02.08.2012

Sannin herkkucorner: rapea siemennäkkäri

Nyt jaan teille eniten käyttämäni ruokaohjeen - tästä superhelposta ja erittäin matalahiilihydraattisesta näkkileivästä tuli supersuosikkini kertalaakista!

   

Sain ohjeen anopiltani vuosi sitten kun olin juuri aloittanut VHH-ruokavalion. Tuunasin sitä sisällyttäen reseptiin hieman enemmän eri siemeniä, ja vuoden aikana olen valmistanut tästä suursuosikista jo monen monta eri versiota eri jauheilla ja siemenkokoonpanoilla.

Näkkäri on ikävä kyllä myös mieheni suurta herkkua, ja mun pitää välillä laittaa näkkärit piiloon ettei koko pellillinen katoa parissä päivässä! ^_^

Sekoita ainekset kulhossa pehmeäksi taikinaksi. Levitä pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi ohueksi levyksi. Paista uunissa vajaa 200 asteessa 20-30 minuuttia riippuen siitä kuinka kovaa tai tummaa haluat näkkäristäsi. Leikkaa näkkäri viipaleiksi heti tuoreeltaan, ennenkuin se ehtii jäähtyä kovaksi.

Alkuperäisessä ohjeessa oli 10 rkl auringonkukansiemeniä eikä lainkaan kurpitsan- tai hampunsiemeniä, mutta eri siemenillä näkkäristä tulee maukkaampaa. Hampunsiement tuovat leipään erityisen rapean lisän.

Olen korvannut välillä osan vehnäleseistä ja mantelijauhosta myös sokerijuurikashiutaleilla ja hampunsiemenjauheella, ja hyvää tulee. Aikeissa on kokeilla myös kuivatulla nokkosella maustettua versiota.

Näkkäri on herkullista sellaisenaan terveellisenä snacksina tai vaikka aamupalana juuston ja muiden perinteisten leivänpäällysten kanssa. Ja paljon ruokaisampaa kuin perinteinen viljanäkkileipä.

.

Varoitus: siemennäkkäri voi aiheuttaa hallitsematonta himoa ja riippuvuutta. ;)

P.S. Uusi karva-aiheeseen liittyvä kysely sivupalkissa!

0 comments on “Sannin herkkucorner: rapea siemennäkkäri”

  1. Tätä voisikin kokeilla. Mies ei ole niin näkkärin perään, mutta mie voisin syödä vaikka kuinka paljon :D Normi-näkkäri ei vaan ole ihan vhh-ystävällinen, niin ehkä tämä voisi ollakin hyvä vaihtoehto *raapustaa ainekset ostoslistaan*

    Vastaa

    0
  2. Kuulostaa aika kivalta ja helpolta ohjeelta. Voisin vaikka joskus kokeilla vaikka en tykkää tavallisesta näkkäristä enkä ole edes vhh -ruokavaliolla :)

    Vastaa

    0
  3. Onko mantelijauholla tuossa joku erityinen funktio? So. saisikohan tuosta tuunattua jonkun köyhän miehen version? :D

    Rakastan muutenkin näkkileipää :)

    Vastaa

    0
    1. Mantelijauhon voi korvata vehnä- tai ruisjauholla jos ei pyri välttelemään hiilareita. :) Luulen, että reseptissä täytyy olla siementen lisäksi myös jotain hienojakoisempaa ainetta että leivän massasta tulee "pitävämpi", en osaa kunnolla selittää mitä tarkoitan.... :P

      Vastaa

      0
  4. Tätä reseptiä pitää kokeilla!

    Kääk en voi vastata karvakyselyyn! Poistatan karvat melko säännöllisesti, mutta en ikinä sheivaa! Toisaalta en juuri stressaakaan, eli toisinaan karvat ehtivät kasvaa pitkiksikin, ennen kuin jaksan niille mitään tehdä. Mikään vastausvaihtoehto ei kuvannut tilannettani! :D

    Vastaa

    0
    1. Sheivaus = yleisilmaisu karvojen poistolle :) (Ainakin mun sanastossa....)

      Vastaa

      0
    2. Aapua. Sheivaus on mulle niin voimakkaasti höyläämiseen (yllättäen) assosioituva asia, et tuntuu pahalta vastata sheivaavansa, kun ei sitä ikinä tee, eikä aio! First world problems.. :D

      Vastaa

      0
  5. Mahtavan kuuloinen ohje! Käsitteletkö hampunsiemeniä jotenkin eli jauhatko tms? ostin kokonaisia ja nyt mietin, mitä niillä tekisi, kun ne kokonaiset kuulema menee läpi sellaisenaan...

    Vastaa

    0
  6. Mä olen tehnyt samaa erilaisilla versioilla, mutta tänä vuonna leivässäni on ollut homeen makua. Seesaminsiemenet osoittautuivat sitten pilallisiksi, ja heitin ne menemään. Viimeksi oli taas homeen makua, enkä tiedä mikä nyt olisi viallista, kun raaka-aineet eivät mitkään maistuneet.
    Nykyään on siemenissä ja pähkinöissä usein homeelta maistuvia.(varsinkin parapähkinöissä) Johtuuko siitä että nykyään syödään enemmän kumpaakin?? En muista entisessä elämässäni törmänneeni homeen makuisiin, nykyään syön niitä melkein päivittäin jossain muodossa.
    Meillä kans katoaa aika nopeaa muihin suihin, jos jätän pöydälle :)
    Miten sä säilytät näkkäriäsi?

    Vastaa

    0
    1. Onpas jännä että sulle on sattunut homeen makuisia siemeniä.... Mä en muista että mulle olisi koskaan osunut sellaisia. Toivottavasti ei ala osuakaan...

      Miten sä säilytät näkkäriäsi?

      Useimmiten laitan pieneen pakastepussiin tai sitten muoviseen eväsrasiaan, mutta ei niitä kyllä kauaa ehdi säilöä kun tosiaan katoavat nopsaan parempiin suihin... ^_^ Jos asuisin yksin niin säilyttäisin näkkärit varmaan jollain vadilla pöydällä kun ovat niin sievän näköisiäkin, mutta jos tässä taloudessa tekisin niin niin leivät eivät varmaan seuraavaa päivää näkisi... :P

      Vastaa

      0
    2. Keskustelu on käyty jo joku aika sitten, mutta vastaanpa silti. Pähkinät ja siemenet pitävät sisällään paljon rasvaa, joka härskiintyy helposti. Siitä pilaantuneen maku. Tuotteet kannattaa säilyttää tiiviissä astiassa ja valolta piilossa. Myös pakastimessa säilyttäminen estää pilaantumista ja pidentää käyttöikää.

      Vastaa

      0
  7. No piti sit tietenkin heti tehdä! Hampunsiemeniä ei tähän hätään löytynyt, joten laitoin sen edestä pellavansiemenrouhetta. Hyvää tuli! :)

    Vastaa

    0
  8. ei kyllä liity tähän asiaan, mutta kerta tämä on kosmetiikkablogi, niin saaneen kysyä..? osaatko sanoa mitään sensain meikkipuutereista? kiinnostaa kovasti tuo sensai total finish natural matte, kun omistan melko rasvoittuvan ihon. peittääkö tuo mitään ja kauanko se pysyy iholla ilman että alkaa kiiltelemään? kiitos !! (:

    Vastaa

    0
    1. Moi riikka!

      Ikävä kyllä en ole työskennellyt Sensain parissa enkä myöskään koskaan kokeillut yhtäkään Sensain tuotetta, joten en osaa sanoa meikkipuuterista mitään.

      Suosittelen kysymään Sensai-asiantuntijalta Marilta. :)

      Vastaa

      0
  9. hei! minulla iho alkaa usein kiiltämään (käytän evd meikkejä) eikä luomiväri pysy kauaa luomissa.. osaisitko suositella jotain hyvää meikin (silmämeikin?) pohjustajaa? käytän vaan luonnonkosmetiikkaa, mutta en ole törmännyt vielä luonnonkosmetiikasta tälläisiin tuotteisiin.. kai se on pakko sitten käyttää silmämeikinpohjustajaa ei luomuna :(

    Vastaa

    0
    1. Hei lillu!

      Luonnonkosmetiikan keinoin ei tosiaan oikein pysty valmistamaan (mun mielestä) kunnollisia meikinpohjustajia, kun yksi pohjustajien pääraaka-aineista on silikoni. :/ Jollain mineraalimerkillä taitaa olla jauhemainen primeri (ehkäpä joku lukija avittaa minua tässä? Muistan kuulleeni tästä nimenomaan lukijalta), mutta en osaa sanoa kuinka hyvin se toimii esim. silmämeikin pohjustuksessa. Pahoin pelkään ettei se taida päihittää synteettisiä primereita ainakaan niillä silmäluomilla joilla on erityisen vahva taipumus kiiltää ja saada luomiväri rullautumaan ( = kuten esim. mulla).

      Mun lemppari on Urban Decayn Primer Potion. Silmämeikinpohjustuksesta on oma postauksensa:
      http://karkkipaiva.indiedays.com/2009/08/31/lukijakysymys-miten-pohjustaa-silmameikki/

      Vastaa

      0
  10. Olisi yksi toive: voisitko kirjoittaa ruokaihjeet tekstiksi etkä lisäisi niitä kuvana? sillä kun kiireessä yrittää kaupassa katsoa reseptiä huonoilla nettiyhteyksillä, kuvien lataaminen kestää aina paljon tekstiä kauemmin. Kiitos :)

    Vastaa

    0
    1. Ymmärrän vaivan.... Olen laittanut kuvana että saan erilaisia fontteja.... ^_^ Mä kun en osaa mitään koodausjuttuja ja WordPressin valmis fonttivalikoima on erittäin rajallinen.

      Vastaa

      0
  11. löysin jostian netistä nyt sattumalta vähän luonnollisemman(?) silmämeikinpohjustajan. osaatko sanoa että onko tässä jotain ei luomua ?

    ANTI-AGING EYE PRIMER: Shea Butter,Carnauba Wax, Olive Oil, Isopropyl Palmitate, Coconut Oil, Serecite, Titanium Oxide,Jojoba Oil,I Vitamin A,C,E,K, Iron Oxides.

    ainakin toi isopropyl palmitate muistaakseni oli huono aine..

    Vastaa

    0
  12. kokeilin ohjetta ja tulipa hyvää!!! Löytyi nyt käyttöä noille hampunsiemenillekin. Ainoa asia mikä vähän tökkii, on kanan munan määrä. Pitää kokeilla, josko sitä voisi vähentää lisäämällä vaikka jotain jauhoa (kikherne?). Mielestäni kananmunan maku ja haju puskee läpi ja jotenkin en tykkää siitä.

    Mutta loisto ohje!

    Vastaa

    0
  13. Tein tänään siemennäkkäriä, tosin ohjetta vähän muunnellen eli jätin kurpitsan- ja hampunsiemenet pois ja käytin vehnäleseiden tilalta kauraleseitä ja mantelijauhon tilalta vehnäjauhoa. Hyvää tuli, todella maukasta ja täyttävää :) taisin vain tehdä vähän liian kuivaa kun kananmunat olivat niin pieniä mutta kyllä se koossa pysyy, pellille levitys oli vain hieman hankalaa. Tätä aion tehdä lisää! :)

    Vastaa

    0
    1. Mahtavaa! :) Lisää vain neljäs muna tai vaikka puolikas jos taikina tuntuu liian kuivalta.

      Vastaa

      0
  14. Testasin ja tosi hyvää tuli :) Ainoana miinuksena se että taisin pistää liikaa suolaa :/ Korvasin nuo hampunsiemenet niin että laitoin vähän enemmän pellavansiemenrouhetta ja auringonkukansiemeniä. Mantelijauhon tilalle pistin vehnäjauhoa :) Kiitos ohjeesta!

    Vastaa

    0
  15. Moi Sanni! Kiitos tästä ohjeesta, näistä tuli oikein hyviä. Oletko laskenut näiden näkkäreiden makrot (hh, r, p)? Olisi kiva tietää, paljonko tuossa ohjeen määrässä on hiilareita, rasvaa ja protskua. :)

    Vastaa

    0
    1. Olen laskenut, mutta tiedot on kotona reseptivihkossani enkä ole nyt kotosalla ennen pääsiäistä joten katsotaan muistanko vastata tähän sitten... :) Tosin voithan itsekin laskea makrot jos sinulla on kotona keittiövaaka ja voit punnita raaka-aineet...?

      Vastaa

      0
  16. Onko mantelijauholla ja -jauheella eroa? Jauhoa en kaupasta löytänyt niin laitoin jauhetta. Ihan hyvää näkkäriä tuli, suolan määrää aion seuraavaan erään vähentää.

    Vastaa

    0
    1. Onko mantelijauholla ja -jauheella eroa?

      Ei ole, sama asia :) (Ainakin mun käsittääkseni... :D)

      Vastaa

      0
  17. Hei. Vanha viestiketju mutta nyt vasta löysin näkkäriohjeesi. Vaikuttaa herkulliselta ja tein juuri ensimmäisen kerran. Taikinan levittäminen pellille oli tosi hankalaa. Se tarttui kiinni lusikkaa, käsiin, kaikkeen, millä koetin levittää. Sitten oli pakko hieman laittaa öljyä käsiin, että sain jotenkin paineltua ohueksi. Onko tähän mitään konstia?

    Vastaa

    0
    1. Lusikalla kannattaa laittaa ehdottomasti, ei käsillä. Taikinan kuuluu olla tahmeaa eikä sen tarttumista oikein voi välttää :/ Itse käytän kahta lusikkaa joista toisella levitän taikinaa pellille ja toisella kaavin ensimmäiseen lusikkaan tarttuvat kokkareet. :)

      Vastaa

      0
    2. Kannattaa laittaa päälle toinen leivinpaperi, jota on vähän kasteltu siltä pinnalta, joka koskettaa näkkäriä. SEn toisen leivinpaperin päältä sitten kaulitaan. Toimii siis ainakin munattomaan siemennäkkäriini.

      Sanoit Sanni muuten tuossa ylempänä laittavasi pakastepussiin ja muoviseen eväsrasiaan. Ilmeiesti näin näkkäri ei pehmene?

      Vastaa

      0
    3. Mä pidän näkkäriä vähän milloin missäkin, useimmiten muovisessa eväsrasian tapaisessa. Täytyy sanoa että en ole huomannut näkkärin pehmenneen erityisesti millään säilytystavalla. :)

      Vastaa

      0
  18. hei, kokeileppa laittaa kanamunan tilalle rahkaa, ja sitten vielä voidella taikina oliviöljyllä ennen paistamista..

    Vastaa

    0
  19. Hei jossain induktioviikon(?) postauksessa taisit mainita kokeilleesi tätä ilman munaa. En jaksanut kaivella jokaisen postauksen massiivista kommenttilootaa läpi, joten voitko kertoa vielä, millä korvasit munan?

    Vastaa

    0
    1. Mä olen nyt tehnyt kaikki viimeisimmät näkkäritaikinat munattomina - laitan vettä ja oliiviöljyä. 300 gramman taikinaan (eli kun siemeniä on 300g) laitan noin 3 desiä nestettä; puoli desiä öljyä ja 2,5 dl vettä. Näkkäristä tulee rakenteeltaan hauraampaa kuin kananmunalla sidotusta eli paloja ei aina saa leikattua kunnolla vaan näkkäri murenee, mutta ei palojen epämääräinen muoto tietenkään makuun vaikuta :)

      Olen myös pannut merkille, että siementen laatu vaikuttaa koostumukseen; vaihtelen siementen kokoonpanoja paljon, ja tietyillä kokoonpanoilla on tullut vähemmän haurasta näkkäriä kuin toisilla. Eilen tein näkkäriä johon tuli vain seesaminsiemeniä, chia-siemeniä, pellavansiemeniä ja mantelijauhetta, ja näkkäristä tuli tosi särkyvää.

      Vastaa

      0
    2. Itse tykkään jämäkämmästä ja kestävämmästä koostumuksesta kun syön näkkäriä leipänä, mutta esim juustojen "suuhunkuljetusalustana" voisi tuo murenevuus tuoda vähän suolakeksimäistä fiilistä.

      Vastaa

      0
    3. Jep, munattoman näkkärin koostumus on nimenomaan tuollainen TUC-keksimäisen kevyt. :) Jopa vohvelimainen :)

      Vastaa

      0
  20. Hei! Löytyyköhän nämä kaikki ihan perus ruokakaupasta, isosta Prismasta jne? :) Meillä oli punnitse&säästä sekä samankaltainen Punnari-niminen liike asuinkaupungissani mutta punnitse&säästä meni konkkaan ja Punnarikin jostain syystä lopetti... Niistä ostin aina siemeneni mutta onko tavallisissa ruokakaupoissakin hyvin valikoimaa? Kun ei ole silmään osunut oikein!

    Vastaa

    0
    1. Kaikki muut raaka-aineet löytyy Prismasta paitsi hampunsiemenet, niitä en ole Prismoissa enkä muissakaan "tavallisissa" ruokakaupoissa toistaiseksi nähnyt, ekokaupoista löytyy kyllä. Mutta ohje on täysin muunneltavissa, minkä tahansa raaka-aineen voi korvata toisella :) Eli jos hampunsiemenet puuttuvat, niiden tilalle voi laittaa saman verran toista siementä :)

      Itse teen nykyään siemennäkkärin joka kerta eri kokoonpanolla, heittelen taikinaan sitä mitä kaapista sattuu löytymään tai muuntelen fiiliksen mukaan näkkäristä vaaleamman (--> vähemmän pellavansiemeniä ja niiden tilalle vaikka kookosjauhoa tai lupiinijauhoa) tai tummemman (--> vähemmän seesaminsiementä ja auringonkukkaa ja niiden tilalla chiaa ja Fibrex-hiutaleita).

      Jos näkkäristä haluaa vähempikalorisen, niin sitten taikinaan kannattaa laittaa enemmän kuituisia jauhoja kuten vehnäleseitä ja Fibrex-hiutaleita ja vähemmän siemeniä. Jos nyt siis näkkärin energiapitoisuus jollekulle merkkaa :)

      Vastaa

      0
  21. Käytätkö kuorellisia vai kuorettomia hampunsiemeniä? Onko merkkien välillä eroja?

    Vastaa

    0
    1. Käytän kumpiakin. Kuorelliset tuovat sen ihanan raksuefektin :) Merkkien välillä on toki hintaeroja, mutta suuria eroja hh-pitoisuuden suhteen en ole havainnut, toisin kuin monien pähkinöiden kohdalla.

      Omat hampunsiemeneni tilaan iHerbistä.

      Vastaa

      0
  22. Tein tätä ekaa kerran tänään ja hyvää tuli :) Suolaa laitoin vähemmän, ens kerralla laitan ohjeen mukaan :D Mies olisi kaivannut jotain makeutta, joten seuraavaan satsiin ajattelin lisätä pieneksi pilpottuja, kuivattuja aprikooseja tai viikunoita :) Tehdä siis enemmän sellaisen "välipalapatukkamaisen" näkkärin ^_^

    Vastaa

    0
    1. Kuulostaa hyvältä :) Hunaja-seesaminäkkäri voisi myös olla miehesi mieleen ^_^

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (56)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat