12.10.2012

Spotlight: Symi

Olen tainnut löytää suosikkisaareni Kreikassa.

Symi.

Symi Townin satamaa Yialosta pidetään yhtenä Kreikan kauneimmista. Ja syystä. Luulen että mulla loksahti suu täällä vielä pahemmin kuin Santorinilla.

(Kaikki jutun kuvat voi muuten klikata suuremmiksi.)

Satamaa reunustavat korkeille kallioille nousevat värikkäät, uusklassiset talot ovat kuin sadusta. Ei, nämä värit eivät tule mistään kameran asetuksista. Täällä näyttää juuri tältä.

Kun nousin laivasta, minun teki mieli mennä katsomaan julkisivujen taakse olisiko kyseessä sittenkin vain teatterin kulissi.

Symi sijaitsee Dodekanesian saariryhmässä lähellä Rhodosta ja Turkkia. Rhodokselta tänne on matkaa katamaraanilla vain tunti ja tavallisella paatilla 1 h 45 minuuttia.

Symillä ei ole charter-turismia. Tänne ei siis voi ostaa suoraan pakettimatkaa. Symillä käy päiväretkeläisiä Rhodokselta, muuten saaren turistit ovat purjehtijoita tai omatoimimatkailijoita. Uudet Symin ystäväni kertoivat, että kesällä satama on täyteen pakattu jet set -porukan huvipursia, mm. Jordanian kuninkaalliset ovat täällä kesäisin tuttu näky.

Elegantti Symi ei ole perhelomakohde, vaan ehdottomasti enemmän aikuiseen makuun. Turistirihkamakaupat loistavat (ainakin nyt lokakuussa) poissaolollaan, sen sijaan satamaa reunustavat tunnelmalliset ravintolat joita löytyy joka makuun perinteisestä tavernasta hienostuneempaan fine diningiin.

Symi Townilla on toinenkin puoli - kaupungista melkein puolet koostuu toisessa maailmansodassa tuhoutuneista talonraunioista. Ne on jätetty rapistumaan.

Symi oli aikoinaan yksi Kreikan vauraimmista saarista. Tätä tarinaa kertovat Kali Strataa reunustavat upeat 1800-luvun kartanoiden rauniot. Kuvan talo on suosikkini. Todella kaunis rakennus vielä pommituksen jäljiltäkin, ja saa ajatukset lentämään aikaan jolloin se on seissyt kaupungin pääkadulla uljaana ja täynnä elämää...

Uusi ja vanha seisovat Symillä rinta rinnan. Keskustelevatkohan talot päivittäin kadun yli... Rauniolla on varmasti ollut paljon kerrottavaa keltaiselle naapurilleen...

Symillä on parhaimmillaan ollut yli 22 000 asukasta. Toisen maailmansodan jälkeen asukasluku putosi kuuteen tuhanteen. Yli puolet symiläisistä emigroitui Australiaan.

.

.

Oikeasti - eikö nuo talot näytä ihan legoilta jotka voisi vain poimia irti tuosta rinteestä..? :)

Yialoksen keskustaa linnoitukselta kuvattuna.

Symi Town on saaren ainoa mainittava asutuskeskus, kaupungin lisäksi saarella on vain pari hassua muutamista taloryppäistä koostuvaa kylää sekä suuri luostari (joka on muuten Kreikan kolmanneksi tärkein pyhiinvaelluskohde).

.

Symi Town jakautuu kahteen alueeseen, satamaan eli Yialokseen ja yläkylään eli Chorioon. Chorioon johtava 400 marmorirappusen katu on nimeltään Kali Strata. Minun majapaikkani muuten oli tämän kadun puolivälissä. Hyvää hyötyliikuntaa! ^_^ Maisemat kattoterassilta olivat vaivan arvoiset.

Chorio.

Chorio on pienten, nimettömien, kapeimmillaan miehen hartioiden levyisten pikkukatujen ihastuttava labyrintti. Täällä ei kuitenkaan tarvitse huolestua eksymisestä - kaduilla on joku kumma logiikka ja vaikka et tietäisi yhtään mihin olet menossa päädyt lopulta aina takaisin tutuille hoodeille.

Myös Chorio on täynnä talovainajia.

.

.

Jos etsit Symi Townin upeinta näköalapaikkaa, se on noiden vanhojen tuulimyllyjen alapuolella. Tuulimyllyiltä on lyömättömät näkymät sekä alas Yialokseen että toiselle puolelle Chorioon.

- - - - - - -

Ja nyt - "epilepsiavaroitus". :D Laitan nyt kuitenkin muutaman miniatyyrimoodilla otetun kuvan koska erittäin moni lukija niitä vielä toivoi. Te muut - teitä on varoitettu. Nyt silmät kiinni. ^_^

.

.

.

.

.

  

 - - - - - -

Symille pääsee Rhodokselta päivittäin useilla eri yhteyksillä, ja lippu yhteen suuntaan on halvimmillaan 8,50€. Lentokenttää Symillä ei ole. Jos olet Rhodoksella, älä missään nimessä jätä vierailematta tällä ihastuttavalla naapurisaarella.

Tai mikäli haluat palan kauneinta Kreikkaa viehättävällä tunnelmalla ilman turistimassoja - unohda muut saaret ja tule lomailemaan Symille. Et tule pettymään.

Sanni suosittelee....

...majoittumista Yialoksen rinteille ja maiseman hengittämistä sisään joka solulla

...kiireetöntä harhailua Chorion pikkukujilla

...Symi Shrimps -annoksen tilaamista Meraklis-tavernassa

...syventymistä hyvään kirjaan ja kahviin yhdessä ylä-Kali Stratan tunnelmallisista kyläkahviloista

0 comments on “Spotlight: Symi”

 1. Ihanaa ettet kokonaan luopunut noista erilaisista kuvista, miniatyyri vai mitä ne on :D En osaa näitä kuvaustermejä. Mun mielestä sun pitäs laittaa niitä kuvia tänne mitkä susta näyttää hyvältä, sunhan blogi tää on. Mutta ymmärrän kyllä että lukijoiden kommentteja on vaikee jättää huomioimatta.. Mä en oo ikinä ees kiinnittäny huomiota että noi kuvat on tolleen erilaisia, en ymmärrä miten joku saa niistä hirveen ongelman aikaseks :D

  No kuitenkin, ihanaa reissunjatkoo sulle, on ollu mukava seurata kun kerrot paljon ja laitat paljon kuvia :) Oon kateellinen sulle! :D

  Vastaa

  0
 2. Noi talot on niin ihastuttavia! Niissä on pakko asua vain onnellisia ihmisiä :D.

  Ja tuohon kuva-asiaan: musta ne miniatyyrikuvat ovat aivan ihania, mutta mä olenkin kapean syväterävyyden ystävä muutenkin. Itse asiassa luulin aluksi, että ne on otettu lensbabylla ennen kuin kirjoitit, mitä kameraa käytät siellä.

  Vastaa

  0
 3. Minusta nuo miniatyyrikuvat ovat nyt erityisen edukseen noiden tavanomaisten rinnalla. Ihania.
  Sanoit, ettei Symi ole perhelomakohde, mutta tarkoitatko vain siis ettei se ole sitä siinä perinteisimmässä mielessä? Suhtaudutaanko siellä lapsiin kuitenkin yleisesti suopeast ja lämpimästi? Kysyn, kun mietin että kiva olisi reissata muksun kanssa sellaisiin paikkoihin, jotka itseä miellyttävät eikä mennä juuri tuon "perhelomamassan" mukana :)

  Vastaa

  0
  1. Suhtaudutaanko siellä lapsiin kuitenkin yleisesti suopeast ja lämpimästi?

   Joo, toki suhtaudutaan. :) Kreikkalaiset rakastavat lapsia ja lapset ovat mukana kaikissa menoissa "kellon ympäri" - siis on ihan tavallista että pienet natiaisetkin ovat perheen mukana ravintolassa ja iltakävelyllä vielä puolilta öinkin. ^_^

   Tarkoitin tuolla perhelomakohteella sitä, että Symillä ei ole uima-altailla ja leikkipaikoilla varustettuja ns. perhehotelleja, eikä kovin maineikkaita hiekkarantojakaan.

   Tietoa Symin biitsimahdollisuuksista löytyy esim. täältä:
   http://www.symivisitor.com/beaches.htm

   Vastaa

   0
 4. Kiva kun laitoit tavallisia kuvia! Miniatyyrikuvat eivät mua häiritse sinänsä jos niitä on maltillisesti mutta mieluummin katselisin enimmäkseen näitä ihan perinteisiä :)

  Vastaa

  0
 5. Oi, tosi ihanan näköinen paikka! Tuolla varmasti kelpaa lomailla :D

  ja PS. Itse ainakin tykkään noista miniatyyrikuvista. Ne on persoonallisen näköisiä, eikä tuota päänsärkyä ainakaan minulle.

  Vastaa

  0
 6. Katsoin varoituksista huolimatta, vaikka niistä aiemmin kommentoin :D. Ja kyllä nuo on mukava piristys normaalikuvien läsiksi/rinnalle :)

  Mihin päin olet menossa kreikasta? Jos olet matkalla pohjoiseen, suosittelen lämpimästi Kroatiaa, siellä on paikoin hyvin samantyylistä kuin tuolla näyttää olevan ja veikkaisin että voisit tykätä maasta. (Turistithan kyllä kroatiankin ovat aikalailla kansoittaneet, mutta löytyy myös ihastuttavia autenttisia paikkoja jos menee sivumpaan turistirysistä, kuten Dubrovnikista)

  Vastaa

  0
  1. Katsoin varoituksista huolimatta, vaikka niistä aiemmin kommentoin :D

   Noniin, hihhih! ^_^

   Mutta joo, kyllä mä pyrin rajoittamaan efektin käyttöä tulevaisuudessa. Ehkä kiva laittaa silloin tällöin muutama omana ryhmänään tavallisten joukkoon/jatkoksi.

   Mihin päin olet menossa kreikasta? Jos olet matkalla pohjoiseen, suosittelen lämpimästi Kroatiaa,

   Itse asiassa olen hyvinkin menossa Kroatiaan. :) Olen ollut siellä kerran 10 vuotta sitten, Istrian niemimaalla, ja maa teki kyllä vaikutuksen. Haluaisin kovasti käydä etelämmässäkin Kroatiaa.

   Alustavien aatosten mukaan lähtisin Kreikasta Albaniaan (mahdollisesti laivalla Korfulta), ja sitten kulkisin "vanhan Jugoslavian" läpi, Montenegro, Bosnia-Hertzegovina, Kroatia, Slovenia... Ehkä poiketen Serbiassa jos yksi kaverini Suomesta sattuisi olemaan siellä silloin (hän on siis serbi).

   Mutta saa nähdä. Italiakin kyllä kiehtoisi... Vanha Jugo vain olisi varmasti halvempi.... Kreikasta pääsisi kätevästi Italiaan joko laivalla tai vielä halvemmalla Ryanairilla Thessalonikista. Jotenkin tuo Italia on hirveästi vallannut ajatuksia viime aikoina.... Mutta Dubrovnik on myös ollut ikuisesti "must-see"-listallani...!

   Vastaa

   0
  2. OIvoi, tässähän tulee ihan matkakuume.

   Dubrovnikista kannattaa lähteä seikkailemaan myös Kroatian saarille, itse pidin tosi paljon Mljet-saaresta(kansallispuiston pääty). Ja Sloveniasta voisin sanoa suositukseksi sellaisen paikan kuin Bled, oikein hurmaava paikka!

   Olin itse tuolla balkanin seudulla reissaamassa pari kuukautta sitten ja siellä on kyllä paljon ihastuttavia paikkoja ja kirkkainta ja turkooseinta vettä, mitä olen koskaan nähnyt (jopa turkoosimpaa kuin kaakkois-aasiassa, eli ihan pirun turkoosia).

   Kivaa reissun jatkoa sinne, seuraan mielenkiinnolla, mihin matka etenee :)

   Vastaa

   0
 7. Oi miten kaunista! Kiitos vinkistä. Kreikka on tulevien matkakohteiden listalla, ja Symihän vaikuttaa erittäin potentiaaliselta kohteelta siellä.

  Vastaa

  0
 8. Voi ei... :) Kuulostaa niin ihanalta! Ja oikeastaan ihan täydelliseltä lomakohteelta just mulle ;) Kiitos vinkistä! Nyt taidan sulkea työtietokoneen ja suunnata tuonne harmaaseen kylmyyteen...

  Vastaa

  0
 9. Jos menet Kroatiaan niin Splitissä oli kaunis ja viihtyisä vanha kaupunki, jota voin suositella. Sen sijaan Ljubljana Sloveniassa oli ainakin minulle pettymys. Aika tylsä paikka, vähän saman tyylinen kuin Tallinna, mutta ei ollenkaan niin kiva.

  Vastaa

  0
  1. Split kiinnostaa kovasti ja Ljubljana on nähty. Tylsä oli munkin mielestä.

   Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä että en taida ehtiä Kroatiaan... Suunnitelmat elää parin päivän välein... ^_^

   Vastaa

   0
 10. Voi vitsit, miten hyvin tehty juttu. Kuolisin varmaan onnesta, jos pääsisin tuonne. Haluaisin viedä vanhempanikin tuonne.

  Vastaa

  0
  1. Symi on kyllä ihan mieletön, ihan kiistatta parhaita paikkoja missä olen Kreikassa käynyt.

   Vastaa

   0
 11. Symi on itselleni saari nro yksi Kreikassa. Pari lomaa siellä on vietetty ja käyty myös päiväretkellä Rodoksella. Korjaan sen verran että Symin saarelle pääsee myös ns valmismatkalla. Molemmat reissut sinne oli juuri niitä . Silloin oli Finnmatkat ja nykyään pääsee myös valmismatkalla. Firma on joko Tjäreborg tai Apollo.

  Vastaa

  0
  1. Korjaan sen verran että Symin saarelle pääsee myös ns valmismatkalla. Molemmat reissut sinne oli juuri niitä . Silloin oli Finnmatkat ja nykyään pääsee myös valmismatkalla. Firma on joko Tjäreborg tai Apollo.

   Jep, tämä tiedossa :)

   Tämä Symi-postaus on vuodelta 2012 jolloin valmismatkoja Symille ei ollut. :)

   Vastaa

   0
 12. Hei Sanni, todella kiva postaus! Saammeko jakaa sen Matkavekan Facebookissa? Rodos on meille todella suosittu kohde ja tässä olisi oiva idea omatoimiseen päiväretkeen.

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (59)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)