24.05.2019

Vinkki Ateenaan: veikeä Little Kook

Tässä yksi parhaita vinkkejäni Ateenaan jos a) tykkäät erikoisista, surrealistisen värikkäistä paikoista, b) olet lapsenmielinen ja tunnet vetoa satumaailmoihin c) matkustat lasten kanssa.

Little Kook: "Tim Burton and Alice In Wonderland meet café life in downtown Athens"

Little Kook -teemakahvila on yksi 2010-luvun Ateenan hauskimpia vierailukohteita, ja ilmentää erittäin hyvin sitä muutosta, mikä Ateenan keskustassa on ollut käynnissä talouskriisin pahimman kurjimuksen jälkeen.

Keskustan kaupunginosat ovat kokemassa renessanssia ja uutta heräämistä värikkäiden taidekorttelien, persoonallisten kuppiloiden, käsityöputiikkien ja pikkumuseoiden muodossa. Nuoriso ja turistit ovat löytäneet takaisin alueille, jotka jonkin aikaa olivat autoituneet kriisin laitettua monia yrityksiä nurin.

Little Kook -kahvilalle johtava elävä taideprojektikatu Odos Pittaki on erottamaton osa Kook-kokemusta.

Little Kook on psykedeelisessä värikkyydessään ja erilaisten yksityiskohtien lähes silmiin sattuvassa runsaudessaan ehtaa Karkkipäivä-kamaa, eikä kuvia katsoessa varmasti jää epäilyksen varaan miksi tykkään Kook'in tyyppisistä "Tim-Burtonesque"-instituutioista.

Kahvila vaihtaa teemaa muutamia kertoja vuodessa, ja kevään/kesän 2019 teema on Maija Poppanen.

Kahvilan tunnistaa sen katolla väijyvästä suuresta lohikäärmeestä jonka näkee jo kaukaa, tosin kahvilan levittäydyttyä yhä laajemmalle alueelle lähitaloihin ja Pittaki-kadulle, ei kahvilaa yksinkertaisesti voi olla huomaamatta jos kulkee korttelinkin etäisyydellä.

Asenteesta riippuen Little Kookin voi nähdä persoonallisen hauskana paikkana tai kaupallisesti överiharkittuna ja klisheisenä turistimagneettina, jolla ei ole mitään tekemistä Ateenan tai kreikkalaisen kulttuurin kanssa.

Itse kuulun ensimmäiseen joukkoon, vaikka totta kai samalla näen myös paikan voimakkaan kaupallisen "Disneyland"-hengen ja pidän kahvilan varsinaista tarjontaa itse asiassa vähemmän houkuttavana ja ylihinnoiteltuna (- no, mitäs mä muutenkaan tekisin kakkukahvilassa).

Rakastan kuitenkin kaikkea erikosta, värikästä ja odottamatonta, ja Little Kook lohikäärmeineen oli pitkään oikeasti erikoinen ja yllättävä näky Ateenan keskustan rähjäisen boheemissa Psirrin kaupunginosassa, joka ei sijaitse Plakan eli varsinaisen "turistikeskustan" puolella.

Olen dokumentoinut Pittakin ja Kook-kahvilan vaiheita vuodesta 2013. Tässä kuvia eri vuosilta.

VUOSI 2013. Pittaki-katu tunnettiin hauskoista lampuistaan, eikä Little Kook -kahvilaa vielä ollut.

Kadun päässä näkyvä vaaleanpunainen asuinrakennus on Little Kookin tuleva talo. Kahvila avattiin joulukuussa 2015.

SYKSY 2016. Pittaki-kadulla roikkuu edelleen lamppuja ja kadun päässä häämöttää ensimmäistä vuosipäiväänsä lähestyvä Little Kook.

Ensimmäisenä vuotenaan Kookin teema oli Halloween. Julkisivu kadunvarsipöytineen on vielä suhteellisen hillitty, ja Kook toimi vain yhdessä rakennuksessa.

Ensimmäisenä vuonna tematiikkaa vaihdeltiin vain kahvilan sisätiloissa, julkisivun pysyessä Halloween-asussaan.

KEVÄT 2017. Little Kook -kahvilan teema oli Sirkus. Kahvila laajeni toiseen Pittaki- ja Karaiskaki-katujen kulmassa olevaan taloon.

Pittaki-kadun lamppuja alettiin vähentää ja tilalle tuli värikkäitä lippuja.

SYKSY 2018. Melkein kaikki taideprojektin lamput on poistettu Pittaki-kadulta. Se on hetkellisesti oudon "aution" näköinen ilman katettua ilmettään.

Syksyn 2018 teema oli jälleen Halloween, nyt tyyli oli huomattavasti koristeellisempi kuin ensimmäisenä vuonna. Kahvila levittäytyi toiseenkin rakennukseen Pittaki- ja Karaiskaki-katujen kulmassa ja Pittaki-kadun reunoille.

Muihin vuosien varrella näkemiini teemoihin on kuulunut myös Liisa Ihmemaassa.

KEVÄT 2019. Little Kookin teema on Maija Poppanen. Pittaki-kadun Little Kookin puoleisessa päässä on päivänvarjoja ja muutama lamppu.

Pittaki-katua reunustavien talojen seiniä on maalattu ja siistitty ja koko katu on muuttunut kauttaaltaan värikkäämmäksi.

LITTLE KOOK SISÄLTÄ

Kahvilan sisätiloissa ilottelevat kaikenlaiset teemat mielettömässä värien ja päällepursuavien koriste- ja sisustusyksityiskohtien muodossa. Voin kuvitella, että joku saa täällä todennäköisesti päänsäryn ^_^

Kuten todettua, nautin Little Kookista mieluiten ulkoa päin enkä juuri koskaan mene sisälle. Minulle kahvilan sisätilojen dekoratiivinen kakofonia on kiinnostavaa lähinnä kuriositeettina jonka voi käydä kurkkaamassa ja kuvaamassa, mutta en koe sitä niin viihtyisänä että haluaisin jäädä sisälle juomaan kallista kahvia tai cocktailia.

Lisää tietoa ja ajankohtaiset teemat:

Little Kookin Facebook-sivu

Little Kookin suosion mainingeissa Ateenaan on avattu muitakin supervärikkäitä (mutta paljon pienempiä) teemakahviloita kuten Hans & Gretel Monastirakissa Adrianou-kadulla. "Hannun ja Kertun" hervottoman makeita jäätelövirityksiä katsoessa saa melkein glukoosimyrkytyksen jo pelkästä näystä... ^_^

Näin löydät Little Kookin. Monastiraki-aukio on yksi Ateenan turistikeskustan tärkeimpiä alueita, ja Little Kook sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Monastirakista. Kuvassa Monastiraki-aukio alkaa juuri siitä mihin kartan oikea alareuna loppuu.

Jos olet alueella, tsekkaa samalla myös AthenStyle-hostellin loistava kattoterassibaari, keskustan todennäköisesti edullisin "budjettiterassi" upeilla Akropolis-näköaloilla.

Lue myös nämä Ateenan matkavinkkijuttuni:

Ateenan kätketty saaristokortteli - ainutlaatuinen Anafiotika

Kävely: taidekorttelien ja boheemin yöelämän Ateena

Foodieille: Funky Gourmet - vähän erilaista kreikkalaista ruokaa

Kosmetiikkafriikeille: Ateenan Apivita Experience Store

9 comments on “Vinkki Ateenaan: veikeä Little Kook”

 1. Ot, voikohan Lumenen Fresh skin tintiä käyttää kosteusvoiteena aurinkovoiteen alla?

  Vastaa

  0
  1. Mä sanoisin että ei toimi, värillistä voidetta ei laiteta aurinkovoiteen alle vaan järjestys on: kosteuttava tuote (tai tuotteet) - aurinkosuoja - meikkivoide / tai mikä tahansa värillinen meikkipohjatuote.

   Käytetäessä tuotteita, joissa yhdistyy useampi ominaisuus (kosteutus + värivoide, värivoide + UV-suoja, UV-suoja + kosteutus), tulee tällöinkin värillinen tuote aina viimeisenä. :)

   Vastaa

   0
 2. Kiitti. :) Ajattelin vain, että tuossa tuskin kovin paljon on pigmenttiä, ja aurinkovoiteen alle mun on pakko laittaa kosteutusta joka tapauksessa. Aurinkovoiteessa on sävyä, mutta ei ihan tarpeeksi ja yhdistelmä olisi ollut hyvä.

  Vastaa

  0
  1. Kokeile ihmeessä :) Mitään ei ole "kielletty" kokeilemasta ^_^ Jos yhdistelmä käyttäytyy iholla nätisti (eli Skin Tintin pigmentti ei esimerkiksi rullaa tai kökköönny päälle levitetyn aurinkovoiteen seurauksena), ei muuta kuin käytäntöön :) 👍

   Vastaa

   0
 3. Onpahan poikkeuksellisesti sanottava, että olipa VIRKISTÄVÄ postaus kaikkien muiden blogaajien dermosilin summer rain (kuinka mies, anoppi ja kissakin tykkää tuoksusta) -postausten joukossa! Siksi olet paras!

  Vastaa

  0
  1. Haha, voi kiitos Bebe ^_^

   ...vaikka olihan munkin blogissa Summer Rain -maininta pari viikkoa sitten :D

   Vastaa

   0
 4. Täytyypä käydä vilkaisemassa tuo varsin persoonallisen oloinen kuppila jahka tästä Ateenaan pääsen 😊
  Tällä hetkellä vielä lentokentällä odottamassa Aegeanin koneen lähtöä, mutta illalla toivottavasti jo Piraeuksessa, jee 😍🇬🇷

  Vastaa

  0
  1. Kiitos! 😀
   Aika kivat fiilikset, kun vuoden eka Kreikan reissu jo näin mukavassa vaiheessa 🌞

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (47)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)