09.10.2013

Mustaa makkaraa kaukana Tampereelta

Enpä olisi uskonut että Ateenan Kolonakissa voi nauttia mustaa makkaraa. Ja vieläpä kasvis-sellaista.

Olen käynyt vegeruokataivaassa..!

On itse asiassa tosi erikoista, että Ateenan kokoisessa kaupungissa on niin vähän kasvisruokapaikkoja. Ehkäpä paikallisille kasvissyöjille riittää kreikkalaiseen keittiöön luonnostaan kuuluva runsas kasvisruokien kirjo..? Toisaalta vegeproteiinia ei tavernojen menuista luonnollisestikaan löydä. Ja kun miettii sitä juuston määrää jota lähes joka ruokaan täällä holvataan, ei ainakaan vegaanien ravintolaelämä ole Kreikassa helppoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ateenasta löytyy kolme ”kunnon” asiaan vihkiytynyttä kasvisruokaravintolaa. Olen käynyt niistä kahdessa. Sympaattiseen Avocadoon tutustuin viime syksyn vierailulla, ja tyylikkään Rosebudin löysin viime viikonloppuna kasvisravintolasivusto Happy Cow’n avulla.

Tofu..! Sitä ei löydä Kreikassa edes hyvinvarustetuista ruokakaupoista, ravintoloista puhumattakaan. Tofu kuuluu kotioloissa jokaviikkoiseen ravintooni, ja olenkin kaivannut sitä viime viikkojen ikuisten tonnikalapurkkieni keskellä. Kun bongasin Rosebudin listalta tofu-souvlakin, en jäänyt edes miettimään muita vaihtoehtoja.

Rosebud_lounas_tofu

Annos saapui ohuiden paistettujen perunojen kanssa, joita ei mainittu listalla (--> ”served with fresh green salad”).

Kun aloin siirtää perunoita lautasen sivuun, tapahtui hieman huvittava välikohtaus. Viereisessä pöydässä istuva mies kysyi ranskalaisella korostuksella, enkö aikonut syödä perunoitani. Kun vastasin kieltävästi, hän pyysi voisiko saada perunat itselleen. No eipä siinä mitään, annoin miehelle perunat. Eivätpähän menneet hukkaan, mutta onhan tuo nyt vähän erikoista alkaa kyselemään ravintolassa vieraan ihmisen lautaselta ruokaa. :D Ainakin minusta.

Tofuannos oli hyvä, mutta tofuja olisi saanut marinoida reilusti lisää. Tämä annos ei siis vielä vienyt minua taivaaseen, vaikka oikein pätevä olikin. Tofua oli runsaasti enkä edes jaksanut syödä kaikkea. Lautasella oli hintaa 12€.

Koska pidin paikasta kovasti ja yksi tarjoilijoista sanoi, että en voi lähteä Ateenasta kokeilematta heidän hot dogiaan, tein paluun Rosebudiin eilen illalla. Kutsuin mukaani Mariannan ja Vassiliksen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En meinannut uskoa silmiäni, kun löysin listalta viljattoman pizzan..! Rosebud tarjoaa vaihtoehtoja myös vegaaneille ja raaka-vegaaneille, ja tämä oli sellainen pizza. Eli sattumalta myös vhh-ruokavalioon sopiva pizza! Pohja valmistetaan kikherneistä kypsentämällä oliko se nyt 45 asteessa. (En muista mikä raja raakaruoan syöjillä on tuossa kuumennuksessa.)

Olin jo päättänyt ottaa hot dog –nakkeja ilman leipää sekä grillattuja kasviksia Chioksen juustolla, mutta tajuttuani tuon omalaatuisen pizzan en voinut mitenkään olla tilaamatta myös sitä. Päätin suoda itselleni budjetin törkeän rikkomisen ja kaivaa luottokortin esiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raakavegepizza oli tosi hyvä! Myös Marianna ihastui kikhernepohjaan, mutta Vassilista emme saaneet ylipuhuttua kokeilemaan lättyä. ”Minulle ihan kypsennettyä tavaraa gluteenilla ja kaikilla muilla herkuilla, kiitos”, kuului kommentti. No, jäipähän enemmän meille tytöille! ;)

Jäin kaipaamaan pizzaan vain tomaattikastiketta. Analysoimme sen puuttumista ja päädyimme siihen, että kenties jo valmiiksi muruinen kikhernepohja murenisi kostean kastikkeen vaikutuksesta eikä pysyisi kasassa. Tofujuustokin olisi kruunannut pizzan. Oli se kyllä hyvää tuollaisenaankin!  Jos joku tietää raakavege/vhh-pizzoja tarjoilevan paikan Suomessa niin saa vinkata!

Mutta paras oli vielä edessä..!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosebudin keittiö yhdisti ystävällisesti tilaukseni grillatuista kasviksista ja hot dogista ilman leipää. Sain siis kustomoidun lautasen. Annos on visuaalisesti sarjassamme niitä, jollaista Mr Karkkipäivä olisi epäilemättä kutsunut sanalla EPÄILYTTÄVÄ. Eiväthän nuo ”pökäleet” ja hikisen näköinen juustolötkäre kasvisten päällä miltään suurelta ruokataiteelta näytä - mutta ne maut….

Tämä on kirkkaasti paras kasvisruoka-annos mitä olen koskaan missään syönyt. Rosebudin ”mustat makkarat” valmistetaan sienistä ja fava-pavuista ja ne on maustettu niin taidokkaasti että meidän piti ihan udella tarjoilijalta mikä pötkylöiden maukkauden salaisuus on. Tarjoilija kertoi, että mausteseoksessa on ainakin 10 eri maustetta mutta ei tietenkään paljastanut koko cocktailia…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vegemajoneesi oli myös taivaallista. Grillatut, mehukkuuttaan tirisevät kasvikset ja Chioksen juusto kruunasivat makuelämyksen. Puolet ruoasta lähti doggy bagissa mukaan, ja tänään nautiskellessani loput pystyin vain ajattelemaan, ”Koska pääsen taas syömään näitä nakkeja!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marianna tilasi risoton gorgonzolalla, kastanjalla ja päärynällä, Vassiliksen lautaselta löytyi linguini-pastaa ricotta-juustolla, parsakaalilla ja pestossa grillatulla kastanjalla. Entinen pasta-addikti minussa nosti aluksi päätään, mutta onneksi oma ruokani vei kielen niin tehokkaasti mennessään että en ehtinyt jäädä haikailemaan pastan perään. ^_^ Pasta- ja risotto -annokset maksoivat 9€ ja 9,50€. Minun tuunattu lautaseni kustansi 12€, raakapizza 7,50€.

Myös Marianna ja Vassilis olivat niin vakuuttuneita ruoistaan että aikovat tulla Rosebudiin toistekin, vaikka eivät ole vegetaristeja.

Jos käytte Ateenassa, älkää missatko tätä paikkaa! :) Rosebud sijaitsee Kolonakin kaupunginosassa keskustassa Omirou- ja Skoufou -katujen kulmassa.

Kyllä ruoka vain on niin mahtava asia. <3

Nyt minua kiinnostaisi kuulla, oletteko te syöneet jossain aivan unohtumattomia kasvisruoka-annoksia?

8 comments on “Mustaa makkaraa kaukana Tampereelta”

 1. Oooooo, kuulostaapa herkulliselta! Tuonne menen, jos joskus Ateenaan päädyn. Unohtumattomia kasvisruokia: Hermansin buffet-pöytä Tukholmassa, kasvislounasbuffet ravintolassa-jonka-nimeä-en-muista Kiotossa, Elevantin intialaisherkut Tukholmassa (parempi kuin mikään missään kokeilemani intialainen, ja olen kokeillut monia...) ja ravintola Pöllöwaarin kasvismenu Jyväskylässä. :)

  Vastaa

  0
 2. Barcelonassa! Yhtenä päivänä aivan mielettömän hyvää arabialaisen kasvislautasen, toisena päivänä erään ravintolan kasvis-lounas menun ja joka ikinen ilta makoisia tapaksia <3

  Vastaa

  0
 3. Terkkuja Hullujen päivien vilinästä! Kiitos taannoisesta stick-antiperspiranttivinkistä, ostin tänään Tommy girl-stick-antiperspirantti 2packin jonka sai yhden stickin hinnalla :) Vaikuttaa kaikin puolin täydelliseltä! On myös sen verran riittoisan oloinen pakkaus että kestää varmasti kauan, joten hinta ei ole ollenkaan paha. Tämän jälkeen haluan kokeilla kaikki DKNY:t myös :D

  Vastaa

  0
 4. Kiva blogi sulla. Bongasin sun postauksen missä recommendit hyviä nettikauppoja meikkien ja hiusjuttujen suhteen..:)

  Tuu tervehtii jo siltä tuntuu. Kaipaan niit aikoja ku bloggaaminen oli sellane community <3

  Vastaa

  0
  1. Kaipaan niit aikoja ku bloggaaminen oli sellane community <3

   Mulle bloggaaminen ei ole itse asiassa koskaan ollut "community", vaan alkoi täysin itsenäisenä kirjoitukseen ja valokuvaamiseen liittyvänä harrastuksena/kokeiluna. :) Luin silloin ja luen edelleenkin vain tosi harvoja muita blogeja. Mutta toki voin käydä tervehtimässä! ^_^ Muoks. Tai näköjään en voi, sillä sulla on Google-plussaan liitetty kommenttiboksi eikä se lataudu ollenkaan.... :/ Varmaankin tämän laivan superhitaan nettiyhteyden takia.

   Vastaa

   0
 5. Barcelonassa myös tämä kommentoija. Siellä oli useampikin kasvisravintola, parhaiten jäi mieleen Juicy Jones aivan Ramblan tuntumassa. Sieltä sai myös ihania smoothieita ja tuorepuristettuja mehuja, joita oli mukava napata välipalaksi kuumana päivänä.

  Vastaa

  0
 6. Onhan sitä maistettu yhtä sun toista, mutta elämäni paras pizza oli kasvispizza. Söin sitä New Mexicossa USA:ssa yhdessä intiaanikylässä. Pohjana oli käytetty jonkinlaista intiaanien perinneleipää.

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)