26.04.2018

Paikallista luonnonkosmetiikkaa

Tiedättekö mikä on erikoista tällä matkalla? En ole kertaakaan käynyt Korresin liikkeessä, enkä edes apteekissa hipelöimässä Korres-tuotteita. En oikein tiedä miksi.

Sen sijaan olen suosinut pientuottajaa :)

Tiesin jo Suomesta lähtiessäni, että tulen ostamaan Amorgoksella Vangelis Vassaloksen kasvoöljyn. Olen kuluneen talven aikana niin kasvoöljyyntynyt, että jo parin päivän iltahoitorutiini matkan alussa ilman öljyä tuntui oudolta ja puutteelliselta. Levitin illalla kasvoille seerumin ja sen päälle voiteen (matkakosmetiikka-arsenaalini esitelty täällä), mutta iho jäi kaipaamaan sitä ultimaattista pehmennystä minkä öljy tuo. Te öljyjä käyttävät tiedätte mistä puhun. :)

Talven ja kevään aikana käyttämiäni kasvoöljyjä :-*

Bybin (ensimmäinen vasemmalta) ja Lovely Dayn öljyt minun piti esitellä teille jo aikaisemmin keväällä, mutta kummatkin ovat olleet myyjiltään pitkään lopussa. Nyt varastot ovat täydentyneet ja juttua pukkaa ulos ihan pian :)

Tämä oli hauska sattuma:

Lovely Day -tuotteisiin tutustuessa "tutustuin" myös ensi kertaa luonnon väriaineeseen nimeltä atsuleeni, jota Lovely Dayn Skin Rescue -öljyn blue tansy -yrtti sisältää, ja joka tuo öljyyn sen kauniin sinertävän sävyn. Vangeliksen labrassa sain sitten nähdä samaisen värin uudestaan muodostumassa silmieni edessä livenä, kun tislasimme koiruohon eteeristä öljyä. Myös koiruohossa on atsuleenia.

 

Öljytaukoni jäi onneksi lyhyeksi päästessäni shoppaamaan Vangeliksen kuulun kasvoöljyn. No, kuulun ja kuulun, mutta Vangeliksen asiakkaiden keskuudessa se on erittäin suosittu. Kuten aiemmin kerroin, jopa miespuolinen ystäväni Mat kuuluu öljyn faneihin.

Ja kuka olikaan Vangelis Vassalos? Hän on Amorgos-saaren oma ”the yrttimies” ja valmistaa IAMA-nimen alla yksinkertaista luonnonkosmetiikkaa ja rohtoihin pohjautuvia lääkkeitä.

Tutustuin supersympaattiseen Vangelikseen viime kevään reissulla, ja tiesin heti, että jos (tai kun, pikemminkin) seuraavan kerran palaan Amorgokselle, tulen tekemään lähempää tuttavuutta hänen kosmetiikkatuotteidensa – ja tietämyksensä kanssa.

Päädyin ostamaan kasvoöljyn lisäksi myös viiden yrtin kukkaisveden sekä mäkikuisma-”SOS”-öljyn. Tämä ”ensiapuöljy” on osoittanut hyötynsä jo useaan otteeseen.

KEHÄKUKKA-KASVOÖLJY

Kasvoöljyn pohjana ovat manteli- ja viinirypäleensiemenöljy. Viinirypäleensiemenöljy on öljyistä kevyimpiä ja tekee öljystä nopeasti imeytyvän ja ohuen tuntuisen.

Pohjaöljyissä itsessäänkin on ihoa hoitavia yhdisteitä, mutta sekoituksen erityiset hoitavat aineet ovat kehäkukka, helichrysum eli olkikukka ja kritamos eli merifenkoli. Kritamosta voi myös syödä, ehkä joku on joskus maistanut sitä kreikkalaisissa salaateissa.

Kehäkukka on monista kosmetiikkatuotteista tuttu ja sillä on ihoa tasapainottava vaikutus, sitä näkeekin etenkin sekaihon tuotteissa. Vangeliksen mukaan kehäkukka myös vaikuttaa ihon pH:ta optimoivasti.

Olkikukka, kehäkukka ja merifenkoli

Helichrysum-lajeja on monia, joista Vangelis käyttää vain Amorgoksella kasvavaa helichrysum amorginum -lajia. Olkikukka on erittäin antioksidanttinen ja lisäksi sillä on antibakteerisia ja tulehdusta laskevia ominaisuuksia.

Kritamos eli merifenkoli (crithmum maritimum) on kosmetiikassa vähän harvinaisempi kasvi. Sillä on Vangeliksen mukaan erityisesti rauhoittava vaikutus. Tuoreesta merifenkolista voi mm. tehdä erinomaisen rauhoittavan ja kosteuttavan naamion. Meidän oli tarkoitus tehdä tällainen naamio mutta emme ehtineetkään keräämään kritamosta. Ensi kerralla sitten :)

Vangeliksen mukaan olkikukka ja merifenkoli yhdessä tuovat ihoon kiinteyttävän vaikutuksen.

Aromaterapeuttisena ja tuoksua tuovana lisänä cocktailissa on nerolia eli appeliisinkukkaöljyä. Mmmm…

Kyllä iho oli mielissään kun tarjosin sille tämän sekoitteen. :)

(Muuten, kysyin Vangelikselta, mistä kaikki yrttien vaikutuksiin perustuva tietous on lopulta peräisin. Mistä hän tietää, että esimerkiksi nämä yrtit yhdessä saavat aikaan tietyn vaikutuksen. Vangelis kertoi, että yrttien käyttö perustuu osittain ikivanhaan etnobotaniseen tietoon, osittain valmistajan omiin kokemuksiin. Vangelis on työskennellyt rohtokasvien kanssa koko elämänsä.)

 

Muutama sana Amorgoksen yrteistä

Amorgoksella on poikkeuksellisen laaja biodiversiteetti verrattuna mihin tahansa Kreikan saareen ja siellä kasvaa monia yrttejä joita ei löydy muualta. Saaren yrtit ovat laadultaan erittäin korkealaatuisia; voidaan ajatella, että Amorgos on rohtokasveille vähän samaa mitä Ranskan Bourgognen tietyt alueet ovat viinille ^_^ Jotkin maantieteelliset alueet tuottavat ilmastonsa ja maaperänsä kautta erityisen laadukkaita kasveja, ja Amorgoksen yrtit ovat kuin yrttien grand cru -osastoa.

Vangelis kertoi, että Korres on parhaillaan suorittamassa saarella omaa helichrysum-koeviljelyään (he yrittävät maksimoida sen kasvun, helichrysum kasvaa vain tietyillä rinteillä) saadakseen yrttiä omiin tuotteisiinsa. Olipa Apivitakin kerran ottanut Vangelikseen yhteyttä ja yrittänyt hieroa sopimusta siitä, että Vangelis toimittaisi jotain tiettyä öljyä heille yksinoikeudella. Vangelis sanoi, että se diili olisi tehnyt hänestä pelkän Apivita-alihankkijan eikä omalle toiminnalle olisi jäänyt enää aikaa, joten hän sanoi kiitos ja ei kiitos.

 

 

VIIDEN YRTIN KUKKAISVESI

Öljyn ohella minusta on muodostunut myös kasvoveden suurkuluttaja. En enää käytä sitä (pelkästään) puhdistuksen viimeistelyyn vaan myös kosteutukseen. Olin ostanut Ateenasta 2,5 euron Delia-kasvoveden joka ainesosiensa puolesta on hoitanut hommansa oikein hyvin, mutta kun sain tilaisuuden ostaa Vangeliksen kosmetiikkaa, nappasin mukaan myös ihanan tuoksuisen kukkaisveden. :)

Vangeliksen kukkaisvedessä on salviaa, rosmariinia, fenkolia, piparminttua ja sitruunaa. Se on vaikutuksiltaan erityisesti puhdistava ja raikastava, eli itse asiassa eri tyyppinen kuin Ateenasta ostamani kosteuttava halpis. IAMA-kukkaisvesi on myös miedosti huokosia supistava ja sopii myös miehille hellävaraiseksi after-shaveksi.

Vangeliksen ja Delian kasvoveden ominaisuuksien eron huomaa erityisesti siinä, että Delia jättää iholle tuotteen tunnun --> kosteutta sitovat ainesosat kuten glyseroli, mutta kukkaisvesi ei jätä jälkituntemuksia.

MÄKIKUISMAÖLJY

Mäkikuismasta opin paljon jo viime vuoden vierailulla. Se on todella monikäyttöinen rohtokasvi ja liuottimesta riippuen sillä on hyvin erilaisia ominaisuuksia. Tinktuurana eli alkoholiuutoksena mäkikuismaa käytetään mm. masennusoireiden lievittämiseen, vesiuutoksena eli hauteena (käytännössä mäkikuismateenä) sillä tasapainotetaan hermostoa ja öljyuutteen muodossa se puolestaan hoitaa kudoksia ja ihon tulehduksia kuten ihottumaa, hyönteisenpuremia, haavoja, auringonpolttamia ja sieni-infektioita.

Vangeliksen mäkikuismaöljy on oliiviöljypohjainen. ”It’s an excellent first aid oil”, Vangelis kertoi, ja tällä puheella tuli kaupat :D

Öljy on ehtinyt osoittaa tehonsa matkan aikana jo moneen otteeseen.

Kuvan kissa ei liity tapaukseen ^_^

Ystäväni kissa raapaisi minua Ateenassa, ja sain ihoon kipeät, punoittavat naarmut. Hieroin niihin mäkikuismaöljyä ja mirrin kynsien jäljet olivat iltaan mennessä vain vaalea muisto. Naarmuja ympäröivä ihon turvotus ja kipeä kuumotus laski tunnissa.

Olen hoitanut mäkikuismaöljyllä myös hyttysenpuremia (pirhanan kreikkalaiset hyttyset tekevät ihan älyttömän isoja ja pitkään kutisevia paukamia) sekä kasvojeni vasemman posken auringossa ärtynyttä couperosaa.

Olen tällä matkalla ensimmäistä kertaa huomannut, että couperosa reagoi aurinkoon hyvinkin voimakkaasti. Onko tämä nyt sitten taas näitä ikääntymisen juttuja..? En muista ennen huomanneeni, että tämä kohta ihossa käyttäytyisi auringossa yhtään eri lailla kuin muutkaan alueet ihossa. Yhtenäkin päivänä couperosa-alue punoitti niin voimakkaasti että luulin että sen palaneen, tai että siihen oli purrut hyttynen. Iho ei kuitenkaan ollut arka eikä siinä ollut paukamia. Aurinko vaikuttaa alueeseen selvästi eri lailla kuin muuhun kohtaan kasvoja. Täytyy alkaa kiinnittää sen suojaamiseen entistä parempaa huomiota.

Koiruohoa keräämässä.

 

Tällaisia matka- ja kosmetiikkajuttuja tänään. :)

Olen eilen saapunut tämän matkan saarelle numero kahdeksan, joka on Poros. Tämän kevään reissusta tulikin aika Argo-Saronia-painotteinen. :) Vielä ajattelin ehtiä Eginalle ja ehkä pikkuiselle Angistrillekin.

...ja ehkä pitää kuitenkin edes kerran käydä hypistelemässä Korresiakin ennen kotiin lähtöä... :D

 

 

 

14 comments on “Paikallista luonnonkosmetiikkaa”

 1. Huomasitko Ullan tekstin FB:n ryhmässä?
  Lämminhenkinen pienehkö saari 😍. Hyppää BUSSIIN,( bussit kuljettavat kaikkia😘) joka menee Monastiriin vuorille. Kierrä koko kierros päättäriltä päättärille saat kivan esittely kierroksen. Ylhäällä luostarin päättärillä, kadun molemmin puolin olevassa kaffilassa nautit Marian&Meletiksen herkkuja. Vieressä luostari ja alhaalla uimaranta. Matkalla bussissa huomaat jo monta paikkaa jossa voit käydä. Huikeat maisemat.
  Alhaalla kaupungissa KIIPEÄ RINTEILLÄ olevan vanhan aidon kaupungin houkuttelevilla kujilla löydät kivoja paikkoja. ( Majoitun itse rinteillä)
  Ainakin kerran syö herkullista kreikkalaista ruokaa TAVERNA KARAVOLOSIN mukavassa ravintolassa. Saarelaisten suosima ja monet, monet saarelle tulevat, eri kansallisuuksista, palaavat Tavernaan jopa 20 vuotta. Se kertoo paljon.
  Taatusti LUONNONKOSMETIKKAA jos haluat, etsi OLIVE LABS liike rinteen toisessa reunassa. Ihania tuotteita.
  Säännöllisesti kulkevilla laivoilla ja lautoilla voit tehdä PÄIVÄRETKIÄ esim Hydra, Spetzes , jos maltat lähteä ...
  Jos olet HEVOSISTA kiinnostunut voin ohjata sinut ranchille, jossa voi vierailla. Jannis& Efrossini asuvat hevoslaumoineen siellä. Uskomaton kokemus vapaiden ( ei villi hevosten) hevosten lauma, joiden keskellä voit jopa yöpyä teltassa.
  Vaikuttava kokemus tämä ranchi...suosittelen jos hevosihmisiä. He ohjaavat myös huikeita PATIKOINTI retkiä vuorille.
  Saarella on paljon kaunista ja lämminhenkinen tunnelma. Voin kertoa lisää ja tarkemmin kiinnostuneelle😎

  Vastaa

  0
  1. En huomannut, kiitos tästä vinkistä :) Laitoinkin jo Ullalle viestiä tarkemmista vinkeistä. Vähän vain pelkään ettei täälläkään vielä kulje bussit nyt huhtikuussa... Täytyy käydä tänään selvittämässä. Kosmetiikkaa en harmillisesti enää pysty ostamaan sillä IAMA-hankinnat täyttivät litran kosmetiikkapussistani loppuneiden tuotteiden vapauttaman tilan ja enempää en pysty käsimatkatavaroissani tuomaan. :p

   Edit. Sainkin jo hotellin respasta vastauksen; bussit eivät vielä kulje. :/ Jos low-seasonilla on jokin todellinen miinuspuoli, niin se on juuri tämä. :(

   Vastaa

   0
 2. Tuli mieleen tuosta sun ihon reagoinnista auringolle eli couperosa iho punoitti jne. Vaikka rakastankin itse ylikaiken öljyjä ihon kasvojen hoidossa, niin olen tullut lopputulokseen, että ne eivät sovi iholleni. Minulla ei ole koskaan aiemmin ollut iho-onglemia, ei finnejä, tasainen iho, ei ryppyjä jne. (täytin just 40 v.) mutta kun hajusteherkkyyteni paheni vuosi sitten niin päätin jättää pois kaiken "turhan" kosmetiikan (olin aika suurkuluttaja aiemmin) ja aluksi käytin vain shea-voita kasvoille. No, tämä oli liian tujua ja löysin täydellisen TÄYSIN hajuttoman manteliöljyn, jota olen käyttänyt siitä lähtien. MUTTA kun jätin pois normikosmetiikan on ihoni couperosa äitynyt pahemmaksi, posket punoittaa tuon tuostakin ja poskille saattaa nousta hetkellisesti sellaisia finnin näköisiä näppylöitä, mutta ei kuitenkaan ja ne lähtee hetken päästä pois. Ja korostan, että ihoni on ollut täysin ongelmaton aina ennen!

  Nyt sitten taas eilen pitkästä aikaa laitoin manteliöljyä kasvoille kun käytin meikkiä, öljy toimii loistavasti mineraalimeikin alla (Flow) muuten on liian kuivan näköinen lopputulos. No, illalla kasvoja kutitti ihan hirveesti, teki mieli raapia ja aamulla heräsin posket punoittavina ja näitä näppyjä. Mietin et voi olla tuo mineraalimeikkikin mutta kun noita oireita tulee usein kun olen laittanut pelkkää öljyä.

  Itse käyttäisin niin mielelläni kosmetiikkaa, missä olis vain 1 tai muutama luonnollinen ainesosa, mutta ainakaan minun iholleni ne eivät sovi. Ja kuvista päätellen sinulla on aikalailla samanlainen iho kuin minulla ja kun olet sitä vuosien mittaan kuvaillut miten se käyttäytyy niin aika samiksia ollaan! :)

  Parhaiten ihollani toimii tällä hetkellä Erisan ja Dermosil tuoksuttomat tuotteet (joita siis on ehkä enää kaikkinensa vaan 5 putelia (sis.pesutuotteet) entisen 20 sijaan), molemmilla sarjoilla käyttämissäni tuotteissa alle 10 tuotteen inci-luettelo, joten luulis ettei turhia kemikaaleja mukana!

  Vastaa

  0
  1. Onpa jännä ilmiö..! :-o

   Minun ihollani ei ole mitään tuon kaltaista oireilua joten en ainakaan usko että öljyt tai luonnonkosmetiikka yleensä olisivat couperosa-alueeni aurinkoreaktioiden takana. Olen käyttänyt luonnonkosmetiikkaa niin pitkään että iho olisi varmasti oireillut jo aiemmin jos luonnolliset ainesosat eivät sopisikaan minulle.

   Vastaa

   0
  2. Ei minullakaan muu luonnonkosmetiikka aiheuta oireita, lopetin niiden käytön vain tuoksujen takia kun en enää kestänyt niitäkään. Oireita aiheuttaa juuri nuo öljyt, mitä niin mielelläni kasvoille laittaisin ja kun sinäkin niitä niin kovasti hehkutat niin tulipahan vain mieleen, että seuraile tilannetta! :)

   Vastaa

   0
 3. Hei varmaankaan noita ihania tuotteita ei ole mahdollista ostaa mitenkään muuten kuin paikan päältä. Vai voiko?

  Vastaa

  0
  1. Vangelis kertoi että jotkut hänen ulkomaisista asiakkaistaan, jotka ovat alun perin ostaneet tuotteita vieraillessaan Amorgoksella, tilaavat häneltä lisää sähköpostitse. Mitään web-kauppaa Vangeliksella ei ole joten luetteloa olemassa olevista tuotteistakaan ei ole internetissä, mutta Vangelis varmasti kertoo tuotteistaan jos joku kiinnostunut ottaa yhteyttä :) Ja häneltä voi tiedustella mahdollisuutta tilata Suomeen. Edit. Sainkin Vangelikselta nyt tiedon että hän postittaa kaikkialle Eurooppaan mutta minimitilaus on 3 tuotetta.

   Vangelikseen saa yhteyden joko sähköpostitse: vavelv5@gmail.com tai Facebookin IAMA-sivun kautta:

   https://www.facebook.com/iamaamorgos/

   Vastaa

   0
 4. Kiitos kuvauksesta, paikallisen yrttimiehen rohdoskosmetiikka kuulostaa hurmaavalta :) Olisipa kiva pistäytyä joskus noilla pikkusaarilla...
  Atsuleeni on muuten tuttu ainesosa monissakin rauhoittavissa luonnonkosmetiikan voiteissa (ja yleensä herkän ihon kosmetiikassa), sitä saadaan myös kamomillasta. Hiukan yllätti, että se oli sinulle uusi tieto, mutta hyvä juttu, että jotain uutta aina oppii matkoilla :)
  Nauti ruokatarjonnasta ja yrttikosmetiikasta!

  Vastaa

  0
  1. 'Atsuleeni' on minulle ollut aiemmin tuttu vain englanninkielen sanasta 'azulene' joka viittaa juuri tuollaiseen sinertävään sävyyn :) Mutta en ole tiennyt mistä ko. väriä saa luonnossa tai sitä, että atsuleeni toimii myös hoitavana, ei vain värjäävänä aineena. Kuulin siitä nyt ekaa kertaa :) Lovely Dayn öljykin on rauhoittava, mutta atsuleeni mainitaan tuotetiedoissa vain värin tuojana. Oppia ikä kaikki :)

   Vastaa

   0
 5. heippa! saako toivoa juttua eginan saaresta? kyselin siulta jo aiemmin suosituksia perhelomalle(lapset, minä ja mummot😅) ateenan lähisaarelle ja suosittelit juuri eginaa. ja mehän otimme neuvosta vaarin... lähtö olisi toukokuun loppupuolella ja kiinnostaisi lukea paikasta lisää kokemuksia. kiitos kovasti, jos onnistuu!

  Vastaa

  0
  1. Hei ansku! Olen parhaillaan Eginalla, terkut täältä :) Suunnitelmissa on kirjoittaa juttu jossa vertaan Argo-Saronian eri saaria, mutta koska Eginan visiittini jäi niin lyhyeksi (menetin kaksi reissupäivää laivaliikenteen lakon takia niin pääsin tänne suunnalle vähän myöhässä), en ole toistaiseksi tekemässä siitä omaa postausta. Nyt kun kokemukseni ovat päivittyneet tuoreeltaan, suosittelen ehkä kuitenkin ennemminkin Porosta. Tosin olikos niin, että seurueeseenne kuului joku joka ei oikein pysty kulkemaan mäkiä? Poroksen kaupunki kipuaa aika jyrkälle (ja sitäkin kuvauksellisemmalle ;)) kukkulalle, ja siellä on paljon portaita. Eginan kaupunki on ihan lättänä, joten se sopii paremmin "huonojalkaiselle", mutta nyt kun olen päässyt viikon aikana vertailemaan kaikkia Saronian saaria rinta-rinnan, suosittelisin koko perheen lomakohteeksi kuitenkin ennemminkin Porosta. Se on mielettömän kuvauksellinen, kiinnostava ja paremmilla rannoilla varustettu kuin Egina. Ja siellä on enemmän saarimaista tunnelmaa kuin Eginalla (ainakin Egina Townissa), joka on tunnelmiltaan enemmän kuin mikä tahansa kreikkalainen merenrantakaupunki. Poroksella ei myöskään ole mitenkään pakko kivuta kaupungin ylempiin osiin vaan kaupunkia reunustava pitkä satamakatu pitää jo sisällään kaikki palvelut. :)

   Vastaa

   0
  2. No voih, olemme jo varanneet majoituksen eginalta. Meitä on sen verran isompi porukka lähdössä, että tämä oli ennakoitava. Toisella kertaa siis porokselle😉luulen kyllä että viihdymme myös eginalla, kunhan on lämmintä, hyvää ruokaa ja lapsille jotain puuhaa niin ei ihmeempää tarvita. Olemme kuitenkin vain 6yötä saarella, joten ihmeisiin ei ole aikaa(eikä halua😝). Toivotaan ettei lakkoja satu meidän reissun kohdalle,koska paluulento on keskiviikkona ja saavumme Ateenaan eginalta vasta ti. Noh itsehän olen kotona lasten kanssa että miulla ei oo kiire Suomeen mutta muilla taitaa lomat loppua😎😎

   Vastaa

   0
  3. Egina ei ole missään nimessä huono vaihtoehto, ja veikkaan, että se on useimmille verailijoille aivan mahtava paikka. Minun kokemuksiini aina vaikuttavat kymmenien muiden Kreikan saarten "perintö", ja ehkä siksi suhtaudun saariin eri lailla kuin satunnaisempi kävijä. Ette varmasti pety <3 Ja hei - ihana paratiisisaari Agistri on vain 10 (!) minuutin laivamatkan päässä, siellä ehditte käydä vaikka päiväretkellä :)

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)