29.11.2018

Meikkivoiteita, hymyjä ja saippuaa - harjoittelussa luonnonkosmetiikan tehtaalla

Olin viime viikolla työharjoittelussa Flow Cosmetics -luonnonkosmetiikkamerkin tehtaalla Riihimäellä. Se olikin yksi vuoden kiinnostavimpia viikkoja, ai mitä kaikkea kosmetiikkanörtti saikaan oppia..! <3

Tänään kokemuksia tehdasviikosta :)

Flow Cosmetics (entinen Flow Kosmetiikka) on torniolaisen Riitta Jänkälän vuonna 2003 perustama yritys. Kaikki sai alkunsa kotikeittiössä äitiyslomalla valmistuneesta laventelisaippuasta, ja tänä syksynä, 15 vuotta myöhemmin, Flow Cosmetics on lanseerannut Suomen ensimmäisen luonnonkosmetiikan meikkisarjan. Flow'n tuotteita viedään yhteensä kahdeksaan maahan Itävallasta Hongkongiin.

Mukana on tänä päivänä koko perhe Riitan miehestä lapsiin. Estenomi-kampaaja tytär Suvi on virallisesti yrityksen markkinointijohtaja mutta moniosaajana hänellä on sormensa mukana monessa muussakin sopassa, ja Suvi osallistuu myös tuotekehitykseen. Pienessä yrityksessä tietysti kaikki tekevät lopulta vähän kaikkea :)

Marika vatkaa shea-voita

Riihimäen tehtaalla vallitsee kotoisa tunnelma. Käy nopeasti selväksi että täällä on töissä iloisia ihmisiä jotka viihtyvät töissään. Hyväntuulisen tuotantotiimin muodostavat Riitan, Suvin ja Suvin laborantti-veli Joonaksen lisäksi estenomi-Jenni joka vastaa mm. meikkien valmistuksesta, vasta 18 täyttänyt laborantti-Salla ("meidän lapsi!"), tekstiilidesignerin töistä Flow'lle siirtynyt Marika jonka käsialaa on mm. monen pakkauksen design sekä "saippuavelho"-Henri.

Varastosta vastaa Satu ja markkinoinnin assistenttina ja mm. Flow'n kotisivu-vastaavana häärii kosmetiikan nettikauppa-addiktiksi tunnustautuva Heidi. ("Se tuntee melkein kaikki brändit, kysy siltä mistä vain..!" Suvi nauraa.) Lisäksi tuotannossa touhuaa harjoitteluviikollani kaksi kosmetologiopiskelijaa Riihimäen Hyriasta.

Tiloissa on myös Flow Cosmeticsin tehtaanmyymälä. Se löytyy osoitteesta Kylänraitti 7.

Viikko alkaa tehdaskierroksella. Tuotannon puolella on kaksi tilaa, joista toisessa (kuvassa) valmistetaan vain saippuoita ja shampoopaloja.

Toisessa tilassa valmistuvat meikit ja ihonhoitotuotteet.

Meikkien valmistus on sanalla sanoen värikästä puuhaa, väripigmentit tarttuvat herkästi vaatteisiin eikä labratakkeja ole mahdollista saada täysin puhtaaksi meikkiliasta vaikka niitä pesisi loputtomiin 90 asteessa.

Hiljattain meikkien tuotantotiloissa koettiin murhamysteerimäisiä hetkiä kun poskipunan punaista pigmenttinestettä pääsi leviämään värikannun fuskattua. Tila näytti kuulema kuin veriteon jäljltä ja "veristen" jalanjälkien siivoamisessa oli mennyt tovi jos toinenkin :)

Suvi Kunnari

Villiinnyn mineraalimeikkien pigmenttivarastossa. Täällä sekoitellaan ja punnitaan ihoni ylimpiä ystäviä:)

Suvi kertoo Korento-meikkisarjan ja Flow'n alkuperäisen mineraalimeikkisarjan eroista ja saan kuulla mineraalipigmenttien pinnoitukseen käytetyistä teknologioista. Korento-mineraalipuuterissa käytetään lesitiinipinnoitetta ja esimerkiksi Everyday Mineralsin Jojoba-pohjassa jojobaesteripinnoitetta. "Perus"mineraalipohjassa käytetään pinnoittamattomia pigmenttejä.

Päivän aikana pääsen saippualinjalle viimeistelemään myyntiin menevien saippuoiden reunoja; ne hiotaan käsin. Käteni kramppaavat jo alle tunnin hiomisen jälkeen..! :D Vaatii selvästi tottumista ja ergonomisesti hyvää tekniikkaa. Henrillä tämä on hallussa. Siirryn pakkaamaan ja päivämääräleimaaman saippuoita. Käteni kiittävät ^_^

Seuraavana harjoittelupäivänä pääsen seuraamaan Korento-sarjan meikkivoiteen valmistusta.

Jenni sekoittaa yhteen mineraalipigmentit ja rasvapohjan. Rasvapohja koostuu ns. teknisestä rasva- ja vahaosasta sekä hoitavien öljyjen (puolukka, ruusunmarja, mustaherukka, mustikka ja tyrni) osasta.

Meikkivoidemassa homogenisoidaan, minkä jälkeen se jää hetkeksi lepäämään ja tasaantumaan lämpökaappiin. Sitten se kaadetaan purkkeihin. Kun massa on jäähtynyt, pakkaukset suljetaan, tarroitetaan ja pakataan. Korento Berry Vitamin Cream Foundation on valmis :)

Kysyn, mitkä ovat Flow Cosmeticsin bestseller-tuotteita. Henkilökohtainen suosikkini Ruusuvesi paljastuu yhdeksi niistä :) Muita bestsellereitä ovat klassiset shampoopalat sekä puhdas sheavoi.

Seuraavana aamuna pääsenkin seuraamaan sheavoin käsittelyä.

Kuvan erehdyttävästi kermavaahtoa muistuttava herkkumassa on vatkattua sheavoita. Käsittelemätön sheavoi on sen verran jähmeää että sitä on hankala työstää iholla, siksi kosmetiikkatuotteissa käytetty shea yleensä kuohkeutetaan vatkaamalla.

Vatkausprosessi kestää useita tunteja. Kun massa on saavuttanut toivotun rakenteen se purkitetaan. Ei muita käsittelyjä, ei lisäaineita. Shea- eli karitevoi toimii ihonhoidossa pehmentäjänä ja okklusiivina, se muodostaa iholle kosteuden haihtumista ehkäisevän kalvon. Puhdas sheavoi on parhaita luonnollisia vastineita synteettisen kosmetiikan käyttämille vaseliinille ja parafiiniöljylle.

Loppupäivän omistan meikkivoidenäytteiden purkitukseen. Asiakkaat janoavat näytteitä uusista meikkipohjista ja näillä on kiire :)

Kosmetiikan valmistus on monelta osin kuin kokkausta, ja tuotantotilat muistuttavatkin suurkeittiötä lämpölevyineen, vatkaimineen, kulhoineen ja spaatteleineen.

Keskiviikkona valmistuu poskipunaa.

Torstaina uppoudun viikon mielenkiintoisimpaan projektiin: oman kosmetiikkatuotteen valmistukseen. Suvi oli heittänyt minulle viikon alussa idean oman tuotteen valmistuksesta, ja pitkään pähkäiltyäni päädyin hoitavaan peiteaineeseen.

Tuotteen reseptiä en tietenkään osaa luoda, vaan Suvi kehittelee sellaisen tuoteideani pohjalta. Saan kuulla että toiveeni on aika haastava, eikä Flow'lla ole aikaisemmin valmistettu tämän tyyppistä tuotetta. Peiteaineen koostumus eroaa lopulta yllättävän paljon meikkivoiteesta, sen täytyy olla peittävämpi mutta samalla ohut ja kerrostettava. Lisäksi toivoin peiteaineeseen hoitavuutta.

What's cooking?

Suvilla on reseptiin kaksi ehdotusta, toinen rasvaisempi ja toinen ohuempi, seerumimainen.

Versio 1: näyttää hyvältä purkissa - pettää iholla

Lyhyesti: ensimmäinen epäonnistui. Suvi oli alusta saakka epäileväinen sen suhteen, liittyen mm. menetelmään jolla pigmentti tulisi sekoittaa tuotteen voidepohjaan (Flow'lla ei ollut välineitä tähän menetelmään).

Voide näytti kyllä erittäin lupaavalta aina siihen saakka kunnes kokeilimme sitä iholle... peittävyyskin oli erinomainen mutta voide rullaantui täysin.

Jatkoimme seuraavana päivänä ohuemman version parissa (resepti kuvassa), ja tämä toimi jo paremmin. Se ei rullautunut, mutta ei toisaalta tuntunut niin hoitavalta kuin mitä ajoin takaa. Ajatuksissani siinsi ikäänkuin luonnonkosmetiikan "BB-peiteaine", mutta saimme kokeilun tuloksena liquid-to-powder-tyyppisen seerumipeiteaineen :) Se todella kuivuu ihan puuteriseksi ja kiinnittyy ihoon älyttömän hyvin.

Erittäin mielenkiintoista ja opettavaista :)

Harjoitteluviikko päättyi Custom-Korento-projektiin.

Olen todella ihastunut Korento-sarjan öljypohjaiseen sävytettyyn seerumiin, mutta sen peittävyys ei ole minulle riittävä. Sain labrapäivien päätteeksi tilaisuuden miksailla itse oman versioni Korento-seerumista erilaisilla peittävyyksillä. Valmistin kolme versiota, jotka vaikuttivat iholla erittäin hyviltä..!

Talven tullen testaan ne vielä kunnolla.  :)

Olipa antoisa viikko! Opin paljon ja tutustuin kivoihin ihmisiin. :) Sain myös aiempaa paremman kuvan kosmetiikan tuotantoalan ammateista ja miten tehtävät pienellä perheomisteisella kosmetiikatehtaalla jakautuvat.

Ja kotiin mukaan lähti kimara itse valmistettuja koetuotteita :)

Suuri kiitos Flow'n koko porukalle :) <3

22 comments on “Meikkivoiteita, hymyjä ja saippuaa - harjoittelussa luonnonkosmetiikan tehtaalla”

  1. WOU! Mieletön viikko ja uskomatonta saada nähdä miten noita tehdään. Todella läpinäkyvää toimintaa :)

    Vastaa

    0
    1. :)

      Oli todellakin huisin kiva viikko :) Kaikesta sain kysellä ja kaikkea kuvata, mikään ei ollut "salaista" :) Ja niin kärsivällisesti jaksoivat minun loputtomiin kysymyksiin vastailla ja selittää auki niin saippuaprosessit kuin hiilivedyn kaavat... :D

      Vastaa

      0
    2. Mäkin ihmettelen tuota läpinäkyvyyttä. Mutta siis hieno homma. Peukun laittaisin tähän, jos osaisin :)

      Vastaa

      0
    1. Oi, mikä palaute...! :) <3 Olen iloinen että tämä kiinnosti teitäkin :)

      Vastaa

      0
  2. Flow on jotenkin älyttömän symppis merkki, ja vielä symppiksempi siitä tuli tämän postauksen myötä :) ihanaa, että suomessa valmistetaan laadukasta (väri)kosmetiikkaa. pyrin suosimaan suomalaista, kivaa ajatella antavansa oman panoksensa suomalaiselle työlle :)

    yksi varmaan vähän hassu asia jäi "ahdistamaan". miten tuotetta saadaan pakkauksiin oikea määrä, jos käsin kaadellaan? mun mielestä esim. noi poskarit näyttää olevan aika eri verran täynnä, vrt. vasen yläkulma ja oikee alakulma. kyllä harmittaisi, jos ostaisi vaikka jonkun arvokkaamman tuotteen ja sitten purkki olisikin vajaa! mutta heh, ehkä tällaiset ei häiritse normaaleja ihmisiä vaan lähinnä mun kaltaisia yksityiskohtaobsessoituneita neurootikkoja... :D

    Vastaa

    0
    1. yksi varmaan vähän hassu asia jäi ”ahdistamaan”. miten tuotetta saadaan pakkauksiin oikea määrä, jos käsin kaadellaan? mun mielestä esim. noi poskarit näyttää olevan aika eri verran täynnä

      Rutinoitunut tekijä osaa kaataa kaikkiin saman määrän, vaikka totta kai gramman kymmenesosan eroja voi olla..! :D Kaato myös tehdään kahdessa tai tarpeen mukaan kolmessakin osassa, ja esimerkiksi noissa postauksen kuvan poskipunissa on vasta yksi kerros punaa. Toinen kerros täyttää purkin :) Taisi myös olla että nuo kuvan poskipunat ovat muuan harjoittelijan täyttämiä (minun..!), mikä myös voi selittää niiden epätasaista täyttöastetta. Toinen kerros vakiinnuttaa määrän :)

      Vastaa

      0
  3. Mie yhdyn muihin kommentoijiin, ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista postauksistasi!! Ihanaa, kun on niin avointa toimintaa. Oon tykännyt Flown tuotteista muutenkin, mutta tämä lisäsi sitä. ^_^ Tuo ruusuvesi on muuten tullut miulla vakkarituotteeksi. :)

    Vastaa

    0
  4. Kiitos Sanni ihanasta blogistasi.
    Osallistun arvontaan ja annan luvan yhteystietojeni käyttöön :)

    Vastaa

    0
    1. Kiitos Sara :) <3 Mutta kommentti taisi mennä väärään postaukseen.. Tämä on Flow Cosmeticsin työharjoittelusta kertova postaus torstailta :)

      Vastaa

      0
  5. Gah kun olisi avointen ovien päiviä lähiseudun kosmetiikkayrityksessä. Tykkäisin ihan mielettömästi käydä.
    Kiva kun pääsi tätä kautta seurailemaan hommia. Tuleeko siis mistään sun pohtimasta formulasta oikeaa tuotetta myyntiin asti?

    P.S. Jos ehdit vastata: (ymmärrän kyllä ellet) 😊 Minkä neuvon annat ihmiselle, joka napsaisi kesällä piiiitkät hiuksensa puolipitkiksi ja on nyt yhä edelleen kärsimätön ja haluaisi testata Magoja? Oon pariinkin otteeseen tsekannut sun aiemman postauksen, mutta en osaa päättää. Pelkään, että minusta tulee kaljurotta, mutta samalla hinkuan taas hulmuhiuksia.

    Vastaa

    0
    1. Tuleeko siis mistään sun pohtimasta formulasta oikeaa tuotetta myyntiin asti?

      En usko että tulee, se oli vain Suvin idea että saisin kokeilla tuotteen valmistusta :)

      Magoista - mikäli hiuslaatusi ei ole luonnostaan erityisen hauras, en näkisi syytä olla kokeilematta jos tekee mieli. :) Niiden pitäisi edelleen olla markkinoiden hellävaraisin hiustenpidennyssysteemi mutta henkilön oma hiuslaatu vaikuttaa totta kai. Minun hiuksissahan Magotkin olivat liian rasittavat. Uskon, että suurimmalla osalla ihmisistä Magot eivät irtoa ja "riuduta" hiuksia kuten minulla, minulla on epätavallisen heikko hiuslaatu :/

      Vastaa

      0
  6. Tämä oli ehdottomasti mielenkiintoisin postaus ikinä (voiteiden sokkotestauksen lisäksi) :) Pitkään olen omaa työuraani miettinyt ja mahdollista uudelleenkouluttautumista laborantiksi (kemia kiinnostaa kovasti), mutta varsinainen ”normi laborantin työ” ja siihen liittyvä innostus jäänyt laimeaksi. Tässä se on, kosmetiikan kehittäminen ja valmistaminen..! Kiitos Sanni, postauksesi antoi toiveita tulevasta ja uuden sysäyksen kohti unelma-ammattiani <3

    Vastaa

    0
    1. Ihana kulla Reetta! <3 <3 :) Iloa tielle kohti uutta mahdollista työsuuntaa!

      Vastaa

      0
  7. Todella mielenkiintoinen postaus! Vaikuttaa aivan ihanalta paikalta olla töissä. Vaikka tällä postauksella ei suoraan haettu tätä, niin tämä oli kyllä paras markkinointipostaus Flow:lle ikinä. :D Haluan kirmata ostamaan noita kaikkia ihania juttuja heti! Flow on siis vielä tähän asti ollut minulle tuntemattomampi, mutta ei kauaa.

    Vastaa

    0
    1. :) <3 Voi että ilahduttaa kuulla että tästä postauksesta tykättiin näin paljon :)

      Vastaa

      0
  8. Tosi mielenkiintoinen postaus! Ostin juuri hetki sitten ensimmäisen shampoopalani ja se sattui olemaan Flow'n, paria muutakin heidän tuotetta testannut ja ovat olleet hyviä.

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (56)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat