Tässä postauksessa on listaukseni Suomen markkinoilta löytyvistä aurinkovoiteista, joissa käytetään vain uuden sukupolven UV-filttereitä.
Suosittelen näitä aurinkovoiteita kemiallisista aurinkovoiteista, koska uudemmat UV-filtterit ovat kaikilta aspekteiltaan parempia kuin vanhat.
Huomaa: fysikaaliset aurinkovoiteet eli mineraaliaurinkovoiteet ovat asia erikseen. Suosittelen myös niitä, mutta tämä kirjoitus käsittelee vain kemiallisia aurinkovoiteita. Parhaille mineraaliaurinkovoiteille on tulossa oma päivitetty postauksensa, sitä odotellessa voit kurkata tämän vanhan kirjoitukseni hyvistä mineraaliaurinkovoiteista, mikäli fysikaaliset aurinkosuojat kiinnostavat.
Fysikaalisissa aurinkovoiteissa on vain kaksi vaihtoehtoa: sinkkioksidiin tai titaanidioksidiin perustuva suoja, tai näiden yhdistelmä. Sinkkioksidi ja titaanidioksidi ovat turvallisia (poislukien sisäänhengitettyinä) ja ovat mm. terveydenhuollon asiantuntijoiden ykkössuositus raskaana oleville sekä pienille lapsille.
Kemiallisissa aurinkosuojissa taas on kymmenittäin vaihtoehtoja ja eri filtteriyhdistelmiä, joiden joukossa myös potentiaalisesti haittoja aiheuttavia kemikaaleja. Koska kemiallisia aurinkovoiteita on markkinoilla sadoittain ja parhaan valinnan tekeminen voi olla vaikeampaa kuin fysikaalisten kohdalla, haluan julkaista tämän listauksen tueksi kuluttajille, kun etsitte ympäristön ja ihon kannalta parasta kemiallista aurinkovoidetta.
Korostan edelleen, että KAIKKI aurinkovoiteet suojaavat ihoasi ja ehkäisevät asianmukaisesti käytettynä ihosyöpää. Voit siis ilman muuta käyttää mitä tahansa aurinkovoidetta joka miellyttää sinua ja sopii budjettiisi, ja ihosi hyötyy. 🙏🏻
🌎 Jos kuitenkin haluat kiinnittää huomiota aurinkovoiteesi parhaaseen mahdolliseen tehokkuuteen, ympäristöaspekteihin sekä ihoystävällisyyteen, silloin tämä lista on sinua varten.
🌞 Ne ovat stabiilimpia kuin vanhat filtterit sekä absorboivat UV-säteitä tehokkaammin; uusia filttereitä tarvitaan paljon pienempiä määriä samaan tehoon kuin vanhoja. Pienempi pitoisuus minimoi myös iho-oireita.
🌞 Ne aiheuttavat paljon vähemmän ihoärsytystä ja allergiaa kuin vanhat filtterit. Ne myös kirvelevät silmissä vähemmän.
🌞 Ne eivät imeydy ihon läpäisyesteen läpi, tai imeytyminen on aivan minimaalista (vanhat filtterit taas imeytyvät jopa verenkiertoon asti).
🌞 Ne eivät ole todettuja tai epäiltyjä hormoninhäiritsijöitä (moni vanhoista filttereistä on).
🌞 Niillä on tämän hetken tiedon valossa paljon vähemmän ympäristöhaittoja kuin vanhemmilla filttereillä.
UV-filttereitä koskevat jakamani tiedot ovat peräisin lukuisista asiantuntijalähteistä ja tieteellisistä artikkeleista. Tärkeimmät lähteet ovat kosmetiikkakemistit Michelle Wong (kuvassa) ja Jen Novovich, toksikologi ja kosmetiikan turvallisuusarvioija Mohammed Kanadil sekä Wongin ja Novovichin järjestämät riippumattomat aurinkovoideseminaarit vuosilta 2022 ja 2023, joissa esitelmiä pitivät niin kosmetiikan lainsäädännön edustajat, aurinkovoidekemikaalien ja aurinkovoiteiden valmistajat sekä ihotautilääkärit.
