03.10.2023

Ihon DNA-testin tulokset

Ostin tässä pari viikkoa sitten Puhdas Plussan Iho DNA -testin.

Sen tulokset ovat nyt tulleet.

Puhdas Plus Dna Skin Test

Testissä posken sisäpinnasta otetaan DNA-näyte ja lähetetään labraan tutkittavaksi.

Parin viikon sisällä saa sähköpostiin tulokset, jotka kertovat ihon ominaisuuksista geeniperimän näkökulmasta.

Puhdas Plussan testi maksaa 89,90€, mutta itse nappasin sen Ruohonjuuresta alehintaan 17,90€.

En ole ollut mitenkään superkiinnostunut ihon DNA-testistä, mutta toisaalta kaikenlaiset iho"hullutukset" kiinnostavat omalla tavallaan. Tällaiset testit on tietysti kehitetty ensisijaisesti kaupallisessa tarkoituksessa, jotta tulosten perusteella voidaan myydä tuotteita, mutta voihan hyvinkin olla, että joku saa aidosti hyötyä tällaisesta ihoanalyysistä.

Toisaalta - etenkin nyt kun sain omat tulokseni, jäin miettimään, antaako DNA-testi lopulta yhtään sen syvempää täsmätietoa ihosta kuin mitä taitava kosmetologi - tai asiakas itse - osaa jo ihon ulkoisten ominaisuuksien perusteella päätellä.

Mikään testin tuloksista ei tuonut minulle uutta tietoa, ja yksi kohta ei pidä käytännön tasolla lainkaan paikkaansa. Tämä kohta sai minut vähän epäilemään testin luotettavuutta, mutta tiedä häntä.

Tulipahan kokeiltua! :)

Näin DNA-näyte tutkittiin.

Tulokset oli jaettu geneettisen alttiuden perusteella kolmeen ryhmään: vihreään, oranssiin ja punaiseen.

🟢 Vihreä väri tarkoittaa, että "Alttius ei ole kohonnut tai on jopa alhaisempi muuhun väestöön verrattuna. Tämän ominaisuuden suhteen olet geneettisesti vahva."

🟡 Keltainen/oranssi väri tarkoittaa, että "Alttius on joko hieman kohonnut tai keskimääräinen muuhun väestöön verrattuna."

🔴 Punainen väri tarkoittaa, että "Alttius on väestön keskiarvoon nähden suurentunut. Tämän ominaisuuden suhteen et ole geneettisesti vahvimmillasi."

Okei, selvä ja odotettu tulos.

Mielipiteeni Puhdas Plus -suositusseerumista? Beauty DNA Moist Serum, 49,90€ / 30 ml

Erittäin simppeli seerumi sisältää seitsemän ainesosaa joista kaksi on kosteuttavia, loput teknisiä ainesosia + vettä. Kosteuttavat ainesosat glyseroli ja saccharide isomerate ovat tehokkaita, mutta näin yksinkertaisesta seerumista en maksaisi viittä kymppiä. Kaapistani löytyy jo parempia ja edullisempia.

Asia selvä. :)

Mielipiteeni Puhdas Plus -suositusseerumista? Beauty DNA Elastic Serum 49,90€ / 30 ml.

Tässäkin on minimalistinen koostumus sisältäen vain yhdeksän ainesosaa. Näistä kolme on varsinaisia aktiiviaineita joiden olisi tarkoitus parantaa ihon elastisuutta. En tunne niistä yhtäkään: kiinanjujuba (Zizphus Jujuba Seed Extract), Heterotheca Inuloides (kasville ei löydy suomennosta) ja fytoekdysteroidit, jotka kasveissa suojaavat kasvia sitä syöviltä hyönteisiltä (!). Mitä nämä ainesosat tekevät ihonhoitotuoteessa, ei selviä nopealla googlauksella, joten en uhraa asialle enempää aikaa.

(Tämä ei tarkoita, etteikö näillä oikeasti voi olla  ihohyötyjä, mutta aika erikoiset ainesosat on Puhdas Plus valinnut seerumiinsa.)

Jeii, tässä tuli hyvä tulos! 😀 Mutta - kyllä mä väittäisin, että silmäluomien iho on selvästi veltostunut viimeisen 14 vuoden aikana. Sitä on voinut hyvin seurata ja dokumentoida blogin kuvien kautta.

Mutta, saatan voida hyväksyä, että mulla ei ole kohonnutta alttiutta turvotukseen. 😅 Nelikymppisen iho harvemmin vielä roikkuu muutenkaan, ihon ikääntymiseen liittyvä veltostuminen alkaa yleensä näkyä vasta 50-60+ iässä. Rypyt voivat tulla hyvinkin aikaisin ja iho ohentuu ja "onttoutuu", minkä seurauksena se ei enää näytä yhtä pyöreältä ja kiinteältä, mutta ihon roikkuminen ilmenee paljon myöhemmin kollageenin hajotessa ja hiipuessa.

OK. :) Sama tuntuma itselläkin.

Mielipiteeni Puhdas Plus -suositusseerumista? Beauty DNA Youth Serum 49,90€ / 30 ml.

Ohoh, yhä vain incit lyhenee! Tässä seerumissa on vain kuusi ainesosaa: Glycerin, Aqua, Leontopodium Alpinum Flower/Leaf Extract, Citric Acid, Sodium Benzoate ja Potassium Sorbate. Näistä ainoa vaikuttava aine on alppitähtiuute. (Glyseroli tietysti kosteuttaa.) Alppitähtiuutteella on todettu antioksidanttisia sekä kiinteyttäviä vaikutuksia ja ainesosa on minulle ennestään tuttu monistakin tuotteista.

Mutta että koko seerumin teho rakentuu vain alppitähtiuutteen varaan..? Hmm... Kun puhutaan antioksidanttiseerumista, parempiakin ainesosia löytyy. Lisäksi antioksidantti-ihonhoitotuotteessa ehdoton juttu olisi käyttää useampia eri antioksidantteja tuomaan laajan kirjon vaikutus; jopa superstara C-vitamiini yhdistetään aina muihin antioksidantteihin kuten E-vitamiiniin ja ferulahappoon.

Ekaa kertaa törmään näin yksinkertaiseen anti-age-antioksidanttiseerumiin. Olisi kiinnostavaa kuulla Puhdas Plussan tuotekehitystiimin ajatukset tästä koostumusvalinnasta.

Sitten kohta, joka sai otsani rypistymään. (Ryppyinen se on muutenkin.)

Herkkyys auringonvalolle. Testin tulos sanoo: "genotyyppisi perusteella olet herkkä auringonvalon vaikutuksille, saat helposti auringonpolttamia ja pisamia. Sinulla on todennäköisesti alentunut ihon ruskettumiskyky ja vaalea ihon pigmentaatio".

Tässä olen eri mieltä. Minulla on erittäin helposti ruskettuva iho joka palaa harvoin. Olen aina ruskettunut syvästi ja ihoni palaa vain kesän ensimmäisinä viikkoina, jos unohdun aurinkoon keskipäivällä enkä suojaa ihoa aurinkovoiteella. Fitzpatrickin aurinkoihotyyppiluokituksen mukaan ihotyyppini on kolmonen.

Tässä tulos on mielestäni väärä. Aurinkoihotyyppi on pysyvä ominaisuus jonka kanssa synnytään. Mielenkiintoista, jos testi todella näytti mun ihon olevan tyyppiä "punatukkaisen iho".

Viimeisenä: hyperpigmentaatio.

Tämä pitää paikkansa. Meikäläisen aurinkohistorialla pigmenttiläiskät ovat päivänselvä seuraus, ja lisäksi mulla on vielä melasmaa, johon vaikuttavat sekä hormonit että UV-altistus.

Mielipiteeni Puhdas Plus -suositusseerumista? Beauty DNA Flawless Serum 49,90€ / 30 ml.

Vaikea sanoa, koska en jälleen tunne käytettyä aktiiviainetta. Vain kuusi ainesosaa sisältävä seerumi lupaa ehkäistä ja korjata pigmenttiläiskiä. Vaikuttavana aineena on siperialainen lehtikuusiuute Larix Gmelinii Wood Extract. Puhdas Plussalla on selvästi mieltymys vähän erikoisempiin aktiiviaineisiin. Sekä hyvin riisuttuihin koostumuksiin.

Larix Gmelinii -uute joka tapauksessa valmistajansa mukaan hillitsee tyrosinaasia, eli toimii klassisella pigmentaatiota hillitsevien tuotteiden mekanismilla. Tehoa on vaikea arvioida, sillä uute on harvinainen enkä tunne mitään referenssituotteita.

Tulosten perusteella Puhdas Plussan ykkössuositus minulle kaikki tekijät huomioiden olisi Repair Serum. Seerumi on kehitetty iholle, jonka geneettiset ominaisuudet herkistävät sitä UV-valon aiheuttamille vaurioille. Tässä seerumissa on minulle tuttuja aktiiviaineita kuten Essen tuotteista tutuksi tullutta afrikkalaista Myrothamnus-uutetta, puhdasta C-vitamiinia sekä kultaa (!).

Jos C-vitamiini on onnistuttu stabiloimaan Repair-seerumissa ja pH on oikea, tällä seerumilla voisi olla oikein hyvää potentiaalia hoitaa aurinkovaurioitunutta ihoa. Kuitenkin - aina kun samassa koostumuksessa on sekä vettä että askorbiinihappoa (kuten tässä seerumissa), tulee olla varuillaan, sillä veden läsnäolo saa puhtaan C-vitamiinin hapettumaan todella herkästi. Siksi parhaimmat askorbiinihappotuotteet formuloidaan ilman vettä.

Summa summarum: tämä ihotesti-kokeilu oli mielenkiintoinen, mutta kokemuksen perusteella en olisi heti suosittelemassa Puhdas Plussan testiä muille.

Useimmat testin perusteella tehdyistä johtopäätöksistä ovat sellaisia, jotka monet meistä osaavat tehdä ihostaan itsekin, enkä tällä kokemuksella näe, miten DNA-testi auttaisi ihonhoidossa paremmin kuin asiantunteva kosmetologi. Lisäksi tulokset antoivat aihetta epäillä, oliko testi ylipäänsä luotettava. Se, palaako tai ruskettuuko iho helposti vai ei, on todettavissa ilman testejäkin, ja tässä tapauksessa testi ei kyennyt tunnistamaan mun ihon aurinkoherkkyyttä.

Joku DNA:n kanssa päivätyötään tekevä osaisi kenties sanoa, miten tarkasti tällainen testi pystyy ylipäänsä aurinkoihotyypin määrittämään..?

18 comments on “Ihon DNA-testin tulokset”

  1. Nämä testit selvittää vaa, mitä geenejä ihmisellä on, eikä sitä, mitkä ilmiintyy. Ja lisäks vielä toiminta on nii monimutkaista, et yhden geenin perusteella ei voi sanoa mitään. Eli humpuukia.

    Vastaa

    0
  2. Jäin miettimään tuota herkkyyttä auringonvalolle. Mainitaanko missään, missä maassa tämä geenitesti on kehitetty/mille populaatiolle/missä se analysoidaan? Vaalea suomalaisiho on varmasti maailman mittapuulla huomattavasti keskivertoa herkempi auringolle, vaikka sinun ihosi olisikin keskivertosuomalaista ihoa kestävämpi. Voisiko tulos johtua tästä?

    Vastaa

    0
    1. Laitoin tästä kysymyksen Puhdas Plussalle. Katsotaan vastaavatko mitään.

      (Itse asiassa muuten 60% suomalaisista on samaa aurinkoihotyyppiä kuin minä, eli Fitzparickin asteikolla kolmonen. Ne, jotka palavat herkästi ja ovat aurinkoihotyyppiä 1 ja 2 ovat Suomessakin vähemmän edustettuina kuin helposti ruskettuvat.)

      Vastaa

      0
  3. Tuon testin kautta ei siis mitään uutta, ei mahdollista syöpäalttiutta jne. Tietoturvanäkökulmasta arveluttaa, mihin kaikkeen asiakkaan tiedot mahdollisesti päätyy..

    Vastaa

    0
    1. Testinäytteen mukana ei lähetetä henkilötietoja. Sähköpostikin voi olla ei-henkilöön-yhdistyvä.

      Vastaa

      0
  4. Minua on myös huolettanut nämä henkilötietojen käyttö, mutta hyvä jos voi tehdä anonyymisti jos nyt tämmösen joku tarpeelliseksi kokee.
    Itseäni kiinostaisi sukujuurien selvitys, mutta en ole tehnyt koska tietojani en halua luovuttaa, kun ei ikinä tiedä mihin tietoja käytetään.
    Mulla on kyllä salaliittoteoria olemassa 😁 pyritään kaikki maailman ihmiset kartoittamaan ja näin kontrolloimaan.

    Vastaa

    0
  5. Tosi mielenkiintoinen juttu. Kiva että purit tällaisen konseptin ja heidän tuotteet osiin!

