25.05.2023

Tapaus Pserimos: eli miten vaikeita tietyt asiat ovat Kreikassa

Tapaus Pserimos.

Täydellinen esimerkki siitä, miten vaikeaa matkayhteyksien selvittely ja suunnittelu voi Kreikassa joskus olla. Ilmiö on tullut minulle hyvin tutuksi viimeisen 10 vuoden aikana, ja vaikka olen tottunut asiaan ja hyväksynyt, että Kreikassa vain on näin, yhä se hämmästyttää.

Oman sekavan ja monimutkaisen keissinsä muodostavat Kreikan kaupunkien ja provinssien väliset bussiyhteydet, joita on lähestulkoon mahdoton selvittää etukäteen. Tämän kirjoitukseni aiheena ovat kuitenkin laivayhteydet, ja tarkemmin sanottuna virallisen liikenteen ulkopuolella olevien pienten saarten yhteydet.

 

Pserimos on pieni saari Kosin ja Kalymnoksen välissä. Asukkaita saarella on noin 80 ja se on niin pieni, ettei saarella käsittääkseni ole edes kunnollista kylää. Silti - Pserimokselle voi varata pakettimatkan (!) ja saarella on charterlomahotelleja.

Johtuen tästä(kin), olen ollut Pserimoksen suhteen todella utelias. Mikä tekee 80 ihmisen saaresta sellaisen, että sinne on kehittynyt järjestäytynyttä turismia..? Pserimoksella on jopa all-inclusive-hotelli! Tällä matkalla halusin vihdoin ottaa selvää, mikä Pserimos on oikein laatuaan.

Tämä pieni saari on nimeltään Kastellorizo

Apollomatkojen sivulta:

"Tekemistä Pserimoksella
Pserimoksella ei ole ajoneuvoja eikä katuja, vaan matka taittuu täällä jalkaisin. Voit vaeltaa oliivilehtojen läpi kukkuloilla, nähden pieniä kirkkoja. Matkan päätteeksi on mukava pulahtaa kirkkaaseen mereen. Ilmassa tuoksuu timjami ja hiljaisuudessa arjen huolet unohtuvat."

Yritykset googlata ennakkoon laivayhteyksiä Pserimokselle eivät tuottaneet mitään tulosta, eikä sähköposteihini vastattu, kun lähetin pserimoslaisille hotelleille kyselyjä. "Hei, miten teille pääsee omatoimisesti?"

Netistä löytyy sivuja, jotka ohjaavat Pserimokselle liikennöivien laivayhtiöiden sivuille, mutta kun menet laivayhtiön sivulle ilmeneekin, ettei mitään yhteyttä ole.

Tiesin, ettei Pserimokselle ole ns. virallisia laivayhteyksiä. Kaikki Kreikan viralliset ja säännöllisen aikataulun mukaan vuoden ympäri tai sesongeittain kulkevat reittiliikenteen aikataulut löytyvät verkosta, esimerkiksi kreikkalaisten matkatoimistojenkin käyttämältä Openseas-sivustolta.

Silloin kun laivayhteys ei löydy Opeanseas'ista (tai muulta luotettavalta laivaliikennesivustolta), voi päätellä, että liikenne kyseiselle saarelle hoituu joko taksiveneellä tai paikallisen pienen yhtiön toimesta. Tällaisia pikkuisia saaria vailla virallista yhteyttä on Kreikan saaristossa valtavasti.

Koska Pserimos sijaitsee Kosin ja Kalymnoksen välissä, oli selvää, että yhteys kulkee jommalta kummalta saarelta. Apollomatkojen pakettimatkalla yhteys kulkee Kosin kautta, ja Apollo järjestää itse lomalaisilleen kuljetuksen kohteeseen.

Okei. Selvittäisin yhteydet Kosilla.

Kosin päiväristeilyillä on vahva piraattiteema

Kosin matkatoimistoissa selvisi, ettei asia ollutkaan selvä edes Kosilla - vaikka yhteys Pserimokselle todella on olemassa Kosin Mastiharin satamasta.