Olen lisäksi haastatellut lukuisia alan asiantuntijoita Suomessa, mainittakoon heistä relevanteimpina kosmetiikkakemistit Jaana Ailus (Laponie) ja Outi Tarakkamäki (Berner). Ailus kehittää sekä fysikaalisia että kemiallisia aurinkovoiteita, Tarakkamäki kemiallisia.
Kaikki asiantuntijat vahvistavat, että uudemmilla UV-filttereillä on huomattavia etuja vanhoihin nähden. Ihon kannalta tärkeimmät edut ovat tehokkaampi suoritus, eli iho saa paremman ja kestävämmän suojan UV-säteilyä vastaan, sekä iholle hellävaraisempi koostumus, joka aiheuttaa paljon vähemmän ei-toivottuja reaktioita kuten ihorsytystä, allergiaa tai silmien kirvelyä.
Lisäksi vain uusia UV-filttereitä sisältäville aurinkovoiteille voidaan myöntää ympäristömerkintä kuten Joutsenmerkki tai Eco Sun Pass. Vanhoilla UV-suodattimilla formuloitu aurinkovoide ei tätä merkkiä voi saada.
Jos mietitte, miksi vanhoja UV-filttereitä ylipäänsä yhä käytetään, suurin syy on hinta.
Vanha UV-filtteriteknologia on paljon halvempaa kuin uusi, ja hyödyntämällä aurinkovoiteissaan kokonaan tai osittainkin vanhoja UV-filttereitä, yritykset säästävät valmistuskuluissa ja saavat kustannustehokkaamman tuotteen. Kirkkaasti suurin osa markkinoiden aurinkovoiteista sisältää vanhan koulukunnan UV-suodattimia.
Saattaa olla yllättävää, että monet arvokkaat ja selektiivisetkin brändit hyödyntävät yhä runsaasti vanhoja UV-filttereitä. Katsokaapa huviksenne tuttujen selektiivisten brändien SPF-tuotteita. Voi tuntua epäjohdonmukaiselta, että kalliissa aurinkovoiteessa onkin halpaa, vanhaa teknologiaa. Näillä valinnoilla yritykset maksimoivat voittomarginaaliaan, kyse on puhtaasti tästä.
Jos haluat mahdollisimman hyvän UV-suojan ihollesi, älä valitse kallista brändiaurinkovoidetta. Valitse brändi, joka välittää enemmän ihostasi (ja ympäristöstä) kuin voittomarginaalista.
Hyvän aurinkovoiteen ei missään nimessä tarvitse maksaa paljon.
(Nämä ovat tähän saakka löytämäni tuotteet, eikä listaus ole tyhjentävä. Jos tunnette muita, saa ehdottomasti vinkata ja lisään tuotteen listalle!)
LV kaikki aurinkovoiteet
ÄNGLAMARK kaikki aurinkovoiteet (Änglamarkia myy S-Ryhmä, erityisesti Prismat)
BAMBO NATURE SPF 30 ja SPF 50 (vain Kärkkäisellä)
RIEMANN P20 Sensitive Skin Face SPF 50+
RIEMANN P20 Sensitive Skin SPF 50+
IVY AIA Sun Face Cream SPF 30 (vain Normal'issa)
KORRES Yoghurt-linjan kaikki aurinkovoiteet (Sokos ja Stockmann, myös Korres-verkkokauppa)
LABORATOIRES DE BIARRITZ Invisible -aurinkovoiteet (Stockmann, myös mm. House Of Organicin verkkokauppa)
NUXE Tanning Sun Oil Face & Body SPF 30 ja SPF 50
BIOTHERM Waterlover Sun Milk SPF 50+
AVÈNE Ultra Fluid Perfector SPF 50+
AVÈNE Ultra Fluid Invisible SPF 50
AVÈNE Reflex Sun 50+
AVÈNE Intense Protect SPF 50+
AVÈNE Anti-Pigmentation Tinted Fluid SPF 50+
AVÈNE Sunsimed Pigment SPF 50+
AVÈNE Sunsimed KA SPF 50+
AVÈNE Sun Lotion Dry Touch SPF 50
AVÈNE Sun Cream SPF 50+ Dry & Sensitive Skin
MEDIK8 Advanced Day Ultimate Protect SPF 50+
MEDIK8 Advanced Day Total Protect SPF 30
MEDIK8 Advanced Day Eye Protect SPF 30
DECUBAL kaikki aurinkovoiteet
SVR kaikki aurinkovoiteet