    Heidän konseptissa on kyllä vähän uskottavuusongelmaa :D miksi eivät esimerkiksi kerro kuinka monta ihoon vaikuttavaa geeniä yleensä tunnetaan eivätkä kerro myöskään, kuinka monta niistä sisältyy heidän analyyseihin. Onko niitä 5 kpl vai 1000 kpl. Miksi maallikolla olisi tällaisesta edes suuntaa-antavaa käsitystä… mutta tieto olisi oleellinen, että tietäisi mistä maksaa.

    Vähän ärtymystä herätti myös tuo ristiriita, että heidän suosittelemia ainesosia ei sitten löydy heidän omista tuotteista. Pitäisikö siis käyttää niitä vai muita tuotteita jotka sisältävät heidän suosittelemia ainesosia?

    100€ hintaluokka on kuitenkin sen verran korkea, että selkeästi tätä ei ole tarkoitettu ihan leikkimieliseksi testiksi, mutta vähän sellaisen kuvan heidän antamista tiedoista ja vastauksista saa. Yritän kovasti olla vertaamatta tätä lehtien horoskooppeihin kun on tässä jotain tutkittu kuitenkin 😅

    Vastaa

    0
    1. Vähän ärtymystä herätti myös tuo ristiriita, että heidän suosittelemia ainesosia ei sitten löydy heidän omista tuotteista. Pitäisikö siis käyttää niitä vai muita tuotteita jotka sisältävät heidän suosittelemia ainesosia?

      Jep, tämä oli minustakin tosi outo ristiriita. Elastisuuden puutteesta kärsivälle iholle suositellaan retinolia, bakuchiolia ja ruusunmarjaöljyä – joita ei sitten kuitenkaan ole heidän omassa Elastic-seerumissaan. 🤷‍♀️😂

      Vastaa

      0
  6. Kauanko annat Taigan Beauty Essencen vaikuttaa iholla ennen kuin levität sille seuraavat tuotteet?
    Laitatko tätä käden kautta (että ei menisi silmiin ja silmänympärysiholle)?

    Vastaa

    0
  7. Huomasin muuten, että myös silmänympäryksillä käyttämäni Evolven Daily Renew -voide turvottaa silmänalusia, jos sitä laittaa paljon illalla; onhan voide aika paksua.

    Vastaa

    0
  8. Onko sinulla muuten ollut ongelmia luonnonkosmetiikan silmänrajauskynien terottamisessa? Itse en saa Zaon vaaleaa kajaalia teroitettua ilman, että terä katkeaisi heti teroituksen jälkeen. Olen pysäyttänyt terottamisen jo siinä vaiheessa, kun kynä ei vielä ole edes täysin terävä. Nyt kynästä on terotuksen myötä kulunut valtava määrä väriä, kun terä koko ajan katkeaa. En edes tiedä, saanko kynää toimimaan muutoin kuin uutena = kun ei vielä vaadi terottamista.

    Vastaa

    0
    1. Onko sinulla muuten ollut ongelmia luonnonkosmetiikan silmänrajauskynien terottamisessa?

      Ei oikeastaan. Uskon, että asia riippuu ennen kaikkea terottimesta itsestään. Onnistuin muinoin löytämään laivalta (!) niin hyvän terottimen, että ostin myöhemmin toisenkin jemmaan, koska se on niin superhyvä eikä riko mitään kyniä. Halpa oli, ja kestävä..! Oon käyttänyt samaa terotinta yli 10 vuotta.

      Vastaa

      0
  9. Minkämerkkinen teroitin on kyseessä? Itselläni tärkeimpänä ostokriteerinä oli pieni koko, joten ostin Duroyn.

    Vastaa

    0
    1. Terottimessa ei lue mitään. Se on niitä "ei-brändättyjen" kosmetiikkatarvikesarjojen tuotteita, tiedätkö sellaisia, joita myydään laivojen tax free'ssa isoissa telineissä joissa tarvikkeita roikkuu pienissä koukuissa. Brändillä on tietysti jokin nimi, mutta koska brändi itsessään ei ole tärkeä, sen nimeä ei paineta tuotteisiin.

      Vastaa

      0
  10. Harmi, että myydään vain laivalla. Osaisitko suositella jotakin muuta hyvää terotinta?

    Vastaa

    0
    1. En valitettavasti, koska olen käyttänyt pelkästään tätä nimetöntä "laiva-terotinta" yli 10 vuotta. Ei ole tullut tarvetta ostaa uutta, koska tämä on niin hyvä ja kestävä.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (51)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat