29.10.2018

Kävely: taidekorttelien ja boheemin yöelämän Ateena

Ateenan keskustaa halkova ostoskatu-Ermou jakaa ydinkeskustan kahteen eri henkiseen alueeseen.

Akropolin puolella on Plaka, pohjoisen puolella Psirri, Kolokotroni ja Omonia. Vanhakaupunki Plaka on syvintä turisti-Ateenaa antiikin raunioineen, matkamuistomyymälöiden täyttämine katuineen ja perinteisine turistiravintoloineen. Ermoun pohjoispuolelle jäävä alue on yhtä vilkas ja eloisa, mutta tunnelmaltaan aivan erilainen. Se on leimallisesti ”kreikkalaisten puoli”. Täällä on trendikkäitä nuorten ateenalaisten kansoittamia kortteleita kuten Agia Irini, Iroon-aukio sekä Kolokotronin ja sen pienten poikkikatujen yöelämää kuhiseva alue.

Tänään tutustutaan tähän värikkääseen alueeseen teemakävelyllä, joka vie meidät boheemista ja graffiteistaan tunnetusta Psirrin kaupunginosasta eloisalle Kolokotronille ja sen lukemattomiin kuppiloihin.

Kävely on noin 1 km pitkä ja sen voi aloittaa joko Iroon-aukiolta Psirristä tai Kolokotroni-aukiolta Stadiou-kadulta, ns. bisnes-Ateenan kaupunginosasta.

Lyhyydestään huolimatta tällä kävelyllä saa varmasti kulumaan tunnin jos toisenkin.

Iroon-aukio

Taiteilijoiden, reppureissaajien ja opiskelijoiden kansoittaman, värikkään Psirrin kaupunginosan tunnelma kulminoituu keskusaukiollaan Iroon’illa joka on vilkas päivin ja öin.

Täältä löydät kreikkalaisten suosimia ja edullisia ravintoloita, hintataso on edullisempi kuin turisti-Ateenan puolella Plakassa. Iroonille pääset suoraan Miaouli-katua Monastiraki-aukiolta.

Karaiskaki

Tsekkaa Iroonilta lähtevien Karaiskakin, Mikonoksen ja Agion Anargyron –katujen tarjonta, alue on täynnään toinen toistaan hämyisämpiä ravintoloita ja persoonallisia pikku-kuppiloita. Karaiskaki-kadulta löydät yhden alueen vetonauloista, Little Kook –teemakahvilan.

Protogenous

Kulje Protogenous –katua joka vie sinut vilkkaalle Athinas-kadulle, johon Psirrin alue päättyy. Ylitä Athinas ja jatka Vissis-katua.

Vissis sivukatuineen oli vielä muutama vuosi sitten rähjäisen ja epämääräisen näköinen alue mutta on viime aikoina muuttunut värikkääksi taidekortteliksi.

Noel

Ylitä Eolou-katu (kartoissa myös Aiolou-nimellä) ja jatka pientä Nikiou-katua joka tuo sinut Koloktronille. Tämä on Ateenan ydinkeskustan THE ilta/yöelämäaluetta, toinen suosittu on hieman kauempana Gazin alueella. Edessäsi ovat heti supersuositut Noel – ja Booze Cooperativa –baarit. Noel-baarissa on aina joulu – sopii meikäläiselle. :)

Kolokotroni on vilkkaimmillaan pimeän laskeuduttua mutta se on mukava kävelyalue myös päivällä ja sivukaduilta löydät paljon myös lounasravintoloita.

Romvis-katu

Baba Au Rum

Baba Au Rum 2012

Jatka Kolokotronia ja poikkea sivukaduille kuten Kalamiotou, Evangelistrias, Romvis ja niiden välinen pieni Klitiou. Kalamitou vie sinut trendikkäälle Agia Irinin aukiolle jossa sijaitsee mm. suosittu artesaanikahvila Tailor Made.

Klitioulla taas sijaitsee Baba Au Rum, joka valitaan vuodesta toiseen maailman parhaimpien drinkkibaarien listalle.

Kalamiotou-katu

Agia Irini

Drunk Sinatra -baari Thiseos-kadulla

Praxitellous-katu puolestaan vie sinut suositulle Karitsi-aukiolle jonka kuppilat sijaitsevat kirjaimelllisesti kirkon pihalla. Praxitellous-kadulla on niinikään suosittu The Clumsies –baari.

Karitsi-aukio

 

To Triantafyllo Tis Nostimias

Aution näköinen Lekka-katu kätkee varrelleen paikallisten suosiman kulttitavernan; pienellä galleriakäytävällä piilottelevan To Triantafyllo Tis Nostimias’in.

Läheltä löydät myös värikkään Burgers-baarin jossa on tienoon laajin purilaismenu. Listalla myös vege-burger

Kahvilat, baarit ja kuppilat jatkuvat aina Kolokotronin loppuun (tai numerollisesti alkuun) saakka Kolokotroni-aukiolle, joka puolestaan rajoittuu toiselta puoleltaan yhteen Ateenan keskustan valtakaduista; leveä avenuemainen Stadiou. Stadioun varrella on toimistoja ja hallinnollisia rakennuksia.

Monastiraki-aukio A For Athensin katolta

Jos aloitit kävelyn Stadioun päästä ja päädyit Iroon-aukiolle Psirriin, päätä kävelysi Monastiraki-aukion reunalla seisovan A For Athens –hotellin kattoterassin baariin legendaarisilla Akropolis-näköaloilla. Halvemmat näköaladrinkit opiskelijabudjetille saa läheisen Athens Style –hostellin kattoterassilta.

Tervetuloa Ateenaan <3

Erilainen kävely: löydä ylä-Plakan kätkerry saaristokortteli, ihana Anafiotika.

One comment on “Kävely: taidekorttelien ja boheemin yöelämän Ateena”

 1. Todella kiva virtuaaliretki Ateenaan 👍
  Mulla on aina ollut pieniä hankaluuksia hahmottaa tuota Ateenan keskustaa sekä valita, minne oikein kannattaa suunnata. Tämän selkeän ja mielenkiintoisen reittiopastuksen avulla osaa sitten seuraavalla kerralla suunnistaa aiempaa paremmin, kiitos Sanni 😊

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (59)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)