24.12.2012

Joulun herkkucorner: vhh-piparkakut kahdella tapaa

Useampikin teistä kaipaili postausta joulun vähähiilihydraattisista herkuista, ja tässä tulee nyt perinteisin: piparkakut. Näissä pipareissa ei ole siirappia, vehnäjauhoa tai sokeria.

Piparkakut6

Reseptini olen läytänyt Karppaus.infosta (kuinkas muuten..! :)) ja muokannut siitä sitten mieleiseni. Tänä jouluna tein taikinasta myös toisen version.

Versio 1  itsetehdyllä taateli"siirapilla":

 • 1/2 pkt (125g) kuivattuja taateleita
 • 2,5 dl vettä
 • maun mukaan steviaa
 • 3 tl piparkakkumaustetta
 • 1 tl soodaa
 • 60 g voita
 • 1 kananmuna
 • 3 dl mantelijauhoja
 • 1 dl spelttijauhoja
 • 1 dl vehnäleseitä

Piparkakut1

Kiehauta taatelit pehmeiksi kattilassa ja soseuta siivilän läpi. Lisää piparkakkumausteet ja stevia ja keitä vielä muutama minuutti. Ota liedeltä ja jäähdytä.

Sekoita mantelijauhot, spelttijauho, vehnäleseet ja sooda.

Lisää taateliseokseen käsin vispaten pehmeäksi sulatettu voi ja kananmuna. Lisää lopuksi jauhoseos puuharukalla sekoittaen. Lisää hieman jauhoja jos taikina ei meinaa alkaa irrota kulhon reunoista. Taikina yöksi jääkaappiin tekeytymään.

Piparkakut2

VHH-piparitaikina on perinteistä taikinaa tahmeampi, ja se kannattaa kaulita leivinpaperien välissä.

Piparkakut3

Itse teen niin, että jätän piparit suoraan sille leivinpaperille jonka päällä taikinan kaulitsin, sillä piparit menevät siirrellessä helposti rikki.

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja paista keksejä n. 7-9 minuuttia. Ohuemmat piparit paistuvat rapeiksi mutta paksummat jäävät pehmeiksi. Pehmeät piparit laitan lopuksi vielä uudelleen uuniin ja paistan n. 70 asteessa tunnin. Tuloksena perinteisen rapeita piparkakkuja!

.

Versio 2 (hieman vähähiilihydraattisempi):

 • 1 dl agavesiirappia
 • maun mukaan steviaa
 • 3 tl piparkakkumaustetta
 • 1 tl soodaa
 • 60 g voita
 • (maun mukaan erytritolia)
 • 1 kananmuna
 • 2,5 dl mantelijauhoja
 • 2,5 dl soijajauhoja

Muuten sama homma kuin versiossa 1, mutta taatelisose on korvattu agave-siirapilla (alhaisen GI:n omaava, agave-kasvista saatu nektari) ja speltin & leseiden sijaan käytetty soijajauhoja, mikä vähentää taikinan hh-pitoisuutta. Tein myös niin, että vatkasin pehmeän voin ja ruokalusikallisen erytritolia vaahdoksi, mutta en usko että sillä välttämättä on rakenteen kannalta hurjasti väliä.

Epäilin ettei tällä reseptillä tulisi yhtä "oikean" tuntuisia, rapeita pipareita, mutta tulipas vain! Vaikuttivat vain palavan herkemmin kuin spelttikeksit (lyhensin paistoajan viiteen minuuttiin) ja jäivät pehmeämmiksi, ja näin ollen vaativat pidemmän jälkipaistoajan (50 astetta, runsas tunti). Tuloksena ihan perinteisen piparin näköisiä, tuntuisia ja makuisia keksejä. Äitikin tykkäsi! ^_^

Piparkakut4

.

Näiden rapsakoiden herkkujen myötä haluan toivottaa teille oikein ihanaa ja tunnelmallista joulua!

16 comments on “Joulun herkkucorner: vhh-piparkakut kahdella tapaa”

 1. Hei! Olen kohta 18v (minulla on hieman finnejä ja kuiva iho) etsimässä itselleni meikkivoidetta. Minulla on todella rosoinen iho ja siveltimellä meikattuna Lancomen Teint Idole Ultra 24 ei pysy kokopäivää kauniina.

  Sain Sokokselta hieman purkkiin YSL_in le Teint Touche Eclat- meikkivoidetta, ja siitä löytyi jopa todella vaalealle iholleni sopiva sävy, ja se pysyi nätisti kasvoilla päivän.

  MUTTA

  Myyjä kuitenkin sanoi että meikkivoide sopii kaikille, mutta se on enemmän tarkoitettu aikuiselle iholle.

  Voiko ihoni mennä sekaisin tästä vai voinko huoletta ostaa sen? Houkuttelisi kovasti, koska sävy on kaunis ja ihoni näyttää ja tuntuu sillä meikattuna todella hyvältä.

  Vastaa

  0
  1. Teint Touche Eclat on minun käsittääkseni ihan vain valoa heijastava meikkivoide vähän samaan tyyliin kuin Lancomen Teint Miracle. Ei mitenkään erityisesti aikuiselle iholle tarkoitettu. Eli käytä rauhassa vain! :)

   Vastaa

   0
 2. Hei.
  Kuulun palstan taustalukijoihin. Blogiasi on hauska seurata. :)

  Kysyisin sellaista kun olet ilmeisesti aika paljon perehtynyt noihin incheihin, eli mikä luonnonkosmetiikan voiteista vastaisi parhaiten koostumukseltaan ja kyvyiltään ihan perus Tummelia...?

  Tummeli on ollut mun luottovoide jo vuosia, mutta nyt kevään mittaan kun mun kasvot sai jonkin ihme kohtauksen, eli aikuisiän aknen, jätin kaikki normivoiteet pois ja siirryin kokonaan luonnonkosmetiikkaan kasvojen osalta. Puhdas kookoöljy siis on nyt kasvoilla paras. AHAVAn voiteita kokeilin, mutta iho reagoi näppylöillä, joten en ole uskaltanut nyt kokeilla tuota tummeliakaan... Kookosöljy sinällään vaan tuntuu ettei se riitä. Ihoni kasvoilla on muutenkin hyvin rasvoittuva, mutta silti tosi kuiva pinnalta, paikka paikoin jopa hilseilevä (esim nenän pielet), ja näppylöitä ja mustapäitä on aika ajoin, nyt tosin vähenevässä määrin. Apteekin voiteista esim. Ceralan ja Novalan kirvelevät molemmat kasvoilla. Onko mulla nyt sitten kuiva iho, sekaiho, vai rasvoittuva iho...? 8D

  Ja sitten toinen kysymys, nyt on käytössä Laveran Faces-sarjan ruusu silmänympärysvoide, joka sopi todella hyvin alkusyksystä, mutta nyt se on alkanut kirveltää aina tovin aikaa levityksen jälkeen... Miksi? Ja mitä asialle voisin tehdä...?

  Kiitos, jos jaksat mulle hieman selventää asioita. :D

  Vastaa

  0
  1. Hei Maria!

   Ihan ensiksi pitää todeta että Hui!! Oikeastiko käytit Tummelia kasvoille...? Vai ymmärsinkö nyt jotenkin väärin...? Tummeli ei ainesosiensa puolesta sovi lainkaan kasvoille, ei edes kuiville tai rohtuneille sellaisille. Tietysti jos ihosi ei ole koskaan siihen mitenkään huonosti reagoinut niin... Eipä siinä sitten mitään. ^_^

   Tummeli koostuu suureksi osaksi mineraaliöljyistä (ei pidä sekoittaa mineraaleihin, ovat ihan eri asia), ja luonnonkosmetiikka ei mineraaliöljyjen käyttöä salli. Jos kuitenkin lähdetään miettimään koostumusta, joka on tosi rasvainen ja paksu, niin luonnonkosmetiikan puolelta mieleen tulee esimerkiksi Weledan Skin Food joka on hyvä yleisvoide kuivan ja rohtuneen ihon hoitoon. Se soveltuu myös kasvoille:
   http://www.weleda.fi/kauneudenhoito/kasvojenhoito/erikoistuotteet/skin-food/

   En ole Tummelia itse koskaan kokeillut, mutta arvelisin että se on koostumukseltaan vielä tanakampaa "jankkia" kuin Skin Food. Skin Foodissa on taatusti hoitavammat ainesosat! :) Mutta...... akneiholle en sitä kyllä suosittelisi.

   Kuvailemasi perusteella sinulla on rasvoittuva sekaiho. Kun ongelmana on se, että iho sekä rasvoittuu että kuivuu paikoin hilseileväksi, kannattaa eri ihoalueita hoitaa eri tuotteilla. JA, suosittelen ehdottomasti ohuen kosteusseerumin lisäämistä ihonhoitorutiiniin. Kun pakkaset paukkuvat ja kasvojen pintakuivuus lisääntyy, tekisi monen mieli lievittää kuivuutta paksummilla voiteilla. Jos alla kuitenkin on rasvoittuvaan taipuvainen iho, eivät täyteläiset voiteet sovi, koska iholta puuttuu nimenomaan kosteutta, ei rasvaa. Tällöin ihon kosteuspitoisuutta voi lisätä seerumilla, mieluiten öljyttömällä tai vähäöljyisellä sellaisella. Eli seerumi sinne päivävoiteen (tai kookosöljyn, jos sitä tykkäät käyttää), alle. Jojobaöljyn on muuten myös sanottu sopivan erityisen hyvin akneiholle.

   Tuohon Laveran ruusu-silmänympärysvoiteen kirvelyyn en valitettavasti osaa sanoa mitään. :/ Se voi johtua muistakin tekijöistä kuin itse voiteesta - onko ihosi mahdollisesti niin kuiva että pintaan on tullut mikrohaavaumia? Silloin voide voi kirvellä.

   Vastaa

   0
 3. Kiitos Sanni!

  Tummelia on tullut käytettyä ihan joka paikan rasvana... Mutta olenkin ymmärtänyt nyt ettei sen ainesosat ole mitenkään kovin mairittelevia, enkä siis siksi ole sitä uskaltanut nyt käyttää siirryttyäni luonnonkosmetiikkaan. Ja Tummeli on ollut käytössä ykkönen ihan siksi että aikoinaan kun vielä harrastin kilpauintia, ja uin siis kaksi kertaa päivässä, iho oli todella kuiva eikä rasvaisuudesta ollut tuolloin tietoakaan. Ja kun lopetin harrastuksen, jäi tummeli vaan sitkeästi käyttöön, tosin enää vain yövoiteena. Mutta nyt en ole kevään jälkeen sitä enää käyttänyt.

  Iho on nyt rauhoittunut paljon, rasvaisuutta on, mutta silti ne nenän pielet kuivuu. Muutamia mustapäitä löytyy otsalta, ja suupieliin tulee usein ihan finnejä, onneksi enää vain yksi kerrallaan...

  Käytin tovin aikaa Madaran pesuvaahtoa ksvojen pesussa, mutta jotenkin tuntuu että se olisi liian voimakasta, joten siirryin Laveran basis sarjan cleansing milkiin ja vaikka se ei koostumukseltaan oikein mua miellytäkään niin se tuntuu rauhoittavan ihon reagointia... Tuosta Laverasta vain jää sellainen jännä liukas pinta iholle...

  Oliskos sulla suositella mulle sitä seerumia jota kokeilisin...?

  Aamuisin en käytä tuota kookosöljyä, vaan nyt on käytössä ollu Bio Marilou päivävoide, joka sekin välillä tuntuu olevan aika paksua, varsinkin jos aamulla pitää meikata niin lily lolon alle on aika tuhtia tavaraa ja naama kiiltää jo tunnin päästä pohjan levityksestä...

  Oliskos päivävoiteeksi suosituksia...?

  Ja muuten, kiitos vielä, sinun ansiosta siirryin aikanaan luonnonkosmetiikan pariin. :)
  Jotenkin samaistuin blogiisi ensi lukemalta, tyttäreni nimi on myös Sanni ja karppaus tuli loppukeväästä elämän tavakseni, 18kg laihdutus urakan jälkeen. Tosin nyt tämä joulu sekoitti koko pakan... :D

  Vastaa

  0
  1. Jees, Marilou Bion päivävoide on aika tuhtia tavaraa, itse käytin sitä yövoiteena ja sarjan yövoide puolestaan oli liian paksua mulle ylipäänsä.

   Jos haluat sijoittaa, niin voisit kokeilla mustapäiden alueelle Clarinsin Lootus-kasvoöljyä. Olen kuullut sitä ylistettävän vaikka kuinka... Hih, sulle alkaa tulla jo aikamoinen lista eri tuotteita mitä naamaasi voisit käyttää... ^_^

   Mun suosikkiseerumi luonnonkosmetiikan puolelta on Estelle & Thildin Rose Otto -seerumi, joka on kylläkin tarkoitettu kuivalle tai ikääntyneelle iholle mutta mun iho ei ole kumpaakaan ja sopii silti loistavasti. Eli sitä voisin kyllä sinullekin suositella. Lisäksi olen tykännyt kovasti töiden kautta testaamistani RENin Max Moisture - ja Korresin Wild Rose -seerumeista. Nämähän eivät ole sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, mutta hyvin lähellä kuitenkin, ja välttävät näitä yleisimpiä luonnonkosmetiikan kieltämiä ainesosia.

   Päivävoiteeksi voisin suositella vaikkapa Madaran Deep Moisture Fluidia, on tosi ohutta ja nopeasti imeytyvää ja sopii erinomaisesti meikin alle. Jos nenänpielesi ovat aivan repaleiset kuivuudesta, niin niitä tehohoitaisin yöllä jollain kunnon balmilla, vaikka jotain Weledan Skin Food -tyyppistä rasvaista voidetta apuun.

   Terkkuja vain Sanni-tyttärellesi...! ^_^

   Vastaa

   0
  2. Oukei. :)
   Seerumeita pitää kyllä kokeilla.
   Madaran sarja mulla löytyykin kaapista, ostin jostain netti alesta sen creamin, tuon fluidin ja sitten sen geelin. Gel tuntuu iholla liian ohuelta ja fluidi hieman liian paksulta, mutta toisaalta paremmalta kuin tuo Marilou.. :)

   Kiitos vinkeistä Sanni, ja kerron tytsylle terkut. :)

   Vastaa

   0
 4. Hei! Tää mun kysymys ei nyt liity pipareihin, mutta asiaan: olen menossa 70-luvun teemalla pidettäviin juhliin, ja aloin katsella netistä mallia, mutta mieleistä ei löytynyt..sitten mieleeni tupsahti että luen sun blogia, ja sähän tykkäät meikata :D oliskos sulla ideaa voimakkaaseen 70-luvun meikkiin? Kiiiiitos Sanni jo etukäteen :)

  Vastaa

  0
  1. Mä laittaisin vaaleanturkoosia tai vaaleanvihreää luomiväriä koko luomelle aina kulmaluulle saakka, mustat ohuehkot cat eye -rajaukset ja piiitkät irtoripset sekä ylä- että alaluomiin. Meikin painopiste siis nimenomaan ripsissä. 70-luvun meikit ei olleet kovin voimakkaita, eli tehoa saat esim. jollain kultaglitter-ripsillä vaikkapa. :)

   Vastaa

   0
  2. Toi kävi mielessä, mut Oon tumpelo noiden tekoripsien kanssa :D vaikea kohdistaa se oikeaan kohtaan..kai tohonki on oikea kikka? :) entäpä huulet? Neutraalit? Kiitos taas :)

   Vastaa

   0
 5. Moi! Ajoin laittaa tänä joulunua tuon ensimmäisen pipari ohjeen testiin ja mietin että kuinkapaljon tuota steviaa uskaltaa laittaa? Vai voiko stevian korvata esim. karppi sokerilla?

  Vastaa

  0
  1. Kannattaa vain maistella taikinaa ja säätää stevian (tai mitä makeutusta nyt käyttääkään) määrä sen perusteella :) Kaikilla on niin erilainen maku että en uskalla heittää mitään määriä, kannattaa maustaa ihan oman maun mukaan :) Stevian voi korvata myös karppisokerilla (oletan että tarkoitat erytritolia), mutta tällöin taikinaan tulee aavistuksen jäinen sivumaku.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)