauneutta

Mikä vastakohta.

Romanttinen Fourni, Kreikka

Saapuessani Ikarian jälkeen naapurisaari-Fournille tuntui, kuin olisin tullut toiseen maailmaan. Uskomatonta, miten suuri ero voi olla kahden saaren tunnelmassa.

Romanttinen Fourni, Kreikka

Fournin pääkatu lumoaa tunnelmallaan

Perinteistä kreikkalaista elämää vaaliva Fournin saaren pääkylä Fourni Korseon on suunnilleen kaikkea, mitä Ikarian Agios Kirykos ei ollut. Fourni on eloisa, idyllinen, avara, valoisa, ystävällinen ja upeana yllätysbonuksena kylästä löytyy koko Kreikan romanttisin katu. 😍

Fournilla näkee välittömästi, että kylästä pidetään huolta ja täällä ymmärretään estetiikan ja viihtyvyyden päälle. Kadut ovat puhtaita ja siistejä, talot hyvin kunnostettuja, kahvilat kutsuvia ja kaikkialla pursuaa kukkia.

Fourni, Kreikka

Paikalliset vaikuttavat myös paljon ulospäinsuuntautuneemmilta ja sosiaalisemmilta kuin naapurisaarella. Ikarian pääkapungissa kahvilat olivat hiljaisia ja ulkona näki hyvin vähän ihmisiä. Fournilla kuppilat ovat täynnä kyläläisiä ja kaikkialta kuuluu naurua ja rupattelua.

Miniatyyrimaisella, itkettävän suloisella keskusaukiolla lapset leikkivät ja aikuiset juovat kahvia paikallisen leipomon puisissa pöydissä.

Kaiken lisäksi majapaikkani osoittautui ihanimmaksi, missä olen koskaan Kreikassa yöpynyt.

Voisin omistaa oman postauksen pelkästään tuolle vuokrahuoneistolle, herranjestas, miten viihtyisä ja upeasti laitettu paikka - jo pelkästään kämpän valaistukseen oli epäilemättä käytetty valaistus- ja sisustussuunnittelijaa. Mullekin kelpais kyseinen tyyppi tekemään valot mun kotiin! 🤩

Fourni, Kreikka

Ikarian spookyn tunnelman jälkeen tuntui, kuin olisin Fournilla päässyt johonkin värejä, valoa ja positiivisuutta tulvivaan puutarhamaisen kylän muotoiseen parantolaan.

Tunsin täyttyväni ilosta ja hyvästä olosta. Apua miten ihana paikka!

Fourni, Kreikka

Uudelle saarelle saapuessa ei koskaan voi ennalta tietää, miltä siellä tuntuu. Vaikka olisi katsonut kuinka paljon kuvia netistä. Fourni on minulle yksi upeimpia yllätyksiä, joita olen ikinä Kreikassa kohdannut.

Ja: saari ei ole yhtään turistillinen.

Joskus katsellessani turistillisemmilla saarilla kaikkia kauniita värejä, vastamaalattuja ikkunan karmeja ja strategisesti sijoitettuja kukkaruukkuja mietin, luodaankohan tämä "näyttämö" yksityiskohtineen lopulta suureksi osaksi turistien takia, jotta turistit saisivat täällä kauneuden elämyksiä ja haluaisivat palata. (Santorinin Oia on yksi kylän kokoinen esimerkki tällaisesta kehityksestä.)

Se mitä näin Ikarialla oli omiaan vahvistamaan tätä fiilistä; Agios Kirykos ja Therma ovat molemmat aika rapistuneita ja ränsistyneitä kyliä, eikä siellä millään tapaa tule tunnetta, että ympäristöstä haluttaisiin huolehtia viihtyvyyden näkökulmasta. Nämä paikat eivät ole turistillisia, joten ehkä paikalliset on vain, ”why bother”.

Fourni, Kreikka

Fourni osoitti, ettei ajatukseni pitänyt paikkaansa. Fourni on Ikariaakin epäturistillisempi ja paljon pienempi, mutta täällä paikalliset pitävät huolta kotikylästään ja pitävät sen kauniina - itseään varten. ❤️

Harvassa kylässä olen nähnyt näin paljon istutuksia, kukkaruukkuja, kukkivia pensaita ja bougainvilleoita ryöpsähtelemässä joka kulmalla. Toki kevätkauden vehreyskin vielä toi lisänsä kasvillisuuden väriloistoon.

Ja entäs kylän pääkatu...! Se on romanttisuudessaan aivan ällistyttävä. Kaariksi taivutetut puut ovat silkkiäis- eli mulperipuita (- niistä muuten saa ihoa vaalentavaa kosmetiikan raaka-ainetta..! ;))

Kyllä vain mieli ja sielu lämpenee tällaisessa paikassa kävellessä. Tulee niin hyvä olo kun näkee ihmisten olevan ylpeitä kotiympäristönsä idyllistä ja vaalivan sitä.

MIKÄ FOURNI?

Fourni on usean pienen saaren muodostama saariryhmä Samoksen ja Ikarian välissä. Isoimmat saaret ovat Thymena, Agios Minas ja pääsaari Fourni. Vain Thymena ja Fourni ovat asuttuja, ja kyliä on yhteensä kolme. Koko Fournin saarilla asuu 1320 asukasta, joista 1200 pääkylässä Fourni Korseonissa (puhekielessä vain Fourni).

Fournin pääelinkeino on kalastus, ja kesäisin tuloja tulee jonkin verran matkailusta. Saarella ei ole järjestäytynyttä turismia, mutta Fourni Korseonista löytyy useita vuokrahuoneistoja ja yksinkertaisia hotelleja.

MITEN FOURNILLE PÄÄSEE?

Fournille pääsee Suomesta helpoiten ottamalla lomalennon Samokselle. Samoksen Karlovasista on useita viikottaisia laivayhteyksiä Fournille, matka kestää kaksi tuntia.

Toinen tapa on lentää Ateenaan ja ottaa Pireuksesta Pohjois-Egean saarille suuntaava lautta. Yhteyksiä on 2-3 viikossa ja matka Pireuksesta Fourniin kestää välietapeista riippuen 7-9 tuntia.

Kolmas vaihtoehto on lentää Rhodokselle. Rhodokselta on kesäkaudella yksi suora laivayhteys viikossa Fournille, tai sitten voi hankkiutua Rhodokselta Kosille, josta yhteyksiä on kesäisin 2-3 viikossa.

Tätä kirjoittaessani mun matka on jo jatkunut Samokselle.

Mutta Fournin vierailu ei todellakaan jäänyt viimeiseksi saarella. 🙏🏻❤️

*

P.S. Tuo keltainen ovi kuului yhdelle Fournin "naapureistani". Kuljin aina tästä ohi matkalla kylään ja ihastelin söpöjä kissoja; emo ja kaksi pentua. Erään kerran palatessani kylältä keltaovisen asunnon asukas, suunnilleen minun ikäiseni nainen, istui terassillaan. Tervehdimme toisiamme, niinkuin täällä Fournilla moni tervehtii vaikkei tuntisikaan vastaantulijaa, ja pysähdyin juttelemaan naiselle.

Kävi ilmi, että nainen on kotoisin Kreetalta ja muuttanut Fournille töiden perässä. Hän on ammatiltaan matematiikan opettaja. Nainen kutsui minut sisään kahville ja keitti meille vahvat kreikkalaiset kahvit - tiedättekö, sellaiset, jossa purut jäävät paksuna tahnana kupin pohjalle. (Hyvää, mutta erikoista!)

Juttelin kreetalaisen opettajan kanssa toista tuntia siinä kahvien ääressä. Nainen kertoi halunneensa töihin pienelle saarelle ja pieneen kouluun, ja niin hän päätyi Fournille. "Olen ikionnellinen, että Fournista tuli kotini", nainen sanoi. "Aina palatessani muilta saarilta ajattelen, olen onnekas, kun asun täällä!"

Juttelimme Kreikan kulttuurista, saarista, Fournin historiasta, Suomen hintatasosta ja kissoista. Kävi ilmi, että oven edessä asuva emokissa on katukissa, joka oli päättänyt tuoda pentunsa naisen luokse. Eräänä päivänä se vain oli naisen ovella juuri synnyttämiensä pentujen kanssa. Nainen on pitänyt kissoista siitä saakka huolta. Hän kertoi, että Samoksen ja Ikarian eläinsuojeluihmiset käyvät pari kertaa vuodessa steriloimassa kissoja Fournilla, mutta se ei tietenkään riitä estämään katukissapopulaatioiden lisääntymistä.

Kun tein lähtöä ja kerroin olevani menossa vielä kauppaan ostamaan aamiaistarvikkeita, nainen tarjosi minulle omia ruokiaan. "Mitä tarvitset? Leipää, munia? Minä voin antaa, niin ei tarvitse enää sen takia mennä kauppaan."

Kieltäydyin eleestä liikuttuneena.

Kreetalainen matematiikanopettaja kahveineen ja pelastamine kissoineen jää yhdeksi Fournin lämpimistä muistoista.

 

16 comments on “Romanttinen Fourni pursuaa kukkia, lämpöä ja kauneutta”

 1. Hei Sanni, kerrohan, onko nyt ollut eroja ravintoloiden ruoissa? Saiko Ikariassa yhtä maistuvaa ruokaa kuin muualla? Entä miten Fournissa? Hintataso ravintoloissa ja kaupoissa kiinnostaa myös.

  Vastaa

  0
  1. Moikka Annukka,

   Söin Ikarialla vain kaksi kertaa ravintolassa joten kokemusta ei ehtinyt hurjasti syntyä, mutta ne ruoat jotka söin, olivat erinomaiset. Therman rantatavernassa syömäni grillatut sardiinit olivat aivan ensiluokkaisia. 👌

   Fournissa söin myös vain kahdesti, ja ruoka oli perushyvää tavernaruokaa (ei mitään ylivertaista). Fournista voi todeta, että annokset siellä olivat todella paljon suuremmat kuin mihin olen Kreikassa tottunut. Tilasin Kalo Kardian tavernassa mustekalaa, ja annos oli niin hervoton että se oli jo absurdia, nyt en liioittele. Mustekala on kallis ruoka Kreikassa ja yleensä yksi lonkero maksaa 13-15€. Syön mustekalaa Kreikassa tosi paljon joten hinta- ja annoskoko on hyvin tiedossa. Kalo Kardiassa mulle tarjoiltiin kolme jättimäistä lonkeroa ja hinta oli 12€. Kun annosta tuotiin pöytään sanoin suoraan, että tässä on nyt aivan liikaa ja pyysin tavernan isäntää palauttamaan osan takaisin keittiöön. Siinä oli siis 2-3 ihmisen annos, en edes käsitä mitä tavernan isäntä ajatteli tuodessaan sitä yhden pienen naisihmisen syötäväksi. Kamala ajatus heittää ruokaa hukkaan.

   Hintataso kaupoissa on aika lailla sama ympäri Kreikkaa (elintarvikkeet täällä ovat yllättävän kalliita), mutta ihan pienillä saarilla elintarvikkeet ovat rajallisen saatavuuden vuoksi kalliimpia ja turistillisissa kohteissa taas huomaa, että esim. vesipullot on hinnoiteltu tuplasti tai triplasti normihintaan verrattuna.

   Esimerkki: 500 g pänikkä mun lempijogurttia maksaa isojen kylien isoissa ruokakaupoissa 2,80€, pienten saarten pienissä minimarketeissa hinta on 4,20€ tai jopa lähelle 5€.

   6-pack kananmunia voi maksaa 1€ tai 2,50€ riippuen saaren ja ruokakaupan koosta. Mitä pienempi minimarket ja mitä pienempi saari, sitä kalliimmat hinnat.

   Mutta hämmentävää kyllä, elintarvikkeiden hintataso yleisesti Kreikassa on kallis, enkä käsitä logiikkaa siinä, että suhteessa ruokakauppojen hintoihin ravintolaruoka taas on todella halpaa. Olen ihmetellyt tätä jo 10 vuotta. Ruokakaupassa purkki tonnikalaa voi maksaa 5€ (not kidding), ja ravintolassa taas voit ostaa tonnikalasalaatin hintaan 6€.

   Vastaa

   0
 2. Hienoa, että pääsit matkailumieltäsi parantelemaan ihanalle pikkuiselle Fournille! Ehkä vielä palaat sinne, niin meille on käynyt, että kaipuu takaisin jäi.
  Samoksen Kokkarissa pankkiautomaatti sivukujalla söi pankkikorttini! Nyt käytän vain pankin yhteydessä sijaitsevaa automaattia. Hyvää jatkoa Samoksella!

  Vastaa

  0
  1. Samoksen Kokkarissa pankkiautomaatti sivukujalla söi pankkikorttini!

   Voi ei..! Tämä on kyllä ikävää.!

   Tästä syystä itsekin käytän vain pankkien yhteydessä sijaitsevia automaatteja.

   (Muuten - en tiedä huomasitko vastaukseni aiempaan kommenttiisi, mutta en löytänyt sähköpostiasi.)

   Vastaa

   0
  2. Se sähköposti oli juuttunut jonnekin matkalla, lähetin sen uudelleen. Kysyit vaikutelmiamme Evdilonista. Ehkä vähän eloisampaa oli siellä kuin pääkaupungissa.
   Olitpa löytänyt ihanan majapaikan Fournilta! Me olemme asuneet aina Toulassa. Kiva rauhallinen uimaranta löytyy, kun lähtee Toulan jälkeen mäkeä ylös ja sitten alas. Toki sataman lähelläkin uidaan kuten kuvastasi näkyikin.

   Vastaa

   0
  3. Se sähköposti oli juuttunut jonnekin matkalla, lähetin sen uudelleen.

   Ei näkynyt vieläkään mun sähköpostissa. Laitatko mulle vaikka IG:n puolella viestiä niin laitan sulle mun henk.koht. sähköpostiosoitteen. Ehkä tuossa blogin Hotmail-osoitteessa on jotain vikaa. 🤔

   Me olemme asuneet aina Toulassa. Kiva rauhallinen uimaranta löytyy, kun lähtee Toulan jälkeen mäkeä ylös ja sitten alas.

   Näinkin Toulan :) Tarkoitatko tuolla rannalla Kampin rantaa..? Näkyy kartassa.

   Mun majapaikan omistaja sanoi, että kun kävelet tuota kylästä lähtevää rannikkotietä (just Toulasta eteenpäin) niin "siellä on vaikka kuinka paljon kivoja uimarantoja". Kävelin ehkä kilometrin ylöspäin, eikä matkalla näkynyt kuin jyrkkää kalliopudotusta mereen. Mietin, että taisi olla vähän pidempi matka sille lähimmälle rannalle (siis poislukien kylän oma vaatimaton rannanpätkä).

   No, seuraavalla Fournin vierailulla sitten uusi yritys :)

   Vastaa

   0
 3. Miten ihana kertomus ja kuinka kauniita kuvia! Rakastan bougainvilleoita, ne on kaikkein kauneimmat köynnökset mitä tiedän.

  Jos lomahuoneistostasi on kuvia ja kerrottavaa ja jaksat tai ehdit tehdä jutun niin varmasti luen.

  Vastaa

  0
  1. Moikka jil!

   Bougainvilleat ovat tosiaan ihan mielettömiä..! 💕💕

   Jos lomahuoneistostasi on kuvia ja kerrottavaa ja jaksat tai ehdit tehdä jutun niin varmasti luen.

   Postauksessa näkyy pari kuvaa huoneistostani, mutta tulen kenties tekemään myöhemmin jonkin koontijutun kaikista tämän matkan majoituksista. Mua kiinnostaa nykyään majoitus ihan eri lailla kuin ennen :)

   Vastaa

   0
 4. Hei kiitos vinkistä, tuli täydelliseen aikaan! Olen varaamassa parin viikon reissua Kosille & Tilokselle elokuussa, ja lautta-aikataulut passaa hyvin joten taidan mennä vielä samalla reissulla pariksi päiväksi Fournille <3 Jos jossain vaiheessa kerkeet laittamaan tuon majoituksen yhteystiedot, arvostaisin kovasti! :) Ja nopea kysymys - teet töitä sieltä käsin, itsekin tekisin muutaman etäpäivän. Onko netti noilla pienemmillä saarilla yleensä tarpeeksi hyvä / nopea, tai onko sähkökatkoja tms ollut…? Kiitos! :)

  Vastaa

  0
  1. Olen varaamassa parin viikon reissua Kosille & Tilokselle elokuussa, ja lautta-aikataulut passaa hyvin joten taidan mennä vielä samalla reissulla pariksi päiväksi Fournille <3

   Mahtavaa! 🙏🏻👍

   Jos jossain vaiheessa kerkeet laittamaan tuon majoituksen yhteystiedot, arvostaisin kovasti! :)

   Tässä paikan omat sivut sekä TripAdvisorin arvioita:

   http://www.fourni-patrasrooms.gr/?lang=en

   https://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g735187-d1804768-Reviews-Patras_Apartments-Fourni_Fourni_Korseon_Northeast_Aegean_Islands.html

   Omistajilla on sekä yksinkertaisempia huoneita ("Patras Rooms") että noita isompia ja remontoituja huoneistoja ("Patras Apartments"). Mä majoituin Apartmentissa :)

   Ja nopea kysymys – teet töitä sieltä käsin, itsekin tekisin muutaman etäpäivän. Onko netti noilla pienemmillä saarilla yleensä tarpeeksi hyvä / nopea, tai onko sähkökatkoja tms ollut…?

   Suurimmaksi osaksi netti toimii tosi hyvin. Ironista kyllä, nettiyhtys on aina huonompi hotelleissa kuin vuokrahuoneistoissa. 🙄 Ilmeisesti vuokrahuoneistojen omistajat panostavat enemmän nettiyhteyteen kuin hotellit. Tämä on ollut ihan säännöllisesti toistuva juttu. Nytkin mun Samoksen hotellissa joudun käyttämään oman puhelinliittymäni nettiä, hotellin Wifi toimii ainoastaan hotellin ulkoisissa tiloissa mutta ei huoneessa.

   Vastaa

   0
 5. thank you for your kind words, me end my cats are grateful. Hope to see you soon back in Fourni.
  Maria Mathioudaki, math teacher-cat owner

  Vastaa

  1
  1. Oh my gosh, you found your way here..! ☺️ Thank you again for our lovely discussion, it was such a pleasure!

   I'm sure we will meet again..! Give the cats a cuddle from me!

   Vastaa

   1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)