06.10.2016

Toisella päätepysäkillä: vaatimaton Anafi hurmaa

Tämänsyksyiselle saarihyppelylleni mahtui vielä toinen ”periferiasaari”: pikkuinen Anafi.

 

anafi_img_3275_3

Jos Astypaleaa pidetään syrjäisenä, on Anafi käytännössä Kreikan vastine Timbuktulle.

Runsaan tuhannen asukkaan Astypaleaan verrattuna Anafi on täyttä maaseutua: saarella asuu vakituisesti vain 300 ihmistä.

  anafi_img_3233

Kuten Astypalea, myös Anafi on yhden Kykladien päälaivalinjojen päätepysäkki. Anafille pääsee Santorinille menevällä linjalla, ja saari on viimeinen pysäkki Santorinin jälkeen.

Anafille on Pireuksesta vieläkin pidempi matka kuin Astypalealle (12 tuntia), mutta Anafin etu on laivojen saapuminen inhimillisempiin kellonaikoihin. Santorinilta on tänne matkaa noin puolitoista tuntia ja saarelle onkin helpointa tulla käymään nimenomaan Santorinilta. Itään päin Anafi linkittyy F/B Prevelis –lautan kautta Dodekanesiaan, tosin tämä yhteys kulkee vain kahdesti viikossa. Yhteensä Anafille tai sieltä pois kulkee vuoden ympäri neljä laivayhteyttä viikossa.

anafi_kartalla

Opaskirjani kuvailevat Anafia mielenkiintoisin ilmaisuin. Öluffa Kykladerna –kirja kertoo, että lauttojen miehistö ”sysää matkustajat äkkiä laiturille ja kääntää nokkansa takaisin kohti asuttuja seutuja suunnilleen ennen kuin kokka on ehtinyt hipaista Anafin satamaa”. Hehheh.

Paikoin tarpeettoman voimakkaasta ilmaisustaan tuttu Greek Island Hopping taas muistuttaa saarihyppelijää, että ”täältä et sitten pääse nopeasti mihinkään sairaalaan jos sattuu vakava onnettomuus", ja täydentää pointtiaan vielä kertomalla kaameasta tapauksesta kun loukkaantunutta turistia hakemaan tullut helikopteri törmäsi yöllä saaren vuoriin. Tällaiset jutut voisi kyllä mielestäni jättää matkaoppaiden ulkopuolelle.

anafi_img_8694_

Kuvailulle on perusteensa, sillä Anafi on yksi Kreikan pienimpiä ja rauhallisimpia ja saaria ja sijaintinsa puolesta todellakin periferiaa, mutta ei se ihan niin sivistyksen tuolla puolen ole kuin kirjat antavat ymmärtää. Santorinille on matkaa lopulta vain 30 km ja saaren ainoa asutuskeskus, Chora, tarjoaa kaikki turistin kaipaamat palvelut.

Vaikka sitä sairaalaa täällä ei tietenkään ole, ja saaren kaksi pientä minimarkettia ovat auki vain rajoitetun ajan päivästä. JA – täällä on vielä käytössä toimivia puhelinkioskejakin ^_^

Saarella on myös kirkkaista vesistään tunnettuja hienoja, pitkiä hiekkarantoja. Ateenalaisen ystäväni Mariannan miehen lempirantoihin kuuluva Roukounas on juuri täällä. "Sun täytyy sitten käydä siellä...!" kuului rantahirmujen neuvo. Mutta todennäköisesti Roukounas jää näkemättä. Sinne on vähän turhan pitkä kävelymatka ja tämä matkailija keskittyy aina mieluummin kyliin. :)

anafi_img_8565_2

Kuten kaikilla Kreikan pienemmillä ja vähemmän tunnetuilla saarilla, myös Anafilla on omat diehard-faninsa. Saarella voisi jopa sanoa olevan jonkinlainen kulttistatus. Se on ehdottomasti enemmän alternative kuin Astypalea, trendikkäistä pikku-Kykladeista puhumattakaan, vaikka kaikki näistä paikoista ovat mainstream-turismin ulkopuolella.

Anafin löytäneet eivät missään tapauksessa halua, että tänne alkaisi virrata enemmän kävijöitä ja saaren omaleimainen tunnelma muuttuisi. En usko että siitä on pelkoa. 300 ihmisen saarella ei olisi koskaan ylipäänsä resursseja kehittyä suureksi turistikohteeksi, ja sijainti Kreikan tunnetuimman saaren ”takavesillä” ei ole omiaan nostamaan paikkaa massojen tietoisuuteen. Kun vieressä on upea maailmanluokan maisemien Santorini, miksi tulla Anafille.

anafi_kollaasi5

Tänne tulevatkin ne, jotka etsivät nimenomaan leppoisan uneliasta tunnelmaa ja ihastuvat pienten saarten sympaattiseen yhteisöllisyyteen. Täällä kaikki tervehtivät toisiaan. Uudetkin naamat otetaan heti lämpimästi osaksi joukkoa, joka mummo tervehtii myös liilahiuksista turistia. :)

Minulla ja Anafilla synkkasi välittömästi.

anafi_img_8615_2

anafi_img_3213_2

Kun saavuin vuokrahuoneeseeni, saatoin vain huokaista ihastuksesta katsoessani parvekkeelta levittyvää maisemaa.

Tästä saa maksaa ruhtinaalliset 20 euroa. Asun pienen kylän sydämessä vain muutaman porrasaskelman verran pääkadulta.

anafi_kollaasi2

Lähdin etsimään ruokakauppaa ostaakseni aamiaistarvikkeita, ja saavuin Choran toiselle minimarketille juuri sopivasti sen aukeamisaikaan 9.30. Tällä marketilla on ilmoitetut aukioloajat, toinen on auki milloin sattuu. Mutta kumpikaan ei ole auki kuin joitain tunteja päivässä.

anafi_market

(Tämä on edistyksellistä veraattuna Donoussaan, jonka ainoa ruokakauppa oli kokonaan kiinni vierailuni aikaan, koska sen omistaja sattui olemaan sinä päivänä Naxoksella. Onneksi mulla oli eväitä jäljellä Astypalealta! ^_^)

anafi_img_8456_2

anafi_kollaasi4

Anafin Chora on hyvin tyypillinen, perinteinen valkoinen Kykladinen kylä ja rakennettu jyrkästi rinteeseen. Sen läpi kulkee kylän yläosassa yksi yhtenäinen pääkatu. Tai ennemminkin se on kuja, paikoin vain runsaan metrin levyinen. Pääkadun varrella on saaren kaksi minimarketia, koulu, matkatoimisto, kahviloita ja tavernoja.

Hotelleja saarella ei ole vaan ainoa majoitusmuoto on domatia eli yksinkertaiset vuokrahuoneet vailla luksuksia. Tästäkin voi päätellä minkä tyyppisiä matkailijoita Anafi vetää puoleensa. Jacuzzi-tyypit jäävät Santorinille. (Ei sen puoleen ettenkö voisi lottovoiton saatuani buukkautua itsekin Santorinin luksushuoneistoihin omalla näköalaporealtaalla… ^_^)

anafi_img_8459_2

Anafin keskustan läpi kävelee kuudessa minuutissa. Täällä on hyvin, hyvin hiljaista.

Kuulemma hiljaisuus säilyy elokuun huippusesonkinakin jolloin saaren kaikki vuokrahuoneet ovat täynnä. Tänne ei tulla juhlimaan vaan rauhoittumaan ja nauttimaa verkkaisesta tunnelmasta jota kukaan ei halua särkeä.

anafi_img_8513_2

Suuremman minimarketin edusta penkkeineen on yksi kylän kohtauspaikkoja iltaisin.

”Unelias tunnelma” voi olla paikasta ja saaren ja vierailijan välisistä kemioista riippuen tylsää, tai se voi olla äärettömän viehättävää. Astypalealla totesin, että hiljaisuus alkoi lopulta ahdistaa, se oli enemmänkin aavemaista kuin miellyttävää.

Anafilla hiljaisuus on ihanaa. Eikä täällä ole rauhallisuudesta huolimatta tyhjää ja elotonta. Pienellä pääkadulla kohtaa ihmisiä, ja he katsovat sinua silmiin ja sanovat, ”Ya sas”, ja hymyn lämpö ulottuu syvälle rintaan.

anafi_img_8657

anafi_img_3205_2

Eilisilta oli ehkä koko matkan ihanin. Tällaisia iltoja sitä mietiskelee kotonaan talvisin, kun mieli vaeltelee lämpimiin muistoihin elämän varrelta.

Kiipesin ylös kylän korkeimmalle kohdalle eli Kastrolle ja istuin kalliolle. Jalkojen alla levittäytyivät Choran katot, ympärillä meri ja vuoret. Oikealla puolella horisontissa siinsi Santorinin utuinen siluetti, vasemmalla puolella horisontin rikkoi Anafin itäisimmässä kärjessä kohoava vaikuttava Kalamos-kukkula.

anafi_img_8689

Istuin siinä toista tuntia ja vain kuuntelin ja katselin. Laitoin välillä silmät kiinni ja oli niin valtavan hyvä olla. Ympärillä kuului vain hyönteisten surinaa ja kanojen kotkotusta ja aika ajoin koiran haukuntaa. Välillä lehmän- tai vuohenkellojen kilinää jostain etäisyydestä.

anafi_img_8707

Pimeyden laskeutuessa Santorini syttyi valoineen hohtamaan ulapan keskelle kuin jalokivi. Näky oli maaginen.

Yhtäkkiä Santorini näytti olevan niin lähellä. Erotin lentokentän ja Kamarin kylän valoistaan. Taivas oli tähtikirkas ja kuunsirppi langetti tyynen meren tummaan pintaan maidonvaalean tien. Kuun valaisema vesi oli kuin samettia. Meren hämäryydessä erottui muutamia hitaasti eteneviä pieniä valopisteitä, kalastajien veneitä.

Hetki oli pakahduttavan kaunis. Istuin vain siinä ja tunsin niin voimakkaasti olevani. Ilta oli lämmin ja sisälläni oli meren tyyneys. Tunsin syvää rakkautta ja kiitollisuutta että sain olla juuri siinä.

25 comments on “Toisella päätepysäkillä: vaatimaton Anafi hurmaa”

 1. Matkakertomuksesi ovat silkkaa hunajaa. Tunnelma jonka välität, menee ytimiin saakka. Saan todellakin aistia pienen murusen sitä, mitä sinä koet matkoillasi.
  Teksteistäsi huokuva vapaus, tyyneys ja rauha ovat lukijalle lähes meditatiivinen kokemus. Luen matkatarinoitasi iloiten siitä, että pystyn tuntemaan niiden herättämiä tunteita. Eräänlaisen kaipauksen tunteminen voi olla riipaisevuudessaan myös erittäin suloista. Ja samalla tiedän, että on loppujen lopuksi sama missä on, kyse on antautumisesta hetkeen ja aistien virittämiseen ympäristössään. Tunteiden ja tunnelmien kuuntelua. Kiitos!

  Vastaa

  0
  1. Ohoh, vastasin tähän jo eilen mutta kommenttia ei näykään..?

   No mutta se oli lyhyt ja ytimekäs: <3 <3

   Ihanaa kuulla että matkakertomuksilla voi olla tällainen vaikutus lukijaan :)

   Vastaa

   0
 2. Kiitos taas ihanasta postauksesta! Nää sun Kreikka-jutut on niin hienoja! <3

  Vastaa

  0
 3. Aivan ihanaa oli lukea kokemuksistasi Anafilla. Tuolla en ole käynyt. Tiedän, ettet ole "rantaihminen" ,mutta voitko kertoa, millaiset uintimahdollisuudet siellä on. Juuri tuollaiset paikat eniten kiinnostavat. Kiitos!

  Vastaa

  0
  1. Erittäin hyvät uintimahdollisuudet, kylää lähin hienohiekkainen, puhdasvetinen uimaranta on suoraan sataman vieressä :) Voin vaikka lisätä huomenna kuvan postaukseen, kävin siellä tänään. Seuraava, pidempi ranta on 15 minuutin kävelymatkan päässä, se näyttää tältä. Uin siellä tänään.

   Jos googlaat Anafi beaches saat paljon kuvamateriaalia :)

   Vastaa

   0
  2. Googletin. Voi valtava, mikä määrä kivoja rantoja! Voi valita ihan ikioman. Kiitos Sanni.

   Vastaa

   0
 4. En muista oletko aiheesta kirjoittanut, mutta oletko vuokrannut asuntoja suomessa? Tiedätkö onko asuntojen vuokraus lomalaisia varten suomessa yleistä, ja miltä sivustoilta voisi etsiä lyhyelle ajalle vuokralle tarjottavia asuntoja? :D

  Vastaa

  0
  1. miltä sivustoilta voisi etsiä lyhyelle ajalle vuokralle tarjottavia asuntoja? :D

   Airbnb ;)

   Muita sivustoja en valitettavasti tiedä, vaikka varmasti sellaisia on Suomen sisäisiäkin.

   Vastaa

   0
 5. Olipa niin koskettava kirjoutus! <3 Nyt tekee mieli mennä tuonne häämatkalle, olisi ainakin rauhallista. :)

  Vastaa

  0
  1. Anafi jää kyllä todellakin mieleen yhtenä tämän matkan kohokohdista <3 Aivan ihana, ihana paikka.

   Häämatkalaiselle tuolla vain ei ehkä olisi sopivaa majoitusta... Ellei sitten olisi sellaisella häämatkalla jossa ei haeta erityisen romanttisia ja fiinejä majapaikkoja. :) Ja vuokahuonekin kelpaa ^_^

   Hämmästyksekseni muuten löysinkin yhden (!) hotellin Anafilta Bookingista! Se sijaitsee Klisidin rannalla eikä siksi ole osunut silmiini kun asun Chorassa. Kyseessä tosin on vain simppeli kolmen tähden hotelli, mutta kyllä se kuitenkin ihan hotelli on vastaanottoineen ja aamiaishuoneineen :)

   Vastaa

   0
 6. Kaunista ja ihanan rauhallisen näköistä.
  Katsoin tuota karttaa ja muistin, että olenhan minäkin käynyt Kreikassa Chios saarella, olin n. 20 vuotta sitten Turkissa (Cesme) ja teimme päivän retken Kreikan puolelle.
  Nytkin on matka varattuna, mutta ei Kreikkaan.
  Näitä kuvia katsellessa tulee mieleen, että sitte seuraava voisi olla Kreikka :)

  Vastaa

  0
 7. Ihana paikka ja ihana kirjoitus, *syvä huokaus* ♥ Mun on oikeasti pakko pian päästä Kreikkaan, se kun on vielä käymättä...

  Vastaa

  0
 8. Oi, että meni tunteisiin ja nahan alle tämä kirjoituksesi. Pääsin tekstisi mukana tuolle samalle Kastorille istumaan ja tuntemaan syvästi olevani myös itse siellä ja hengittäväni samaa ilmaa. Ja nyt vasta ymmärrä olevani vain perunana tässä meidän kotisohvalla. Huoh. Sulla on tarinan kertojan taidot. Kiitos tästä! Blogisi on mahtava!

  Vastaa

  0
 9. Kiitos, olipa ihanaa lukea kokemuksia Anafista. Tämä paikka pääsi ensisilmäyksellä bucket-listalleni -ja blogikirjoituksesi vahvisti mielikuvan, jonka olin saaresta saanut! 😀
  Matkakuume nousi taas uusiin sfääreihin! ❤️ Kai se on alettava bongailla edullisia lippuja Santorinille, vaikka kuvittelin kyllä olevani seuraavaksi menossa ihan jonnekin muualle, kuin Kykladeille...

  Vastaa

  0
  1. Anafi on kyllä ihana...! Kun ajattelen saaren tunnelmaa, iho nousee melkein kananlihalle...

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (59)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)