26.03.2024

Resepti: paras siemennäkkäri

Mun reseptiklassikon uusintaotto! 🤗 Uskomattoman rapea (ja supervähähiilihydraattinen) siemennäkkäri.

vähähiilihydraattinen siemennäkkäri

Tämä on mun eniten valmistama "leipomus": näitä on tullut leivottua varmasti sadoittain viimeisen 13 vuoden aikana. Aloin valmistaa siemennäkkäriä jätettyäni leivän pois ruokavaliostani, ja kun aloin kaipaamaan jotain rapeampaa ja sanalla sanoen maistuvampaa, kuin vähähiilihydraattinen mantelileipä.

(Kaikki kunnia klassiselle mantelileivälle, mutta onhan se yksinään aika mautonta...)

Mun suosikkisiemennäkkäri pursuaa kuitua ja proteiinia, ja kyllä sitä varmasti voi herkullisuutensa ohella kutsua myös terveysruoaksi! 😌

Olen varioinut reseptiä vuosien varrella, ja tässä on viimeisin suosikkiversioni. Resepti on tuunattu versio superkuitunäkkäristäni, nyt jakamassani variantissa on enemmän siemeniä.

Viljaton siemennäkkäri, yksi pellillinen:

50 g pellavansiemenrouhetta
50 g chiansiemeniä
5 g vehnälesettä
25 g mantelijauhetta
10 g Fibrex-hiutaleita
25 g auringonkukansiemeniä
25 g kurpitsansiemeniä
2 kananmunaa
noin 2-3 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä

Paista näkkäreitä 150 asteessa yksi tunti, sitten 100 asteessa yksi tunti.

Fibrex-hiutaleet eivät ole välttämätön lisä, ja niiden saatavuus on tällä hetkellä aika huono. Jos onnistut löytämään niitä, kokeile ihmeessä, sillä ne tuovat taikinaan hieman "rukiisen" makuvivahteen ja buustaavat näkkärin rouheutta. 👌

*

Vinkki: kurkkaa myös tämä reseptiversio. Sekin on viljaton ja sitä myöten vähähiilarinen, mutta jos esimerkiksi noudatat keto-ruokavaliota, on tänään julkaisemani resepti parempi, koska se on ultra-vähähiilihydraattinen.

Sekoita ainekset yhteen ja anna taikinan turvota 15 minuuttia. Säädä veden määrää sen mukaan, miten tiheäksi taikina muuttuu. Chiansiemenet, vehnälese ja erityisesti Fibrex-hiutaleet imevät itseensä runsaasti nestettä, joten tarvittavan veden määrä riippuu näistä ainesosista. Taikinan on hyvä olla kiinteää, mutta ei kuivakkaa. Lisää vettä vajaa desi kerrallaan.

Chiansiemenet myös geeliyttävät taikinaa, tehden siitä helposti levittyvän. Tein pitkään siemennäkkäriä ilman chiansiemeniä, jolloin taikina oli vaikeampi levittää pellille tasaisesti sen "repeillessä". Chia sitoo taikinan joustavaksi, eikä se repeä, kun sitä levittää. 👍

vähähiilihydraattinen siemennäkkäri

Paistaminen

Paista siemennäkkäriä 150-asteisessa uunissa 1 tunti. Ota näkkäripelti ulos 30 minuutin jälkeen ja paloittele näkkäri veitsellä vetäen (kuva alempana). Näkkäriin on helppo vetää veitsellä paloitteluviivat, kun taikina on ehtinyt vähän kypsyä, mutta näkkäri ei ole vielä ihan kuivaa.

Laske asteet ensimmäisen tunnin jälkeen 100:aan, ja paista näkkäriä vielä toinen tunti.

👉 Vedetön versio siemennäkkäristä, kuten tämä, paistuu nopeammin. Nykyinen runsaskuituinen versio vaatii erilaisen paistotavan. Runsaskuituinen ja sitä myöten vesipitoinen ja kosteampi taikina vaatii pidemmän paistoajan jotta vesi ehtii haihtua, ja näin ollen uunin lämpötilankin tulee olla matalampi ettei näkkäri pala.

vähähiilihydraattinen siemennäkkäri

Paloiteltu näkkäri. Ja vielä takaisin uuniin lepäämään! ☺️

vähähiilihydraattinen siemennäkkäri

Valmiit näkkärit. Vesipitoinen näkkäri taipuu paistaessa reunoistaan veden haihtuessa, vedetön näkkäri ei. :)

Yhdessä pellillisessä tämän reseptin siemennäkkäriä on noin 6,2 g hiilareita. Mun pellillisestä tulee 15 näkkäripalaa, joten yhdessä näkkärissä on 0,4 g hiilareita ja 4 g proteiinia.

Jos haluat EU-direktiivikelpoisia suoria näkkäreitä ⬆️, tee vedetön näkkäritaikina!

Siemennäkkärin kaverina maistuu erityisen hyvin maustamaton tuorejuusto, ja päällisenä kylmäsavulohi on voittamaton! 😋

Arkena toki salaatinlehti ja kurkkuviipalekin ajavat asian :)

AINESOSA-CORNER HIILARITIETOISILLE:

Jos olet keto-ruokavaliolla ja "joka hiilarilla" on merkitystä, tiedät, että siementenkin välillä on eroja hiilihydraattipitoisuudessa. Myös saman siemenlaadun. Esimerkiksi kurpitsansiemenessä voi olla 2% tai yli 10% hiilareita. Maantieteellinen sijainti, lajike jne vaikuttavat kasvien ravintoaineisiin. Kuvassa Adukin Styrian-kurpitsansiemenet, joissa 2% hiilaria, ja Go Greenin kurpitsansiemenet, joissa 13 g hiilaria.

Tässä kaikkein vähähiilarisimmat siemennäkkärin ainesosat, jotka olen bongannut markkinoilla:

Go Green Pellavansiemenrouhe: 1,6 % hh

Foodin Luomu Chiansiemen: 0,2 % hh

Änglamark Luomu Mantelijauho: 3,4 % hh ( saa Prismasta)

Reformi Fibrex-hiutaleet: 3 % hh

Fazer Alku Uunipaahdettu Vehnälese: 4,3 % hh

Aduki Styrian kurpitsansiemen: 2 % hh

Go Green Kuoreton seesaminsiemen: 2,7 % hh

Go Green hampunsiemenet: 3,3 % hh

 

16 comments on “Resepti: paras siemennäkkäri”

  1. Yritän kovasti vähentää turhia hiilareita ja panostaa laatuun, siks tää resepti tulikin oikeaan aikaan. Onko tää näkkäri kuivakkaa, pystyykö syömään pelkän salaatinlehden ja kurkun viipaleiden kanssa? Jotkin ns norminäkkäritkin vaatii voita reilusti 😁 muuten jauhot takertuu kitalakeen.

    Vastaa

    1
    1. Onko tää näkkäri kuivakkaa, pystyykö syömään pelkän salaatinlehden ja kurkun viipaleiden kanssa?

      Tämä on vähemmän kuivakkaa kuin norminäkkärit, koska sisältää rasvaisia siemeniä :) Mä ainakin pystyn syömään tätä myös pelkän salaatinlehden kanssa, tai ihan ilman mitään päällysteitä. (Mieluummin toki syön voin tai voimariinin kanssa koska ne on herkullisia! 😋)

      Mutta mitä enemmän taikinaan laittaa noita kuitupitoisia ainesosia (kuten chia, leseet ja Fibrex), sitä "kuivakampaa" näkkäristä tulee.

      Vastaa

      2
  2. Kiitos Sanni hyvästä näkkärireseptistä <3
    Otin reseptin talteen ja kävin eilen ostamassa ainekset siihen. Tänään teen herkkunäkkäreitä ;)
    Sofia

    Vastaa

    1
  3. Mä kehittelin viime vuonna aika täydellisen vhh-leipäreseptin, vaikka nyt itse sanonkin :D Siinäkin on Fibrexiä ja sillä saa toden totta sellaista rukiista fiilistä, mitä oon kaivannutkin. Mun tekemä leipä on ihan perus vuokaleipä, joka muistuttaa lähes täydellisesti "oikeaa leipää" mikä saattaa olla haastavaa saavuttaa näissä vhh-jutuissa :)

    Siemennäkkäreistä tykkään myös. Tein joskus niitä kaupan valmiista siemennäkkäripusseista (olikohan merkki Risenta). Mahtaakohan kaupoissa vielä olla noita?

    Vastaa

    1
    1. Reseptiä tänne, kiitos! 🤩

      Fibrex on kyllä jännä aine, kun sillä tosiaan saa ruista muistuttavaa rouheutta ja jopa vähän makuakin leipomuksiin, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä rukiin kanssa..! 😀 Huikean hyvä "tekstuurin tuoja"..! Mä käytän sitä pipareihinkin..!

      Tein joskus niitä kaupan valmiista siemennäkkäripusseista (olikohan merkki Risenta). Mahtaakohan kaupoissa vielä olla noita?

      Muistan tuon Risentan, mutta en ole nähnyt näitä pitkään aikaan. En ole tosin ehkä silmäillytkään sen osaston hyllyjä riittävän tarkasti. Luulen, että kaupan valmiit siemennäkkärit ovat tehneet Risentan tyyppisen sekoituksen vähemmän kysytyksi. Minäkin söin pitkään kaupan siemennäkkäriä, kun tässä välissä oli laiskempi kausi leipomsen suhteen, mutta kyllästyin, kun kaupan siemennäkkärit on niin tylsän makuisia omatekoiseen verrattuna. Ne on jotenkin niin geneerisiä, kaikkien pohja tuntuu muodostuvan kaurahiutaleista ja auringonkukansiemenistä. Auringonkukansiemenet on tylsän makuisia, jos niiden maku hallitsee.

      Vastaa

      1
    2. Fibrex oli kyllä löytö! Toimii erinomaisesti esim. lihapullataikinassakin korvaamaan korppujauhoja. Jotain suolaisen piirakkapohjan reseptiä pitäisi kokeilla kehitellä fibrexistä :D

      Vuokaleipä

      5 kananmunaa
      2dl vettä
      1dl pellavansiemenrouhetta
      2dl fibrexiä
      2rkl psylliumia
      2tl leivinjauhetta
      suolaa
      (valkosipulijauhetta)

      Vatkaa kananmunat ja vesi. Kuivat ainekset keskenään sekaisin ja ne sitten muna/vesi-seokseen. Rivakka vatkaus, taikina sakenee ihan silmänräpäyksessä :D Laita taikina pienehköön vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla (valmis leipä irtoaa siistimmin näin).

      200 astetta uunissa about tunti. Luonnollisesti ihan parasta tuoreena suoraan uunista ja aitoa voita päälle. Ennen jääkaappiin laittamista vuoka kannattaa viipaloida valmiiksi ja antaa kosteuden haihtua kunnolla, muuten leivän koostumus muuttuu ikäväksi aika nopeasti.

      Mä oon tosiaan aina tehnyt tän silmämääräisesti heittämällä ainekset kulhoon. Mutta olettaisin, että nämä määrät vois pitää paikkansa. Mun mielestä valkosipulijauhe sopii tähän ihan ku nenä päähän, mutta toki makusasioita. Kananmunien määrää ei pidä kauhistua, tää leipä ei maistu munakkaalle :D

      Vastaa

      1
    3. Ääh. Näyttää että tuo kommentti tuli ihan sotkuna, siitä katosi kappalejako ja nyt tuo reseptikin on ihan sikinsokin tuolla. Muokkaatko vähän ennen julkaisua :)

      Vastaa

      1
    4. Kappalejako oli tallella ja resepti omissa riveissään :)

      Ehkä esikatselu näytti sen sulle sekaisin..?

      Kiitos reseptistä! 🤗

      Vastaa

      1
  4. Joo no esikatselu sitte varmaan näytti sen hassusti. Jos päädyt kokeilemaan tota leipäreseptiä, niin kerro mitä pidit 😁
    Pitääpä tsekata toi sun piirakkapohja 😊

    Vastaa

    1
    1. Jos päädyt kokeilemaan tota leipäreseptiä, niin kerro mitä pidit 😁

      Ilman muuta :) Hyvää pääsiäistä Jusu! ☺️

      Vastaa

      1
    1. Kiitos Mari :) Tuossa hatsapurissa varioidaan perus-mantelileivän ohjetta. Voisi olla hyvä eri täytteillä (itse kun en syö lihaa).

      Vastaa

      1
  5. Mä kyselin Reformilta alkuvuodesta Fibrexin perään niin he ilmoittivat, että valmistus on lopetettu :/ Harmi juttu, koska on niin hyvä tuote, enkä ole korvaavaa löytänyt. Kiitos hyvästä reseptivinkistä!

    Vastaa

    1
    1. No voi hitsiläinen! 😩 Tätähän täytyy sitten jemmata varastoon! Ihan korvaamaton mulle esim. vhh-pipareissa!

      Vastaa

      1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (53)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat