13.02.2023

Ihottuma silmäluomissa

Tänään vähän erikoisempi postaus. Haluan tällä kirjoituksella lähestyä niitä lukijoitani, joilla on kokemusta silmäluomien ekseemasta, sillä kaipaan lisätietoa aiheen ympäriltä.

Olen saanut silmäluomien ihottumasta uuden säännöllisesti ilmaantuvan seuralaisen. Oireet ovat toistaiseksi olleet sen verran siedettäviä, että en ole hakeutunut lääkäriin, mutta haluaisin oppia ymmärtämään mistä on kyse. Vertaistuki on yleensä näissä asioissa melkeinpä parempi apu kuin lääkäri.

Oireet muistuttavat atooppista ihottumaa, mutta atopia on synnynnäinen sairaus, joten atopiasta ei liene kyse minun ihottumassani. Kosmetiikka-allergia on todennäköisempi syy, mutta oireet eivät toisaalta täytä allergisen reaktionkaan perusteita.

Ihottumaoireilu kuitenkin alkoi kosmetiikkatuotteen aiheuttaman reaktion jälkeen.

Tapahtui seuraavaa:

Testasin viime syksynä erästä luonnonkosmetiikkamerkin mustaa, nestemäistä eyelineria, ja saman tien kun levitin tuotetta silmäluomelle, iho alkoi kihelmöidä voimakkaasti. Tällaista ei ole koskaan tapahtunut aiemmin. En ole ikinä saanut mitään reaktiota yhdestäkään meikkituotteesta, oli kyse sitten luonnon- tai normikosmetiikasta.

(Kyseistä merkkiä ei muuten myydä Suomessa. Testi liittyi maahantuontiin harkittaviin brändeihin.)

Pesin tuotteen välittömästi pois. Silmäluomelle jäi eyelinerin kohdalle turvonnut ja kirkkaanpunainen alue jota edelleen kihelmöi. Toiselle silmäluomelle en ehtinyt tuotetta vielä levittää.

Punoitus ja turvotus pysyivät iholla useita viikkoja, ja lopulta silmäluomen iho kuivui hilseileväksi ja iho meni rikki.

Allergiaa?

Kuulostaa allergiselta reaktiolta monen korvaan, mutta ei välttämättä tai todennäköisesti ollut sitä.

Allergiassa reaktio tulee viiveellä, ja oireet ilmenevät vasta 1-2 päivän kuluttua (--> viivästynyt kosketusallergia.) Ekseema on tällainen viivästynyt reaktio. Silloin kun iho reagoi välittömästi punoituksella ja kihelmöinnillä, kyse on ärsytysreaktiosta, joka on eri asia kuin allergia. Kosmetiikan ainesosat voiva ärsyttää ihoa, ilman että asiaan liittyy allergia.

(On vielä olemassa välitön allerginen kosketusihottumareaktio, ja se on nokkosihottuma, jossa iholle nousee paukamia. Minun silmäluomelleni ei noussut paukamia.)

Bepanthen ja Weledan mantelivoide ovat silmäluomieni hoitovoiteet: Bepanthenia yöksi, Weledaa aamulla.

OIREET JÄIVÄT PÄÄLLE

Noin kuukauden kuluttua silmäluomen iho oli parantunut. Mutta - sen jälkeen ihottuma on uusiutunut säännöllisin väliajoin. Ihoa ei enää kihelmöi, mutta silmäluomelle ilmestyy noin 2-3 viikon välein punoittava ja karheankuiva alue, joka alkaa hilseillä. Oireet ovat alkaneet ilmestyä myös toiselle silmäluomelle. Välillä ihottuma toisella puolella on vielä voimakkaampaa kuin eyeliner-ärtymyksen kohteeksi joutuneella silmäluomella.

Oireet ilmestyvät tyypillisesti "kuin tyhjästä" - saatan mennä illalla nukkumaan terveen näköisellä iholla, ja aamulla herään karheat, punoittavat läntit silmäluomissa. 🤔 Muutaman kerran iho on kuivunut haavoille saakka. Oireet katoavat yleensä noin viikossa, ja iho voi hetken aikaa olla täysin sileä ja normaali. Kunnes ekseema jälleen palaa varoittamatta.

Silmäluomet ovat myös herkistyneet siten, että en enää pysty suihkuttamaan kasvoille kasvovettä ilman, että silmäluomia alkaa kirvellä. (Ihan sama mikä kasvovesi.)

Suurpiirteinen kasvoveden suihkutteluni on nyt siis muuttunut muotoon, jossa joudun peittämään silmäluomet kädellä.

(Pahoittelut huonolaatuisista kuvista, nämä on napattu kännykällä...)

Erikoisinta ihottumassa on se, ettei se tunnu liittyvän tuotteiden vaihteluun tai uusiin tuotteisiin. Oireet palaavat tietyin väliajoin, vaikka käytän silmäluomilla ja silmänympärysiholla joka viikko samoja tuotteita.

En ole syksyn jälkeen testannut esimerkiksi uutta silmänympärysvoidetta, ja meikkituotteiden ainoa uutuus on pari viikkoa sitten ostamani NYXin Epic Eyeliner, ja se ei aiheuttanut oireita.

Se, että oireet alkoivat eyeliner-testistä antaisi syyn olettaa, että kyse on jonkin kosmetiikan ainesosan aiheuttamasta reaktiosta. Mutta miksi päälle jäänyt oireilu ilmenee vailla selkeää yhteyttä tiettyyn kosmetiikan tuotteeseen? Tämä on se, mitä en ymmärrä.

Toinen juttu on se, miksi ihottuma ilmenee ainoastaan silmäluomilla. Jos nyt oletetaan, että eyelinerissa oli jokin kosmetiikan kemikaali jolle ihoni herkistyi, ja samaa kemikaalia on esimerkiksi käyttämissäni kasvojenhoitotuotteissa (meikeissä ja ihonhoitotuotteissa käytetään monia samoja ainesosia), miksi ihottuma tulee vain silmäluomiin, ei kasvojen iholle..?

Kysynkin teiltä, joilla on kokemusta kasvojen ihottumasta: onko tällainen pelkästään silmäluomien alueelle rajoittuva ihottuma teille tuttua? Ja jos kyllä, osaatteko sanoa, mikä sitä aiheuttaa? 

Voisikohan kyseessä kuitenkin olla ei-allergiaan liittyvä atooppinen oireilu, ja atopiani vain on "uinunut" piilossa kaikki nämä vuodet?

Talvisin sairaalloisen kuivaksi muuttuva käsieni iho viittaisi sekin osaltaan atopian oireisiin.

Oireisiin ei kuulu lainkaan kutinaa. Sekin hämmentää - olen lukenut, että sekä atooppisessa ihottumassa että allergisessa ihottumassa kutina kuuluu ykkösoireisiin.

Eli... allergia vai atopia - vai jotain ihan muuta..?

.

(Jos oireet pahenevat ja silmäluomeni esimerkiksi alkavat mennä kroonisesti rikki, hakeudun ilman muuta lääkäriin. Nyt kun iho on "vain" hilseilevän kuiva, en koe ihotautilääkärin kallista konsultaatiota sijoituksen arvoisena. Halusin mieluummin kääntyä vertaistuen puoleen.)

157 comments on “Ihottuma silmäluomissa”

 1. Mulla on tollanen samanlainen, laajenee joskus tohon silmän viereen otsan ja posken väliin. Silmäkortisonilla saa kuriin, mutta tulee taas jossain vaiheessa takaisin. Yleensä indikoi korkeaa stressitasoa ja liian kuivaa ihoa. Voi olla välillä tosi kipeäkin. Mulla ei oo mitään muistikuvaa mistä tää tuli, yhden kesäloman aikana kuitenkin. 🤷🏻‍♀️

  Vastaa

  0
  1. Moi
   Kannattaa kokeilla Protopic 0.03% voidetta. Varmasti auttaa. Reseptivoide

   Vastaa

   0
 2. No mullaha on ollu pari vuotta jo niin, että about kerran kuukaudessa silmäluomet kutiaa ja turpoaa yön aikana ja sitä kestää pari päivää. En tiedä miksi. Muuallakin ollut ihottumaa mm. käsissä. Sain lääkäriltä tehokkaita rasvoja silmäluomille. Toinen rasva oli niinkin tehokasta, että ohjeen mukaan sitä ei saa laittaa ”silmiin” , koska voi nostaa silmänpainetta. No sitä rasvaa en laita kuin pahimmassa tilanteessa. Ikävin mahdollinen tunne kun silmäluomet kutiaa ja turpoaa…

  Vastaa

  0
  1. Toinen rasva oli niinkin tehokasta, että ohjeen mukaan sitä ei saa laittaa ”silmiin” , koska voi nostaa silmänpainetta.

   Jestas... 😳

   Ikävin mahdollinen tunne kun silmäluomet kutiaa ja turpoaa…

   Voi vain kuvitella. ☹️ Jos mullakin oireisiin kuuluisi kutina, olisin jo käynyt lääkärillä, sillä sen kanssa olisi oikeasti hankala elää.

   Periaatteessa, kun silmäluomet ovat "vain" kuivat, ihottuman voi unohtaa silloin kun se on päällä. Ei vain voi meikata niinä päivinä kun iho hilseilee.

   Vastaa

   0
  2. Hei,
   ihan kuin minun tilanteeni vuosiavuosia sitten, kun söin kk kipuihin naprometinia eli kerran kuussa!
   Meni puoli vuotta keksiä yhteys.
   Yt olga

   Vastaa

   0
 3. Avenen soothing eye contour cream tepsi omiin ärtyneisiin silmäluomiini. Syystä tai toisesta oireilua parina talvena, juuri kuvaamasi kaltaista, loppui Avenen em. voiteella. Atooppinen iho pohjilla. Toivottavasti helpottaa!

  Vastaa

  0
  1. Mun pitää ehkä harkita tuon Avenen voitoon ostoa kun sitä niin moni suosittelee, jos sillä oireet tosiaan jopa loppuisi kokonaan. Käytitkö sitä jatkuvasti, myös silloin, kun oireet olivat rauhoittuneessa tilassa?

   Vastaa

   0
  2. Kannattaa kokeilla. Ei ole mikään kovin kallis edes, vaikka tuubi tosin on pienehkö. Kokeilin itse myös La Roche Posayn vastaavaa voidetta, ei auttanut, kirveli vain. Samoin Atopikin herkän ihon sy-voide. Mutta tämä Avene todella rauhoittaa.

   Itse käytin tuubin loppuun, tuubin loppuvaiheessa aloin varovasti palaamaan omaan tavallisesti käyttämääni Madaran Smartiin, muistaakseni joka toinen päivä ja sitten vlhitellen siirtyminen kokonaan kun oireita ei tullut.

   Vastaa

   0
 4. Syy saattaa löytyä myös estrogeenin vähenemisestä eli vaihdevuosista. Ekat oireilut voi olla ihan jotain muuta kuin menkkojen poisjäänti ja tosi pitkään ennen sitä. Me ollaan tässäkin yksilöitä, missä iässä ekoja oireita tulee. Itsellä iho on muuttunut iän myötä joka puolelta kuivemmaksi.

  Vastaa

  0
  1. Olen omalla kohdallani miettinyt tätä, sillä ihoni on nyt 40+ -ikäisenä paljon ongelmallisempi kuin ikinä. Mulla todettiin vähän aikaa sitten psoriasis (oireilee silloin tällöin vain käsissä) ja mm. muuten oireeton koronatartunta räjäytti ihoni täysin. Kasvoihin tuli kipeitä ihottumaläikkiä, jotka pahimmillaan vuotivat kudosnestettä tms. Välillä läikät menivät pois ja sitten taas palasivat muutaman päivän kuluttua. Nyt tilanne on ollut suht vakaa n. kuukauden, mutten edelleenkään pysty käyttämään mitään aktiiviaineita ihollani, sillä iho on jotenkin niin herkillä.

   Muita "pre-menopaussioireita" ovat pahentuneet pms-oireet. Aikaisemmin en ole kärsinyt pms-oireista ollenkaan, mutta nyt olen ovulaation jälkeen oikein raivotar ja menkkojen alkaessa taas helpottaa. Hiukseni ovat myös ohentuneet reippaasti, vaikka itse yhdistin sen aluksi vain raudanpuutteeseen.

   Eli voi olla hyvinkin mahdollista
   että hormonitoiminnan muutokset ovat osa syy iholleni ilmestyneisiin ongelmiin. En oikein tiedä, mistä päästä tätä pitäisi alkaa hoitaa... Mennäkkö gynelle vai ihotautilääkärille vai odottaa, kun iho on tällä hetkellä ok..?

   On muuten ollut jotenkin silmiä avaavaa tajuta se, kuinka paljon itsetuntoon ihon kunto vaikuttaakaan. Aikaisemmin kun iho on ollut kaikin puolin normaali, ei asiaa ole ikinä joutunut miettimään, mutta nyt on ajoittain tehnyt mieli jäädä kotiin neljän seinän sisälle, kun ihoa polttelee ja naama vuotaa märkää :/

   Kaikille hyvää ihokevättä, toivottavasti löydetään ratkaisut iho-ongelmiimme <3

   Vastaa

   0
  2. On muuten ollut jotenkin silmiä avaavaa tajuta se, kuinka paljon itsetuntoon ihon kunto vaikuttaakaan. Aikaisemmin kun iho on ollut kaikin puolin normaali, ei asiaa ole ikinä joutunut miettimään, mutta nyt on ajoittain tehnyt mieli jäädä kotiin neljän seinän sisälle, kun ihoa polttelee ja naama vuotaa märkää :/

   Tosi kurja kuulla, Jemppa. Toivottavasti hyvä tilanne jatkuu pitkään ja sitten jos/kun oireet palaavat, ihotautilääkäri on varmasti paras osoite. Ihotautilääkäri varmasti tuntee myös hormonitoiminnan vaikutukset ihoon ja osaa opastaa tässä gynekologia paremmin.

   Iho on suuri osa meitä eikä ihme, että se vaikuttaa niin voimakkaasti itsetuntoon ja yleisesti kokemukseen itsestä.
   Toivon kovasti, että ihosi rauhoittuu ja löydät keinot ylläpitää sen tasapainotilaa. 🙏🏻

   Hyvää ihokevättä, todellakin! ❤️

   Vastaa

   0
  3. Syy saattaa löytyä myös estrogeenin vähenemisestä eli vaihdevuosista.

   Tässä voi toki olla perää. Se voisi selittää käsienkin kuivumista.

   Jos mun ihottuma ei olisi niin selkeästi alkanut eyelinerista, etsisinkin varmaan syyllistä muualta kuin kosmetiikasta. Tuntuu vain oudolta sattumalta, jos tämä siis liittyisi esimerkiksi hormonaalisiin muutoksiin, että ihottuma alkoi eyeliner-reaktiosta, kun sitä ennen ei ole koskaan ollut mitään ihottumaoireita.

   Vastaa

   1
  4. Ehkä ikääntyminen heikentää ihon puolustusmekanismeja sen verran, että aineet joiden käsittely nuoremmalle iholle ei aiheuttanut ongelmia, saakin nyt aikaan tujumman reaktion.

   Vastaa

   0
  5. Moni tekijä ikääntymisestä stressiin voi heikentää ihon puolustusmekanismeja.

   Olen saanut aiheen tiimoilta paljon tietoa kommenttien ja yhteydenottojen kautta. Eräs lukija kertoi, että hänen ihonsa oli erään voimakkaan ärsytysreaktion jälkeen jäänyt ylipäänsä paljon aiempaa herkemmin reagoivaksi, mutta mitään allergiaa hänellä ei todettu. Jostain tällaisesta yhdistettynä ikään ja stressiin voi hyvin olla kyse minunkin kohdalla. Ehkä mulla ei ole suoranaisesti allergiaa, mutta ihon oma puolustus ei yksinkertaisesti enää ole yhtä vahva ja se kenties jäi ylivirittyneeseen tilaan syksyn eyeliner-reaktion jälkeen.

   Tällä hetkellä loogiselta tuntuu lähestyä asiaa puolustusmekanismin vahvistamisen näkökulmasta, ja siksi kokeilen probioottisia ihonhoitotuotteita.

   Vastaa

   1
 5. Altistuminen jollekin toiselle asialle saattaa aiheuttaa herkkyyttä jotakin ihan muuta asiaa kohtaan. Kun asuin asunnossa jossa epäilin kosteutta tai jotain kemikaalia jatkuvan sairastelun aiheuttajaksi, en enää kestänyt esimerkiksi huonekasveja tai hajusteita, vaikka siihen asti olin rakastanut molempia. Lääkeaineen tai influenssan aiheuttamassa ärsytystilassa ei kestänyt syödä marjoja saamatta allergiareaktioita. Pitkittyneelle oireilulle ei syy välttämättä ole se mistä ne oireet nopeimmin ilmenee.

  Vastaa

  1
 6. Mun äidillä on atooppinen iho. No mut se ei nyt sinänsä liity tähän, äiti kärsi ajoittain kanssa juuri vastaavasta ihottumasta silmäluomilla ja se äityi välillä todella pahaksi. mietittiin ja kokeiltiin ruoka-aineista lähtien että mikä sen aiheuttaa. Yllätyksellinen lopputulos oli, että sellainen "vaahtoutuva" pumpusta valmiiksi vaahtona tuleva kasvojen puhdistusaine oli kaiken takana. En tiedä mikä ainesosa sen teki. Mutta olettaisin että aine joka sen sai siinä pumpatessa vaahdoksi. Äitini nimittäin kokeili vastaavia erimerkeiltä ja aina sama juttu. Luomet meni hurjaan kuntoon. Törmäsin myös kosmetiikkamyyjän urani aikana muutamaan vastaavaan tapaukseen.

  Vastaa

  0
  1. Onpa jännä juttu.

   Nissä pumpattavissa vaahdoissa pullon mekamismi itsessään saa aikaan vaahtoutuvuuden: kun pinta-aktiivisia aineita sisältävä neste menee pumpun läpi, nesteeseen sekoittuva happi saa nesteen vaahtoutumaan.

   Tietysti kyseisessä putsarissa on joka tapauksessa saattanut olla jokin kemikaali, joka sai aikaan ihottuman.

   Vastaa

   1
 7. Itsellänikin puhkesi eräs talvi, vuosia sitten, ihottumaoireilu juuri silmäluomiin! Olin työmatkapyöräilijä, joka varmaan pahensi tilannetta. Tuohon aikaan myös hoidin ihoa super ahkerasti korealaisella rutiinilla ja tulin aika hyväksi arvioimaan oman ihon kuntoa, huomasin nopeasti että luomilla joku oli oudosti ja kuivat röpelöiset kohdat ei häipyneet minnekään hoidosta huolimatta. Minulla on kuitenkin ollut nuoresta asti ekseema/psori tyyppistä oireilua, mutta hyvin lievänä. Tätä ei ole tutkittu sen tarkemmin, enkä osaa sanoa kummasta on omalla kohdallani on kyse, mutta hyvä mainita tässä 🧐 joka tapauksessa, testasin tuolloin paljon tuotteita ja yritin selvittää sitä, miksi mikään voide ei tuntunut auttavan luomien oireiluun ja halusin ymmärtää mitä tapahtuu.

  Koska olin tuolloin jo melkoisen perehtynyt korealaiseen ihonhoitoon ja minua kiinnosti hirveästi myös se, miksi jokin voide tuntuu tehoavan ja toinen ei, sain selville että luultavasti ihoni (kuiva) kaipaa jotain, joka "paikkaisi" sitä. Löysin dr.jart tuotteet ja keramidia sisältävät voiteet, tilasin ja kappas! Ihottuma hävisi 😂 muistan, että tässä meni vain päiviä ja edelleen tuo voide on sellainen, jota ostan jos iskee kriisi. Vuosia sitten sitä sai vain ebayn kautta tilattua, nyt jo muualtakin 😊

  Mielenkiintoista tässä on tietysti se, teinkö itse tuolloin jotain, joka ärsytti ihoa ja näkyi silmäluomien oireiluna. Nykyään kasvojen iho pysyy hyvässä kunnossa, ihottuma tulee joka talvi eri kohtiin kehoa, mikä on todella ärsyttävää mutta vältyn kasvojen osalta tältä. En tiedä, onko tästä mitään hyötyä sinulle, mutta olen ihmetellyt jälkeen päin myös itse tätä 🧐

  Vastaa

  0
  1. sitä. Löysin dr.jart tuotteet ja keramidia sisältävät voiteet, tilasin ja kappas! Ihottuma hävisi 😂 muistan, että tässä meni vain päiviä ja edelleen tuo voide on sellainen, jota ostan jos iskee kriisi. Vuosia sitten sitä sai vain ebayn kautta tilattua, nyt jo muualtakin 😊

   👍

   Ihan hyvin juuri keramidi on saattanut olla avun tuoja. :) On kiehtovaa, miten pienestä jokin kosmetiikan vaikutus voi lopulta olla kiinni. Keramidi on kenties juuri ollut se puuttuva palanen ihosi vaurioituneessa suojamuurissa.

   Vastaa

   0
 8. On tuttua. Itselleni tulee juuri tuollainen samanlainen ihottuma silmäluomelle kerrran tai pari talvessa. Ei ikinä kesäisin.Ihottuma sijaitsee silmäluomen keskiosasta sisänurkkaan saakka, ei juurikaan ulkonurkassa, Se on kuiva ja hilseilevä ja välillä on tunne, että kutittaa hieman, mutta se voi olla kuvitelmaa. Silloin kun ihottuma on päällä en voi käyttää mitään meikkituotteita tai normaalisti käyttämiäni sy-voiteita, sillä ne kirvelevät tai kutittavat. Käytän yleensä Locobase repairia, Ihottuma kestää noin viikon ja häviää yhtä mystisesti kuin tuleekin.

  En keksi mitää triggeriä sen alkamiselle.

  Voisiko olla, että sinulla on tuon ärsytysreaktion ja ihottuman välillä vain tosi mystinen ajallinen yhteys ilman syy-seuraus -yhteyttä?

  Tällainen aivan samallainen mystinen ihottuma-ilmiö on myös kahdella ystävälläni, Ihan samassa kohdassa ja samaan vuodenaikaan.

  Että otapa tästä selvää. :D

  Vastaa

  0
  1. Ihottuma sijaitsee silmäluomen keskiosasta sisänurkkaan saakka, ei juurikaan ulkonurkassa,

   Mulla sama, ulkonurkkaan ihottuma ei ole toistaiseksi ulottunut.

   Voisiko olla, että sinulla on tuon ärsytysreaktion ja ihottuman välillä vain tosi mystinen ajallinen yhteys ilman syy-seuraus -yhteyttä?

   Tämä voi olla mahdollista. Sitä vain ihmettelen, että jos jatkuvasti jonkin tuotteen kautta altistun kemikaalille, jolle olen allergisoitunut, niin käsittääkseni silloin oireiden pitäisi pahentua. En tiedä, olenko ymmärtänyt väärin. Voi tietysti myös olla, että allerginen reaktio säilyy aina saman tasoisena..?

   Mun pitäisi varmastikin alkaa pitää tarkkaa kirjaa siitä, mitä tuotteita käytän. Vaikka ei sekään välttämättä auta sen paremmin paikallistamaan syyllistä... Nimittäin edellinen ihottuma tuli reissuolosuhteissa, kun käytössä oli 10 päivän ajan kahdeksan samaa tuotetta. Olisi siis ollut helppo selvittää, aiheuttiko juuri jokin niistä oireet. Jatkoin kaikkien kahdeksan tuotteen käyttöä, ja ihottuma hiipui silti viikon sisällä.

   Tällainen aivan samallainen mystinen ihottuma-ilmiö on myös kahdella ystävälläni, Ihan samassa kohdassa ja samaan vuodenaikaan.
   Että otapa tästä selvää. :D

   On nämä kummia..! Ja ehkä joutuu myös hyväksymään, ettei näistä saa selvää.
   Vaikka minua kiinnostaisi ihan hirveästi tietää, mistä oma ihottumani johtuu, niin vielä toistaiseksi en ole halukas maksamaan selvittämisestä satoja euroja, minkä ihotautilääkärikäynnit ja labratestit varmasti maksaisivat. Maksan sitten, jos ihottuma äityy elämää haittaavaksi.

   Vastaa

   0
 9. Kyllä allerginen reaktio voi tulla myös välittömästi eikä viiveellä. Se voi olla nokkosihottuman tyyppistä tai sitten se voi olla olematta.

  Allegisten oireiden jälkeen tulevaa ekseemaa voisi hoitaa kortisonivoiteella, mutta kun nyt on kyse silmästä, niin en itse ainakaan uskaltaisi laittaa noin lähelle silmää. Itselleni joskus tuli atooppista ihottumaa yläluomelle, lähelle kulmakarvaa, ja siihen varovasti laitoin.
  Ja tosiaan, kun kyse on silmästä, kannattaa kyllä oikeasti mennä sinne lääkäriin. Ja mielellään ihotautilääkärille. Yleislääkärillä käynti on yhtä tyhjän kanssa.
  Allergiat on vähän sellainen juttu, että itsediagnosointi ei oikein toimi. Lääkäri pystyy määrittelemää useimmiten, onko kyseessä allergia vai joku muu. Jos se on allergiaa, allergiatesti on kemikaalien kohdalla yleensä ainoa tapa selvittää, mille on allerginen. Oireiden tuloon kun vaikuttaa niin moni asia, että itse ei läheskään aina pysty jäljitystä tekemään.

  Vastaa

  0
  1. Kyllä allerginen reaktio voi tulla myös välittömästi eikä viiveellä. Se voi olla nokkosihottuman tyyppistä tai sitten se voi olla olematta.

   Okei. Näistä on niin monenlaista tietoa saatavilla. Jopa mun omissa opinnoissa, joissa myös sivuttiin allergiaoireita, painotettiin, että välittömässä reaktiossa kyse on käytännössä aina ärsytysreakiosta, ja allerginen reaktio tulee viiveellä. On näistä vaikea saada kunnollista tietoa. 🤷‍♀️

   Allegisten oireiden jälkeen tulevaa ekseemaa voisi hoitaa kortisonivoiteella, mutta kun nyt on kyse silmästä, niin en itse ainakaan uskaltaisi laittaa noin lähelle silmää.

   Mä olen pärjännyt Bepanthenilla, se tuntuu hoitavan ihottuman pois nopeasti.

   Allergiat on vähän sellainen juttu, että itsediagnosointi ei oikein toimi. Lääkäri pystyy määrittelemää useimmiten, onko kyseessä allergia vai joku muu.

   Näinhän se on. Mutta myönnän, että useiden satojen eurojen maksaminen tuntuu tässä vaiheessa kovalta hinnalta "kuivan ihon hoidosta". Kyseessä on normaalista ihosta poikkeava tila, kyllä, mutta niin kauan kuin oireet saa hoidettua Bepanthenilla, olen epähalukas maksamaan tutkimuksista. Tiedän, että voi kuulostaa oudolta.

   (Voi olla, että olen puolen vuoden kuluttua myös eri mieltä, vaikka oireet yhä pysyisivät kurissa Bepalla.)

   Vastaa

   0
 10. No mä ihmettelin aiemmin viikolla että miten silmäluomesi kestävät sen, että muhitat silmämeikkiä saunan kuumuudessa. Iho kuivuu iän myötä ja ärsyyntyy helpommin.

  Vastaa

  0
 11. Suosittelen homeopaattia mahdollisimman pikaisesti, ettei kroonistu. Homeopaatit on neroja ymmärtämään kehon outoja reaktioita

  Vastaa

  0
  1. Homeopatia on kiinnostavaa. En ole ihan varma, mikä on oma suhtautumiseni siihen, mutta kiinnostavaa se on joka tapauksessa.

   Näkisin itseni menevän homeopaatille siinä vaiheessa, jos lääkärin apu ei ole tuottanut tuloksia.

   Vastaa

   0
 12. En sulkisi suorilta pois atopiaakaan, sillä sitäkin on niin monensorttista. Keski-iän korvilla ymmärtääkseni juuri silmäluomet ja esim. päänahka ovat tyypillisiä ilmenemispaikkoja (samoin kuin lapsena taipeet ja nuorena aikuisena kädet). Itselläni on tällainen "atopiaan taipuvainen" iho, eli välillä joku paikka oireilee jonkun aikaa, muttei ole todellakaan mitään jatkuvaa piinaa. (Ainakaan vielä... niin kuin joku yllä totesi, estrogeenin vähentyessä ja vaihdevuosien lähestyessä sitä voi itse kukin kuivahtaa entisestään - voi näitä naisen elämän riemuja.)

  Vastaa

  1
  1. Ilman tuota eyeliner-kohtausta olisin varmasti taipuvainen uskomaan näin, enkä varmaan yhdistäisi ihottumaa millään muotoa kosmetiikkaan. Mutta kun tuo eyeliner... ☹️ Voihan olla, että kyseessä todella on vain hullu sattuma, eivätkä eyliner-ihottuma ja sitä seurannut uusiutuva ihottuma liitykään toisiinsa, mutta yhä mun tunne sanoo että tämä liittyisi jotenkin kosmetiikan kemikaaleihin.

   Olisi kyllä helpotus, jos ei liittyisi. 🙏🏻 Vaikkei atopiakaan ole mukava juttu, niin se ei kuitenkaan estäisi mua toimimaan nykyisessä työssäni, ja allergia taas saattaisi estää. 😔

   Vastaa

   0
 13. Minulla kynsilakka-allergia oireilee just silmäluomissa! Pari päivää menee hyvin, sitten alkaa hilseily vasemmassa luomessa. Vasta sen jälkeen alkavat kynsinauhat punoittaa, ja niiden jälkeen oikea silmäluomi sisänurkasta alkaen. Outoa on! Ns. free-kynsilakat aiheuttavat tuon myös, mutta vähän hitaammin kuin täydet formaldehydipommit.

  Vastaa

  0
  1. Onpa jännä..! Miksihän juuri silmäluomet reagoivat allergeeneihin..? Tähän osaisi tietysti vastata ihotautilääkäri.

   Vastaa

   0
  2. Itsellä vastaava mystinen oire parani Flow Cosmeticsin chamomille&probiotics kasvovedellä. Monet atoopikot kehuneet Fiinin Mustikka silmänympärysvoidetta.

   Vastaa

   0
  3. Palkokasviallergisena olen saanut kaksi kertaa mungpapu iduista silmäluomiin "nestekeräytymäpussit". Veikkaan, että silmäluomet reagoivat helpoiten koska niissä iho on kaikkein ohuin.

   Vastaa

   0
  4. Veikkaan, että silmäluomet reagoivat helpoiten koska niissä iho on kaikkein ohuin.

   Tämä kuulostaa loogiselta.

   Vastaa

   0
 14. Jokin ainesosa siinä tuotteessa tuon aiheutti,olipa sitten ärsytystä tai allergiaa.. minulla oli jokunen vuosi sitten tilanne, että lähes kaikki tuotteet kirvelivät koko kasvoilla. Ihan sama mitä yritin, niin kirvelyä kirvelyä. Lopulta löysin la roche-posayn voiteen, joka ei kirvellyt (Testasin siis lumenen sensitivet ja Sos ja tiesmitkä).
  Sittemmin, kun tilanne helpotti siirryin luonnonkosmetiikkaan ja myönnetä vastaavaa ei ole tullut. 🤷🏻‍♀️
  Tästä on aikaa ~10-vuotta, mutta muistan sen turhautumisen, kun en tiennyt missä vika. Stressi? Elämäntilanne? Joku tuote,joka oli ärsyttänyt ihoa liikaa?

  Jos sinulla tilanne pahenee, niin suosittelen menemään suoraan ihotautilääkärille.. minun pojalle puhkesi todella erikoinen ihottuma vuosikkaana ja hoidimme sitä alkuun lastenlääkärin ohjeilla (ihan väärin). Ihotautilääkäri meille sitten kertoi, että kuinka iho pitää ensin hoitaa "yli" ja kuinka kortisonia ei saa lopettaa yhtäkkiä.

  Mutta sinulle suosittelisin kokeilemaan moiforestin öljyä tai voidetta.
  Ja ehkäpä välttäisin sitä saunomista meikit naamassa 😉

  Vastaa

  0
  1. Tuo on kyllä ihan mahtavaa, että sulla kaikki oireet helpottivat. Kamala tilanne, että kaikki tuotteet ovat aiheuttaneet reaktioita. 🙁 Ehkä stressi voi tosiaan aikaansaada kroonisen tulehdusvasteen kehossa, ja siksi kaikki on ärsyttänyt ihoa..? Sitten kun elämäntilanne on muuttunut ja rauhoittunut niin puolustusjärjestelmä on todennut että noniin, hälytys seis.

   Joo, jos menen lääkärille niin ehdottomasti ihotautilääkärille. Tiedän, ettei yleislääkäriltä saa pätevää apua tällaisissa.

   Mutta sinulle suosittelisin kokeilemaan moiforestin öljyä tai voidetta.

   Hei, hyvä kun muistutit Moi Forestista..! Minäpäs voisin alkaa laittaa metsäpölyvoidetta yöksi silmäluomiin Bepanthenin sijaan nyt kun on taas oireeton vaihe menossa. Ihottumaiselle iholle Moi Forest tuntuisi minusta liian kevyeltä taltuttamaan karheutta (onhan se kevyttä Bepaan verrattuna..!) mutta oireettomalla iholla sitä voisi testata. Sehän voisi vaikutusmekanisminsa puolesta ehkäistä uuden ihottuman syntymistä..! 😍 (JOS kyse ei ole allergiasta.)

   Kiitos tästä! Miten ihmeessä olin unohtanut metsäpölytuotteet..? Nehän on kuin tehty tällaisiin iho-ongelmiin..!

   Vastaa

   0
  2. Itse en uskaltaisi laittaa vähääkään rikkoutuneelle iholle MoiForestia. Mulla on aikuisiällä puhjennut atopia, joka pysyy hyvällä hoidolla kurissa, mutta tuo tuo MoiForestin multipurpose cream kihelmöi kasvojen iholla. Ja toisin kuin jotkut ovat kertoneet, mulla vaihdevuodet on rasvoittaneet silmäluomet. En oo ikinä käyttänyt luomivärinpohjustusvoidetta ja luomivärit on pysyneet moitteettomasti aamusta iltaan. Nyt kun vuosirenkaita on 50, luomivärit ei kauaa pysy kauniina, koska rasvoittuvat luomet.

   Auttaisikohan sinun vaivaasi, että suhautat kosteuttavaa kasvovettä kämmeneen ja taputtelet sormin muutaman kerroksen hilseileviin kohtiin. Sitt lukitset vesikosteuden parhaaksi katsomallasi kosteusvoiteella ja jatkat tätä ainakin muutaman päivän ajan aamuin illoin? Tää olis mun suositus!

   Vastaa

   0
  3. Mulla kun Bepanthen/Weleda-yhdistelmä auttaa jo tosi hyvin oireiden lievitykseen, niin en sinällään oikeastaan etsi kosmeettista apuainetta, joka poistaisi oireet. Etsin syytä sille, miksi oireet aina palaavat.

   Nuo mikrobituotteet kuten Moi Forest kuulostavat siinä mielessä kiinnostavilta mun tilanteessa, että ne vaikuttavat ihon mikrobiomiin (mitä taas Bepanthen ja Weleda eivät tee), ja ihon terve mikrobiomi puolestaan suojaa ihoa patogeeneiltä ja vahvistaa ihoa tulehdusreaktioita vastaan. Vaikka Bepanthen siis jo toimii erinomaisesti ihottuman parantajana, mikrobiomiin vaikuttava tuote saattaisi parhaassa tapauksessa tehdä vaikutuksista pysyvät ja ihottuma ei ehkä enää palaisikaan..? Ja muistin myös, että Moi Forestin tuotteidenhan pitäisi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti, ei vain sillä kohtaa, mihin niitä levittää. Näin ollen voisin siis käyttää Moi Forestin voidetta kasvoilla, ei silmäluomilla. Mun täytyy kysellä Moi Forestilta mitä mieltä he ovat.

   Vastaa

   0
  4. Oli näköjäänkirjoitusvirhekin jäänyt tuonne aiempaan kommenttiin 🤭

   Mä luulen, että mun kohdalla lopulta auttoi se,että karsin tuotteita pois. Mikä oli siis pakko, kun mitään ei voinut käyttää. En muista miten puhdistin ja millä tai mikä kasvovesi oli käytössä-ei ainakaan mikään kasvoille suihkutettava versio ollut silloin.
   Sen muistan, että se laroche-posayn sininen voide ei kirvellyt ja meikkipohjana käytin jo silloin lilyloloa.
   Luulen,muistelen, että olin ihoni kanssa aika hukassa ja stressasin tietysti sitäkin,kun kaikki tuntui pahalta kasvoilla. Mistä se kaikki alkoi,sitäkään en muista enää.

   Käsien iho mulla on kyllä edelleen talvisaikaan herkkä,helposti ärtyvä, etenkin jos on kovat pakkaset. Mutta tänä talvena en edes tarvitse jatkuvasti käsivoidetta,riittää pari kertaa viikossa moiforestin käsivoide iltaisin 😳

   Toivon todella, että saisit ihottuman kuriin 🩷

   Vastaa

   0
  1. Hei, minullahan on itse asiassa saman tyyppinen tuote jo kotona: Sapienicin Porobiotic Boost! Se on öljyä ja siinä on myös eläviä maitohappobakteereita.

   KaisaL tuossa muistutti metsäpöly-tuotteista jotka myös sisältävät mikrobeja aktiiviaineenaan. Erikoista, että olin kokonaan unohtanut probioottiset hoitotuotteet oman ihottumani hoidossa, vaikka olen niistä täällä kirjoittanut ja muille neuvonut, että nämä ovat hyviä tuotteita herkälle, atooppiselle ja ihottumaiselle iholle..! 🙈😃

   Sapienicin Boosteria voisi myös varovaisesti kokeilla, mutta se on niin voimakas probiooottivalmiste että en tiedä olisiko se silmäluomien kaltaiselle herkälle iholle jo liikaa. Silti, innostuin nyt näistä mikrobituotteista!

   Vastaa

   0
 15. Minulle tuli alkuraskaudessa silmäkulmaan juurikin kuvailemaasi punoitusta ja turvotusta, mikä kuivui hilseileväksi ihottumaksi. Se ei kutissut mutta iho oli selvästi rikki ja monet tuotteet aiheuttivat kirvelyä. Vain toiseen silmäkulmaan ja se meni sitten ajan kanssa pois. Yhdistin tämän myöhemmin raskauteen eli mahdollisesti sitten hormonitoiminnan muutoksiin, sillä se toistui seuraavassa raskaudessa mutta ei muina talvina. Talvi ja vuotavat silmät varmasti pahensivat asiaa. Jos sinullakin oireet palaavat tietyin väliajoin, niin voisiko kyse olla hormonitoiminnasta. Kiinnostavaa kieltämättä, että oireet alkoivat tietyn tuotteen kokeilusta noinkin selkeästi mutta ovat jääneet sitten elämään omaa elämäänsä.

  Vastaa

  0
  1. Jos sinullakin oireet palaavat tietyin väliajoin, niin voisiko kyse olla hormonitoiminnasta.

   Olen seurannut tätäkin, eikä näytä liittyvän kuukautiskiertoon.

   Ihottuman paluu vaihtelee ja joskus väliaika voi olla kaksi viikkoa, joskus yli kolme viikkoa, mutta aina alle kuukausi.

   Vastaa

   0
 16. Täällä samankaltaisia oireita. Aiemmin ei ole ollut atooppista ihottumaa, paitsi juurikin silmäluomissa. 30+ vuotiaana alkoi silmäluomet reagoimaan siitepölyyn atooppisella ihottumalla. Viime talvena ilmeisesti kuiva ilma aiheutti samaa. Silloin sain silmäluomet kuuriin Atopikin Sensitive silmänympärysvoiteella. (Jonka taisin blogistasi bongata ) Sen jälkeen ei ole vielä ihottumaa ilmaantunut.

  Vastaa

  0
 17. Mulla on atooppinen iho ja silloin tällöin juuri tuollaista kuvailemaasi ihottumaa ilmenee. Siihen on auttanut mulla iltaisin sively Oftan Chlora -voiteella.

  Vastaa

  0
 18. Ruusu (erysipelas), saattaa ilmetä juuri noin. Toivottavasti ei ole tätä.
  Tulee yleensä ylipainoisilla alaraajaan, mutta voi ilmetä myös silmäluomella/korvalehdellä tai korvakäytävässä. Jos yhtään nousee lämpöä/kuumetta, hus lääkäriin. Silloin tarvitaan hevoskuuri antibioottia ihan alkuoireisiin.

  Atopia (käsioireet), voi olla juurisyy taustalla.

  Vastaa

  0
  1. Huh, ruusu kuulostaa kyllä tosi pahalta (mitä siitä luin), ja käsitin, että oireisiin liittyy aina kuume ja pahoinvointi. Mun oireisiin ei liity sellaista.

   "Ruusu on useimmiten helppo tunnistaa. Toteaminen perustuu tyypillisiin oireisiin, joita ovat korkea kuume ja vihaisen punainen, turvonnut, kipeä, toispuolinen ihoalue."

   "Ruusun ensioireita ovat yleinen huonovointisuus, vilunväristykset ja pahoinvointi. Korkea kuume nousee tavallisesti parin tunnin viiveellä, jonka jälkeen iholle ilmaantuu punoitusta ja turvotusta. Punoittava alue muuttuu tarkkarajaiseksi, kuumottaa ja on arka."

   Vastaa

   0
  2. Juu, lievää kuumetta oli ja ruusu ei tosiaan ole pikkujuttu.
   Oireet hankala huomata tarpeeksi ajoissa. Pieni vesikello jalassa (joku tikku raapaissut). Normaalisti mun haavat paranee hyvin.
   Sit tuli silmätulehdusmaiset oireet luomilla, jalan raapaisuhaava tulehtui samaan aikaan.
   2vko tiputuksessa sairaalassa ja 8vko tabletteina antibioottia ja 4vko kortisonia ja lähes 9kk säärihaavan hoitoa, ennen kuin ruusu tuli selätettyä. Siitä raapaisusta tuli kämmenen kokoinen säärihaava.

   Ei ollut kyllä helppoa tunnistaa ainakaan mun kohdalla. Kuume oli alussa lievää ja mulla ei ollut mitään pahoinvointeja.

   Vastaa

   0
 19. Heimoi! Aikoinaan sain yhdistettyä silmäluomien herkistymisen Fanolan No Yellow-shampooseen. Eli myöskin jokin kosmetiikan ainesosa, mutta en selvittänyt ainesosaa. Tuon ekan herkistymisen jälkeen on luomet oireilleet helpommin millon mihinkin, mutta ei mihinkää käyttämääni shampooseen enää. Pahimpaan silmäluomioireeseen jouduin laittaa kotikonstein kortisonivoidetta. Nykyään BlephaClean-liina käytössä tarvittaessa. Käytän ainoastaan ripsaria viikkotasolla ja sitä olen pystynyt vaihtelemaan eri merkkejä. Myöskin muuta atopia-oireilua nyt vanhemmalla iällä.

  Vastaa

  0
  1. Joku toinenkin vinkkasi (IG:n puolella) BlephaCleanista. Laitetaan muistiin tulevaisuuden varalta.

   Vastaa

   0
 20. Hei, tämä voi mennä kauas, mutta toisilla matala hemoglobiini/ferritiini kuivattaa silmäluomia, itse olen kokenut tämän. Tuolloin silmäluomiin tuli hilseileviä ihottumaläikkiä, jotka ilmestyivät ja hävisivät omassa tahdissaan.

  Vastaa

  0
  1. Kaikenlaista sitä voikin olla silmäluomioireiden taustalla..! Täytyy pitää tämäkin mahdollisuus mielessä.

   Vastaa

   0
  2. Hajusteet tekevät myös kuvaamiasi oireita silmäluomiin.Tyynynliina vaihtoon joka yöksi. Puhtailla hajusteettomilla pesuaineilla pestyt hiukset myös yöksi. Hajusteyliherkkyys on asia, joka olisi otettava vakavasti.

   Vastaa

   0
  3. Käytän hajustettuja tuotteita päivittäin, ja vieläpä aika runsaasti. Jos hajusteet olisivat oireiden takana, ihottuma varmasti olisi pysyvää eikä välillä poistuisi viikoiksi..?

   Vastaa

   0
  4. Tartun tähän, jos jollekin on herkistynyt, ei se tarkoita, että aina aiheuttaisi oireita/jatkuvia oireita. Atooppinen iho esim voi välillä reagoida, välillä ei. Välillä hajusteet saa voimaan mut tosi pahoin, välillä ei. Vaikka koet itsesi hyvin tuoksuja ja aineita kestävänä, ei se tarkoita, etteikö sullekin voisi kehittyä yliherkkyys/allergia jossain vaiheessa. Vuosia kuitenkin ihosi monella tuotteelle altistunut.

   Stressin vaikutusta (myös vuosien päästä esim traumasta tai uupumuksesta) ei sovi myöskään väheksyä. Tuli tästä mieleen, kun oltiin lapsen kanssa allergiakokeissa pari vuotiaana. Iho lehahteli milloin mistäkin. Hoitaja hetken seurasi poikaa ja sanoi, että voi olla, että reagoi iholla myös tunnetiloihin, kun on voimakkaasti tunteva (erityisherkkäkin). Onhan se ihmisen suurin elin.

   Lisäksi kyseenalaistan, etteikö allergia aiheuttaisi välittömiä oireita. Miksi sitten edes epipen-kynää tarvittaisiin? Joillakin iho ja esim limakalvot reagoi samantien.

   Tässä pitkää tajunnanvirtaa, toivottavasti löydät apua!

   Vastaa

   0
 21. Oi ei. Kurja vaiva! Jos keksit ratkaisun, niin olen tarkkana korvana. Itselleni alkoi sama vaiva viime marraskuussa. Silmäluomien lisäksi tulee kuivia laikkuja ohimoille, silmän alle, ja viimeksi myös kaulaan. Epäilen atooppista ihottumaa, mutta voisiko olla myös iän tuomia vaivoja (40v.lähestyy)? Minulla myös käsissä ekseema ja todella laajat allergiatestit tehty, eikä montaa allergisoivaa löytynyt. Akrylaatit ilmeni testeissä, ja olen kokenutkin ne hankalaksi, kun 'acrylates' toistuu eri päätteiden kera sillon tällöin ja kaikista minulla ei ole ihan varmuutta ovatko "pahiksia" vai eivät. Pääosin luonnonkosmetiikkaa kyllä käytän.

  Vastaa

  0
  1. Oi ei. Kurja vaiva! Jos keksit ratkaisun, niin olen tarkkana korvana.

   Jes, teen päivityksen tilanteesta jossain vaiheessa. Aion nyt seuraavaksi kokeilla mikrobituotteita, jos niillä saisi oireet pysymään poissa.

   Ehkä mulle tässä oireiden syytä selvitellessä selviää myös, että atopiataipumus ei välttämättä olekaan synnynnäinen, niinkuin olen aina luullut, vaan voi ilmetä vanhemmallakin iällä. Ehkä minusta on tulossa atoopikko, käsien oireetkin kun siihen viittaavat. 😕

   Vastaa

   0
 22. Mulla muutama vuosi sitten atooppinen ihottuma lehahti poikkeuksellisesti kasvoihin ja silmäluomiin. Pienestä asti ollut ekseemaa, mutta ei koskaan aiemmin kasvoilla. Mikään tavanomainen hoito ei toiminut kuukausienkaan kuluessa ja kortisonia en kasvoihin laita, koska mulla on myös taipumusta suunympärysihottumaan ( joka muuten alkaa mulla tuollain yhtäkkiä jostain kosmetiikasta ja kestää useita viikkoja). No, lopulta vaati käynnin ihan yleislääkärillä, joka määräsi takrolimuusimonohydraattivoiteen. Tepsi nopeasti, eikä myöhemmin enää kasvoihin tullut ekseemaa.

  Vastaa

  0
  1. Laitan takroolimuusin muistiin. (Hassu nimi... näen sieluni silmin muusimaisen voiteen... 😄)

   Vastaa

   0
 23. Mulla ruoka-aineallergia/yliherkkyys aiheuttaa hilseilevää, punoittavaa ja jopa pienille haavoille menevää ihottumaa käsissä ja silmäluomissa. Oireet tulevat viiveellä n. 3 vrk altistuksen jälkeen. Oireilu puhkesi esikoisen koliikkiaikana eli siihen liittyi kova stressi sekä hormonimuutokset. Oireiden aiheuttajan selvittely vei kuukausia ja vei lopulta myös suolistoni tosi huonoon kuntoon.

  Kannattaa etsiä hyvä erikoislääkäri, joka ei tarjoa ratkaisuksi vain voidetta oireeseen vaan selvittää myös syytä.

  Vastaa

  0
  1. 👍

   Jos mun oireet pahenevat niin ehdottomasti satsaan erikoislääkäriin.

   Vastaa

   0
 24. Samanlaista täällä. Vuosittain. Parikymmentä vuotta takana jo. Sietämätöntä kutinaa, hilseilyä, punoitusta,turvotusta, paksuuntunutta ihoa yläluomissa. Aina aamuisin pahimmat. Lähtee viikossa tai pahimmillaan vasta kolmessa kuukaudessa kortisonivoiteella. Joku päivä vaan laakista väistyy. Mitkään allergiatipat eivät auta. Monen asian summa todennäköisesti. Voi alkaa vaikka ns. yleisestä kemikaalikuormasta iholla. Stressiä voi aina syyttää. Hyvä alkulähde voi olla silmäripsien tyveen käytettävä ravinneliuos. Jos alat oireilemaan, niin jätä meikeistä allergisoivimmat värit pois kokeeksi, eli vihreä ja kaikki punainen. Itse pesin sudit ja meikkasin pelkällä mattaharmaalla ja iho oli heti parempi seuraavana aamuna. Toki joku pölyallergiakin voi oireilla silmien kautta eli petivaatteet pesuun siinä tapauksessa ja pölyn välttelyä. Tsemppiä kokeiluun!!

  Vastaa

  0
  1. Mulla on käytössä joka päivä punertava luomiväri. Luomivärin käyttö tai käyttämättömyys ei ole näyttänyt vaikuttavan oireisiin.

   Tällä hetkellä iho on pysynyt oireettomana kohta kolme viikkoa, ja joka päivä olen käyttänyt meikkiä, mukaanlukien kuparin sävyisiä luomivärejä.

   Mun oma oletus on, että herkistyminen liittyy johonkin sellaiseen kosmetiikan kemikaaliin, jota oli testaamassani eyelinerissa ja jota esiintyy myös muissa kosmetiikkatuotteissa yleisesti, esimerkiksi jokin säilöntäaine. Eyeliner on nestemäinen meikkituote ja vaatii säilöntäaineen, kun taas puuterimaiset meikkituotteet eivät vaadi. Toisaalta - käytän myös nestemäistä eyelineria päivittäin (synteettistä), ja se ei aiheita oireita. Näin ollen syyllinen voi löytyä nimenomaan luonnonkosmetiikan säilöntäaineista, koska testattu ja reaktion aiheuttanut eyeliner oli luonnonkosmetiikkaa.

   On tämä aikamoista salapoliisin työtä ja tiedostan, että lopulta vain allergiatesti varmistaa, olenko allergisoitunut ja jos kyllä, niin mille.

   Vastaa

   0
  2. Hajusteet pois. Tyynynliinat, ja lakanat ym. Ilman hajusteita! Hiukset myös pestävä hajusteettomilla pesuaineilla.

   Vastaa

   0
 25. Mulla tuli silmäluomille hirveä ihottuma eräänä talvena ja ihmettelin kovasti mistä aiheutuu. Yritin miettiä mitä uutta olin syönyt tai mitä uutta tuotetta olin ottanut käyttöön. Lopulta keksin, että olin ottanut uuden kosteusvoiteen käyttöön. Uusi voide oli selektiivisen kosmetiikan ryppyvoide enkä sitä käyttänyt silmäluomilla vaan muualla kasvoilla.
  Siitä huolimatta reaktio tuli ainoastaan luomiin. Jätin tuotteen pois ja iho parani eikä ole sen jälkeen uusinut. Mitään tietoa ei ole mikä ainesosa sen aiheutti, mutta ns. ryppyvoiteita en sen jälkeen ole käyttänyt. Pelkästään kosteuttavia. Tämä vaan siis vinkkinä, että reaktio voi tulla luomille vaikka sinne ei allergisoivaa ainetta menekkään.

  Vastaa

  0
  1. Tämä vaan siis vinkkinä, että reaktio voi tulla luomille vaikka sinne ei allergisoivaa ainetta menekkään.

   Tämä on hyvä huomio.

   Vastaa

   0
 26. Itse olen kärsinyt lähes koko aikuisikäni silmäluomien ihottumasta etenkin talvisin, mutta olen oppinut hoitamaan ja ennaltaehkäisemään sitä. Ihottumaan tosin liittyy kutinaa, mutta jos jotkin vinkit auttaisivat tapauksessasi. Käytän silmätippoja, koska kuivat silmät ärsyttävät myös luomia, etenkin jos kutinasta kyse. Avenen soothing eye cream on ollut ihan korvaamaton ensiapu silloin, kun luomet alkavat tuntumaan ärtyneiltä. Yllättävää kyllä myös meikkaamisesta on ollut apua (ikään kuin jokin kuivattava tuote kuten puuteri auttaisi ihottumaan). Missään tapauksessa ei mitään rasvaisia bepantheneja tms. ne vain pahentaa. Lähes tulehdustilassa olen myös saanut reseptillä voiteen (nimeä en muista), jota voi huoletta levittää luomille, ja se on Avenen lisäksi ollut ainoa voide mikä auttanut.

  Jos sinulla on ollut myös käsissä ihottumaa, oletko miettinyt jotain ravintoaineasioita? Minun kaverilla oli kasvojen ja käsien ihottuman syy mm. alhainen D-vitamiinitaso. Sitten taas jos on yleisesti silmien ja limakalvojen kuivuutta, niin itsellä auttanut tyrni omega 7.

  Kuitenkin, näistä huolimatta mulle kyllä tuli jonkunlainen allergisoituminen mieleen. Eikö esim. ruskeissa kestoväreissä ollut allergisoivaa ainetta niin, että vaikka olisi koko ikänsä värjännyt niin saattaa allergisoituminen tapahtua ykskaks. Esim. jos siinä kajalissa oli sellaista väriainetta tai vaikka säilöntäainetta ja nyt vaan ihosi päätti reagoida siihen. Ja nyt nämä myöhemmät tuotteet joita olet käyttänyt, sisältäisi jotain samaa ainetta mikä pitäisi yllä/saisi ihottumaa aina uudelleen esiin?

  Tuliko muuten ihottuma myöhemmin samalle alueelle, vai onko se nyt ihan eri paikassa? Silloinhan voisi olla, ettei liity tuohon eyelineriin vaan sattumalta jotain muuta ihottumaa. Luomien iho on herkkää ja ohutta, joten ne voivat ärsyyntyä pienestäkin, itsellä ei ole ihottuma ainakaan koskaan levinnyt muualle kasvoihin, vaan rajautunut aina nimenomaan luomien alueelle.

  Vastaa

  0
  1. Kiitos pohdinnasta ja näkökulmista, Iines.

   Tuo Avènen voide on sellainen joka tekee kyllä mieli hankkia, kun niin moni on suositellut sitä. 🔥 Millainen sen ihotuntuma on? Incin perusteella vaikuttaa rasvaiselta.

   Minulla Bepanthen sekä Weledan Mantelivoide auttavat lievittämään ja poistamaan oireet oikein hyvin, mutta kiinnostuin silti Avénesta, jos se olisi Manteli-lotionia täyteläisempi mutta kuitenkin vähemmän rasvainen kuin Bepanthen, ja sopisi jatkuvaan käyttöön aamuin illoin. Olen käyttänyt Bepanthenia ainoastaan silloin, kun oireet ovat päällä.

   Jos sinulla on ollut myös käsissä ihottumaa, oletko miettinyt jotain ravintoaineasioita? Minun kaverilla oli kasvojen ja käsien ihottuman syy mm. alhainen D-vitamiinitaso. Sitten taas jos on yleisesti silmien ja limakalvojen kuivuutta, niin itsellä auttanut tyrni omega 7.

   En tiedä kuulostaako liian itsevarmalta, mutta koska syön niin paljon rasvaista kalaa, pähkinöitä ja siemeniä sekä valtavasti kasviksia, olen halunnut uskoa, että saan ravinnosta todella kattavasti sekä vitamiineja että omega-rasvahappoja. En ole koskaan ajatellut, että esim. käsien iho-oireet voisivat liittyä ravintoon. Mutta ei ravintoasioita voi toki sulkea poiskaan.

   Eikö esim. ruskeissa kestoväreissä ollut allergisoivaa ainetta niin, että vaikka olisi koko ikänsä värjännyt niin saattaa allergisoituminen tapahtua ykskaks.

   Joo, näin on, hapettavissa hiusväreissä ja kulma- & ripsiväreissä on useita allergisoivia kemikaaleja kuten PPD ja resorsinoli. Mun ymmärtääkseni allergia näiden kemikaalien yhteydessä liittyy aina hapetusreaktioon, jota ei ole värikosmetiikassa. Siksi nimenomaan kestovärit allergisoivat enemmän, eivät suoravärit. En myöskään tiedä, käytetäänkö esim. PPD:tä ja resorsinolia värikosmetiikassa vai ainoastaan hiusväreissä. Mä kuitenkin käytän säännöllisesti tummanruskeaa kulmakarvojen kestoväriä jossa muistaakseni on resorsinolia (en ole nyt viikkoon kotona niin en voi tarkistaa), eivätkä oireet ilmesty sen käytön yhteydessä.

   Säilöntäaine voisi ehkä olla todennäköisempi syntipukki. Todennäköisyys sille, että samaa säilöntäainetta on useammassa luonnonkosmetiikan tuotteessa on lopulta aika suuri. Mun pitäisi tsekata kaikkien käyttämieni tuotteiden säilöntäainejärjestelmä ja verrata sitä tuon eyelinerin säilöntäaineisiin. Miksihän en muuten ole sitä jo tehnyt...

   Tuliko muuten ihottuma myöhemmin samalle alueelle, vai onko se nyt ihan eri paikassa?

   Ihottuma tuli aluksi samaan kohtaan kuin eyeliner ja ainoastaan siihen silmään, johon olin eyelineria laittanut. Mutta pari kuukautta ensimmäisen reaktion jälkeen ihottuma alkoi ilmestyä toiseenkin silmään, ja on alkuperäisessä silmässäkin nyt laajemmalla alueella kuin vain eyelinerin kohdassa. Nyt kun olen lukenut tänne jätettyjä kommentteja niin mulle on selvinnyt, että allerginen oire voi tulla myös muuhun kohtaan ihoa kuin mihin allergeeni on koskettanut.

   Kun olen seuraavan kerran kotona teen listan kaikkien vakituisessa käytössä olevien ihonhoitotuotteiden säilöntäaineista.

   Vastaa

   0
  2. Tuosta Avenen sy-voiteen ihotuntumasta: kuvaisin ehkä keskirasvaiseksi. Ei ole sellaista ohutta, joka hulahtaa vain ihoon, mutta ei kauhean rasvainenkaan. Ei riitä itsellä (atoopikkona) talvella silmäluomien hilseilyyn, mutta siinä on mukava kutinaa lievittävä vaikutus ja muina vuodenaikoina kosteutus on riittävä.

   Minusta esim. Atopikin sensitive sy-voide ja Murumurun tuntuu rasvaisemmalta ja samalla ”kuivemmalta” kuin Avenen. Oma lemppari on Antipodesin Kiwi Seed Oil sy-voide.

   Vastaa

   0
  3. Täällä kommenteissa on tosiaan tullut aika hyvin infoa, olisi mielenkiintoista kyllä kuulla, jos saat selville niin mikä on syynä. Itsellä ei ole koskaan selvitetty (muitakin "ihovaivoja" ollut aikojen mittaan). Avene ei ole erityisen rasvaisen tuntuinen, vaikka sitä sisältääkin. Koostumus on enemmän sellainen perus voidemainen tai itse olen kokenut näin (levitän aina niin pienen nokareen etten ole huomioinut enemmän asiaa tai jos vaikka koostumus olisi muutettu rasvaisemmaksi).

   Vastaa

   0
  4. olisi mielenkiintoista kyllä kuulla, jos saat selville niin mikä on syynä.

   Palaan kyllä jatkokertomuksen kera jos/kun tilanteessa tapahtuu muutos ja jos mulla on jotain lisäannettavaa aiheen tiimoilta. (Toivottavasti on..!)

   Avene ei ole erityisen rasvaisen tuntuinen, vaikka sitä sisältääkin. Koostumus on enemmän sellainen perus voidemainen tai itse olen kokenut näin

   👍

   Vastaa

   0
 27. Oi-voi, kutiava ihottuma silmän alueella on todella ikävää.. atooppisen ihon kanssa eläneenä se tuli tutuksi. Kolmenkympin päällä tauti puhkesi todella pahana, ja silmäluomet oli usein kutisevan, verestävän ihottuman peitossa, välillä suorastaan umpeen muurautuneita. On ihme, ettei niiltä ajoilta jäänyt iho täysin rypyille.
  Edelleenkään en käytä juuri silmämeikkiä, mikä on harmi.. mutta pidän ihoni mieluummin ehjänä kuin meikattuna..

  Kuten hyvin tiedät, yksittäinen ainesosa ei aina välttämättä laukaise reaktiota, iho voi suuttua jonkin tietyn koostumuksen / yhdistelmän kohdalla, vaikka sietäisi samoja raaka-aineita muuten.
  Oletan kyllä, että kosmetiikka-ammattilaisen harrastama ahkera tuotteiden testaus joskus vaatii veronsa, ja nyt iho tilttasi ylikuormituksesta..

  Aikoinaan laitoin mietoa hydrokortisonia luomelle (varoen), lääkärikin sanoi, että parempi saada iho kuntoon, kuin jäädä sen kanssa kärsimään. Ellet halua kortisoniin turvautua, vaihtoehtoja on muitakin.
  Se Dermosilin Sy-naamio on todella rauhoittava. Avene jo mainittiin, mutta myös mm. La Roche Posayn valikoimassa on hajustamaton sy-voide. Itselleni uusin löytö oli YA:a sivuilla bongaamani Bioderman sy-voide, se on jopa isossa tuubissa - tarkoitettu kunnolla hölvättäväksi!

  Kyseessä siis tämä:

  https://www.yliopistonapteekki.fi/bioderma-atoderm-intensive-eye-100-ml-90820

  Vastaa

  0
  1. Oi-voi, kutiava ihottuma silmän alueella on todella ikävää.. atooppisen ihon kanssa eläneenä se tuli tutuksi.

   Mulla (onneksi, *koputtaa puuta*) ei oireisiin liity kutinaa, mutta hilseilevän kuiva ja punoittava iho on tietysti sellaisenaankin ikävä oire. Kun ihottuma on päällä, en esimerkiksi pysty meikkaamaan, mikä ei tietysti ole maailmaa kaatava juttu, mutta kuuluu esimerkiksi mun ammattiolemukseen kun käyn työkeikoilla. Olenkin jännittänyt, koska sattuu niin, että mulla on ihottuma samaan aikaan kuin jokin tavaratalokeikka. Toistaiseksi on ollut onnea ja aina työkeikan aikaan iho on ollut riittävän terve jotta olen voinut meikata. Viimeksi Sokoksen työkeikalla pari viikkoa sitten edellinen ihottuma oli parantunut vain pari päivää ennen työpäiviä..!

   Saattaisi näyttää vähän oudolta olla myymässä kosmetiikkaa täysin meikittä ja silmäluomet turvonneina... 😬

   Kuten hyvin tiedät, yksittäinen ainesosa ei aina välttämättä laukaise reaktiota, iho voi suuttua jonkin tietyn koostumuksen / yhdistelmän kohdalla, vaikka sietäisi samoja raaka-aineita muuten.

   Näinhän se on. Juuri siksi voi olla lopulta täysin mahdotonta saada selville, mikä yhdistelmä laukaisee reaktion. Kun kasvoilla on joka viikko jokin hieman uudenlainen yhdistelmä kemikaaleja. :/

   Aikoinaan laitoin mietoa hydrokortisonia luomelle (varoen), lääkärikin sanoi, että parempi saada iho kuntoon, kuin jäädä sen kanssa kärsimään. Ellet halua kortisoniin turvautua, vaihtoehtoja on muitakin

   Mulla Bepanthen auttaa poistamaan oireet, eli en siis toistaiseksi ole jäänyt "kärsimään" pidentyneiden oireiden kanssa - poislukien aivan ensimmäinen ärsytysreaktio eyelinerin jälkeen joka näkyi iholla melkein kuukauden päivät.

   Itselleni uusin löytö oli YA:a sivuilla bongaamani Bioderman sy-voide, se on jopa isossa tuubissa

   Tässä näyttää olevan oikein pätevästi kosteutta lukitsevat ja rauhoittavat ainesosat, monipuolisempi ainesosakattaus kuin Avenessa. Hurjaa, että tätä myydään 100 millin tuubissa...! 😳 Yritän nähdä silmieni edessä, miten paljon voidetta silmänympärysiholle laitetaan jotta tällainen koko on perusteltu... Huh..! Mutta epäilemättä koolle on perusteensa.

   Laitanpa tämänkin vinkkilistalle. :) Ihan hyvä koostaa lista kaikista vinkeistä vaikkei jokaiselle ihan lähitulevaisuudessa olisikaan käyttöä. Nämä voivat tulla tarpeen vielä myöhemmin.

   Vastaa

   0
 28. Mun silmänympärysihottima on samanlainen. Oireet aloitti shamppanjasta tullut allergiareaktio. Odotan innolla jatkojuttuja aiheesta ❤️🫂

  Vastaa

  0
 29. En viitsity FB:n puolella kommentoida, joten täällä. Mulla alkoi ihan samanlainen reaktio viime kesänä, vaikka olen käyttänyt kosmetiikkaa teini-iästä lähtien, tuollaista ei koskaan ole ollut. Alkoi sekä silmäluomista, levisi silmien läheisiin kohtiin ja myös tuli kaulalle. Sietämätön vaiva, johon lopulta tehosi antibiottivoide, kummallekin alueelle erikseen. (Pari pv sitten se alkoi taas uudelleen!)

  Apteekkareilla kaksi hypoteesia: allergia jostakin (kosmetiikasta?) TAI silmän kyynelnesteen sisältämä suola kuivattaa ihoa ja aiheuttaa reaktion. Kyynelnestettä valuu ainakin mulla silmän ulkopuolelle kohtuullisesti aika ajoin. Kun otin kuivasilmäisyystipat käyttöön, silmissä ongelma hävisi ja luulin jo voittaneeni. Nyt kuitenkin kaulan samantyyppinen allergia palautui ja mietin mistäs tämä nyt sitten tuli...

  Vastaa

  0
  1. Alkoi sekä silmäluomista, levisi silmien läheisiin kohtiin ja myös tuli kaulalle. Sietämätön vaiva, johon lopulta tehosi antibiottivoide, kummallekin alueelle erikseen. (..) Nyt kuitenkin kaulan samantyyppinen allergia palautui ja mietin mistäs tämä nyt sitten tuli…

   Onpa kurjan kuuloinen. :( Toivottavasti löydät apukeinon, joka poistaisi oireet kokonaan. Kövitkö muuten lääkärillä, vai saitko antibioottivoidetta reseptivapaasti?

   Yllättävän yleisiä kyllä nämä silmäluomioireet, kaikkien saamieni kommenttien perusteella. Mitä enemmän näistä luen, sitä enemmän alkaa kiinnostamaan että mikä tätä oireilua aiheuttaa, kun se on jopa näinkin yleistä. Ja miksi juuri silmäluomiin...? Pitääköhän kohta maksaa erikoislääkärin ajasta ihan vain oppiakseen lisää.... (No, oppimastaan voisi sitten kirjoittaa blogiin ja muutkin voisivat mahdollisesti hyötyä...)

   Vastaa

   0
  2. Antibioottivoiteet kirjoitti ihan tavallinen työterveyslääkäri eli reseptillä. Ne tehovat hyvin, mutta uusiutumisen kanssa patistettiin vastaanotolle. Tälläkin hetkellä kaulalla ihan karmiva punaisuus, onneksi ei kutita.

   Kesällä kun tämä puhkesi, oli raju stressitila, ja en tiedä oliko sattuma, mutta laitoin kaulalle Pirkka-sarjan aurinkosuojaa. Sen jälkeen tuli rajut oireet. Voi olla monen eri tekijän yhteisvaikutuskin, eli samaan aikaan monta herkistävää tekijää.

   Minäkin olen kyllä ällistynyt MITEN PALJON NÄITÄ IHOTTUMAPOTILAITA ON! Ei tämä voi olla todellista...

   Vastaa

   0
  3. Minäkin olen kyllä ällistynyt MITEN PALJON NÄITÄ IHOTTUMAPOTILAITA ON! Ei tämä voi olla todellista…

   Niinpä... 😕

   Teen kohta jonkin artikkelin pelkästään siitä, miksi ihottumat ovat niin yleisiä.

   No, sen verran tiedän, että lisääntyneet herkkyysoireet iholla ylipäänsä ovat osittain seurausta moderneista elämäntavoista. Tämä on aika lailla päivän selvä juttu. Stressi, ylihygieenisyys, jatkuvat puhdistaminen ja luontoyhteydestä sekä hyvistä mikrobeista etääntyminen ovat vaurioittaneet ihon omaa suojaa ja tehneet ihosta alttiimman tulehduksille.

   Vastaa

   0
 30. Mulla oli samantapaista viime talvena. Alkoi tyhjästä. En kokeillut mitään uusia tuotteita tai tehnyt mitään poikkeuksellista, toisen silmän yläluomi vaan alkoi karhentumaan ja punoittamaan. Pahimmillaan luomi turposi ja kosmetiikka kutisi jos sitä luomelle laittoi. Ainut mitä pystyin luomelle käyttämään oli Avenen pikkutuubissa oleva sy-voide. Kaikki muu kutisi tai ärsytti. Tätä jatkui melkein pari kk ja aloin olemaan epätoivoinen. Sitten mietin, että josko kuitenkin olisi kyse kuivuudesta ja aloin taas suihkauttamaan Whamisan kasvosuihketta myös luomelle kuten olin ennen ihottumaakin tehnyt, päälle Avenen voidetta. Luomet kestivät tämän ja vähitellen pystyin palaamaan normituotteisiin eli Madaran Smart sy-voiteeseen ja meikkaamiseen.

  Vieläkään en tajua mikä reaktion aiheutti ja sitä ylläpiti. Vuosi mennyt ja ei ole uusiutunut.

  Teininä mulla joskus oli vastaavaa, silmän alla vain. Silloin tekijä oli siniset tai violetit (teininä juu, ysärillä) ripsivärit. Jotenkin olin niille väreille allerginen. Ihottuma tuli silmien alle ja oli kuivaa ja kutisevaa. Hoidin sitä kortisonilla siitä kiitos ennenaikaiset rypyt silmien alle.

  Vastaa

  0
  1. Tämä kommenttisi vahvistaa just sitä, mitä Eevalle tuossa äsken kirjoitin. Olen tosi yllättynyt, miten yleisiä nämä (vieläpä aivan tyhjästä alkaneet) silmäluomi-ihottumat ovat. Alan olla todella utelias kuulemaan joltain asiantuntijalta, miksi juuri silmäluomet? Siksikö, kun ne ovat niin ohuet...?

   Vastaa

   0
 31. Hei! Silmäluomi-ihottuma on tuttua. Olen atoopikko. Vaikea hoidettava, koska silmät vuotavat ja ärsyttävät luomea entisestään etenkin talvella. Tämä on käsi-ihottuman ohella yksi inhottavampia ja vaikea hoitaa. Sain hoidettua omani ureaa sisältävällä silmäympärysvoiteella, jostain syystä löytyi sopiva tuote apteekista (asuin silloin ulkomailla). Kävisin näyttämässä lääkärille, jotta saa täsmälääkkeen eikö jää pitkäksi aikaa vaivaamaan. Käytän nykyään itse kasvoihin ja silmäluomiinkin kortisonia, heti kun on tarvetta.

  Vastaa

  0
  1. Olisi tietysti hyvä selvittää, onko mun ihottuma allergiaa vai atopiaa. Koska olen jostain syystä niin haluton maksamaan lääkäristä ellei se ole ihan pakollista, tämä saa kuitenkin vielä hetken odottaa ja kokeilen ei-lääkinnällisiä keinoja oireiden hillintään. Oireet ovat tälläkin hetkellä hyvin siedettävät, suurin "ongelma" on oma ihmetykseni ihottuman syyn suhteen.

   Vastaa

   0
 32. Kiitos kaikille vastauksista ja kokemuksien jaosta 🙏🏻

  Vastailen kommentteihin tänään myöhemmin. (Varmaankaan ihan jokaiseen en ehdi vastata.)

  Mulla ei tosiaan oireiluun liity kutinaa vaan ainoastaan ihon kuivumista, punoitusta ja karheutta, ja oireet helpottavat Bepanthenilla (päiväsaikaan toimii Weleda Almond Lotion, koska se on vähemmän rasvainen ja sopii myös meikin alle.) Toimiva kosmeettinen keino on siis olemassa oireiden lievitykseen ja oireet poistuvat välillä kokonaan. Se, mistä olen kiinnostunut on ymmärrys, mistä ihottuma ylipäänsä johtuu ja miksi se palaa. Epäilen, ettei minkään hoitovoiteen säännöllinen käyttö estäisi ihottuman palaamista. 🤔 Voisihan sitäkin tietysti kokeilla. I

  Vastaa

  0
 33. Hei!

  Ihanaa jos me voisimme vastavuoroisesti auttaa sinua! Tässä mun kokemus:

  Mulla tuli kolmisen vuotta sitten samanlaista ihoärsytystä ja kuivuutta ja hilseilyä silmäluomiin. Ikinä ollut vastaavaa ongelmaa missään kohtaa ihoa. Varasin ajan ihotautilääkärille.

  Kävimme läpi kaikki kasvoille käyttämäni tuotteet ja ne olivat kaikki niin mietoja, hajusteettomia ja harvoja aineosia sisältäviä, ettei lääkärinkään mielestä ongelma oikein voinut olla niissä. Lisäksi olin käyttänyt samoja tuotteita jo pitkään ilman mitään ongelmaa.

  Mutta sitten aloimme miettiä mitä hiustenhoitotuotteita käytän ja tajusin, että olin saanut lahjaksi Paul Mitchellin shampoon ja balsamin ja ehtinyt käyttää niitä joitakin viikkoja. Paul Mitchellin shampoossa oli ainesosa, joka osoittautui voimakkaasti ärsyttäväksi, sulle varmasti tuttu, methylisothiazolinone. Tosin en ole varma aiheuttiko reaktion juuri tämä ainesosa, mutta lopetin näiden tuotteiden käytön heti ja siirryin hajusteettomiin hiustuotteisiin. Silmäluomin tilanne korjautui hyvin nopeasti, vaikka jatkoin samojen kasvotuotteiden ja meikkien käyttöä ja vaihdoin vain hiustuotteet.

  Hiustuotteen aiheuttama ärsytys voi ihotautilääkärin mukaan näkyä herkällä alueella kuten silmäluomilla, vaikkei esim. hiuspohja tai muu kasvojen iho reagoi mitenkään. Ja silmäluomet joutuvat kosketuksiin hiustuotteiden kanssa esim. tyynyliinan välityksellä, suihkussa shampooveden valuessa jne. En olisi ikinä tajunnut, että tuote, jota ei laiteta tiettyyn kohtaan A, voi aiheuttaa siinä reaktion, mutta ei siinä kohdassa B mihin sitä laitetaan. Joten voithan vaikka miettiä läpi vielä mitä muita tuotteita käytät, ei pelkästään silmien ja kasvojen tuotteet.

  Lisäksi käytän silmäluomilla (kyllä, siis luomillakin, ei vain silmän ympärillä), Avenen Soothing Eye Creamia, ja se auttaa aina kun tuntuu, että silmäluomien iho kuivuu liikaa. Tämän Paul Mitchell -tapauksen jälkeen nimittäin silmäluomieni iho on usein hiukan herkempi kuin aiemmin. Tiedä sitten onko se tämän ärsytysreaktion seurausta vai iän (43-v.) vai molempien, mutta sellainen pieni muutos tässä on tapahtunut.

  Vastaa

  0
  1. Sama kokemus ja vielä sama allergisoiva kemikaalikin minulla! Kommentoin tuohon pari postia alemmas tätä juuri.

   Vastaa

   0
  2. Kiitos tämän jakamisesta, Jane!

   Methylisothiazolinone on tuttu ainesosa, ja se tosiaan on tunnettu allergeeni.

   Tärkeä pointti tuo, että myös hiustuotteet voivat aiheuttaa oireita kasvoilla (ja ilmeisesti muuallakin kehossa.) En ollut kieltämättä tullut ajatelleeksi sitä omalla kohdallani.

   Mun rutiineissa hiustuotteet muodostavat poikkeuksen muuhun kosmetiikan kulutukseen nähden: siinä missä testaan joka viikko uusia ihonhoitotuotteita, hiustuotteissa käytän samoja tuttuja tuotteita ja testaan uusia vain muutamia kertoja vuodessa. Syksyllä kun oireilu alkoi, en ollut testannut mitään uusia hiustuotteita, enkä ole testannut sen jälkeenkään - paitsi nyt helmikuussa itse asiassa. Käytän ainoastaan luonnonkosmetiikan hiustuotteita (poikkeuksena Yves Rocherin Low Poo), ja näissä ei ole methylisothiazolinone.

   Voihan olla, että hiustuotteissa kuitenkin olisi jokin muu allergisoiva tai ärsyttävä kemikaali, ei sitäkään voi sulkea pois vaihtoehdoista.

   Aion käydä kotiin palattua läpi kaikkien käytössä olevien tuotteiden, sekä hius- että ihonhoitotuotteiden säilöntäaineet ja verrata niitä reaktion aiheuttaman eyelinerin säilöntäaineisiin. (Olen parhaillaan matkoilla.) Se on kemikaaliryhmä, josta voi aloittaa. Seuraavaksi hajusteet, mutta niiden yhteys oireisiin on huomattavasti vaikeampi selvittää, koska lähestulkoon kaikissa tuotteissa on tietyt samat superyleiset hajusteet (linalool, limonene jne.)

   Vastaa

   0
 34. Minulle ilmaantui 2018 ensimmäisen kerran silmäluomi-ihottumaa. Molempien silmien luomiin ilmestyi sisempään puolikkaaseen röpelöinen hilseilevä ihoalue, joka on arka kosketukselle. En ole perillä mistä ihottumani on lähtöisin, koska se ilmestyy vähitellen ja kuin puskista. Huomaan sen siinä vaiheessa kun kirvely tulee. En ole varma onko kyseessä psori vai atooppinen ihottuma, mutta ihottuma-alue on selkeästi tarkkareunainen, eikä turvota silmäluomia kuin ihottuman kohdalta. Ei ole vuodenaikasidonnainen. Paranee hitaasti, paras apu on olla vain koskematta silmiin ja kevyt rasvailu jotta ihoa ei kiristä.

  Vastaa

  0
 35. Minulla välillä aktivoituu luomissa samanlainen ihottuma, sitten voi olla vuosia väliä ilman. Löysin yhden aiheuttajan, methylthiazolinonen. Sitä ei saa käyttää iholle jätettävissä tuotteissa, mutta itsellä sitä oli hiusvahassa ja silmän päälle laskeutuvat suortuvat riittivät aiheuttamaan ihottuman. Vältän myös shampoita ja hoitoaineita, joissa näitä on, sillä niistä alkaa päänahka kutisemaan pitemässä käytössä.
  https://www.allergia.fi/allergia/kemikaalit-ja-ymparisto/sailontaaineet/mi-ja-mci/

  Aiheuttaja sinulla ei välttämättä ole sama, mutta halusin kommentoida että voisit miettiä kasvotuotteiden lisäksi, oletko ottanut jotain uusia hiustuotteita käyttöön sillä nekin voivat olla syyllisiä!

  Kun ihottuma on aktiivinen, on minulla toiminut parhaiten silikoniset kevyet sy-voiteet, esim. Cliniquen All About Eyes. Rasvaiset voiteet tuntuvat pahentavan ärsytystä.

  Vastaa

  0
  1. Tämä on hyvä pointti, ja Janella oli ihan vastaava kokemus. Mä en usko, että hiustuotteet kuitenkaan mun kohdalla voisivat vaikuttaa, sillä edellisen kerran testasin uusia hiustuotteita heinäkuussa, ja seuraavan kerran nyt helmikuussa. Syksyllä en kokeillut yhtäkään uutta hiustuotetta.

   Vastaa

   0
 36. Itselläni on atopia ja aina on jossain päin vartaloa ihottumaa. Kasvoilla ihottumaa harvoin on, mutta silmäluomilla toistuvasti. Saatan pärjätä pitkään hyvin ilman oireilua ja yhtenä aamuna luomilla onkin punaiset karheat läntit. Atooppinen ihottuma ei tarvitse ilmestyäkseen syytä, uutta kosmetiikkaa tai muuta. Mutta toisaalta taas jokin saattaa sen saada ilmestymään, kuten mikä tahansa luomiväri. Jos haluan laittaa luomille mitä tahansa meikkiä on minun hyväksyttävä, että seuraavana päivänä luomilla on ihottumaa. Olen miettinyt saako joku tietty aine kosmetiikassa ihotuman esille vai johtuuko se luomivärin laittamisesta aiheuttaneesta hankauksesta. Mutta luulen, että syy ei ole mikään tietty aine, sillä mikä tahansa meikki (mm. meikkivoide tai peite-aine) voi aiheuttaa samanlaisen ihottuman luomeen ilman, että ihottumaa tulee muualle kasvoille, mutta luomen hankaus voimistaa reaktioita. Erityisesti talvisin joudun varomaan etten yläluomelle laita edes meikkivoidetta.
  Luomeni ovat muutenkin rantut kelpuuttamaan mitään kosmetiikkaa. Silmänympärysvoiteita olen käyttänyt aina teini-iästä asti eli yli 15v ajan, kunnes silmäluomi-ihottuma alkoi pari vuotta sitten. Atooppista ihottumaa minulla on muuten ollut vauvasta lähtien. Luomille ilmestyneen ihottuman jälkeen en ole löytänyt silmänympärysvoidetta, josta luomet ei ärtyisi. Mutta sitten taas jos mitään voidetta ei käytä, silmänympärykset kuivuvat ja ihottumaa tulee silloinkin. Aloin kokeilemaan balmeja ja niistä löysinkin pelastuksen. Bybin baby balm on nyt toista talvea käytössä silmänympärysiholle ja laitan ihan luomillekkin vaikka joku saattaisi sanoa ettei paksuja voiteita saa laittaa silmäluomille. Heti kun huomaan luomilla ärtymistä laitan mietoa hydrocortison-voidetta ohuesti, jolloin ihottuma ei pääse kunnolla päälle. Joskus käytön hydrocortisonia profylaktisesti ennen silmämeikkiä, jos välttämättä tahdon luomet meikata.

  Sanoit, että ihottuma ei niinkään kutita, vaan kirvelee. Koen itsekkin luomilla olevan ihottuman enemmänkin kirvelän kuin kutisevan, vaikka muualla iholla atooppinen ihottumani onkin kovasti kutisevaa.

  Muistan ihotautilääkärin minulle sanoneen, että atopia oireilee eri tavoin eri ikäisenä, vauvana ihottumaa tulee peppuun ja aikuisena silmäluomiin. 😁

  Vastaa

  0
  1. Sanoit, että ihottuma ei niinkään kutita, vaan kirvelee.

   Oikeastaan se ei myöskään kirvele, tai siis kirvelee ainoastaan silloin, jos ihottumaan osuu esimerkiksi kasvovettä. Iho ei tunnu aralta eikä sitä kiristä, se vain karheutuu yhdessä yössä ja on sen jälkeen punoittava, kevyesti turvonnut, kuiva ja karhea. Ja alkaa hilseillä, jos ei heti holvaa voiteita päälle.

   Mielenkiintoisesti - edellisestä ihottumasta tulee nyt juuri kolme viikkoa. Olin silloin reissussa Hollannissa, kuten olen nytkin. Mukana on jälleen ihan samat ihonhoitotuotteet kuin kolme viikkoa sitten, kuten myös samat meikit. Yleensä ihottuma on uusiutunut viimeistään kolmen viikon kuluttua, ja nyt näyttäisi tulevan ennätyspitkä tauko, jos ihottuma ei nyt lyö päälle parin päivän sisällä.

   Kolme viikkoa sitten ihottuma oli niin voimakas, että toisessa silmäluomessa iho meni rikki vain parissa päivässä. Ja nyt..? Ihan samat tuotteet käytössä eikä mitään oireita.

   Ei tätä kerta kaikkiaan pysty ymmärtämään. Ellei kyse ole atopiasta, ja oireet eivät liitykään millään tavalla kosmetiikkaan, vaan tulevat ihan randomisti.

   Vastaa

   0
 37. Hei!
  Minulla oli aikoinaan samanlaisia oireita, ja aiheuttajana oli yllättäen nikkeli. Monta vuotta käyttämäni valkokultaiset korvikset aiheuttivat oireet luomissa, koska valkokullassakin voi olla nikkeliä. Sen jälkeen en ole voinut enää käyttää kyseisiä korviksia, heti tulee ärsytystä silmäluomiin.

  Vastaa

  0
  1. Mä en käytä lainkaan koruja, joten mun kohdalla nikkeli on epätodennäköinen vaikutin.

   Vastaa

   0
 38. Mulla aiheutti kaupan porkkanamehu ja toisella kertaa reilusti napostelemani ananaskirsikat vastaavaa. En heti yhdistänyt, mutta hoksasin jollain kohtaa yhteyden. Määrät vaikuttavat, voin hyvin syödä jokusen ananaskirsikan tai juoda itse puristettua porkkanamehua saamatta oireita. Kaupasta en ole enään ostanut porkkanamehua, mutten usko että lasillinen vielä aiheuttaisi reaktiota.

  Vastaa

  0
 39. Kyllä toi on atopiaa. Samoista oireista sain 25-vuotiaana atopia-diagnoosin. Nykyisin puhkeaa usein stressistä. Just silleen et illalla meen nukkumaan, ei oo mitään oireita ja aamulla herään silmät tosi pahannäköisinä ja turvonneina 😑
  Harmittaa että odotin lääkäriin menoa niin pitkään, pahimmat ihottumakohdat jätti jäljet silmän ympärille eikä iho palaudu enää sellaiseksi mitä oli ennen taudin puhkeamista. Mulla kyllä on ollu atopia -oireita lapsesta asti mutta vast 25v meni näin pahaksi ja ihottumat alkoivat..

  Vastaa

  0
  1. Harmittaa että odotin lääkäriin menoa niin pitkään, pahimmat ihottumakohdat jätti jäljet silmän ympärille eikä iho palaudu enää sellaiseksi mitä oli ennen taudin puhkeamista.

   Voi ei. ☹️
   Onpa kurjaa.

   Keskustelu näissä kommenteissa on kyllä tosi opettavaista, ja tätä toivoinkin. Atopia ja ihottumat ovat minulle niin vieraita asioita, että mun täytyy opetella tuntemaan ilmiötä.

   Voi siis ollakin mahdollista, että myös mun tapauksessa on kyse atopiasta, vaikka minulla ei nuorempana olekaan ollut oireita. Ehkä tämän voi vahvistaa lopulta lääkäri. Kun googlailee atopiaa niin kaikkialla kerrotaan, että oireet alkavat jo lapsuudessa, tosin allergia.fi-sivulla lukee: "Uusimmissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että aikuisiällä ensimmäiset iho-oireensa saavia atoopikkoja on aiemmin arvioitua enemmän."

   Vastaa

   0
 40. Mulle aiheutti suomalainen, tosi paljon hehkutettu luonnonkosmetiikka toiseen silmäluomeen tosi pahan reaktion (käytin sy.voidetta ja 24h-kasvovoidetta). Sain ihottuman paranemaan Luonkosin Primal voiteella. En enää uskalla käyttää ongelman aiheuttaneita tuotteita.

  Vastaa

  0
  1. En enää uskalla käyttää ongelman aiheuttaneita tuotteita.

   Ei varmasti kannatakaan.

   Vastaa

   0
 41. Moi Sanni!
  Minulla tuli joitain vuosia sitten aivan vastaava ihottuma silmäluomiin. Minulla syylliseksi paljastui herkistyminen kehäkukalle. Olin käyttänyt Frantsilan kehäkukkavoidetta pari tuubia kun oireet alkoivat. Lisäksi olin käyttänyt vuosia Madaran puhdistusvaahtoa, jossa myös on kehäkukkaa. Onnekkasti minulla selvisi aiheuttaja, en tosin ihan heti sitä keksinyt. Syynään kaikki tuotteet tarkkaan kehäkukan varalta ja sen koommin ei ole ihottuma uusinut. Hassua on se, että kumpaakaan tuotetta en käyttänyt silmissä. Lisäksi kehäkukan kerrotaan olevan herkälle iholle sopivaa.. Mitään muita allergioita tai herkistymisiä minulla ei ole.

  Vastaa

  0
  1. Mulle tuli myös uutena tietona luonnonkosmetiikkaopintojen myötä, että kehäkukka voi allergisoida ja kuuluu itse asiassa potentiaalisiin ihoärsyttäjiin.

   Vielä hämmentävämpi oli tieto, että myös aloe vera voi aiheuttaa allergisen reaktion - sisältämänsä lateksin kautta. (Enpähän todellakaan tiennyt, että aloe vera sisältää lateksia..!)

   Yllättävän moni herkälle iholle sopiva tuote on samalla myös potentiaalisesti ärsyttävä. Yhdessä ja samassa kasvissa voi siis olla sekä erittäin rauhoittavia että joidenkin ihoa ärsyttäviä ainesosia.

   Kuitenkin esimerkiksi aloe vera ja kehäkukka toimivat useimpien iholla rauhoittavasti ja aiheuttavat ärsytystä vain hyvin pienessä määrässä ihmisiä. Siksi niitä markkioidaan myös herkälle iholle. Kamomilla kuuluu samaan porukkaan - se on todella rauhoittava, mutta kuuluu mykerökukkaisiin kasveihin ja kamomilla-pitoiset kosmetiikkatuotteet voivat aiheuttaa reaktioita mykerökukkaisallergikoille.

   Vastaa

   0
 42. Mulla on atooppinen iho. Meikkasin säännöllisesti n. 25-vuotiaaksi asti, mutta sitten iski päälle paha silmänympärysihottuma. Kävin läpi allergiatestit ym, mutta ei löytynyt allergioita. Lopulta jouduin luopumaan meikkaamisesta ja nykyisin meikkaan vain johonkin juhliin. Vain sillä tavoin iho pysyy hyvässä kunnossa. Lisäksi käytän Avenen soothing eye contour voidetta (luottotuote!) joka ilta. Mulle meikkaaminen ei ole ollut tärkeää, joten enpä sitä sen enempää jäänyt kaipaamaan.

  Mutta halusin siksi kommentoida, että tuo Bepanthen silmäluomiin käytettynä on aika tujua tavaraa. Sisältää lanoliinia (villarasvaa) ja dekspantenolia, jotka voivat olla ihoa ärsyttäviä ja ajamittaan jopa allergisoivia (erityisesti jos atopiataipumusta). Olen juossut monet ihotautilääkärit atopian vuoksi läpi ja voin sanoa, että Bepanthen on myös ihotautilääkärien kauhistus, koska moni potilas ajattelee sen korvaavan kortisonivoiteet. Joka tapauksessa reseptivapaa hydrokortisoni esim. 2,5 % on varsin harmiton silmäluomilla, jos sitä käyttää vain satunnaisesti. Suosittelen laittamaan sitä heti, jos vähänkään merkkiä ihottuman alusta. Teen itse niin ja ihottuma katoaa jo sillä, että levitän hydrokortisonia yöksi yhtenä kahtena iltana ja pysyy poissa jopa viikkoja/kuukausia. Mutta on totta, että hydrokortisonin yhtäjaksoinen käyttö ei kannata ihon ohentumisen ja juurikin tuon silmänpaineen mahdollisen nousun vuoksi. Jos ihottuma on kuitenkin todella ärhäkkä niin silloin hydrokortisoni ei riitä tilanteen rahoittamiseen vaan silloin tarvitaan takrolimuusivoide esim. Protopic (vaatii reseptin). Voide voi polttaa, kirvellä ja kutittaa aluksi, mutta toimii hyvin.

  Tosin jos taustalla allergia ja altistuminen allergisoivalle aineelle jatkuu tai jos krooninen ihosairaus (atopia) kuten minulla niin silloin oireet palaavat yhä uudelleen ja siksi suosittelen hakeutumista ihotautilääkärille. Jos onnistuisi saamaan lähetteen ihotautilääkärille ja allergiatesteihin terveyskeskuksen kautta, niin tulee hieman halvemmaksi.

  Vastaa

  0
  1. Taas tuli ihan uutta tietoa. Olen tietoinen että lanoliini ja dekspantenoli voivat allergisoida, mutta ei kortisonikaan ole täysin ongelmaton aine. Jännä kuulla, että dekspantenoli voisi jopa olla ihotautilääkärien kauhistus..! Kuulostaa hurjalta, kun se kuitenkin oikeasti korjaa kudosta.

   Jäin miettimään, että miksi mun olisi hyvä lopettaa Bepanthenin käyttö, jos se tällä hetkellä auttaa?

   Eli miksi kortisoni olisi parempi kuin dekspantenoli, jos dekspantenoli tai lanoliini eivät ole koskaan mulle aiheuttaneet oireita?

   Vastaa

   0
  2. Kortisoni on lääkeaine joka on tarkoitettu mm. ärtyneen ja tulehtuneen ihon hoitoon. (Kortisonilla hoidetaan paljon muitakin tulehduksia toki)
   Dekspantenoli taas on ihoa kosteuttava ja ihon uusiutumista jouduttava aine, mutta se ei auta tulehduksiin, ja kuvailemasi mukaan ihollasi on tulehdus.

   Bepanthen ja Skin Food molemmat sisältävät lanoliinia, joka tosiaan on helposti ärsyttävä ja myös allergisoiva aine. Mulla itsellä lanoliinsta tulee kosketusallergiaa muutaman päivän viiveellä.

   Vastaa

   0
  3. Tiedän, että kortisoni on lääke ja dekspantenoli taas ei, mutta mun oppiman mukaan myös dekspantenolilla on tulehdusta lievittävä vaikutus. (Ei tokikaan yhtä voimakas kuin kortisonilla.) Bepantheninkin sivuilla kerrotaan, että dekspantenoli lievittää tulehdusta.

   Opiskelen luonnonkosmetiikan tuotekehitystä ja raaka-aineoppia, ja myös mun koulun oppimateriaaleissa kerrotaan, että pantenolilla on tulehdusta lievittävä ("anti-inflammatory") vaikutus. Olen ymmärtänyt, että monilla aineilla, joita ei luokitella lääkkeiksi, voi silti olla tulehdusta rauhoittava vaikutus.

   Vastaa

   0
  4. Monilla aineilla on tosiaan tulehdusta lievittävä vaikutus, mutta ei välttämättä kovin voimakas. Joissain tapauksissa lääkeaine on tarpeen.

   Riippuu tietysti myös tulehduksen aiheuttajasta mikä siihen auttaa, eli en tiedä toimisiko kortisoni tuohon silmäluomeen.

   Vastaa

   0
 43. Kuulostaa niin tutulta! Itse hoidan kortisonivoiteella, ihotautilääkärin siunauksella. Parin päivän voitelut yleensä tepsii.

  Vastaa

  0
 44. Joo,tuttua ja minä olen atoopikko. Kuten useampi lukija minulla on tähän ihotautilääkäriltä kaksi eri rasvaa. Toinen kortisoni ja toinen Protopic, joka on vahva ja josta sanotaan, että ei saa laittaa silmiin mutta se ei pidä paikkaansa. Olin yli 20v sitten lääke/rasvakokeilussa ja ihotautilääkärini oli mukana kehittämässä rasvan. Juuri nyt minulla on uusi hormoonikierukka ja en tarvitse mitään rasvoja.
  Sanoisin, että käsiesi kuivuminen voisi olla oire atopiasta. Huomaatko hormonaalista vaihtelua? Mihin aikaan kuusta ihottumasi tulee? Minun ihoni oireilee aina ennen kuukautisia. Minun ihoni vointia helpottaa hormoonikierukka. Tästä en ole lukenut mitään ja en usko, että ilmiötä on tutkittu mutta minä olen huomannut helpotusta jopa siitepölyallergiaan hormoonikierukasta.
  Nyt kun kätesi on kunnossa niin oireet löysivät uuden paikan. Näin minulle on käynyt useasti. Silmät, korvat, selkä jne.
  Millä poistat meikin? Minä käytän vai lämmintä vettä, kun iho ei kestä mitään meikinpoistoaineita. Nyt kun ihosi on herkistynyt niin täytyy miettiä kaikkea eikä vain meikkiä. Sitä tulee vähän niin kuin kosketusallergia ja iho ei kestä mitään. Näin minulla on käynyt korvien kanssa. Minulla on ollut kaikenlaisia koruja korvissa yli 30v ja nyt ei mene enää ei kulta, hopea, nikkelittömät jutut, ei siis mitkään.
  Mielenkiinnolla jään odottamaan lisää postauksia teeman tiimoilta. Toivottavasti löydät helpotuksen tähän. Oireet voivat olla "premenopaus". Olet siinä iässä ja oireita on vaikka mitä. Ikäsi sopisi siihen ihan hyvin.

  Vastaa

  0
 45. Moi! En ole itse millekään allerginen eikä mikään kosmetiikka aiheuta oireita. Silti saan välillä just tuon kuuloista oiretta toiseen silmäluomeen ajottain. Käytän silloin muutaman päivän 1% hydrokortisonia aamuin illoin, ohittuu sillä. En osaa sanoa mistä tulee. Enkä toisaalta ole sitä suuremmin selvitellyt kun rauhoittuu kortisonilla. Nopeiten oireet helpottuu kortisonivoiteella.

  Vastaa

  0
 46. Moi, minulla iski silmäluomi-ihottuma päälle aina kun käytin helmiäisluomiväriä. Siksipä lopetin kokonaan luomivärien käytön. En saanut selville mikä aine luomiväreissä tuon saa aikaan.

  Vastaa

  0
 47. En ole lukenut huolellisesti ihan kaikkia tähän tulleita kommentteja, mutta ainakin yksi toinen näytti maininneen, että rasvaiset sy-voiteet tuntuvat pahentavan ihottumaa. En osaa sanoa, onko minun kokemukseni mitenkään verrattavissa, koska minulla on siis ihosairaus seborrooinen ekseema. Tuli vaan mieleeni, kun kirjoitit, että saatat mennä illalla nukkumaan ehjällä iholla ja aamulla tilanne voi olla muuttunut pahaksi - ja sitten muistin, että olet toisaalla sanonut, että käytät vain täyteläisiä sy-voiteita. Itse en voi käyttää mitään muita kuin geelimäisiä sy-voiteita, muuten ekseema ja/tai turvotus pahenevat silmäluomilla. Varsinkin, jos illalla laittaa mitä tahansa vähänkin täyteläisempää voidetta, niin aamulla silmäluomet ovat ihan järkyttävän näköiset. Onkohan mitenkään mahdollista, että sinullakin ekseeman puhkeaminen erityisesti yön aikana voisi liittyä liian täyteläiseen sy-voiteeseen? 🤔 Minullakin tämä oli ensin alkuun satunnainen oire, mutta myöhemmin silmäluomien iho on herkistynyt niin, että täyteläinen voide aiheuttaa oireet joka kerta, mikään geelimäinen tuote taas ei koskaan.

  Vastaa

  0
  1. Hmm, mielenkiintoinen näkökulma. Eikä mitään vaihtoehtoa oireiden taustalla kaiketi voi sulkea pois.

   Toisaalta, oma uskomukseni on, etteivät käyttämäni silmänympärysvoiteet siirry yön aikana silmäluomille. En levitä sy-voidetta koskaan silmäluomille vaan ainoastaan silmän alle. Voide imeytyy hyvin.

   Sitten taas oireiden ollessa päällä levitän super-rasvaista Bepanthenia suoraan silmäluomille, ja tämä auttaa parantamaan oireet. Olin ensin huolissani, että silmäluomet mahdollisesti turpoavat vielä enemmän, jos levitän niille Bepanthenin kaltaista voidetta. Ihan alkuunhan en nimittäin hoitanut ihottumaa millään, annoin vain olla periaatteella, "se rauhoittuu itsestään". Tämä oli sen ensimmäisen, eyelinerin jälkeisen reaktion aikaan. (Ja ehkäpä juuri siksi nuo oireet kestivät niin kauan..?) Lopulta uskalsin kokeilla Bepanthenia ja huomasin, että seuraukset olivat pelkästään positiivisia. Iho ei ärtynyt, turvonnut tai kirvellyt Bepanthen-käsittelystä, vaikka ihan varmasti niin rasvainen koostumus osittain myös valuu yön aikana silmään.

   Tällä kokemuksella olen skeptinen sen suhteen, että juuri voiteen rasvaisuus ärsyttäisi silmäluomia. (Kunhan koostumus on kokonaisuudessaan sopiva, esim. Weledan rasvainen Cold Cream taas ei toiminut, vaan silmää kirveli.)

   Vastaa

   0
  2. Juu tämä on varmaan just näin. Jotenkin automaattisesti kuvittelin, että tarkoitat mainitsemillasi päivittäin silmäluomille levittämilläsi tuotteilla sy-voidetta, mutta tarkoitit siis varmaan meikkiä. En sitä epähuomiossa tullut edes ajatelleeksi, koska en itse meikkaa - olipa hölmö ajatuskulku mulla, koska tekstissä kuitenkin ensin puhuttiin juuri eyelinerista. 😂🙈 Minäkään en levitä sy-voidetta silmäluomille, mutta levitän kyllä kulmaluulle ja olen jotenkin ajatellut, että yön aikana imeytyessään nämä täyteläisemmät voiteet myös valuvat siitä luomille. Mutta itse asiassa nyt kun tarkemmin ajattelen, niin olisikohan mun tapauksessa sittenkin vain kyse tuosta seborrooisen ekseeman perusmekanismista, eli liian rasvainen voide ruokkii hiivaa, talineritys lisääntyy ja sitten ihottuma tuleekin siitä silmäluomille erittyneestä härskiintyneestä talista.

   Vastaa

   0
 48. Itselläni oli vuosia sitten ripsipidennykset reilun puolen vuoden ajan. Jossain vaiheessa molemmat silmäluomet olivat kevyesti turvoksissa ja erittäin kuivat ja hilseilevät. Pientä kutinaa oli, välillä huomasin hankaa ani silmäluomia, mutta ei mitään sellaista todella häiritsevää "kaivan kohta silmät päästäni" -kutinaa. En yhdistänyt tätä pidennyksiin, koska ne olivat tässä vaiheessa olleet minulla jo joitakin kuukausia ilman ongelmia. Lisäksi minulla on todella kuiva iho (oireiden perusteella veikkaisin atopiaa) ja oireilu alkoi talviaikaan jolloin ihon kanssa muutenkin on enemmän ongelmia, joten pistin oireet sen piikkiin.

  Apteekista mulle suositeltiin jotain aivan törkyhintaista silmänympärysvoidetta, josta ei ollut mitään apua. Itse asiassa oireet vain pahenivat. Toki jälkikäteen ajatellen ihan järkeenkäypää, kun ne ripsipidennykset olivat yhä silmissä. Jossain kohtaa aloin arvella, että pidennykset voisivat olla se ongelma, mutta menin silti vielä kerran huollattamaan ripset.

  Seuraavana aamuna silmät olivat niin turvoksissa, etten saanut niitä auki. Öljyllä liottelin pidennykset pois ja vedin allergialääkkeitä varmaankin yli annoksella. Silmäluomet alkoivat pikkuhiljaa parantua kun pidennyksiä ei enää ollut, joten selvästi oli niistä johtuvaa.

  Harmillista kyllä, tämän jälkeen ihoni on reagoinut moniin muihinkin tuotteisiin, joiden kanssa ei aiemmin ole ollut ongelmia. Eräs lääkäri (ei ihotautilääkäri) sanoi, että tuo luultavasti ripsiliimalle allergisoituminen voi valitettavasti aiheuttaa sen, että iho voi oireilla muistakin tuotteista.

  Itselläni esim. ripsien ja kulmien värjäys on tämän jälkeen aiheuttanut hilseilyä, punoitusta ja turvotusta. Uusia kosmetiikkatuotteita ostaessa (olen välillä myös yhtäkkiä alkanut oireilla joistain aiemmin sopineista tuotteista, tosin näin käy harvoin) pyydän yleensä kaupasta näytteen ennen ostopäätöstä, koska tuntuu, että iho oireilee aivan satunnaisesti joihinkin tuotteisiin, en ole saanut kiinni mitään yhtä tiettyä ainesosaa mikä olisi syyllinen. Lisäksi töissä (hoitaja) olen joutunut siirtymään täysin nitriilihanskoihin, koska toisista menee käsien iho rikki, alkaa kutista ja hilseilee, tätä oiretta ei myöskään ollut aiemmin.

  Veikkaan, että ainakin omalla kohdalla alunperin kyseessä oli liimalle allergisoituminen, mutta arvelen jotain tekemistä asiassa olevan myös tuolla muutenkin kuivalla ja ongelmaisella ihollani. Kesäisin, kun iho on paremmassa kunnossa, en saa niin rajuja oireita kuin talviaikaan. Esimerkiksi ripsiä ja kulmia olen käynyt värjäyttämässä kesäisin (tiedän, hölmön hommaa kun kerran niistä oireita tulee), tuolloin saattaa esim. kulmien ympärys hieman punoittaa ja turvotella pari päivää, kun taas talviaikaan tuloksena on vähintään viikon kestävät ja huomattavasti kovemmat oireet, ja iho hilseilee todella pahasti.

  Mutta kuten sanoin, en ole saanut selville mikä ainesosa tarkalleen näitä oireita itselläni aiheuttaa, kummia juttuja nämä iho-oireilut.

  Vastaa

  0
 49. Moi

  Itselle tuli alaluomeen vastaava ja lääkäri määräsi kuuden viikon kuurin Protopic (kortisoni joka sopii silmänympäryksiin) voidetta. Näissä on tärkeää käyttää tarpeeksi pitkään jottei uusi.

  Mutta uskon, että nimenomaan omat esivaihdevuodet, jotka ovat kuivattaneet ihon ja hiuspohjan (tämä kiva) vaikuttivat siihen, että silmän alusen iho meni rikki silmää hieroessa ja tulehtui. Pitäisi varmaan aloittaa jokin silmänympärysvoide, ei riitä enää kasvovoide tms. Atopiaa ei itselläkään ole.

  Vastaa

  0
 50. Pakko hieman "pelotella" mutta mulla oli kyseessä gluteeniherkkyys (ei virallista diagnoosia). Kun siirryin syömään gluteenitonta niin vuoden jälkeen atopiaoireista jäi jäljelle noin. 10%. Ennen ihoni oli tulehtunut joka talvi ja toistuvat kortisonikuurit oli arkipäivää. Tämä joka talvinen silmänympärys ihottuma on täysin veks.

  Ei toki kaikilla ole allergiaa tai herkkyyttä ruokaa kohtaan mutta suoliston huono kunto voi pahentaa atopiaoireita. 😌

  Vastaa

  0
  1. Mulla siis ei ole keliakia diagnoosia eikä ole tehty tutkimuksia. Toinen mikä aiheuttaa itselläni ihon hilseilyä ja oireilua on runsas sokerin syönti. Tämä liittyy usein hiivan lisääntymiseen ihon pinnalla.

   Vastaa

   0
 51. Moi, en tiedä joko tätä kommentoitiin, mutta voisiko olla perioraalidermatiitti? Näyttää samanlaiselta kuin esim. Jolien POD-artikkelin kuva. Itselläni POD on pari kertaa puhjennut kosmetiikkatuotteesta, mm. kasvovesi aiheutti kuumotusta ja kirvelyä ja sen jälkeen iho oli pitkään herkistynyt.

  Vastaa

  0
  1. Mä huomasin myös Jolien POD-artikkelin kuvan muistuttavan mun oireita, mutta selviteltyäni tarkemmin PODin oireita vaikuttaa siltä, että Jolie on käyttänyt jutussaan kuvaa, joka ei liity PODiin.

   PODin silmänympärysoireissa (ainakin kaikkien mun löytämien lähteiden ja muiden kuin Jolien kuvien mukaan) oireisiin kuuluu pientä näppylää, mulla on vain kuivuutta.

   Vastaa

   0
 52. Sama juttu viime talvena. Avenen Soothing… -voidekin kirveli, ja pelkästään Bepanthen sopi luomille. Ajattelin ongelman johtuneen kyynelnesteestä, sillä viime talvi oli kylmä ja ulkoilin paljon (uutta kosmetiikkaa en ottanut käyttöön tms.) Mulla on herkät silmät, jotka vuotaa kylmässä/tuulessa.

  Tämä talvi on ollut lämpimämpi ja olen ulkoillut vain plussakeleillä; ei ole luomet vaivanneet.

  Vastaa

  0
 53. Minulla talvisin aivan samanlaista oireilua silmänympärysiholla, mutta minulla myös hankaavaa kutinaa ja polttelua. Rauhoittuu kortisonipohjaisella silmävoiteella, mutta uusiutuu helposti esim.kylmästä, suklaasta, stressistä, hikoilusta. Itselläni atooppinen oireilu lisääntynyt selvästi iän myötä.

  Vastaa

  0
 54. Minulla oireet alkoivat ensimmäistä kertaa marraskuun lopulla. Ensin oli kutinaa, punaisuutta ja turvotusta luomissa. Lääkäri määräsi Oftan Dexa Chloraa, joka oli tukustakin loppu, joten se vaihdettiin miedompaan Oftan Chloraan. Ei tehonnut ja oireet pahenivat parin viikon aikana. Seuraavaksi määrättiin antibiootit tippoina sekä tabletteina. Ne auttoivat taas jonkin aikaa, kunnes lopulta silmien ympärilläkin oli selkeä punainen alue kulmakarvoista poskipäihin. Iho oli kuin tulessa, luomiin tuli vesirakkuloita ja silmät olivat todella kipeät ja turposivat aivan umpeen.
  No sitten kokeiltiin kortisonia voiteena sekä tabletteina, ja se tuntuu auttavan nyt paremmin. Se huono puoli näissä rasvan käytöissä on, että silmien ympärille on tullut kaikenlaisia näppylöitä ja rasvaluomia.
  Sitten luulin jo keksineeni, että syy olisi ollut toppatakissani oleva karvakaulus (supia?), Poistin sen ja muut aidot karvat käytöstä, mutta ei sekään auttanut. Oireet ovat palanneet jo pari kertaa sen jälkeen.
  Olen jo 68v, en meikkaa, eikä ole muitakaan nuoruuden oireita. Kaikki mahdolliset hajusteettomat tuotteet on nyt käytössä ja vältän kaikkea, joka saattaisi aiheuttaa allergisia oireita, mutta en vaan keksi miksi tämä vaan uusiutuu pari viikkoa sen jälkeen, kun olen lopettanut kortisonien käytön???
  Ja kiitos, sain hyviä vinkkejä teidän kirjoituksistanne, koska minullakin on aikuisiällä todettu atooppinen iho.
  Olen myös miettinyt menisinkö seuraavaksi ihotautilääkärille vai silmälääkärille, koska tuntuu kuin näkökin välillä sumentuu.

  Vastaa

  0
 55. Vaikuttaa siltä että iho on kärsinyt ja mennyt ehkä rikki allergisen reaktion takia, ja siihen on iskenyt joku pöpö.
  Luultavimmin asialla on ihon normaali sienimikrobi joka on päässyt villiintymään, päätellen tuosta kuvaamastasi oireesta.

  Jos se on sieni-ihottuma, niin Bepanthen ja Skin Food vain pahentavat sitä pidemmän päälle koska sisältävät juurikin niitä rasvoja joita sieni ”syö”. Itse olisin varmasti rasvailematta silmäluomia kovin öljyisillä voiteilla, kevyemmät parempia, ja pesisin varovasti pienellä määrällä laimennettua teepuuöljysaippuaa pari kertaa viikossa.

  Apteekista saa ilman reseptiä voiteita jotka purevat 🍄-vaivaan, esim. Pimafucort on tehokas. Silmäluomelle voi käyttää mutta silmään ei tietenkään ole kovin suotavaa mennä.

  Toivottavasti paranee pian.

  T. Pöpöistä tykkäävä

  Vastaa

  0
  1. Kiitos näkemyksestä :) Sieni-ihottumaa ei olekaan kukaan muu vielä maininnut.

   Mä en edelleenkään ole itse taipuvainen uskomaan, että rasvaisuus pahentaisi oireita.

   Tällä hetkellä iho on pysynyt oireettomana ennätyspitkään: 3 viikkoa ja 5 päivää. Koko tämän ajan olen hoitanut sitä aamuisin Weledalla, ja iltaisin pari kertaa viikossa Bepanthenilla ns. "varmuuden vuoksi" -periaatteella. Käytössä on muiltakin osin ihan samat tuotteet kuin ihottuman edellisen kerran lehahtaessa tammikuun lopussa.

   Jokseenkin hassua, että ihottuma on uusiutunut täsmällisesti 2-3 viikon välein syyskuusta saakka, ja nyt kun vihdoin kirjoitan siitä blogiin, se rauhoittuu näin pitkäksi aikaa. Nyt herään joka aamu jännittyneenä, että no, joko se on tänä aamuna palannut..?

   Vastaa

   0
  2. En siis tietenkään tarkoita mitään silsaa, vaan esim. hiivamikrobia jota normaalilla iholla on muutenkin paljon ja se voi napata kiinni ihorikkoon ja tulehduttaa sen niin että ihoärsytys pitkittyy.

   Pitkään olet kyllä jaksanut hoitaa tuota ilman lääkekokeiluja, itse olisin jo juossut farmaseutin pakeille :) Olet ihailtavan kärsivällinen.

   Toivotaan että se ihottuma on nyt lähtenyt kokonaan pois.

   Vastaa

   0
  3. Toivotaan että se ihottuma on nyt lähtenyt kokonaan pois.

   Tänä aamuna lehahti jälleen antaumuksella... 😞 No, tulipahan ainakin pisin oireeton jakso tähän saakka.

   Vastaa

   0
 56. Minulla ollut lokakuusta asti samantyyppistä ihottumaa alaluomissa. Olen käynyt 3kertaa lääkärin juttusilla ja joka kerta määrätty uudelleen kortisonikuuri (silmille tarkoitettua). Ensin vahvempaa 5mg 5-7pvää ja sitten vaihto kevyempään 1mg, 2viikkoa. Lääkärit todennut, että atooppinen ihottuma, joka on kinkkinen silmäluomissa.. Osa ihottumasta on lähtenyt ja osa on vieläkin. Kova toive, että nyt tämän kuurin jälkeen olisi loputkin lähtenyt.. ☹️ Kesää odotellessa, iho kiittää silloin.

  Vastaa

  0
 57. Hei Sanni
  Oletko kuullut Locobase Repair - voiteesta? Saattaisi auttaa tuohon. Apteekista.

  Vastaa

  0
  1. Jes, mulla on kyseinen voide kotona, ostin sen viime keväänä testiin käsivoiteena.

   Vastaa

   0
 58. Hei, tutkihan semmoista kun seborroinen ekseema.
  Mulla on kyseinen ihottuma, näkyy mm päänahassa, korvakäytävässä, silmäluomissa. Tai jossain niissä😊

  Vastaa

  0
 59. Voisiko olla psoriasis. Tuollaista samanlaista oli tuttavallani muutamia vuosia ennen kuin meni lääkäriin(tosin ei ollu meikkiä käyttävä) ja todettiin psoriksi. Sai oikeanlaiset voiteet ja luomista hävisi karheuma, hilseiluy ja kutina. Muutamia ihottuma läiskiä on sen jälkeen tullut päänahkaa ja selkään. Hyvin pieniä eikä niitä osaisi maallikko tunnistaa psoriksi.

  Vastaa

  0
 60. Hei
  Minulle tuli myös ihottumaa silmien ympärille, eikä mitään tietoa mistä. Ostin apteekista Bioderman Atoderm intensive eye voiteen. Ja sehän todellakin auttoi. Ja mikä parasta tällä saa myös putsattua silmämeikin pois. Tuubi on 100ml.

  Vastaa

  0
 61. Todella ärsyttävää tämä vaiva . Olen atoopikko , mutta olen mielestäni päässyt vähällä . Nyt kuitenkin n. Puoli vuotta sitten silmät alkoi reagoida . Ihottuma silmien ympärillä .. reaktio kestää about 10 päivää . Lopuksi hilseilee .. ja syntyy uutta ihoa. Kunnes reaktio tulee taas. Olen koko ajan yrittänyt selvittää syytä mutta tuloksetta . Erilaisiin voitaisiin mennyt satoja euroja . Eivät nekään muuta tilannetta . Todella ikävä normaalia silmiä /silmä-luomia . Jos joku tietää mikä voisi olla syynä .... olisin kiitollinen kuulemaan .

  Vastaa

  0
 62. Nyt on tullut niin paljon kommentteja, että en ikävä kyllä ehdi vastaamaan jokaiselle henkilökohtaisesti, mutta luen kaikki kommentit totta kai ja otan vinkit talteen. Kiitos runsaasta osallistumisestanne!

  Palaan asiaan tämän vuoden aikana ihopäivityksen kera, kun ehdin hoitaa ja tarkkailla ihottumaa. Tässä on jo herännyt kiinnostus perehtyä ihottumiin syvemminkin, kun mulle kommenttien myötä selvisi, miten yleinen ilmiö tällainen silmäluomi-ihottuma on. Ja että se todella ilmestyy monille "tuosta vain", ilman atopiataustaa tai muuta selittävää tekijää.

  Vastaa

  0
 63. Hei, koetapa apteekista saatavaa Acon Miniderm-voidetta. Se on perusvoidemainen, ihanan kosteuttava . Itselläni oli pitkään silmäluomella (kulmaluun lähellä) kuiva ja hilseilevää ihottuma. Kokeilin vaikka mitä, kunnes sipaisin Minidermiä. Ihottuma rauhoittui heti parin kerran jälkeen ja päivittäisellä hoidolla parantui tosi nopeasti.Voide käy talvikuivuudesta kärsivälle kasvojen ja vartalon iholle ja itselläni jopa silmien ympärille esim. viikon kuureina, minulle se ei aiheuta turvotusta.

  Vastaa

  0
  1. Olen sisareni luona yöpyessä käyttänyt Minidermiä käsivoiteena, kun oma käsivoide on unohtunut. Mun iholla Miniderm tuntuu tosi kevyeltä.

   Vastaa

   0
 64. Olet saanut paljon kommentteja mutta pakko on laittaa omakin lusikka soppaan. Itselläni on ollut samanlaista oiretta silmäluomessa. En ole atoopikko tai erityisen herkkäihoinen. Itse jäljitin oirehdinnan juuri mustaan eyelineriin. Kummasti aina käytön jälkeen oireet alkoivat. Etsin nimittäin hyvin pysyvää lineria. En muista tuotteiden merkkejä ( voi olla sulle outoa...) Nyt tuota oirehdintaa ei ole ollut pitkään aikaan mutta olen siirtynyt eri merkkeihin ja ruskeaan väriin.

  Vastaa

  0
  1. Mä en käytä itse koskaan mustaa eyelineria, aina ruskeaa (tai joskus harmaata tai vihreää). Tuo mustan värinen eyeliner liittyi työpaikan testiryhmään, normaalikäytössä sellaisia ei ole.

   Hienoa kuulla, että sun oireet ovat lakanneet mustasta eyelinerista luopumisen myötä.

   Vastaa

   0
 65. Itelläni atooppinen iho alkoi oireilla vasta,kun alkoi (esi) vaihdevuodet 45vuotiaana. Kesällä iho suht ok,mutta talvella oireilee nimeenomaan silmäluomilla pahana ihottumana. Ihotautilääkäri määräsi ensin ilman reseptiä saatavaa miedompaa kortisonia 2 viikon kuureissa,mikä auttoi väliaikaisesti,mutta oireet palaa aina takaisin. Nyt sitten määräsi vielä vahvempia voiteita. Tuskin niitä edes haen apteekista ( luin,että voi aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia,syöpää ym😬🙄) Yritän ruokavaliossa käyttää paljon hyviä rasvojaym ja kaikki ihonhoitotuotteet on hajusteettomia ja herkälle iholle tarkoitettuja.Odotan kesää,että iho voisi taas hyvin ☀️ Tsemppiä sinne kaikille kohtalotovereille.

  Vastaa

  0
  1. Tsemppiä sinullekin Katja..!

   Mulla lehahti jälleen ihottuma melkein neljän viikon oireettoman jakson jälkeen... 😞

   Vastaa

   0
 66. Hei, en ole vielä lukenut kaikkia kommentteja, mutta mieleen tulee kaksi asiaa:
  1) silmäluomitulehdus
  2) herkistyminen jollekin sen eyelinerin ainesosalle. Onko sulla vielä sen inci-listaa?

  Vastaa

  0
  1. Inci-lista on tallessa, ja olen parhaillaan vertaamassa mun käytössä olevien tuotteiden säilöntäaineita eyelinerin säilöntäaineisiin.

   1) silmäluomitulehdus

   Tarkoitatko luomen reunan tulehdusta (blefariitti)? Se on ainoa, mitä löydän, kun googlaan tämän. Mun ihottuma oireilee vain luomen päällä, ei reunassa.

   Oireet tuntuvat hyvin perinteisiltä atopian oireilta, lukuunottamatta sitä, että mun ihottuma ei kutise ollenkaan.

   Vastaa

   0
 67. Propyleeniglykoli ja/tai butyleeniglykoli. Huomaathan, että osa ihottumien hoitoon määrätyistä rasvoista ja voiteista sisältää näitä, jolloin reaktio ei pääse edes sammumaan.

  Minulla on tästä nyt useammn vuoden kärsimyskokemus. Vaikka eliminoin kosmetiikasta ihan joka ikisestä putelista nuo molemmat pois, mm. päänahkani ei suostunut rauhoittumaan. Kunnes... Huomasin että käyttämäni Fairyn tiskiainekapselit ja Serton nestemäiset pyykinpesuaineet sisältää jompaakumpaa tai molempia! Tuon selviäminen vaati jo syvällistä nettipengontaa, kaikki ei lue pesuaineiden pakkausten incilistoilla. Viimeinen testi joka toi asiaan varmuuden, oli Sky High ripsari, ei mennyt kuin vajaa tunti ja silmäni vuosivat vettä ja näyttivät samalta kuin kuvissasi.

  En ehtinyt lukea kaikkia kommentteja, jos joku oli näitä jo pohtinut.

  Vastaa

  0
  1. Propyleeniglykoli ja/tai butyleeniglykoli. Huomaathan, että osa ihottumien hoitoon määrätyistä rasvoista ja voiteista sisältää näitä, jolloin reaktio ei pääse edes sammumaan.

   Kiitos tästä huomiosta.

   Bepanthen ja Avenue Soothing -voide eivät näitä sisällä, ja tällä hetkellä käytän näitä kahta voidetta.

   Tutkin myös muut normaalisti silmien alueella käyttämäni voiteet eivätkä nekään sisällä. Ei myöskään eyeliner, joka aiheutti ensimmäisen reaktion.

   Vastaa

   0
  2. Entä ne Nivean anti dark spot voiteet,käytätkö vielä niitä? Ainakin Cellular Luminous 630 Anti Dark Spot Day Fluid näyttäisi sisältävän butyleeniglykolia. Oma inhottava ja salapoliisityötä vaativa kokemukseni kertoo, että on ihan sama mihin kohtaan jotain tuotetta käyttää, kun yliherkkyysreaktio voi tulla muuallekin. Ja kun tilanne on jo "paha", niin ne pyykinpesuaineen jäämät (alus-)vaatteissa tai tiskiaine astioissa riittää ylläpitämään ongelmaa. Toivottavasti saat selvyyden ja helpotusta vaivaasi <3

   Vastaa

   0
  3. Entä ne Nivean anti dark spot voiteet,käytätkö vielä niitä?

   Käytän dark-spot-tuotteita vain kesäisin. Nivealta käytin vain sitä Luminous-sarjan seerumia, ja se loppui elokuussa.

   Olen aloittanut tarkan ihonhoitopäiväkirjan pidon ja toivon sen avulla löytäväni jonkin tekijän, joka voisi selittää ihottumaa. Syy ei välttämättä ole (pelkästään) kosmetiikassa.

   Edellinen lehahdus tapahtui sen jälkeen, kun olin kokeillut silmäluomelle Moi Forestin voidetta. Olin konsultoinut asiassa Moi Forestia ja sieltä todettiin, että käytön kanssa silmäluomella täytyy olla erityisen varovainen, ettei metsäpöly aiheuta mekaanisen hankauksen kautta ihoärsytystä. Vaikka yritin levittää voidetta äärimmäisen varovasti, iho alkoi kyllä heti punoittaa, kun laitoin Moi Forestin voidetta. Seuraavana aamuna olikin punainen ja turvonnut läntti silmäluomessa.

   No - sen jälkeen kokeilin laittaa Moi Forestin voidetta otsalle, heti kulmakarvojen yläpuolelle (koska mikrobien vaikutus toteutuu, ainakin teoriassa, vaikka voidetta ei levittäisi suoraan ongelmakohtaan). Ei mitään reaktiota, iho ei ollut moksiskaan. Jos olisin allerginen tai herkistynyt jollekin Moi Forest -voiteen ainesosalle, kyllähän ihon olisi pitänyt reagoida otsallakin - ja kyseinen ihoalue on kahden sentin päässä juuri reagoineesta silmäluomesta. Näin ollen päättelen, että Moi Forestin tapauksessa ihottuma lehahti silkasta mekaanisesta ärsytyksestä.

   Josta päästään siihen, että ehkä - täysin tajuamattani - olen jollain mekaanisella ärsytyksellä aiheuttanut aiemmatkin lehahdukset. Ihon suojabarriääri mun silmäluomilla on selvästi vaurioitunut, ja kenties siksi ihan mitätönkin mekaaninen rasite voi saada sen rikki ja tulehtumaan. 🤔

   Vastaa

   0
 68. Aivan samanlainen silmäluomi-ihottuma tulee säännöllisesti talvisin, erityisesti pakkasella jos silmät vuotavat. Ihotautilääkärin määräämä Ultracortenol-silmävoide auttaa yleensä jo yhdellä tai kahdella kerralla. Olen hyvin lieväoireinen atoopikko, silmäluomi- ja käsi-ihottuma ovat oikeastaan ainoat oireet.
  Suosittelen kyllä lääkärikäyntiä vaikka hinta kirpaisisikin.

  Vastaa

  0
  1. Suosittelen kyllä lääkärikäyntiä vaikka hinta kirpaisisikin.

   Kyllä tämä varmaan häämöttää edessä lähiaikoina. Täytyy sanoa, että jo silkasta uteliaisuudesta. Olen sellainen ihminen, että siedän huonosti epäselviä asioita joita tapahtuu ilman selvää syy-yhteyttä, ja kohta olen valmis maksamaan vain siitä, että saan kuulla mistä tämä johtuu - vaikkeivat oireet elämää haittaavia olekaan.

   Vastaa

   0
 69. Hei!
  Minulla täysin samat oireet. Tuntuu, että oireet alkavat ovulaation jälkeen ja epäilen, että hormonit olisivat yksi syy oireiden syklisyyteen ja yhtäkkiseen pahenemiseen.

  Vastaa

  0
 70. Minulla tuli vastaavaa ensimmäistä kertaa tänä talvena ilman mitään selkeää syytä. Oudointa oli, että ihottuma tuli vain toiseen silmään! Lääkärin määräämä silmäkortisonikuuri auttoi, mutta kuurin loputtua oireet palasivat lievempänä. Käytän kortisonia edelleen silloin tällöin pitämään oireet kurissa. Nyt myös toiseen silmään on alkanut ilmestyä samanlaista ihottumaa / kuivaa ihoa.

  Vastaa

  0
 71. Moi
  Minulla parhaillaan sama vaiva luomissa. Sain lääkäriltä tähän reseptin ja alkoi vaikuttamaan jo parin päivän aikana. Voide on Protopic 0,03%.

  Vastaa

  0
  1. Protopic on näkynyt muissakin vinkeissä. Jos silmänympärysvoide ei olisi auttanut, olisin seuraavaksi mennyt lääkäriin. Onneksi vaiva talttui Avènella niin säästyi lääkärikulut! 🙏🏻

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (47)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)