01.10.2021

Monemvasia ❤️

Edellisessä matkapostauksessani kirjoitin, että minua ihan jännitti edessä oleva tutustuminen Monemvasiaan. Niin satumaiseksi paikalliset ystäväni - ja muutkin - ovat kylää kutsuneet.

He eivät liioitelleet.

Kolmen Monemvasiassa vietetyn päivän jälkeen olen edelleen ällistyksen vallassa. Kokemusta voi verrata ensimmäiseen vierailuuni Santorinilla: silloin haavini tipahti yhtä lailla auki ja olin sanalla sanoen tyrmistynyt. Melkein koin kauneusshokin. On paikkoja, joiden kauneutta on vaikea käsittää. Miten joissain paikoissa luonto ja ihmisen luoma ympäristö yhdistyvät tavalla, jota voi vain kutsua jumalalliseksi - ilman uskonnollisia merkityksiä.

Se on ihmeellistä.

Mikä Monemvasia? Monemvasia on Peloponnesoksen niemimaan etelärannikolla sijaitseva 1400 vuotta vanha kylä ja linnoitus. Linnoitus on rakennettu pienelle, jyrkälle kalliosaarekkeelle, joka aikoinaan on ollut irti mantereesta. Nykyään saari yhdistyy mantereeseen ja Gefyran eli Uuden Monemvasian kylään pengertiellä.

Monemvasian kylä on kokonaisuudessaan linnoituksen sisällä. Juuri tämä tekee siitä niin ainutlaatuisen. Eikä huikean dramaattinen sijainti kalliosaaren syleilyssä yhtään vähennä paikan lumoa.

Vai mitä sanotte? Paikka on ihan uskomaton!

Santorinin rinnalla Monemvasia on todellakin kuvauksellisin paikka jossa olen koskaan Kreikassa käynyt. Se kuuluu ilman muuta myös Top 5 kuvauksellisimpien näkemieni paikkojen joukkoon koko maailmassa. (Muita ovat Havanna, Kapkaupunki ja Sveitsi.)

Olen hyvin onnellinen, että viimein pääsin kokemaan näin erilaista henkeäsalpaavaa Kreikkaa.

Suosittelisin kaikille Monemvasiassa vieraileville myös yhtä tai kahta yötä Gefyrassa mantereen puolella. Täältä avautuu erilainen vinkkeli Monemvasiaan joka on omalla tavallaan yhtä kaunis ja dramaattinen. Monemvasiaa kannattaa ihailla yhtä lailla kauempaa kuin lähempää.

Lisäksi Gefyra tarjoaa hengähdysbreikin Monemvasian ahtaille ja kansoitetuille kujille. Gefyran rantabulevardi ja vilkas keskusaukio ovat oikein viehättäviä paikkoja joissa viettää mielellään aikaa. Kylässä on myös kaunis pikkukivinen uimaranta.

Monemvasia on todella pieni ja myös hyvin turistillinen - vaikkakin kaukana Santorinin kaltaisista paikoista, joissa massaturismin myötä tullut kehitys on ratkaisevasti ja kokonaisvaltaisesti muuttanut saaren alkuperäistä henkeä.

Monemvasiassa turismin ei ole annettu lähteä lapasesta, eikä kylään esimerkiksi ole rakennettu uima-altaita vierailijoita viihdyttämään. Vaikka kylä on täynnään hotelleja, ravintoloita, pieniä putiikkeja ja matkamuistomyymälöitä, tyyli on pidetty uskollisena keskiaikaisen kylän hengelle eivätkä hotellit erotu katukuvassa kuin pienillä puisilla kylteillä. Myymälätkin keskittyvät yhdelle ainoalle kadulle.

Monemvasian charmi piilee juuri sen tarkkaan harkitussa matkailupalvelujen rakenteessa ja autenttisessa ulkonäössä. Kun astut pois pääkadulta, et periaatteessa välttämättä tule muistutetuksi 2000-luvusta tai turismista muuten kuin kohdatessasi muita turisteja. Voit katsella ympärillesi ja todella kuvitella olevasi tuhatvuotisessa kylässä.

Löysin oman lempipaikkani Monemvasian kylän itäiseltä muurilta. Itäisen muurin vieressä on kylän ainoa avara alue, jonka sortuneita rakennuksia ei ole uudelleenrakennettu. Täällä näkymää eivät hallitse talojen katot ja seinät ja muurin rappusilta avautuu esteetön näköala merelle. Tässä istuessa ajatuksilla on tilaa levätä ja mielellä aikaa "ottaa sisään" kylän kauneutta.

Monemvasia jakautuu ylä- ja alakaupunkiin. Alakaupungissa sijaitsee kylä, jyrkkien rappusten viedessä korkealle yläkaupunkiin kallion huipulla sijaitsevalle linnoitukselle.

Nykyään yläkaupungissa on lähinnä enää raunioita, mutta linnoitus on ollut aivan massiivinen ja raunioista pystyy hyvin hahmottamaan, miten valtava rakennelma se on muinoin ollut.

Raunioilla kulkee maastoisia patikkapolkuja, joiden valloitukseen suosittelen ehdottomasti hyviä kävelykenkiä. Näköalat huipulta ovat lievästi ilmaistuna palkitsevat. Ei korkean paikan kammoisille..!

Olin ajatellut, että minulle riittää majoittuminen Gefyran puolella ja vierailen Monemvasiassa päiväsaikaan. Miksipä siellä pitäisi yöpyä, kun Gefyra on 20 minuutin kävelymatkan päässä ja hinnat puolta halvemmat.

Toiseksi viimeisenä Monemvasian iltana minulle kuitenkin tuli tunne, että haluaisin herätä yhtenä aamuna linnoituksen sisällä ja nähdä auringonnousun linnan muurien yllä.

Niin varasin huoneen hotellista, joka sijaitsee alakaupungin yläosassa ihan itäisen muurin vieressä. Tämä on ainoa hotelli koko kylässä, jonka edessä eikä takana ole muita taloja, ja sieltä on esteetön näköala merelle.

Hotellin kahvilan sijainti on vertaansa vailla.

Jos tienne joskus vie Monemvasiaan ja haluatte tämän maiseman äärelle, paikan nimi on Hotel Bastione Malvasia.

Minulle majapaikat ovat useimmiten vain paikkoja nukkua, mutta joskus löydän hotelleja tai majataloja, jotka tarjoavat jotain extraa, - elämyksen, joka tekee pelkästään majapaikassa oleilusta loman arvoisen. Bastione Malvasia osoittautui sellaiseksi paikaksi.

Tänä aamuna heräsin tähän maisemaan - nämä kuvat ovat huoneeni ikkunasta.

Ehkä paras ikkuna Kreikassa. Ainakin Monemvasiassa. ❤️

Sain auringonnousuni linnan muureilla. Ikimuistoista.

(Huoneeni on kuvan oikeanpuoleisen seinämän takana.)

Ai niin. Monemvasiassa on myös "ranta". Linnoituksen muurista pääsee yhdestä kohdasta alas veden äärelle, mutta meri täällä on aika dramaattinen ja jäin miettimään, käykö joku oikeasti uimassa tältä, eh, "laiturilta". Laiturilla on uimarappuset ja suihku, eli se on selvästi tarkoitettu pulahdusta varten.

Kuvan setä valitsi (onneksi) lopulta olla kokeilematta onneaan eilisessä aallokossa. Näytti aika hurjalta!

(Oikeasti uimaan tahtoville suosittelen Gefyran rantaa. Monemvasian rantakalliot sopivat paremmin kameran kohteeksi...!)

Tänään matkani jatkuu Ateenaan ja edessä on pitkä bussimatka.

Jätän Monemvasian äärettömän iloisena kohtaamisestamme. Kiitos. Teit lähtemättömän vaikutuksen, ja tulemme näkemään vielä. 🙏🏻

6 comments on “Monemvasia ❤️”

 1. Ainutlaatuisen ihanaa! Kiitos, että jaat lukijoitesi kanssa tällaisia kokemuksia ja mietteitäsi niistä. Itse kuvittelin hetken olevani siellä katsomassa auringonnousua ja välittömästi tuli aivan huikean hyvä mieli (ja myös nyt-täytyy-päästä-matkustamaan -mieli :D ).

  Vastaa

  0
 2. Kiitos kun jaot kokemuksiasi, tämä on niin uskomattoman hienon näköinen paikka. Pakko päästä käymään.😍 Upeita kuvia oot myös ottanut, meni ihan kylmät väreet tuon pehmeän valon kauneudesta.

  Vastaa

  0
  1. ❤️

   Kreikan valo....

   Unohdin muuten ihan kokonaan kertoa tekstissä, miten Monemvasiaan pääsee. Se onkin varmaan paikan ainoa huono puoli; sinne ei pääse suoraan millään muulla välineellä kuin omalla autolla. Laivoja sinne ei mene, ja bussilla tullessa on vaihdettava bussia 1-2 kertaa. Suosittelen siis ehdottomasti vuokraamaan auton 🙏🏻

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (45)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)