22.06.2014

Lenitan paras voileipäkakku

Tapasin toukokuussa ehkä elämäni houkuttavimman näköisen voileipäkakun. Ja nyt puhuu henkilö, joka ei edes pidä voileipäkakusta. Siitä perinteisestä, kylmästä voileipäkakusta.

Ystävälläni Lenitalla on luotto"smörgåstårta"-resepti, josta valmistuu niin herkullinen mättö että se antaa aiheen kutsua kavereita kokoon pelkästään voileipäkakun merkeissä. Toukokuussa sain kutsun Lenitan mökille "och äta smörgåstårta". Vastasin, että tulen tietysti mielelläni, vaikka en leipää syökään.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perillä odotti tämä näky. Lämmin, juuri uunista tullut voileipäkakku.

Kuolahan siinä lähti valumaan. Muiden haukatessa meheviä täytettä valuvia kakkuviipaleitaan ja pyyhkiessä tyytyväisinä suupieliään haarukoin itse suuhuni eväsboksista tonnikalasalaattia ja loin kakkuun merkitseviä katseita. "Me tapaamme vielä. Minä teen sinusta vhh-version, minä niin teen sinusta vhh-version.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja niin minä tein. Juhannuspöydän yllätysmomentiksi kaikkien perinteisten grilliherkkujen keskelle nousi Sannin Megamehevä Vhh-Voileipäkakku.

Se oli hitti.

(Paitsi Mr. Karkkipäivän mielestä joka ei pidä sienistä. "Ykköskerros hyvä, kakkoskerros liian sieninen." No, sun menetys! :))

Voileipakakku_ohje

Kakku tehdään alkuperäisen ohjeen  mukaan maalaisleipään, joka neuvotaan pilkkomaan kuuteen viipaleeseen. Kaksi viipaletta = yksi kerros.

Alkuperäisessä ohjeessa 2-kerroksen täytteeseen tulee sienten seuraksi 140 g pekonia (tällöin sienten määrä 250 g). Minä jätin sen pois kun en syö lihaa.

Täyte 1: keitä munat koviksi, anna jäähtyä, viipaloi ja sekoita jogurtin ja majoneesin kanssa. Pilko pinaatti ja lisää seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä täyte ensimmäiseen kerrokseen.

Täyte 2: (Paahda pekonikuutiot.) Viipaloi sienet ja paista voissa. Viipaloi purjo ja lisää sienten joukkoon. Lisää päälle (vehnä)jauho (minä käytin Pofiberiä) ja sekoita. Lisää ruokakerma ja tuorejuusto. (Minä käytin maustamatonta tuorejuustoa jonka maustoin itse kahdella murskatulla valkosipulinkynnellä ja mustapippurilla.) Anna kiehua hiljalleen ja sekoita välillä. Lisää lopuksi (pekoni ja) mausteet. Levitä täyte toiseen kerrokseen.

Päällys: levitä kakun "kannen" päälle voita ja kerros ketsuppia. Nosta kansi kakun päälle. Laita päälle juustoraastetta ja kirsikkatomaatteja. Paista uunin alaosassa 200 asteessa kunnes juusto ruskistuu. Koristele valmis kakku tuoreilla pinaatinlehdillä.

Voileipakakku_Adams

Käytin kakkupohjana Adam'sin jauhoista leivottua loistavaa vhh-siemenleipää, jossa on ihan naurettavan vähän hiilihydraatteja - 100 grammassa vain 1,9 grammaa. Adam's-leipäjauhoja voi ostaa mm. Hyvinvoinnin Tavaratalosta ja YesDelistä. Adam's-leipä esitelty aiemmin täällä.

Voileipakakku_kerrokset

Kerrokset kasaan.

Arvatkaa mitä tapahtui viimeisen kuvan oton jälkeen.

Laitoin päälle juustoraasteen ja kirsikkatomaatit. Nostin kakkua.

Se putosi lattialle nurinpäin.

* * * ! ! ! % € @ § ≈ & #  ! ! ! * * *

Siksi kakusta ei enää ole kuvaa ennen uuniin menoa juustoraasteen ja tomaattien kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen kömpelö ja minulta putoaa käsistä tavaroita, ruokia ja meikkejä tuon tuostakin. Nyt minulla olisi tahtotila syyttää kakun putoamisesta mansikoiden seurana iltapäivällä nautittua juomaa.

;)

No. Kokosin itseni ja kakun, ja seuralaiseni vakuuttelivat että kakku näyttäisi varmasti ihan hyvältä tultuaan uunista kuorrutteineen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niin se näyttikin. Vaikka reunat olivat rähjäiset. :)

Sehän ei kuitenkaan vaikuta makuun! ^_^

Voileipakakku_ja_koirat_auringossa

Kakku nautittiin terassilla koirat jaloissa päivää paistatellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja tänään loppu kakku pakattiin rasioihin ja pakastettiin.

Yksi ensi viikon työpaikkalounas hoidettu. :)

Kuka tykkää voileipäkakusta? Kylmä vai lämmin? Itse en ole koskaan aiemmin maistanut - tai edes nähnyt, ennen Lenitan "voileipäkakkubileitä" - lämmintä voileipäkakkua. Kylmä ei maistu mutta tämä oli ihan eri planeetalta. Mums!

31 comments on “Lenitan paras voileipäkakku”

  1. aivan uskomattoman messevän kuuloinen ja näköinen kakku! ja ylipäänsä apua näitä sun reseptejä, liian herkullisia! kertoo jotain, kun mulla olisi kova halu ruveta taas muutaman vuoden tauon jälkeen vegaaniksi mutta aina tulee Karkkipäivään joku resepti mitä pitää kokeilla ennen kuin voi ;) pakko varmaan lopettaa näiden sun ruokapostausten lukeminen..

    oon kyllä aivan ehdoton voileipäkakkufani! mistään lämpimästä voileipäkakusta en ollut ikinä kuullutkaan ennen tätä. mun mielikuva voileipäkakusta on se, mitä tarjotaan aina juhlissa: kylmää, siististi jollain kermahössäkällä ja persiljoilla koristeltua särmiönmallista (toi sun oli niin ihanan boheemin ja symppiksen näköinen niihin verrattuna ^^) ja se on hyvää... mutta tätäkin pitäisi kokeilla! ehkäpä tää on sitten se oikeesti viimeinen ei-vegaaninen resepti ;)

    Vastaa

    0
    1. kertoo jotain, kun mulla olisi kova halu ruveta taas muutaman vuoden tauon jälkeen vegaaniksi mutta aina tulee Karkkipäivään joku resepti mitä pitää kokeilla ennen kuin voi ;)

      Hehheh :D

      Vastaa

      0
  2. Tulin jo surulliseksi tarinan alussa joutuessasi napsimaan rasiassa maannutta salaattia muiden nautiskellessa tuoreesta herkusta. Onneksi löysit ratkaisun. Kakun täytteissä on kaikkea, josta pidän! Itse lisäisin pekonitkin joukkoon. En ole häävi leipuri, mutta seuraaviin juhliin voisin yrittää tätä reseptiä.

    Vastaa

    0
    1. Tulin jo surulliseksi tarinan alussa joutuessasi napsimaan rasiassa maannutta salaattia muiden nautiskellessa tuoreesta herkusta.

      Kiitos kiltti :) Mutta älä tule surulliseksi, onhan kuitenkin oma valintani etten halua leipää syödä (ei siis mikään sairauden tai allergian aiheuttama tila...). Tosin tuota Lenitan kakkua en olisi voinut syödä pekoninkaan takia :p

      Vastaa

      0
  3. Mä niin tulen kokeilemaan tätä! Siis wau mikä leipäkakku! Sienten tilalle täytyy tosin keksiä jotain muuta, koska en pidä niistä. Kiitos reseptistä!

    Vastaa

    0
  4. Voi ei, Sanni! Osaat niin ihanasti esitellä kaikki ruokaherkut, että tekisi mieli heti ne blogissa nähtyä tehdä ne. Mutta kun ei ole sitä uunia! :/ Laita näihin uunivaroitus. :) Ja ensin pitäisi myös ostaa noita vhh-jauhojakin...

    Etkö muuten pidä edes perinteisestä kalavoileipäkakusta? Itse en tykkää ollenkaan makeista täytekakuista mutta lohivoileipäkakku on suurimpia himojani.

    Vastaa

    0
    1. Etkö muuten pidä edes perinteisestä kalavoileipäkakusta?

      En, valkoinen paahtoleipä (paahtamattomana todella ällöä jo ennen vhh-aikojakin :p) yhdistettynä majoneesitäytteeseen ihan puistattaa... Etenkin kylmänä. Siinä ei herkullinen kalakaan auta. :/ (Majoneesi on ok vain pieninä määrinä, olen oppinut sietämään sen makua vasta viime vuosina...)

      Ja ensin pitäisi myös ostaa noita vhh-jauhojakin…

      Voithan tehdä tämän ihan normileipään? :D Vai oletko sinäkin vaihtanut vhh:laiseksi...? Anteeksi jos olet tästä aiemmin kertonut, olen unohtanut...

      Vastaa

      0
    2. Vähähiilihydraattisille tästä ei liene iloa, mutta valkeaa paahtista kammoaville kenties. Kylmän kakun voi kasata hyvin ruisleivästäkin (esim. ruis real). Sopii mielestäni etenkin intensiivisemmän makuiseen kalakakkuun oikein hyvin, kun ei tarvitse pelätä, että leipä peittäisi pääraaka-aineen maun. Majomöhnää puolestaan voi raikastaa mm. korvaamalla osan turkkilaisella jugulla.

      Vastaa

      0
    3. Kylmän kakun voi kasata hyvin ruisleivästäkin (esim. ruis real).

      Hyvä vinkki! :) Varmasti parempi kuin "pesusieni-vehnäpaahtokakut".

      Majomöhnää puolestaan voi raikastaa mm. korvaamalla osan turkkilaisella jugulla.

      Mä kanssa teen kaikki majoneesikastikkeet niin että korvaan reseptin majomäärästä 2/3 kermaviilillä, turkkijogulla tai ranskankermalla. Liika majoneesisuus on aivan hirveää :-X

      Vastaa

      0
    4. En vielä. Haluan ensin perehtyä asiaan, mutta en ole vielä ehtinyt lukemaan aiheesta juuri mitään.

      Vastaa

      0
  5. nam! Kokeiluun menee, tosin sienet vaihdan johonki muuhun. Kiitos kun laitoit reseptin jakoon =P

    Vastaa

    0
  6. Moikka Sanni! Tanssin vanhat ensi keväänä ja tarvitsisin sinulta hieman apua: minkävärisen silmämeikin tekisin? Silmäni (ja hiukseni) ovat tummanruskeat ja pukuni on sinivioletti. Toivottavasti huomaat täysin postaukseen liittymättömän kommenttini (herrrkullisen näköinen kakku, täytyy sanoa!) ja vastaat edes jotain. Olet yksi lempibloggaajistani! :)

    Vastaa

    0
    1. Silmäni (ja hiukseni) ovat tummanruskeat ja pukuni on sinivioletti.

      Pitäytyisin joko silmien värin sävyisessä harmoniameikissä eli tummanruskeaa (aina takuuvarma valinta), tai sitten tekisin kontrastimeikin ja valitsisin violettia, jota on puvussakin. Mutta älä valitse ihan samaa sävyä kuin puvussa, se on tylsää. :) Käytä vaikka vähän punertavaa violettia, esimerkiksi kanervaa.

      Vastaa

      0
  7. hih tänään saapuivat MAC: t voi sitä riemua! :) Siveltimet aivan mahtavia!! Mutta mulla olis vielä yksin tähän liittymätön kysymys, jos vielä viitsit vastata, sitten kyllä pidän breikin kysymyksissä. Eli siis haussa olisi nimenomaan poskipäille käytettävä päivä- ja yövoide, ja haluan siis mahdollisimman hyvin hoitaa mielestäni hieman couperoisia poskia. Niissä on myös mustapäitä, mutta en ainakaan tiedä, että mikään voide sopisi molemmille, sillä eikö mustapäihin käy tujut aineet ja couperosaan mahd. Hellät. No olen noista nyt valinnut että mieluummin hoidan ykkösenä couperosaa ettei ainakaan pahennu. Joten tiedätkö mahd. Hellävaraisia voiteita jotka sopisivat tähän? Olen miettinyt että luonnonkosmetiikasta valitsisi mahd. Hellävaraiset tuotteet mutta en tiedä onko niitä juurikin jotka kävisi tähän? Jos ei ole niin kyllä selektiivinenkin käy.

    Ja vielä mistä saisi netistä halviten lily loloa? Ja tosiaan, nyt en kiusaa kysymyksillä vähään aikaan, mutta nämä kyssärit voiteista erittäin tärkeät olis mulle, joten suuren suuri kiitos taas jos viitsit vastata.

    Vastaa

    0
    1. hih tänään saapuivat MAC: t voi sitä riemua! :) Siveltimet aivan mahtavia!!

      Jee! :)

      haussa olisi nimenomaan poskipäille käytettävä päivä- ja yövoide, ja haluan siis mahdollisimman hyvin hoitaa mielestäni hieman couperoisia poskia, (...) Joten tiedätkö mahd. Hellävaraisia voiteita jotka sopisivat tähän?

      Tässä muutamia; Lumene Sensitive Touch (sarjassa sekä yö- että päivävoide), Clinique Redness Solutions Daily Relief Cream (käy sekä yö- että päivävoiteena) ja Dr. Hauschkan Ruusuvoide, oikea couperosaihon klassikko (Hauschkan filosofiaan ei kuulu yövoide). Jos et hanki erikseen yövoidetta couperosa-iholle, voisit käyttää normaalin yövoiteen alla (tai miksei yksinäänkin) RENin Evercalm Anti-Redness -seerumia.

      Ja vielä mistä saisi netistä halviten lily loloa?

      Itse tilaan aina suoraan Lololta, http://www.lilylolo.co.uk/ Siellä on käsittääkseni edullisin hinta, mutta ei Suomen Biodellynkaan hinta tuosta paljon poikkea. (Lolo 16,88€ / foundation, Biodelly 19,90€ / foundation)

      Vastaa

      0
  8. Onko mahdollista saada tästä ns. alkuperäistä reseptiä? :) Näyttää tosi namilta!

    Vastaa

    0
    1. Onko mahdollista saada tästä ns. alkuperäistä reseptiä? :)

      Alkuperäinen resepti lukee postauksessa :) Olen kirjoittanut maininnut erikseen omat muutokseni joita ei käytännössä muita ollutkaan kuin eri leipäpohja, pekonin poisjättö ja vehnäjauhon korvaaminen perunakuidulla sienitäytteessä. :)

      Vastaa

      0
  9. Ei liity postauksen aiheeseen, mutta en meinaa millään löytää tätä tietoa netistä :( Joten kysyn sinulta: Onko Nuxe-merkki luonnonkosmetiikkaa? Tältä merkiltä löytyy tuote nimeltä Delicious Cream For Face (spf 30) ja haluaisin tietää onko tuossa tuotteessa fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja

    Vastaa

    0
    1. Nuxe ei ole luonnonkosmetiikkaa.

      Delicious Creamin UV-filtteristä en osaa sanoa ellen näe inciä. :) Moni "normikosmetiikankin" merkki valmistaa pelkästään fysikaalisen UV-suojan sisältäviä voiteita.

      Vastaa

      0
  10. Namnam, miten herkullisen ruokaisa kakku! En yleensä välitä voileipäkakuista, - ne ovat useimmiten juuri niitä majoneesi-lohi-luomuksia -, mutta tuo Adam's näytti sellaiselta, minkä haluaisin valmistaa... Kunhan saan voimia ja viitseliäisyyttä.
    Olet ihastuttavan aikaansaapa näiden vaateliaiden ja perinjuurellista paneutumista edellyttävien reseptien kanssa. Oma asuntoni on niin pieni, että mihinkään suurellisiin luomuksiin ei ole tilaa (mutta suurin osa maailman väestöähän elää köyhyydessä, ja osaa silti laittaa suhteellisen vaativia ruokia, lattiallakin voi pilkkoa raaka-aineita....) .. onneksi on vanhempien isompi ja viileämpi koti.
    Voiko tuon Adamin leivän valmistaa esim. irtopohjavuo'assa? muuta vuokaa en sille keksi, tavallinen kakkuvuoka ei käy sen keskiosan takia...

    Vastaa

    0
    1. Olet ihastuttavan aikaansaapa näiden vaateliaiden ja perinjuurellista paneutumista edellyttävien reseptien kanssa

      Kiitos ^_^ En tiedä onko tuo vaatelias, mutta meneehän siihen toki aikaa kun aloittaa leivän leipomisesta :D

      mutta suurin osa maailman väestöähän elää köyhyydessä, ja osaa silti laittaa suhteellisen vaativia ruokia, lattiallakin voi pilkkoa raaka-aineita…

      Oikea asenne ;) Meilläkin on manner-kotona vain pikkuinen keittonurkkaus mutta jotenkin sielläkin pärjää :)

      Voiko tuon Adamin leivän valmistaa esim. irtopohjavuo’assa?

      Minö paistoin nimenomaan irtopohjavuoassa. :) Siitä sen saa niin näppärästi irtikin.

      Vastaa

      0
  11. Edes villeimmissä voileipäkakku-unelmissani en ole osannut haaveilla tällaisesta. Kiitokset reseptistä, luulen että tästä tulee pitkäaikainen suosikki!

    Vastaa

    0
  12. OOooo. Tätä teen kyllä aivan varmasti. Näyttää niiin herkulliselta ja tykkään voileipäkakusta tosi paljon. Tää on ihan uus tapa tarjota sitä. Yllätänpä äipän tässä ku käymään meen :)

    Vastaa

    0
  13. Tää oli ihan mielettömän hyvää! Kiitos ohjeesta ;)
    Tein tätä kun oltiin koko perhe vanhempien luona kylässä ja kaikki(mun nirso isoäiti mukaanlukien) suorastaan rakasti tätä lämmintä voileipäkakkua. Tulee varmasti tehtyä vielä monta kertaa! NAM! :))

    Vastaa

    0
  14. KIITOS ihan mielettömän maukkaasta ohjeesta! Tein sun ohjetta mukaillen voileipäkakun ( http://heavenlybakings.blogspot.fi/ ) ja se oli kyllä hitti :P

    P.S. Oon lukenu sun blogia monta vuotta ja tää on yks suosikeista. Sinänsä jännä juttu, en nimittäin ole karppaaja tai kosmetiikkafriikki, enkä taida paljon matkustellakaan :D Tässä blogissa vaan on sitä jotain!

    Vastaa

    0
  15. Oijoi, itse tykkään ihan hirmusesti ns. perinteisestä voileipäkakusta ja teen sellaista yleensä aina kun on joku tekosyy eli synttärit esim. enkä ole vielä kertaakaan käyttänyt majoneesia. Olen suuri tuorejuuston ystävä ja urautunut tekemään kinkkuisaa voileipäkakkua jossa on punaista pestoa levitettynä ohuesti leipäviipaleille (ei ikinä sitä valkoista leipää vaan jotain jossa on siemeniä ja roskia ja ruista) ja täytteessä tosiaan kermaviiliä tai kevytranskankermaa ja kuorrute tuorejuustosta ja tykkään käyttää persikkaa ja viinirypäleitä eli saan raikasta hedelmäisyyttä ja täyteläistä suolaisuutta ja kaikkea ihanaa ilman majoneesia :D Mutta nyt on sitten pakko löytää lisää syntymäpäiviä ja muita koska tälläinen lämminkin voileipäkakku on ihan varmasti hyvä idea, etenkin kun olen juustojen ystävä niin ai että, tuonne täytteeseen auraa tai fetaa vaikkapa niin kylläpä ois taas juhlavaa, hyvä että löysin tämän reseptin. Poikaystävällä on kolme nimeä onneksi eli nimipäiväkalenteria tuijottelemaan vaan :)

    Vastaa

    0
    1. Poikaystävällä on kolme nimeä onneksi eli nimipäiväkalenteria tuijottelemaan vaan :)

      Hihhih ^_^

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (60)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat