29.12.2020

Se erilainen korealainen sarja: Urang

Nyt pääsen kirjoittamaan erilaisesta luonnonkosmetiikkasarjasta, joka on todella hurmannut minut: korealainen luonnonkosmetiikkasarja Urang.

Olen päässyt tutustumaan Urangiin työni puolesta, ja aiemmin etäiseksi jäänyt sarja on nyt avautunut minulle kaikessa persoonallisuudessaan ja viehättävässä minimalismissaan.

Luit oikein: minimalismissaan. Korealaiset kauneudenhoitosarjat tunnetaan monivaiheisista rutiineistaan, joissa kerrostetaan jopa kymmentä eri tuotetta, mutta Urangin filosofia on aivan erilainen. Perehtyessäni sarjaan syvemmin, hämmästyin ja viehätyin sarjan epäkorealaismaisesta yksinkertaisuudesta. Itse asiassa Urangia ei voi pitää millään tapaa tyypillisenä K-Beauty-sarjana.

Disclaimer: olen töissä Urangin maahantuojalla. Postauksen linkit vievät Jolie.fi-sivustolle. Linkit eivät ole mainoslinkkejä. Urangia saa myös Ruohonjuuresta.

Urangin less is more ja mix & match -lähestymistapa ihonhoitoon on virkistävän erilainen, mutta samalla voi ajatella, että he ovat olleet aikaansa edellä. Tällä hetkellä ihonhoidossa ollaan muuallakin maailmassa menossa pikku hiljaa minimalistisempaan suuntaan.

Eri tuotteiden yhdistäminen on niksi, jota ammattilaiset ovat hyödyntäneet jo iät ja ajat, mutta harva kaupallinen kosmetiikkafirma rohkaisee asiakkaitaan ostamaan kymmenen purkin sijaan kolme, joita yhdistelemällä voi kattaa ihon kaikki tarpeet. Se jos mikä on virkistävää.

Urangin yksinkertainen tuoterepertuaari pitää sisällään kaksoispuhdistuksen (vaahto + öljy), kaksi kasvovettä, kaksi seerumia, kolme kasvoöljyä, yhden voiteen, yhden balmin, yhden naamion ja kaksi sheet maskia.

Kasvovettä, seerumia ja joko öljyä tai voidetta yhdistämällä muodostuu lukuisia eri koostumuksia eri ihotyypeille ja eri ihotilojen tarpeisiin. Nerokasta! Ei mitään uutta, mutta uutta kaupallisuuden näkökulmasta.

Tässä esimerkki viidestä minun ihotyypilleni ja ihoni tarpeille sopivasta Urang-tuotteesta, joita sekoittamalla voin räätälöidä hyvin erilaisia koostumuksia ihon kunnon, oman fiilikseni tai vuodenajan mukaan.

Korealaisessa kosmetiikassa käytetään paljon "essencejä" eli tehotiivisteitä sekä "ampulleja" eli meikäläisittäin seerumeita. Arkikielellä kummatkin ovat seerumeja, essencet usein kevyempiä ja ampullit tiivistetympiä ja tehokkaampia. Jos haluaa käyttää kumpaakin, essence laitetaan ensin.

Urang ei kuitenkaan viestitä, että ihon hyvinvointiin tarvitaan sekä essence että ampulli, vaan näistä voi valita tarpeen mukaan - tai olla valitsematta seerumia lainkaan, jos siltä tuntuu.

Se, mitä iho tarvitsee suojabarriäärinsä ja kosteustasapainonsa ylläpitoon, on kosteutta ja lipidejä (rasvamaisia ainesosia). Yksinkertaisin Urang-rutiini syntyy siis kasvoveden ja voiteen tai öljyn yhdistelmästä. 

Jos olette lukeneet luonnonkosmetiikan ammattilaisten ihonhoitoartikkeleita, esimerkkinä vaikkapa alan guru Katja Kokko, olette ehkä huomanneet, että laadukkaiden kasviöljyjen ja kukkaisvesien rooli korostuu. Näissä aineissa on ihon tarvitsemat ravinteet riisutuimmillaan vailla lisäkomponentteja: kasvovedestä iho saa tarvitsemansa kosteuden, öljystä tarvitsemansa rasvahapot, vitamiinit ja antioksidantit.

Eikö ole ihanan yksinkertaista? ☺️ (Mutta voiteellakin on oma etunsa, ei vähiten atooppisen kuivalle iholle, jolle öljy ei riitä.)

KAUNEUDENHOIDON KLASSIKKO

KASVOVESI on kaiken pohja. Kasvovesi kosteuttaa, puhdistaa ja raikastaa ihoa yksinäänkin, mutta sillä voi myös vaikuttaa muiden hoitotuotteiden koostumuksiin ja tehoon.

Hurahdin itse kasvovesiin totaalisesti kolmisen vuotta sitten, mutta tuntuu, että "laulan" niiden sanomaa joka vuosi yhä sinnikkäämmin :) Kasvovedet ovat yksinkertaisesti kultaa.

Urangilla on kaksi kasvovettä, joista toinen, kuvassa näkyvä Organic Rose Mist (40€ / 100 ml), on yhden sadon ruusuvedestä valmistettu uniikki tuote, josta lanseerataan joka vuosi uusi vuosikertaerä.

Urangin ruusuvedessä on tasan yksi ainoa ainesosa: luomuruusuvesi. Ei muuta. Ei edes säilöntäainetta, minkä vuoksi pullon käyttöaika avaamisen jälkeen on 6 kk. Todellista tuoretavaraa.

Ruusuvesi on kauneudenhoidon klassikko: se kosteuttaa, rauhoittaa, uudistaa, puhdistaa ja tasapainottaa ihon pH:n. Ruusuvesi sopii ihan kaikille ihotyypeille.

Urangin perustaja, aromaterapeutti ja kosmetiikan tuotekehittäjä Jina Lee etsii itse henkilökohtaisesti laatukriteereitään vastaavia luomuainesosia ympäri maailmaa, ja Urang maahantuokin itse suuren osan tuotteissa käytetyistä avainainesosista.

Parhaan ruusuveden Jina on löytänyt Bulgariasta. Urangin Rose Mistin ruusuvesi kuljetetaan Etelä-Koreaan välittömästi vuosittaisen sadonkorjuun ja lehtien höyrytislauksen jälkeen.

Nice to know: ainesosistaan supertarkka Urang käyttää tuotteissaan vain 92 ainesosaa. Siis kaikissa tuotteissa yhteensä.

Silti, tuotteiden koostumukset ovat äärettömän miellyttäviä ja hienostuneita. Totean jälleen kerran: korealainen kosmetiikan kemian osaaminen on out of this world.

KOSTEUTUSTA & TASAPAINOTUSTA

Perfect Daily Mist (40€ / 100 ml) on Urangin toinen kasvovesi.

Sen rauhoittava, kosteuttava ja antioksidanttinen koostumus pohjautuu appelsiininkukkaveteen ja kamomillaan, sekä joukkoon korealaisia hanbang-kasviuutteita.

Hanbang-termi viittaa aasialaisiin rohdoskasveihin, joita on käytetty Koreassa jo vuosituhansia. Näillä ainesosilla on yleisesti antibakteerisia, rauhoittavia ja tulehdusta laskevia ominaisuuksia, ja ne ovat loistavia erityisesti ongelmaiholla.

Perfect Daily Mist -suihkeen hanbang-uutteisiin lukeutuvat pippurirutapuu, pulsatilla sekä partanaava. Kosteutta ihoon sitovat appelsiininkukkaveden ohella glyseroli ja betaiini. Perfect Daily Mist -kasvovesi sopii kaikille ihotyypeille, mutta suosittelisin sitä ruusuvettä enemmän iholle, jolla on epätasapainotiloja kuten rasvoittuvuutta, epäpuhtauksia tai tulehdusta.

RUUSUISTA RAUHOITUSTA

True Rose Repair Essence (49€ / 50 ml) on toinen Urangin seerumeista.

Ruususeerumin avainsanat ovat RAUHOITTAVA ja KOSTEUTTAVA, ja se sopii kaikille ihotyypeille ja kaiken ikäisille.

Painotan rauhoittavaa ominaisuutta, joka tässä tuotteessa on kuulema aivan verraton. Seerumi sisältää yli 50% ruusuvettä, jonka lisäksi inci pullistelee muita rauhoittavia tähtiainesosia kuten pajunkuoriuutetta, aloe veraa, lakritsiuutetta, kamomillaa ja centella asiaticaa.

True Rose -essence on Urangin Jina Leen SOS-tuote, jota hän käyttää aina, kun iho ärtyy mm. työn luonteeseen kuuluvaan monien tuotteiden ja koostumusten testailuun.

Kaiken kaikkiaan True Rose -essencen koostumus on mieletön potpuri kosteuttavia, antioksidanttisia, rauhoittavia ja ihoa uudistavia ainesosia, joiden joukossa perinteiset hanbang-uutteet seurustelevat täydellisen sujuvasti ruusuveden, vihreän teen, pajunkuoriuutteen ja klassikkokosteuttajien kuten glyseroli ja betaiini kanssa.

VAALEANPUNAISTA KIINTEYTYSTÄ

Kun Ruususeerumi on se "kaikkien seerumi", Pink Everlasting Ampoule (69€ / 35 ml) puolestaan on ikääntyneen ja vaativan ihon seerumi.

Pink-seerumi sisältää pääasiallisena aktiiviaineenaan immortelle-eli italianolkikukkavettä, josta nimi everlasting juontuu. Seerumin immortellevesi-pitoisuus on peräti 81,7%.

Italianolkikukka on valtavan monipuolinen kasviainesosa, jonka nimeen "rohdoskasviosaajat" vannovat; se on vahvasti antioksidanttinen, rauhoittava, tulehdusta laskeva, ihovaurioita korjaava ja ihon pintaa napakoittava. Se kiinteyttää, kirkastaa ja uudistaa ihoa. Niin sanottu "tekee-kaiken"-kasviaine, jonka ylivertaisuutta minulle terotettiin mm. Amorgoksen rohdoskasvikurssilla.

Vaaleanpunainen sävy tulee seerumin sisältämistä kasviuutteista, ja vaihtelee erien välillä (mikä kuuluu asiaan).

Seerumin vaikuttaviin aineisiin lukeutuu myös kollageeni, joka uusimmassa versiossa on korvattu kvinoaproteiinilla, tehden Pink Everlasting Ampoulesta nyt vegaanisen. Vegaaninen versio on saatavilla Suomessa vuoden 2021 aikana.

Lisäksi tässäkin seerumissa on korealaiselle kosmetiikalle tyypillisesti hanbang-uutteita sekä centella asiaticaa. Kosteuttavan lisän tuo hyaluronihappo.

Pink Ampoule -seerumin koostumusta kuvataan englanniksi sanalla "syrupy", mutta ei tämä mitään siirappia ole, vaan ohutta geeliä. :) "Siirappimaisuus" tulee todennäköisesti siitä, että Pink jättää kuitenkin tahmeamman pinnan ihoon kuin True Rose. True Rose -essence imeytyy jättämättä minkäänlaista tuotetuntua, Pink Ampoulessa on selvästi humektanteille ominaista kevyttä tahmeutta.

Mun suosikkitapa käyttää Pink Ampoulea on sekoittaa se Glow Oilin kanssa. 💓 Muodostunut öljyseerumi on aivan mielettömän ihanan tuntuinen 😍 Se ei jätä ihoa tahmeaksi, vaan pehmeän silkkiseksi.

PEHMEYTTÄ JA TÄRKEITÄ LIPIDEJÄ

Öljyt ovat Urangin ydin, ja muodostavat yhdessä kasvoveden kanssa core-ihonhoitorutiinin.

Öljyjä on kolme; Brightening Blue rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle, Vitamin ikääntyneelle ja sekaiholle ja Glow herkälle, kuivalle ja samealle iholle. Blue on öljyistä ohuin, Glow täyteläisin, mutta minun mielestäni Glow'kaan ei ole erityisen täyteläinen, kun vertaan sitä muihin öljykokemuksiini. Öljyjen hinta on 62€ / 30 ml, ja niitä saa myös pienemmässä 14 ml koossa hintaan 35€.

Öljyt ovat hoitavuuden lisäksi myös aromaterapeuttisia. Kuhunkin öljyyn on valittu oma, terapeuttinen tuoksunsa.

Minun iholleni sopisivat yhtä hyvin Glow ja Vitamin Oil, mutta valitsin Glow'n talvea ja kuivempaa ihoa ajatellen. Glow-öljyssä on auringonkukansiemenöljyä, jojobaöljyä, manteliöljyä, kehäkukkaöljyä, mandariiniöljyä, pomeranssiöljyä sekä kamomillaöljyä. Öljyssä on vieno ja aromaattinen sitrushedelmän tuoksu, aistin siinä enemmän pomeranssia kuin mandariinia.

Urangin öljyissä käytetään vain kokonaisia kasviöljyjä, ei estereitä, mikä maksimoi niiden hoitavuuden. Kokonaiset öljyt sisältävät kaikki öljyn vitamiinit, rasvahapot ja antioksidantit.

SUOJAA, KOSTEUTTA JA PEHMEYTTÄ

Seuraavaksi tapaamme Urangin ainoan voiteen, Rose Ceramide Creamin (54€ / 50 ml).

Ruusuvettä, ruusuöljyä ja keramideja sisältävä täyteläinen voide sopii erityisen hyvin todella kuivalle iholle, jolle öljy ei riitä pidättämään karkailevaa kosteutta.

(Atooppisen) kuivan ihon ongelma on vaurioitunut suojabarriääri, joka ei kykene pidättämään kosteutta ihon alemmissa kerroksissa. Iholle voidaan kosmetiikan keinoin luoda kuivumista ehkäisevä barriääri eli "suojakelmu", ja keramidit ovat yksi parhaista ainesosista tässä hommassa. Keramidit ovat sitä "liimaa" jotka pitävät ihon suojamuurin tiilet yhdessä ja muurin ehjänä.

Keramidien ohella mm. sheavoi on loistava ihoa suojaava rasva-ainesosa, ja sitäkin Urangin Ruusu-keramidi voide pitää sisällään. Keramidien etu sheavoihin nähden on se, että niitä on ihossa luonnostaankin, peräti 50% ihon soluväliaineesta on keramideja. Iho hyödyntää ihoidenttisiä ainesosia aina paremmin kuin muita ainesosia.

Urangin voide on erittäin täyteläinen ja tuntuu suojaavalta, mutta ei jätä ihoa tahmeaksi.

SOS-APU KUIVUUTTA JA KARHEUTTA VASTAAN

Viimeisenä esittelen Urangin SOS Multibalmin (29€ / 15 ml).

Korjaava ja ravitseva balmi sisältää jojoba-, avocado-, auringonkukka-, tamanu-, kehäkukka- ja mandariiniöljyä.

SOS-Balm sopii ihon karheankuivien ja hilseilevien alueiden hoitoon, mutta myös kasvoille sekoitettuna muihin Urangin tuotteisiin.

Erittäin kuivalle ja atooppiselle iholle Urang suosittaa sekoittamaan kämmenellä Rose Ceramide -voidetta ja SOS Multibalmia, jolloin muodostuu äärimmäisen suojaava, ravitseva ja kosteuttava hoitovoide joka lisäksi lievittää ihoärtymystä.

MIX & MATCH - LUO OMAT URANG-KOOSTUMUKSESI

Lopuksi vinkkaan erilaisista tavoista yhdistää Urangin tuotteita eri ihotyypeille ja mieltymyksiin.

Tuotekombo kasvovesi & öljy on Urang-ihonhoidon ydin, jolla pärjäävät kaikki ihotyypit rasvoittuvasta normaaliin ja kuivaan.

Jos ihosi on herkkä tai erittäin kuiva, tai haluat hoitaa ikääntymisen merkkejä, (- tai tykkäät muuten vain käyttää useampia hoitotuotteita <3), lisää komboon vielä seerumi ja/tai kasvovoide.

Tuotteita voi käyttää "tavanomaisen" kerrostavan tyylin mukaan peräkkäin järjestyksessä kasvovesi - essence - (ampulli) - kasvoöljy ja/tai voide, tai sekoittelemalla ja käyttämällä oman maun mukaisia yhdistelmiä.

KASVOVESI + SEERUMI: valmista oma sheet mask kaikille ihotyypeille. Levitä vanulapuille tai kuivaan kangasnaamioon True Rose -essenceä. Suihkuta vanulaput tai kangasnaamio märäksi Rose Mist- tai Perfect Daily Mist -kasvovedellä. Aseta vanulaput tai kangasnaamio kasvoille ja anna vaikuttaa 10-15 minuuttia.

KASVOVESI + ROSE CERAMIDE -VOIDE: luo emulsiovoide normaalille tai sekaiholle. Levitä kasvoille pieni määrä Rose Ceramide -voidetta. Suihkuta päälle kasvovettä. Hiero kasvovettä ihoon; se muodostaa kevyen emulsion yhdessä Rose Ceramide -voiteen kanssa.

KASVOVESI + ÖLJY: perusihonhoito.
Normaali, kuiva ja ikääntynyt iho: suihkuta iholle Rose Mist -kasvovettä, taputtele, ja levitä iholle Vitamin Oil tai Glow Oil kun iho on vielä hieman kostea.
Normaali, rasvoittuva ja epäpuhdas iho: suihkuta iholle Perfect Daily Mist -kasvovettä, taputtele ja levitä iholle Brightening Blue Oil.

KASVOVESI + ÖLJY: superkosteuttava & ravitseva tehohoito. (Esimerkiksi kerran viikossa.)
Suihkuta kasvoille kasvovettä ja levitä päälle muutama tippa ihotyyppisi mukaista Urang-öljyä. Suihkuta uusi kerros kasvovettä, ja painele ihoa, kunnes öljy ja kavovesi ovat imeytyneet. Toista kasvoveden ja öljyn kerrostus 1-5 kertaa ihosi kuivuuden mukaan.

KASVOVESI + SOS MULTIBALM: luo superkosteuttava ja kuivumiselta suojaava voide erittäin kuivalle ja ärtyneelle iholle. Suihkuta kasvoille Urang-kasvovettä, ja levitä päälle SOS Multibalmia, kun iholla on vielä reilusti kosteutta. Sopii kesäihonhoidoksi atooppiselle iholle.

SEERUMI + ÖLJY: luo ravitseva ja kosteuttava all-in-one-seerumi. Sopii myös käytettäväksi ainoana kosteustuotteena rasvoittuvalla ja sekaiholla.
Herkkä, rasvoittuva ja kosteusköyhä iho: sekoita kämmenellä True Rose Repair Essence + ihotyypin mukaan Brightening Blue tai Glow Oil.
Ikääntynyt ja kuiva iho: sekoita kämmenellä Pink Everlasting Ampoule + Vitamin Oil tai Glow Oil.

ÖLJY + VOIDE: luo ravitseva voide kuivalle, normaalille tai sekaiholle. Hyvä esimerkiksi talvella. Sekoita muutama tippa ihotyyppisi mukaista Urang-öljyä Rose Ceramide -voiteeseen.

VOIDE + SOS MULTIBALM: luo erittäin ravitseva, suojaava ja kosteuttava voide erittäin kuivalle ja ärtyneelle iholle. Sopii talvihoidoksi atooppiselle iholle.

Urangin kaksoispuhdistustuotteet olen esitellyt jo aiemmin, ja vaahdon nimesin yhdeksi kermaisimmista ja liukkaimmista joita olen koskaan käyttänyt. 👌

Summa summarum: Urang on pieteetillä luotu korkealaatuinen artesaanikosmetiikkasarja, jonka jokainen tuote on tarkkaan harkittu. Idea on hoitaa ihoa muutamalla laadukkaalla tuotteella, jotka tarjoavat iholle kaiken, mitä se tarvitsee. Sarjan perustaja ja kehittäjä Jina Lee ei tyydy "vain hyviin" raaka-aineisiin, vaan hakee jatkuvasti parasta laatua viljelmiltä ja tuottajilta ympäri maailmaa, ja maahantuo tärkeimmät raaka-aineet itse.

Sertifikaateista; Urang on parhaillaan käymässä läpi Ecocertin sertifiointiprosessia, ja näillä näkymin sarjan kaikki tuotteet saavat Cosmos Organic -sertifikaatin kevään 2021 aikana.

Urang ei ole halpa sarja, mutta erittäin korkealaatuiset ainesosat ja pienet tuotantomäärät selittävät hintaa. Olen sanonut tämän aiemmin, ja sanon jälleen: korealaisen kosmetiikan laatu on huomattavasti korkeampi kuin useimpien "länkkäri"sarjojen. Formulointityyli on kuin eri planeetalta, ja kemistiheput kulkevat vuosikymmenen muuta maailmaa edellä.

Hämmentävää, mutta onneksi meillä täällä Aasian ulkopuolella on mahdollisuus kuitenkin nauttia korealaistuotekehittelijöiden taidonnäytteistä.

Toinen korealainen luonnonkosmetiikkasarja Whamisa on varmasti useammille teistä tutumpi kuin Urang, ja seuraavaksi kirjoitankin Whamisan ihonhoitorutiinista ja -tuotteista. On kiinnostavaa verrata Whamisan ja Urangin tyyliä ja konseptia. Kummallakin on vahvuutensa. Yhteistä on tuotteiden huikea laatu ja kosmeettinen miellyttävyys.

18 comments on “Se erilainen korealainen sarja: Urang”

 1. Urang on kyllä kaikinpuolin ihana sarja! Oma herkkä iho ei ole ikinä ollut paremmassa kunnossa ja tuotteiden upeat tuoksut tuntuvat niin hemmottelevilta ja ylellisiltä. Omia lempparituotteita ovat puhdistusöljy, rose essence, glow-öljy ja kasvovoide.

  Vastaa

  0
 2. Pakko kommentoida kun minua häiritsee ettet käytä ns. puhdasta suomen kieltä, vaan jotain finglish sanoja välillä. "suojabarriääri"? Ihon suojakerros oisko? Vai mitä tuo tarkoittaa?
  Suomenkielemme köyhtyy kun ei osata/haluta(?)/yritetä edes enää käyttää suomenkielisiä sanoja vaan käytetään outoja finglish-sanoja. Se on minusta surullista. :( Ja bloggaajana olet yksi esikuva kielemme käytölle... Olet kuitenkin hyvä kirjoittaja muuten.

  Vastaa

  0
  1. Hei "Finskikö",

   Sinulla on perusteltu pointti, mutta kommentistasi näkee, että et vaikuta kauneuden- ja ihonhoidon alalla. Monilla aloilla on omia vakiintuneita ilmaisuja, jotka eivät ole kieliopillisesti oikeaa suomea, vaan alan "slangia", jota käytetään täydessä yhteisymmärryksessä.

   Jos googlaat sanaparia "ihon suojabarriääri", huomaat, että se on yleisesti käytetty ja vakiintunut termi ihon toiminnoista puhuttaessa. Se tulee englannin kielen termistä "skin barrier". Jostain syystä suomen kieleen on vakiintunut finglish-versio. "Ihon suojakerros" -ilmaisua käytetään myös, mutta se ei ole lainkaan yhtä vakiintunut.

   Kritiikkisi finglish-ilmaisun suosimistani kohtaan on ymmärrettävä kielenhuollon kannalta, ja olen itsekin ehdottomasti hyvän suomen kielen kannattaja. Olen kuitenkin tottunut käyttämään omalla alallani vakiintuneita termejä, enkä näe näiden ala-sidonnaisten termien käytön rapauttavan suomen kieltä yleisellä tasolla.

   Kiitos kuitenkin palautteestasi, ja oikein hyvää uutta vuotta :)

   Vastaa

   0
  2. Hmm...argumentoin nyt seuraavanlaisesti Finskikön hyväksi: Lähes kaikilla aloilla on oma kielensä / slanginsa. Se ei mielestäni tarkoita kuitenkaan sitä, että on kyse „oikeasta/virallisesta suomen kielestä“ (paitsi kenties alan ammattilaisille). Tuota alan slangia vertaisin ehkä puhekieleen. Kirjoitat blogiasi varsinaisesti kuitenkin kirjakielellä. Toisin sanoen syntyy jonkinlainen sekamelska, kun käyttää molempia. Voin silti kuvitella, että usein olisi hyvinkin raskasta löytää se „virallinen“ käännös monille alan ammatin sanoille, joten ymmärrän täysin valintasi, mutta se muuttaa huimasti omaa kirjoitustyyliäsi siitä hyvästä kirjoitustyylistä jo yllä mainitsemaani „sekamelskaan“. Mutta jokainen kirjoittakoon miten haluaa ja ihan omalla tyylillään. Oikein hyvää vuoden vaihdetta!

   Vastaa

   0
  3. Kiitos kontribuutiosta :) Ymmärrän kaikki näkökannat.

   Viralliseen kieleen en eri aloille vakiintuneita slangi-ilmaisuja verrannut. Totesin vain, että tietyt ilmaisut ovat vakiintuneita, kuten esimerkkiin valikoitunut "ihon suojabarriääri".

   Katja Kokko esimerkiksi tunnetaan erittäin hyvästä ja ammattimaisesta kielen käytöstään, eikä hänkään vierasta suojabarriäärin käyttöä:

   https://katjakokko.com/ihon-suojabarriaari-terveen-ihon-perusta/

   Ilmaisua hän käyttää myös kirjassaan "Aidosti kaunis". Esimerkkejä alan ammattiyhteyksistä löytyy lukuisia. Kyse ei ole siitä, etteikö sana epäilemättä olisi jotain muuta kuin virallista suomea. Se on kuitenkin yhtä kaikki alalle vakiintunut termi.

   Se, pitäisikö meidän kauneudenhoitoalalla yhdistää voimamme ja ryhtyä yhdessä tuumin korvaamaan tämä termi kielitoimiston hyväksymällä muodolla, on toinen keskustelu, ja voidaan miettiä, kuinka tärkeä sellainen. Alan vaikuttajat kuitenkin keskimäärin käyttävät hyvin selkeää ja hyvää suomen kieltä.

   Kirjoitan oman näköistäni kieltä, jonne kyllä mahtuu paljon myös puhekielen ilmaisuja (kuten "mulle", "mun") ja jopa täysin itse keksimiäni sanoja. Blogi kuulostaa kirjoittajaltaan, eli minulta.

   Vastaa

   0
  4. Jatkan vielä perusteluani. Minusta "suojabarriääri"-sanan käyttö kuulostaa suoraan sanottuna hienostelulta. Yritetään kuulostaa hienommalta kuin jos käytettäisiin suojakerros-sanaa. (En väitä että pyrit siihen.) Ja ihan oikeasti ei-kosmetiikka-alan ihmisenä jouduin hetken miettimään mitä sana tarkoittaa, joten alan ulkopuolelle sana ei ole vakiintunut. Siitäkin syystä minusta olisi parempi käyttää suojakerros-sanaa, etenkin jos kirjoittaa blogia myös muille kuin ko. alan ihmisille. Ja kun ei ole kyse siitä, että oikea suomenkielinen versio ei kattaisi koko sanan merkitystä.

   Monilla akateemisilla aloilla on näitä finglish-sanoja vaikka kuinka paljon ja niiden käyttö on mielestäni perusteltua silloin, kun niiden merkitystä ei pystytä suomeksi aivan täysin kattamaan. Mutta jos finglish-sanalle löytyy aivan vastaavan merkityksen omaava suomenkielinen sana, miksi sitä ei käyttäisi? Tätä en ymmärrä. Pienistä puroista syntyy iso joki. Jos kaikki alkavat käyttää suojabarriääri-sanaa, ensin alan ihmiset, sitten muutkin heidän esimerkistään, kohta ei kukaan osaa enää käyttää suojakerros-sanaa.

   Akateemisena ihmisenä jos kirjoittaisin kaikille ihmisille yleisesti oman alani asioista, pyrkisin kirjoittamaan mahdollisimman ymmärrettävää tekstiä, jonka mahdollisimman moni pystyy ymmärtämään. En pyrkisi hienostelemaan erikoisilla finglish-sanoilla, joita kaikki eivät ymmärrä. Ja tätä "hienoilla"sanoilla vaikutuksen tekemistä tapahtuu nimenomaan akateemisissa piireissä, mitä en ymmärrä alkuunsakaan, kun monille sanoille löytyy ihan ymmärrettävät suomenkieliset vastineet. Teksti on myös kevyempää lukea, kun sitä ei ole täytetty erikoisilla sanoilla.

   Mutta toki saat kirjoittaa niin kuin haluat. Hyvää uutta vuotta!

   Vastaa

   0
  5. Moikka.

   Yritän vielä avata "skin barrier" -termiä, jotta ymmärtäisit, miksi suojabarriääri-sanaa epäsuomestaan huolimatta halutaan käyttää "suojakerroksen" sijaan.

   Mutta jos finglish-sanalle löytyy aivan vastaavan merkityksen omaava suomenkielinen sana, miksi sitä ei käyttäisi?

   Avain piilee juuri tässä: ei löydy vastaavan merkityksen suomenkielistä sanaa.

   Jos tarkkoja ollaan, "ihokerros" tai "suojakerros" ei ole sama asia kuin barrier. Englannin kielen sana "barrier" tarkoittaa mm. "estettä" ja "rajaa", ja "skin barrier" ei varsinaisesti ole kerros ihon päällä, vaan ihon epidermiksessä sijaitsevien erilaisten komponenttien ihon läpäisyestettä vahvistava tehtävä.

   Englanniksi käytetään paljon myös muotoa "barrier funktion", joka kuvaa asiaa paremmin. Kysessä ei siis ole konkreettinen kerros.

   Kopsaan tähän suojabarriäärin selityksen Katja Kokolta, koska hän on osannut selittää sen niin hyvin:

   "Ihon ylimmän kerroksen eli epidermiksen pinnalla oleva hydrolipidikalvo, hyödyllisten mikrobien muodostama mikrobiomi, sarveissolukerroksen solujen välissä olevat rasva-aineet, sarveissolukerroksen alla sijaitsevat T-liitokset sekä epidermiksen kerrostunut ja tiivis rakenne muodostavat yhdessä ihon suojabarriääritehtävän, jossa jokaisella tekijällä ja niiden välisellä yhteistoiminnalla on tärkeä rooli."

   P.S.

   En ole akateeminen ihminen.

   Mutta vaikka olisin, kirjoittaisin todennäköisesti silti omani näköistä kieltä. En ole toimittaja tai äidinkielen opettaja, olen internetissä blogimediaa pitävä ihminen.

   Moni kirjailija tai runoilija luo myös taidettaan kielellä, joka ei ole kirjakieltä. Sekin on täysin hyväksyttyä. Makuja on monia, En ymmärrä, miksi blogien pitäisi olla kirjakielellä kirjoitettuja. Blogit ovat erilaisista asioista kiinnostuneiden ja innostuneiden ihmisten kanavia tuoda ääntä rakastamilleen aiheille. Blogimedia ei ole sama asia kuin printtimedia. Bloggaaja voi olla aiheensa asiantuntija, mutta ei kirjakieli ole asiantuntijuuden vaadittu kieli.

   Vastaa

   0
  6. Hauskaa, että finglishiä kritisoidessaan Finskikö käyttää sanaa bloggaaja. Eikös termi bloggaaja ole vedetty sanasta blog eli weblog eli se on itse asiassa finglish-ilmaisu verkkopäiväkirjan kirjoittajalle. Tämä ei kuitenkaan Finskiköä tainnut haitata ;) On olemassa monia vakiintuneita finglish-ilmaisuja jotka ovat ihan yleisessä käytössä. Kieli kehittyy, maailma kehittyy ja joillekin uusille asioille vakiintuu aluksi vähän finglishiltä kuulostava sana. Kokeekohan moni esimerkiksi sanoja deodorantti tai televisio vielä kielelle vaarallisena finglishinä? Tässä barriäärissä Sannilla oli vieläpä todella hyvät perustelut alalle vakiintuneen termin käytölle.

   Sannille kiitos mielenkiintoisesta ja hyvin kirjoitetusta blogista! Tykkään tavastasi kirjoittaa ja käsitellä asioita, juuri siksi luen tätä blogia enkä muita kosmetiikkajulkaisuja :)

   Vastaa

   0
  7. Kiitos Sari ❤️❤️

   (Hyviä esimerkkejä nuo 'deodorantti', 'televisio' ja ennen kaikkea: 'bloggaaja' 🤗 )

   Vastaa

   0
 3. Moi Sanni!

  Urang on kiinnostanut mua aiemminkin, mutta tämän luettuani olen kyllä ihan myyty, aivan loistava postaus!

  Onko sulla muuten tarkempaa tietoa Urangin vaahtoputsarin pH:sta? Mä ehdin jo innostua siitä, kun rakastan vaahtoputsareita, mutta Urangin sivuilla lukee "slightly alkaline" 😢

  Vastaa

  0
  1. Moi Suski! Urangin vaahtoputsari on tosiaan kevyesti emäksinen. Ihmettelin sitä Urangin koulutuksessa, koska Urang muuten valmistaa niin hellävaraisia koostumuksia. Emäksisyys selitettiin sillä, että emäksinen tuote liuottaa meikin ja erityisesti rasvapohjaisen lian hapanta putsaria paremmin. Tämähän on tietysti totta, mutta samalla tuote liuottaa myös ihon omia rasvoja. Korealaiset rakastavat emäksisiä puhdistustuotteita, tämä on tullut havaittua lukuisten korealaisten putsareiden kohdalla, ja nyt sain sille vihdoin selityksen.

   Toisten iho kestää emäksistä pH:ta paremmin kuin toisten, ja täytyy vain tsekata, mitä oma iho sanoo. Mun iholla Urangin putsari ei jätä narskuvaa pintaa, eli ei tunnu liian emäksiseltä. Puhdas saippua esim. jättää mun ihon niin nihkeän narskuvaksi, että tuntee, kuinka ihon pinnan kaikki omat rasvat ovat liuenneet.

   Vastaa

   0
 4. Onpa todella kauniit pakkaukset tällä sarjalla. Ja eihän tuo sarja voisi muutenkaan olla epäkiinnostava minimalistin silmissä. :)

  Se Tampereen korkeasta paikasta kertova postaus ei jostain syystä ottanut vastaan viestiä, jossa yritin kiittää sinua joulutoivotuksista. Tuossa samassa, pelkäksi yritykseksi jääneessä viestissä esitin tuotetoiveen: olisi kiva, jos saisit jostakin käsiisi Hiro cosmeticsin meikkejä. Omaan silmääni vaikuttavat hyvin mielenkiintoisilta, mitä olen YouTubesta niillä tehtyjä tutoriaaleja kurkkinut.

  Hyvää uutta vuotta sinulla!

  Vastaa

  0
  1. Onpa todella kauniit pakkaukset tällä sarjalla. Ja eihän tuo sarja voisi muutenkaan olla epäkiinnostava minimalistin silmissä. :)

   🤗

   Tuossa samassa, pelkäksi yritykseksi jääneessä viestissä esitin tuotetoiveen: olisi kiva, jos saisit jostakin käsiisi Hiro cosmeticsin meikkejä.

   Joudun rehellisesti myöntämään, että (uudet) meikit eivät enää paljonkaan kiinnosta minua. :/ Meikkaan edelleen lähes joka päivä ja rakastan meikkejä, mutta en vain enää ole kiinnostunut uusista merkeistä. Varmaan ikäkin on sen tuonut mukanaan, mutta nyt ihonhoitotuotteet kiinnostavat meikkejä enemmän.

   Pahoin siis pelkään, että Hiro Cosmeticsin meikkejä ei tulla Karkkipäivässä näkemään.

   Toivotan sinulle Jonttu joka tapauksessa oikein hyvää uutta vuotta :) Kiitos, kun olet ollut lukijani niin pitkään ❤️

   Vastaa

   0
  2. Kiitos ja kiitos tästä blogista. :)

   Taka-ajatus tuon Hiron suhteen oli se, että ehkä se luonnonkosmetiikkana istuisi blogiisi. Mutta ihonhoitojututkin ovat kyllä mielenkiintoisia.

   Vastaa

   0
 5. Kiitos Sanni sarjan käytännönläheisestä esittelystä! Olen nähnyt paljon juttuja ja mainontaa sarjan tuotteista, mutta nyt vasta avautui miten näitä "öljyjä" 😄 voi käyttää. Tuotteet vaikuttavat hellävaraisilta, miten he ajattelevat kuorinnan ja/tai happotuotteiden tarpeesta kasvoille?

  Vastaa

  0
  1. Tuotteet vaikuttavat hellävaraisilta, miten he ajattelevat kuorinnan ja/tai happotuotteiden tarpeesta kasvoille?

   Urangin perustaja sanoo, että hän suunnittelee kaikki tuotteet niin hellävaraisiksi, että periaatteessa hänen lapsensakin voisivat niitä käyttää. Siksi mukana ei ole (kuorivia) happoja. En tullut kysyneeksi koulutuksessa, mikä merkin suhde kuorinnan tarpeellisuuteen tai hyödyllisyyteen yleisesti ottaen on. Jos saan uuden tilaisuuden, niin kysyn kyllä :)

   Itse asiassa Urangilla on yksi hyvin lempeästi kuoriva tuote. En tajunnut tuotteen sisältävän rakeita, kun kirjoitin tämän postauksen, siksi kirjoitin, ettei Urangilla ole kuorivia tuotteita lainkaan. Myöhemmin minulle selvisi, että rasvoittuvan ja sekaihon Clarifying Blue -naamiossa on mukana myös pehmeitä jojobarakeita.

   Lisäänkin tämän tiedon postaukseen. :)

   Edit. Heh - sehän olikin Whamisa-postaus, jonka lopussa mainitsin, ettei Urangilla ole kuorivia tuotteita 🙈😂 No, korjasin tiedon nyt sinne.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)