LA ROSÉE Mon Petit Bébé & Enfant SPF 50+
LA ROSÉE High Protection Sun Oil SPF 50
LA ROSÉE High Protection Sun Stick SPF 50
Korealaisista varmasti löytyy muitakin, joissa on vain uusia filttereitä, vinkkaa jos tiedät! :)
BEAUTY OF JOSEON Rice + Probiotics SPF 50+
BEAUTY OF JOSEON* Aqua Fresh Rice + B5 SPF 50
ROUND LAB Birch Juice Sunscreen SPF 50+
SKIN 1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum SPF 50+
COSRX Ultra-Light Invisible Sunscreen SPF 50
TORRIDEN Dive-In Moisture Sun Cream SPF 50+
SMUUTI SKIN* Watermelon Sun Cream SPF 50+
*) Sisältää SPF-boosterin Butyloctyl Salicylate, jolla ei ole virallista UV-filtterin statusta, mutta se absorboi UV-säteilyä ja vastaa toiminnallisesti vanhan koulukunnan Octisalate-filtteriä. Se myös imeytyy kehoon. Butyloctyl Salicylate'a sisältävät aurinkovoiteet eivät täten ole aivan "puhtaita" uuden sukupolven aurinkovoiteita.
21 comments on “Näitä suosittelen: aurinkovoiteet, joissa on vain uuden teknologian UV-filttereitä”
Eucerin taitavat olla myös uutta teknologiaa sekö Acon myös?
Eivät ole. ACO sisältää Octisalatea, Eucerin Avobenzonea.
Avobenzone on näistä kyseenalaisempi. Se on EU:ssa epäiltynä sekä hormininhärinnästä että ympäristöhaitoistaan, katso "Properties of concern" oikean laidan laatikosta:
https://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.067.779
ACO avasi seikkaperäisesti syitään Octisalaten käytölle viime kesänä:
https://karkkipaivablogi.com/2024/08/aco-ja-la-roche-posay-vastaavat-avobenzone-octisalate-osa-2/
Hei Sanni! Onko kokemuksia tästä ja sisältääkö vain uusia filttereitä SKIN1004
Probio-Cica Glow Sun Ampoule SPF50+ PA++++?
Ei ole kokemusta. Sisältää vain uusia filttereitä.
Viime vuodesta lähtien korealaiset aurinkovoidevalmistajat ovat alkaneet käyttää ennen L'Orealin patentin alla olleita Mexoryl-filttereitä. Tämä on esimerkki sellaisesta.
Luulin (toivoin), että hyvin erittäin valoherkkää ihoani suojellut VICHY CAPITAL SOLEIL MILK ECO-DESIGNED SPF50+ 200 ML olisi mukana mutta ei.
LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE INVISIBLE FLUID SPF50+ 50 ML
LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE IN on ollut luottotuotteeni kasvoille ja meikin alle lomamatkoilla, mutta sekin on sitten ”vanhaa tavaraa”.
Hirmu hyvä kuitenkin, että taidan löytää nyt edullisempia vaihoehtoja ☺️ Osaatko suoraan ehdottaa jotain noiden tilalle?
Vichy ja L R-P ikävä kyllä käyttävät kaikissa aurinkovoiteissaan vieläkin vanhan sukupolven filttereitä.
Kokeile jotain Avènen voidetta, Avènella on selvästi parhaat UV-filtteriyhdistelmät apteekin aurinkovoiteista.
Kiitos suosituksista 😊 Tutustun seuraavaksi Avenen voiteisiin 🧴☀️😎
Nämä koerealaiset taitaa myös olla:
[Purito Seoul] Daily Soft Touch Sunscreen spf 50
[Purito Seoul] Wonder Releaf Centella Daily Sun Lotion spf 50
[Amuse] Dew Moisture 365 Vegan Sunscreen
[Holika Holika] Aloe Soothing Essence Waterproof Sun Cream SPF50/PA++++
Kiitos tästä! Osaatko sanoa jättääkö Änglamarkin spf50 aurinkovoiteet ihoa kiiltäväksi ja/tai valkoiseksi? Tai mitä suojakertoimen 50 aurinkovoidetta voisit suositella, joka ei ainakaan näin tekisi?
Hei,
mitä mieltä olet Acon Sun Lotion Intolerance SPF50 -aurinkovoiteen UV-filttereistä? Tuon aurinkovoiteen markkinoidaan sopivan niin kasvoille kuin vartalollekin.
Kiitos jo etukäteen!
Aco käyttää kaikissa voiteissaan uuden sukupolven filttereitä sekä vanhoista Octisalatea. Myös Intolerancessa. Täällä heidän perustelunsa Octisalatelle:
https://karkkipaivablogi.com/2024/08/aco-ja-la-roche-posay-vastaavat-avobenzone-octisalate-osa-2/
Entäs Avenen uusi Anti age fluid?
Laitatko linkin, josta näen tämän incin. Onkohan niin uusi tuote, ettei näy vielä edes Avène Suomen omilla sivuilla? Tämän postauksen Avène-tiedot ovat Avènen sivuilta sekä Yliopiston Apteekin sivuilta parin viikon takaa.
Mun tiedossa on vain Avènen Anti-Ageing Suncare Cream, ja siinä on Avobenzonea. Kyseinen voide näkyi Avènen tiedoissa silloin, kun koostin postaukseni tietoja.
Hei, onko Sol De Janeiron Rio Radiance bodyspray SPF 50 hyvä aurinkovoide? :)
Laitatteko aina linkin tuotteeseen josta näen mistä tuotteesta (ja incistä) on kyse, kun kysytte jostain tuotteesta. :)
Mikähän suojakertoimen 50 aurinkovoide olisi hyvä, jos etsii vedenkestävää ja hajusteetonta voidetta, joka ei jäisi valkoisena tai kiiltelevänä iholle? Viime kesänä testattu P20 sensitive kiilteli ja jäi tahmaiseksi ihon pintaan. Kiitos paljon vinkeistä jo etukäteen!
Testaas toi änglamarkin fluidi? Mulla on sekaiho ja sama kokemus tuosta p20 sensitive spf50. Tämä fluidi toki mulla nyt ekaa kertaa testissä, mutta on tosi kevyt ja kosteussuihkeen laitoin vaan alle.
Vastailen illemmalla tai viimeistään huomenna, olen vielä tänään Kroatiassa ja rentoilen Splitin vanhankaupungin kujilla. ☺️
Just tänään korkkasin änglamarkin spf50 fluidin kasvoille ja se oli todellakin fluidi-lähes nestemäinen, väriltään valkea, mutta ei tietenkään jäänyt valkoiseksi. Onnistuin saamaan sitä myös silmään- ja kirveli, mutta äkkiäkös sen huuhtoi.
Aivan mahtavan tuntuinen-kuin olisi jonkun ohuen seerumin levittänyt ja alle suihkin vain Taikan uuden kosteuttavan kasvosuihkeen. Olisi ehkä pitänyt antaa imeytyä hetken pidempään ennen mineraalipohjan sutimista, mutta hyvin sain levitettyä ja iho on tuntunut koko päivän hyvältä-ei kiristä, mutta ei kiiltelekään öljyisenä.
Vartalolle ostin tuon lasten version. Ensi kokemuksen perusteella todella hyvä! Uskon, että lapsetkin tykkää, kun ei tarvi työstää ihoon ja kitkuttaa, kun on niin nestemäinen. Erityistä plussaa hinnasta! Raaskii ostaa useammankin niin ja pumppupullo! 🥰
Mulla on aurinkoihottuma ja ainoa voide joka pitää sen kurissa on Eucerin sun allergy protect 50+. Onko tässä niitä "vanhoja" ainesosia? Onko ihonläpi imeytyviä aineita?
Hei Sanni🌸onko Mixsoon Centella huono vaihtoehto?
Ainakin se on iholla ihana ja meikin alla
Nauti lomastasi 🌸