18.04.2023

Suomalaisen saunan sielua: kosmetiikkahaamut

Lyhyt välikevennys.

Osa suomalaisen mökkisaunan sielua:

sesongista toiseen saunassa asuvat, läpi kesien ja talvien urheasti selviytyvät ja löylyjen lämmössä sulaneet shampoot ja suihkugeelit. ❤️

Mitäpä väliä missä kunnossa sisältö on, keväällä suihkugeeli sulaa ja elpyy jälleen, ei kun käyttöön. 🥹

(🤪)

Voi näitä kavereita.

Kenen muun mökkisaunassa asuu tällaisia haamuja?

Itse olen tutustunut elämäni aikana jo lukuisiin.

 

Yksi kysymys on seurannut mukana läpi vuosien, ja nyt voin esittää sen täällä Karkkipäivässä julkisesti:

miten nämä saunaputelit aina vain säilyvät käyttökunnossa läpi pakkasten ja 100-asteisten löylyjen? Tai ehkä relevantimmin: miksi me käytämme näitä aina vain? Voisihan tuota vaikka kolmantena kesänä jo uuden ostaa.

Mökeillä tuntuu vallitsevan oma saunaihonhoidon ulottuvuus ja mentaliteetti. Täällä eivät kaupunkikylppäreiden ja suihkukoppien säännöt ja tottumukset päde. Mökkisaunassa shampoo toimii ja hiustenhoitoainetta voi sipaista kutriin, jos sen vain saa ulos pullosta. Eipä tuo mittään vaikka vähän hölskyy, vaahtoaahan tuo kummiskii. 

23 comments on “Suomalaisen saunan sielua: kosmetiikkahaamut”

  1. Ai että 😂 Katsoin ensin että nuo on sellaisia täyttöpusseja joihin saa kiinnitettyä korkin 😅 Siinäpä bisnesideaa jollekin reippaalle!

    Ihan näin pahasti sulaneisiin en ole törmännyt, mutta kyllähän mökkisaunassa pitää olla ne pullot jotka vuorotellen jäätyy ja kiehuu 🤪

    Vastaa

    0
    1. mutta kyllähän mökkisaunassa pitää olla ne pullot jotka vuorotellen jäätyy ja kiehuu 🤪

      😂 Taitaa kuulua pakollisena elementtinä asiaan..!

      Vastaa

      0
  2. Onpa erikoinen näky! 😄 En ole vielä ikinä törmännyt mökkisaunassa sulaneisiin pulloihin, ja jäin nyt miettimään miksi. Meilläkin mökkisauna lämpiää kesällä viikottain, jopa lähes päivittäin, mutta silti pullot eivät ole sulaneet. Säilytämme niitä saunan alimmalla tai toisiksi alimmalla lauteella, onkohan siellä sen verran viileämpi vai miksiköhän meidän putelit on selvinneet? Sama myös puolison suvun mökkisaunassa, pulloissa ei näkyviä ”oireita”. Mielenkiintoinen ilmiö! 😄 Komppaan kyllä huomioitasi ”saunaihonhoitoon” liittyen. Sympaattista. ☺️

    Vastaa

    0
    1. En ole vielä ikinä törmännyt mökkisaunassa sulaneisiin pulloihin

      En mäkään ole ihan näin pahasti sulaneisiin, mutta täällä saunotaan joka päivä. Jos pullot osaisivat puhua... 😅 Monetkohan sadat löylyt nämäkin ovat läpikäyneet...

      Mun mielestä hassuinta on oikeasti, että pulloja ei vaihdeta. Olen kysynyt tätä joskus mökkisaunojen omistajilta erinäisissä yhteyksissä, ja vastaukseksi on tullut olankohautus :)

      Vastaa

      0
  3. Hauska välikevennys! On vissiin kovien löylyjen sauna tai sitten materiaali jotain modernia muovia kun on noin ottaneet putelit osumaa?!

    Tulee mieleen mummolan pihasaunan ikkunalla asuneet vihreä pala Sunlight-saunasaippuaa (joka oli kuivahtanut pinnastaan "railoille") sekä sen kaveri, tummansinisen muovipullon Erittäin Hieno suomalainen shampoo, joka juoksi pullosta kesäisin notkeana ja löylyssä lämmenneenä ja talvisin taas oudon kylmänä kun vanhan puusaunan ikkuna ei ollut kovin hyvin tilkitty! Nuo samat oli tosiaan käytössä joulusaunasta juhannukseen siihen asti kun niistä riitti.

    Tulipa ihan ikävä kunnon rentoa kesäistä mökkisaunapesua johon käytetään sitä mitä löytyy eikä ole niin nökönuukaa onko hoitoainetta tai onko pestävä naama palasaippualla kaksoispuhdistuksen sijaan (toki sillä saattaa olla seurauksensa ja ulkonäkö vähän kärsii mutta eipä yleensä kukaan ole näkemässä)!

    Vastaa

    0
    1. Tulee mieleen mummolan pihasaunan ikkunalla asuneet vihreä pala Sunlight-saunasaippuaa (joka oli kuivahtanut pinnastaan ”railoille”) sekä sen kaveri, tummansinisen muovipullon Erittäin Hieno suomalainen shampoo, joka juoksi pullosta kesäisin notkeana ja löylyssä lämmenneenä ja talvisin taas oudon kylmänä kun vanhan puusaunan ikkuna ei ollut kovin hyvin tilkitty!

      Ihania muistoja..! ☺️ Voi Sunlight...

      eikä ole niin nökönuukaa onko hoitoainetta tai onko pestävä naama palasaippualla kaksoispuhdistuksen sijaan

      Jep, nimimerkillä onpahan tullut viime viikkoina pestyä naama saippualla pariin otteeseen kun öljyputsari jäi tupaan.. 😄

      Vastaa

      0
  4. Hahah ihan noin ruttuisia ei ole ollut, mutta muistan kyllä että tuotteet ovat talvehtineet rantasaunalla. Kesällä ne ovat alalauteella tai lattialla ja nykyisin korjattu pois talveksi. Mitäs sitä nyt suotta heittämään pois käyttökelpoista tuotetta ;).

    Asiasta toiseen...tarvitsisin pikaista vinkkiä aurinkovoiteelle kasvoille! Haluaisin sellaisen helpon ja vähän kosteuttavankin tuotteen, jota voisi käyttää meikin alla ja aurinkosuojana sellaisenaan. Ei saa olla väripigmenttiä tms vaan puhtaasti aurinkovoide auringossa oleiluun. Inhoan kaikenlaista nihkeyttä, mm. Patykaa olen pyöritellyt hyppysissä mutta mielestäni se jättää vähän nihkeän tuntuman. Alga Mariksessa on taas myös epämiellyttävä tuoksu.

    Mulla on ollut käytössä aikaisemmin mm. Acon ja Garnierin tuotteita, joista olen tykännyt tosi paljon keveyden, tuoksuttomuuden ja edullisuuden(!) vuoksi. Mutta onko mineraalipohjaiset nyt sitten parempi vaihtoehto?

    Vastaa

    0
    1. Asiasta toiseen…tarvitsisin pikaista vinkkiä aurinkovoiteelle kasvoille! Haluaisin sellaisen helpon ja vähän kosteuttavankin tuotteen, jota voisi käyttää meikin alla ja aurinkosuojana sellaisenaan. Ei saa olla väripigmenttiä tms vaan puhtaasti aurinkovoide auringossa oleiluun. Inhoan kaikenlaista nihkeyttä, mm. Patykaa olen pyöritellyt hyppysissä mutta mielestäni se jättää vähän nihkeän tuntuman. Alga Mariksessa on taas myös epämiellyttävä tuoksu.

      Korealainen Skin 1004 Madagascar Centella Sun-Serum SPF50+. Ostin tämän just testiin ja on ohuin ja miellyttävimmän tuntuinen aurinkovoide SPF50-luokassa jota olen koskaan käyttänyt:

      https://www.yeppo.fi/products/skin1004-madagascar-centella-hyalu-cica-water-fit-sun-serum

      Omani ostin Tampereen Ratinan liikkeestä mutta verkkokaupassa on näemmä just kaikki aurinkovoiteet -20% tarjouksessa koodilla SPFME20 :)

      Vastaa

      0
    2. Ovat erilaiset ja käytän näitä eri käyttötarkoitukseen, niin vaikea verrata. Darphin on fysikaalinen, Skin 1004 kemiallinen. Ja koska Darphin on niin kallis, käytän sitä vain hyperpigmentaatioalueella niin pullo riittää pitkään :)

      Kummatkin ovat _todella_ ohuita ja levittyvät äärettömän notkeasti, mutta kiitos fysikaalisen UV-suojan luontaisen olemuksen (=puuteria), Darphinissa voi tuntea pienen "puuterisuuden" ja sellaisen tietyn "sitkaisuuden", jos sitä levittää isommalle ihoalueelle, kuten koko kasvoille. Huulten ympärisrö on niin pieni alue, että tässä käytössä puuterisuus ei tunnu lainkaan.

      Mutta sanoisin, UV-filtterin mukanaan tuomat pakolliset ominaisuudet huomioon ottaen, että kumpikin on yhtä hyvä. Voisin kuvitella käyttäväni Darphinia myös koko kasvoilla, on se sen verran miellyttävä, mutta hinta huomioon ottaen säästän sen hyperpigmentaatioalueille.

      Vastaa

      0
  5. Nauratti ja aiheutti kaihomieltä samaan aikaan! Lapsuuskesät mökillä (enää niitä ei ole ja mökki luultavasti romahtaa joku talvi). Sauna oli yhteinen meille ja tädin perheelle; heillä oli mökki siinä ihan vieressä. Ja kaksi ihanaa serkkuani, joiden kanssa leikin kesät.

    Mutta kyllä: siellä ne putelit kököttivät ja heräsivät horroksestaan aina kevään tullen. Tädin mies osti aina Erittäin Hienoa Suomalaista Shampoota, koska arveli sen olevan, no, erittäin hieno! Äitini oli saunan käyttäjistä varmaan kosmetiikkatietoisin, mutta se on juuri niinkuin sanoit: mökillä vallitsevat ihan eri lait ihon- ja hiustenhoidossa. Voi (kamala) niitä aikoja!

    Vastaa

    0
    1. siellä ne putelit kököttivät ja heräsivät horroksestaan aina kevään tullen.

      ❤️🥹😊

      Tädin mies osti aina Erittäin Hienoa Suomalaista Shampoota, koska arveli sen olevan, no, erittäin hieno!

      😅

      EHS:n täytyy muuten varmasti olla suomalaisten mökkisaunojen klassikkotuote numero 1..! Pelkkä ajatuskin sen tuoksusta vie oman mummolani saunaan 80-luvulle...

      Vastaa

      0
  6. Vitsit mä jotenkin fiilaan noita pulloja, olo on ihan samanlainen just nyt. löl.

    Se Erittäin Hieno Suomalainen shampoo vuodelta 1992 istuu siellä meidän mökkisaunan hyllyssä varmaan vieläkin...

    Vastaa

    0
    1. Vitsit mä jotenkin fiilaan noita pulloja, olo on ihan samanlainen just nyt. löl.

      😁

      Se Erittäin Hieno Suomalainen shampoo vuodelta 1992 istuu siellä meidän mökkisaunan hyllyssä varmaan vieläkin…

      Monet näistä saunojen aarteista ovat kyllä jo museo-statuksen arvoisia...

      Vastaa

      0
  7. Hauska välikevennys 😄
    Meidänkin sukumökillä käytetään näitä aarteita; tosin meillä purkit säilytetään pukuhuoneen puolella, joten eivät joudu aivan niin kovia kokemaan... Kasvoja sentään hoidan omilla tuotteillani, mutta peseytymiseen en koskaan ota mitään mukaan, kun tiedän että mökiltä varmaan löytyy "jotain".

    Vastaa

    0
    1. tosin meillä purkit säilytetään pukuhuoneen puolella, joten eivät joudu aivan niin kovia kokemaan…

      Edistyksellistä 🙏🏻

      Vastaa

      0
  8. Minulla muuttui haamuksi se postaus, jossa kyselin, voisiko Algan sävyttävän alle laittaa Patykan viisikymppistä aurinkovoidetta. Eli missähän postauksessa tuo tapahtui?

    Vastaa

    0
    1. Olen vanhanaikaisesti tallennellut vain suosikeihin ne, joihin odotan vastausta. Tuo olisi kyllä kätevämpi tapa.

      Itsekin katsoin postauksen kuvia aluksi siten, että niissä olisi täyttöpakkauksia kaikista geneerisimmille shampoopulloille (itse olen käyttänyt AINA vain tuontasoisia shampoita ja hoitoaineita, en koskaan kalliimpia).

      Vastaa

      0
  9. Oon miettinyt täsmälleen samaa! Musta on ihanaa, että mökillä vedetään tietynlaisella askeettisella ja huolettomalla linjalla. Silti, itse en voi noita saunassa seisoneita tuotteita käyttää koska en osaa ajatella muuta kuin että yök. Lämpötilan vaihtelu kun tunnetusti ei ole se paras säilöntämenetelmä. Tokihan noissa on säilöntäaineet, mutta silti... kuvittelen vain millaiset mikrobiyhdyskunnat sinne on kasvanut 😅

    Vastaa

    0
  10. Ihana postaus joka vei mut suoraan kesään ja mökkitunnelmaan! Oi, se lämmin lorahdus kämmenelle kun saunan EHS (ehkä mahdollisesti jopa se tervantuoksuinen) onkin 50°C-lämpöistä. Ja pukuhuoneen puolella sitten Nivean jankkia sinisestä lommoisesta peltipurkista suoraan naamaan ilman peiliä, samalla kun jutellaan mukavia saunakavereiden kanssa.

    Vastaa

    0
  11. Nauroin tälle jutulle kommentit mukaanlukien vedet silmissä.. oi kiitos, tämä oli stressinpoistoa parhaimmillaan :)

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (60)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat