28.11.2013

Juustoaddikti ilmoittautuu

Tänä aamuna oli taas sama juttu.

Olin juomassa kahviani (jota en normaalisti häiritse millään ruoka-aineilla), ja laittessani soijamaitoa takaisin jääkaappiin silmäni takertuivat Prostens-kermajuustokimpaleeseen. Ennenkuin huomasinkaan, lautanen oli ulkona jääkaapista ja minä höyläämässä Prostensista viipaleita jotka katosivat suuhuni ihailtavalla vauhdilla. Sain pysäytettyä höylän noin viidennen viipaleen kohdalla. Minulla ei ollut edes nälkä.

Juustot_Prostens

Hei, olen Sanni. Olen juustoriippuvainen.

Meni kauan, ennenkuin ymmärsin asian. En edes tiennyt, että juusto voi aiheuttaa riippuvuutta.

Juustosta on tullut minulle uusi "leipä". Olin niin onnellinen kun sain katkaistua vanhan ruokavalioni pohjan muodostaneen leipä- ja pastariippuvuuden (en oikeasti liioittele kun sanon, että varmaankin yli 80% ennen nauttimastani ravinnosta oli leipää ja pastaa), ja nyt minulla on sitten uusi addiktio. En pidä riippuvuuksista. Rakastan ruokaa, mutta en halua, että mikään ruoka-aine aiheuttaa sen, että sen syöntiä on vaikea lopettaa.

Juustot_leipajuusto

Kuinka moni teistä tiesi, että juustoilla voi olla tällainen vaikutus..?

Hyvän ystäväni mies sen sanoi ensimmäisen kerran. "Hei, etkö muka ole kuullut siitä?" hän sanoi. "Se liittyy kaseiiniin. Maidon proteiinissa on jotain joka vaikuttaa elimistössä huumausaineen tavoin."

Juustoinen_vuoka

Olen vetänyt viimeisen viikon aikana varsinaiset juustoöverit. En halua edes tietää montako sataa grammaa juustoa on kadonnut sisuksiini. Viikonlopun suussasulavat juustolautaset mökillä... Laivamatkalle valmistettu runsas gruyere-munakas... Eilen aloitin aamun Pirkan emmentaalilla, napostelin lounaan jälkeen leipäjuustoa ja kuorrutin illallisparsakaalivuoan mozzarellaraasteella ja fetalla.

Tämän aamuisen Prostens-kohtauksen jälkeen kirjoitin Googleen hakusanan: "juusto ja riippuvuus". Nyt tiedän mistä ystäväni mies puhui.

Juustot_emmental_leipajuusto

Juusto sisältää paljon kaseiinia, enemmän kuin mikään muu maitotuote. Kaseiinin pilkkoutuessa elimistössä muodostuu kasomorfiineja, joilla on ihmiskroppaan opiaatin kaltainen vaikutus. Jo 80-luvulla suoritettiin tutkimuksia, joissa selvisi, että lehmänmaidossa on myös pieniä pitoisuuksia morfiinia. (Lähde: Breaking The Food Seduction / Dr. Neal D. Barnard). Kun tähän lisää vielä juuston sisältämän fenyylietyyliamiinin, jolla on piristävä ja euforian tunnetta tuottava vaikutus (myös suklaa sisältää sitä, mutta juustossa pitoisuudet ovat vielä suuremmat), alkaa olla enemmän kuin selvää miksi juusto voi aiheuttaa riippuvuutta.

Olen syönyt juustoa huoletta ja tyytyväisenä, koska se sopii loistavasti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Se tekee kylläiseksi ja sillä saa ruokaan kuin ruokaan täyteläisyyttä, lisää makua ja, no, ruokaisuutta. Eikä tahtia mitenkään haittaa, että juusto maistuu taivaalliselle. Kohtuullisina määrinä nautittuna juusto on toki terveellistäkin, sehän on loistava kalsiumin ja proteiinin lähde. Mutta minä saatan ihan huomaamattani pistellä päivän aikana menemään puolikin kiloa juustoa... Tällöin ei enää puhuta terveellisistä määristä.

Juustot_Aura

Makuyhdistelmä yli muiden: Aura-juusto ja omena.....

Nyt kun olen tiedostanut asian, aion järkeistää juustonkulutukseni. En ylipäänsä pidä mistään riippuvuuksista. Eri asioista pitää voida nauttia ilman että niitä kohtaan alkaa tuntea hallitsematonta himoa. Ruoka on ihana asia eikä siihen pidä liittää liikaa syyllistäviä tekijöitä, ja tulen varmasti jatkossakin syömään suosituksia enemmän juustoa. Oli kuitenkin hyvä tiedostaa että homma oli lähdössä lapasesta. Ja että taustalla lymyää todennäköisesti oikea riippuvuus.

* * * Mihin ruokaan te olette koukussa? * * *

81 comments on “Juustoaddikti ilmoittautuu”

  1. Halloumilla voisi vaikka elää! Yleensä tosin popsin Rainbow'n Grillijuustoa, joka ei ole halloumia varmaan nähnytkään, mutta ai että, se on niin ihanan suolaista...

    Vastaa

    0
  2. Täällä toinen juustoaddikti!
    Päivä ilman juustoa on kuin elämä ilman aurinkoa tai yö ilman tähtiä, aivan hirveää. Juusto on jotain taivaallista ja opin paljon postauksestasi. Siis oikeasti? Morfiinia?
    Vau...
    Olen puoliksi sveitsiläinen, joten olen juustoaddiktioni selittänyt aina sillä - kulkee veressä. Mutta tämä sai silmät aukeamaan vähän toisellakin tapaa!

    Vastaa

    0
    1. Olen puoliksi sveitsiläinen, joten olen juustoaddiktioni selittänyt aina sillä – kulkee veressä.

      :D :) Sveitsiläiselle juusto on varmaan sama asia kuin ruisleipä suomalaiselle :)

      Vastaa

      0
  3. Minä olen koukussa pähkinöihin. Vedän joka päivä kourallisen erilaisia pähkinöitä :)

    Vastaa

    0
    1. Uuu, pähkinät on kyllä ihania..! Niihinkin voisi mulla varmaan olla hyvät edellytykset koukkuuntua, mutta onneksi olen toistaiseksi saanut pähkinänkulutuksen pysymään järkevänä :D Voi mennä päiviäkin etten syö niitä lainkaan, mutta juustotonta päivää en kyllä kykene muistamaan... ^_^

      Vastaa

      0
  4. No enpä ole ikinä kuullut että juusto voi ihan oikeasti aiheuttaa riippuvuutta! Mielenkiintoista... Itsellä ei oikeastaan ole mitään tuollaisia riippuvuuksia johonkin tiettyyn juttuun, tosin joskus mikä tahansa todella hyvä ruoka voi aiheuttaa sen ettei sen syömistä millään haluaisi lopettaa, vaikka on jo täynnä...

    Vastaa

    0
  5. Juusto on ihanaa, ja leipä (juusto+leipä = taivas). Ehkä mun pitää kylmästi lopettaa leivän syönti täysin kun en kerta pysy kohtuudessa sen kanssa. Juustoa en jätä, mutta varmaankin käyttö vähemisi automaattisesti kun ei ole leipää sen alle.

    Asiasta toiseen: mulla soijamaito juoksettuu kahvissa. Miten se sulla toimii?

    Vastaa

    0
    1. mulla soijamaito juoksettuu kahvissa. Miten se sulla toimii?

      Soijamaito täytyy lämmittää ennen kahviin lisäämistä. :) Silloin ei juoksetu.

      Vastaa

      0
    2. Miten lämmität soijamaidon? Itse olen joskus lämmittänyt sen mikrossa mukissa ja kaatanut kahvin päälle, ja soijamaito on juoksettunut

      Vastaa

      0
    3. Lämmitän mikrossa ja kaadan sen jälkeen kahvin maidon päälle, en toisin päin. Ystäväni Leena sanoo, että juoksettuminen johtuu juuri siitä, että soijamaidon kaataa kuumaan nesteeseen, hän itse käyttää kylmää soijamaitoa eikä kuulema juoksetu kun laittaa ensin maidon mukiin ja sitten kaataa kuuman kahvin päälle.

      Vastaa

      0
  6. Hei olen Johanna ja olen myös juustoaddikti! Juustolla voisi helposti elää! :) Viikonloppuna mietein, että mitäköhän hyvää sitä vähän napostelisi, niin ostin sitten pari juustoa (toinen oli joku vanha gouda ja toinen joku savucheddar..) ja söin sitten niitä :D

    Vastaa

    0
  7. Tiedän tunteen! Mistä tahansa muusta ruoka-aineesta voisin luopua, mutta en juustosta. Hullujen päivien ruokakasseja meinas vähän naurattaa, kun kasseissa oli yhteensä muistaakseni ainakin kuutta(!) eri juustoa: mozzarellaa, brietä, halloumia, vuohenjuustoa, goudaa, manchegoa. :D Mutta nam! Alkoipas tehdä mieli juustoa!

    Vastaa

    0
    1. kasseissa oli yhteensä muistaakseni ainakin kuutta(!) eri juustoa

      Asiaa! ^_^

      Vastaa

      0
  8. No juustoon tietty! Tämä juttu selittää kaiken! Minulle juusto on se heikkous. Irtokarkit - ihan sama. Suklaa - ei kiinnosta. Mutta juusto: <3<3<3

    Vastaa

    0
  9. Tieto lisää tuskaa;)

    Viljojen gluteeni muodostaa suolistossa opioidipeptidi eksorfiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta kuten kaikki opiaatit yleensäkin aiheuttavat. Viljat on myös yhdistetty useisiin autoimmuunisairauksiin. Lisäksi ne yleensä sisältävät suuria määriä viljelyssä käytettyjä kemikaaleja.

    Kasvit myöskin puolustautuvat petojaan vastaan kemiallisesti, eli oikeastaan mikä tahansa (ainakin ei-biodynaamisesti) viljelty saattaa sisältää jo luonostaan ihmiselle haitalliseksi tarkoitettuja yhdisteitä.

    Kofeiini aiheuttaa riippuvuutta, sokeri eritoten aiheuttaa riippuvuutta.

    Sopiva yhdistelmä suolaa, sokeria ja rasvaa aiheuttaa mielihyvän tunnetta ja sitä kautta riippuvuutta. Tämän tietävät erittäin hyvin sipsien valmistajat sekä tietysti roskaruoka- ja valmisruokateollisuus...

    Tuotantoeläimiä ruokitaan roskalla, jotta ne lihoisivat nopeasti. Viljelykaloille syötetään kahmalokaupalla anbiootteja ja kalastettu kala elää niin saastuneissa vesissä, ettei sitäkään voi syödä.

    Kaikkien edellisten aiheuttamien oireiden hoitoon määrätään lääkkeitä, jotka nekin aiheuttavat riippuvuutta ja sivuoireita (joihin määrätään uusia lääkkeitä).

    Eli oikeastaan kannattaisi vaan mennä keräämään luonnonkasveja ja elää niillä:D Ja niidenkin keräyksessä ottaa huomioon mastojen ja tukiasemien säteily sekä auto-, juna- ja lentoliikenteen saastelaskeumat...

    ...Lista jatkuu loputtomiin...

    Kaikki syöminen on pilattu:)

    Juusto on kuitenkin hyvää ja maitorasvat sisältävät myös paljon hyödyllistä.

    Vastaa

    0
    1. Tiia, älä masenna meitä :D No ei tosi, suurin osa tuosta taitaa olla useimpien tiedossa... Mutta emme taida haluta ajatella sitä... :p

      Vastaa

      0
    2. Millä tavalla biodynaaminen viljely estää kasveja tuottamasta "luonnollisia torjunta-aineita"? Mainitsepa muutama esimerkki ja kerro samalla, mitä haittaa ko. aineista on ihmisille?

      Vastaa

      0
    3. Ei ollut tarkoitus asiasta mitään väittelyä aloittaa tai provosoida ketään. Mikäli sinulta jäi huomaamatta, koko kommenttini oli hieman sarkastis-sävytteinen.

      Pointti oli se, että mitä tahansa syöt, aina löytyy joku joka tulee kertomaan sinulle, miksi juuri se asia on epäterveellistä. Ja jos asioihin perehtyy enemmän huomaa pian, ettei voi oikeastaan syödä yhtään mitään saamatta samalla elimistöönsä kemikaali-/lääkejämiä tmv.

      Biodynaamisessa viljelyssä käsittääkseni sen lisäksi, että viljellään luomua, eri kasvilajeja vuorotellaan ja maanpohjan kuormitus pyritään ottamaan huomioon viljelyssä. Samaa kasvia ei viljellä peräkkäisinä vuosina samalla paikalla. Näin ainakin sillä tilalla, mihin itse olen tutustunut.

      Se kuinka paljon ko. viljelyssä sitten pitäisi ottaa huomioon universumin energioita ja tähtikuvioita, ei ole minulle selvinnyt. Enkä osaa ottaa mitään kantaa siihen, pitäisikö niitä ylipäätään ottaa huomion vai ei. Mutta en koe sitä mitenkään punaisena vaatteena itselleni, jos joku haluaa niin tehdä. Se ei ole minulta pois. Eikä pitäisi olla keltään muultakaan.

      Jos pelkää, että ei saa päivittäistä myrkkyannostaan tai että mystinen tähtienergia on pilannut ruokasi, niin kannattaa suosiolla vain jättää ne luomut ja muut vastaavat kauppaan. Ne ovat kalliimpiakin...

      Toiseen kysymykseesi en osaa vastata, koska ensinnäkin eri aineiden haittoja ja hyötyjä ihmiselle on aika hankala tutkia yksiselitteisesti ja toisekseen niitä on tutkittu aika vähän.

      Vastaa

      0
    4. Arvelen Anskun tarkoittaneen samaa kohtaa joka itselleni pisti kommentistasi silmään, eli "Kasvit myöskin puolustautuvat petojaan vastaan kemiallisesti, eli oikeastaan mikä tahansa (ainakin ei-biodynaamisesti) viljelty saattaa sisältää jo luonnostaan ihmiselle haitalliseksi tarkoitettuja yhdisteitä"

      Kuten sanoit kasveilla on luonnollisia puolustusmekanismeja ja ne tuottavat monenlaisia kemiallisia yhdisteitä. Mutta viljelytapahan ei millään tavalla poista tätä luonnollista toimintaa, ainakaan niin että luonnollisemmassa viljelyssä näitä yhdisteitä olisi vähemmän, joten sinällään biodynaamisesti tuotetut kasvit eivät ole sen "puhtaampia". Muutenhan kommenttisi on ihan asiaa, noinhan se juuri menee että ei oikein mitään voi syödä jos tuolle linjalle lähtee.

      Vastaa

      0
    5. Mä olen oikeasti hävettävän vähän perehtynyt näihin asioihin. Mutta juuri sen verran, että pystyn ahdistumaan siitä tiedosta mitä olen ehtinyt hankkia...

      Lopultahan kukaan ei tälläkään hetkellä tiedä mitään absoluuttista totuutta siihen mitä kannattaa ja ei kannata syödä. Itse olen sitä mieltä, että kannattaa kuunnella kehoaan ja oikeasti miettiä voiko hyvin vai voisiko mahdollisesti muuttaa jotain (ja jos voi hyvin ja kokee olevansa terve, ei kannata muuttaa mitään. Täysin riippumatta siitä, mitä syö.).

      Mutta tuohon itse viljelyyn liittyen. Olisin ymmärtänyt, että mikäli sama kasvi, vuodesta toieen kasvaa samassa paikkaa ja sama peto, vuodesta toiseen syö sitä kasvia, alkaa se vuosien saatossa kehittää myrkkyä tätä petoa vastaan. Ja osaltaan tähän pyrittäisiin vaikuttamaan sillä, ettei samalla pelolla joka vuosi viljellä samaa kasvia, vaan paikkoja vaihdellaan...

      Voi toki olla, ettei sillä oikeasti ole mitään käytännön väliä...

      Vastaa

      0
  10. Ei taida olla itselläni mitään ruoka-aine riippuvuuksia, olen korvannut ne tuolla tee-osastolla... Muuten ihan hyvä, teessä kun on monia terveydelle hyödyllisiä ainesosia, mutta hampaiden värjäytyminen, ääääh. En tiedä ketään ikäistäni (25 vee) jolla olisi muutamia selkeitä värjäymiä hampaissaan. Muuta syytä niille en keksi, tupakkaa kun en polta, viiniä en juo oikeastaan ollenkaan ja limsoja yms. menee kanssa tosi vähän. Pöh.

    Vastaa

    0
    1. mutta on niin kallista nykyään!

      Joo, thank God melkein että on kallista..! Muuten sitä tulisi syötyä vieläkin enemmän....

      Vastaa

      0
  11. Olen myös ollut juustoriippuvainen (myös maitokahviriippuvainen). Tuossa syksyllä tein 30 päivän paleoruokavaliohaasteen (paleo on eräänlainen vhh, jossa pannassa ovat myös mm. palkokasvit ja maitotuotteet) ja tajusin miten voimakkaasti kiukku maitokahvittomuudesta ja juustottomuudesta alkoi.

    En palauttanut maitotuotteita takaisin ruokavalioon muutoin kuin poikkeusherkkuina, maitokahvia en ole juonut sen jälkeen kuin kerran ja juustoa syön tai ostan kotiin vain ehkä kerran kuussa tai kerran kahdessa viikossa. On mukavaa nautiskella harvoin todella hyvää juustoa, tuntuu siltä että sen maku oikein pääsee oikeuksiinsa, kun sen pitää harvinaisena herkkuna.

    Ai että mihin nyt olen koukussa? Vauvanruokaan ja kaakaojauheeseen (mutta eihän se ole nyt niin paha? ;)

    Vastaa

    0
    1. Ai että mihin nyt olen koukussa? Vauvanruokaan ja kaakaojauheeseen

      Eikä! ^_^ Ihanan hassu riippivuus..! Minäkin kyllä yhteen aikaan vedin joka aterian jälkkäriksi Bona-hedelmäsoseen, mutta se yksi purkki sentään riitti kerralla... Kai siitä fruktoosista vain sai riittävän sokeriannoksen silloin kun vielä oli se perus-"sokerikoukku" että aina oli saatava jotain jälkkäriä.

      Vastaa

      0
  12. Olen "koukussa" (pystyisin kyllä lopettamaan, ihan varmasti!) riisikakkuihin. Paras naposteltava/välipala mitä on ikinä keksitty ^.^ Joskus mulla on myös sellaisia kausia, että jäisiä mustikoita menee vähintään se puoli litraa päivässä.

    Vastaa

    0
    1. Riisikakut ja muut tuollaiset rouskuteltavat aiheuttaa kyllä helposti addiktion.... Riisikakkuja on kyllä tullut vedettyä paljon munkin elämän aikana, ja yhteen aikaan olin ihan silmittömässä koukussa hapankorppuihin... herranjestas sitä euforiaa kun niitä veti paksuilla voi/sulatejuustokerroksilla... Kitalaki suunnilleen rikki korpun pinnasta mutta sekin oli tyyliin osa nautintoa.... Ja rouskuteltavasta puheen ollen - entäs Krisprolls-korput...! Ei hyvänen aika, olin melkein unohtanut ne...! Olen vetänyt niitä varmaan satoja pusseja elämäni aikana.... Ihan järkyttävän addiktoivia.

      Vastaa

      0
    2. Täällä ilmoittautuu yksi tyyppi joka on addiktoitunut kaikkeen mahdolliseen jota voi suuhunsa tunkea, mutta hapankorput.. Voita ja juustoa päälle, kuuman kaakaon tai kahvin kanssa. NAM! :) Myös maustekurkut on ihania, rouskutan niitä sellaisenaan.

      Vastaa

      0
  13. Mä olen koukussa sushiin. Viikkoni menee pilalle, jos en saa sushia. Ja silloin kun syön sitä, niin syön yksin saman verran kuin koko pöytäseurue.

    Olen myös koukussa juustoihin ja kyselenkin sinulta, että minkälaisista juustoista sinun juustolautanen koostuu?

    Vastaa

    0
    1. Mies valikoi meillä useimmiten juustolautasten sisällön (koska minulla ei juurikaan ole varaa kalliisiin laatujuustoihin, itse ostan omat "daily fixini" Lidlistä tai Pirkka-valikoimasta), ja yleensä lautanen koostuu muutamasta hyvästä kovasta juustosta kuten gruyerestä, appenzelleristä, goudasta tai manchegosta ja yhdestä sinihomejuustosta ja yhdestä valkohomejuustosta. Kovat juustot ovat eniten mun juttu vaikka sinihomejuusto pehmeiden puolelta on ehkä suurin heikkouteni. Valion Aura on jo pitkään ollut THE herkkuni, mutta viime kesänä löysin Aura Goldin johon hurahdin vieläkin pahemmin.... :)

      Vastaa

      0
  14. Mulla on kauhea sokeri- ja suklaariippuvuus:D Ei tää ole kyllä ihan oikeasti hauskaa kun itsehillintä on nollassa ja syön oikeastaan salassa muilta. En halua ees tietää minkä verran mulla menee raha viikossa tai kuukaudessa suklaaseen ja muihin herkkuihin, joskus oon laskenu mutta en varmaan uskalla enää.. Tän vois varmaan jo luokitella jonkinsortin syömishäiriöksi! Mun pitäs päästä johonki eristyksiin ilman rahaa etten saa ostettua mitään, varmaan parin viikon sokeritauon jälkeen helpottais jo.

    Vastaa

    0
    1. varmaan parin viikon sokeritauon jälkeen helpottais jo.

      Kahdesta viikosta taidetaan tosiaan puhua aikana jonka jälkeen riippuvuusoireet helpottaa kun on jättänyt jonkun addiktoivan ruoka-aineen pois.

      Vastaa

      0
  15. Piti heti käydä maistamassa omenaa Auran kanssa ja nam, olipa hyvää. :) Mä oon aatellut vaan, että Aura sopii hyvin päärynän kanssa ja oonkin suunnitellut tekeväni lehtitaikinasta Aura-päärynätaskuja. Mutta omenahillon kanssa sopisi varmasti myös.

    Vastaa

    0
  16. Minulla on erilaisia kausia ruokien kanssa. Jos ihastun johonkin ruoka-aineeseen tai -lajiin, syön sitä kyllästymiseen asti (yksikin kerta riittää, jos syö kerralla tarpeeksi). Tästä seuraa lyhyt tai jopa ikuisuuden kestävä tauko kyseiseen ruokaan. Kaipaan siksi aika paljon vaihtelua syömisteni kanssa. En voi esimerkiksi syödä kahta kertaa enempää putkeen samaa ruokalajia (niin että tekisin jääkaappiin keittoa viikoksi tms.)

    Hapankorppuihin iskee välillä aivan mieletön himo. Tällä hetkellä minulla on menossa viilikausi. Mitähän keksisi seuraavaksi...

    Vastaa

    0
    1. En voi esimerkiksi syödä kahta kertaa enempää putkeen samaa ruokalajia (niin että tekisin jääkaappiin keittoa viikoksi tms.)

      Ohoh..! :) *muistelee menneisyyttään johon kuului yli 15 vuotta spagettia oliivikastikkeella joka päivä tai vähintään joka toinen päivä....*

      Vastaa

      0
  17. Wau! Silmät aukes just !! Täällä yksi juustoriippuvainen myös. Sanon aina, että voisin elää pelkällä juustolla. En ole ikinä ajatellut, että siitä oikeasti voi olla riippuvainen :O Kiitos tästä postauksesta! Täytyykin tutkailla asiaa ja.. ehkä.. hiukan myös rajoittaa juuston ahmimista :D

    Vastaa

    0
  18. Hmm. Jotainhan pitää ihmisen syödä. Ellei hiilareita, niin sitten proteiinia... Kunhan muistat kasvikset ja hedelmiäkin kohtuudella, en näe juustoa mitenkään pahiksena. Ei meillä Suomessa niin runsaasti valinnanvaraa ole. Ulkomailta tuodut prosessoidut soijahirvitykset ovat trendikkäitä, mutta täysin keinotekoisia tuotteita. Enjoy cheese!

    Vastaa

    0
  19. Tätä on jopa noloa myöntää, mutta täällä toinen. Joskus (nykyään onneksi harvemmin!) saatoin yksinollessani, salaa muilta syödä juustoa pelkästään. Juustoa lautaselle, mikroon ja avot.... Nam!!! Ainoa juusto, joka ei ihan kauhean hyvin maistu on vuohenjuusto, mutta kaikki muut. Aaah! Kovin salattua tämä himo ei kyllä ole. Poikaystävä sanoo aina, että ihan sama mitä ruokaa, kunhan on juustoa niin minä syön :D Olen ollut myös kova syömään jugurtteja (olen just vieroittanut itseni ingmanin appelsiinijugusta sen sokerin vuoksi), mutta ehkä nämä tosiaan liittyvät jotenkin yhteen ja on selitettävissäkin...

    Vastaa

    0
  20. Tosi kiva postaus, nyt kannattaakin lähteä nälkäisenä kauppaan (tai ei):D Olen täällä Englannissa asuessani löytänyt cheddar-juuston (pidin sitä aiemmin vain ja ainoastaan hampurilaisjuustona)ja hullaantunut siihen kovin, sitä löytyy tosi montaa eri voimakkuutta ja on jotenkin eri makuista kun Suomessa. Halloumi on kanssa yksi lemppari ylitse muiden... niin ja vuohenjuusto! Sitäkin voi tunkea melkein mihin vaan ruokaan, samoin parmesania ;-)

    Vastaa

    0
    1. Englannissa asuessani löytänyt cheddar-juuston (pidin sitä aiemmin vain ja ainoastaan hampurilaisjuustona)

      Sama, mulle kanssa tuli cheddarista ennen mieleen vain se löysä sulatejuustomainen viipale hampparin välissä. Sitten kun maistoin sellaista "kunnollista" kovaa, pitkään kypsytettyä cheddaria niin oli kyllä aikamoinen ahaa-elämys.... Eihän sillä ole mitään tekemistä noiden hampparilötköjen kanssa..! :D

      Vastaa

      0
  21. mitä tohon parsakaalivuokaan oot laittanu? näyttää meinaan tosi herkulliselta, että voisinpa kokeilla..:)

    Vastaa

    0
    1. Sipulia, paistettuja (tuoreita) herkkusieniä ja parsakaalia. Ja päälle munamaito + juustoraaste.

      Vastaa

      0
  22. Just ostin kaupasta mustaleimaa ja popsin sitä muutaman siivun sellaissenaan :D Toki se oli jälleennäkemisen riemua, en muista koska viimeksi olisin syönyt emmentalia. Ja illalla vuorossa lämmitetty leipäjuusto ja poppamiehen hiidenhillo - kombinaatio. Kyllä, rakastan juustoja! Tosin päivässä en saisi millään syötyä huimia määriä, omatuntoa kolkuttelee liikaa.

    Vastaa

    0
  23. En vielä miellä itseäni juustoaddiktiksi, mutta läheltä menee. En syö juustoa kovinkaan usein, mutta sitten kun syön, voin syödä koko juustoköntsän kerralla.
    Mutta, oma ruokariippuvuuteni ovat sipsit... Minulle ei tuota ongelmia mutustaa esimerkiksi kolmea pussia viikossa, jos en yhtään holttaa itteäni.
    Aina kun olen nälkäinen, heti ensimmäinen syötävä mitä alkaa tehdä mieli on just sipsit.

    Vastaa

    0
  24. Ehkä vähän juustoriippuvuuden oireita tunnistan itsessänikin. En kylläkään juustoa päivittäin syö, mutta jos esim. aurajuustopaketti tulee ostettua niin se kyllä menee yhdessä hujauksessa..

    Vastaa

    0
  25. Tuota en ole tiennytkään. Juustoa meni yhteen aikaan paljonkin, mutta ei kerralla kuitenkaan mitään hirvittäviä määriä. Nyt olen päättänyt että ostan vain hyviä juustoja, en bulkkituotteita, joita cittareis ja prismois pääasiassa on.
    Tuoretta leipää tulee ahdettua ihan ähkyyn asti, mutta eipä tartte enää sitäkään kun todettiin keliakia.

    Vastaa

    0
  26. Mä olen koukkuuntunut valmiiseen juustoraasteeseen. S-marketin gouda luomu on lemppari ja mozzarellakin menee. Syön sitä ihan kylmänä pussista suoraan. Kätevää varsinkin, jos ei muuta ehdi ja se raaste tuntuu mukavalle suussa. Myös munakokkeliin sitä laitan.

    Vastaa

    0
  27. Suklaasuklaasuklaa. Etenkin talvisin aivan toivotonta. Mutta olen antanut itselleni luvan herkutella muutamalla palalla suklaata joka päivä.

    Tajusin myös gluteenin jätettyäni sen, kuinka paljon olinkaan syönyt hiilareita ja paljon ne turvottivat! Pullaa, pastaa, leipää... Tuore leipä ja pasta ovat edelleen herkkujani ja syön niitä satunnaisesti, mutta vain herkkuina. Tosin uunituore kokonainen valkosipulipatonki tai foccaccia katoaa parempiin suihin alta aikayksikön, jos annan itselleni luvan :D

    Vastaa

    0
  28. Hmm. En taida olla riippuvainen mistään ruuasta, juomista kahvi on aamulla aika tärkeä mutten sitäkään pitkin päivää juo kamalasti, korkeintaan 3-4 kuppia menee päivän aikana? Juustoilla on mukavaa herkutella välillä ja fetaa menee välillä salaattiin ja raejuustoa käytän. Suklaakin on oikeastaan semmoinen mitä himoitsee nälkäisenä ja herkkuhetkinäkin sitä ei popsi määräänsä enempää. Nyt kyllä hämmentää, ruoka on hyvää mutta eikö mulla muka ole mitään riippuvuutta? Kummallista. Uskon että sulla on "juustoriippuvuus" syntynyt uuden ruokavalion myötä kun haet sillä juuri tuota ruokaisuutta?

    Oli muuten varmaan siinä syöpöt-sarjassa kun joku mies eli sillä että jotain rinkulasipsejä paineli cheddarin läpi. Kaikki muu ruoka oksetti. Mielenkiintoisia juttuja.

    Vastaa

    0
    1. Oli muuten varmaan siinä syöpöt-sarjassa kun joku mies eli sillä että jotain rinkulasipsejä paineli cheddarin läpi.

      Herranen aika..! :D

      Vastaa

      0
    1. Sipulia, sientä, parsakaalia, (soija)munamaitoa ja juustoraastetta. :) Saattaapi olla että tuo vuoka on vielä mukana yhdessä toisessa postauksessa, en ole vielä päättänyt. :)

      Vastaa

      0
  29. eikä, en olekaan ainoa :D! minulla on ihan sairas suhde juustoihin... olen koukussa, samalla tavalla kuin joku karkkeihin tai suklaaseen. kun aloittaa, ei vaan pysty lopettamaan. ei millään. selvisihän se syykin nyt sitten.
    pitäisköhän meidän perustaa joku tukiryhmä, anonyymit juustoriippuvaiset... :D?

    Vastaa

    0
    1. pitäisköhän meidän perustaa joku tukiryhmä, anonyymit juustoriippuvaiset… :D?

      :D

      Vastaa

      0
  30. Mitä voimakkaampi juusto, sen parempaa. Tulipa muuten nälkä tätä lukiessa. :) Jäätelö on toinen suosikkini.

    Kun vegetaristi on vhh-ruokavaliolla, niin en yhtään ihmettele, että juustoa tekee mieli. Se tuo vaihtelua proteiinilähteiden makuun ja tosiaan sitä ruokaisuutta.

    Ei se addiktio vielä kovin paha voi olla, jos sen tunnistat ja "myönnät"! :D

    Vastaa

    0
  31. Näkkileipä ja tuorejuusto! Tässä juuri istuksin ja vetäisin neljä happaria ja käsi hapuilee lisää.

    Juusto on paha.

    Ja kahvi.

    Ja tee.

    Suklaa.

    Mulla on ongelmia.

    Vastaa

    0
  32. Hämmentävää kyllä, tällä hetkellä ei taida olla minkäänlaista koukkuisuutta ilmassa. Joskus se on ollut leipä ja myöhemmin juurikin juusto, mutta nyt en keksi mitään.

    Ehkä yksi syy aikoinaan vähentää tietoisesti juustojen syöntiä oli juuri tieto noista kasomorfiineista, mutta enpä nyt muistanut lainkaan niiden olemassaoloa. Gluteenista taisi sitten tulla gluteomorfiineja, joten ilmankos viljatkin addiktoi.

    Vastaa

    0
  33. Olet varmaan jossain postauksessa jo listannut tuon parsakaali-fetavuoan reseptin... Pohjaan tulee mantelijauhetta, right? Jos vielä jaksat, niin oisi kiva saada se ohje uudestaan...

    Vastaa

    0
    1. Ei ole pohjaa ^_^ Eli ihan vain nakkaat vuokaan freesattua sipulia, höyrytettyä parsakaalia ja voissa paistettuja sieniä ja päälle munamaitoa (tai munakermaa tai munasoijamaitoa) ja juustoraastetta. Sienten tilalle voi laittaa pekonia jos on lihansyöjä.

      Vastaa

      0
  34. AH, juustoa <3

    Meillä oli ystäväni kanssa tapana istua iltaisin keittiönpöydän ääressä juoruamassa, juotiin kahvia ja syötin viipaleita edamia tai oltermannia. Kalliiksi tuli kun niitä viipaleita tuli aika monta syötyä, ja lopulta piti aina väkisin laittaa juusto takaisin jääkaappiin.

    Nyt olen asunut 2kk Amerikassa ja kaipaan kunnon oltermannia tai edamia :( En pidä cheddarista, ja mozzarella ja muut ei oo miun juttu tuollaisena naposteltavana - muuten kyllä aivan ihania. Ja juusto myydään ihan minipaketeissa, joilla on röyhkeät hinnat. Ikävä juustovälipaloja!

    Vastaa

    0
  35. Jätin gluteenin ja suurilta osin sokerin ruokavaliosta niin addiktiot hävisi. Sen jälkeen voinut todella paljon paremmin. Tosin maustamattomat sipsit yritti päästä herraksi, mutta sitähän en salli. Yksi hyvä tapa on että siirtää herkut ainoastaan viikonloppu herkuiksi ja kohtuudella silloinkin. Toinen että alun pahoilla hetkillä korvaa addiktion joka kerta hiukan terveemmällä mutta kuitenkin jostain mistä tykkää. Esim. sipsien kanssa tein että jos oikein pahasti teki mieli niin korvasin sokeroimattomilla maissimuroilla. Normaalisti murot ovat viikonlopun aamiainen, mutta askel kuitenkin parempaan. Ja näin etenee pienin askelin pois niistä epäterveellisistä valinnoista.

    Vastaa

    0
  36. Mulla oli aika tiukka ruisleipäaddiktio. Vatsataudin päätteeksi tajusin kuitenkin, että se aiheutti vähän "käyneen" olon. Tuntui että maha kupli koko ajan ja melkein tunsi nenässä hiivan hajun. Oli vain pakko lakata syömästä. Meni viikko, että osasi olla ilman.

    Tilalle ei ole tullut uutta varsinaista addiktiota, mutta olen korvannut aamu- ja välipalaleivän rahkalla ja raejuustolla. Ei tuntuisi missään olla päivää ilman niitä, että hyvällä pohjalla mennään. :)

    Vastaa

    0
  37. Juustoaddikti ilmoittautuu! Hieman hävettää myöntää mutta.. Meidän jääkaapissa on _aina_ arkenakin vähintään kermajuustoa, fetaa, aurajuustomurusia, brietä, vuohenjuustoa, raejuustoa (tätä en kyllä osaa laskea juustoksi :D ), parmesanlastuja. Lisäksi usein aurajuustoa, cheddaria, savujuustoa, maustettua tuorejuustoa, juustoraastetta.. tai jotain muuta juustoa. Omnomnom!

    Vastaa

    0
    1. ..ja unohdinpa mozzarellan, sitä on _tietysti_ myös aina jääkaapissa :D Voi apua meidän kanssa..

      Vastaa

      0
  38. Kiitos tästä. Mäkin taidan ilmoittautua juustoaddiktisti. En enää edes osta juustoa kotiin, kun syön sen kuitenkin yhdeltä istumalta. Parasta juustoa on se ruskea norjalainen (tai lapin... en muista) juusto. Ehkä mä sallin itselleni yhden sellaisen viikonloppuna. Se on kuitenkin vain pieni juusto :)

    Vastaa

    0
  39. Parsakaalivuoka oli todella herkullista, thanks honey!
    Oli menestys perheenkin kesken... Raaka-aineina voi käyttää mitä tahansa käsillä olevaa, vaikkapa freesattua lehtikaalia (kesällä), kirsikkatomaatteja ...

    Vastaa

    0
    1. Raaka-aineina voi käyttää mitä tahansa käsillä olevaa, vaikkapa freesattua lehtikaalia (kesällä), kirsikkatomaatteja …

      Näin on :) Vuokaruoat on varsinaisia "heitä joukkoon mitä vaan" -jääkaapintyhjentäjiä. :D

      Vastaa

      0
  40. Mä oon myös juustoaddikti, ihan vanhemmilta opittua. Iltaisin jos katsoo leffaa niin kermajuustokiekko vaan syliin höylän kera ja rattoisasti kuluu pari tuntia ja tulee varmaan tuhat kaloria popsittua... Jotain tolkkua sain tähän about vuoden kestäneestä vegaaniudestani, mutta siinäkin repsahduksia tuli aina just juuston takia. Nyt oon vähitellen taas lipsauttanut maitotuotteet takaisin ruokavalioon ja juuston kulutus on lähtenyt kasvuun. Tänäänkin on tullut syötyä jo vuohenjuustoa ja fetaa ja kermajuustoa. Kai se on vaan niin että ruokavaliot muuttuu, mutta juusto on jo pysyy, haha. En yleensä tee uuden vuoden lupauksia mut josko ensi vuonna taas kohtuullistaisi juustonsyöntiään :)

    Vastaa

    0
  41. Juusto on koukuttavaa, erityisesti fetajuusto. Alkuun söin fetaa joskus, sitten tomaatin kanssa. Nyt olen lisäämässä fetaa suunnilleen joka ruokaan. Ohimennen paketista maistaessa huomaan että salaattiin tarkoitettu juusto on lopussa. Eilen ostin kilon fetaa vaikka kirpaisikin hinnaltaan. Mutta säilyvyys on pitkä onneksi. Mut onneksi kavereistakin löytyy feta-addikteja :D

    Vastaa

    0
    1. Feta on kyllä NIIIIIIn hyvää, ja todellakin se toimii "mausteena" ihan missä tahansa ruoassa! *slurps*

      Vastaa

      0
  42. Onko sinulle koskaan tullut mitään iho-oireita, jos olet syönyt kerralla oikein paljon juustoa?

    Vastaa

    0
    1. Itse olen muuten sitten varmaankin jotenkin juustoja hylkivä tyyppi, sillä saattaa hyvinkin mennä esim. kaksi viikkoa, jolloin jääkaapista ei löydy juustohippustakaan eikä tunnu missään. :)

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (60)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat