05.03.2023

Ihottumakuulumisia ja Avène Soothing Eye Contour Cream

Kirjoitin kolme viikkoa sitten silmäluomi-ihottumastani. Aihe herätti niin paljon keskustelua, että halusin kirjoittaa sille jatkopohdiskelua.

Esittelen myös tuotteen, jota minulle suositeltiin ihottumaan ylivoimaisesti eniten: Avène Soothing Eye Contour Cream.

Ihottumapostaukseni kommenttien perusteella selvisi ainakin se, että silmäluomi-ihottuma on yleisempää kuin luulinkaan. Myös sellainen ihottuma, kuten omani, joka lehahtelee ilman selvää syy-seuraus-suhdetta.

Vaikka en lääkärille ollutkaan menossa oman ongelmani kanssa, koska oireet eivät varsinaisesti haittaa elämääni, suunnittelen nyt konsultoivani ihotautilääkäriä silkasta halusta perehtyä enemmän aikuisiän "selittämättömiin" ihottumiin. Ilmiö vaikuttaa olevan sen verran yleinen, että aihe varmasti kiinnostaisi laajempaakin yleisöä kuin itseäni.

Edellisen ihottumapostauksen keskustelusta ja kokemuksista minulle jäi ainakin käteen se, että atopia voi puhjeta myös aikuisiällä. Samaa sanoi farmaseutti, kun kävin apteekissa kortisoni- ja Avène-ostoksilla.

Minulla on selvästi paljon opittavaa atopiasta. Ikä tuo mukanaan yhä vain moninaisempia ihomuutoksia, ja ryppyjen ohella saan kenties pian alkaa kirjoittaa enemmän atooppisenkin ihon hoidosta.

Onhan mun käsien iho jo antanut selvän vihjeen siitä, että minulla on taipumus atooppiseen oireiluun. Miksi oireilu sitten rajoittuu vain käsiin - ja silmäluomiin! - siihen osaa tietysti vastata vain lääkäri.

Entä se eyeliner, joka aiheutti ensimmäisen silmäluomioireen?

Koko ihottumakierre alkoi syyskuussa eyeliner-testauksesta: testasin erästä luonnonkosmetiikan mustaa eyelineria (sarjaa ei myydä Suomessa), ja se aiheutti välittömän voimakkaan ärsytysreaktion. Iho helahti eyelinerin kohdalta tulipunaiseksi, turposi, kihelmöi ja meni lopulta rikki. Ihon paranemisessa kesti kuukauden päivät.

Eyelinerin sisältämistä ainesosista kaksi (tai neljä) ovat todennäköisimpiä syyllisiä reaktioon.

Eyelinerin inci näyttää tältä:

HORDEUM VULGARE EXTRACT*
CI 77499 (IRON OXIDES)
COPERNICIA CERIFERA (CARNAUBA) WAX
STEARIC ACID
STEARYL STEREATE
GLYCERIN**
GLYCERYL STEARATE
CHARCOAL POWDER
RHUS VERNICIFLUA PEEL WAX
SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL
TAPIOCA STARCH
❌BENZYL ALCOHOL
RICINUS COMMUNIS (CASTOR) SEED OIL
PARFUM (FRAGRANCE)
XANTHAN GUM
CELLULOSE
TOCOPHEROL
❌POTASSIUM SORBATE
SODIUM HYDROXIDE
❌DEHYDROACETIC ACID
CITRIC ACID
AQUA (WATER)
HELIANTHUS ANNUUS SUNFLOWER) SEED OIL
❌INDIGOFERA TINCTORIA EXTRACT*

Kuten tunnettua, säilöntäaineet ovat yleisiä allergeeneja. Eyelinerissa käytetyt säilöntäaineet ovat Benzyl alcohol, Potassium sorbate sekä Dehydroacetic acid, joista etenkin bentsyylialkoholi on tunnettu herkistäjä. Nämä kuitenkin ovat erittäin yleisiä ainesosia luonnonkosmetiikassa, ja niitä on eri yhdistelminä kymmenissä käyttämissäni tuotteissa. Myös sellaisissa, joita olen käyttänyt eyeliner-reaktion jälkeen, ilman että iho on reagoinut. Jos kyse olisi allergiasta, reaktion tulisi toistua aina kun ihoni altistuu ko. aineelle.

Pidänkin vielä todennäköisempänä syyllisenä mustaa pigmenttiä: indigofera tinctoriaa, jota käytetään myös musta henna -nimellä myydyissä hiusväreissä. En ole hurjan perehtynyt hennaan, koska en ole sillä koskaan hiuksiani värjännyt, enkä siksi myöskään ensin yhdistänyt eyelinerin sisältämää indigo-kasvia hennaan. Googlailu kuitenkin paljasti, että "musta henna" on usein kaikkea muuta kuin puhdasta hennaa (Lawsonia Inermis), ja mustan hennan nimellä myydään indigoa sekä hennan ja synteettisten värikemikaalien seoksia - joissa on mukana allergisoivaa PPD:tä.

Wikipedia:

"Black henna powder may be derived from the plant Indigofera tinctoria. It may also contain unlisted dyes and chemicals such as para-phenylenediamine (PPD), which can stain skin black quickly, but can cause severe allergic reactions and permanent scarring if left on for more than 2–3 days."

Testaamani eyeliner on Cosmos Organic -sertifioitu ja sen tiedoissa ilmoitetetaan, ettei tuote sisällä synteettisiä pigmenttejä. Mutta... voiko pigmentin puhtaudesta kuitenkaan mennä takuuseen...? Mitä ilmeisimmin PPD:n lisääminen kasviväreihin mustan sävyn vahvistamiseksi on hyvinkin yleistä. Sitä en tiedä, miten tarkasti sertifiointiorganisaatiot tutkivat tuotteissa käytettyjen väriaineiden kemiallisen koostumuksen, ja voisiko sertifioituun mustaa kasvipigmenttiä sisältävään tuotteeseen luottaa enemmän. Näin haluaisin uskoa, mutta syksyisen vakavan reaktion jälkeen on pakko olla epäileväinen.

Toinen asia on tietysti se, jos indigo-pigmentti itsessään aiheutti reaktion, mutta indigo ei ole lähellekään yhtä allergisoivaa kuin PPD.

(Tiedän - vain allergiatesti antaa selvyyden tähän.)

Tällä hetkellä silmäluomet ovat jälleen oireettomalla jaksolla

HERKISTYNYT IHO

Syyskuun jälkeen en ole indigo-pitoisia tuotteita käyttänyt, enkä itse asiassa ollut käyttänyt myöskään ennen syyskuuta. En käytä mustia eyelinereita, eikä maskaroissakaan ole indigoa. Joka tapauksessa: silmäluomet jäivät oireilemaan, ja nyt oireet ovat pahemmat siinä silmäluomessa, joka ei altistunut indigo-eyelinerille.

Tästä ei oikein voi tehdä kuin päätelmän, ettei nykyinen oireilu liity alkuperäisen reaktion aiheuttaneeseen kemikaaliin, vaan on merkki silmäluomien suojabarriäärin yleisestä heikentymisestä. Eyeliner-reaktio oli alkusysäys tilalle, jossa ihon oma suojamekanismi ei enää toimi niin kuin sen pitäisi.

Eräs lukija jakoi kokemuksen, jossa hänen ihonsa oli erään voimakkaan kosmetiikkareaktion jälkeen jäänyt pysyvästi herkemmin reagoivaksi, vaikkei allergiaa testeissä löytynyt:

"vaikka ihottuma parani kortisonilla, jäi mun iho todella erilaiseksi sen jälkeen. Mun iho reagoi kaikkeen enemmän eikä siedä kovin montaa tuotetta samoin kuin ennen. Eli jotenkin se yksi reaktio tuntuu muuttaneen ihoa perustavanlaatuisesti herkemmäksi." 

Olen miettinyt, voisiko minunkin kohdalla olla käynyt näin.

Edellisen ihottumapostauksen jälkeen on tapahtunut seuraavaa:

🦠 Tein kokeilun Moi Forestin Baby Cream -voiteella --> iho lehahti saman tien.

🦠 Ostin Avènen silmänympärysvoiteen ja hoidan ihoa nyt Avènella sekä Bepanthenilla. Iho on tällä hetkellä rauhallinen.

Ihottuma-postauksen kommenteissa muutama teistä kertoi saaneensa hyviä tuloksia probioottisilla hoitotuotteilla, ja minuunkin tämä lähestymistapa vetosi. Tuotteet kuten Moi Forestin metsäpölyvoiteet voivat lievittää atooppisen ihottuman oireita tasapainottamalla ihon omaa mikrobiflooraa.

Konsultoin Moi Forestia ennen kokeilua, ja sieltä sanottiin, että vaikka metsäpöly voi auttaa oireisiini, minun tulisi olla varovainen voiteen levityksen kanssa, ettei mikrobiuute aiheuta ohuelle ja herkälle silmäluomen iholle mekaanista hankausta. Olin mielestäni varovainen ja painelin Baby Metsäpöly -voidetta hyvin kevyesti silmäluomelle. Näin kuitenkin välittömästi, että iho alkoi punoittaa.

Aamulla tulos oli tämä:

Eli, metsäpölykokeilu jäi siihen.

Sen jälkeen marssin apteekkiin ostamaan Avènen Soothing Eye Contour -voiteen. Avènen voidetta minulle suositteli sekä blogissa että Instagramissa yhteensä varmaan yli kolmekymmentä ihmistä. Kommenteissa ylistettiin, kuinka Avènen voide poisti vaikeatkin oireet pysyvästi, ja että se on ainoa voide, joka on auttanut. Koska kyseessä ei ole lääke- vaan kosteusvoide, sitä voi käyttää jatkuvasti.

Apteekissa farmaseutti totesi, että Avènen voide on heidänkin kokemuksensa mukaan se voide, jota haetaan eniten atooppisen silmänympärysihottuman hoitoon.

Ostin myös miedon kortisonivoiteen, varmuuden vuoksi, mutta koska tulehdus aina laantuu itsestään viikon sisällä, en ole edelleenkään kortisoniin tarttunut.

AVÈNE SOOTHING EYE CONTOUR CREAM

Avènen voide lupaa rauhoittaa ärtynyttä silmänympärysihoa sekä lievittää kutinaa, punoitusta ja turvotusta. Valmistaja kertoo sen sopivan "erinomaisesti myös ihottuma-alttiille silmänympärysiholle". Voidetta voi levittää myös suoraan silmäluomille.

Koostumuksen keveys yllätti. Avènen voide on kevyttä emulsiota joka levittyy ja imeytyy todella hyvin, ja tuntuu todellakin aivan supeneutraalilta. Rauhoittavan vaikutuksen voi kieltämättä aistia heti. Mutta ihon kuivuutta voide ei lievitä kovinkaan hyvin, ja ihoni onkin tuntunut ja näyttänyt kuivemmalta aloitettuani Avène-voiteen käytön.

Voide on niin kevyttä, että levitän sitä kaksi kerrosta, kun ensimmäinen humahtaa ihoon hetkessä. Jos voidetta laittaa yöksi, iho näyttää aamulla jopa vähän kireältä ja pinta on aivan kuiva ja "silkkipaperimainen". Niinpä palasinkin yön osalta Bepantheniin, koska iho selvästi tarvitsee rasvaisempaa koostumusta.

Avène-voiteen inci näyttää tältä:

Avene aqua, paraffinum liquidum, caprylic/capric triglyceride, cyclomethicone, glycerin, sucrose stearate, PEG-12, sucrose distearate, triethanolamine, batyl alcohol, bisabolol, caprylic/capric glycerides, carbomer, dextran sulfate, disodium EDTA, sodium hyaluronate, tocopheryl glucoside.

Merkkasin pääasialliset vaikuttavat aineet paksulla. Avènen lähdeveden mineraalit kosteuttavat ja rauhoittavat, glyseroli kosteuttaa, dekstraanisulfaatti sekä bisabolol rauhoittavat ja laskevat punoitusta. Parafiiniöljylläkin (paraffinum liquidum) on tärkeä rooli, se ehkäisee kosteuden haihtumista. Tämä voide on kuitenkin vesivoittoinen ja parafiiniöljyä sekä muita rasvamaisia aineita on suhteessa vähän.

Todella yksinkertainen koostumus, ja simppeli koostumuksen tuleekin olla herkällä ja ihottumaisella iholla.

Mun kokemus summattuna: hyperneutraali ja miellyttävän tuntuinen voide, joka toimii hyvin päivällä ja meikin alla. Rauhoittava vaikutus on selvä, kosteuttavuus taas ei riitä.

*

Jatkan siis hoitoa Bepanthen- & Avène -yhdistelmällä ja konsultoin ihotautilääkäriä kevään aikana. Tarkoituksena on kirjoittaa ihottumasta sekä aikuisiän atopiasta enemmän, kun saan lisää näkökulmia ja tietoa.

Jos kellään on kokemusta indigo-pigmentin aiheuttamista reaktioista, kuulisin niistä mielelläni.

53 comments on “Ihottumakuulumisia ja Avène Soothing Eye Contour Cream”

 1. Minullakin rauhallinen vaihe menossa allergian suhteen. Käytän silmänympärysvoiteina Pirkan, Lidlin Q10 sy-voiteita, Bepanthen tarvittaessa. Myös kokeiltu hiukkasen ruusunmarjaöljyä sekoitettuna sy-voiteeseen.

  Luomilla on ohimenevää ärtymystä mustan kajalin jälkeen - levitän sitä ripsirajaan yläluomella. Vain toisella puolella tulee ärtymystä, ei toisella!

  Kiitos, että jatkat näitä postauksia!

  Vastaa

  1
  1. Minullakin rauhallinen vaihe menossa allergian suhteen.

   Mukavaa kuulla 🙂🙏🏻 Sitä aina toivoo, että nämä rauhalliset jaksot kestää mahdollisimman pitkään, ja mullakin kesti viimeksi melkein neljä viikkoa.🥳

   Vastaa

   1
 2. Mulla ollut myös tosi paha kierre silmänympärysiholla joka rauhoittui kun vaihdoin ripsivärin apteekkiripsiväriin: Couvrance Tolerance maskara.

  Lisäksi pesen meikit pois ainoastaan öljyputsareilla ettei ihon oma suojakerros vaurioidu. Myös vesikosteutuksen lukitseminen ihoon kosteusvoiteella ja öljyllä auttaa. Oon kärsinyt koko ikäni atooppisesta ihosta mutta nyt iho voi paremmin kuin koskaan.

  Vastaa

  1
 3. Aika ylhäällä INCIssä näkyy myös hajuste. Mikä on minusta ihan turha silmämeikkiin tarkoitetussa tuotteessa.
  Ylipäätään tuoksut on aika turhia. Toki ymmärrän, miksi niitä käytetään ja tykkään itsekin, että tuote tuoksuu hyvältä... mutta moni tuote tuoksuu minun nenään liikaa.

  Niin tuli vaan mieleen, että jos syyllinen ei olekaan säilöntäaine, vaan tuo tuoksu. Se kun voi olla ihan mitä vaan ja se ei ollut edes viimeisenä.

  Vastaa

  1
  1. Ei voi tätäkään mahdollisuutta sulkea pois, ihan totta.

   Jos kyse olisi hajusteesta, silloin tarkan syntipukki-kemikaalin löytäminen olisi verrattavissa neulan etsimiseen heinäsuovasta... 😕 Parfum-sana kun ei paljasta, mitä kemikaaleja sen alle kätkeytyy.

   Käytän joka viikko kymmenittäin hajustettuja tuotteita. (Myös silmäluomilla, lähes kaikissa meikeissä on myös hajusteita.) Mikää niistä ei kuitenkaan aiheuta oireita.

   Vastaa

   1
 4. Ja heiii tuli mieleen sinkkivoide! Siis ihan se vauvoille tarkoitettu. Ainakin tuon pojan atopiaan-silloin kun se oli todella paha,iho täynnä laikkuja jotka erittivät-oli ohjeena se kortisoni ja siihen kaveriksi sinkkipasta. Joko siten, että joka toinenpvä kortisoni ja tuo sinkkipasta tai kortisonin päälle levitettynä.
  Olen itse tainnut hoitaa suupielen haavauman tuolla sinkkipastalla, jos oikein muistan.

  (Tuota moiforestista tullutta reaktiota kyllä ihmettelen... mutta siinäkin on sitten jotain "liikaa")

  Vastaa

  1
  1. mutta siinäkin on sitten jotain ”liikaa”

   Saattoi olla pelkästään mikrobiuute itse mekaanisena rasitteena. 🤷‍♀️

   Sinkkivoidetta en koe oireisiin siinä mielessä tarvitsevani, että oireet laantuvat aina Bepanthenilla. (Saattaisivat laantua muullakin neutraalilla rasvaisella voiteella, vaikkapa keramidivoiteella, en vain ole tullut vielä kokeilleeksi :))

   Mullahan oireiden "vakavuus" tai kesto eivät sinällään ole huolena, vaan harmi on siinä, että oireet aina uusiutuvat. Oireiden lievitys on helppoa, mutta mua kiinnostaisi löytää oireiden juurisyy ja hoitaa se pois - jos se vain olisi mahdollista. Jos juurisyy on atopia niin sitten siihenkin osaisi suhtautua, sitä kun ei voi hoitaa pois vaan ainoastaan lievittää ja ehkäistä oireita.

   Vastaa

   1
  2. Sen juurisyyn kun aina löytäisikin.

   Voiko ihottuma liittyä kuukautiskiertoon?
   Tai johonkin ruoka-aineeseen?
   🤔🤷🏻‍♀️

   Toivon todella,että asiat selviää... koska onhan tuo nyt kurjaa, että putkahtelee aina aika ajoin uudestaan.

   Vastaa

   1
  3. Voiko ihottuma liittyä kuukautiskiertoon?
   Tai johonkin ruoka-aineeseen?

   En ole huomannut liittyvän kuukautiskiertoon, kun oireiden väli vaihtelee parista viikosta neljään viikkoon.

   Ruoka-aine toki voi olla mahdollinen, mutta syön joka päivä samoja ruokia, joten on vaikea yhdistää iho-oireita johonkin tiettyyn ruoka-aineeseen. Ruoka-aineallergiat ja niiden ilmentymät on mulle niin vieraita, että en tiedä voisiko herkistyminen jollekin lähes päivittäin syödyllekin ruoka-aineelle oireilla kuitenkin vain viikkojen välein. 🤔

   Vastaa

   1
 5. Itsekin opettelen tässä erään meikkikonsultaation seurauksena käytämään eyelineria/kajalia, ja en tiedä, johtuuko silmien yläluomien aamuinen turpoaminen (silmät ihan tunnistamattoman muotoiset) niiden jäämistä ihoon iltapesun jälkeen vaiko uuden tyynyn myrkyistä (ei kylläkään haise pahalta, joten en ole osannut pelätä tuota tyynyä).

  Miten muuten poistat kajaalin silmästä (kiinnostaisi etenkin alaluomi)?

  Vastaa

  1
  1. Miten muuten poistat kajaalin silmästä (kiinnostaisi etenkin alaluomi)?

   Käytän koko silmämeikin poistoon vain yhtä tuotetta: Cattierin miselligeeliä. Jos kajal jumittuu ylä- tai alaluomelle, poistan sen miselligeeliin kastetulla topsipuikolla. Lähtee vaivatta. Ja tuo Cattierin miselligeeli ei ärsytä mun silmiä tippaakaan, sitä saa laittaa vaikka suoraan aukiolevaan silmään ja ei mitään ärsytysta. Juuri siksi mulle täydellinen tuote, kun 90% putsareista kirvelee mun silmissä.

   Vastaa

   1
 6. Omani sain rauhoittumaan ihan Madaran Hydra Intense Rose Jellyllä. Mulla oli kyllä ennemmin ongelmana alaluomen turpoaminen, kutina ja luomivaon haavautuminen. Hölväsin tuota geeliä huolella aamuin, illoin ja noin viikossa oli parantunut.

  Vastaa

  1
  1. Omani sain rauhoittumaan ihan Madaran Hydra Intense Rose Jellyllä.

   👍🙏🏻

   Mun ihottuma ei kutise yhtään. Muuten siinä toteutuu kaikki atopian merkit, mutta kutina puuttuu.

   Vastaa

   1
 7. Moi!
  Kivaa, että kirjoitat asiasta vielä lisää. Iho-ongelmat ovat minullakin harmillisen ajankohtaisia. Olen yli neljäkymppinen eikä mulla ole koskaan tullut kummempia oireita kosmetiikasta ja olenkin tykännyt kokeilla ja testailla eri tuotteita. Reilu vuosi sitten sain leukaani allergialäikät kun olin hikoillut maski naamalla.
  Sain lääkäriltä reseptin kortisonivoiteeseen, joka rauhoitti tilanteen. Kuitenkin punaiset kutisevat läikät palasivat aina takaisin kortisonin lopetettua. Jossain vaiheessa huomasin, että kasvojen iho alkoi kuumottaa ja punoittaa voimakkaasti tutuista ihonhoitotuotteistani.
  Tuntuu siltä, että ihoni ei enää kestä hoitotuotteita kuten ennen.
  Tällä hetkellä iho on "ihan ok" kun olen käyttänyt Atopikin Sensitive -sarjaa. Kuumottelua ja punaisuutta ei ole, mutta kaipaisin lisää kosteutta. Aikaisemmin lempparini on ollut Whamisan pinkki hoitoneste , mutta nyt en ole "uskaltanut" ostaa sitä.

  Vastaa

  1
  1. Tämä on kyllä oikeasti tosi mielenkiintoinen ilmiö (vaikka tietysti eniten harmillinen 😕). Olen muutenkin ollut viime vuodet enemmän ja enemmän kiinnostunut herkästä ihosta, koska herkkyysoireet ovat jotain, mikä on yleistynyt globaalisti aivan mielettömästi. Tällaiset mystiset ihottumat linkittyvät varmasti ilmiöön.

   Käsitettä 'herkkä iho' hädin tuskin tunnettiin sata vuotta sitten, nyt yhä useampi kokee ihonsa herkäksi ja herkästi reagoivaksi; on punoitusta, kihelmöintiä, nokkosihottumaa, hilseilyä. Ihmisten iho on kauttaaltaan muuttunut herkemmäksi, ja sinunkin tilanne kuvaa tätä täydellisesti. Mun teoria tuohon sinun tapaukseen liittyen olisi se, että maskin aiheuttama ihoärsytys oli sun kohdalla se "viimeinen niitti", joka keikautti pitkään äärirajoilla olleen ihon barriäärifunktion epätasapainoon, ja sitten se ei ole enää palautunut normaaliksi. Kuten mulla eyeliner-kohtauksen jälkeen.

   Ilman lääkärin konsultaatiota oma parannuskeino-ehdotukseni on suojabarriäärin vahvistaminen. Kortisoni ei siihen auta, vaan avun tuo kokonaisvaltainen ihon suojamuuria vahvistava hoito NMF-pitoisilla sekä ihoidenttisiä lipidejä sisältävillä tuotteilla, sekä voimakkaiden kemikaalien karsiminen.

   Vastaa

   1
 8. Siskollani tuli ihottuma silmäluomiin kynsilakasta, niin uskomattomalta kun se tuntuukin.

  Minulla taas silmäluomet, tai oikeastaan vain toinen oireilee sekä tomaatista että porkkanasta. Porkkanasta tulee myös päänahkaan vähän niinkuin rupea. Kummallekin olen ollut lapsena ja nuorena allerginen.

  Itsekin epäilin ensin kosmetiikkaa, mutta sitten syyksi paljastui tomaatti ja porkkana.

  Vastaa

  1
  1. Minäkin saan tähän selvyyden omalla kohdalla sitten kun menen allergiatesteihin. Olisi kieltämättä aika hurjaa jos oireiden taustalla todella olisikin jokin ruoka-aine. Pidän sitä kuitenkin omalla kohdalla siitä syystä hyvin epätodennäköisenä, että syön joka päivä samoja ruokia. Näin ollen allergiaoireet pysyisivät koko ajan yllä.

   Vastaa

   1
 9. Moikka,

  ei liity nyt suoraan siihen indigon aiheuttamaan ihottumaan, vaan tässä kokemus ihon herkistymisestä jollekin luonnonkosmetiikan ainesosalle. Laitoinkin sulle aiemmin joskus viestiä, kuinka sain yhtäkkiä ihottumaoireita Novexpertin c-seerumista, vaikka ennen se on sopinut minulle hyvin. Aiemmin olin satunnaisesti myös saanut saman tyyppisiä oireita joistain luonnonkosmetiikan tuotteista. Esim. Tata Harperin kehutusta sy-voiteesta meni aikoinaan luomet ihan karseaan kuntoon ja vaati lääkärillä käynnin ja jonkin lääkevoiteen parantuakseen. Olen siis käyttänyt luonnonkosmetiikkaa yli 20 vuotta, ainoastaan meikit on ollut osaksi synteettisiä. Olen nyt reilu viisikymppinen ja tosiaan viime vuonna yhtäkkiä iholle tuli oireita, kun ostin pitkästä aikaa sen Novexpertin c-seerumin. Huulten ja silmän ympärykset näyttivät suunnilleen tuolta kuin sun silmäluomi kuvissa, mutta siis huomattavasti laajemmilla alueilla. Siirsin pois käytöstä kaikki luonnonkosmetiikan tuotteet ja siirryin hetkeksi juurikin apteekkikosmetiikkaan. Iho pikkuhiljaa rauhoittui, mutta taitaapi olla niin, että en uskalla enää ottaa riskiä ja olen siirtynyt nyt vakkaristi synteettisiin tuotteisiin. Harmillista. Jäänkin siis odottamaan mielenkiinnolla juttua, jos teet tarkempaa tutkimusta ihon sietokyvystä, aikuisiän atopiasta ja konsultoit ihotautilääkäriä aiheen tiimoilta.

  Vastaa

  1
  1. Kiitos tämän kokemuksen jakamisesta.

   Luonnon uutteissa on todellakin se ominaisuus, että samalla kun ne ovat ravinnetiheydessään todella hoitavia ja sisältävät vaikka mitä iholle hyödyllisiä kemiallisia yhdisteitä, ne myös sisältävät yhtä lailla potentiaalisia ihoärsyttäjiä ja allergeenejä. Luonnon uutteissa epäpuhtauksien riski on suurempi kuin synteettisissä, tätä ei voi kiistää. Labrassa kehitetyn aineen kemiallinen koostumus tunnetaan aina 100-prosenttisesti, luonnosta eristetyn aineen ei.

   Tietysti reaktioita saavien osuus on suuressa kuvassa hyvin pieni, mutta silti joku aina herkistyy. Luonnonkosmetiikkaa rakastavana ei voi kuin toivoa, että säästyisi tältä itse. Toki synteettisen kosmetiikan kemikaaleille voi herkistyä yhtä lailla, mutta synteettisten tuotteiden puolella ärsyttävän tai allergisoivan aineen välttäminen on verraten helpompaa kuin luonnonkosmetiikassa, koska tuotteiden sisältämät ydisteet tunnetaan läpikotaisin.

   Vastaa

   1
  2. Minulle kävi aivan samoin. Noin 10 vuotta pystyin käyttämään luonnonkosmetiikkaa, mutta sitten tuli herkistyminen. Palasin synteettisiin, ja asiat OK - paitsi nyt tuo silmäluomi/kaula-allergia. Tiedä sitten mille tässä on allergisoitunut ajan kuluessa... ilmeisesti allergiatesteihin meno minullakin.

   En kuitenkaan uskalla käyttää enää luonnonkosmetiikkaa. Sääli...

   Vastaa

   1
  1. Minäkin suosittelen tätä, ehdottomasti luottotuote. Käytän normaalin sy-,voiteen tavoin.

   Vastaa

   0
 10. Kiitos tästä tiedosta! Samanlaisia oireita on ollut jo yli vuoden ja tuntuu että mikään voide ei ole auttanut tähän mennessä.

  Vastaa

  1
 11. Mulla on sana kokemus tuosta Avenen voiteesta, rauhoittaa kyllä, mutta on liian kevyt. Lukuisten voiteiden kokeilun jälkeen Bybin Babe balm on jäänyt vakituiseen käyttöön. Toimii! :)

  Vastaa

  1
  1. Käytätkö Babe Balmia silmäluomilla?

   Mullakin on Babe Balm mutta ei (toistaiseksi) käytössä.

   Vastaa

   1
  2. Käytän, ihan silmän ympärille ja koko luomelle. Ja oon jo käyttänyt jo ainakin parin vuoden ajan syksystä kesän alkuun saakka joka päivä aamuin ja illoin.
   Toinen mikä toimi myös oli Urangin SOS Multibalm, mutta Babe Balmista tykkäsin kuitenkin enemmän, ehkä tuoksun vuoksi. :) Suosittelen testaamaan!

   Vastaa

   1
  3. :)

   Mulla on myös Urangin balmi, olen saanut sen töiden merkeissä. Olen vasta ihan pikku hiljaa alkanut käyttää balmeja. Mun iho selvästi vaatii pitkän totuttelun öljymäisiin tuotteisiin :D Meni monta vuotta hurahtaa kasvoöljyihin, ehkä menee myös useampi vuosi tottua balmeihin :) Tällä hetkellä käytössä on Leahlanin balmi, joka on niin ohutta ja nopeasti ihoon sulavaa, että se on melkeinpä kuin "kiinteää öljyä".

   Vastaa

   1
 12. Ihana Sanni! Olet ihan paras! Niin asiantunteva ja perehtyvä ja perusteellinen! Jokainen postauksesi on nautinto lukea. Kiitos!

  Vastaa

  1
 13. Tämä ei liity aiheeseen mutta tein löydön: Erisan alkoholiton kasvovesi. Tätä lätkin kasvoille käsin. Juuri tuo holittomuus on mun iholle numero uuno. Ja iho imee kaiken kuin pesusieni!

  Vastaa

  1
  1. Mä tykkään siitä Erisan+ -linjan luonnonkosmetiikkakasvovedestä. ❤️ Suosittelen kokeilemaan myös sitä; on paljon kosteuttavampi ja monipuolisemmin hoitava kuin perus-Erisan-linjan kasvovesi, ja myös alkoholiton. (Toki miinuksena voi pitää kalliimpaa hintaa.)

   Vastaa

   1
 14. Mullakin on ollut parina vuonna epämääräistä silmäluomen ihottumaa tai ärtymistä. Minäkin sain vinkiksi Avenen soothing tuotteet ja 2020 käytin koko kevään ja kesän Avenen soothing voidetta koko kasvoille, koska myös koko kasvot tuntuivat kutisevan, vaikka se on voinut olla psykosomaattistakin. No, nyt en ole tarvinut Avenea pariin vuoteen, mutta en tiedä yhtään, mistä se johtuu, ehkä siitä, että meikkaan tosi vähän nykyisin. Ehkä siis itsellänikin jokin meikkituote on voinut aloittaa tuon silmäluomien ihottuman?

  Olen myös sitä mieltä, että niasiiniamidi auttaa muun kasvojen ihon kutisevuuteen, kun se pitää näpyt poissa ja näpyt aiheuttavat kutinaakin. Silmäluomiin varmaan palaisin jälleen Aveneen, jos ne ärtyvät uudelleen.

  Vastaa

  1
 15. Kommentoin vielä, että olen itse saanut erilaisia herkkyysreaktioita sekä synteettisestä että luonnonkosmetiikasta. Olen kuitenkin halunnut jo 15 vuotta käyttää vain luonnonkosmetiikkaa, mutta herkkyysreaktioita on tullut monista tuotteista. Viime vuonna löysin kuitenkin kotimaiset Laponie- tuotteet, jotka olivat iholleni pelastus!

  Vastaa

  1
  1. Laponien tuotteet on kyllä huippuja!

   Mulla on ollut pitkään käytössä sarjan kasvoöljy ja kasvosuihke, nyt säännöllisessä käytössä on myös öljyputsari sekä Calming-seerumi.

   Vastaa

   1
 16. Laponien kasvovoide on myös huippu! Se on hyvin kevyt ja käy myös silmänympäryksille. Itse sekoitan siihen 1-2 tippaa kasvoöljyä, se on täydellinen!

  Vastaa

  1
  1. Olen tehnyt samoin :) Laponien kasvovoide on tosi hyvä, mutta olen niin seerumi/öljy-hurahtanut, että mieluummin sekoitan öljyä ja seerumia kuin öljyä ja voidetta :D

   (Öljy/voidesekoitus sopii kyllä silloin, kun iho on tosi koetuksella. Parina iltana olen sekoittanut Laponien kasvonaamiota ja öljyä yöhoidoksi, kun iho on ollut hiihtolenkkien jäljiltä rutikuiva.)

   Vastaa

   1
 17. Miulla auttanut kuiviin silmäluomiin/ ympäryksiin LV-silmänympärysvoide👌👌 omat silmät alkaneet oireilla mitä vanhemmaksi tulen. 40 lähestyy ja iho reagoi erilailla. Etenkin flunssat aiheuttaa ihon kuivumista( silmät vuotaa ja sitten hankaat ihoa) ja tällöin silmien ympäryksille LV voide ehdoton. Toinen iho-ongelma on finnit. Miulla ei ole niitä ollut kuin teininä joskus. Nyt todella paljon poskissa ja leuassa. Todella kipeitä ja isoja finnejä. Olisiko tähän jotain ehdotonta vinkkiä heittää? Tämä oireillu ollut outoa, koska mikään ei ole ns. Muuttunut. Ehkäisy pysynyt samana, ruokavalio ja ihonhoito myöskin. Aika tuskallista näin melkein neljäkympppisenä kärsiä tälläisestä vaivasta😩

  Vastaa

  1
  1. Nyt todella paljon poskissa ja leuassa. Todella kipeitä ja isoja finnejä. Olisiko tähän jotain ehdotonta vinkkiä heittää?

   Salisyylihappo (BHA), tuotevinkkeinä esim. Mádaran BHA-tuotteet (toinen emulsiomainen, toinen kirkas neste):

   https://jolie.fi/tuote/madara-acne-acute-spot-roll-on-tasmahoito-epapuhtauksille/

   https://jolie.fi/tuote/madara-acne-intense-blemish-pore-treatment-ennaltaehkaiseva-tasmahoito-epapuhtauksille/

   tai Novexpertin Express Blemish Care -täsmähoito:

   https://jolie.fi/tuote/novexpert-express-blemish-care-tasmahoito-epapuhtauksille/

   Tässä vaikuttavina aineina PHA- ja AHA-hapot sekä sinkki.

   Nämä ovat kaikki parhaillaan Joliessa -30% (saa myös kaupoista kuten Sokos).

   Vastaa

   1
 18. Mikä ihanalta vaikuttava tuote. Ostettava, mikäli onni ei nyt potkaise 😊.

  Vastaa

  1
 19. Nuoruudesta asti atopiasta olen kärsinyt, erityisesti kasvojen ja kaulan aluella. Silmäluomi-ihottuma ja kuivuus ovat erittäin tuttuja, ikuisia taistelun aiheita. Kyseiseen Avenen silmänympärysvoiteeseen tutustuin muutama vuosi sitten ja tykästyin ja se oli aktiivisesti käytössä. Silmäluomien kuivuutta kuitenkin oli aika paljon.

  Viime syksynä kokeilin muuten niin hankalaan pintakuivaan ihoon Avenen hydrance aqua geliä (purnukka) ja tämä on todella kosteuttavaa mutta kevyttä ja sopii käytettäväksi päivä- ja yövoiteena kasvoille sekä myös silmänympärysiholle! Tämän jälkeen en muuta ole silmäluomille käyttänytkään. Kosteuttaa todella hyvin ja iho silmäluomissa on pysynyt parempana. Akuuteissa tilanteissa sipasen ohkasesti kevyesti 0,5% kortisonia, mutta senkin käyttö vähentynyt tämän voiteen ansiosta.

  Vastaa

  0
  1. Mahtavaa, että olet löytänyt hyvän tuotteen joka ehkäisee oireita ja vielä kosteuttaakin hyvin 🙏🏻

   Vastaa

   1
 20. Hei, tulipa mieleen näin atoopikkona, että oletko käyttänyt retinolia silmänympärysiholla? Ostin elämäni ensimmäisen retinolituotteen, vartalolle kylläkin, ja se aiheutti mulle aikuiselämäni pahimman atooppisen ekseeman :s lapsena mulla oli kyllä pahempiakin, mutta aikuisena ei ikinä näin. Ostin voiteen raskauden aiheuttaman arpisen, ryppyisen ja velton vatsanahan siloittamiseen ja siihen toimikin tosi hyvin, kunnes alkoi tulla ihottumaläiskiä ja yhtäkkiä niitä oli joka puolella, mihin voidetta käytin. Pistin voiteen tauolle ja nyt käytin sitä kuiviin käsiin ja ai että mikä ihottuma nyt käsissä :( retinolihan taitaakin olla kuivattava, mitä en ajatellut ollenkaan, kun sitä on monissa kuivan ihon anti age tuotteissa. Pikaiset googlaukset tukivat tätä ajatusta että retinoli ei sovi atooppisen ihon hoitoon.

  Vastaa

  1
  1. Hei, tulipa mieleen näin atoopikkona, että oletko käyttänyt retinolia silmänympärysiholla?

   Olen käyttänyt, ja jopa voimakasta 1% vahvuutta jota ei suositella silmänympäryksille. Ei ongelmia. Totutin ihoni retinoliin niin hitaasti että mitään lievereaktioita ei koskaan tullut.

   Nyt en tosin ole käyttänyt juuri retinolia hyvin pitkää aikaan. Mulla on ollut taukoa A-vitamiinipitoisesta sy-tuotteesta varmaan toista vuotta (olen sen sijaan käyttänyt bakuchiolia), ja vasta nyt tammikuussa otin uuden retinoidi-silmänympärysvoiteen käyttöön. Ei vaikutusta oireisiin.

   Vastaa

   1
 21. Avenella on super hyvä B-Protect värillinen aurinkovoide kasvoille myös 👌 Ois ihana kuulla mitä pidät siitä ☺️ Ja ihana ku kirjoitat. Sun julkaisusta on ollu paljon iloa ja apua.

  Vastaa

  1
  1. Kiitos Mmm :)

   Katsotaan, mitä aurinkovoiteita valkkaan tämän kevään/kesän aurinkovoidejuttuihin :) Joitain uutuuksia (tai ainakin itselleni uusia aurinkotuotteita) on aina kiva esitellä joka vuosi vanhojen tuttujen rinnalla :) Voisin käydä apteekissa tutkailemassa Avénen ja muiden apteekkibrändien aurinkotuotteita, josko niistä joku päätyisi testiin :)

   Vastaa

   1
 22. Sain aivan saman näköisen silmäluomi-ihottuman joko mustasta ripsiväristä tai mustasta rajausväristä. Valitettavasti en enää muista, kummasta ja mikä oli tuotemerkki. Menivät vaihtoon molemmat, mikä auttoikin. Parhaaksi hoitomuodoksi olen huomannut sen, että en pane mitään voidetta yläluomen luomivakoon. Outo juttu ikänsä voiteita rakastaneelle! Oli muuten kivulias ihottuma. Minulla on herkästi valuvat silmät, ja kyynelnestettä menee helposti myös luomivakoon.

  Vastaa

  1
  1. Mä taas en ennen koskaan laittanut voiteita liikkuvalle luomelle ja luomivakoon. Ja nyt ihottuman myötä se on tullut välttämättömäksi. Voitelen Avenella silmäluomet aamuin illoin, ja ihottuma ei ole sen koommin palannut. 🙏🏻 Oikeastaan ihan uskomatonta.

   Vastaa

   1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)