10.10.2013

Paros - tänne haluat tulla

Paros on yksi Kreikan suosituimpia saaria, mutta jäänyt vähäiselle huomiolle Suomessa. Naapurisaari Naxos tunnetaan meillä paljon paremmin.

Paroksella asuu n. 14 000 ihmistä, ja sen pääkaupunki Parikia on Egeanmeren laivaliikenteen keskuskohta. Täältä on ehkäpä parhaat yhteydet kaikkialle Kreikan saarille, joten se on myös mitä ihanteellisin tukikohta saarihyppelylle. Siinä missä toiselta suosikkisaareltani Karpathokselta ei kulje laivoja edes päivittäin, lähtee Parokselta vielä matalalla sesongillakin ainakin 10 laivayhteyttä joka päivä.

Paroskuvat0

Parikia on sellainen kaupunki, joka "avautuu" vasta kun pujahdat sen sokkeloihin. Toiset Kreikan saaret ovat tunnettuja postikorttimaisista satamanäkymistään, mutta Parikia näyttää mereltä päin jopa aika tylsältä. Vaikka ympäröivä maasto ei ole täysin lattanaa, ei Parikian kaupunki kiipeä kukkuloille niinkuin monet kuvaukselliset kylät.

Parikian vilkas rantakatukaan ei tee sellaista perinteistä "hevosenkenkä"-lenkkiä vaan levittäytyy pitkälle, aaltoilevalle pätkälle josta ei saa yhtenäistä kuvaa. Parhaat kuvat löytyvätkin kun astut taloseinämän läpi Parikian vanhaan kaupunkiin, joka kuuluu ainakin allekirjoittaneen 24 Kreikan saaren kokemuksella ehdottomasti saariston viehättävimpiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanha kaupunki levittäytyy Kastro-nimisen kukkulan taakse ja ympärille. Kastron laella on antiikin aikaisen temppelin ja keskiaikaisen linnoituksen raunioita, ja niiden päälle rakennettu mitä kuvauksellisin pikku-kirkko. Kirkon edusta on kaupungin suosituin paikka katsoa auringonlaskua. Ja tämä on myös minun ehdoton lempipaikkani Parikiassa.

Sen sijaan että olisin käyttänyt päiväni tehokkaasti huristellen busseilla ympäri saarta (sillä Paroksella löytyy nähtävää vaikka kuinka), istuin kirkolla joka päivä usean tunnin lukemassa kirjaa. Juuri sitä halusin Paroksella tällä kertaa tehdä. :) Ja ottaa kuvia.

Kierros Parikian vanhassa kaupungissa:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turistikrääsäkatujakin löytyy - mutta maltillisesti..! ;) Täällä homma on vielä pysynyt ns. hyvän maun rajoissa eivätkä matkamuistomyymälät peitä koko keskustaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vertaus. Katu klo 12.32.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja sama katu siestan aikaan klo 15.10. Paroksella turistikaupatkin viettävät siestaa. :) Kumpi näkymä on kivempi..? ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kykladien saaret tunnetaan valkoisista taloistaan ja sinisistä ovistaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parikian lisäksi vierailun arvoisia kohteita Paroksella ovat Naoussa, kuvauksellinen kalastajakylä ja kesäisin erittäin trendikäs paikka (Parikian jälkeen saaren toiseksi suosituin turistikohde), Lefkesin ihastuttava, vuorten keskelle kätkeytyvä amfiteatterimainen kylä sekä idyllinen Piso Livadi, pikkuinen kylä aivan meren rannassa (pysähdy täällä vaikka lounaalla saarenkiertoretkellä :)). Näissä kohteissa tuli vierailtua jo edellisellä Paroksen visiitillä - siksi saatoin nyt hyvällä omallatunnolla rentoutua Kastrolla kirjan parissa! ^_^

5 comments on “Paros - tänne haluat tulla”

 1. Olen lukenut mielenkiinnolla näitä matkapostauksia, mutta vasta näistä kuvista ja tunnelmista tuli ensi kertaa tunne "tuonne minäkin haluan!" :) Paros kuulostaa ehdottomasti tutustumisen arvoiselta. Olen käynyt Kreikan saaristossa vain kerran aikaisemmin (häämatkallla Samoksella), mutta jo tuo pieni saari (jossa ei ollut paljon mitään ihmeellistä, hih) vakuutti meidät Kreikan ihanuudesta.

  Osaisitko arvioida, olisiko Paros hyvä kohde myös pikkulasten kanssa matkustavalle perheelle? Silloin toiveissa olisi joko hyvä huoneistohotelli kävelymatkan päässä isommasta kaupasta (että saa tarpeelliset vaipat ja mössötkin helposti kannettua sekä kokattua) tai jokin hyvä mutta edullinen all-inclusive hotelli. Kaikenlaiset puistot ynnä muut jaksavat kiinnostaa lapsiakin, museot ei niinkään. Omalla häämatkallamme ihastuimme myös vuokra-autolla kiertelemään saarta, se ehkä onnistuisi lastenkin kanssa, jos autovuokraamosta saisi kätevästi ja kohtuuhintaan myös turvaistuimia...?

  Heh, mun mies tulee niin kiroamaan tämän postauksen, koska aiheutti mulle matkakuumeen - ekaa kertaa kolmeen vuoteen! :D

  Vastaa

  0
  1. Ihana kuulla Äni! :)

   Minusta Paros on todella hyvä kohde myös pienten (ja isompienkin) lasten kanssa matkustaville, sillä siellä on käytännössä kaikkea. MUTTA, sellaisia varta vasten lapsia rakennettuja puuhapuistoja kuten vesipuistoja siellä ei ole. Kolimbithresin rannan lähellä Naoussassa on jotain vesiliukumäkiä (paros-online.comin mukaan), samoin Parikian ulkopuolella matkalla Lefkesiin päin, mutta siinä kaikki.

   Noista all-inclusive hotelleistakaan en osaa sanoa, mutta Paros ei ole "all-inclusive"-tyyppinen kohde eli en usko että siellä on ainakaan paljon sen tyyppistä majoitusta tarjolla. Käytännössä tuollaiset Studios/Rooms/Domatia -tyyppiset ratkaisut tulevat varmaankin käytännöllisimmiksi perheille, kun voi itse kokkailla ruokia. Parikian suurin ruokakauppa (Vidalis) sijaitsee uuden kaupungin puolella n. 10 minuutin kävelymatkan päässä satamasta rantakadulla, ja myöskin aivan lähellä uuden kaupungin uimarantaa. Täällä on tarjolla tosi paljon majoitusta, eli suosittelisin uuden kaupungin puolelle majoittumista. Vanha kaupunkikaan ei tokikaan ole kaukana, sinne kävelee Vidalis-ruokakaupalta 10-15 minuutissa.

   Aivan lähellä Vidalis-kauppaa sijaitsee mm. tällainen simppeli mutta suosittu vuokrahuone/huoneistopaikka kuin Rooms Mike:
   http://www.roomsmike.com/apartments.html
   Tosi edullinen ja huoneita on montaa eri kokoa ja osassa on keittiö.

   Tuo nettisivu on aika kehnon näköinen (ei varmaan mikään layout-nero sen takana ;)) mutta paikka on Paroksella tosi etabslisoitunut ja suositeltu Lonely Planetissakin.

   Paroksen turisti-infosta muuten saa sellaisia "Paros lasten kanssa" -esitteitä joihin on koottu lapsia kiinnostavia aktiviteetteja. :)

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (59)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)