04.09.2014

Rakas talomeri

On asia, jota moni ei jaa kanssani.

Rakkaus Ateenan talomereen. Talohelvettiin, kuten sitä kuulee myös hellästi kutsuttavan. Ateena ei ole monen mielestä kaunis kaupunki. Se on ränsistynyt, likainen, kaoottinen. Ei Ateena missikisoissa pärjäisikään Barcelonaa, Prahaa tai Pariisia vastaan. Hell no.

Mutta minun sydämeni sykkii kaupungin rosoiselle charmille. Sen ainutlaatuiselle yhdistelmälle modernia betonihelvettiä ja antiikin historiaa. Rumien laatikkotalojen keskellä, ihan kaikkialla missä et ikinä odottaisikaan, sykkii tuhansia vuosia vanhan Ateenan pulssi.  Raunioita on kaikkialla - nykyinen Ateena on rakennettu suoraan antiikin kaupungin päälle. Missä tahansa käveletkin, kävelet läntisen sivistyksemme kehdon päällä. Ateena muistuttaa siitä joka kulman takana; puistoissa, aukioilla, metroasemilla, liikennevaloissa.

Ja kaiken keskellä kohoaa Akropoli sekä majesteetillisen kaunis Parthenon. Vaikea kuvitella että kukaan voisi olla vaikuttumatta tuosta näystä.

Olen käynyt monissa suurkaupungeissa, mutta missään en ole (toistaiseksi) kohdannut yhtä vaikuttavaa talomerta. Kiitos Ateenan pinnanmuotojen, silmänkantamattomiin jatkuvaa talomerta voi ihailla täysin esteettä lukuisista paikoista.

Paras niistä on Lykavittoksen kukkula 360 asteen näköaloillaan. Ehdoton lempipaikkani Ateenassa. Tänne tulen aina. Suosittelen auringonlaskun aikaa. Kun Akropolis syttyy yövalaistukseensa ja taustalla Pireuksen satama värjäytyy ensin vaaleanpunaiseksi ja sitten oranssiksi, peittyen lopulta pehmeään hämärään - se on kauneutta jota ei hetkeen unohda.

Tämä on minulle vähän samanlainen juttu kuin Alpit... Tällaista ei näe Suomessa. Tähän näkymään ei voi kyllästyä. Aina kun näen Talot, mykistyn yhä uudestaan. Betonia ja temppeleitä. Virastototaloja ja Bysantin kirkkoja. Vanha ja uusi. Kadut kortteleita puhkoen, kuin suonet, kuljettaen mukanaan elämää. Meri horisontissa  kareillen.

Minun Ateenani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäisessä videossa maisemaa Akropolilta (Areios Pagoksen kukkulalta) Lykavittokselle päin, toiset kaksi videota ovat Lykavittokselta.

Maisema Areios Pagokselta from Sanni Karkkipäivä on Vimeo.

Talomeri from Sanni Karkkipäivä on Vimeo.

Lykavittoksen huipulla from Sanni Karkkipäivä on Vimeo.

10 comments on “Rakas talomeri”

  1. Näin olen kuullut suunnilleen koko elämäni :D Ei siis ole minkään treenauksen tulos. :P

   Vastaa

   0
 1. Voiko tuolla muuten kaunis nainen - kuten sinä - kävellä rauhassa maisemista nauttien? Tarkoittaen sitä, onko se viisasta...
  Itse olen seikkaillut useassa muussa Välimeren kolkassa, myös siellä itäisessä, ja vaikka ne akupungit ovat turvallisia, pääsääntöisesti iltaisin ei kannata liikkua joillain seuduilla. Seuraan voi joskus tyrkyttäytyä yhden jos toisen kansakunnan sitkeä edustaja etsimään helppoa kohdetta. Toki apuakin varmasti ahdistelijoilta saa, kunhan kohdalle osuu kunniallisia miehiä..

  Mietin vain, kun kreikkalaismiehillä kaikesta eurooppalaisesta vaikutuksesta huolimatta on machon maine, ja olen kuullut ikävistä kokemuksista. Blondeihin ehkä nyt on jo totuttu, mutta mietin silti tuota, osataanko ulkomaalaista kohdella kunnioittavasti ihmisenä, vai saatko koskaan vihellyksiä, huuteluja, hiplailuja jne. ikävää... Rohkea kyllä olet, kun Ateenassa liikut!

  Vastaa

  0
  1. Voiko tuolla muuten kaunis nainen – kuten sinä – kävellä rauhassa maisemista nauttien? Tarkoittaen sitä, onko se viisasta…

   Voi kyllä, ajat jolloin "etelän mies" vislaili ja tuijotteli perään ovat aika lailla historiaa ainakin niissä Välimeren maissa joissa olen itse viimeisen 10 vuoden aikana vieraillut. Oikeastaan muistan perään huutelua vain teini-iän ensimmäisiltä perhereissuilta, kun olin 14-16-vuotias. Olen muualtakin kuullut että täkäläisten miesten mentaliteetissa on tapahtunut joku perustavanlaatuinen muutos ja naisturistit jätetään nykyään rauhaan. (Sairaat yksilöt oikeasti sairaine tarkoitusperineen ovat tietysti asia erikseen, mutta heitä ei onneksi voi laskea valtaväestöön... :p) En muista että mun perään olisi juuri kenenkään pää kääntynyt Välimerellä yksin reissatessa, lähestymisestä puhumattakaan. :) Iltaisinkaan en ole koskaan tuntenut oloani turvattomaksi. Kahta setämies-tapausta lukuunottamatta kukaan ei ole ikinä yrittänyt lyöttäytyä seuraan, ja sedätkin osasivat kyllä käyttäytyä vaikka eivät ihastustaan salanneetkaan. :D Ja nämäkin tapaukset olivat saarilla. Ateenassa sulaudun blondiudestani huolimatta jostain syystä joukkoon enkä herätä "erityishuomiota", minua on usein luultu kreikkalaiseksi (!).

   Vastaa

   0
  2. OK, mukava kuulla kreikkalaisten miesten sivistystason eksponentiaalisesta noususta! Ehkä sitten itsekin joskus siellä päin päädyn pitkille kävelyretkille ja tutkimusmatkoille :)
   Saaret vetävät paljon enemmän puoleensa kuin manner-kreikka :)

   Vastaa

   0
 2. Hei Sanni!
  Oli pakko kirjoittaa kommentti tähän tekstiin. Olen nimittäin kanssasi ihan samaa mieltä Ateenasta ja samalla tavalla minäkin olen perustellut rakkauttani kaupunkia kohtaan. :) Minusta Ateena on rehellinen kaupunki, joka näyttää kaikki puolensa salailematta ja kuten asukkaansa toteaa "Tässä olen minä. Ota tai jätä." Pidän kirjoitustyylistäsi ja tekstiesi lukeminen on mukava piriste päivään. Oikein mahtavaa reissun jatkoa! :)

  Vastaa

  0
  1. Minusta Ateena on rehellinen kaupunki, joka näyttää kaikki puolensa salailematta ja kuten asukkaansa toteaa “Tässä olen minä. Ota tai jätä.”

   * allekirjoittaa * Hyvin sanottu Ateenasta! :) Ei yritä olla mikään kiiltokuvakaupunki. :)

   Vastaa

   0
 3. Tuli mieleeni tässä kreikkapäivityksiäsi lueskellessa vinkata sinulle Fysimerasta :) suomenruotsalainen pariskunta järkkää kreetan saarella upeita viikon mittaisia vaellusreissuja pienryhmille. Aattelin että saattaa kiinnostaa kun sulla myös noista lappivaelluksista juttua ollut :) itse olen heidän matkoillaan ollut 3 kertaa ja aina ollut erittäin tyytyväinen. Viikko sitten viimeksi kotiuduin huikealta vuoristovaellukselta.

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)