30.03.2022

Kasviöljyjen saippuoitumattomat sankarit - mikä ihmeen "unsaponifiables"?

Oletko koskaan törmännyt kosmetiikan ainesosalistoissa kummallisen kuuloiseen aineeseen nimeltä "unsaponifiables" (saippuoitumattomat)? Useimmiten muodossa olive oil unsaponifiables.

Minä olen, ja vaikka olen imuroinut tietoa kosmetiikan raaka-aineista jo 15 vuoden ajan, selvisi tämän hassun kuuloisen ainesosan, tai aineiden luokan, merkitys minulle vasta ihan hiljattain. Oppitunti oli minulle oikea ahaa-elämys, ja jos joku muukin on miettinyt, mitä ihmettä "saippuoitumaton" ainesosa kosmetiikkatuotteessa tarkoittaa, kerron sen tänään :)

Mitä yhteistä on kuvan tuotteilla? Mm. se, että kaikki niistä sisältävät olive oil unsaponifiables -ainesosan.

KASVIÖLJYN HOITAVA SYDÄN

Kyseessä ei ole mikään saippuan valmistukseen tai saippua-tuotteisiin liittyvä ainesosa, vaikka nimitys saippuaan juontaakin. Unsaponifiables on kasviöljyn osa, ja itse asiassa se on kasviöljyn todellinen hoitava osuus.

Kasviöljy ei ole 100-prosenttisesti öljyä tai rasva-aineita, vaikka moni varmasti öljyn sellaiseksi mieltää. Mitä muutakaan öljyssä on kuin öljyä..? Näin minä ajattelin ennen kuin perehdyin öljyn komponentteihin. Kyllä se sisältää muutakin, vaikka tietysti paljon pienempänä pitoisuutena kuin rasvahappoja.

Kasviöljy koostuu kahdesta osasta: triglyserideistä eli varsinaisista rasvoista, sekä saippuoitumattomasta osasta. Jälkimmäiselle ei taida olla suomeksi muuta vakiintunutta ilmaisua, englanniksi sitä kutsutaan monikko-muodossa unsaponifiables, saippuoitumattomat. Nimitys tulee siitä, että triglyseridien sisältämät rasvahapot saippuoituvat, ja nämä öljyn muut yhdisteet eivät saippuoidu.

Saippuoitumattomia aineita on öljyssä vain muutama prosentti, jopa alle 1%. Pienestä määrästään huolimatta ne muodostavat öljyn todellisen aktiiviaineiden sydämen.

Laveran Re-Energizing Sleeping Oil Elixir sisältää saippuoitumattoman tehoaineen

SAIPPUOITUMATTOMAT SANKARIT

Kasviöljyistä puhuttaessa viitataan lähes aina niiden sisältämiin terveydelle hyödyllisiin ainesosiin, joihin hyvien rasvahappojen ohella lukeutuvat vitamiinit, antioksidantit, polyfenolit, karotenoidit, tanniinit, fytosterolit jne. Saippuoitumaton osuus koostuu juuri näistä!

Puhuttaessa esimerkiksi oliiviöljyn antioksidanttisuudesta tai ruusunmarjaöljyn a-vitamiinipitoisuudesta, puhutaan näiden öljyjen saippuoitumattomasta osasta. Kasviöljyn parantavat, uudistavat, korjaavat tai vapailta radikaaleilta suojaavat tehot tulevat siis niistä.

Myös joillain rasvahapoilla, kuten harvinaisemmilla omega-5 tai omega-7:lla, on ihoa uudistavia (kollageenisynteesiä buustaavia ja kudosta parantavia) ominaisuuksia, mutta rasvahappojen pääasiallinen vaikutus iholla on kosteuttava, pehmentävä ja suojaava. Kun siis kuulet jostain öljystä puhuttavan vaikka "anti-age-öljynä", tämä ominaisuus tulee unsaponifiables-osuudesta! 💪

"SAIPPUOITUMATTOMIIN" eli UNSAPONIFIABLES -AINEISIIN LUKEUTUVAT:

 • vitamiinit     • mineraalit    • antioksidantit
 • tanniinit.    • flavanolit     • skvaleeni
 • polyfenolit   • lignaanit   • terpeenit ja terpenoidit
 • fytosterolit   • karotenoidit   • tokoferolit

Miksi kosmetiikassa näkee juuri oliiviöljyn unsaponifiables -ainesaosaa erikseen lisättynä?

Tyhjentävää vastausta en ole tähän löytänyt, mutta oliiviöljyssä vaikuttaa olevan moniin muihin öljyihin verrattuna suurempi pitoisuus saippuoitumattomia aineita, ja eräästä Laurean opinnäytetyöstä löysin tiedon, jonka mukaan oliiviöljyn saippuoitumatonta osaa "pidetään kollageenin, elastiinin ja glykoproteiinin synteesin edistäjänä." Oliiviöljyn saippuoitumaton osa sisältää mm. E- ja A-vitamiinia, fytosteroleja ja skvaleenia.

Koska oliiviöljy on yksi määrältään suurimmista kosmetiikassa käytetyistä öljyistä, voihan olla, että siksi sen saippuoitumatontakin osaa on eniten tarjolla :) Ja kuten sanottua, se sisältää oliiviöljyn todellisen hoitavan sydämen, joten eristettynä sen hyödyt voidaan tuoda ihonhoitotuotteeseen vielä tiiviimmässä ja tehokkaammassa muodossa kuin oliiviöljyn sisällä. 👍

Olivatko unsaponifiables-ainesosat sinulle ennestään tuttuja? :)

4 comments on “Kasviöljyjen saippuoitumattomat sankarit - mikä ihmeen "unsaponifiables"?”

 1. Oon miettinyt välillä, mitä noi saippuoitumattomat on, joten kiitos tästä! Ei tarvii enää viettää unettomia öitä ainakaan näiden takia 😊

  Vastaa

  0
 2. Tämä oli uutta tietoa. Jännää ettei öljy olekaan vain öljyä 😊

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)