28.04.2019

Curly Girl -metodi ja testissä Briogeo Curl Charisma

Olen saanut viime aikoina kyselyitä Curly Girl -metodiin liittyen, ja vaikka en aiheesta ollut aikonut kirjoittaakaan, tarjoaa tämänpäiväinen tuotearvioni siihen luonnollisen väylän. Esittelyyn pääsee nimittäin Curly Girl -menetelmään sopiva sarja: sulfaatiton ja silikoniton Briogeo, erityisesti sen Curl Charisma -linja.

Sain Briogeo-tuotteita testiin Nobe Beauty -verkkokaupasta.

MIKÄ CURLY GIRL?

Curly Girl on kehitetty Yhdysvalloissa jo 2000-luvun alussa, mutta Suomessa menetelmä on noussut trendiksi vasta tänä keväänä. Curly Girl -hoitotavalla pyritään tuomaan esiin ja vahvistamaan luonnonkiharoiden ja taipuisien hiusten kiharuutta. Moni kertoo löytäneensä metodin avulla hiuksistaan kiharuuden, jota ei tiennyt edes olevan olemassa.

❌ MITÄ VÄLTETÄÄN:

  • Sulfaattipitoisia shampoita
  • Hiusten lämpökäsittelyä
  • Hiusten harjaamista ja kampaamista
  • Kuivattavaa alkoholia
  • Veteen liukenemattomia tai ei-haihtuvia silikoneja
  • Hajusteita (!! tätä en henkilökohtaisesti ymmärrä !! - hajusteilla ei ole niin minkäänlaista vaikutusta hiukseen)

(Edit. Kommenteissa esiin tulleen tiedon valossa hajusteettomuus ei kuulu CG:n laaja-alaisesti seurattuun yleiseen versioon. Pahoittelen puutteellista taustatyötäni, tällä kertaa luotettavina kokemani lähteet Naturally Curly ja The Beauty Brains antoivat väärää tietoa.)

✅ MITÄ SUOSITAAN:

  • Hiusten vesipesua tai hiusten CO-pesua eli puhdistusta (silikonittomalla) hoitoaineella
  • Hiusten kosteuttamista --> kosteus rohkaisee kiharaa muodostumaan
  • Hiusten muotoilua geelillä

Pähkinänkuoressa: metodissa pyritään välttämään kaikkea, mikä kuivattaa hiusta ja suosimaan kaikkea, mikä lisää ja ylläpitää hiusten kosteutta.

Yksinkertaisimmillaan metodin noudattamiseen tarvitsee tasan kaksi tuotetta: hoitoaineen ja geelin (tai muun vahattoman ja silikonittoman, voidemaisen muotoilutuotteen).

Sulfaatittomuudesta voisin keskustella pidempäänkin.

Sulfaatteja vältetään CG-metodissa niiden kuivattavuuden takia, sillä kyllähän ne ovatkin pinta-aktiivisista aineista voimakkaimpia ja tehokkaimmin likaa ja rasvaa irrottavia ja sitä myöten potentiaalisesti kuivattavia. Mutta kuten tunnettua, kaikki sulfaatittomat vaihtoehdot eivät välttämättä ole hellävaraisempia kuin sulfaatilliset. Olen jutellut tästä useammankin hiustuotekemistin kanssa. Muiden muassa taannoin haastattelemani Bernerin kemisti Outi Tarakkamäki vahvisti tämän.

Itse kuulun hiustyypiltäni niihin, joita Curly Girl'in pitäisi varmasti kiinnostaa: minulla on taipuisat, kevyesti luonnonkiharat hiukset, ja olen aina toivonut niihin enemmän volyymia. Jäntevät, kestävämmät kiharat = lisää volyymia :)

Tutustuin Curly Girliin jo vuosia sitten CO-pesujen yhteydessä, mutta en koskaan lähtenyt kokeilemaan metodia täysimittaisena. Periaatteessa se olisi ollut helppoa, sillä toteutan jo luonnostaan osaa Curly Girlin säännöistä; en esimerkiksi koskaan föönaa hiuksiani tai käytä muitakaan lämpökäsittelylaitteita, harjaan hiuksiani harvoin (yleensä kerran päivässä) ja suosin silikonittomia koostumuksia. CO-pesukin on toiminut ihan kivasti.

Shampookoostumuksia

Miksi en heittäytynyt perusteellisesti testaamaan Curly Girliä johtuu yhtä lailla bloggaajuudestani kuin - pakko tunnustaa - rakkaudestani ylellisen runsaasti ja pehmeästi vaahtoavia shampookoostumuksia kohtaan.

Kermaisia ja runsasvaahtoisia sulfaatittomia shampoita on kyllä lopulta löytynyt (kuten Olaplex <3) mutta bloggaajan ominaisuudessa testaan jatkuvasti uusia tuotteita, joten sitoutuminen Curly Girliin ei oikein ole tuntunut mielekkäältä. Parin viikon testaus ei riitä, vaan metodiin on sitouduttava kuukausiksi - etenkin minun nykyisellä 4-5 päivän välein -pesurytmilläni.

Tänään esiteltävät, blogitestiin saamani tuotteet sopivat siis kuitenkin metodin noudattajille. :) Ainakin teoriassa.

BRIOGEO

Yhdysvaltalainen Briogeo on ns. "6-free"-sarja: tuotteet eivät sisällä silikoneja, sulfaatteja, parabeeneja, ftalaatteja, dietanoliamiinia eivätkä synteettisiä väriaineita. Tuotteiden luonnollisuusprosentti on korkea; 90-100%. Briogeo tosin laskee veden osaksi 'luonnollisia aineita', mikä vaikuttaa prosenttiin - tämä on myös usein käytetty markkinointikikka ;)

Tuotteiden pakkaukset on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista ja ne voidaan uudelleen kierrättää. Briogeon tuotteet ovat eläinkokeettomia ja vegaanisia.

curly girl metodi
CURL CHARISMA RICE AMINO + AVOCADO HYDRATING SHAMPOO
21,90€ / 236 ml

Virallinen kuvaus: "Briogeo Curl Charisma Rice Amino + Avocado Hydrating Shampoo on kiharille ja laineileville hiuksille suunniteltu shampoo, joka ei kuivata tai latista kiharoita. Täyteläinen, sulfaatiton shampoo kosteuttaa ja ravitsee hiuksia. 

Kosteuttava shampoo sisältää hiusten pörröisyyttä vähentäviä riisiaminohappoja, kosteuttavaa avokadoöljyä ja kiharoiden rakennetta parantavaa fermentoitua tomaattiuutetta. Kvinoauute puolestaan auttaa suojaamaan hiuksia."

Luonnollisuusprosentti: 98%

Sannin välitön reaktio: siis ettäkö tomaattiuute vaikuttaa jotenkin hiuksiin? Älkää nyt viitsikö..!  - Ja sitten Cosing vaiensi minut noloksi: Lactobacillus/solanum lycopersicum ferment extract --> "hair conditioning". Jotain sen on siis todistettu hiuksille tekevän. Oppia ikä kaikki.

Tyypillinen aamuhiusnäky

Pesevät ainesosat: Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Sodium Cocoyl Isethionate, Lauramidopropyl Betaine, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate.

Curly Girl -metodistit voivat tarkistaa Curlsbot.com-sivulta sisältääkö shampoo menetelmän kannalta arveluttavia tensidejä. Briogeon shampoon kohdalla Curlsbot-analyysi sanoo näin:

Koostumus: ylellisen näköinen, helmiäisen hohtoinen, hyvän viskositeetin koostumus. Tuntuu enemmän moussemaiselta kuin geelimäiseltä, tästä puuttuu geelille tyypillinen jännite.

Tuoksu: hyvin mieto ja tunteita-herättämätön, ei parfymoitu. Jotain kasvimaista on kenties aistittavissa mutta minussa tuoksu ei herätä tunteita puoleen tai toiseen.

Vaahtoavuus: vaahto muodostuu hitaahkosti eikä se ole erityisen liukasta. Tässä ei ole Olaplexin kaltaista kimmoisan, liukkaan vaahdon tuntumaa.

Hoitavuus: vaahtoa työstäessä tunnen, ettei se ole erityisen hoitavaa tai ainakaan selvittävää. (Selvittävyyteen tarvitaan kalvoa muodostavia ainesosia kuten silikoneja tai kvatteja.)

curly girl metodi

Mietteitä hoitavuudesta (tai tässä tapauksessa ei-hoitavuuden tunteesta): Curl Charisma -shampoossa on kyllä mukana kosteuttavia ja ravitsevia ainesosia kuten riisiuute, keratiini, sheavoi, avokadoöljy sekä ruusuöljy, mutta poishuuhdeltavassa tuotteessa niiden vaikutus on hyvin vähäinen.

Kasviöljyt ja aminohapot hoitavat hiusta kun niiden antaa vaikuttaa hiuksessa ja imeytyä hiukseen. Alle minuutin kestävän vaahdotuksen aikana vain kalvoa muodostavista hoitavista aineista on selvittävää hyötyä, siksi hoitava shampoo on yleensä yhtä kuin shampoo, jossa on joko silikoneja tai kvatteja tai kumpiakin.

Huuhtelu: tyvi jää erittäin narskuvaksi ja sormet takertuvat hiuspohjaan. Narskuvuuden perusteella shampoo on aika pesevää. Myös sisareni kokeili Curl Charisma -shampoota ja jakoi saman kokemuksen; "hiukset jäivät tämän jäljiltä tosi narskuviksi".

Bottom line: ei selvästikään shampoo sieltä hoitavimmasta päästä. Vaikka tämän shampoon tensidiprofiili lopulta olisikin hellävarainen, shampoon kokonaiskoostumus ei tunnu hoitavalta.

CURL CHARISMA RICE AMINO + SHEA CURL DEFINING -HOITOAINE
21,90€ / 236 ml

Virallinen kuvaus: "Briogeo Curl Charisma Rice Amino + Shea Curl Defining Conditioner on kiharille ja laineileville hiuksille suunniteltu hoitoaine, joka ei kuivata tai latista kiharoita.

Tehokosteuttava hoitoaine sisältää hiusten pörröisyyttä vähentäviä riisiaminohappoja, tehokkaasti ravitsevaa manteliöljyä, kosteuttavaa sheavoita ja kiiltoa lisäävää ruusunmarjaöljyä."

Luonnollisuusprosentti: 97%

Koostumus: kermainen, liukas voide.

Tuoksu: pehmeä, puuterinen ja hienovarainen.

Hoitavuus: tuntuu hiuksissa aika liukkaalta ja selvittävältä, ei kuitenkaan ihan sieltä kaikkein liukkaimmasta ja kermaisimmasta päästä. Ainetta on mukava työstää hiukseen, ei "katoa" tukkaan kuten monet luonnonkosmetiikan hoitoaineet joissa ei ole kalvoa muodostavia ainesosia.

curly girl metodi

Curl Charisma -hoitoaineessa pääsääntöinen selvittävä ainesosa on behentrimonium methosulfate -kvatti, mukana on myös pienemmällä pitoisuudella kaksi muuta kvattia cetrimonium chloride ja guar hydroxypropyltrimonium chloride. Ilman sitä hoitoaineen tuntuma olisi erilainen. Muita hoitavia ainesosia ovat riisiuute, keratiinin aminohapot ja joukko kasviöljyjä ja -uutteita kuten shea, auringonkukkaöljy, manteli ja tomaatti.

Curly Girl -huomio: kvatit ovat sallittuja CG-metodissa. Niiden vaikutus hiuksessa on samankaltainen kuin silikoniyhdisteillä, mutta ne kiinnittyvät hiukseen eri tavalla. Kvatit ovat oma henkilökohtainen go-to-ainesosani hoitoaineessa, koska ilman niitä hoitoaine ei selvitä tukkaani. 

Huuhtelu: huuhdellessa Curl Charisma -hoitoaineen tuntuma on aika kevyt, se jättää hiukset selviksi mutta tuntee, että hiukseen ei jää paljon "tavaraa", kuten raskaammissa hoitoaineissa. Hoitoaine täyttää lupauksensa "olla latistamatta kiharaa".

Bottom line: Ihan hyvä hoitoaine jota käytän mielelläni. Sopii epäilemättä hyvin CG-metodiin. Ei kuitenkaan mitenkään uniikki hoitoaine vaan teho perustuu alalla yleisesti käytettyihin ainesosiin.

Curly Girl ja hoitoainetekniikka

Curly Girl -metodissa hiukseen pyritään imeyttämään mahdollisimman paljon kosteutta, ja se onnistuu samalla mekanismilla kuin kosteuttaessa ihoa aasialaistyyppisellä runsasvetisellä rutiinilla.

Niin ihon- kuin hiustenhoitoaineet sisältävät ainesosia, jotka sitovat kosteutta (= vettä). Normaalisti hiustenhoitoaineet neuvotaan levittämään pyyhekuiviin hiuksiin, mutta Curly Girlissä hoitoaine levitetään mielellään märkään tukkaan, tavoitteena sitoa hiuksiin mahdollisimman paljon vesimolekyylejä. Hoitoainetta levitetään hiuksiin runsaasti (kiharatyyppi ja huokoisuus huomioonottaen) ja hoitoaine-vesiseosta puristellaan hiuksiin.

(Ohjeita lukiessa mietin, miten CG-ihmiset tekevät tämän käytännössä - onko heillä suihkutilassa jokin kulho päänsä alla kuten minulla viinietikkakokeilujen aikaan :D Ilman kulhoa suuri osa vesi/hoitoaineseoksesta päätyy samantien viemäriin, koska se luonnollisestikin valuu pois litimärästä tukasta.)

curly girl metodi

CURL CHARISMA RICE AMINO + AVOCADO LEAVE-IN -HOITOAINE
17,90€ / 177 ml

Luonnollisuusprosentti: 96%

Hiuksiin jätettävä hoitovoide, joka lupaa kosteuttaa, lisätä hiusten joustavuutta ja suojata niitä.

Leave-in-hoitoaine sisältää hoitavina ainesosina mm. riisiaminohappoja, avokadoöljyä, sheavoita, kvinoauutetta ja sitä "kuuluisaa" (Sannin kyseenalaistamaa :D) fermentoitua tomaattiuutetta.

Koostumus: kevyt, liukas voide.

Tuoksu: huomaamaton.

Tuntuma: kevyt voide joka ei lähmää hiusta. Annostelen tätä yleensä 2 x 50 sentin kolikon kokoisen nokareen. Hiukset ovat kuivuttuaan ilmavat ja kiharat kevyesti korostuneet.

Hoitavuus: pääasiallinen hoitava ja silottava ainesosa on polyquaternium-37-kvatti. Lisänä pätevä kimara muita hoitavia ainesosia kuten riisiuute, avokadoöljy ja keratiini.

curly girl metodi

Tässä kuvassa olen pessyt ja hoitanut hiukseni Briogeo Curl Charisma -tuotteilla. Puristelin hiuksiin leave-in-hoitoainetta johon sekoitin seuraavaksi esiteltävää Curl Charisma -geeliä.

curly girl metodi

CURL CHARISMA RICE AMINO + QUINOA FRIZZ CONTROL -GEELI
17,90€ / 162 ml

Luonnollisuusprosentti: 93%

* * SUOSIKKINI! * *

Kevyen koostumuksen geeli lupaa erotella kiharat ja pitää ne muodossaan tekemättä niistä tahmeita tai kovia. Sopii kiharoille tai laineileville hiuksille.

Geeli sisältää hoitavina ainesosina riisiaminohappoja, keratiinia, kvinoauutetta, fermentoitua tomaattiuutetta ja sheavoita. Kiinnittävästä vaikutuksesta vastaa normikosmetiikan puolelta tuttu vinyyliyhdiste VP/VA Copolymer.

Koostumus: hieman hyytelömäinen, luonnonkosmetiikkamainen koostumus.

Tuoksu: huomaamaton (incissä on mm. santelipuun öljyä ja vaniljaa, mutta hädin tuskin aistin niitä geelissä)

Tuntuma: tuntuu levittäessä hetken verran kevyesti tahmealta, sellaiselta kuin geeliltä odottaisikin. Tahmeus katoaa kuitenkin nopeasti. Geeli jäntevöittää kiharaa kiitettävästi ja tuo tukkaan pehmeää tuuheutta. Geeli ei tee hiuksen pintaa kuivuessaan kovaksi. Tykkään tästä tuotteesta, se on suosikkini Curl Charisma -sarjasta.

Hoitavamman kiharageelin luomiseksi Briogeo suosittaa sekoittamaan geeliä ja leave-in-hoitoaineeseen, ja tämä on jäänyt minulle tavaksi.

curly girl metodiBottom line:

Erityisen kiharoita Curl Charisma -sarjan tuotteet eivät hiuksistani ole tehneet, mutta ainakaan ne eivät latista tukkaa ja geelin ja leave-in-hoitoaineen yhdistelmä tuntuu oikein mukavalta kombolta jäsentämään laineitani.

Briogeo-tuotteita Suomessa myy Nobe Beauty.

MINÄ JA CURLY GIRL? MAHDOLLISUUS?

Myönnän, että metodin testaaminen on alkanut vetää puoleensa ylempänä mainituista esteistä huolimatta. CG:tä kokeilleiden ihmisten ennen/jälkeen-kiharakuvien katselu on selvästi tehnyt tehtävänsä :)

Ainoa mikä oikeasti harmittaa, jos lähden Curly Girliin, on Olaplex-shampoosta luopuminen. Vaikka se on sulfaatiton, se sisältää ei-vesiliukoisia silikoneja.

Olaplex Bond Maintenance Shampoo on Lushing Fairly Traded Honeyn ohella paras shampoo mitä olen koskaan käyttänyt, sen koostumus on minusta yksinkertaisesti täydellinen ja se vain tuntuu hiuksissa niin i-h-a-n-a-l-t-a. Myöskään Lushin FTH ei enää ole mahdollinen Curly Girl -linjalle siirtyessä.

Täytyy vähän pureskella tätä. Kosmeettinen elämys vs. mahdollisuus ihanasti kihartuvaan tukkaan? Kun asian laittaa noin, tuntuisi jälkimmäinen ilman muuta painavammalta. Kuitenkin... kokemuksesta tiedän, että viehätykseni ihaniin, kermaisesti vaahtoaviin ja hoitaviin shampookoostumuksiin on todella vahva.

Jos kokeilen Curly Girliä, uudeksi questiksi voikin siis syntyä sulfaatittoman, silikonittoman "Olaplex-korvikkeen" löytäminen.

Jään pohtimaan asiaa.

Sillä välin:

Kertokaahan omia Curly Girl -kokemuksianne. Tiedän, että teillä on niitä :)

56 comments on “Curly Girl -metodi ja testissä Briogeo Curl Charisma”

  1. Hei!

    Mietin olisiko sinulla jotain näkemystä Olaplex-ongelmaan, vaikkei tämä postaus sitä shampoota käsittelekään. Ostin Olaplexin Bond Maintenance No. 4 -shampoon sen jälkeen kun olit kirjoittanut aiheesta pitkän postauksen. Olin kuullut shampoosta hyvää jo aiemmin, ja kuvailit shampoon tuoksua ja vaahtoavuutta niin ihanasti että oli pakko päästä kokeilemaan :) Ja nuo ominaisuudet ovatkin aivan mahtavia. Mutta shampoo ei silti tunnu toimivan minulla kuten kuuluisi. Hiukset jäävät raskaiksi ja täysin lättäniksi, ja jotenkin tahmaisen likaisen tuntuisiksi! Ensin epäilin että käytän shampoota joko liian paljon tai liian vähän, tai huuhtelen huonosti, mutta nyt on todettava että selitys ei löydy ainakaan noista asioista. Kun föönaan hiuksia ja harjaan niitä samalla, tuntuu jopa harja liikkuvan hiusten läpi vähän huonommin kuin mihin olen tottunut.

    Olen vuosia käyttänyt ihan vaan Linna-shampoota, ja ajattelin nyt hylätä Olaplexin (tai siis lahjoittaa ystävälle) ja siirtyä takaisin siihen. Mutta sinä kun tiedät näistä asioista, niin mahtaisitko keksiä jotain mahdollisia syitä siihen ettei shampoo toimi minulla? Se on niin harmi, kun muuten shampoo tuntuu niin ihanalta!

    Vastaa

    0
    1. Myöskään minulla Olaplexit (shampoo,hoitoaine & tehohoito) ei toimi. Ei mitään vaikutusta. Minulla on pitkä ja ohut fleda. Puolet käsittelemätöntä ja puolet kuivaa hamppua 😂. Ei mitään vaikutusta vaikka olen käyttänyt oikein. Shampoo on sinänsä kiva shampoo, riittoisa ja pehmoinen vaahto, mutta tuloksiin nähden maksoin turhasta.

      Vastaa

      0
    2. Höh, luin ton Hellin Olaplex kommentin ja koin niin samaistumisen (paitsi mä en föönaa, enkä käytä muotoilutuotteita).
      Minäkin ostin Olaplex 4 shampoon ja poishuuhdeltavan hoitoaineen nro3.
      Pesin hiukset ja annoin hoitoaineen vaikuttaa (värjäsin kulmakarvat vaikutusajalla).
      Ja seuraavan työpäivänä hiukseni rasvoittuivat. Pesin uudestaan pelkästään Olaplex 4 shampoolla ja hiukset ihan tavalliset, rasvoittuvat melko nopeasti (jos yhtään hikoilen...).
      Briorin shampoo ja Herbinan hoitoaine...mun hiukset näyttää niillä käsiteltyinä paremmalta ja voin pestä joka kolmas päivä.
      Olaplexin käyttö vaatii päivittäisen pesun.

      Ehkä mä jatkan vielä Olaplex kokeiluja jo ostetut pullot loppuun ja unohan ne, jos en keksi "niiden juttua" pidemmässä käytössä. Mies kehoitti kokeilemaan uudestaan, kun jatkan uimahallikäyntejä, jos ne toimis sit kloorivedessä uittamisen jälkeen paremmin.

      Ostin Olaplexien kanssa myös kaksi törppöä Maria Nilan shampoita, toinen oli liian hoitava (rasvoittaa hiuksiani)...mutta toimii hyvin koiran pesemiseen ja se pesevämpioli miehen hiuspohjalle täys kymppi.

      Vastaa

      0
    3. Olaplexin 3 kuuluu pestä pois shampoolla ja sitten vielä hoitoaine hiuksiin.

      Vastaa

      0
    4. ja poishuuhdeltavan hoitoaineen nro3.

      Tarkoititko numero vitosta? Kolmonen on se ennen shampoopesua käytettävä tehohoito.

      Vastaa

      0
    5. "Olaplexin 3 kuuluu pestä pois shampoolla ja sitten vielä hoitoaine hiuksiin."

      Aino ja Sanni, no tuo selittäneekin, miksi se nro 3 ei toiminut yhtään.
      Ostin vaan shampoon nro4 ja hoitoaineen nro3.

      Tarviikoittaa uudestaan myöhemmin....

      Vastaa

      0
    6. Mähän tein itse ensimmäisellä Olaplex-kokeilukerralla saman mokan, käytin kolmosta shampoon jälkeen ja ihmettelin miksi se tuntui niin oudolta….

      Vastaa

      0
    7. Mutta shampoo ei silti tunnu toimivan minulla kuten kuuluisi. Hiukset jäävät raskaiksi ja täysin lättäniksi, ja jotenkin tahmaisen likaisen tuntuisiksi!

      En valitettavasti osaa sanoa yhtään mistä tällainen vaikutus voisi johtua, tai ainoa mitä keksin on se, että Olaplex-shampoon hoitavat ainesosat ovat liian hoitavia sinun hiustyypillesi. Kuvailemasi "likaisuus" kuulostaa siltä, että shampoon hoitavat ja kalvoa muodostavat yhdisteet eivät huuhtoudu kunnolla hiuksistasi mistä syntyy tuollainen raskaan ja lähmäisen tuntuinen tulos. Joskus kosmetiikan ainesosien ja hiusten tai ihon välinen kemia on todella mystistä, eikä tavallisen maallikon järkeilyllä pysty selittämään miksi vaikka sama ripsari varisee yhden silmissä mutta ei toisen, miksi saippuapesu toimii kuin unelma toisten hiuksissa ja kertyy töhnäksi toisten päähän, ja miksi kasvovoide rullaa yhdellä mutta ei toisella. Olaplex-shampoo-kokemus tuntuu menevän tähän samaan kastiin. :/

      Vastaa

      0
  2. Olen noudattanut metodia periaatteella "välillä enemmän ja välillä vähemmän" jo ~15 vuotta. Tämän vuoksi hämmentää se, miten tämä nyt vasta tuli Suomeen tällaisella voimalla ja millaisessa takapajulassa sitä oikein asutaankaan muka :D

    Omaan kokemukseeni perustuen sanoisin, että voisit hyvin kokeilla metodia muilta osin yhdistämällä sen Olaplexin shampooseen ja välillä käyttäen toista sulfaatillista shampoota, jolla Olaplexistä mahdollisesti kertyneet silikonit lähtee pois. Mullakin on kaapissa Olaplexin shampoo testimielessä ja pesen sillä välillä - ihan samoin kihartuu silti. Ehdottomuus onkin naurattanut tässä uudessa aallossa ja fb-ryhmän lynkkaukset, jos joku toimii pikkasen toisin kuin ohjeistettu. Hius kun ei mene pilalle siitä, että käy vaikka kampaajalla, joka käyttää metodiin soveltumattomia tuotteita
    eikä koko hommaa joudu aloittaa lähtöviivalta uudelleen, vaikka kunnon shampoopesun sulfaattishampoolla ("final wash") joutuisikin tehdä ajoittain. Pesu oikeilla tuotteilla lipsahdusten väliin palauttaa takaisin suurin piirtein siihen missä oltiinkin, ei sinne mistä lähdettiin.

    Mielestäni metodin tärkeimmät asiat ovat kosteutus soveltuvin tuottein, hiusten harjaaminen ainoastaan suihkussa hoitoaineen kanssa märkänä, jätettävän hoitoaineen levitys vettä valuvaan tukkaan ja tämän jälkeen puristelu kiharaan ja kuivaus/kuivumisaika koskematta hiukseen. Ilman geeliäkin pärjää, tosin sen levittäminen jätettävän hoitoainen perään vettä valuvaan tukkaan mahdollistaa usean päivän paremmat kiharat. Ylimääräiset vedet puristellaan mikrokuitupyyhkeeseen tai vaikka t-paitaan. Froteepyyhe rikkoo kiharaa. Hiuksiin saa koskea vasta, kun ne ovat kuivuneet ja voi puristella kuivat kiharat ilmaviksi.

    Geelin kanssa tarkoitus on, että kuivassa tukassa ei kiharoiden puristelun jälkeen tunne geeliä enää ollenkaan, eikä kukaan muukaan tunne hiusta koskettamalla, että siihen olisi laitettu mitään aineita. Vaikka geeliä olisi laittanut niin paljon, että hius kuivuu ihan koppuraan, kiharoista tulee ihanan pehmeät ja joustavat castin rikkomisen jälkeen.

    Katukuvassa on nyt näkynyt jonkin verran rasvaisen/tahmean näköistä kiharaa/laineikasta tukkaa... Näillä on mennyt jotain pieleen tai käytetty omaan hiustyyppiin soveltumattomia tuotteita. :D Jotkut ovat myös yrittäneet alkaa pidentää pesuväliä heti kärvistellen rasvaisella tukalla. Metodi yleensä mahdollistaa pesuvälin pidentämisen, mutta ei sitä ole tarkoitus pidentää väkisin kärsimällä :)

    Vastaa

    0
    1. hämmentää se, miten tämä nyt vasta tuli Suomeen tällaisella voimalla

      Minäkin olen ihmetellyt mitä tässä on oikein juuri tänä keväänä tapahtunut, kun menetelmästä yhtäkkiä puhuvat täällä "kaikki" - kun se USAssa oli hot topic jo toistakymmentä vuotta sitten :)

      Ehdottomuus onkin naurattanut tässä uudessa aallossa ja fb-ryhmän lynkkaukset, jos joku toimii pikkasen toisin kuin ohjeistettu. Hius kun ei mene pilalle siitä, että käy vaikka kampaajalla, joka käyttää metodiin soveltumattomia tuotteita

      Hyviä pointteja. Ei juttu varmaan siihen kaadu jos silloin tällöin pesee sääntöjen "vastaisilla" tuotteilla.

      Mielestäni metodin tärkeimmät asiat ovat kosteutus soveltuvin tuottein, hiusten harjaaminen ainoastaan suihkussa hoitoaineen kanssa märkänä

      Minua tuo märkänä kampaaminen on aina kammoksuttanut, minuun on niin iskostunut se että märkäkampaus on yksi rasittavimpia asioita mitä hiukselle voi tehdä 😬 Ymmärrän niitä ihmisiä joiden hiukset todella menevät takkuun pesun aikana ja ne on pakko selvittää, tai ovat kuivana ihan solmussa, mutta omat hiukseni eivät mene pesussa takkuun niin olen kokenut märkäkampaamisen kohdallani hyödyttömäksi. CG-metodissa sillä on tietysti osittain eri tarkoitusperä (--> kiharan säilyttäminen kuivana, kun sitä ei enää "tarvitse" selvittää kuivana), mutta märkäkampaamisen suoritus tuntuu yhtä kaikki valtavan vastenmieliseltä. Jos lähden tätä kokeilemaan, luulen että skippaan tämän kohdan yli...

      Froteepyyhe rikkoo kiharaa.

      Tämä on minulle uusia ahaa-elämyksiä, en ole tullut tätä aiemmin ajatelleeksi tai ainakaan sisäistäneeksi. Aion siirtyä t-paitakuivaukseen saman tien :D

      Vastaa

      0
    2. Muakin hiukan mietityttää, kun osa harjailee hiuksiaan esim. Tangle teezerillä suihkussa. Alun perin metodissa on luultavasti käytetty jotain harvaa afrokampaa, en ole tutkinut...

      Selvitän itsekin kyllä hiukset suihkussa, mutta hyvin varovaisesti sormilla ja todella harvalla kammalla. Ideana se, että melkein mikä tahansa hoitoaine toimii paaaljon paremmin kammattuna. Sormilla saa joskus jonkin aikaa "lutkutella" tukkaa, ennen kuin hoitoaine alkaa toimia kunnolla, minkä jälkeen se kampakin menee kuin itsestään läpi. Takut aina varovaisesti sormilla, vaikkei hius enää niin takkuunnukaan. Näin missään vaiheessa ei tule venytettyä ja hangattua hiusta turhaan.

      Vastaa

      0
    3. Ideana se, että melkein mikä tahansa hoitoaine toimii paaaljon paremmin kammattuna.

      Ihan totta. Tämänkin tietäen (ja kokeneena) en juuri koskaan kampaa tai harjaa hiuksiani kosteina, en edes hoitoaineen kanssa. Se vain tuntuu niin vastenmieliseltä. Koska hiukseni eivät juurikaan takkuunnu, olen järkeillyt, etten tavallaan edes tarvitse tuon hoitoainekampauksen tuomaa lisähoitavuutta ja -selvitystä.

      Vastaa

      0
    4. Mulla on luonnostaan helposti kihartuvat, lähes käsittelemättömät hiukset, joita harvemmin tulee lämpökäsiteltyä. Pesuun käytän yleensä Urtekramin ruusushampoota, hoitoaineelle ei ole juurikaan tarvetta (joskus tosi harvoin teen saman sarjan hoitsikalla pesun). Muotoilutuotteita en käytä. Hiukset rasvoittuu melko helposti, samaten oon semmonen päähikoilija🙈, että senkin puolesta tarvii pestä tiheään hiuksia...

      Päätin kokeilla metodia, ja lopputulos oli kaiken sen hoitsikan jälkeen se, että olin ihan kaamee lähmäpää muutaman päivän jälkeen. Joutui tekemään aika monet tehoputsaukset et sai sen tahmean tunteen pois. Hoitsikkana mulla oli se Varpu Tyrni.

      T-paitaan ploppailuja sen sijaan oon harrastanut aina silloin tällöin jo useamman vuoden, ja sillä on saanut tosi nättiä jälkeä. Mulla siis tuntuu syntyvän paras kihara siten, etten tarjoa hiukselle liikaa kosteutta, mutta ploppaan kiharan kivaan muotoon teepparilla.

      Vastaa

      0
    5. No vihdoin löytyi joku minua pidempään metodia seuraillut. :D Itsellä takana kymmenisen vuotta, mutta olen poiminut jutusta ne itselle parhaat puolet ja soveltanut toimivaksi omaan arkeen.

      Oman rutiinini kulmakiviä ovat laadukkaat hoitoaineet ja naamiot, hiuksia ei koskaan harjata (kampaus sormin tai harvalla kammalla), eikä fööniä kuin hätätapauksessa. Pesun ja muotoilun jälkeen hiuksiin ei saa myöskään koskea ennen kuin ne on ihan kuivat. Itse pesen hiukset illalla, koska yön aikana ne saavat kuivua rauhassa paikoillaan.

      Enpä ole näiden vuosien aikana käytännössä huomannut mitään eroa siinä, ovatko tuotteet noita cg-hyväksyttyjä vai eivät. Oletan että laadukkaat ja kiharalle hiukselle tarkoitetut/sopivat tuotteet eivät ylipäätään sisällä voimakkaasti kuivattavia ainesosia, vaikka siellä nyt jotain silikonia tmv. olisikin. Kuivaan myös ihan tavalliseen pyyhkeeseen, en ploppaile enkä todellakaan jaksa käyttää aikaa kotitekoisten geelien keittelyyn. Peruslaiska ihminen ei jaksa tehdä hiusten pesemisestä teatteria. :D

      Tässä Suomi-innostuksessa mua kummastuttaa se, että hiukset tuntuvat jääneen sivuosaan. Itse olen hahmottanut CG:n siten, että aluksi pitää oppia tunnistamaan oma kiharatyyppi ja sit opetella hoitamaan sitä oikein. Sopiva tuote riippuu kihara- ja hiustyypistä. Nyt ainakin FB-ryhmässä vedetään jotain kaikille sama hoitis ja geeli -linjaa, minkä veikkaan olevan monen lähmätukan taustaongelmana. Myös esimerkiksi sää vaikuttaa siihen, mitä tuotetta kannattaisi milloinkin käyttää.

      Vastaa

      0
    6. Todella hyvä kommentti :) Olen taipuvainen olemaan samoilla linjoilla ihan maalaisjärjen perusteella. Varmasti joidenkin hiuksisssa toimii ainesosiltaan hyvinkin "CG-puritaaninen" rutiini, mutta yhtä hyvin toisella voi toimia silikoni- ja alkoholipitoinen hoitosetti, kunhan vain on oppinut kunnolla tuntemaan hiuksensa ja löytänyt juuri ne hiustyypilleen sopivat tuotteet ja koostumukset. Uskon, että ennenkaikkea hellävaraisuus ja kaikenlaisten hiusta pörröttäven ja kuivattavien toimenpiteiden välttäminen ovat metodissa avainasemassa. On päivänselvää, että esimerkiksi föönin välttäminen, kiharan muodon rohkaiseminen kosteudella ja geelillä sekä hiusten antaminen kuivua rauhassa ilman koskettelua ovat omiaan tuomaan esiin luonnonkiharan ja taipuisan hiuksen kiharuutta.

      Mutta koska omaan myös leikkimielisen "Elämä on peliä" -asenteen vähän vaikka mihin, saatan samalla erittäin hyvin ymmärtää Curly Girlin tarkkojen seuraajien ja omien siemengeelien keittelijöiden mielentilaa :) Tällaiset jutut ovat kaikessa potentiaalisessa höpsöydessään ja ilmeisessä epätieteellisyydessään kuitenkin hiton hauskoja ^_^ Ne tuovat arkeen jotain kivaa ja erilaista :)

      Vastaa

      0
  3. Ei kannata luopua Olaplexistä tai muistakaan "liian" hoitavista shampoista, etenkään noin hinnakkaista. Mieluummin kannattaa kokeilla sekoittaa jossakin käsiin jääneessä tyhjässä pullossa tai vaikka mukissa esim. puolet Olaplexiä ja puolet pesevämpää shampoota, niin ei mene hukkaan. Kannattaa aloittaa vaikka vaan yhteen pesuun riittävällä määrällä, ja tarvittaessa säätää shampoiden suhteita kokeilun myötä suuntaan tai toiseen. Tätä voi tehdä vaikka millä shampoilla, jos jokin ei yksinään toimi. Tällainen kokeilu on aika koukuttavaa :)

    Vastaa

    0
    1. kannattaa kokeilla sekoittaa jossakin käsiin jääneessä tyhjässä pullossa tai vaikka mukissa esim. puolet Olaplexiä ja puolet pesevämpää shampoota, niin ei mene hukkaan.

      Kysymys: miksi sekoittaa pesevämpään shampooseen..? Siis jos vinkki liittyy Curly Girl -metodiin..? Eikö CG:ssä ole tarkoitus pestä hiuksia mahdollisimman hellävaraisilla tuotteilla..?

      Vastaa

      0
  4. Olisi tosi kiva saada kokemuksesi curly girlistä! :) Kirjoitit, että blogin vuoksi (koska testailet uusia tuotteita) kokeilu olisi hankalaa, mutta toisaalta metodista saisi blogiin varmasti monia kiinnostavaa sisältöä. Voisithan kokeilla sitä vaan vaikka kuukauden ajan, lukemani mukaan moni saa tuloksia/muutoksia kiharoihinsa jo siinä aikana. Metodin aikana voisit testata lisää ja tehdä postauksia siihen sopivista tuotteista. Itseä metodi kiinnostaa, hiukseni ovat samantyyliset kuin sinulla, mutta toistaseksi olen ollut liian laiska testaukseen. Pelkään joutuvani kestämään harakanpesää useamman viikon... Mutta ainakin itse haluaisin kuulla juuri sinun varmasti tyypillisen perusteellisen yksityiskohtaisen arviosi! :) Olisi kiva saada raporttia viikkotasolla sekä tuotesuosituksia omaan mahdolliseen kokeiluun. Sinulla kun olisi vielä niin optimaaliset testihiukset. ;)

    Vastaa

    0
    1. Kirjoitit, että blogin vuoksi (koska testailet uusia tuotteita) kokeilu olisi hankalaa, mutta toisaalta metodista saisi blogiin varmasti monia kiinnostavaa sisältöä.

      Totta tämäkin.

      Mutta ainakin itse haluaisin kuulla juuri sinun varmasti tyypillisen perusteellisen yksityiskohtaisen arviosi! :)

      Kiva kuulla ☺️ ☺️

      Sinulla kun olisi vielä niin optimaaliset testihiukset. ;)

      Heheh, aika tehokasta vakuuttamista... ^_^

      Katsotaan, kyllä jonkin mittainen kokeilu tuntuu nyt aika todennäköiseltä. :)

      Seuraavana odottava hiustuotetestisarja on sattumoisin sekin silikoniton ja siinä on kehuttu geeli :)

      Vastaa

      0
    1. Ilmeisestikin metodin alkuperäisen kehittäjän Lorraine Masseyn versiossa vältellään. Olen lukenut Curly Girlistä eniten amerikkalaiselta Naturally Curly -sivustolta, joka on USAn suurin kiharahiuksisten yhteisö netissä (tältä sivulta luin metodista ekan kerran jo 10 vuotta sitten), ja Naturally Curlissa siteerattu metodi pohjautuu käsittääkseni nimenomaan Masseyn kirjaan:
      https://www.naturallycurly.com/curlreading/no-poo/the-curly-girl-method-for-coily-hair
      Myös hiustuotekemistien ylläpitämän The Beauty Brains -podcastin Curly Girl -jaksossa käsiteltiin ja ihmeteltiin hajusteiden välttämistä.

      Ehkä muiden maiden (tai muuten vain fiksujen ihmisten 😀) versioissa hajusteettomuus ei kuulu CG:hen, mutta alkuperäiseen Curly Girliin se on jostain syystä kuulunut.

      Vastaa

      0
    2. Itse olen ymmärtänyt hajusteiden välttämisen niin, että sana "fragrance" incissä ei kerro, mitä kemikaaleja hajusteen valmistamisessa on käytetty. Fragrance voi sisältää satoja teollisesti tuotettuja aineita. Suomessa tuntuu, että monikaan ei tuota alkuperäistä kirjaa ole lukenut (enkä itsekään ole). Itse en myöskään hajusteita ole välttänyt.

      Curly girl ei ole pelkästään Suomessa noussut muoti-ilmiöksi vasta tänä keväänä, vaan amerikkalainen/kansainvälinen facebook-ryhmä on kasvanut myös hurjaa vauhtia. Itse olen noudattanut metodia nyt kolmisen kuukautta ja oppinut omista hiuksistani hirmuisesti tänä aikana. Metodi ei mielestäni ole mitenkään työläs, mutta itselle sopivien tuotteiden ja tekniikoiden löytäminen vie aikaa. Omat hiukseni ovat kihartuneet huomattavasti, on jopa epäilty permanentiksi. Hiusten kunto on myös parantunut, kun metodissa hiukset saavat paljon kosteutta.

      Vastaa

      0
    3. Itse olen ymmärtänyt hajusteiden välttämisen niin, että sana ”fragrance” incissä ei kerro, mitä kemikaaleja hajusteen valmistamisessa on käytetty. Fragrance voi sisältää satoja teollisesti tuotettuja aineita. Suomessa tuntuu, että monikaan ei tuota alkuperäistä kirjaa ole lukenut (enkä itsekään ole). Itse en myöskään hajusteita ole välttänyt.

      Totta, sana 'fragrance' ei kerro mitä hajustekemikaaleja tuote sisältää. En kuitenkaan vakuutu siitä, että minkäänlaisella hajusteella voisi olla hiuksen kuntoon mitään vaikutusta. Hajusteiden määrä tuotteessa, jopa vahvasti tuoksuvassa, on kuitenkin niin pieni suhteessa muihin ainesosiin, että on hyvin vaikea uskoa tuoksuyhdisteen tekevän hiukselle mitään. Tuo 'no fragrance' -kohta jäänee puhtaaksi mysteeriksi.

      Curly girl ei ole pelkästään Suomessa noussut muoti-ilmiöksi vasta tänä keväänä, vaan amerikkalainen/kansainvälinen facebook-ryhmä on kasvanut myös hurjaa vauhtia.

      Kiinnostavaa kuulla. Voisiko tämä liittyä yleisest kiharan hiuksen trendiin (en kyllä seuraa hiustrendejä niin en tiedä onko kihara nyt in :D) vai kenties luonnollisen (ja ympäristöystävällisen) kauneudenhoidon trendiin..?

      Vastaa

      0
  5. Ei tässä metodissa hajusteita ole kyllä kielletty millään tavalla.

    Vastaa

    0
  6. Moi, hajusteettomuus ei kuulu CG-metodiin. Kannattaa liittyä esim Curly Girl Suomi fb ryhmään, niin saa tästä lisää tietoa. Sopivia tuotteita löytyy ihan joka marketista.

    Vastaa

    0
  7. Minä puolestani aion kokeilla onnistuvatko kiharat ihan entisillä shampoilla ja hoitoaineilla, joista pidän. Epäilisin, että kyllä. En ole aiemmin käyttänyt hiuksiin jätettävää hoitoainetta enkä oikeastaan vahvaa muotoilugeeliäkään. Epäilenpä, että kiharat virkistyvät nimenomaan niiden ansioista eikä shampoolla ole kovin suurta väliä. Mutta testaan siis.. 😁

    Vastaa

    0
    1. enkä oikeastaan vahvaa muotoilugeeliäkään. Epäilenpä, että kiharat virkistyvät nimenomaan niiden ansioista eikä shampoolla ole kovin suurta väliä.

      Geeli vaikuttaa varmasti paljon, ja samoin kuivaustekniikka. Minullakin on suoraan sanottuna ennakkoasenteena, että jo geelillä ja froteepyyhettä & fööniä välttävällä kuvaustekniikalla voi saada paljon aikaa, paljon enemmän kuin sulfaatittomalla shampoolla ja silikonittomalla hoitoaineella. Mutu-tuntumani on, että sulfaatittomuus ja silikonittomuus ovat vain hienosäätöä, ja todellinen tulos tulee hellävaraisella käsittelyllä (ei lämpölaitteita, ei harjaa) sekä huolellisella geelikäsittelyllä puristeluineen.

      Vastaa

      0
  8. Mä olen jo pohtinut, että koska Sanni innostuis tästä 😊. Tässä metodissa saa tehdä sellaista salapoliisin ja kotikemistin työtä välillä, että vatmasti kiinnostais myös sua 😆. Mä aloitin itse metodin vajaa kuukausi sitten. Kivasti jo ennestään taipuisa tukka on alkanut kihartumaan. Sulfaatitonta shampoota olen käyttänyt jo kauan herkän päänahan vuoksi. Nyt pitäis löytää itselle nykyistä paremmin sopiva hoitoaine (kevyt, mutta kosteuttava). Pari kertaa olen keittänyt pellavansiemengeeliäkin ja se toimii hyvin 😊.

    Vastaa

    0
    1. Pari kertaa olen keittänyt pellavansiemengeeliäkin ja se toimii hyvin

      Asiallista heittäytymistä :) Arvostan ^_^ ❤️👍

      Vastaa

      0
  9. Mua kiinnostaisi kovasti kokeilla tätä, mutta vaikuttaa työläältä hommalta.
    Ovatko muuten kaikki luonnonmukaisen kosmetiikan shampoot ja hoitoaineet ok tässä metodissa?
    Olen käyttänyt niitä viim. 10 vuotta ja hiukset kyllä ovat taipuisammat kuin koskaan. En ole myöskään käyttänyt sähköisiä vempaimia tukkaani. En harjaa (tai kampaa) hiuksiani koskaan, koska se ei sovi luonnonkiharaiselle, eikä kyllä ole tarvettakaan. Viisipiikkinen riittää liiankin hyvin selvittämään.
    MUTTA, kun käy kampaajalla, valitettavasti ammattilainen oikein harjan kanssa veeeenyttää hiusta kuuman föönin kanssa. En tykkää yleensäkään käydä kampaajalla, ja tuo on yksi monista syistä. Hiushan on hauraammillaan juuri märkänä ja harmittaa, kun sitä venytetään voimallisesti. Annan tukkani aina kuivua hiusturbaanissa (ei froteeta) ja sitten luonnostaan ja puristelen Curly haircreamia niihin niiden ollessa yhä kosteat.

    Vastaa

    0
    1. Ovatko muuten kaikki luonnonmukaisen kosmetiikan shampoot ja hoitoaineet ok tässä metodissa?

      Eivät, sillä osassa luonnonkosmetiikan shampoista on sulfaatteja. (Tunnistaa onneksi helposti incistä, nimessä on aina 'sulfate'.)

      Hiushan on hauraammillaan juuri märkänä ja harmittaa, kun sitä venytetään voimallisesti.

      Näin olen minäkin ymmärtänyt, ja samoja kokemuksia kampaajalla, kyllä välillä ahdistaa (ja ihmetyttää..!) kun kampaaja vetää harjaa voimalla märän hiuksen läpi. Yritän aina keskittyä ajattelemaan että "kai heidän pitäisi tietää mitä tekevät"...

      Kotona olen aina ilmakuivannut hiukset, en ole eläissäni ollut föönirutiinissa. Olen rehellisesti välillä ihan ihmetellyt miksi joku haluaa tietoisesti rääkätä hiuksiaan sähkökuivaajalla... Jossain vaiheessa sitten ymmärsin, että toisten hiukset eivät kuivukaan tunnissa kuten omani.

      Vastaa

      0
  10. Minä löysin CG-metodin vajaat pari vuotta sitten. Koskaan en ole noudattanut sitä täysin orjallisesti ja vaihtelen pesujen välilläkin riippuen, miten haluan pitää hiukseni lähipäivinä - kiharoilla vai letillä. Kunnollisia "geelikiharoita" en ole aikoihin tehnyt, mutta jätettäviä käytän joka pesun jälkeen. Voisikin joskus kokeilla tuota geelin ja jätettävän sekoittamista. Tähän saakka olen aina laittanut geelin hoitoaineen päälle.

    Olen seurannut ihastuneena, että Suomen markkinoillekin tulee viimein kiharille hiuksille tarkoitettuja tuotteita. Tähän saakka on joutunut melkein tilaamaan tuotteet ulkomailta, vaikka haluaisin tukea suomalaisia kivijalkaliikkeitä. Pari kuukautta sitten tuli Bette Boxissa Noughty Wave Hello -shampoo, joka on lähes täydellinen. PIentä miinusta saa tuoksusta, joka ei onneksi jää hiuksiin. Sillä saa kuitenkin ilmavat kiharat, jotka tarvittaessa selvitää kuivanakin ainakin hoitoainesuihkeen (haihtuvia silikoneja) avulla.

    Noin ylipäätään hiustenhoitorutiinini on tällä hetkellä sellainen, että kastelun jälkeen levitän pituuksiin halpaa hoitoainetta ja sen jälkeen vaahdotan tyven shampoolla ja huuhtelen. Sen jälkeen levitän märkiin kuivaksi puristamiini hiuksiin (pieni ero siihen CG-metodiin, en laita ihan litisevään tukkaan, mutta en ole koskaan pyyhekuivannut hiuksiani). Hoitoaine saa vaikuttaa sen ajan, kun pesen muun kropan eli maks 5 minuuttia. Sitten huuhtelen hoitoaineen pois. Jos edellisestä pesusta on vähemmän aikaa, teen yleensä CO-pesun, mutta senkin perään lätkin hoitoaineet. Usein jälkimmäisenä hoitoaineena käytän XZ:n Niittyvillaa. Ensimmäisenä on tällä hetkellä Tescon valkoinen.

    Pesun jälkeen kietaisen hiukset pyyhkeeseen (en vieläkään kuivaamalla kuivaa tai puristele), rasvailen naaman ja sitten lätkin jätettävät hiuksiin. Tällä hetkellä koko pituuksiin menee Garnierin Fructis Aloe -jätettävä ja ihan latvoihin XZ:n persikkanektarilatvasuojan (mitä mä teen, kun se loppuu? Valmistus lopetettiin jo ainakin vuosi sitten, mutta onneksi Puuilosta löytyy). Sitten kuivuvat auki yleensä yöllä.

    Tosiaan en ole puhdasoppinen ja opintojen (labratyöt) takia joudun pitämään hiuksia kiinni. Jos on edessä kiinnipitoviikko, niin yleensä tavoittelen sileyttä kiharien kustannuksella. Selvät hiukset vaan on kivempi letittää.

    Vastaa

    0
    1. Kiva kun kerroit hiustenhoitorutiinistasi, näitä on aina kiva lukea :) Minäkin harrastin yhteen aikaan hoitiksen levitystä pituuksiin ennen shampoopesua mutta laiskimus minussa luopui siitä, vaikka eihän se hyvänen aika paljon aikaa vie ja hoitoaineitakin kaapeissa riittää tähän käyttöön. Olen vain lopulta niin "wash-and-go"-tyyppi että haluan suoriutua hiustenpesusta mahdollisimman nopeasti - siksi siirryin lisäämään suoravärinkin shampoovaiheeseen :D

      Sen jälkeen levitän märkiin kuivaksi puristamiini hiuksiin (pieni ero siihen CG-metodiin, en laita ihan litisevään tukkaan, mutta en ole koskaan pyyhekuivannut hiuksiani).

      Minusta tämä kuulostaa ihan järkevältä, kun oman järkeni mukaan valuvan litimärkään tukkaan laitettu hoitoaine valuu suurimmaksi osaksi viemäriin eikä jää kosteuttamaan hiusta. No, jospa pian saan aikaiseksi ryhtyä testaamaan tuota "squish to condish" -menetelmää. Suurella uteliaisuudella odotan millaiseksi hius jää.

      ja ihan latvoihin XZ:n persikkanektarilatvasuojan (mitä mä teen, kun se loppuu? Valmistus lopetettiin jo ainakin vuosi sitten

      Kääk, mä en ehtinyt koskaan kokeilemaan tuota... Lopetettiinkohan se siksi, että peruskuluttaja todennäköisesti vain haluaa sen silikonipitoisen latvasuojan...? Tuote näkyy muuten edelleen XZ:n sivulla, miksihän... Jos se siis on lopetettu?

      Vastaa

      0
  11. Onko hiusten harjaaminen kerran päivässä harvoin? O_o Mulla on suora tukka ja harjaan sen yleensä vain suihkun jälkeen föönatessa eli kahden kolmen päivän välein. Kuinka usein muut harjaa hiuksiaan?

    Vastaa

    0
    1. Onko hiusten harjaaminen kerran päivässä harvoin? O_o

      Mä olen ajatellut että on :D Kuvittelin useimpien harjaavan hiukset aamuin illoin, ja ehkä joskus päivänkin aikana.

      Vastaa

      0
    2. Omaa hiusta harjaan ehkä kerran kuukaudessa, dear Eki olenko outo :'D Nyt itselläkin "virallisesti" kokeilussa CG-metodi ollut pari kuukautta, tosin olen puoliluontevasti tuota miltei koko elämäni suorittanutkin. Hiuslaatu on paksu ja luonnonkihara, joka harjatessa aukeaa pörröttäväksi palloksi (lyhyempänä) tai viitta-kypäräksi (pitempänä). Pesuväli on ollut aina 4-7 päivän luokkaa ja hoitoaineen kosteuttavuus tärkeää. Fööniä tai muita lämpökäsittelyitä en käytä, saati välineitä niihin omista.

      Näiden syiden takia tähän "kokeiluun" olikin aika helppoa nyt lähteä, oikeastaan ainoa muutos rutiiniin oli pesevän shampoon poisjättäminen. Mitään ihan kreisejä kikkaroita ei ole tukasta vielä kuoriutunut, mutta hius jaksaa selvästi paremmin nousta laineille, eikä lähmääntymistä tai ylenmääräistä rasvoittumista shampoon välttelystä ole ilmennyt. :) Geelin ja jätettävän hoitoaineen yhdistelmä pitää kyllä testata, josko se vielä nostaisi seuraavalle tasolle! Tähän saakka olen käyttänyt ainoastaan jätettäviä hoitsikoita, ja välillä vähän pöyhinyt volyymiä kosteuttavan suihkeen avulla.

      Vastaa

      0
    3. Kiva kuulla pitkäaikaisista kokemuksista :)

      En tiedä olenko sitten itse outo kun olen ajatellut että kerran päivässä harjaus on aika harvoin :D

      Katsotaan hiipuuko minunkin harjaustahti CG:n kokeilun myötä. Se tuntuu kyllä epämiellyttävältä, ihan rehellisesti sanottuna, sillä pidän tunteesta mikä tulee hiuksia harjatessa. Vaikka hiukseni eivät juuri koskaan varsinaisesti takkuunnu, saan mielihyvää siitä kun harja avaa kuontalon pörröt ja sekalaiset "kimput" ja sujahtelee silkkisesti pituuksien läpi. Voi olla, että en tule tästä tavasta luopumaan. Tavoitetilanani ei kuitenkaan ole se, että hiukset ovat 24/7 jäsentyneillä kiharoilla. :) Tänäkin aamuna harjasin ne, minkä jälkeen kastelin ne ja puristelin uudelleen kiharoille :)

      Vastaa

      0
  12. Hajusteet on sallittu cg-metodissa ihan USAssakin. Olen lukenut Curly Girl - the handbook, jonka metodin luoja, Lorraine Massey, on kirjoittanut, enkä todellakaan muista mitään mainitaan hajusteiden välttelemisestä. Seuraan myös useita amerikkalaisia youtube-kanavia aiheesta, eikä missään ole kukaan koskaan maininnut hajusteita kieltolistoilla. Deva Curl on Masseyn luoma linja ja sen tuotteissa on hajusteita.

    Cg:tä on olemassa useampia versioita, voisiko tämä hajusteettomuus olla yksi niistä? Jos näin on, niin sitä ei pitäisi pitää alkuperäiseen metodiin kuuluvana.

    Vastaa

    0
    1. Postauksessa linkkasinkin lähteen jossa hajusteettomuus mainitaan (Naturally Curly -sivusto), ja sivuston "How To Follow The Curly Girl Method" -jutussa viitataan Masseyyn metodin luojana. Hajusteettomuudesta puhuttiin (tai sitä pikemminkin ihmeteltiin) myös hiustuotekemistien ylläpitämän The Beauty Brains -podcastin Curly Girl Method -jaksossa.

      Tältä pohjalta ymmärrettävästi käsitin, että hajusteiden välttäminen kuuluu - tai kuului ainakin alkuperäiseen - Curly Girl -metodiin.

      Jos Massey ei kirjassaan puhukaan hajusteettomuudesta, olen kieltämättä ymmälläni Naturally Curly -sivuston ohjeistuksesta. Naturally Curly on sen verran suuri ja etablisoitunut kiharahiuksisten yhteisö ja tietokanta (USAn suurin), että lähtökohtaisesti luotin ilman muuta juuri tämän sivuston antamaan perusohjeistukseen, etenkin kun olen CG-metodista juuri tältä sivulta alun perin 10 vuotta sitten lukenutkin.

      Jostain myös The Beauty Brains oli saanut käsityksen, että metodiin liittyy hajusteiden välttäminen.

      Kummallinen juttu.

      Vastaa

      0
    2. Sivustoa tutkiessani, kiinnitin heti huomiota siihen, että missään muussa sivuston artikkelissa ei mainita mitään hajustekiellosta. Tämä jo itsessään olisi herättänyt omat epäilyni. Olet varmaan huomannut että sivuston artikkeleita on kirjoittanut liuta ihmisiä, joten on sanomattakin selvää, että siellä kaikki tieto ei välttämättä ole asianmukaista etenkin, kun metodista on useampia variaatioita olemassa. Voisiko olla niin, että ko. artikkelin kirjoittaja on hajusteilla tarkoittanut hiustuoksuja, koska ne sisältävät hyvin usein kuivattavia alkoholeja? Itse jos olisin tämän blogin tekstin kirjoittanut, olisin lukenut laajemmin naturally curlyn artikkeleita sekä muitakin metodiin liittyviä julkaisuja, etenkin kun hajusteettomuutta ei ko. artikkelissa perusteltu millään tavalla (kaikki muut välitettävät asiat taas perusteltiin). Eikös terve lähdekritiikki ole suotavaa blogejakin kirjoittaessa 😉 ja niin olisi pitänyt tehdä myös beautu brainsin.

      Vastaa

      0
    3. Itse jos olisin tämän blogin tekstin kirjoittanut, olisin lukenut laajemmin naturally curlyn artikkeleita sekä muitakin metodiin liittyviä julkaisuja, etenkin kun hajusteettomuutta ei ko. artikkelissa perusteltu millään tavalla (kaikki muut välitettävät asiat taas perusteltiin). Eikös terve lähdekritiikki ole suotavaa blogejakin kirjoittaessa

      Ihan totta :)

      Tässä kävi valitettavan onneton sattuma, kun kahdessa tunnetussa, etablisoituneessa ja vuosikausia käyttämässäni lähteessä oli kummassakin sama "virhe" - tai miksi tätä outoa hajusteinformaatiota nyt kutsuisi. Pidän etenkin The Beauty Brainsin käsittelytapaa niin perehtyneenä (podcastia vetävät alan pitkän linjan ammattilaiset) että en tullut kyseenalaistaneeksi heidän Curly Girl - podcastissaan mainittua hajustetta, ei tosiaan käynyt mielessäkään. Ihmettelin vain podcastia kuunnellessani samaa kuin he.

      Mun moka siis selvästi, ei voi muuta sanoa :) Poistan hajuste-kohdan postauksesta koska se ei kaiken esiin tulleen tiedon valossa selvästikään ole kuranttia - ainakaan metodin tunnetuimmasa, yleisesti seuratussa versiossa.

      Vastaa

      0
  13. Tikkusuoran lasimaisen hiuslaadun omaavan lienee turha edes kokeilla löytyiskö sieltä jotain piilokiharaa? Kateellisena kattelen noita käkkäröitä mitä jotkut ovat saaneet aikaan :)

    Toi CO-pesu kyllä sinänsä kiinnostaisi kokeilla että auttaisko se yhtää tähän kilpirauhassairauden aiheuttamaan hiusten kestokuivuuteen mihin ei tunnu mikää tehohoitokaan tepsivän kun kaikki shampoot (sulfaatittomatkin) kuivattaa niin pirusti.

    Vastaa

    0
    1. Tikkusuoran lasimaisen hiuslaadun omaavan lienee turha edes kokeilla löytyiskö sieltä jotain piilokiharaa?

      Jos hiustyyppi on luonnostaan täysin suora, en usko että CG taikoo siitä kiharaa.

      CO-pesusta kyllä hyötyy muukin kuin kihara hiustyyppi, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Kuivalle hiukselle ja kuivalle hiuhpohjalle sen pitäisi olla mitä ihanteellisin pesutyyli. :)

      Vastaa

      0
  14. Mulla on hyvin ristiriitaiset mielipiteet tästä metodista.

    Huomio yksi. Tämä liittyy siihen, että tuon metodin alullepanijalla on afromaisen kiharat hiukset. Sellaiset, jollaisiin törmää suomessa hyvin hyvin harvoin. Itselläni on vain yksi tuttava jolla on sellainen hiustyyppi. Hänelle hiusten hoito on aina ollut haastavaa. Hiukset ovat kuivat ja ne nousevat kiharoineen taivasta kohti vaikka kuinka hoitaisi. Hänen hiuksensa eivät myöskään juuri rasvoitu. Houslaatu on myös sellainen, että sitä ei saa edes suoristusraudalla nätisti suoraksi, sillä hiuksista ei tule millään kiiltavan suoria. Tällaiselle hiuslaadulle tuo (lähes) shampooton hoitotapa, jossa hiuksia ei kammata kuivina (sillä niistä tulee kuulemma sekava säkkärä, ystävän mukaan) on kuulemma käytännössä ainoa sopiva. No, tästä pääsen seuraavan etappiin. Nyt tämän Curly Girl -metodin buumin myötä sallaiset ihmiset, jolla on hieman taipuisuutta hiuksissaan, mutta muuten hiuslaatu on muuten ohuehko, hento ja jopa lasimainen ja rasvottuu jopa kahden päivän välein, ovat alkaneet kutsua itseään kiharahiuksisiksi. Tällöin olen itsekin huomannut tuon saman ilmiön, mitä joku aikaisemmin kommentoinut kertoi, eli hiukset näyttävät hieman likaisilta ja jopa latistuneilta kun niihin on yritetty puristaa taipuisuuttaa (tai kiharaa) geelin ja hoitoaineen avulla.

    Huomio kaksi. Jos rajat ovat ne, että sulfaatittomia shampoita ei käytetä ja kosteutta tuodaan hiuksiin runsaasti ja hiuksia ei lämpökäsitellä, niin nuo ovat toimenpiteitä, joita aika moni tekee jo luonnostaan. Esimerkkinä vaikka valtaosa lapsista. :) Eli ovatko he tällä trenidikkäällä metodilla? Lapsen hiuspohja ei normaalisti rasvoitu ennen puberteettia. Eli shampoopesu on tavalaan turhaa. Vesipesu saattaa hyvin riittää. Kuitenkin, jos on pitkä hiustyyli, niin latvoihin laitetaan usein hoitoainetta tai hiuksiin jätettävää selvityssuihketta. Lapsen hiuksia ei myöskään juuri föönata tai muuten juuri lämpökäsitellä. Tai jos unohdetaan lapset, niin on muutenkin monia ihmisiä, jotka eivät pese hiuksia shampoolla (edes sulfaatittomalla) eivätkä käsittele niitä juuri millään.

    Ei ole siis tarkoitus kuulostaa negatiiviselta, vaikka siltä tämä ehkä kuulostaa. :) Ehkä minua häiritsee juuri se ihmiseten hurahtaminen ilman sen suurempaa pohtimista. Hurahtamisessa sinänsä ei ole mitään vikaa, se voi olla myös hyvinkin positiivista, mutta se jonkinlainen totaalinen ehdottomuus on mielestäni ehkä hieman naiivia. Tai en tiedä onko naiivi se sana, jota haen, mutta en nyt keksi parempaakaan.

    Vastaa

    0
    1. Elli A, mä oon kans miettiny ihan samoja juttuja, erityisesti vähän hämää toi sun esittämä ensimmäinen pointti: tää metodi on tosiaan alunperin suunniteltu ihan erityyppisen hiuslaadun tarpeisiin. Hyvähän se toisaalta on jos CG-kikat toimii myös suorassa, lasimaisessa hiuksessa, mutta itse en odottaisi ihmeitä tältä metodilta vaan veikkaisin omien hiusten menevän vaan lähmäisiksi jos tätä seuraisi.

      Toinen juttu mitä oon pohtinut, ja pliis älkää nyt ihmiset nirhatko mua kun sanon tän ääneen, on et tän metodin julistaminen skandinaavisten hiusten "ihmepelastajaksi" haiskahtaa vähän samalta kuin monien muiden alunperin värillisten ihmisten kauneusrutiinien omiminen (vrt. miten Kardashianit teki ennen niin "ghetoista" cornrow-leteistä trendikkäät boxer braidit ->hiustyylistä tuli yleisesti hyväksytty vasta kun valkoinen nainen teki siitä valtavirtaa). Toisaalta, eihän kauneusrutiineja kukaan sisänsä omista, ja jos CG tosiaan toimii lasimaisissa hiuksissa ja tekee niille ihmeitä, niin ei kai siinä sit mitään..

      Vastaa

      0
    2. Mulla on hyvin ristiriitaiset mielipiteet tästä metodista.

      Kiinnostavia ja ihan hyviäkin pointteja. Olen samaa mieltä siinä että afrokikkarahiuksiselle ja suomalaisen hennon laineikkaan kiharan omaavalle tyypille ei sovi sama tapa rohkaista kiharaa. Masseyn kirjaa en ole lukenut, mutta olin ymmärtänyt, että siinä tarjotaan hieman eri tyylisiä CG-ratkaisuja kihara- ja hiustyypistä riippuen. Tuossa mun postaukseen laittamassani (onnettomasti hajusteettomuuttakin tarjonneessa) linkissä eriteltiin eri metodiikka laineikkaalle, kiharalle ja säkkärälle hiukselle, laineikkaan hiuksen rutiinin sisältäessä myös "regular" shampoon. Kokonaan shampoon välttäminen ei siis ole the way to go jokaiselle CG-metodin seuraajalle. Mun postaus esitteli vain metodin perusrungon, mutta variaatioita on yhtä monia kuin kiharatyyppejä.

      Vaikka mitenkään syväperehtynyt en ole, uskon, että metodin ydinjuttu on yksinkertaisesti suosia mahdollisimman hellävaraista hiustenpesu- ja käsittelytapaa ja ylläpitää hiusten kosteutta. Moni on varmasti jo luonnostaan CG-linjoilla, kuten kirjoititkin. Sitten taas niille, jotka ovat rutiininomaisesti tottuneet käyttämään fööniä, kiharruslaitteita ja voimakkaita shampoita, voi lämpölaitteiden poisjättäminen ja shampoon miedontaminen ja kunnolla kosteuttavien hoitotuotteiden käyttäminen jo tuoda valtavan eron hiuksen tuntumaan ja kunnon ahaa-elämyksen. Heille CG on varmasti "game changer" :)

      Totaalisesta ehdottomuudesta olen kyllä samaa mieltä. Mutta en tiedä miten ehdottomia CG-leiriläiset sitten tosiaan ovat..? Ainakin näissä kommenteissa on ollut "vapaamielisiä" ja oman hiuksensa käytöksen mukaan CG:tä soveltavia kiharaihmisiä. Ehkä niihin ehdottomiinkin voi törmätä muilla alustoilla.

      Vastaa

      0
    3. Täysin totta. En ole seurannut C-sivustoja tai foorumeita. Puhuin vain siitä kokemuksesta mikä Itselläni on tuttujen kautta ja mitä olen kuullut heidän referoineen keskustelufoorumeita. Ja sehän on kieltämättä hyvin kapea kokemus. Mutta kuten moni muukin trendi, tämäkin luo kuulemma sitä ehdottomuutta. Nyt kun hieman googletin aiheesta, niin lainekkaalle hiukselle kyllä CG:ssäkin näemmä suositellaan mietoa shampoopesua, juuri sen hiuspohjan talin / sebumin pesemiseen ja kerrostumisen estämiseen. Ja ilmeisesti moni ei sitä kuitenkaan tee. No, tämä on taas yksi asia, joka ei onneksi ole minun murheeni. :) Teki vain mieli ilmaista nuo pari kohtaa, jotka itseä hieman häiritsevät. Sun postaus sinänsä oli oikein hyvä eikä millään tavoin ehdoton. Mutta huomasin, että ymmärsit ettei kommenttini liittynyt varsinaisesti siihen vaan tämän CG ilmiöön yleensä. :)

      Ja tuo on muuten hyvä pointti, että on varmasti monia kiharahiuksisia, jotka käyttävät liian vahvoja tuotteita ja jopa suoristavat hiuksiaan päivittäin lämpökäsittelyillä. Eli heille kieltämättä tämä voi aikaansaada oikein positiivisia kokemuksia.

      Vastaa

      0
    4. Teki vain mieli ilmaista nuo pari kohtaa, jotka itseä hieman häiritsevät.

      Keskustelu on aina tervetullutta kaikkine pointteineen ja "mielenpäällyksineen" :) <3

      Vastaa

      0
  15. Lasimainen ja ohut on minunkin hiuslaatuni mutta kummasti kihartuu, jos esimerkiksi hikoilen pyöräilykypärä päässä. Kampaaja mainitsi myös tästä, en minä kyllä sitä ollut koskaan edes ajatellut, että olisi laineikas hius. Siksipä testaan nyt mutta hohhoijaa, näytän lampaalta! Kiusaus tarttua harjaan on suuri. Mitään korkkiruuvia en hae mutta kokeillaan nyt, jos tästä iloa jossain vaiheessa olisi.

    Vastaa

    0
  16. Kun minulla oli pitemmät hiukset, noudatin soveltaen aika pitkän aikaa. Erityisesti "ploppaus" oli mulle se juttu. Eli pesun jälkeen runsaasti kosteuttavaa hoitoainetta, poishuuhtelun jälkeen laitoin jotain kiharalle tarkoitettua geeliä, hiusten kampaus ja puristelu pää alaspäin ja sitten ploppaus. Sillä välin meikkasin ja sitten t-paita pois. Hiukset sai sitten kuivua loppuun ihan itsekseen.

    Vastaa

    0
  17. Mulle tämä menetelmä on ollut hiusten pelastus, etenkin tuo inhottu märkänä kampaaminen. :D Aloin noudattamaan CG-metodia pari-kolme vuotta sitten, ennen sitä hiukset olivat tosi pörröiset ja helposti takkuuntuvat, välillä ilmeistyi jopa "rastoja" niskahiuksiin. Kun luovuin kuivana harjaamisesta, niin sen jälkeen hiusten takkuuntuminen väheni huomattavasti. Tämä ilmeisesti johtuu siitä, että en enää riko "kiharaklimppejä", jolloin hiukset asettuvat nätisti eivätkä takerru eri suuntaan kihartuviin hiuksiin, ainakin tällaisia tulkintoja olen lukenut joistakin keskusteluista. Nykyisin selvitän hiukset ainoastaan käsin tai harvalla kammalla silloin kun niissä on runsaasti hoitoainetta. En aina saa täydellisiä kiharoita, mutta hiukset ovat huomattavasti paremmassa kunnossa kuin ennen. :)

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (86)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat