03.09.2014

Kreikkalaista matkailubyrokratiaa

Kyllä Sporadeille pääseminen Ateenasta on näköjään hankalaa.

Helpoin ja hermoja säästävin tapa lienee oikeasti lentää suoraan charter-lennolla kotimaastaan. :p

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olin selvittänyt netistä, että Sporadeille pääsee kolmesta eri satamasta; Voloksesta, Agios Konstantinoksesta tai Kymin kautta Evian saarelta (Evia on yhteydessä mantereeseen sillan kautta).

Seuraavaksi pitäisi siis vain valita, mitä kautta lähteä. Jos matka olisi tapahtumassa Suomessa, olisin jo selvittänyt lippujen hinnat ja aikataulutkin netistä, tai kävellyt lähimpään matkatoimistoon jossa virkailija olisi selvittänyt vaihtoehtojen aikataulut ja kulut.

Kreikassa tämä ei onnistu. Maan kansallinen bussiyhtiö KTEL ei enää julkaise aikataulujaan saati hintojaan netissä, ja asiakkaiden on joko soitettava maksulliseen palvelunumeroon tai hakeuduttava KTELin toimistoon. Matkatoimistot myyvät vain laiva- ja lentoyhtiöiden lippuja (eivät kaikkien - pienempien saarten väliset yhteydet selviävät vasta paikan päällä saarella) tai omia pakettiratkaisujaan. Kreikassa ei ole yhtä paikkaa, mistä saisit varattua kaiken kerralla.

Niinpä. Eilinen kuluikin eri paikoissa juoksemiseen.

Sporadit

Kuva islandsailing.gr

Aloitin KTELin toimistolta. Oman alustavan suunnitelmani mukaan ottaisin bussin Ateenasta Volokseen ja sieltä laivan Skiathokselle. KTELillä on Ateenan keskustassa yksi ainoa toimisto jonka löytäminen ei ole ihan helppoa osoitteenkaan kanssa. En edelliselläkään kerralla pari vuotta sitten meinannut löytää paikkaa ja nytkin jouduin kysymään apua. Toimiston ovessa tai ikkunoissa ei ole minkäänlaisia tekstejä ilmoittamassa, että kyseessä on KTEL.

Sanni: "Hyvää päivää, puhutteko englantia?"

Mies: "Kyllä, vähän".

Sanni: "Haluaisin päästä Volokseen, mihin aikaan sinne lähtee busseja?"

Mies, epäröiden: "Ehmmmm, Volos... ei, sinne ei ole bussia. Tai on, on sinne mutta - - Odotatko hetkisen."

Mies soitti puhelun.

Mies: "Noniin, annan sinulle osoitteen. Volokseen on bussi, mutta minä en voi myydä sinne lippua. Sinun täytyy mennä B-terminaaliin KTELin Liosionin toimistoon."

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mies ojensi minulle osoitelapun. Liosionin terminaali on minulle tuttu neljän vuoden takaa, jolloin otin sieltä bussin Eviaan. Terminaali ei suinkaan ole keskustassa eikä myöskään suorien julkisten liikenneyhteyksien päässä, ja viimeksi päädyimmekin ottamaan taksin.

Sanni: "Siis, KTELillä on bussi Volokseen mutta sinä et voi myydä lippua?"

Mies: "En, sinun täytyy mennä Liosionin toimistoon."

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oookei. Sama siis kuin menisit Matkahuollon toimistoon, ja he kertoisivat että juuri tämä Matkahuollon piste ei myy sinulle lippua tiettyyn bussiin. Huokaus.

En todellakaan jaksanut lähteä Liosionin toimistolle ja otin seuraavaksi kohteeksi OSEn, Kreikan junayhtiön. Olen aiemmin törmännyt OSElla häkellyttävän töykeään palveluasenteeseen, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus.

Astuin toimistoon, jossa ei ollut yhtäkään asiakasta. Vuoronumerolaite ei toiminut. Tiskin takana istui luukuissaan kaksi naisvirkailijaa. Lähestyin toista heistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sanni: "Anteeksi, oletkohan vapaa?"

Nainen: "Riippuu siitä mitä olet vailla. Mitä haluat?

Sanni (päässään) "Mitä helkkaria, mitä asiakkaat nyt yleensä haluavat rautatieyhtiön lipputoimistosta? Souvlakia??"

Sanni (ääneen): Olen menossa Volokseen ja kysyisin onko sinne junayhteyttä.

Nainen, innottomasti: "Mmmjaa, onhan sinne."

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saadakseni selville vielä aikataulut ja hinnat, jouduin esittämään ainakin 10 lisäkysymystä. Pelkkä "Mihinkähän aikaan sinne lähtee junia?" ei riitä täällä päin. Oma-aloitteisesti ei kerrota mitään mahdollisesti asiakasta hyödyttävää lisäinformaatiota.

Tulos: junamatka kestää kaksi kertaa bussia pidempään enkä ehdi aamujunalla laivaan. Selvä. Unohdetaan juna.

Seuraavaksi suuntasin matkatoimistoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sanni: "Hyvää päivää, voisittekohan auttaa minua? Haluaisin päästä Sporadeille, mikä olisi helpoin tapa?"

(Vähän niinkuin toivoin että matkatoimistovirkailijalla olisi hihassaan jokin ässä jota netin erinäiset sivustot eivät olleet paljastaneet.)

Nainen: "Sporadit... Hmm, sinun kannattaa lähteä Agios Konstantinoksesta. Mutta minä voin myydä vain laivalipun, en bussilippua. Sinun on mentävä yhteen toiseen toimistoon, Alkyon Traveliin, he järjestävät Agios Konstantinoksen laivojen aikatauluihin synkronisoituja bussikuljetuksia Ateenasta."

Kysyin KTEListä ja Voloksen vaihtoehdosta. Nainen ravisti päätään. "Ei, Agios Konstantinos on parempi vaihtoehto. KTEListä en osaa sanoa mitään, sinun on mentävä KTELin toimistoon."

"Entä Evia? Jos menisin Kymin kautta ensin Skyrokselle..?"

Nainen puisti päätään. "Skyrokselle on huonot yhteydet, ei kannata mennä sitä kautta. Et pääse Skyrokselta muille Sporadeille." En vai..? Netissä kerrotaan ihan muuta.

"Jos siis haluan Skyrokselle, minun on palattava mantereen kautta?" Matkatoimistovirkailijan mukaan kyllä. Huokaus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sain lapulle Alkyon Travelin osoitteen, joka on samassa suunnassa Omonia-aukion lähellä josta juuri tulin. Palasin samaa reittiä. Toimiston pitäisi sijaita Kanigos-aukiolla. Aukio on pieni. Kiersin sen kahteen kertaan. En löytänyt toimistoa. Hermostuin enkä enää kysynyt apua toimiston löytämiseksi. Sen sijaan marssin seuraavaan matkatoimistoon, itsepintaisesti toivoen että joku paikka osaisi tarjota muunkin ratkaisun kuin KTELin tai Alkyonin.

Tämäkään toimisto ei kuitenkaan tuntenut parempaa vaihtoehtoa kuin Alkyonin järjestämän kuljetuksen. He eivät myöskään suositelleet Evian kautta menoa, mitä en ymmärrä. Evia on suuri saari ja sinne menee päivittääin busseja tasatunnein. Virkailija sentään löysi yhteyden Skyroksen ja muiden Sporadien välillä. Hänen mukaansa Skyrokselta on yhteys Alonissokselle kolmesti viikossa. Se riittää minulle, eipähän tarvitse kiertää mantereen kautta.

Aurinkoselfie

Kello oli jo paljon. Minun oli nälkä enkä enää jaksanut ruokailun jälkeen lähteä takaisin Kanigos-aukiolle etsimään Alkyonia. Se olkoon seuraavan päivän asia.

Lähdin kävelylle Akropolille ja Anafiotikaan. Postauksen kuvitus kävelyltä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Keskustan parhaat kattoterassibaarit Akropolis-näkymillä (kuva Akropolilta päin)

P.S. Melkein aloin jo harkita koko Sporadien hylkäämistä - Pireuksesta pääsee lähes kaikille muille Kreikan saarille päivittäin, ja Pireus taas on lyhyen metromatkan päässä Ateenan keskustasta. Mutta ei. Sporadeille mennään kun se oli päätetty.

P.S. 2. Löysin sen hemmetin Alkyonin tänään. Skiathoksen lippu on hallussani. :) Ajoitus oli kohdallaan - sesongin viimeinen laivayhteys Agios Konstantinoksesta Sporadeille lähtee sunnuntaina...

17 comments on “Kreikkalaista matkailubyrokratiaa”

 1. Voih. Oletpa sinä muuten sitkeä, mä olisin heittänyt hanskat naulaan jo kauan sitten! Ehkä sä olet sikäli väärillä jäljillä että haet niin järjestelmällistä ratkaisua. Ehkä sun pitäisi vain harhailla pitkin Ateenan katuja, ja yhtäkkiä eteesi ilmestyisi myyntikoju, jossa olisi tarjolla juuri sopia lippuja matkoille, joita järjestetään vain sporadisesti :)

  Vastaa

  0
 2. Moikka! En tiedä oletko vastannut tähän jossain aiemmassa kreikanpostauksessasi, mutta mitä noin suurin piirtein maksaa päästä ateenan lentokentältä jollekin saarelle? Jollekin, johon siis pääsee suhteellisen helposti, ja jossa olisi majoituspaikka :D
  Haaveilen matkasta Kreikkaan keväällä, enkä haluaisi välttämättä majottautua mantereelle, koska olen ihastunut näihin rauhallisiin saariin blogauksiesi kautta. En ole koskaan käynyt kreikassa jotain lapsuuden turistirysäreissuja lukuunottamatta.

  Vastaa

  0
  1. Moi Jenni!

   Sinun on otettava lentokentältä bussi Pireukseen, ja tuon bussin hintaa en valitettavasti tiedä. Olisiko 6 euron luokkaa? Pireuksesta vaihtoehdot eri saarille ovat loputtomat. Hintoja voit katsella esimerkiksi täältä:

   http://www.danae.gr/ferries-greece.asp

   Kirjoita lähtösatamaksi PIRAEUS.

   Lähin saari Ateenaa on Egina, ja lippu sinne maksaa 13,50€. Tosi viehättävä saari jossa myös antiikin nähtävyyksiä. :)

   Vastaa

   0
 3. Kunnon kreikkalaista (tai ottomaanien ajalta opittua) byrokratiaa..!
  Kuvastaa ehkä valtion tilaa tuo virkailijoiden innoton palveluasenne OSE:n toimistossa... varma työpaikka kun on saatu, niin asiakkaat ovat pelkkä pakollinen riesa...

  Vastaa

  0
  1. varma työpaikka kun on saatu, niin asiakkaat ovat pelkkä pakollinen riesa…

   Niin se ikävä kyllä taitaa olla. :/

   Vastaa

   0
 4. Hei Sanni. Kolme vuotta Ateenassa asuneena ja nyt Suomessa asuvana voin todeta, että kaikkien asioiden hoitaminen siellä sujuu juuri tuolla kuvaamallasi kaavalla. Oli kyseessä sitten mikä tahansa virasto, posti, verotoimisto, sähkölaitos, terveydenhuolto tai vaan vaikka matkalipun ostaminen, niin kaikki on todella hankalaa. Meillä on Suomessa asiat NIIN HYVIN. Mutta matkailu avartaa! Ps. Täälläkin onneksi tänään pilkahtaa aurinko! :D

  Vastaa

  0
 5. hmph :D no jo on asiakaspalvelua! Oon menossa ens kuussa kreetalle malemeen, onkohan sielläkin yhtä töykeää palvelua :O onko tuo joka paikassa kreikkaa ja kreetan saaria :o

  Vastaa

  0
  1. onko tuo joka paikassa kreikkaa ja kreetan saaria :o

   No, Kreetalla ei ole ainakaan OSEn toimistoa kun ei ole junaakaan :D

   Mutta ei, en ole saanut kaikkialla Kreikassa huonoa palvelua, lähinnä vain noissa kansallisissa tai julkisten palveluiden (en tiedä mitä sanaa käyttää) toimistoissa.

   Vastaa

   0
 6. Ateenan lentokentältä pääsee kai pireukseen myös metrolla? Bussimatka on pitkä ja ainakin toissa vuonna ilmastoimaton :)
  Kommentoijalle: Monille saarille voi myös lentää suoraan. Äkkilähtönä pelkät lennot ja naapurisaarelle ihmettelemään :)

  Kurja palvelu koskee tosiaan vain julkisia laitoksia. Kaikkialla muualla ihmiset ovat olleet vieraanvaraisia, ystävällisiä ja luotettavia. Saarilla siis. Ateenassa pitää osata välttää tiettyjä alueita. Kun ei osannut, vähän jännitti muutamat korttelit :0

  Vastaa

  0
  1. Ateenan lentokentältä pääsee kai pireukseen myös metrolla?

   Joo, tottakai, kun vaihtaa Monastirakissa :) En tiedä miksi ajattelin vain suoria yhteyksiä :D

   Vastaa

   0
 7. Oi oi, niin tuttua Kreikkaa:) Ikinä ei ole kiire ja kiirehtivät ja tietoa tarvitseva turisti on kaikkien kauhistus. Jos joku valtion konttori tai pankki avataan klo 9, niin virkailija on paikalla ehkä 9.20, jos et siis ole ehtinyt paikalle 9.30 mennessä, niin virkailija vilkuttelee iloisesti kadun toisella puolella sijaitsevasta kahvilasta. kahvitauko! :) Vaikka jälkikäteen naurattaa, niin ei siihen siellä ikinä tottunut.

  Tosi mukavaa matkaa! :)

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (59)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)