Ensimmäisessä matkatoimistossa ei osattu sanoa muuta kuin vinkata Kolmen saaren huviristeilyistä, joita tehdään Kosin kaupungista Pserimokselle ja kahdelle muulle saarelle. Mutta en halunnut millekään piraattiristeilylle Jack Sparrow'n ja kumppanien seurassa (pysähdys Pserimoksella vain tunti), minä olin menossa Pserimokselle yhdeksi tai kahdeksi päiväksi.

Toisessakaan toimistossa ei osattu auttaa, mutta vinkattiin toimistosta, jossa ehkä osattaisiin.

No, sinne sitten.

Tässä toimistossa virkailija ilokseni vastasi myöntävästi kysymykseeni, "Do you have information about boats from Mastihari to Pserimos?"

Mutta.... en saanut virkailijalta laivan aikataulua. Sen sijaan virkailija soitti puhelun ja kertoi; "Huomenna olisi yksi yhteys ja seuraava on sunnuntaina. Kummanko haluat varata?"

Sanoin, että en halunnut varata juuri nyt kumpaakaan. Halusin vain tietää, milloin laiva kulkee, jotta voin suunnitella matkaani. Virkailija vastasi: "Okei, tule sitten uudestaan kun tiedät, milloin pääset lähtemään, niin varataan sinulle lippu.

Toistin, että olisin vain halunnut saada laivan aikataulun. Mutta virkailija katsoi minua hymyillen silmiin ja sanoi, "Tule uudestaan kun pääset lähtemään, niin varaan sinulle lipun."

Olin niin häkeltynyt, että en osannut enää jatkaa keskustelua. Rouva ei selvästikään aikonut antaa minulle Mastiharin laivan aikataulua. Päättelin, että hän halusi varmistaa saavansa varauksesta tulevan komission omalle toimistolleen, eikä siksi halunnut antaa minulle avaimia omatoimiseen etenemiseen.

Kimpaantuneena päätin lähteä itse Mastiharin kylään selvittämään aikatauluja. Johan nyt on kumma!

Ylipäänsä tuntuu käsittämättömältä, ettei Kosin kaltaisen hyvin matkailullisen saaren pääkaupungissa muka yleisesti tiedettäisi saaren toisesta satamasta lähtevien laivojen aikatauluja.

Mutta – Kreikassa jotkin asiat toimivat juuri näin. Siinä missä meillä Pohjoismaissa on totuttu yleishyödyllisen informaation laajaan saatavuuteen, ja että käytännössä ihan kaiken liikenneyhteyksiin ja matkailuun liityyvän tiedon löytää netistä, Kreikassa informaatio on usein hyvin paikallista. Jopa niin paikallista, että 20 kilometrin säteellä toisistaan sijaitsevien paikkakuntien välillä ei välttämättä tiedetä toisen kylän bussi- tai laivaliikenteestä. Kreikassa saa hyvin tyypillisesti vastauksen; ”En tiedä, kysy paikan päällä”. Hyvin yleistä on myös se, että tieto ei ole netissä vaan asianomaisille täytyy soittaa tai kysyä suoraan henkilökohtaisesti.

Selvä, kysytään sitten paikan päällä.

Hurautin bussilla puolen tunnin matkan Mastiharin kylään.

Ihan bussipysäkin vieressä oli laivayhtiön pömpeli. Information – Tickets.

Menin kioskille. Se oli kiinni ja ikkunassa kyltti: ”Ticket Sales at the Issue Ticket Booth in the Port”. Ikkunassa oli myös kaksi aikataulua, toinen kreikaksi, toinen englanniksi.

Ticket sales -lapun nuoli osoitti kadun toisella puolella olevan tavernan suuntaan, ja tavernan sisäänkäynnin yläpuolella olikin kyltti ”Speed Boat To Kalymnos, Info here”. Kalymnokselle menevä alus varmastkin pysähtyy myös Pserimoksella, ajattelin. Kysyn sieltä, niin asia selviää kaikkein nopeiten.

Kävelin tavernaan. Erittäin ynseän näköinen baarimikko heitti minuun katseen ja sanoi, ”Just a moment, I’m making coffee”.

Miehellä oli ilmeisesti huono aamu meneillään kun oli jo tähän aikaan päivästä huonotuulinen. Kello ei ollut edes yhtätoista.

Odotin. Miehen palatessa tiskin taakse kysyin Pserimoksen laivasta.

Mies vastasi:

”Look, my job is to make coffee, I don’t know about boats. You have to ask at the port”.

Katsoin miestä ja vilkaisin sitten oven yläpuolella olevaa ”Speed boats – Info here” -kylttiä. Osoitin kylttiä varovasti. ”Tuossa lukee, että täältä saisi tietoa Kalymnoksen laivoista”.

Mies menetti vähänkin kärsivällisyytensä. Hän näytti silminnähden ärtyneeltä.

”Look, I know about coffee, not boats. Go ask at the port”.

Jahas, asia selvä.

Mutta sataman lippukioskit olivat kiinni. Ne oletettavasti avautuisivat vasta hetkeä ennen päivän ensimmäisen laivan lähtöä.

Palasin isommalle lipputoimistolle tutkimaan aikatauluja. Kreikan kielinen osoittautui Pserimoksen aikatauluksi.

Yritin muistella mitä olivatkaan viikonpäivät kreikaksi, kiriaki ainakin oli sunnuntai mutta mikä olikaan tetarti… Lopulta kävelin takaisin epäystävällisen baarimikon tavernaan ja kysyin apua eräältä asiakkaalta.

Varmistui, että Pserimoksen laivayhteys kulki keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Mikäli ei halunnut yöpyä saarella, sunnuntai oli ainoa vaihtoehto; vain sunnuntaina kulki sekä aamu- että iltavuoro Pserimokselle.

Noniin. Vihdoin selvitetty!

Selvisi myös, että Mastiharista liikennöi kaksi laivayhtiötä, Anek ja Anem, joista Pserimoksella pysähtyy vain Anem.

Aikataulusta löysin osoitteen Anem-yhtiön nettisivulle. Kävin uteliaisuuttani katsomassa, mitä tietoa sivu antoi Pserimoksesta.  Ihmettelin, ettei Google-haku ollut löytänyt Anem-yhtiön aikatauluja.

No: Anemin sivulla ei mainita Pserimosta sanallakaan. Yhtiön aikataulun mukaan alus liikennöi vain Kosin ja Kalymnoksen väliä.

Case closed.

Pserimoksen aikataulu oli kirjaimellisesti mahdollista saada selville vain hankkiutumalla henkilökohtaisesti Mastiharin satamaan. Tätä on Kreikka.

14 comments on “Tapaus Pserimos: eli miten vaikeita tietyt asiat ovat Kreikassa”

 1. Voi apua - omatoimimatkailu Kreikan pikkusaarilla vaatii selvästikin hyviä hermoja ja paljon aikaa! Seuraan kiinnostuksella matkasi etenemistä, hienoa, että ehdit ja jaksat tehdä kiinnostavia ja hauskoja blogipäivityksiä kauniiden kuvien kera!

  Vastaa

  0
  1. Kiitos Katariina! ❤️

   Kyllä täällä saa olla varustettu tietyllä mentaliteetilla jos haluaa säästää hermojaan--! :D Pohjoismaiden tavat ja tottumukset voi unohtaa.

   Vastaa

   0
 2. Olitpa sitkeä sissi! En löytänyt syksyllä kerran minäkään sopivaa laivaa Kosilta. Luovuin ajatuksesta kun huomasin, miten kalliita majoitukset Pserimoksella olivat.
  Olisipa kiva jos nyt asuisit Masticharissa, kun tämä on niin hyvä perheomisteinen taverna siellä. Oman puutarhan tuotteita käyttävät. Jännää nyt katsoa, mihin päädyt seuraavaksi. Joko Lipsillä olet käynyt?
  Traditional House Restaurant
  +30 2242 059158
  https://maps.app.goo.gl/D9fTu48Venkw6e628

  Vastaa

  0
  1. Kiitos Mastiharin taverna-vinkistä :)

   Kylässä oli tunnelmallinen rantakahvila/baarialue, mutta muuten en kokenut Mastiharia erityisen kiinnostavana paikkana. En usko, että tulisi erikseen lähdettyä sinne viettämään aikaa, mutta ruokapaikkavinkit ovat aina tervetulleita, kun laivaa tai bussia odottaessa voi hyvinkin olla nälkä ☺️

   Joko Lipsillä olet käynyt?

   Joo, olen käynyt kerran muutaman tunnin päiväretkellä Patmokselta :)

   Nyt harkinnassa on, pysähtyisinkö Lipsillä paluumatkalla kohti Rhodosta. Olisi kiva hengata siellä yksi päivä, kun edellinen visiitti oli niin lyhyt. Hyvästelin jo mahdollisuuden päästä Pserimokselle tällä reissulla, en saanut noita rajallisia laiva-aikatauluja sopimaan omaan aikatauluuni. Tai vielä olisi mahdollisuus, jos lähden Samokselta jo huomenna, silloin ehtisin sunnuntaina tehdä Kosilta tai Kalymnokselta päiväretken Pserimokselle, mutta luulen, että Samos vetää nyt pidemmän korren.

   Vastaa

   0
  1. Kappas perhanaa! Mä en ole koskaan käyttänyt tuota Ferryhopperia, kiitos vinkistä.

   Näitä erilaisia ferry-hakusivustoja on niin valtavasti...! Tämä täytyy nyt tallentaa suosikkeihin!

   Vastaa

   0
 3. Perjantaina 26.5.
  Klo 9.00 lähtö Masticharista, lippu ostetaan satamasta, hinta 8 €, kesto 45 min
  Klo 9.45 perillä Kalymnoksella
  Odotusaika 30 min
  Klo 10.15 lähtö Kalymnokselta, hinta 3 € , kesto 40 min
  Klo 10.55 perillä Pserimoksella
  Nämä löytyivät ferryhopper.com- sivuilta

  Vastaa

  0
  1. Se antaa siis tuon Anem-laivayhtiön aikataulun. Mutta ei tarvitse mennä Kalymnoksen kautta, voi lähteä Mastiharista kello 11.40 ja laiva menee suoraan Pserimokselle.

   Vastaa

   0
 4. Huhhuh mikä setviminen, niin vaikea ymmärtää täältä Suomesta käsin tuollaista elämäntyyliä :D

  Mä olen harmissani, että sun Kreikan matka päättyy jossain kohtaa. Näitä kokemuksia on niin ihana lukea ja oon nauttinut täysin siemauksin sun instagramin tarinoista! Ne on ihan paras osuus mun kuluttamasta nettisisällöstä tällä hetkellä :) Jonkun edeltävän postauksen kommenteissa tai tarinoissa mainitsit, että voisit harkita postausta majoituksista ja sun muuttuneesta suhtautumisesta aiheeseen- toivon että tämä toteutuu jossain kohtaa! Täällä ainakin yksi lukija odottaa kieli pitkällä. Kiitos kaikesta tästä sisällöstä <3

  Vastaa

  0
  1. Huhhuh mikä setviminen, niin vaikea ymmärtää täältä Suomesta käsin tuollaista elämäntyyliä :D

   Niinpä :D Ja etenkin tuo palveluasenne on niin käsittämätön... muuten kreikkalaiset ovat niin ystävällisiä ja avuliaita. Kosin matkatoimiston virkailijan käytös oli ihan absurdi! 😅 (Niin oli kyllä Mastiharin tavernatyypinkin..) Olisikohan Kosin rouva alkanut riitelemään, jos olisin vielä yrittänyt nyhtää häneltä tarkkaa tietoa aikataulusta....

   Jonkun edeltävän postauksen kommenteissa tai tarinoissa mainitsit, että voisit harkita postausta majoituksista ja sun muuttuneesta suhtautumisesta aiheeseen- toivon että tämä toteutuu jossain kohtaa!

   Olisi tosi kiva kirjoittaa tästä, ja pyrkimys on kova! 🙏🏻 Töiden takia vain ei aina pysty kirjoittamaan kaikesta niin nopeasti kuin haluaisi. (Ja kun päässä pulppuaa samaan aikaan niin paljon muitakin kiinnostavia kirjoitusaiheita... 😅) Mutta toivottavasti saan tuon majoituskirjoituksen kasaan ennen pitkää..!

   Kiitos kaikesta tästä sisällöstä <3

   Kiitos kommentistasi, Maisa ❤️

   Vastaa

   0
 5. Puhutko muuten kreikkaa vai saatko asiat aina selvitettyä englanniksi? Millainen kreikkalaisten englanninkielinen taito yleensä on, selviääkö englannilla turistikohteiden ulkopuolella?

  Nämä matkakertomuksesi ovat mainioita!

  Vastaa

  0
  1. Kreikassa puhutaan todella laajasti englantia. Kaikki nuoremman ikäpolven kaupungeissa asuvat ihmiset kuten myös matkailun parissa työskentelevät puhuvat sujuvaa englantia.

   Vain maaseudulla tai hyvin pienissä kylissä pienillä saarilla voi kohdata vanhemman ikäpolven ihmisiä, jotka eivät osaa englantia. Tällöin sujuu elekieli :)

   En puhu kreikkaa suureksi surukseni, mutta ymmärrän paljon sanoja ja ilmaisuja ja osaan lukea kreikan kirjoitusta. Ilman tätä taitoa en esimerkiksi olisi nyt saanut lainkaan tietooni Pserimoksen laiva-aikataulua, kun se oli vain kreikaksi. Opin kreikan aakkoset, kirjoittamisen ja kirjainyhdisteiden ääntämisen ollessani nuorena naisena au pairina Thassoksella! ☺️

   Vastaa

   0
 6. Miten kukaan jaksaa lähteä lomalle Kreikan saarille, jos puolet matkasta kuluu siihen että yrittää selvittää miten pääsee paikasta toiseen? Tai on illalla satamassa jossain tietämättä minne mennä yöksi? Kyllä mä ainakin lomalta haen rentoutumista ja helppoa oloa enkä sitä että joutuu käyttämään aikaa ihan järjettömään säätämiseen. Eihän mitään pysty varaamaan tai lyömään lukkoon kun ei tiedä miten paikalle pääsee edes. Tai miten turistit eksyvät näille pikkusaarille kun tuntuu että sinunkaltaisella kokeneella kävijälläkin tekee vaikeaa. Itsellä menisi hermo ensimmäisen päivän jälkeen ja loma pilalla. Ekalla laivalla Kreetalle rentoutumaan :)

  Vastaa

  0
  1. Jokaiselle on se oma tapansa kokea Kreikkaa, kaikki yhtä hyviä. ❤️🙂 Yhdelle se on helppoa rentoutumista, toiselle laivamatkojen suunnittelua ja aina seuraavan uuden saaren seikkailun odotusta. ☺️

   Jos matka-aika on rajallinen, silloin ymmärrettävästi laivojen kanssa sumpliminen voi tehdä matkasta enemmän stressaavan kuin nautinnollisen. 1-2 viikon lomamatkalla en minäkään jaksaisi lähteä selvittelemään laivayhteyksiä tällä intensiteetillä. Mutta mun matkat Kreikkaan eivät ole tavanomaisia lomamatkoja ja reissuni kestävät useita viikkoja, jopa kuukausia. Mun Kreikan matkojen koko tarkoitus on hypellä eri saarilla, ja mulla on aikaa säätää laivayhteyksien kanssa :)

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)