23.05.2014

Vhh -kokeilukeittiö: Kreikkalainen juustopiiras

Ihan siitä ilosta että Kreikan matka häämöttää taas edessä, päätin vihdoin tarttua "härkää sarvista" ja kokeilla valmistaa viljattoman version kreikkalaisesta suurherkustani tiropitasta eli juustopiirakasta.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muistattehan....? ;)

Kreikkalainen piirakkakulttuuri on ihan omaa luokkaansa ja piiraiden kuninkaat, tiropita ja pinaattitäytteinen spanakopita, ovat melkeinpä kansallisruokaa.

Näiden vastustaminen Kreikassa vieraillessa käy melkein työstä. :D

Tsekkaa: Sannin herkkucorner: Kreikkalainen ruoka

VHHTiropita2

Viime syksyn reissussa kopioin eräästä paikallisesta reseptikirjasta yksinkertaisen ohjeen tiropitaan. Useimmiten piiraat tehdään filotaikinaan, mutta muitakin versioita löytyy, mm. kourou-tiropita jonka ei-lehtevä kuori muistuttaa tätä minun leipomaani.

Filotaikina on tunnetusti aiiikamoisen haasteellinen tehdä itse, ja vähän veikkaan että sen valmistus ilman viljaa on jopa mahdotonta. Tämän taikinan saattoi kuitenkin tehdä vähähiilihydraattisista jauhoista.

VHHTiropita_ohje

Reseptin taikina täyttää juuri sopivasti halkaisijaltaan 23-senttisen piirakkavuoan. Alkuperäinen resepti oli tuplasti suuremmalle taikinalle. Kun puolitin alkuperäisen reseptin juustomäärän, huomasin kuitenkin että se oli liian vähän. Massa ei täyttänyt vuokaa tarpeeksi, joten lisäsin toiset 250 g. Tuo 500 g on oikein sopivä määrä, varsinkin jos haluaa kunnolla haukattavaa :)

Sekoita taikina-aineet yhteen ja jätä taikina lepäämään jääkaappiin hetkeksi. Etenkin vhh-jauhoista tehtyä taikinaa on helpompi työstää kun se on vähän kylmää ja jähmeää. Puolita taikina ja painele toinen puoli vuoan pohjalle ja reunoille. Kauli toisesta puolikkaasta piirakan kansi. Kaulimista helpottaa kun taikinan päälle laittaa leivinpaperin, näin taikina ei tartu kaulimeen. Vhh-jauhoista tehdyn kannen saattaa joutua leikkaamaan osiksi jos se ei irtoa alustasta yhtenä levynä.

Murusta feta pieneksi ja sekoita täytteen ainekset. Laita vuokaan ja taikinakansi päälle. Paista 175 asteessa noin 45 min - 1 tunti (riippuen uunistasi).

Minä käytin seuraavia jauhoja: mantelijauhoa, gluteenijauhoa, kookosjauhoa, psylliumia, soijajauhoa ja Fibrexiä. Heittelin niitä kulhoon yksittäisiä määriä mittaamatta kunnes kasassa oli 250 g. Laitoin eniten manteli- ja gluteenijauhoa ja vähiten hyvin kuitupitoisia psylliumia ja Fibrexiä.

Maitona käytin soijamaitoa.

VHHTiropita1

Mitä opin: jätä psyllium pois ensi kerralla! ;)

Psyllium tuo taikinaan harmahtavaa sävyä, ja näköjään efekti oli varsin voimakas hyvin pienelläkin psyllium-määrällä. Juustopiiraan täytteen haluaa toki mieluiten olevan herkullisen valkoista eikä tuollaista epämääräisen harmaata...! ^_^

idVHHTiropita

Maku oli kuitenkin oivallinen. Mmmm! Ja näinkö pitkään annoin tämänkin kokeilun odottaa...? :D

VHHTiropita3

Näytin piiraan kuvaa kreikkalaiselle ystävälleni Mariannalle kuullakseni tuomion. "How badly did I fail...?" Arvelin, ettei kreikkalainen edes tunnistaisi tätä tiropitaksi. Mutta! Marianna vastasikin, että harmaa sävy poishuomioiden piiras näyttää  "exactly like a choriatiki tyropita! I would definitely try it!"

Jee! Kreikkalaisen hyväksymä vhh-juustopiiras!!

Kelpaa paukutella henkseleitä ^_^

Te jotka syötte myös villjaa, kokeilkaa ihmeessä alkuperäisellä reseptillä johon tulee vehnäjauhoa.

 

7 comments on “Vhh -kokeilukeittiö: Kreikkalainen juustopiiras”

 1. Hei!

  Kysymykseni ei liity tähän postaukseen, mutta sinä kun olet käyttänyt Lily Lolon meikkipohjaa, niin ajattelin esittää sinulle ongelmani siihen liittyen. Olen käyttänyt kolme vuotta kyseistä meikkipohjaa ja ihoni on sen kanssa voinut todella hyvin (minulla on sekaiho). Ongelmaksi nyt viimeisen vuoden aikana on tullut isot ihohuokoset ja mustapäät etenkin nenän alueella. Meikkipohja näyttää levityshetkellä hyvältä ja ihohuokoset peittyvät, mutta ei mene kuin tunti tai pari, niin meikki on ikäänkuin saanut ihohuokoset näyttämään koloilta ja korostamaan niitä entisestään ja meikki ei näytä enää yhtään raikkaalta ja tasaiselta. Tämä ongelma on saanut vaihtamaan nestemäiseen meikkivoiteeseen, joka kuitenkin saa ihoni näpyille ja entistä paljon huonompaan kuntoon. Osaisitko sanoa jotain neuvoa tai vinkkiä mistä tuo ongelma johtuisi ja olisiko siihen jotain ratkaisua?

  Vastaa

  0
  1. Moi Karla!

   Sitä en valitettavasti osaa sanoa mistä tuo johtuu, sillä ihon kuntohan vaihtelee yksilöillä kausittain eikä siihen aina ole mitään suoraa näennäistä syytä. Ihon toiminnot ovat monimutkaisia ja niihin voivat vaikuttaa lukuisat syyt ruokavaliosta elämäntilanteeseen (stressi, uni, ympäristö, ilmasto).

   Laajentuneiden ihohuokosten häivytyksessä tehokkain apuaine on silikoni, johon kaikki ihon pintaa blurraavat tuotteet perustuvat. Tällaisilla blur-tuotteilla saa huokoset useimmiten tosi hyvin häivytettyä, ja näitä tuotteita voi käyttää myös mineraalipohjan alla (osaa myös päällä, kuten Cliniquen Pore Refining Instant Perfectoria).

   Toki tällaisen tuotteen käyttö sitten "syö" mineraalimeikin ideaa mahdollisimman puhtaasta meikkipohjasta.

   Mustapäihin suosittelen BHA-pitoista kasvovettä ja "mustapääteippejä", sellaisia löytyy Nivealta. Tai, jos haluaa kokeilla erilaista hoitotapaa, mustapäihin tehoavaa kasvoöljyä kuten Clarinsin Lotus-öljy (tarkoitettu seka-rasvoittuvalle iholle).

   Vastaa

   0
 2. Fetapiirakan lisätäytteeksi sopii loistavasti myös pinaatti tai oliivit ja sipuli. Mä olen tehnyt samanlaista piirakkaa, mutta lisännyt edellämainittuja ja lisäksi keittänyt kananmunat ensin ja lisännyt sekaan vielä tuoreita yrttejä. Tuosta ei piiras parane!

  Vastaa

  0
  1. Fetapiirakan lisätäytteeksi sopii loistavasti myös pinaatti

   Jees, sitten saa spanakopitan <3 Sitä kokeilen seuraavaksi *slurps*

   Vastaa

   0
 3. Herkullisen ja mielenkiintoinen kuuloinen resepti. :) VHH-jauhojen käyttö vaatii vähän kikkailua, mutta kokeilemalla oppii. ;)

  Vastaa

  0
 4. Ah, kiitos ohjeesta! Tätä voisikin testata pian, vaikka jo ensi viikolla, kun on useampana päivänä tulossa vieraita. :)

  Tiropita on munkin suurta herkkua. Asuin aiemmin Kreikassa, ja päätin takaisin Suomeen muuttaessani, että nyt opettelen tekemään juustopiiraita itse.

  Mullakin meni siihen sitten reilusti yli vuosi ennen kuin sain mitään aikaiseksi. Ja vaikka kokeilu onnistui tosi hyvin (mun ohje ei ole tuollaiseen kokonaiseen piiraaseen vaan yksittäisiin pasteijaa muistuttaviin piirakoihin), niin enpä ole muistaakseni sen jälkeen, yli kolmeen vuoteen niitä taaskaan tehnyt. :D

  Vastaa

  0
  1. Mäkin ajattelin kokeilla niitä yksittäisiä pasteijan mallisia seuraavaksi :) Tuo taikina oli sen verran jämäkkää että siitä varmaan saa ihan kivasti pasteijoitakin muotoiltua. Vaikka eihän niistä tietty yhtä nättejä tule kuin "oikeasta" tiropita-taikinasta..! :)

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)