25.03.2025

Meikki ja aurinkovoide - kuinka ne yhdistetään oikeaoppisesti

Tänään puhutaan meikin ja aurinkovoiteen yhteiskäytöstä.

Miten meikki kannattaa levittää aurinkovoiteen päälle? Kuinka lisätä aurinkovoidetta meikin päälle päivän mittaan? Onko meikkivoiteen SPF:stä mitään hyötyä?

Moni käyttää aurinkovoiteen päällä meikkiä, mutta meikin ja aurinkovoiteen yhdistämisestä kannattaa tietää seuraavat asiat:

🌞 Meikkivoide voi hyvin herkästi heikentää alle laitetun aurinkovoiteen tehoa. Siksi levitystekniikkaan kannattaa kiinnittää huomiota.

🌞 Aurinkovoide muodostaa imeytyessään ja "kuivuessaan" ihon pintaan UV-suoja-aineiden verkon. Jotta aurinkovoide voi toimia optimaalisesti, tulee UV-suojaverkon olla levittynyt ihon pintaan tasaisesti, ja mielellään aika paksuna kerroksena (👉 jotta ilmoitettu suojakerroin toteutuu, aurinkovoidetta tulisi levittää kasvoille 1,25 ml, joka on paljon).

🌞 Jos ihoa hangataan tai hierotaan aurinkovoiteen kuivuttua iholle, UV-suoja-aineiden verkon teho heikentyy. Verkkoon tulee reikiä, aurinkovoide voi liukua pois paikaltaan ja sen pinta voi ohentua. Meikkivoiteen levittäminen sormin tai sienellä rikkoo aurinkovoidekerroksen tasaisen pinnan. Myös siveltimellä levitys verottaa aurinkovoiteen tasaisuutta, sillä sivellin vetää mukanaan aurinkovoidetta. Näin ollen aurinkovoiteen teho ei enää ole yhtä hyvä kuin ilman meikkivoidetta.

Mitä voit tehdä?

Jos haluat käyttää aurinkovoiteen päällä meikkivoidetta, se kannattaa levittää vipalla varovasti painellen. Kun meikki painellaan ihoon hieromisen tai sivelyn sijaan, aurinkovoiteen pinta ja UV-suoja-aineiden verkko kärsii vähemmän. Hyvä väline meikkivoiteen levitykseen on aasialaisista tyynymeikkivoiteista tuttu vippa.

Kaikkein parasta aurinkovoiteen tehon kannalta olisi kuitenkin jättää meikkivoide pois, ja käyttää esimerkiksi vain peiteainetta paikallisesti, tai puuterimaista meikkipohjaa.

Entä meikkivoiteen SPF? Onko siitä mitään hyötyä?

Käytännössä hyöty on aivan minimaalinen. Meikkivoidetta levitetään iholle tyypillisesti niin ohut kerros, että suojakertoimesta toteutuu hyvä jos neljännes. Jos meikkivoiteessasi on siis SPF 15, saat ihollesi alle SPF 4:n suojan. Meikkivoiteen suojakerroin SPF 50 tuo noin SPF 12:n suojan - onhan sekin tietysti parempi kuin ei mitään, mutta ei esimerkiksi aurinkoherkällä iholla estä ihon palamista.

Hyviä meikkipohjatuotteita aurinkovoiteen päälle ovat:

Tyynymeikkivoide

Korealaiset tyynymeikkivoiteet ovat koostumukseltaan kevyitä ja ne painellaan iholle vipalla.

Vinkki: tyynymeikkivoiteen vippaa voi myös käyttää aurinkovoiteen lisäämiseen meikin päälle päivän mittaan.

Jos altistut auringolle päivän aikana monen tunnin ajan, on aurinkovoidetta hyvä lisätä parin tunnin välein. Jos kasvoilla on myös meikkiä, ei aurinkovoiteen lisäys välttämättä käy kovin siististi. Parhaat ratkaisut tässä tilanteessa, mikäli et halua pestä meikkiä välillä pois ja laittaa sitä kasvoille uudestaan, on lisätä aurinkovoide meikin päälle hellävaraisesti vipalla, tai suihkuttaa meikin päälle aerosoli-muodossa olevaa aurinkovoidetta. Jälkimmäinen ei kuitenkaan tuo asiantuntijoiden näkemyksen mukaan optimaalista tulosta, sillä on mahdoton varmistua siitä, onko suihke asettunut iholle tasaisesti.

Mineraalimeikkipohja

Puuterimainen meikki ei liuota aurinkovoiteen pintaa kuten voidemainen meikki tekee.

Toki puuterimainen meikki on myös syytä levittää mahdollisimman hellävaraisesti siveltimellä sivellen, tai vipalla painellen.

Mitä meikkiä itse käytän aurinkovoiteen päällä?

Ehdottomasti mineraalimeikkipohjaa. Ylipäänsä käytän kesällä meikkipohjaa vain hyvin kevyesti, ja käytännössä vain sipaisen ihan vähän mineraalipuuteria nenään, leukaan ja poskille kun aurinkovoide on imeytynyt. Mineraalimeikkipohja tarttuu ihoon paljon kestävämmin kuin voidemainen meikkivoide, joten se on jo senkin puolesta fiksumpi valinta (minulle) kesän hikisiin olosuhteisiin.

Oleilen kesäisin niin paljon ulkona ja auringossa, että pian iho kiiltää jonkin verran joka tapauksessa. ☺️

Jos taas tiedän viettäväni kesällä koko päivän sisätiloissa (esimerkiksi työpäivä), en laita aurinkovoidetta kasvoille lainkaan ja meikkaan normaaliin tapaan.

Vinkki!

Jos tykkäät käyttää meikkipohjana värivoidetta, korvaa meikkivoide kesällä sävytetyllä aurinkovoiteella. Näin saat samassa tuotteessa sekä UV-suojan että ihon sävyä tasoittavan pigmentin. Sävytetyn aurinkovoiteen lisäetu on myös suoja näkyvää ja sinistä valoa vastaan. Rautaoksidipigmentit, joita käytetään värillisissä meikkituotteissa, suojaavat ihoa HEV-valolta. (Tämä aihe olisi oman postauksen arvoinen. mutta lyhyesti: myös näkyvä valo, joka ei ole UV-säteilyä, voi lisätä ihon hyperpigmentaatiota.)

Sävytettyjä aurinkovoiteita voi tyypillisesti levittää iholle reilusti enemmän kuin meikkivoiteita, joten UV-suoja toteutuu samalla kun iholle saa hieman meikkimäistä peittävyyttä. Jos kaipaat vahvempaa peittävyyttä, voi sävytetyn aurinkovoiteen päälle vielä lisätä mineraalimeikkipuuteria, joka peittää paremmin kuin kivipuuteri. Esittelyni erilaisista sävyttävistä kasvoaurinkovoiteista löydät täältä.

Kuvassa on It Cosmeticsin hybridituote, joka on meikkivoiteen, peitevoiteen ja aurinkovoiteen risteymä. It Cosmeticsin CC-voide on niin peittävää, ettei sitä todennäköisesti pysty laittamaan 1,25 ml määrää näyttämättä täysin pakkeloidulta, mutta koska siinä on SPF50+ -kerroin (mikä tarkoittaa, että suojakerroin on vähintään SPF 60 - EU:n lainsäädäntö vain on päättänyt olla käyttämättä aurinkovoiteissa lukuja yli 50:n), saat tällä voiteella ronskisti levitettynä jopa SPF30:n suojan, mikä on jo aurinkoa sietävälle iholle oikein pätevä suoja. 👍

Mites sinä, aurinkovoide ja meikki? Yhdistätkö?

102 comments on “Meikki ja aurinkovoide - kuinka ne yhdistetään oikeaoppisesti”

  1. Miten aurinkovoiteen saisi imeytymään iholle paremmin? Tuntuu, että valkea kalvo jää aina. Minkä ajan kuluttua mineraalimeikki olisi hyvä laittaa aurinkovoiteen jälkeen?

    Vastaa

    1
    1. Miten aurinkovoiteen saisi imeytymään iholle paremmin?

      Levitä aivan ohut kerros kerrallaan ja anna kuivua kunnolla ennen seuraavan kerroksen levitystä. Kannattaa levittää 3-4 ohutta kerrosta pienellä määrällä sen sijaan, että levittää kerralla sen suositellun 1,25 ml.

      Minkä ajan kuluttua mineraalimeikki olisi hyvä laittaa aurinkovoiteen jälkeen?

      Riippuu aurinkovoiteen imeytymisnopeudesta, joka vaihtelee ihotyypin ja voiteen koostumuksen mukaan, mutta tyypillisesti aurinkovoiteen kannattaa antaa asettua iholla ainakin 15-20 minuuttia ennen meikin levitystä.

      Vastaa

      2
  2. Siis tämä oli hyvä! Taidanpa vaihtaa kesäksi taktiikkaa ja kokeilla sävytettyä aurinkovoidetta suojakertoimellisen meikkivoiteen sijaan. Meikkaan aika kevyesti muutenkin, mutta en ole pitänyt sävytetystä aurinkovoiteesta noin yleisesti kun se sotkee. Mutta ehkä jos käyttääkin sitä korvaamaan meikin!

    Vastaa

    4
  3. Kesällä käytän joko sävytettyä aurinkovoidetta tai jätän meikkaamisen väliin. En todellakaan jaksa kerrostaa iholle tsiljoona tuotetta.😅😂

    Vastaa

    3
    1. I feel you! Mun iho ei edes pystyisi imemään montaa tuotetta, niin ei tarvitse edes valita 😅 - voin levittää vain yhden voidemaisen tuotteen kesällä ja se on aurinkovoide.

      Vastaa

      2
  4. Käytin ennen suojakertoimellisia BB- ja CC-voiteita, mutta viime vuosina kiinnostus niihin on hiipunut.. ei vain motivoi enää siinä määrin meikata. Aurinkosuojan levitys on jo riittävän haastavaa :)

    It-brändistä olisi kiinnostava lukea analyysi, brändiä tuodaan näyttävästi esiin Sokoksen julkaisuissa.

    Vastaa

    4
  5. Mä olen sekoittanut sävytettyyn aurinkovoiteeseen vähän meikkivoidetta mukaan ennen levittämistä, se lienee SPF:n kannalta huono metodi :d

    Vastaa

    1
    1. Mä olen sekoittanut sävytettyyn aurinkovoiteeseen vähän meikkivoidetta mukaan ennen levittämistä, se lienee SPF:n kannalta huono metodi :d

      Kyllä. SPF-tuotteen sekoittaminen mihin tahansa toiseen tuotteeseen vaikuttaa merkittävästi suojakertoimen tehoon ja alentaa sitä.

      Vastaa

      1
    2. Itse sekoitan kanssa aina noin, kun ei ole sävyttävää. Purskautan reilusti aurinkovoidetta ja laitan pienen tipan meikkivoidetta. Silloin tulee myös laitettua reilumpi määrä voidetta, kun kaikki pitää käyttää.

      Vastaa

      1
  6. Kiitos Sanni, tämä tuli todella tarpeeseen!

    Kun ekan kerran kommenteissa kerroit, että aurinkovoiteen päälle laitettu meikkivoide pilaa suojan, meinasin saada slaagin! Näin jo itseni pyörimässä julkisilla paikoilla naama punaisena ja kiiltävänä, mutta sitten päätin vielä kokeilla sävytettyjä aurinkovoiteita.

    Madaran voiteissa oli liikaa sävyä (1,25 ml oli todellakin liikaa) ja Dhyvana kuulosti täydelliseltä, mutta kimaltelin kuin joulukuusi jo pienestä määrästä jne. Ei kai auta kuin yrittää Patykan päälle tuputtaa vipalla. Käykö siihen mikä tahansa vippa vai minkälainen sen pitäisi olla? Vai kävisikö Beauty Blender?

    Vastaa

    2
    1. Ei kai auta kuin yrittää Patykan päälle tuputtaa vipalla. Käykö siihen mikä tahansa vippa vai minkälainen sen pitäisi olla? Vai kävisikö Beauty Blender?

      Kunhan vippa on ei-kostea ja sellainen, jolla pystyy painamaan tai "tuputtelemaan" ihoa hyvin kevyesti ilman että tulee hierovaa liikettä. Ehkä Beauty Blenderilläkin onnistuisi..? Mutta sienen pitää olla kuiva. Liian kostea sieni edesauttaa aurinkovoiteen pinnan siirtymistä pois paikoiltaan.

      Muuten, bongasin Patykalta sävytetyn aurinkovoiteen, en tiedä, onko tämä tulossa Suomeen jo tänä kesänä:

      https://patyka.com/en/products/creme-solaire-teintee-visage-spf50

      Vastaa

      4
  7. Kiitos tästä jutusta!

    Kysymykseesi... Suatanpa yhistee, suatanpa olla yhistämätä. Vähän ketuttelee että en voi enää huoletta läimiä lempikasvomeikkejäni kaikkina vuodenaikoina. Mutta kyllä pidän aurinkosuojauksen prioriteettina. Ongelma on ollut löytää mieleistä sävytettyä aurinkovoidetta, eikä viitsisi tilata netistä pääsemättä kokeilemaan ensin. Tällä hetkellä itselleni paras löytö on Avene Sun Ultra Fluid Perfector SPF50+. Pinkkiä puuteria laitan hiukan päälle sävyä taittamaan.

    Vastaa

    2
  8. Taputtelen peitevoiteen ja poskipunan kasvoille sormin oli aurinkorasvaa tai ei, eroaako se mitenkään vipalla taputtelusta? En siis hiero tai lääpi sormin vaan taputtelen tai painelen 😅

    Vastaa

    1
    1. eroaako se mitenkään vipalla taputtelusta?

      En osaa sanoa kun en ole nähnyt sua "in action". :D Pääasia on, että iholle ei tule hankaavaa liikettä tai ihon pintaa ei paineta liian voimakkaasti.

      Vastaa

      1
    2. Moikka. :) Mitäs jos laittaa meikkivoiteen päälle aurinkosuojaa? Näin saa punoitukset piiloon, mutta viimeinen kerros on aurinkosuojaa. Minulla toimii ja pinta näyttää ihan hyvältä (alla tosi ohut kerros IT Cosmeticsin aurinkosuojallista meikkivoidetta ja päällä reilu kerros aurinkosuojaa). Mietin vaan, että sekoittuukohan aurinkovoide meikkivoiteeseen ja heikentyykö suoja. Toisaalta jos heikentyy, niin myös alle laitettavien seerumien jne. pitäisi heikentää suojaa.

      Vastaa

      1
    3. Mitäs jos laittaa meikkivoiteen päälle aurinkosuojaa? Näin saa punoitukset piiloon, mutta viimeinen kerros on aurinkosuojaa. Minulla toimii ja pinta näyttää ihan hyvältä (alla tosi ohut kerros IT Cosmeticsin aurinkosuojallista meikkivoidetta ja päällä reilu kerros aurinkosuojaa). Mietin vaan, että sekoittuukohan aurinkovoide meikkivoiteeseen ja heikentyykö suoja.

      Aurinkovoide pystyy muodostamaan tasaisimman kerroksen iholle silloin, kun se levitetään iholle viimeisenä. Alla olevat tuotekerrokset voivat toki vaikuttaa aurinkovoiteen imeytymiseen, ja mitä enemmän tuotekerroksia, sitä hitaammin aurinkovoide imeytyy, mutta koska aurinkovoiteen pintaa ei enää hangata, se kykenee muodostamaan häiriöttä tasaisen pinnan.

      Tietysti, jos alla on niin paljon tuotteita, että ihon "rasvanottokyky" on jo tapissaan, ei aurinkovoide pysty enää imeytymään ja asettumaan iholle optimaalisesti, jolloin sen tuoma suojaava kerroskaan ei pysty muodostumaan kunnolla.

      Vastaa

      3
    4. Niin, en ymmärrä miten kemiallinen auringonsuojatuote voi päästä vaikuttamaan jos sitä laitetaan jonkun lipidikerroksen, voiteen tai meikin päälle? Esim markkinoilla olevat suihkeet.

      Vastaa

      0
    5. Niin, en ymmärrä miten kemiallinen auringonsuojatuote voi päästä vaikuttamaan jos sitä laitetaan jonkun lipidikerroksen, voiteen tai meikin päälle?

      Tämäpä onkin juttu, jota moni ei ole ymmärtänyt: aurinkovoiteen ei tarvitse olla imeytynyt ihoon vaikuttaakseen, UV-suojakemikaalit imevät itseensä UV-säteilyä meikin päälläkin. Kunhan vain UV-suoja-aineiden muodostama kalvo on tasainen, saa hyvän suojan. Yhdenkään UV-suojakemikaalin ei tarvitse imeytyä ihoon neutraloidakseen UV-säteilyä.

      Ihoon imeytyminen toki edesauttaa UV-suojaverkon pysymistä iholla. Yhtä kaikki, UV-suojakemikaalit suojaavat ihoa, olivat ne sitten paljaalla iholla tai lipidikerroksen tai meikin päällä.

      Vastaa

      2
    6. Kysyisin sitä, vielä, jos ekaksi c- vitamiiniseerumi, sitten Nivean anti-pigmentti seerumi (rasvamainen) ja lopuksi aurinkorasva, onko liikaa kerroksia?

      Vastaa

      0
    7. Mikäli ihosi imee kaikki nämä kerrokset ja aurinkovoiteen pintakin asettuu ja "uppoaa" iholle, ei ole liikaa kerroksia.

      Se miten paljon ihonhoitotuotteita voi iholle levittää, riippuu ihotyypistä. Eri ihotyypit ottavat vastaan hyvin erilaisia määriä ihonhoitotuotteita. Kuiva iho voi imeä 10-kertaisesti saman määrän tuotteita (aineita), kuin rasvoittuva iho.

      Vastaa

      1
  9. En ehkä ymmärtänyt, että miten mineraalipohjan pyörittely eroaa meikkivoiteen levittämisestä vaikka siveltimellä? Tuleeko ero koostumuksesta? Saisiko tuoretta postausta mineraalipohjan levittymis- ja pysymisongelmista (mahdolliset syyt ja kikat). Kiitos asiantuntevista ja rehellisistä postauksistasi!

    Vastaa

    2
    1. En ehkä ymmärtänyt, että miten mineraalipohjan pyörittely eroaa meikkivoiteen levittämisestä vaikka siveltimellä?

      On olemassa aineiden käyttäytymisen suhteen tiettyjä lainalaisuuksia, ja yksi kuuluu: "kaltainen liuottaa kaltaistaan". Arkikielellä kosmetiikkaan liittyen: rasva liuottaa rasvaa. Tähän lakiin perustuu mm. öljyputsareiden toimintamekanismi: ne liuottavat iholta etenkin rasvapohjaista likaa.

      Esimerkki voiteiden puolelta: aurinkovoiteessa on öljyjä ja meikkivoiteessakin on öljyjä. Kun laitat meikkivoiteen aurinkovoiteen päälle, meikkivoiteen sisältämät öljyt saavat iholla valmiiksi olevan voiteen öljyt "liikkeelle", koska ne liuottavat niitä. Aurinkovoide ei toki katoa iholta, koska et huuhdo ihoa, mutta tasaisesti iholle levittynyt aurinkovoidepinta ei enää peitä ihoa tasaisesti, koska sen pinta on liuennut. Meikkivoiteen kuivuessa ihoon aurinkovoiteenkin pinta siellä alla kuivuu uudestaan, ja on meikin jälkeen asettunut iholle epätasaisempana kerroksena kuin ennen meikkivoidetta.

      Syy, miksi puuterimainen meikki ei saa aurinkovoidetta liikkeelle, johtuu siitä, että puuteri öljyttömänä tuotteena ei liuota aurinkovoiteen koostumusta. Tottakai, jos voimakkaasti pyörittelet iholla kabukia, tämä mekaaninen liike saa aurinkovoiteen pinnan "rikkoontumaan". Siksipä tekstissäni lukeekin: "Toki puuterimainen meikki on myös syytä levittää mahdollisimman hellävaraisesti siveltimellä sivellen, tai vipalla painellen." 🙂

      Vastaa

      9
  10. Kuinka kauan voi olettaa aurinkovoiteen (50 suojakerroin) kestävän iholla? Esim aamuisin laitan aurinkovoidetta, kun lähden töihin. Laitan meikkivoidetta sen jälkeen kasvoille. Töissä olen satunnaisesti ulkona joitakin hetkiä, muutoin sisällä koko päivän. Onko aurinkovoiteen tehosta enää mitään jäljellä iltapäivällä, kun pääsen töistä? Ihollani on kaksi kohtaa joihin pigmenttiläiskät ilmestyvät välittömästi jos olen hetkeäkään ilman suojaa auringossa. Siksi olen ajatellut, että laitan työpäivinä aurinkosuojaa vaikka en kovin paljon ulkona olekaan.

    Vastaa

    2
    1. Kuinka kauan voi olettaa aurinkovoiteen (50 suojakerroin) kestävän iholla?

      Tästä ei ole tehty paljonkaan tutkimusta, mutta kosmetiikkakemisti Michelle Wong siteeraa yhdellä videollaan löytämäänsä tutkimusta, jossa tutkittiin 20 ihmisen testiryhmässä aurinkovoiteen kestävyyttä kasvoilla olosuhteissa, joissa henkilö ei paljonkaan liiku vaan on päivän aikana sisätiloissa kuten toimistossa, ja käy kerran ulkoilemassa tunnin verran. Tässä testissä aurinkovoiteen teho oli kahden tunnin jälkeen laskenut 16%, neljän tunnin kuluttua 20% ja kahdeksan tunnin kuluttua 30%. Hämmästyin, että teho kesti näinkin hyvin!

      Tämä on toki hyvin pieni testi, mutta ehkä se antaa jotain osviittaa aurinkovoiteen kestosta ns. toimisto-olosuhteissa.

      Jos ihminen taas ulkoilee ja hikoilee, aurinkovoiteen teho heikentyy huomattavasti nopeammin.

      Vastaa

      5
  11. Sävytetty aurinkovoide voisi olla täydellinen ratkaisu yhdistämään aurinkosuoja ja meikattu fiilis, mutta monesti niissä vaan tuntuu olevan omaan makuun sitten liikaakin väripigmenttiä, niin että jo pelkästään sen takia tuotetta ei voi levittää kovin paksua kerrosta ja sitten tietysti myös aurinkosuoja jää heikommaksi.. Olisiko vinkata mitään hyvillä filttereillä varustettua vähintään suojakertoimella 30 olevaa kemiallista ja/tai fysikaalista voidetta, jossa väriä olisi sen verran vähän tai hillitysti, että voidetta voisi levittää vaikka useammankin kerroksen ilman että näyttää liian pakkeloidulta?
    Kiitos kuitenkin tuosta mineraalimeikkipohja-vinkistä, se voisi olla myös yksi varteenotettava ratkaisu värittömän aurinkovoiteen päälle, tosin vaatisi vielä vähän enemmän perehtymistä ja harjoittelua itseltäni, kun mineraalimeikkiä en ole koskaan tullut kokeilleeksi

    Vastaa

    4
    1. Olisiko vinkata mitään hyvillä filttereillä varustettua vähintään suojakertoimella 30 olevaa kemiallista ja/tai fysikaalista voidetta, jossa väriä olisi sen verran vähän tai hillitysti, että voidetta voisi levittää vaikka useammankin kerroksen ilman että näyttää liian pakkeloidulta?

      Mun mielestä tällainen on Korresin Yoghurt Tinted, joka on omia ykkössuosikkejani, mutta pigmentin vahvuuden kokemus on yksilöllinen. Mulle tämän pinta ei näytä pakkeloidulta useammallakaan kerroksella, mutta joku toinen voisi kokea toisin.

      https://www.korres.fi/product/2278/yoghurt-spf30-savyttava-geelivoide-kasvoille-50ml
      https://www.korres.fi/product/2279/yoghurt-spf50-savyttava-geelivoide-kasvoille-50ml

      Tuotteen suomenkielinen nimi on muuten harhaanjohtava: kyseessä ei ole geelivoide, vaan semitäyteläinen voide. En ymmärrä, miksi Suomen Korres on halunnut käyttää ilmaisua 'geeli', kun pakkauksessakin lukee Cream ja koostumus on klassisen voidemainen.

      Vastaa

      3
    2. Tuoksuuko tuo Korresin sävyttävä kasvovoide samalta kuin Yogurt-sarjan vartaloaurinkovoide? Viimeksi mainittu on muuten hyvä rasva, mutta en voi sietää sitä hajua, josta tulee mieleen joku hapantunut kukkaisjogurtti...

      Vastaa

      1
    3. Tuoksuuko tuo Korresin sävyttävä kasvovoide samalta kuin Yogurt-sarjan vartaloaurinkovoide?

      Mun nenään kaikissa Yohurt-linjan aurinkovoiteissa on sama tuoksu.

      Vastaa

      1
    4. Kiitos vinkistä, täytyy käydä katsomassa Sokokselta jos siellä olisi tuota Korresin voidetta. Vähän harmi kyllä, kun sävyjä ilmeisesti on ainoastaan yksi, mutta jospa se olisi sopiva.
      Vielä muuten mineraalimeikkipohjaan liittyen, muistan että olet itse tainnut tuoda ilmi käyttäväsi ainakin tuota alima puren tuotetta, mutta onko sulla kokemusta dermosilin mineraalipuuterista? Se olisi aika edullinen, ja heidän valikoimista löytyy myös kabuki-sivellinkin, niin ajattelin että noilla voisi päästä alkuun ja tulisi kokeiltua voisiko mineraalimeikkipohja olla yhtään omaan makuun, ja olisiko se mulle sopiva ratkaisu yhdistää aurinkovoiteen päälle. Onko dermosilin tuotteessa jotain tosi isoa eroa esim luonnonkosmetiikkamerkkien mineraalipuutereihin?
      Ja muuten, huomasin että dermosililtä on ilmeisesti ihan juuri tulossa c-vitamiini suojaava päivävoide spf 30. Jos saat sen käsiisi, niin siitä kiinnostaisi kuulla jossain kohtaa arvio :). Yksi mahdollinen kysymys joka itselle tuli mieleen jo nyt tuosta tuotteesta, on se että sitä ei ehkä c-vitamiinin takia voi oikein levittää silmänympärysiholle(?), kuten teen yleensä aurinkovoiteen kanssa..

      Vastaa

      1
    5. Vähän harmi kyllä, kun sävyjä ilmeisesti on ainoastaan yksi, mutta jospa se olisi sopiva.

      Jep, sävyjä on vain yksi, ja se on aika lämmin. Ei sovi ihanteellisesti viileälle iholle. Toivon, että sopisi sulle! 🤞

      Vielä muuten mineraalimeikkipohjaan liittyen, muistan että olet itse tainnut tuoda ilmi käyttäväsi ainakin tuota alima puren tuotetta, mutta onko sulla kokemusta dermosilin mineraalipuuterista?

      En ole testannut sitä (ainakaan muistaakseni, enkä pikaisella selauksella löytänyt siitä juttua mun blogiarkistostakaan). Täytyykin joskus korjata tämä vaje Dermosil-kokemuksissa..! 😀

      Mä käytän eniten Alimaa, mutta paljon myös Korentoa (tainnut vaihtaa nimensä Flow'ksi nyt) ja lisäksi Lily Loloa. Alima on peittävin, siksi sitä tulee käytettyä eniten.

      Ja muuten, huomasin että dermosililtä on ilmeisesti ihan juuri tulossa c-vitamiini suojaava päivävoide spf 30. Jos saat sen käsiisi, niin siitä kiinnostaisi kuulla jossain kohtaa arvio :).

      Se on tulossa mulle testiin. ☺️

      Yksi mahdollinen kysymys joka itselle tuli mieleen jo nyt tuosta tuotteesta, on se että sitä ei ehkä c-vitamiinin takia voi oikein levittää silmänympärysiholle(?

      En ole tiennyt, etteikö C-vitamiinia voisi levittää silmänympärysiholle. Puhdasta muotoa (Ascorbic Acid) ei varmaankaan kannata, mutta kaikkien johdannaisten, joita 80% ihonhoitotuotteista hyödyntää, pitäisi käsittääkseni olla ihan OK sy-iholla. Toki pitoisuus huomioiden. Tuossa Dermosilinkin voiteessa on johdannainen. Voin varmistaa sy-asian Dermosililta. Tyypillisesti aurinkovoiteita osuu aina myös sy-iholle, joten ne formuloidaan sellaisiksi, että sopivat myös silmänympäryksille. :)

      Vastaa

      2
    6. Tämä kuullostais just hyvältä, mutta pitääkö tämä pestä pois öljymäisellä putsarilla? Öljymäiset ei oikein tunnu sopivan ruusufinni-iholleni

      Vastaa

      1
    7. Tämä kuullostais just hyvältä, mutta pitääkö tämä pestä pois öljymäisellä putsarilla?

      Mitä tuotetta tarkoitat? Dermosilin C-vitamiini SPF 30 -voidetta? Se ei ole käsittääkseni vedenkestävä, kuten SPF-päivävoiteet tyypillisesti eivät ole, joten sitä ei tarvitse poistaa öljymäisellä putsarilla.

      Vastaa

      1
  12. Tosi hyvä postaus, kiitos!
    Mitenkäs esim Laveran uusi seerumi, jossa spf30? Onko ihan sama kuin aurinkovoiteissakin, että meikki päälle vie tehoa?

    Vastaa

    1
    1. Mitenkäs esim Laveran uusi seerumi, jossa spf30? Onko ihan sama kuin aurinkovoiteissakin, että meikki päälle vie tehoa

      Kyllä. Sillä ei ole väliä, millä nimellä SPF-tuotetta myydään, jokainen SPF-tuote toimii samalla periaatteella muodostaen iholle UV-suoja-aineiden verkon. Tuo Laveran tuote ei muuten ole seerumi, vaan kosteuttava kasvoemulsio.

      Valmistajat ovat tietoisia, että SPF-tuotteen päälle levitetty toinen tuote heikentää SPF:n tehoa, mutta kokonaiskuvassa tällainen heikentynytkin aurinkosuoja on parempi kuin ei mitään. On tärkeää, että ihmiset suojaavat ihoaan UV-säteilyltä, ja on havaittu, että tällaiset ihonhoitotuotteen muotoon kehitetyt kevyet SPF-tuotteet ovat kuluttajille helppo ja mieleinen tapa lisätä SPF-tuote päivittäiseen käyttöön. Ihon terveyden kannalta keskeisintä on saada kuluttajat ylipäänsä käyttämään UV-suojaa päivittäin. Tällä pohjalla jo se on voitto, että kuluttaja laittaa iholleen miedonkin UV-suojan.

      Tämän postaukseni vinkit on kohdennettu ihmisille, joita kiinnostaa maksimoida UV-suojatuotteen teho. Tällöin on hyvä olla tietoinen siitä, että meikkivoide heikentää aurinkovoiteen UV-suojaa, ja tätä tietoa voi soveltaa käytännön valinnoissaan.

      Vastaa

      6
  13. Sanoit joskus, ettei saisi käyttää eri aurinkovoiteita päällekkäin. Ihmettelin sitä. En oikeastaan tee niin, mutta käytän aurinkopuikkoa herkille alueille ja sitten aurinkorasvaa, joten voivat mennä vähän päällekkäin.

    Vastaa

    1
    1. Sanoit joskus, ettei saisi käyttää eri aurinkovoiteita päällekkäin. Ihmettelin sitä

      Tähän on kaksi perustetta. Luulen, etten käyttänyt ilmaisua "ei saa käyttää", vaan olettaisin muotoilleeni asian niin, että "ei välttämättä ole suositeltavaa" käyttää kahta aurinkovoidetta päällekkäin.

      Syy 1: tietyt UV-suojakemikaalit eivät toimi yhdessä ilman huolellisia formulatiivisia valintoja. Jos tällaiset UV-suojakemikaalit kohtaavat kahden eri aurinkovoidekoostumuksen yhdistyessä, se voi heikentää kyseisen UV-suoja-aineen tehoa. Tällainen kemikaali on mm. yleisesti käytetty Avobenzone, joka voi muuttua epästabiiliksi yhdistettynä sinkkioksidiin, titaanidioksidiin tai Uvinul T150:een. (Nämä voi yhdistää samassa reseptissä formulatiivisin keinoin, joilla negatiivinen reaktio estetään, mutta kahden eri aurinkovoiteen kohdatessa tällaiset keinot eivät päde.)

      Syy 2: kahden aurinkovoiteen käyttö voi luoda käyttäjälle tunteen siitä, että UV-suoja jopa tuplaantuu. Näin ei ole. UV-suojatehon kannalta suositeltavampaa on kerrostaa samaa aurinkovoidetta, kuin yhdistää eri koostumuksia. Kerrostamalla samaa tuotetta varmistuu siitä, ettei kemikaalien välille tule epäsuotuisia reaktioita, ja UV-suoja todella vahvistuu.

      Vastaa

      3
    2. Et ehkä käyttänyt niitä sanoja. Olin vaan siitä tosi yllättynyt. Luuletko, että on haitallista, jos käyttää ekaksi aurinkopuikkoa ja sitten aurinkovoidetta? Koska esim. lähelle silmiä, en halua laittaa aurinkovoidetta,aurinkopuikko toimii paremmin. 😂

      Vastaa

      1
    3. Luuletko, että on haitallista, jos käyttää ekaksi aurinkopuikkoa ja sitten aurinkovoidetta?

      En usko että suorastaan haitallista, mutta kuten kirjoitin, jotkin UV-suojakemikaalit muuttuvat epästabiileiksi kohdatessaan toisensa väärässä ympäristössä, eli olosuhteissa, jossa ei ole formulatiivisesti huomioitu niiden yhteensopivuutta. Tietämättä, millaisia UV-suoja-aineita olet yhdistämässä, ei voi sanoa, onko riskiä niiden tehon heikentymisestä yhdistymisen myötä.

      Vastaa

      2
  14. Koitan toisinaan meikata aurinkovoiteen päälle mutta osa tuotteista joita käytän, eivät sovi yhteen. On rullautumista ja murustumista jo levitysvaiheessa. Tällä hetkellä käytössä Beauty of Joseonin aurinkovoide jonka päälle laitan Numbuzinin tone-up voidetta. Mineraalimeikkiä laitan joskus, mutta levittyy epätasaisesti.

    Vastaa

    1
  15. Mitä mieltä olet muuten Pain British Summer Time Glowsta? Kuulisin mielelläni kokemuksiasi 🙂

    Vastaa

    1
  16. Moi,
    Jäin miettimään tuota kasvoille levitettävän aurinkovoiteen määrää. Sisältääkö mainittu 1,25 ml ainoastaan kasvot, vai myös esim. kaulan, korvat ja dekolteen?

    Vastaa

    1
    1. Tarkka suositusmäärä on 2 mg per neliösentti. Se, kuinka monta milliä tämä on, vaihtelee henkilön kasvojen koon mukaan. Aikuisen ihmisen kasvojen keskimääräisen koon mukaan 2 mg / neliösentti on noin 1,25 ml, kattaen kasvot ja kaulan, mutta ei dekolteeta tai niskaa.

      Vastaa

      3
  17. Kiinnostava ja tärkeä aihe! Osaisitko suositella mineraalimeikkipohjia kalmankalpealle ja kuivahkolle, herkälle iholle? Kasvoni ovat punoittavaa sorttia, aika suurella todennäköisyydellä ruusufinni ja todella ärhäkkä. Joskus jopa vedellä huuhtelu aamulla ihon lehahtamaan punaiseksi.

    Aurinkovoide on tällä hetkellä käytössä bb-voiteen alla, mutta siihenkin pitää lisätä tippa Laponien kasvoöljyä, koska viime aikojen tuulinen sää on vienyt viimeisetkin kosteuden rippeet kasvoilta... ja tosiaan tuo yhdistelmä tuskin aurinkovoiteen tehoa ainakaan parantaa, vaikka kuinka antaisi aurinkovoiteen imeytyä ennen meikkipohjan levittämistä.

    Sävytettyjä aurinkovoiteita on tullut testailtua ja toistaiseksi Paula's Choice on ainoa toimiva (joskin hieman kuivattava), ja sekin parhaiten toimii primerinä. Kesällä Italiassa aikaa viettäessä käytän sellaisenaan toisen aurinkovoiteen päällä ja joudun elämään vain sen kanssa, että ihon sävy on ehkä tasaisempi, mutta ei hyvällä tahdollakaan meikatun tasoinen. Lisäksi olen ymmärtänyt Paula's Choicen aurinkovoiteessa olevan vanhoja pahisfilttereitä, niin arveluttaa jopa sen käyttö.
    Alga Maris oli aivan kauhea iholla saaden kasvot näyttämään siltä, että olisin levitellyt kaurapuuroa naamalle. It Cosmeticsia olen kokeillut monilla mahdollisilla komboilla (pelkkää seerumia alle, erilaisia voiteita, öljyjä vaihdellen) ja se vaan pakkautuu pisteiksi jokaiseen ihohuokoseen. Olen käynyt jopa Sokoksella heidän tiskillään laitattamassa sitä ja vartin päästä naama oli taas kaurapuuron näköinen.
    Eli olisiko mineraalimeikkipohja ratkaisu tähän dilemmaan kenties?

    Ja asiasta kukkaruukkuun: suosituksestasi hankin talvella c/o Gerdin kehäkukkabalmin ja kyllä muuten toimii rutikuivalla iholla! Välillä joutuu vähän hakemaan oikeaa määrää iholle ja pahimpina pintakuivuuskausina pistämään kasvoveden ja seerumin lisäksi laittaa tippa öljyä alle, mutta uskoisin nyt löytyneen loppuelämän kasvobalmi. 😊

    Vastaa

    2
    1. Osaisitko suositella mineraalimeikkipohjia kalmankalpealle ja kuivahkolle, herkälle iholle?

      Alima Purella on laajin sävyvalikoima. :) Mulla on swatchit Aliman sävyistä tässä postauksessa:

      https://karkkipaivablogi.com/2018/07/alima-pure/

      Neutral-sävyjen vaaleimmat näyttävät ainakin mun silmiin jo todella kalpeilta.

      Lisäksi olen ymmärtänyt Paula's Choicen aurinkovoiteessa olevan vanhoja pahisfilttereitä, niin arveluttaa jopa sen käyttö.

      Kyllä. Paula's Choice on amerikkalainen sarja, ja Yhdysvalloissa on sallittua käyttää ainoastaan vanhan koulukunnan UV-filttereitä. (+ mineraalifilttereitä, mutta Paulan aurinkovoiteet ovat ymmärtääkseni kemiallisia). Miksi on näin, mulla on tulossa tästäkin jossain vaiheessa oma postaus, mutta asia on erittäin monimutkainen ja liittyy lainsäädäntöön sekä uusien UV-filtterien testausvaatimuksiin (mm. eläinkokeet).

      suosituksestasi hankin talvella c/o Gerdin kehäkukkabalmin ja kyllä muuten toimii rutikuivalla iholla!

      😍🙏🏻

      Vastaa

      2
  18. Kiitos jälleen kerran mainiosta artikkelista! 🥰🙏 Minua kiinnostaisi, mikä on mielipiteesi puuterimaisista aurinkosuojista (esim. Hawaiian Tropic Mineral Sun Protection Powder Brush SPF30) ja voisiko niistä tulla blogipostaus joskus? Jos niitä yhdistää muihin aurinkosuojatuotteisiin, heikentyykö suoja? Minulla on äärimmäisen rasvoittuva iho ja seborrooinen ekseema, ja ainoa minulle toimiva aurinkosuojaratkaisu on tähän mennessä ollut Nivean Shine Control -aurinkovoide, sen päälle Lily Lolon mineraalimeikkipohja ja sitten puuterimaista aurinkosuojaa (yleensä tuo Hawaiian Tropic) reilusti päälle päivän mittaan. Ihoni on erittäin vaalea ja aurinkoherkkä, mutta olen tämän kombon todennut toimivan, tosin en yleensä ulkoile kauhean pitkiä aikoja. Mutta jos käytän oikeastaan mitä vain muita aurinkotuotteita, iholtani voi ihan lusikoida rasvaa jo parin minuutin kuluttua 😂 Tämä sitten aiheuttaa muita iho-ongelmia myöhemmin seborrooisen ekseeman takia.

    Vastaa

    1
    1. Minua kiinnostaisi, mikä on mielipiteesi puuterimaisista aurinkosuojista (esim. Hawaiian Tropic Mineral Sun Protection Powder Brush SPF30) ja voisiko niistä tulla blogipostaus joskus?

      Puuterimaiset aurinkosuojat eivät toimi, koska niitä ei mitenkään pysty levittämään iholle 2 mg / neliösentti. Tai jos jollain ilveellä onnistuisikin saamaan niin paljon puuteria pysymään naamassa, näyttäisi jauhotehtaan työntekijältä. 😅

      Ainoa puuterimainen aurinkosuoja, jolla on todella kovan luokan todisteet toimivuudestaan (SPF 50-tason suoja pysyy ihossa jopa 80 minuutin vedessä oleskelun jälkeen!!), on Colorscience. Tämä brändi käyttääkin tuotteessaan aivan jäättävän määrän sekä titaanidioksidia että sinkkioksidia - kumpaakin on 22,5% mikä on suurin määrä mineraalifiltteriä missään tuotteessa mihin olen koskaan törmännyt! 😮

      Vaikka Colorscience'nkaan puuteria tuskin saa paklattua naamalle 2 mg per neliösentti, siinä on niin mielettömän suuri määrä UV-suodatinta (todellinen SPF varmaan 100, jos tätä levittää 2 mg / cm2) että ohuempikin kerros tuo korkean suojan.

      https://www.colorescience.com/collections/mineral-sunscreens/products/sunforgettable-total-protection-brush-on-shield-spf-50

      Vastaa

      2
    2. Miten ne saman merkin nestemäiset mineraalisuojat, esim Flex, jossa näytti olevan vain 12% zinc aktiiviaineena? Mistä se loppu spf50 saavutetaan?

      Vastaa

      0
    3. Loppu tulee kemiallisesta SPF-boosterista Butyloctyl Salicylate. Se on kemiallisesti sama asia kuin UV-filtteri Octisalate. Tämä tuote ei siis ole mineraaliaurinkovoide.

      Olen tehnyt IG:n puolella kohokohtiin tästä aiheesta oman story-sarjan nimellä USA SPF. USAssa vallitsee tilanne, joka on johtanut siihen, että yritykset "huijaavat" mineraaliaurinkovoiteiden koostumuksissa käyttämällä kemiallisia boostereita.

      Blogin puolella käsittelen asiaa mm. tässä postauksessa:

      https://karkkipaivablogi.com/2025/02/huomaa-tama-aurinkovoideostoksilla/

      Vastaa

      0
  19. Olen miettinyt jo useamman vuoden, että onko aurinkosuojan ja sen päälle meikin laittamisen kannalta väliä, että onko aurinkorasva vettä hylkivää vai ei. Tykkään käyttää aasialaisia ei vettä hylkiviä päivävoidemaisia aurinkorasvoja. Tässä kirjoittaessanikin sellainen naamassa istun. Mutta meikatessa olen varmuudenvuoksi laittanut vettä hylkiviä rasvoja meikkivoiteen alle (It Cosmeticsin jo lopetettu seerumimeikkivoide).

    Olen myös miettinyt tuota mitä jo aikaisempi kommentoija pohti, että riittääköhän tehot työpäivän jälkeen. Itse en töissä altistu päivänvalolle ollenkaan. Siksi mietinkin, että riittääköhän työmatkojen ajaksi ennen työpäivää laitettu rasva suojaamaan kotimatkan. En millään viitsisi sotkea meikkiä ja odotella työvuoron päätteeksi suojan tuomimista ;D .

    Puuterivippa oli hyvä tieto! Laitan vähän puuteria (It Cosmeticsin sekin :D) aurinkorasvan päälle, että tukka ei tartu, vaikka muuten en meikkaisikaan. Pitääkin vaihtaa sivellin vippaan.

    Vastaa

    1
    1. Olen myös miettinyt tuota mitä jo aikaisempi kommentoija pohti, että riittääköhän tehot työpäivän jälkeen. Itse en töissä altistu päivänvalolle ollenkaan. Siksi mietinkin, että riittääköhän työmatkojen ajaksi ennen työpäivää laitettu rasva suojaamaan kotimatkan.

      Jos sinulla on aurinkoherkkä iho (aurinkoihotyyppi 1 tai 2), ja ulkona paistaa vielä töistä päästessäsi aurinko, niin ei riitä. Toki UVI on hyvä ottaa huomioon, ja Suomessa UVI on suurimman osa vuodesta alle 3, oli kellonaika mikä hyvänsä. :) UVI:n näkee myös kännykän sää-sovelluksesta (ainakin iPhonessa on sellainen valmiina), joten ei tarvitse erikseen katsoa Ilmatieteen laitoksen sivulta. Jos UVI on töistä päästessäsi alle 3, et tarvitse aurinkovoidetta.

      Kesäkuukausina UVI on Suomessa usein iltaisinkin yli 3, joten etenkin heinä- ja elokuussa voi tarvita UV-suojaa iltaisin vielä klo 18 jälkeenkin - jos siis haluaa suojata ihoaan UV:n haitoilta.

      Vastaa

      2
    2. Törmäsin tällaiseen tietoon viime kesänä, jossa mainitaan että illalla ei enää tarvitse aurinkovoidetta auringon paistaessa niin matalalta. Tähän oli ojan tieteellisenpikin artikkeli missä kerrottiin miten uv-säteet käyttäytyvät matalasta kulmasta, nyt en tähän hätään löytänyt kuin tämän artikkelin

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/aurinkovoiteesta-ei-ole-taman-kellonajan-jalkeen-enaa-mitaan-hyotya-osa-latraa-rasvan-kanssa-turhaan/7851152

      Muutamassa muussa artikkelissa tutkijat sanoivat että klo -7 jälkeen alkaa tämä hajasäteily ja ei tarvitsisi enää aurinkovoidetta.

      Vastaa

      0
    3. Törmäsin tällaiseen tietoon viime kesänä, jossa mainitaan että illalla ei enää tarvitse aurinkovoidetta auringon paistaessa niin matalalta.

      Klo 19 jälkeen en minäkään enää ole ruskettunut, mutta vielä klo 18 olen onnistunut saamaan rusketusrajat parvekkeella istuessa. Seitsemän vuotta sitten hankin oikein syvän rusketuksen istuessani parvekkeella iltaisin töiden jälkeen 16.30 / 17-19. (Mulla on helposti ruskettuva ihotyyppi.) Strange but true - sinä kesänä viimein tajusin, kuinka vahvaa UV-säteily voi olla vielä viidenkin jälkeen. Mutta on totta, että mitä myöhemmäksi ilta menee, sitä vähemmän UV-säteet enää meihin vaikuttavat.

      Vastaa

      0
  20. Mä olen jo kuusi vuotta tehnyt niin, että aurinkosuojan päälle tulee vain puuterisia tuotteita. Huomasin joku kesä töissä, että aivan älytöntä koittaa mitään voidemaista edes yrittää levittää aurinkosuojan päälle. Mä oikein tunsin sen iholla, miten aurinkosuoja lähti liukumaan! Ja mun iholla se suoja on prioriteetti, vaikka olis se kivaa peittää epäpuhtauksia :/

    Oon yrittänyt löytää sitä täydellistä komboa, jossa suoja olis tehokas, ja jollain puuterilla sais pidettyä kiillon kurissa. Nyt oon pari kesää tehnyt niin, että painelen pelkästään vauvatalkkia suojan päälle, ja T-alueelle hyvin hellästi mineraalipuuteria. Välillä laitan puuteria yksittäisiin kohtiin, kuten nenänpieliin. Jos iholla ei oo ihan hirvittäviä finnejä, niin laitan pelkkää talkkia aurinkosuojan päälle.

    Nyt on käytössä Acon Purifying day Cream SPF 30, ja kohta pitää siirtyä vahvempaan suojaan. Mulla se on ollut se LaRoche Posayn rasvoittuvan ihon 50+ suoja. Täytyypä muuten kaivella sun tekstejä, tuliko sieltä Posaylta sulle koskaan vastausta viime vuonna..?

    Vastaa

    1
  21. Korresin Yoghurt Tinted,onko suojakerroin 30 ja 50 jotain oleellista eroa sävyssä tai siinä miten voide levittyy iholle. Nyt huomasin tarjouksen tuolle 50 suojakertoimiselle...Laitetaanko sävyttävän aurinkovoiteen alle kosteusvoide?

    Vastaa

    1
    1. Korresin Yoghurt Tinted,onko suojakerroin 30 ja 50 jotain oleellista eroa sävyssä tai siinä miten voide levittyy iholle.

      Ei mun mielestä hirveästi. SPF 50 on sekin kevyen tuntuinen. Sävyä en osaa nyt verrata kun en ole kotona, ja itse en ole säännöllisesti käyttänyt sitä SPF50-versiota, testannut vain muutaman kerran. Mä käytän sitä SPF 30:a.

      Laitetaanko sävyttävän aurinkovoiteen alle kosteusvoide?

      Riipuu täysin ihotyypistä ja ihon tarpeesta (kuivuus/rasvaisuus). Jos ihosi on kuiva, alle kannattaa laittaa kosteusvoide. Jos iho ei ole kuiva, ei ole tarvetta laittaa erikseen kosteusvoidetta, vaan vesikosteus (kasvovesi ja/tai seerumi) riittää. Itse edustan sitä ihotyyppiä, että kaksi voidetta ei edes imeytyisi mun ihoon, joten en koskaan laita aurinkovoiteen alle toista voidetta.

      Vastaa

      1
  22. Mulla ei ole arjessa lainkaan tapana laittaa meikkivoidetta joten aurinkosuojan päälle ei tule mitään :) Mulla on tällä hetkellä Mary Kay:n fysikaalinen spf 30 aurinkovoide kasvoille.

    Vastaa

    1
  23. Entä mitä mieltä olet IT Cosmetics matta 40 meikkivoiteen suojakertoimesta?

    Vastaa

    1
    1. Ei kovin hyvä, tuo alkuperäinen CC-versio on huomattavasti parempi - ja alkuperäisessähän on täysin fysikaalinen UV-suoja. Tuossa mattaversiossa on kaksi vanhan teknologian kemiallista UVB-filtteriä ja näiden lisäksi nano-titaanidioksidi, eli voide ei nähdäkseni suojaa UVA-säteiltä juuri lainkaan.

      Vastaa

      2
  24. Olen muuten vielä aivan äimänä tuosta USA:n markkinoiden UV-suodatin-sirkuksesta.. kuinka voi olla, että laki sallii tuollaisen porsaanreiän?!

    Mikä muuten on nykytilanne: voiko Amerikassa maahantuoda ja myydä laillisesti muiden maiden aurinkovoiteita? Korealaiset tuotteethan ovat suosittuja, ja niitä on myyty tavaratalojen kosmetiikkaosastoillakin. Lainsäädäntö ilmeisesti sallii euro/aasialaisten tuotteiden myynnin amerikkalaiskuluttajille, vaikka FDA ei ole hyväksynyt uusia filttereitä amerikkalaisbrändien käyttöön?.. 🤔
    Hyvin erikoinen yhtälö..

    Koreassa käytetään joitain Euroopassakin vielä outoja filttereitä, mutta niitä sisältäviä tuotteita saa tuoda meillekin myyntiin.. vai saako?

    Vastaa

    1
    1. kuinka voi olla, että laki sallii tuollaisen porsaanreiän?!

      Sanopa muuta. Tätä on hämmästelty ja kritisoitu niin kemiallisten UV-filtterien valmistajien kuin "sci comm" -tiedevaikuttajien taholta jo vuosia.

      Lainsäädäntö ilmeisesti sallii euro/aasialaisten tuotteiden myynnin amerikkalaiskuluttajille, vaikka FDA ei ole hyväksynyt uusia filttereitä amerikkalaisbrändien käyttöön?.. 🤔

      Näin olen ymmärtänyt. Tässäkin on jokin porsaanreikä, että kun tuotetta ei rekisteröidä USAan tuotaessa SPF-tuotteeksi, vaikka se sisältää SPF:n, niin silloin sen ei tarvitse täyttää UV-suojakemikaaleihin liittyviä vaatimuksia. 🤯 🤷‍♀️ USAn tilanne on todellakin yksi farssi.

      Koreassa käytetään joitain Euroopassakin vielä outoja filttereitä, mutta niitä sisältäviä tuotteita saa tuoda meillekin myyntiin.. vai saako?

      Annatko esimerkin tällaisesta niin tutustun. :)

      Vastaa

      1
  25. Hei! Olisi kiva saada Supergoop merkistä arviota, se tuntuu olevan täällä Jenkeissä suosittu! Erilaisia aurinkorasvoja on vaikka kuinka monta :)

    Vastaa

    1
    1. Olisi kiva saada Supergoop merkistä arviota, se tuntuu olevan täällä Jenkeissä suosittu!

      Sarjan kemialliset aurinkovoiteet koostuvat pelkästään vanhan koulukunnan UV-filttereistä, koska USAn lainsäädäntö ei salli uudempia, moderneja UV-filttereitä. USAssa on käytössä ainoastaan alle 10 vanhan koulukunnan UV-suoja-ainetta (kehitetty 70- ja 80-luvuilla, osa ehkä vieläkin vanhempia), ja lisäksi mineraalifiltterit. Muualla maailmassa myytävissä aurinkovoiteissa on mahdollista käyttää uuden teknologian parempia UV-filttereitä, ja siksi kaikki asian päälle ymmärtävät välttävät Yhdysvalloissa valmistettuja kemiallisia aurinkovoiteita.

      Supergoopin mineraaliaurinkovoiteet vaikuttavat oikein hyviltä. Niissä SPF näyttäisi tulevan kokonaan mineraaleista, eikä niissä ole käytetty "harmaan alueen" UV-kemikaaleja, eli UV:ta absorboivia niin kutsuttuja SPF-boostereita, jotka kemiallisesti ovat UV-filttereitä, mutta lainsäädännöllisesti eivät.

      Vastaa

      2
  26. Niin tärkeää tietoa taas, kiitos tästä!

    Voiko kahta fysikaalista aurinkosuojaa sekoittaa eli Patykan spf 50 -voidetta ja Dhyvanan spf 50 sävytettyä voidetta?

    Vastaa

    1
    1. Voiko kahta fysikaalista aurinkosuojaa sekoittaa eli Patykan spf 50 -voidetta ja Dhyvanan spf 50 sävytettyä voidetta?

      En suosittele. Kunkin aurinkovoiteen koostumuksessa on tarkoin harkittu ja säädetty ainesosien kokonaisuus, joka varmistaa UV-suoja-aineiden tasaisen levittymisen ja asettumisen iholle. Jos yhdistät kahden eri reseptin aurinkovoidetta, tarkkaan säädetty koostumus hajoaa, eikä voida tietää, miten hyvin UV-suoja-aineet sen jälkeen asettuvat iholle.

      Vastaa

      3
  27. Tärkeä ja kimurantti aihe! Olisinpa niitä naisia, jotka osaavat olla ilman meikkiä... Olen ollut meikittä joskus ulkomailla päiväsaikaan (aurinkolasit, lierihattu ja huulipuna auttavat), mutta kotimaassa en vain osaa. Levitän aina paksun 50+ aurinkovoiteen ja sen päälle varovasti vipalla painelemalla meikkipuuterin. Ja sitten "koko hoidon" eli täyden meikin. Olo on usein kuin kasvoilla olisi muovikelmu ja vältän hikoilua viimeiseen asti (en enää "ota" aurinkoa). Sain kamalat maksaläiskät vaalenemaan tällä rutiinilla enkä kaipaa niitä takaisin. Kesän ainoa nurja puoli on auringolta suojautuminen!

    Vastaa

    1
  28. Mitä mieltä avenen sun b-protect -voiteesta, jossa spf? Käytän alle päivävoidetta, jossa suojakerroin 30-50, ja päälle tuota meikkivoiteeksi (se on valkoista, mutta muuttuu ihonväriseksi). Toimiiko?

    Vastaa

    1
  29. Propanediolallergisena jouduin oikeasti etsimään sopivaa tuotetta kesäksi, mutta onnisti! Orgins Ginzing SPF 40, ja löytyy sokosesta jos ei halua netistä sokkona tilata. Korkea suojakerroin, hyvin sävyä muttei mikään maali ja pysyy hyvin. Aloitin kaytön maaliskuun alussa (poltan nenäni ekan kerran yleensä pääsiäiseen mennessä ilman suojaa), ja huomaan laittavani vaikken olisi kotoa lähtemässäkään. Vähän l'orealin infaillible-meikkipuuteria silmien alle ja couperosan päälle niin avot.

    Vastaa

    1
  30. Täytyykö tuotteen incissä muuttua jonkin asian, jotta tuotteen myyntilupaus voi muuttua? Huomasin, että aiemmin ostamani Nivean Sensitive-linjan antiperspirantti oli päivitetty 72h-versioksi aiemman 48 tunnin kestolupauksen sijaan. Mietin, että onkohan tuote oikeasti tujumpaa vai onko siihen vain pitänyt saada tuo kolmen vuorokauden suojan merkki siksi, kun hyvin monet antiperspirantit ovat päivittyneet tuohon lupaukseen.

    Ostin tuotetta aiemmin tuoksuttomuuden ja ärsyttämättömyyden vuoksi. Mietin, onko purkkiin lisätty vain uusi tarra (minulla ei ole entistä pakkausta tallessa, niin en voi verrata incejä).

    Vastaa

    1
    1. Täytyykö tuotteen incissä muuttua jonkin asian, jotta tuotteen myyntilupaus voi muuttua?

      Ei välttämättä. Tämä riippuu väittämästä. Deodorantin kohdalla on esimerkiksi voitu tehdä jokin uusi testi, vaikka tuotteen ainesosat olisivat pysyneet samana, ja kenties tuo uusi testi antoi tulokseksi 72 tuntia.

      Mietin, että onkohan tuote oikeasti tujumpaa vai onko siihen vain pitänyt saada tuo kolmen vuorokauden suojan merkki siksi, kun hyvin monet antiperspirantit ovat päivittyneet tuohon lupaukseen.

      Tässä voi hyvin olla perää. Jos 72 h kestosta on tullut uusi "standardi", niin Nivealle varmasti on mielekästä vaihtaa siihen väittämään. (Nuo XX tuntia -lupaukset ovat kyllä täysi vitsi deodorantissa; mitä _järkeä_ on myydä päivittäin suihkussa käyville ihmisille hien hajua lievittävää tuotetta minuuttiakaan yli 24 h kestolupauksilla? 🤦🏼‍♀️

      Vastaa

      1
    2. Kyse ei olekaan deodorantista vaan antiperspirantista, joka tukkii hikirauhasia, ja teho säilyy, vaikka kävisi suihkussa.

      Vastaa

      1
    3. Aaa, okei. :) Joka tapauksessa kuulostaa kreisiltä - onko siis oletuksena, että henkilö EI laita deodoranttia suihkussa käytyään vaan vain kolmen päivän välein..?

      Vastaa

      1
    4. Kyllä, 3 vrk näyttäisi olevan normikosmetiikan antiperspiranttien sarjassa uusi normaali. Vähän harmi, jos ja kun entisenlainen tuote saa paremman väitteen kylkeensä vain siksi, kun niin kuuluu kilpailun kannalta tehdä ilman, että tuote olisi yhtään parantunut suhteessa aiempaan!

      Olen aina ajatellut, että tuo voisi olla esim. vaelluksella oleellinen ja merkittävä tieto tuo kolmen vuorokauden kesto. :)

      Vastaa

      1
  31. Mites seerumit aurinkovoiteen alla? Voiko ne sotkea suojaa? Muistelen että olet kehunut Novexpertin Polyphenolsia,laitatko sen siis aurinkovoiteen alle?

    Vastaa

    1
    1. Mites seerumit aurinkovoiteen alla? Voiko ne sotkea suojaa?

      Eivät.

      Muistelen että olet kehunut Novexpertin Polyphenolsia,laitatko sen siis aurinkovoiteen alle?

      Kyllä. Anti-pigmentti-seerumeista saa parhaan tehon, kun niitä käyttää aurinkoiseen vuodenaikaan aamuin illoin. Antioksidanttiset seerumit ovat kesäisin ehdoton lisäihonhoitotuote aurinkovoiteen alla, jos haluaa minimoida UV-säteilyn haittavaikutukset. Kaikki antioksidanttiseerumit sopivat tähän hommaan, mutta kaikkein eniten hyötyä saa C-vitamiiniseerumista, koska juuri C-vitamiinin on todettu neutraloivan erityisesti UV-säteilyn aikaansaamia vapaita radikaaleja. Jos iholla on taipumusta hyperpigmentaatioon, tällöin hieman toisen tyyppinen antioksdanttiseerumi antaa tehokkaamman tuloksen, kuten resveratrolia tai vihreää teetä sisältävä.

      Vastaa

      1
  32. Hei,
    Tämä on iso haaste! Värillinen aurinkovoide olisi toimiva, mutta hyvää en ole vielä löytänyt. Alga Maris on ok, mutta kuivattaa itsellä herkkää (POD)ihoani. Viime kesänä dr.Hauschkan värillinen voide toimi mineraalimeikin kanssa tosi hyvin, mutta vain loppukesästä, kun sävy on siinä niin tumma.. Väritön voide Laponielta sopii iholleni hyvin, mutta kun vähän peittävyyttäkin kaipaisin. Onko muuten tuo kahden tuotteen yhdistäminen huono juttu myös, jos kasvovoiteena käyttää L300 sarjan uutta spf-voidetta ja meikkivoiteessa (ESSE) on myös spf30? Olen käyttämässä tuota Esseä pois, kun ei ole ihan paras itselle.

    Onko sinulla kokemusta tai mielipidettä Bare Mineralsin sävyttävästä voiteesta spf30?
    Haussa olisi sellainen nopea arkinen suoja kasvoille, että ei tarvitsisi laittaa meikkivoidetta siihen päälle, korkeintaan peitevoidetta.

    Nyt mietinnässä itsellä meikkipäiviin ItCosmeticsin CC-voide ja ”ei-meikkiä” päiviin joku värillinen voide..
    Laponie sitten päiviin, jolloin olen vain ulkona (esim. Mökillä).

    Tulipa paljon asiaa ja kysymyksiä. Kiitos paljon hyvistä vinkeistä kosmetiikan kanssa!

    Vastaa

    1
    1. Onko muuten tuo kahden tuotteen yhdistäminen huono juttu myös, jos kasvovoiteena käyttää L300 sarjan uutta spf-voidetta ja meikkivoiteessa (ESSE) on myös spf30

      Näiden välillä ei ole ongelmaa, sillä L300-voide ei sisällä Avobezonea. (Sinkkioksidi voi "epäaktivoida" Avobenzonen, jos nämä kohtaavat kemiallisesti väärässä ympäristössä.)

      Onko sinulla kokemusta tai mielipidettä Bare Mineralsin sävyttävästä voiteesta spf30?

      Ei ole kokemusta, mutta pitäisin suojakerrointa erittäin kyseenalaisena, sillä tuote sisältää ainoana UV-suoja-aineenaan 6,2% titaanidioksidia, jolla saa parhaimmillaankin vain SPF 16-tason suojan.

      Vastaa

      1
  33. Käytin aurinkorasvaa kerran viime kesänä, pitää tänäkin vuonna ostaa uusi jos käyn rannalla. Miksi näitä ei saa 10 ml koossa?
    Ostan Lidlistä jotain halpaa, mutta siitä huolimatta harmittaa kun suurinosa menee vanhaksi 😒

    Vastaa

    1
    1. Miksi näitä ei saa 10 ml koossa?

      😅😅

      For the "stay in the shadows" people..!

      (Toisaalta UV-säteily vaikuttaa ihoon varjossakin.)

      Vastaa

      1
  34. Mitä mieltä olet dermosil uudesta v-vitamiini aurinkorasva/päivävoiteesta?
    :)

    Vastaa

    1
  35. Moikka Sanni, mitä eroa on suojakertoimellisella aurinkovoiteella ja päivävoiteella? Onko siis aurinkovoiteessa enemmän niitä suojaavia aineita?

    Vastaa

    1
    1. Onko siis aurinkovoiteessa enemmän niitä suojaavia aineita?

      Ei, kummassakin on niitä yhtä paljon. Ainoa ero tulee vedenkestävyydestä: aurinkovoiteen nimellä myytävät tuotteet ovat lähes aina vedenkestäviä eli niitä voi käyttää uidessakin, kun taas SPF-päivävoiteet harvemmin jos koskaan ovat vedenkestäviä.

      Vastaa

      1
  36. Colorscience..... kiinnostus heräsi. Miksi ei tämmösiä ole enempää. Saakohan tätä Suomesta?
    Inhoan aurinkovoiteen jättämää tahmaa, hiukset tarttuu naamaan ja kaikki pikku itikat.
    Tässä näitä kommentteja lukiessa heräsi mieleen pitäiskö kokeilla Alima pure pohja alle ja aurinkovoide päälle 😄

    Vastaa

    1
  37. Moikka Sanni!
    Minä yritän selvitä kesällä vähillä tuotekerroksilla, muutoin ihoni ärtyy ja näppylöitä puskee. Käytännössä siis päivällä voide jossa suojakerroin ja sen päälle Lily Lolon mineraalipuuteri.

    Usein sanotaan, että epäpuhtauksilla reagoivalle iholle sopisivat parhaiten fysikaaliset aurinkovoiteet. Minulle ei, vaikka puhdistan ne kaikkien sääntöjen mukaan kaksoispuhdistuksella. Ongelmia tulee lämpimänä vuodenaikana, kun UV -säteilyä paljon ja iho hikoilee. Tuolloin iho kestää kuitenkin mineraalipuuterin, jossa siinäkin on sinkkioksidia. Hassua 🤷‍♀️

    No minä olen yrittänyt etsiä kesäkuumille kevyttä voidetta, joka imeytyy kunnolla. Tämä tuntuu toimivalta: DUCRAY KERACNYL UV50+ ANTI-BLEMISH FLUID

    Mutta millainen sen incl on?

    Vastaa

    1
    1. No minä olen yrittänyt etsiä kesäkuumille kevyttä voidetta, joka imeytyy kunnolla. Tämä tuntuu toimivalta: DUCRAY KERACNYL UV50+ ANTI-BLEMISH FLUID

      Mutta millainen sen incl on?

      Ihan jees. Sisältää vain yhden vanhan koulukunnan filtterin (Avobenzone) ja kolme uudempaa, joista eka on vieläpä partikkelimainen ja toimii mineraalien tavoin jääden ihon pintaan (mutta ei kuitenkaan ole mineraali).

      Vastaa

      2
  38. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Kävin kurkkaamassa tuota mineraaliaurinkosuojaa, Colorescience pitää laittaa korvan taakse. Muuten, Jane Iredalen jauhemainen Powder-me SPF30 sisältää 17% titanium dioxidea, ja on ollut meidän talouden luottoaurinkosuoja. Jopa "rasvoja" inhoava puoliso käyttää tätä mielellään. Meillä on ollut väritön versio, jota laitan mineraalimeikin päälle. Tuolla tuotteella on myös vedenpitävyys- lupaus, ja se on testattu ulkoimailla sukellusreissuilla. Näet kun pintautumisen jälkeen ollaan merellä jonkin aikaa ennen varjoon pääsemistä.

    Vastaa

    0
    1. Hienoa kuulla, että Iredale toimii :)

      Onko teillä perheessä miten aurinkoherkkä iho? Mulle tulee mieleen, että Iredalen kaltaisen puuterimaisen aurinkotuotteen antama suoja voi riittää aurinkoa paremmin sietävällä iholla, mutta suhtaudun skeptisesti, riittääkö puuterisuoja herkästi palavilla ihotyypeillä 1 ja 2. Tässä kun on kuitenkin haasteena se, että puuteria on mahdoton annostella iholle 2 mg / neliösentti, jolloin ilmoitettu suoja ei pysty toteutumaan täysimittaisena.

      Vastaa

      0
    2. Kylä molemmat palavat auringossa ilman suojaa, mutta harvoin asetumme oikein aurinkoa ottamaan. Taitaa olla niin että mikä sopii yhdelle ei toimi toiselle - ihoja ja käyttötilanteita kun on erilaisia. En vain ole törmännyt kovin usein näihin jauhemaisiin tuotteisiin.

      Tuota Powder- me:tä kuitenkin puoliso laittaa mielellään, joten tulee suojauduttua. Silläkin on merkitystä, että tulee käytettyä tuotetta. Alkuun se on "väritön" harmahtava iholla, mutta hieromalla se asettuu.

      Itse käytän Nivean lisäksi ranskalaisia ( LRP) ja aasialaisia ( Biore, canmake) aurinkotuotteita kasvoilla, eivätkä nekään saa olla rasvaisia tai valua hikoillessa silmiin. Joten mieltymys ohjaa tässäkin valintoja. Päälle sitten varovasti mineraalimeikkipohjaa.

      Vastaa

      0
    3. En vain ole törmännyt kovin usein näihin jauhemaisiin tuotteisiin.

      Niitä on tosi vähän Euroopassa, kun täällä ehkä kuluttajat suhtautuvat niihin skeptisemmin, kuin Jenkeissä. Jane Iredale ja Colorscience'kin ovat jenkkimerkkejä. En tiedä, onkohan mikään eurooppalainen brändi edes yrittänyt kehittää kunnollista puuteri-SPF-tuotetta. (Meikkipuutereiden SPF:ää en laske, se kun ei voi mitenkään toteutua.)

      Tuota Powder- me:tä kuitenkin puoliso laittaa mielellään, joten tulee suojauduttua. Silläkin on merkitystä, että tulee käytettyä tuotetta.

      Ilman muuta. 👍

      Vastaa

      0
  39. Hei! Kiitos postauksestasi, Sanni. Olisin kysellyt lähdetietojen perään, sillä haluaisin perehtyä aiheeseen vielä itsekseni. Erityisesti kiinnostaa tuo aurinkovoiteen muodostama suoja-aineverkko, joka hajoaa meikkivoiteen levittämisen vaikutuksesta. Olen levittänyt meikkivoidetta aurinkovoiteen päälle vuosien ajan (ties millä levittelytekniikoilla) ja jotenkin onnistunut välttämään kasvojen palamisen, vaikka olen herkkä palamaan muuten. Haluaisin siis tutkia tarkemmin, miten paljon tuo meikkivoiteen käyttö todella häiritsee aurinkovoiteen toimivuutta.

    Kiitos jo etukäteen ja kiitos hyvästä blogista! :)

    Vastaa

    1
    1. Moikka Kaarina! Australialaisella kosmetiikkakemisti Michelle Wongilla on valtavasti informatiivista aurinkovoide-sisältöä, jotka kertovat aurinkovoiteiden toimintamekanismista, kuten UV-suoja-aineiden muodostaman tasaisen pinnan tärkeydestä, hyvin havainnollisesti.

      Tämä video kertoo meikin ja aurinkovoiteen yhteiskäytöstä:

      https://www.youtube.com/watch?v=XULpx1jaREo

      Erityisesti kohta 8:30 käsittelee aurinkovoiteen pintaa, ja aurinkovoiteen alle sekä päälle laitettavien tuotteiden vaikutusta tähän pintaan.

      Tämän videon kohdassa 10.45 puhutaan samasta asiasta:

      https://www.youtube.com/watch?v=AyCNQhCVdqs

      Michellellä on blogissaan satoja sivuja asiaa aurinkovoideteknologiasta, suosittelen lämpimästi, jos aurinkovoiteen toimintamekanismit ja ainesosat kiinnostavat. 😍

      Olen levittänyt meikkivoidetta aurinkovoiteen päälle vuosien ajan (ties millä levittelytekniikoilla) ja jotenkin onnistunut välttämään kasvojen palamisen,

      Meikkivoide aurinkovoiteen päällä ei pilaa SPF-suojaa kokonaan, mutta tekee siitä heikomman verrattuna tilanteeseen, jossa levittäisit iholle viimeiseksi pelkästään aurinkovoidetta. Et ole palanut, koska aurinkovoiteen ja meikkivoiteen ihollesi tuoma suoja on heikentyneenäkin ihollesi riittävä, vähintään polttavien UVB-säteiden osalta.

      Vastaa

      3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (49)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat