"Kunhan vain hankit IG-tilillesi mahdollisimman paljon seuraajia, se on tärkeää. Panosta siihen".
Tämän neuvon sain Instagramia työkseen tekevältä serkultani kaksi vuotta sitten USAssa. Serkkuni ohjeisti minua seikkaperäisesti millä eri tempuilla voisin kasvattaa Instagram-tilini seuraajamäärää.
"Mutta - kun eiväthän tällä tavalla hankitut seuraajat ole minun oikeita seuraajiani? Miksi haluaisin hankkia seuraajikseni sellaisia, joita ei oikeasti kiinnosta seurata juttujani?"
Serkkuni katsoi minua ilmeellä joka luodaan pieneen lapseen kun hänelle yritetään kärsivällisesti selittää jotain jota hän ei ihan ymmärrä.
"Niin, ei tässä olekaan pointtina se että kaikki nuo ihmiset välttämättä seuraisivat sinua oikeasti. Tärkeää on, että tilisi näyttää isolta yhteistyökumppaneillesi. Isot luvut puhuvat. Kylmää bisnestä".
"Mutta...." jatkoin edelleen. En vieläkään ymmärtänyt. "Mitä yhteistyökumppanit hyötyvät feikkiseuraajista? Tai oikeastakin seuraajasta, mutta joka asuu vaikka Kiinassa? Mitä suomalainen yrittäjä hyötyy siitä, että hänen palveluitaan markkinoidaan IG-tilini kautta 10 000 intialaiselle? Eivät ne intialaiset hänen tuotteitaan osta."
"Eivät niin", serkkuni sanoi hymyillen. "Mutta kuten sanoin, isot luvut puhuvat. Yrityksiä kiinnostavat vain luvut. Usko minua".
"Seuraajia voi myös halutessaan ostaa, sitäkin tehdään."
Olin ihan suu pyöreänä. USA on tietysti USA ja siellä ollaan jo vuosia oltu some-vaikuttamisen saralla omalla levelillä.
Jäin pohtimaan serkkuni neuvoja. En noudattanut niitä. Minulla ei ole paljon Instagram-seuraajia mutta entäs sitten? Pääkanavani on muutenkin blogi. Ja ainakin kaikki Instagram-seuraajistani, tai suurin osa, seuraavat minua oikeasti. Mietin yrityksiä ja miten käsittämättömän naiivilta pelkkään Instagram-seuraajalukuun perustuva markkinointi tuntui. Numero ei kerro lopulta paljon mitään blogin kohderyhmästä. - Vai olinko se minä joka tässä olin naiivi realismissani...? Ei bisnes aina suinkaan pohjaudu läpinäkyvyyteen ja rehellisyyteen.
Kaksi vuotta myöhemmin some-seuraajien ostaminen ilmiönä on saavuttanut Suomenkin.
Aiheen nosti esiin Pinkit Korkokengät -bloggaajaaja/tubettaja Maiju eilisessä päivityksessään.
Olin miettinyt aiheesta kirjoittamista jo serkkuni kanssa käydyn juttutuokion jälkeen, mutta viimeistään Maijun teksti sai minut siirtymään ajatuksista näppikselle.
Mitä järkeä seuraajien ostamisella tai ei-aidosti-kiinnostuneita seuraajia kalastavalla systemaattisella follow-me-toiminnalla on? Monelle "tavikselle" tai asiaan-vihkiytymättömälle juttu ei ehkä aukea.
Jep, minäkin jaan Titin ajatuksen.
Maiju selittää:
Kommenteissa moni somevaikuttaja kertoo saavansa säännöllisesti yhteydenottoja tahoilta jotka kauppaavat seuraajia. Toisille ns. "ghost-seuraajia" tai robottiseuraajia ilmestyy myös itsestään.
Minulle ei ole käynyt kumpaakaan.
Instagram-tiliäni seuraa "vain" alle 4000 ihmistä, mikä blogini kokoon suhteutettuna on pieni määrä. Saan säännöllisesti kuulla, että minun pitäisi satsata strategioihin joilla kasvattaisin tätä lukua, koska se ei heijasta "todellista" vaikuttajuuttani. Asiantuntijat muistuttavat, että Instagramin merkitys markkinoinnin platformina kasvaa koko ajan.
Jep, en ole tehnyt mitään suunnitelmallisia toimenpiteitä saadakseni kymmeniä tuhansia IG-seuraajia. Mitä se kertoo minusta? Se voi kertoa huonosta bisnestajusta tai suuremmasta panostuksesta pääasialliseen kanavaani, mutta ainakin minulle tuottaa iloa ajatus, että nuo 3600 + ihmistä ovat oikeita seuraajiani joita kiinnostavat juuri minun päivitykseni.
Sanoi amerikkalainen some-asiantuntija mitä hyvänsä, minusta on myös markkinoinnillisesti järkevää, että seuraajat ovat aitoa kohderyhmää. Mitä robottiseuraajat hyödyttävät ketään?
Aihetta käsittelivät Maiju ja Tiia myös Tädit Tubettaa -kanavallaan.
"Mieluummin 1000 oikeaa seuraajaa kuin 10 000 feikkiä", Maiju sanoo.Juuri näin.
Videon voi katsoa täältä.
Vaikka itsekin vaikutan sosiaalisessa mediassa ja teen myös kaupallisia yhteistöitä, jotkut kaupallisuuteen liittyvät ilmiöt tekevät minut surulliseksi ja jotenkin vähän lannistuneeksi. Olen hyväksynyt sen että sosiaalinen media tarjoaa yhä useammalle mahdollisuuden tienata ja markkinoida itseään yhteistyökumppaneille, mutta sen johtaessa seuraajien ostamisen kaltaisiin ilmiöihin ja likaiseen peliin... Se vain surettaa. Toivon että me täällä Suomessa pysymme vielä jonkin aikaa lintukodossa jossa tämän tyyppinen markkinointietiikan korruptio ei ota marginaali-ilmiötä suurempaa jalansijaa.
12 comments on “"Some-seuraajia myytävänä"”
Mulla on Instassa kaikki 126 seuraajaa ja aina silloin tällöin tulee näitä "nostamme näkyvyyttäsi, saat päivässä 3000 seuraajaa!!" - seuraajia. Reporttaan ja blokkaan surutta kaikki tällaiset, koska myös mun mielestä seuraajien ostaminen ei ole kovin hyvää mainosta bisnekselle. Mun tili nyt tosin onkin ihan siviilielämän tili missä on neulelankoja, pullaa ja viherkasveja, mutta en mä myöskään yrittäjänä ostais seuraajia, vaan laittaisin ennemmin senkin rahan kunnolla suunniteltuun somemarkkinointiin.
Seuraajien ostaminen on röyhkeää ja noloa. Seuraan instassa tasan niitä joiden kuvia ja stooreja haluan nähdä, pääasiassa ihmisiä joita henk.koht. tunnen ja muutamaa bloggaajaa kuten sinua. :) En seuraa sellaisia bloggaajia joiden tuottamasta sisällöstä pidän, jos epäilen että he ovat ostaneet seuraajia itselleen - en halua tukea sellaisia henkilöitä millään tavalla.
Mulle ilmestyy välillä feikkiseuraajia ja sitten ne katoaa. Samoin näitä tyyppejä joilla on 150k + seuraajaa, seuraavat hetken aikaa siinä toivossa että teet samoin ja häipyvät vähin äänin.
Ihanaa Sanni, kun tartuit tähän. Aiheesta on just nyt puhuttava. Yrittäjät pitää saada avaamaan silmänsä sille, että luvuilla ei ole merkitystä. Merkitystä on vain laadulla. ❤️
Kiitos oivallisesta postauksesta! Tässä pienyrittäjän edustaja, joka tästä toiminnasta kärsii. Olemme yhtiökumppanini kanssa tehneet valtavasti työtä tuotteemme näkyvyyden eteen ja mukana tässä on luonnollisesti ollut myös somevaikuttajia. Olemme olleet todella tyytyväisiä yhteistyöhön useimpien kanssa, ja tästä syystä sitten emme edes ole tajunneet tällaista sudenkuoppaa olevankaan. Olemme aika tuoreesti haksahtaneet yhteistyöhön parin epäreilua peliä pitävän wanna be -vaikuttajan kanssa. Kiitos Tädit Tubettaa Maijun ja Tiian videon huomasimme, että joidenkin yhteistyökumppaniemme Instatilit ovatkin pullollaan robottiseuraajia ja valetykkäyksiä! Yhden ihan tuoreen tapauksen kanssa kävimme eilen jopa keskustelun siitä, että emme missään nimessä olisi ryhtyneet yhteistyöhön, jos olisimme tienneet hänen ostavan seuraajia ja tykkäyksiä. Ja ettemme voi mitenkään myöskään tietenkään jatkaa yhteistyötä, jos tämä toiminta jatkuu. Saimme häneltä sen seitsemän selitystä miksi hän kokee toimintansa perustelluksi ja jotenkin meille jäi sellainen kuva, että hän haluaa nyt lopettaa näiden valeseuraajien ja valetykkäysten ostamisen. Tänään hänen ja toisen "vaikuttajan" yhteisellä instatilillä jatkuu kuitenkin tämä sama meininki! Tunnemme itsemme huijatuiksi! : ( Me aiommekin tehdä nyt parhaamme, että mahdollisimman moni pienyrittäjä tulisi tietoiseksi tästä ilmiöstä ja tajuaisi tarkistaa mitä nämä seuraaja- ja tykkääjäluvut oikeasti tarkoittavat. Jos kiinnostaa, niin vloggasimme aiheesta eilen: https://youtu.be/NZvqdtn451E
Mie juuri tänään poistin seuraajia noin 40 kappaletta, onhan se hieman työlästä yksitellen niitä poistaa. Mutta onneksi oma määrä on aika maltillinen noiden feikkityyppien osalta. Itselleni on juurikin tullut noita seuraajia kuin tyhjästä :/
Tämä aihe on ollut viime aikoina tosi paljon esillä, ja ihan hyvä niin. Joskus on tullut "lievää" alemmuuskompleksia, kun on ihmetellyt muiden somevaikuttajien seuraajamäärää, kunnes tosiaan itsekin kuulin tuosta, että seuraajia voi ostaa. Itsekin olen saanut tarjouksia, että voisi ostaa seuraajia, mutta se on aina tuntunut tosi oudolta ajatukselta. Jotenkin itse arvostan suuresti aitoja seuraajia. Tulee sellainen fiilis, että mun jutut oikeasti kiinnostaa. Tylsä ajatus, että mulla olisi 10 000 seuraajaa, joista 99% olisi random ostettuja tyyppejä, joita mun jutut ei edes kiinnosta.
Mulla on myös niin, että instan seuraajamäärä ei yhtään vastaa blogin seuraajamäärää. Joskus ihmettelin sitäkin, että miksiköhän niin, mutta toisaalta ihan henkilökohtaisessa ystäväpiirissäkään yllättävän harva käyttää instaa.
Kiva kun nostit tämän aiheen esiin :)
Ajankohtainen ja mielenkiintoinen aihe. Itse "lopetin" Instagramin käytön kolmisen kuukautta sitten tai ainakin jäin hyvin pitkälle tauolle. Samalla tapaa kävi myös Snapchatin ja Facebookin kanssa. Sain yksinkertaisesti tarpeekseni sosiaalisen median paljoudesta ja ajattelin että nyt laitan pillit pussiin, ainakin osittain. Onneksi sinä olet keskittynyt ennen kaikkea tähän blogiin, kuten tekstissäsi mainitsit. Kiitos siitä <3
Olen miettinyt sellaista, että kuinka paljon ihminen pystyy seuraamaan eri sosiaalisia medioita?
Suurimmalla osalla laulaa whatsapp (ja telegram ja messenger).
Sähköpostit, niin työ/koulu kuin vapaa-ajankin asiat.
Tämän lisäksi facebook, instagram, snapchat, jodel, pinterest (varmaan paljon mitä en tiedä enkä ehdi).
Osa ihmisistä katsoo puhelinta tai tietokonetta usein. Esim syödessä selaa some syötettä.
Itse en tee, enkä halua tehdä niin.
Olen miettinyt sitä ehtivätkö muut ihmiset seurata esim instassa kaikkien seuraamiensa instastoorit?
Minä en ehdi. Enkä jaksa.
Suosikki julkkisten päivitykset jaksan sekä blogissa, facessa, snapchatissa ja instassa. Mutta heitä on ehkä noin 10...
Loppujen jatkuva syötetulva ärsyttää.
Toivoisin seuraamiseen porrastusta: tältä tyypiltä haluan nähdä juttuja päivittäin (jos sisältöä tulee), tältä tyypiltä viikoittain (eli harvemmin) ja tältä tyypiltä kuukausittain (eli tosi harvoin)...
En tiedä olenko mielipiteineni ihan marginaalissa.
Mutta jos muillakin ihmisillä tulee sisällön suhteen raja vastaan, niin ei huolta insta seuraajien määrän kasvattamisessa.
Toisekseen: teinit ja nuoret aikuiset ovat snapissä ja instassa (eniten?), milleniaalit instassa? Facebookissa siitä vanhemmat.
Facebookin syöte alkaa olla niin pirstaleinen ja random sisällöllinen "kaverin kaveri tykkäsi huumorisivun kuvasta", että en ihmettele insta keskeisyyttä.
Pelkään suuren suosion "pilaavan" instan.
Että toki siitä voi tulla tulevaisuuden tärkeä mainoskanava, mutta kun se on suuri, niin porukka tekee joukkopakoa johonkin uuteen, tuoreeseen ja sisältörikkaaseen mediaan, kun insta on kaupallistunut ja mainoontunut liikaa...
Että ehkä orgaaninen kasvu instassa on ihan ok juttu.. Parasta yleisön kasvattamista on palvella niitä seuraajia, joita sinulla on. (Glennon Doyle)
Sitten voi jo siirtyä siihen uuteen suosikki mediaan.
Uskon myös, että paras vaikutuskanava on se, mikä on itselle luonnollisin.
Ja informaatioähkyn maailmassa arvostan harkitsevuutta somen sisällön tuotossa, itse kun en oikein jaksa "turhia päivityksiä kaikilta". Muutama helmi jää näkemättä kun stoorit on niin täynnä kaikkea. Minua ei vaan kiinnosta niin paljon.
Saatan myös olla hyvin hakoteillä ajatuksineni ja jonkin verran epäkaupallinen :D
Hyvä aihe!
Eräs ystävättäreni valmistui juuri jokin aika sitten IP-lakimieheksi (tai siis lakinaiseksi..., -henkilöksi, miten asia onkaan suomeksi laitettava, IP Attorney on oikea termi englanniksi). Hänellä on aivan loistava CV harjoitteluineen, mutta on yksi asia, mihin hän työhaastatteluissaan on törmännyt ja mitä CV.ssä ei ole. Sometilit ja niiden seuraajien määrä.
Ymmärrän kyllä, että jokaisella kv. uraputki-ihmisellä on oltava LinkedIn-tili, ja siellä on myös hyvä näkyä verkostoitumisen aste, mutta että kysellään myös kaikki Facet, Twitterit ja Instat + Snapit, niin alkaa jo mennä mielestäni aika pitkälle.
Mä en henk koht ymmärrä LinkedIn pakkoa.
Paitsi ehkä jos on töissä LinkedInissä. Että uskoo omaan tuotteeseensa.
Ahaa, tämä selittää ne muutamat kummat "amerikan sotilaat", jotka yhtäkkiä seuraavat tiliäni. En ole ymmärtänyt mistä on kyse ja se on aiheuttanut kyllä vilunväreitä. Paljon tulee omien harrasteiden kautta seuraajia, joita en silti halua seurata. Jos kuvat eivät ole omia ja niitä jaetaan ilman kunnollisia tietoja kuvan ottajasta, en todellakaan seuraa moisia. Ihmeellinen on tämä somemaailma.