Pitkästä aikaa incien vertailua! Olen halunnut tehdä tämän apteekin perusvoide vs. luonnonkosmetiikan perusvoide -vertailun jo pitkään.
Kun viime syksynä löysin Estelle & Thild -tuotteet, ihastuin koostumuksessa etenkin siihen, että se muistutti pitkäaikaista apteekkisuosikkiani Aqualan L:ää. Aqualan L:n purkissa tuotteen kerrotaan olevan "kosmeettisesti miellyttävä", ja juuri näillä sanoilla kuvailisin E&T:n hajusteetonta kasvovoidettakin. Sen tuntu on paksu, pehmeä, neutraali ja erittäin hellävarainen.
Mitä eroa näillä voiteilla on?
Ensimmäisenä tulee mieleen, että toinen on luonnonkosmetiikkaa ja toinen ei. Oikein. Voiteet tuntuvat iholla hyvin samanlaisilta, ja niille on myös yhteistä hajusteettomuus ja hellävaraisuus. Reseptit ovat kuitenkin aivan erilaiset. Katsotaanpa.
AQUALAN L -perusvoide
AQUA = vesi, liuotin
(1) CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE = rasva, pehmentävä aine
(5) GLYCERYL STEARATE = rasvahappo, miedosti pehmentävä aine, emulgaattori
(5) ISOPROPYL PALMITATE = osa voiteen öljypohjaa, miedosti pehmentävä aine, antistaattinen aine, sideaine
GLYCERIN = kosteuttava aine
(4) CETYL ALCOHOL = rasva-alkoholi, miedosti pehmentävä aine, luo voidepohjaa ja tuo tuotteeseen maitomaisen vaaleuden
PEG-5 GLYCERYL STEARATE = emulgaattori, pinta-aktiivinen aine *
PHENOXYETHANOL = säilöntäaine
CETEARETH-20 = emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
METHYLPARABEN, BUTYLPARABEN, ETHYLPARABEN, ISOBUTYLPARABEN, PROPYLPARABEN = säilöntäaineita
* pinta-aktiiviset aineet: aineet, joita lisätään kosmeettisiin valmisteisiin alentamaan pintajännitystä ja auttamaan valmisteen tasaista levittymistä käytössä.
Kuten Neiti Etsivä -postauksessa, merkitsin tulkinnan helpottamiseksi sulkuihin pehmentävien aineiden tehokkuuden asteikolla 1-5, ykkösen ollessa paras. Inci siis kertoo meille, että kyseessä on erittäin simppeli perusvoidepohja, jossa on triglyseridejä pehmentämässä ja glyserolia kosteuttamassa. Ainoat ainesosat, joista voisi mahdollisesti olla jotain haittaa, ovat parabeenit (joita tässä voiteessa on kieltämättä ihan mieletön määrä..!!) jotka voivat aiheuttaa allergiaa, sekä isopropyl palmitate, jonka on raportoitu voivan tukkia ihoa (lähteet: Sage Advice ja Paula Begoun).
Muuten siis ihan ok voide. Plussaa siitä että tuotteessa ei ole mineraaliöljyjä, jotka ovat niitä halvimpia ja yleisimpiä kosmetiikkateollisuuden käyttämiä pehmentäjiä. Jos mietitään voiteen synteettisyyttä, niin Aqualan L koostuu lähes pelkästään synteettisesti valmistetuista ainesosista. Setyylialkoholi ja triglyseridit ovat kasviperäisiä aineita, mutta niitä voi valmistaa myös synteettisesti.
ESTELLE & THILD FACE CREAM
AQUA = vesi, liuotin
ROSA DAMASCENA FLOWER WATER * = damaskonruusuvesi, kosteuttava ja rauhoittava aine
CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER * = ruiskukanvesi, kosteuttava ja rauhoittava aine
(1) BUTYROSPERMUM PARKII * = sheavoi, pehmentävä aine
(1) PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL *= manteliöljy, pehmentävä aine
(1) HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL * = auringonkukkaöljy, pehmentävä aine
(4) CETEARYL ALCOHOL = rasva-alkoholi, miedosti pehmentävä aine, luo voidepohjaa ja tuo tuotteeseen maitomaisen vaaleuden
(1) SESAMUM INDICUM SEED OIL *= seesaminsiemenöljy, pehmentävä aine
VANILLA PLANIFOLIA FRUIT EXTRACT *= vaniljahedelmästä saatava uute, ihoa suojaava ja silottava aine
ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT * = aloeuute. Aloen vaikutuksista iholla on vaihtelevia käsityksiä, eikä mikään tutkimus ole loppujen lopuksi osoittanut että aloe vaikuttaisi ihoon juuri mitenkään. Eurlex listaa aloelle pehmentävän vaikutuksen, kun taas Paula Begoun puhuu aloen kyvystä sitoa kosteutta.
OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT = oliivin lehdistä saatava uute. Ei virallisesti todistettuja vaikutuksia ihoon, mutta E&T:n sivuilla sillä kerrotaan olevan antibakteerisia vaikutuksia.
CETEARYL GLUCOSIDE = (sokeriperäinen) emulgaattori
GLYCERIN = kosteuttava aine
TOCOPHEROL = antioksidantti
SODIUM BENZOATE = säilöntäaine (ei täysin kasviperäinen) **
XANTHAN GUM = ksantaanikumi, sideaine, viskositeetinsäätäjä (vaikuttaa tuotteen paksuuteen)
SODIUM DEHYDROACETATE = orgaaninen suola, säilöntäaine
POTASSIUM SORBATE = säilöntäaine (ei täysin kasviperäinen) **
COCO-GLUCOSIDE = sokeritensidi, pinta-aktiivinen aine
CITRIC ACID = sitruunahappo, pH:n säätäjä
* luonnonmukaisesti viljelty ainesosa
** Sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteereissä sallitaan tietyt, ei täysin kasviperäiset ainesosat. Jotkut säilöntäaineet kuuluvat näiden sallittujen ainesosien listalle.
Incin perusteella voimme todeta, että E&T:n voiteessa on huomattavasti monipuolisemmat ainesosat, ja paljon enemmän pehmentäviä ainesosia kuin Aqualan L:ssä. Lisäksi E&T:n ainesosat ovat muutamaa säilöntäainetta lukuunottamatta täysin luonnosta saatavia.
Eikö ole mielenkiintoista, miten iholla hyvin samanlaisilta tuntuvien voiteiden sisään voi kätkeytyä näin suuria eroja? Tietysti voidaan miettiä, miksi kukaan sitten maksaisi kahtakymmentä euroa tehokkaammin pehmentävistä aineista ja laadukkaammista öljyistä, kun saman vaikutuksen iholle saa vitosella apteekista? No, tässä astutaan sitten synteettiset aineet vs. luonnolliset aineet -keskusteluun. Luonnonkosmetiikan käyttäjät haluavat minimoida ihon kautta elimistöön imeytyvien synteettisten kemikaalien määrän (puuttumatta nyt muihin syihin miksi suosia luonnonkosmetiikkaa). Parabeeneille allerginen valitsisi tietysti myös luonnonkosmetiikan perusvoiteen.
Muuten - vinkkaanpa samalla parista hyvästä sivustosta inceistä (ja yleisesti ihonhoidosta) kiinnostuneille.
Jo ylempänä tekstissä lähteenä käytetty Sage Advice on hyödyllinen sivusto aknesta tai muuten vain helposti tukkiutuvasta ja epäpuhtaasta ihosta kärsiville. Sivuilta löytyy aakkosellinen listaus yleisimmistä ihonhoitotuotteissa käytetyistä ainesosista, ja merkintä siitä onko ainesosa ihoa tukkiva (comedogenic - taulukossa "com grade") tai ihoa ärsyttävä (irritating - taulukossa "irr grade"). Jos sinulla on akneen taipuvainen iho, kannattaa tsekata onko käyttämissäsi tuotteissa suuren comedogenic-arvon ainesosia.
Sitten löysin tänään ihan sattumalta uuden, vasta maaliskuussa avatun suomalaisen INCI-verkkosivuston; Verkkosalonki. Verkkosalongin inci-sanastoon on koottu samat tiedot (ainesosien funktiot) kuin viralliseen Eur-lexiinkin (joka on varmasti kaikille tuttu viimeistään Virven taannoisen postauksen ansiosta), mutta tietoja on täydennetty myös muista lähteistä, kuten Paula Begounin Cosmetics Cop -sivustolta ja Rita Stiensin Totuus Kosmetiikasta -kirjasta. Palvelu siis tarjoaa eri tietolähteiden tiedot kätevästi yhteenniputettuna. Ensimmäisenä lukee aina se virallinen, tutkimuksiin pohjautuva tieto ja sen jälkeen muista lähteistä saatu täydennystieto. Lähteet on aina mainittu. Selkeä sivusto, ja varmasti helpompi ja mukavampi lukea ja selata kuin möhkälemäinen Eur-lex.
0 comments on “Inci-vertailussa Aqualan L vs. Estelle & Thild”
Mistä juuri näitä luonnollisia voiteita olet hankkinut? Vieras mutta kivan oloinen sarja.
Ansku
Estelle & Thildiä myydään Kickseissä. Se on ruotsalainen, aika uusi sarja, perustettu vasta 2005. Perustaja Pernilla Rönnberg aloitti valmistamalla tuotteita ensin kahden lapsensa (Estelle ja Mathilde) tarpeisiin, eli hellävaraisia ihonhoitotuotteita lapsille joilla on kuiva tai atooppinen iho. Tuotteista tuli tosi suosittuja, ja valikoima on sittemmin laajentunut myös aikuisille. Olen kuullut, että osa E&T:n tuotteista valmistetaan muuten Suomessa...! :)
ET:t ovat kiinnostaneet jo kauan, hauska nähdä INCI-vertailu sen ja apteekin aqualanin välillä:)
p.s. My little pony-lookkia, puskeeko missään vaiheessa? ;D
Joooooo..... :D Mä oikeesti yritän saada ne Collector Ponies -lookit puristettua ennen juhannusta...! Koko ajan vaan puskee jotain muita ideoita edelle.... :P
Apuva! Itellä on hyvin pintakuiva, mutta erittäin näppyihin taipuva iho ja oon nyt käytelly tota Aqualania ja päivisin Cliniquen Superdefenseä, mutta eipä niiden incit oikein vakuuttanu kun kävin purkit läpi mainitsemasi sivuston avulla. Meni pienen tytön pää ihan sekaisin! Empä ole ajatellut, että voi tuo Aqualanikin on voinut pahentaa tilannetta :)
Oletko jossain törmännyt hyvään rasvaan tälläiselle pärställe? Muutkin kommentin lukijat: vinkkejä otetaan vastaan.
Jos sun iho on kuitenkin pysynyt ihan hyvänä Aqualanilla ja Superdefensellä, niin ei sitten kannata huolestua. :) Mutta jos iho tuntuu näppyilevän, niin ehkä kokeilisin muita voiteita... Mulle tulee mieleen Dr.Hauschkan Kosteusvoide (se ohut, pumppupullossa oleva, muut on tuubeissa). Sitä suositellaan sekaiholle, ja on siis puhdas kaikista tukkivista ainesosista. (Yhtäkään ainesosaa ei löydy tuolta Sage Advicen luettelosta.)
Kiitos vinkistä Sanni! Superdefense vetelee jo viimeisiään, joten tarvii testata vaikka tuota seuraavaksi. Superdefensestä oon tykänny tosi paljon, jättää mun naaman ihanan pehmeeksi, mutta tää lisääntyvä näppyongelma on vähän pistänny mietityttään. Tosin veikkaan, että enemmän ongelma on toi Aqualani. Nyt kun mietin, niin aika samoihin aikoihin ongelma on alkannu paheneen, kun sitä aloin käyttämään. Tai sitten tältä vaan tuntuu kun tämän kirjoituksen luin :D
Kiitos linkkivinkeistä, itse taistelen vähän väliä tuon eurlexin kanssa, ääh... mielenkiintoinen postaus muutoinkin:)
Olisi kiva saada tulkittuna myös tuo Ceralan voiteen inci, sitä kun on määrätty mulle atooppiseen ihoon ihan lääkärin toimesta. Pitäisi kyllä enemmän kiinnittää huomiota siihen mitä naamalleen laittaa... :
Wow, kiitos. Täällä lähti tuotteet vaihtoon (miten onkin että epäpuhtaalle iholle tarkoitetusta tuotteist löyty just noita tukkivia, ja rauhoittavasta voiteesta noita ärsyttäviä). Ja mineraalivoiteessa mineraalina ärsyttävä, tukkiva suola
Kiitos linkistä tuonne Verkkosalonkiin! :)
Mitä puhdistusaineita suosittelisit akneen taipuvaiselle iholle? Lopetettuani yhdistelmäehkäisypillereiden käytön, naama rupesi kukkimaan, isoja kipeitä paiseita (tukkeumia kait), rasvainen iho, mustapäitä. (Toivon todella että iho rauhoittuu kun tottuu näihin hormonimuutoksiin, kohta vuosi pillereiden lopettamisesta).
Hieman on pahimpiin näppyihin auttanut Sebamedin pesupala, mutta kun ihoni on myös pintakuiva, niin tämä ei siihen kuivuuteen auta.
Millainen ihonpuhdistus kannattaisi käydä ottamassa kosmetologilla? Ihan perinteinen puristelu ei paljoa auttanut, kun sellaisessa kävin kaksi kertaa.
Kiitos jos ehdit vastata :)
Minähän en ole kosmetologi (eli haluan korostaa etten ole saanut ammattikoulutusta ihonhoitoon, tietoni ovat itseopiskelun, kiinnostuksen, eri merkkien koulutuksien ja työni kautta saatuja), joten samanlaisia neuvoja en osaa antaa kuin työkseen ihoa hoitavat. Mutta nykyisillään rasvaisen ja akneihon hoidossa halutaan korostaa hellävaraisuutta ja kosteuttamista, siinä missä ennen rasvaiselle iholle määrättiin suoralta kädeltä ne kaikkein voimakkaimmin pesevät ja kuivattavat tuotteet. Rasvainen iho täytyy saada tasapainoon, mitä voimakas kuivattaminen ei tee.
Tämä ei ole mikään Dr. Hauschkan sponsoroima mainos, mutta olen kuullut että moni ihminen on saanut ihonsa kuntoon Hauschkan tuotteilla. Olen myös käynyt Hauschkan koulutuksen työni kautta, ja koin heidän erilaisen lähestymistapansa tosi mielenkiintoisena. Hauschkan filosofiaan kuuluu, että rasvaista ihoa hoidetaankin nimenomaan öljyllä. Eli tavallisen kosteusvoiteen sijaan käytetään kevyttä kasvoöljyä. Jos iho on myös pintakuiva, suositellaan öljyyn sekoitettavaksi Hauschkan peruskosteusvoidetta. Iho puhdistetaan paksulla, kevyen rakeisella mantelinkuorista ja rohdoskasveista tehdyllä puhdistusvoiteella, jossa ei ole tensidejä (eli erittäin hellävarainen, ei kuivata ihoa yhtään). Jos haluaa noudattaa Hauschkan ohjeita täysin tunnollisesti, ei yöllä käytetä mitään voidetta, vaan kasvoille suihkautetaan illalla puhdistuksen jälkeen Spezial-kasvovettä, ja se on siinä.
Kosmetologin antamista hoidoista en osaa sanoa valitettavasti mitään, kun en tosiaan kosmetologi ole. Mutta esim. Dr Hauschkalla on omia hoitoloita, joissa räätälöidään henkilökohtainen ihonhoito-ohjelma. En ole tuputtamassa kaikille väkisin näitä luonnonkosmetiikkajuttuja, mutta se on tosiaan ainakin erilainen tapa hoitaa ihoa, ja varmasti kokeilemisen arvoista jos muut. ns. perinteiset tavat eivät ole tuottaneet tulosta.
Tulipas tarpeeseen tämä sinun postauksesi. Kiitos linkeistä, ei ole kuin pari päivää kun kaipailin näitä sivustoja ja tuo kommenttisi Dr Hauschkasta on kuin vastaus kysymyksiini.
Itseäni kiinnostaisi myös tuo Estelle & Thild, harmi vain kun lähimpään Kicksiin on yli 300 kilometriä. Mutta Dr Hauschkaa löydän varmaan lähempää. Itselläni on hankala iho; aikuinen herkkä sekaiho, jossa on hieman couperosaa. Epäonnistuneita kokeiluja on takana paljon, mm. apteekin perusvoiteet tukkivat ihoni totaalisesti. Sopivan putsarin löysin yllättäen Lushilta; Face Farmacy toimii. Mutta kosteusvoide (mielellään aurinkosuojalla) on vielä hakusessa. Etsintä jatkuu yhä, mutta kiitos sinulle uudesta suuntaviitasta! :)
Kävin tuolla Dr Hauschkan kotisivuilla katselemassa tuotteita ja silmiin osui tämä teksi:
"Moisturising Day Cream, or indeed any of the Dr.Hauschka moisturisers, should not be used at night time as the skin uses this period to excrete toxins absorbed during the day - so any products that interfere with these natural processes should be avoided."
Siis pitäisikö tästä vetää se johtopäätös, ettei mitään päivävoiteita pitäsi käyttää yöllä? Tai onko jotain erityisiä ainesosia mitä pitäsi välttää yökäytössä?
Dr. Hauschkan hoitomenetelmään tosiaan kuuluu tuo, että yöllä ei pidä käyttää mitään voiteita. (Poikkeuksena ikääntyvä iho, jonka yöhoitoon suositellaan seerumia.) Dr. Hauschkan sivuilta:
"Dr.Hauschka -ihonhoitoperiaatteiden mukaan yöllä ei käytetä lainkaan voiteita, koska silloin iho on aktiivisimmillaan. Ihon luonnollista uusiutumis- ja puhdistumisprosessia ei haluta häiritä öisin rasvamaisilla kalvon muodostavilla tuotteilla, vaan ihoa hoidetaan elvyttävillä ja uudistavilla kasviuutteilla. Kasviuutteet antavat ihon hengittää ja palautua rauhassa päivän aikana siihen kohdistuneista rasituksista".
Tämä ideologia tekee Hauschkasta täysin poikkeuksellisen kosmetiikkamaailmassa, sillä valtaosa kosmetiikan valmistajista uskoo päinvastoin, että iho hyötyy yöllä sille levitetyistä paksuista tehovoiteista. En osaa ottaa kantaa siihen kumpi tapa on "oikea", mutta oma iho kertoo milloin se voi hyvin. Jos ihollasi ei ole mitään ongelmia käyttäessäsi yövoidetta, niin ei varmaan ole mitään syytä luopua yövoiteesta. Jos taas ihosi on ongelmainen ja tuntuu olevan epätasapainossa, voi Hauschkan menetelmän kokeilemisesta olla hyötyäkin.
Hauschkalla on erityisiä 28 päivän ampullikuureja, jotka helpottavat siirtymistä vanhoista ihonhoitotottumuksista Hauschkan menetelmään. Yövoiteeseen tottunut iho totutetaan voiteettomuuteen 28 päivän ylimenokaudella, jolloin ihoon levitetään iltaisin rasvatonta tehoainetta ampulleista.
Aika mielenkiintoista! Pitää vähän sulatella tätä ideaa.. Mutta kiinnostavaa olisi nähdä miten oma iho reagoisi voiteettomuuteen.
Hyvä postaus ja hyvät linkit! Kiitos!
Oma naama alkoi kukkimaan, osasyynä ehkä liian rasvainen tai muuten sopimaton Weledan Iris-voide. Pitänee koittaa tuo E&T kunhan Kicksiin pääsee.
Onhan näissä apteekin voiteisiin kova hintaero, mutta kyllä mieluummin ostan luonnonmukaisempia tuotteita. Harmi vaan että ne on kymmenien kilometrien takana :/
Lueskelin tässä enemmänkin parabeeneista ja SLS:sta (sodium laureth sulfate) ja jotenkin järkytyin. Voisitko ajatella kertovasi lisää näistä aineista?
Heippa,
oon seurannu sun blogia jonkin aikaa kommentoimatta mitään (olen ollut niin mykistynyt, tää on ollu todella inspiroida ja informatiivinen blogi). Olen ihastellut sun silmämeikkejä niin että ole heitellyt linkkejä fb-sivuillenikin :D On ne vaan niin ihania. Joskus olen yrittänyt apinoida sun tekemiä meikkejä, mutta jälki on ihan toisessa ulottuvuudessa kuin sun tekemät.
Olen hiplaillut E&T:n tuotteita, mutta en ole vielä raaskinut ostaa. Kunhan vanhat tuotteet loppuvat, aion kyllä kokeilla.
Tuli sellainen mieleen, että jos sulle lähettäis kuvan omista silmistä niin voisitko suunnitella jonkin kivan meikin? Tätä on sulle varmaamn ehdotettu noin X kertaa, mutta kysynpä silti. :-)
Moi! Ohoh, olipas huimaa palautetta...! ^_^ Lähetä vaan kuvaa, muutama muukin on niin tehnyt. Vastaan kyllä, mutta siihen voi mennä vähän aikaa. Kaikkein mieluiten näkisin tietysti koko kasvot, tai edes kasvojen yläosan niin että näen miten silmät sijoittuu kasvoihin.
Hei!
Näitä INCI-listoja ja -vertailuja on aina mukava lueskella, kiitos! Tässä kyseisessä vertailussa on tosin muutamia asiavirheitä tai vähintäänkin harhaanjohtavia tietoja, joita pitäisi varmaan myös kommentoida jotenkin. Tämä siitä johtuen, että nykypäivänä monia ennen vanhaan öljyteollisuudesta johdettuja synteettisiä raaka-aineita on saatavilla myös 100% kasviperäisinä ja näin ollen huomattavasti mainettaan parempina.
Glyceryl Stearatea on esimerkiksi saatavilla 100% kasviperäisenä raaka-aineena. Myöskään Isopropyl Palmitate ei välttämättä ole ainakaan kokonaan synteettistä perää oleva raaka-aine vaan vähintäänkin osa sitä voi olla kasviperäistä. Sitä onko Orionin voiteissa käytetty näitä saatavilla olevia kasviperäisiä raaka-aineita ei ole tiedossani, koska INCI-listasta ei tuollaisia asioita saa selville. Mutta jos asia kiinnostaa, niin olettaisin heiltä voitavan kysyä ovatko heidän tietyt raaka-aineensa synteettistä perää (eli puhekielessä tarkoittaa ovatko ne peräisin öljyteollisuudesta) vai ovatko ne kasviperäisiä.
Yksi kimurantti kommentti on tuo "koostuu lähes pelkästään kemiallisesti valmistetuista ainesosista". Tämä on vähän harhaanjohtavaa, sillä vaikka monet Aqualanin ainesosat ovat kyllä kemiallisten reaktioiden kautta valmistettuja, niin toisaalta kyllähän kasviöljyjä ja sehavoitakin kai käsitellään kemiallisten prosessien kautta, kun niitä esim. jalostetaan. Sinänsähän ei pitäisi olla eroa onko tuote suoraan luonnosta saatu vai kemiallisesti jalostettu, jos se kuitenkin on 100% kasviperäinen. Toki varsinaiset kasviuutteet ja -öljyt kuulostavat paremmilta korvaan ja ehkä niillä onkin monipuolisempia vaikutuksia, mutta sitä lienee paha mennä sanomaan varmaksi, koska oikeita tutkimuksia niistä on saatavilla melko heikosti.
Jos ottaa nämä asiat huomioon, niin ei tuo Aqualan ole välttämättä "ympäristöaspektiltaan" paljoakaan huonompi kuin tuo E&T-tuote. Varsinkin, kun muistaa, että INCI-listassa luetellaan ensimmäisinä suurimman pitoisuuden omaavat raaka-aineet. Eli ainakin teoriassa tuossa Aqualanissa voi olla vain pari prosenttia synteettistä perää olevaa raaka-ainetta ja loput kasviperäisiä. Mutta onko, sitä en osaa sanoa.
Mutta toki itsekin suosittelisin testaamaan ja päättämään tuntemusten perusteella mikä omalle iholle sopii parhaiten.
Tämän asian otin itsekin puheeksi eräässä hiljattain kirjoittamassani blogipostauksessa, eli tokihan kaikki luonnon raaka-aineetkin ovat "kemiallisia". Termiä "kemiallinen alkuperä" käytetään kosmetiikan (ja varsinkin luonnonkosmetiikan) markkinoinnissa johdonmukaisesti niin väärin että minäkin olin tuolloin tätä postausta kirjoittaessani vielä väärinymmärtänyt sen merkityksen.
Hei Sanni!
Netistähän löytää näemmä suoraan Orionin voiteiden kokoonpanon ja kasviöljyjen osuuden jne., alla linkki Aqualan L:ään.
http://www.perusvoide.fi/tuotteet/aqualan_l.html
Tuolta sivulta pitää sitten vielä klikata yläreunasta "Koostumus".
Ei se, että jokin on synteettinen tai kemiallisesti valmistettu tee tuotteesta huonoa tai tukkivaa. Luononkosmetiikka ei ole täydellistä tai välttämättä yhtään sen parempaa iholle, terveydelle tai huokosille. Ihmiset menevät lankaan sanojen "synteettinen", "luonnonmukainen", "luomu", jne. Niin sanottu luonnonkosmetiikka on ollut markkinoilla suhteellisen vähän aikaa. Kukaan ei tiedä miten näiden tuotteiden ainesosat vaikuttavat elimistössä tai ihossa pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi tämä vaniljahedelmäpuun uute, kuka on tutkinut tukkiiko mahdolllisesti vaniljan ainesosat ihoa? Tai miten tämä aine voi vaikuttaa yhdessä jonkin muun aineen kanssa?
Nykypäivän trendi luonnonmukaisuudesta ja pelosta kaikkea synteettistä kohtaan on kummallista ja lyhytnäköistä.
Tämä on todella vanha postaus, jos olet lukenut uudempiani niin tiedät että olen ihan samaa mieltä. Luonnonmukaisuus ei tee tuotteesta automaattisesti parempaa. Itse suosin edelleen ehdottomasti luonnonkosmetiikkaa mutta en väitä että se on parempi vaihtoehto jokaiselle.