14.01.2013

Entäs leipä?!

Okei, olet onnistunut luopumaan perunasta, pastasta ja riisistä. Karkkipussitkin kierrät kiltisti kaukaa kaupassa.

Mutta leipä. Sen himosta et tunnu pääsevän. Huomaat aamu toisensa jälkeen kaipaavasi tuttua sämpylää jolle voisit kasata kinkkua, juustoa ja tomaattia. Munakkaat, jogurttipöperöt ja leikkelelautaset eivät vain tunnu korvaavan Vanhaa Kunnon Leipäalustaa jolla kuljettaa ne leikkeleet suuhun.

Aamupalasampyla_1401

Ei hätää. Leivot itsellesi vähähiilihydraattisen leivän nopeammin kuin kahvi ehtii tippua valmiiksi.

(Täytteenä uudet kalaleikkeet  joihin sorruin kaupassa, vaikka välttelen eineksiä....)

Minuuttisampyla

Nopein kaikista on Minuuttisämpylä, jonka valmistuminen mikrossa epäilyttävästä alkuliman näköisestä mönjästä (Mr. Karkkipäivän sanoin) on minulle joka kerta yhtä suuri ihme ja ilostus.

Minuuttisämpylän ohjetta käytin myös karppilaskiaispullissa. :)

 

  • 1-2 rkl voita
  • 0,6 dl mitä tahansa vhh-jauhoja (esim. mantelijauhoa, soijajauhoa, siemenjauhoa, itse laitan yleensä pellavansiemenrouhetta ja pikkuisen mantelijauhoa)
  • 1/4 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna

Sulata voi ja sekoita muut aineet joukkoon. Kyllä, mönjä näyttää kaikkea muuta kuin leipätaikinalta. Kaada seos sopivan kokoiseen pieneen astiaan, esimerkiksi pieneen murokulhoon tai kahvikuppiin. Tönäise kippo mikroon ja lämmitä täydellä teholla yksi minuutti. Ja kas, ulos tulee kypsynyt sämpylä!

Anna leipäsen jäähtyä ja kuivua hetki ja kumoa se sitten lautaselle. Mikään maailman kaunein sämpylä tämä ei ole, mutta maku on oikein hyvä ja hämmentävän leipämäinen sämpylän kuivuttua.

Mantelisampylat

Toinen vaihtoehto on kaikkien karppaajien tuntema klassikko eli Mantelileipä. Tämä teeleivän tyyliin valmistettava Ihan Oikean Sämpylän näköinen herkku valmistuu 15 minuutissa.

Yksinkertaisin ohje sisältää vain kananmunaa, mantelijauhoa, juustoraastetta ja leivinjauhetta, mutta itse tykkään enemmän tästä versiosta (n. 5 sämpylää):

  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl maitorahkaa tai turkkilaista jogurttia
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 0,5 dl soijajauhoa
  • 3 rkl vehnäleseitä
  • 2 tl psylliumia
  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • n. 70 g juustoraastetta
  • (makulisänä porkkanaraastetta)

Sekoita yhteen kananmunat ja maitorahka. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita yhteen munarahka, kuivat aineet ja juustoraaste. Lisää maun mukaan porkkanaraastetta. Anna turvota hetki jos käytit psylliumia (ei välttämätön ainesosa). Itse lisään hieman soijamaitoa jos taikina turpoaa liian paksuksi. Muodosta taikinasta "kasoja" pellille. Paista 225 asteessa vajaa 10 minuuttia.

Mantelileipa

On hyvvee! :) Maku on miedompi kuin viljasämpylässä ja koostumus hieman kosteampi, mutta etenkin paahdettuna tätä leipää ei vehnäversiosta erota. Juustoraasteen voi luonnollisestikin jättää pois jos haluaa "kuivemman" leivän, mutta juuston tilavuus vähentää sämpyläkappaleen hh-pitoisuutta.

Salaatit

Kahden viikon induktiojaksoni olisi nyt sitten tullut päätökseen. Vai onko..?

Hommattuani tuoreen purkin Ketostixeja vahvistui, että en päässyt näillä pöperöillä ketoosiin. Edellisellä induktiolla ketoosin saavuttaminen oli helppoa. Aloin miettiä, mitä oikein tein tällä kertaa eri lailla. Vastaus on luullakseni maitotuotteissa. Ensimmäisellä kerralla rajoitin maitotuotteet yhteen ruokalusikalliseen maitoa (teehen) päivässä, nyt olen syönyt kreikkalaista jogurttia ja maitorahkaa - vaikkakaan en päivittäin. Ja  muutamia cafe lattejakin on tullut hörpättyä....

 

Ruokailut2_vk2

Reaktio on tyypillistä meikäläistä; ärsyynnyin tästä "heikkoudestani" olla muka kykenemättä vastustamaan rakasta krekujogurttiani niin, että päätin jatkaa induktiojaksoa vielä yhdellä viikolla - täysin maidottomana.

    Siikapihviburger

Siikamurekeburger pestolla voidellulla minuuttisämpyläpohjalla, paistettuja tofukuutioita ja uunikasviksia.

Ruokailut3_vk2

Lisäksi minua häiritsee ihan pikkuisen tuo Atkins-patukoiden hiipiminen viikottaiseksi snackiksi... No okei, siitähän se tietysti johtuu kun tilasin niitä iHerbistä laatikkokaupalla ja nyt ne oikein kerjää tulla syödyiksi. ^_^ (Ennen hain Atkins-patukan ehkä kerran kuussa työpaikan lähikaupasta, kotona mulla ei ollut niitä koskaan.)

Jos lukijoiden joukossa on keto-vhh:laisia, niin olisi kiinnostavaa kuulla miten teillä maitotuotteet on vaikuttaneet ketoosiin. Osaako joku sanoa, mikä maitotuotteissa mahdollisesti jarruttaa ketoosia jos niiden sisältämät hiilihydraatit kuitenkin mahtuvat päivän 20 grammaan...?

Lopuksi: halukkuutenne adoptoida Revlonin Brazen yllätti minut täysin, enpä arvannut että neljän dollarin yksinkertainen luomiväripaletti saisi aikaan noin paljon kiinnostusta yhden päivän aikana. ^_^

Random.org arpoi tällä kertaa voittajaksi nimimerkin orkidea. Vauva odottaa innolla pääsyään parempaan sijaiskotiin. :)

0 comments on “Entäs leipä?!”

  1. Jee oon koko illan vartonu postausta, kun edellisessä mainostit! :D Okei vähän säälittävää ehkä. On mulla elämäkin, ihan oikeasti.

    Jännää miten leivät on tosi monille se vaikein asia josta "luopua". Mulla ei oo ollu mitään ongelmaa olla syömättä leipää. Ehkä siksi etten kakarana oikein välittänyt ja myöhemmin leipä yhdistyi mulla tosi vahvasti salakavalaan lihomiseen (josta duuniterkkari sanoi, että kyse on "naiseksi kasvamisesta". Höpön löpön sanon minä.) Joitain juttuja on kuitenkin kiva kipata suuhun nimenomaan jonkin kuljettimen päällä. Siemennäkkäriä olen aina välillä tehnyt ja ehkä jossain välissä voisi huvikseen tehdä jotain sämpylöitäkin. Kiitos vinkeistä!

    Vastaa

    0
    1. Minäkin lihosin vuoden aikana seurustellessani 10 kiloa ja se johtui kyllä hyvin pitkälti juuri leivän syömisestä! Yhä voin syödä satunnaisesti pussin suklaata ja nakertaa vaikka hapankorppujakin monta kappaletta,
      mikä ei näy missään, mutta se 4 ruisleipäsiivua joka ilta oikeasti alkaa pitkällä tähtäimellä lihottamaan. Leipä myös turvottaa minulla enemmän kuin ihan puhdas sokeri.

      Hapankorput ja näkkärit eivät minulla aiheuta mitään ongelmia:) Niitä kun tulee varmasti grammamäärinä syötyä vähemmän ja vehnääkin niissä on usein vähemmän kuin normaalissa leivässä.

      Sinkuuskin kyllä pitää laihempana, kun yksin mussuttaminen ei ole niin hauskaa :D

      Vastaa

      0
  2. Miun on kyllä pakko kokeilla moista minuuttisämpylää: Se jopa näyttää erittäin hyvältä! Terkuin: Aamua,kauppojen aukeamista ja sieltä ostettuja kananmunia odotellessa =)

    Vastaa

    0
  3. Ruisleipä kädessä... Mun aamu menee vaan perseelleen, jos en saa kahvin kanssa leipääRUISLEIPÄÄ. Se on ainoa joka pitää mun nälkää sinne 10:30 asti jonka jälkeen alkaa lähtölaskenta koululounaaseen. Mä ihmettelen miten pärjäät tollasella piperryksellä, mun kroppa vaatii ruokaa 3-4h välein. Tähän syynä tosin laihdutusvuodet, mutta.

    Vastaa

    0
    1. Runsasrasvaista kahden munan kermanunakasta en pitäisi piperryksenä... :) On huomattavasti hevimpi aamiainen kuin ruisleipä tai mantelileipä.

      Kyllä munkin tekee vielä silloin tällöin mieli ruisleipää, ja silloin syön Karppis-ruispaloja. Mutta mitä kylläisyyden tunteeseen tulee, leipä jättää mut aina vähemmän kylläiseksi kuin runsaasti rasvaa ja proteiinia sisältävä aamupala. Ja tällä en sano, että sama koskisi kaikkia muitakin. Uskon toki, että esimerkiksi sinun kohdallasi ruisleipä on sekä paras ja kylläisimpänä pitävä vaihtoehto. :)

      Vastaa

      0
  4. Ei ole täälläkään menty ketoosiin, sen sijaan tällä kolmannella kerralla on tullut ikäviä sivuoireita, mutta en aio kyllä luovuttaa! :/

    Vastaa

    0
  5. Itselläni maitotuotteet kyllä vaikuttavat ketoosin saavuttamiseen tosi paljon. Sen takia en ketoosia tavoitellessa käytäkkään niitä kuin kahvissa ja pieninä määrinä ruuanlaitossa. Syön kuitenkin runsaasti kasviksia ja ilmeisesti niistä tulee hiilareita sen verran että maitotuotteet saa hyvästellä. En ole tarkkaa laskentaa koskaan tehnyt :)

    Vastaa

    0
  6. Itse aloitin detoxkuuriin tänään. Tästä postauksesta on oivasti apua, koska kuurin jälkeen aion pitää ruokavaliota suhtniukkana ja hoikistua liikunnan ja terveellisen ruuan ansiosta. Mulle ei oo riisi, makaroni tai vehnäleipä mitenkään kova paikka... Mutta paahdettu ruisleipä pelkän voin kanssa (nam!!) ja perunamuusi ovat niitä minkä perään tulen varmasti itkemään. :( Olen huomannut suvullani taipumusta vehnästä reagoimiseen. Se on oikeastaan pääsyy miksi kaikki lihoavat tai ovat keliasta kärsiviä. Aika monella muullakin suomalaisella on mielestäni sama. He eivät vain ymmärrä sitä :D Tiedän, että pelkän vehnän jättäminen pois oman ruokavalion kohdalla auttais mua kiinteytymään (+plus se liikunta), mutta haluan itselleni taas hyvän olon ja hyvät yöunet. Tämä koitetaan saavuttaa detoxilla ensin ja sitten elämäntapamuutoksella. :D

    Vastaavia postauksia ei koskaan voi olla liikaa. Uusia ruokaohjeita odotellessa ;)

    Vastaa

    0
  7. Mun vastaus ei liity karppaamiseen, mutta pakko jakaa silti :D Mulla turvotuksen ja ihan yleisen pöhötyksen aiheuttaa hiiva. Siis jos syön leipää, jossa on hiivaa, ei housut mahdu jalkaan ja näytän oikeasti siltä, että olen lihonut vähintään 5 kiloa. Nykyään teenkin leivän itse juureen. Siihen tulee ruisjauhoja ja siemeniä. Ei hiivaa. Ongelmaa ei ole. Kaupasta löytää satunnaisesti leipää, joka on tehty juureen ja hiivaa ei ole käytetty. Pullan kanssa sama juttu, mutta pullaa nyt en syö kuin satunnaisesti, mutta satunnainenkin pulla turvottaa.

    Toisinaan otan reissuunkin omat leivät mukaan. Esim. mentiin kaverin häihin ja oli pakko olla omat viipaleet messissä, koska muuten en olisi mahtunut juhlamekkoon :/

    Vastaa

    0
  8. Kevään ja kesän onnistuin elämään ilman mitään leipää tai herkkuja muitakaan, mutta sitten alkoi leipä jostain syystä himottamaan. En ole koskaan karpannut, mutta välttelen ylim. hiilareita (urheilen aika paljon, eli kyllä niitä vähän tarvitsen kuitenkin). Kävin kaikenmaailman Karppiset läpi joihin kyllä kyllästyin heti ja sorruin syömäänkin hetkeksi ihan normaalia leipää. Nyt taas yritän ilman, en jaksa mitään vähähiilarisia korvikkeita kyllä väsäillä.

    Hassua sinänsä, että ennen kun en välittänyt juurikaan syömisistäni niin en edes oikein pitänyt leivästä mutta sitten kun sen kielsi itseltään niin sitä alkoi tehdä mieli. :P

    Vastaa

    0
    1. Mä taas olen päässyt täysin yli leipäriippuvuudestani, mutta näköjään tilalle on tullut jonkinasteinen himo tuohon kreikkalaiseen jogurttiin...! ^_^

      Vastaa

      0
    2. Ja mä taas oon syöny aina turkkilaista jugurttia ja kerran se oli kaupasta loppu ja otin kreikkalaista. Mietin, että miksen ole tätä ennen ostanut kun oli niin hyvää! =)

      Vastaa

      0
    3. Mun mielestä turkkilainen ja kreikkalainen jogurtti maistuu melkein samalle... :) Turkkilainen ehkä vähän happamammalta. Itse syön kreikkalaista siksi, että siinä (Lidlin kreikkalaisessa nimenomaan) on vähiten hiilareita. :)

      Vastaa

      0
    4. Minullakin menee herkuttelun puolelle tuon jugurtin ja muiden maitotaloustuotteiden kanssa. ne vain ovat niin hyviä ;)

      En ole koskaan päässyt ns. ylläpitovaiheeseen asti, koska olen repsahtanut mutta nyt olisi tarkoitus päästä sinnekkin asti. Mistähän saa parhaita vinkkejä siihen?

      Vastaa

      0
  9. Olen karpannut tai ollut jo aikoinaan, kun karppau-sanaa ei vielä ollutkaan, useita kertoja Atkinsin dieetillä. Olen nimittäin vanha. Atkinsissä on se erikoinen puoli aloitusjaksossa, että ei saisi syödä ollenkaan maitotaloustuotteita kahden ensimmäisen viikon aikana, jos on "herkkä" hiilihydraateille niin kuin minä olen. Perusjakson 20 hiilarigrammasta pitäisi joka päivä koostua 12-15 grammaa alle 5 gr hiilihydr. sisältävistä vihanneksista ja loppu sitten jostain muusta. Ei leipäkorvikkeita vielä tässä vaiheessa, ei paljon pähkinöitäkään. Suosittelen menemään Atkinsin www-sivuille katsomaan Phase 1 ja siihen liittyvät asiat. Sivut ovat aika sekavat ja osastoja täytyy klikkailla auki monesta kohtaa, mutta tietoa löytyy. Onnea jatkoon, painiskelen itse juuri nyt saman ongelman kanssa ja selkärankaa puuttuu, vaikka tietoakin on.

    Vastaa

    0
    1. Hei Reija! Atkinsin dieetti on minulle tuttu, olen lukenut hänen Dieettivallankumous-kirjansa ja tosiaan, Atkinsin versiossa maito ei kuulu mukaan missään vaiheessa vaan siitä pitäisi luopua kokonaan. Samoin jogurtista.

      Minua vähän ärsyttikin, kun Atkins ei missään kohdassa kirjassaan anna selitystä tälle miksi maidosta ja jogurtista pitää luopua. Ymmärrän kyllä että induktiovaiheessa niiden sisältämät hiilihydraatit voivat olla liikaa, mutta entäpä ylläpitovaiheessa jossa Atkinsin mukaan saa syödä (hallitusti) villiriisiä ja perunaakin?

      Vastaa

      0
    2. Olen saanut sen käsityksen, että induktiovaiheen maidon välttämisellä on jatain tekemistä veren insuliinin heittelyiden kanssa. Sen takia ei pitäisi syödä ykkösvaiheessa edes koti- tai raejuustoakaan. Nämä tuotteet kuuluvat vasta kakkosvaiheeseen. Mutta kun ajattelee, että joka päivä induktiossa on "pakko" ensin saada 12-15 g "rehuista" ei siihen todella paljon jää muille tuotteille. Olethan muistanut joka kolmella aterialla (ei snacksejä induktiossa) syödä jotakin hyvää öljyä tai rasvaa 1 rkl? Älä juo paljon kahvia, sekin vaikuttaa insuliiniin.

      Vastaa

      0
    3. Olethan muistanut joka kolmella aterialla (ei snacksejä induktiossa) syödä jotakin hyvää öljyä tai rasvaa 1 rkl? Älä juo paljon kahvia, sekin vaikuttaa insuliiniin.

      Joka aterialla menee kyllä reilusti ruokalusikallinen oliiviöljyä tai voita (joko salaatinkastikkeena tai paistorasvana). Kahvia menee normaalisti vain yksi kuppi päivässä, eli sekään ei ole ongelma. :) Nyt en ole juonut sitäkään päivittäin, sillä tykkään kahvista ainoastaan 50-50 maitosuhteella. Eli jos juon kahvia, se tuo väkisin 1,5-2dl maidon (tai soijamaidon) mukaan yhtälöön.

      Vastaa

      0
  10. Toi minuuttileipä on kyllä hyvää! Tosin ekan kerran kun tein, laitoin liian vähän leseitä ja tuloksena oli munakkaan makuinen mikrotuotos :)
    Mitä mieltä oot kaupan valmiskarppileivistä? Oon huomannu, että niitä tulee vähä liian helposti ostettua, vaikka itsekin voisi tehdä. Ainakin se Vaasan Minihiilari on hyvää - karppiset maistuu vähän pahville omaan suuhun.

    Vastaa

    0
    1. Mitä mieltä oot kaupan valmiskarppileivistä?

      Karppis-ruispaloja on yleensä aina pakkasessa, tykkään. :) Nyt induktiolla en ole niitä tosin syönyt ja normaalistikin menee ehkä vain pari viipaletta viikossa.

      Vaasan Minihiilareita en ole maistanut kun en tykkää vehnäleivästä, mutta nyt huomaan että heillekin on tullut ruispala. Eli voisi vaikka tuota ottaa kaupasta seuraavaksi kokeiluun. :)

      Vastaa

      0
  11. Kiitos "mainostuksesta": en ole tiennytkään olevan olemassa kalaleikkeitä. Oletettavasti makoilevat kaupoissa jossakin kinkku- ja kalkkunasiivujen kainalossa? Kiinnostaa kovin, sillä kala on ainoa syömäni liha.

    Vastaa

    0
    1. Hahah... ^_^ Joo, tässä tulee nyt sitten Hätälälle mainos, eli nuo on Hätälän Kalavalmis-saaristolaisleikettä. En ollut aiemmin niitä kaupan hyllyllä nähnytkään, mutta eivät ole näköjään edes uutuus. Löytyvät ainakin Prismasta kalavalmisteiden joukosta, eivät siis kinkun tai kalkkunan vierestä.

      http://www.hatala.fi/fi/kuluttajat/tuotteet/oman-keittion-kalavalmisteet/saaristolaisleike.html#.UPVY1LbajcA

      Hätälän lohipyörykät ja kalakasvispihvit (hiilaria vain 3,6g / 100g!) kuuluu nekin mun perusruokiin ja ovat soijanakkituotteiden ohella niitä ainoita "rehellisiä" eineksiä mitä syön.

      Vastaa

      0
    2. Kiitos kovasti vastauksestasi, Sanni! Täytyypä seuraavalla kauppareissulla syventyä näiden löytämiseen.

      Vastaa

      0
    3. En osaa sanoa, mutta kalaleikkeitä ne on nimeltään ja hyllystä löytyy. :)

      Vastaa

      0
    4. Helkkarin hyviä nuo kyllä on..! ^_^ Joo, en ole vastaavaan kalatuotteeseen eineshyllyssä aiemmin törmännyt. :)

      Vastaa

      0
  12. miten sulla vaikuttaa ketoosi liikuntaan? jaksatko juosta ja tehdä kovaa salitreeniä samaan malliin?

    syön "hyvähiilihydraattisesti" mutta mua kiinnostaisi kokeilla vetää hiilareita alas jos se auttaisi hillitsemään vähän ruokahalua - muutama kilo saisi pudota, mutta se on osoittautunut käytännössä tosi hankalaksi, koska pienikin tinkiminen syömisten määrässä tuntuu kostautuvan kahta hirveämpänä nälkänä (syön tosi terveellisesti jo nyt eli en voi oikein karsia herkuista tai muista "tyhjistä" kaloreista).

    musta vaan tuntuu että omalla kohdalla kovemmat liikuntasuoritukset (sekä voima- että aerobiset) sujuvat paremmin kun on vähän hiilarivarastoja enkä halua tinkiä siitä.

    ideaalitilanteessa laihduttaisin vain liikuntaa lisäämällä ja se on aiemmin toiminutkin mutta mulla ei ole yksinkertaisesti juuri nyt aikaa liikkua sen vaatimaa 5-10 tuntia viikossa.

    Vastaa

    0
    1. Mulla ainakin sujui saleilu ihan mainiosti silloin kun söin _tosi vähän_ hiilareita. Ehkä keho vaan tottui siihen tilaan. En kylläkään muista millaisia ekat viikot oli. En ollut ainakaan käynyt juurikaan salilla ennen sitä, joten tulokset oli tietenkin hyviä ihan vain sen takia, että säännöllinen saleilu on niin iso muutos paikallaan hengailuun nähden.

      Eniveis, antaisin keholle ainakin pari viikkoa, ehkä kuukauden aikaa tottua ennen kuin tekisin johtopäätöksiä. Ja kannattaa ehkä kokeilla sekä lyhyemmällä, että pidemmällä lämmittelyllä ennen voimaa vaativia suorituksia.

      Itse se on loppupeleissä havainnoitava millainen liikunta ja ruokavalio itselle sopii. Ihan hihasta vedettynä veikkaisin, että kehittyminen voi olla hitaampaa ilman hiilareita, mutta voin olla väärässäkin. Itse en tuosta stressaa, koska mun tavoitteena ei oo kova tulos, vaan riittävä kunto hyvän terveyden ylläpitämiseen ja kevyempien harrastusten tueksi. :)

      Vastaa

      0
    2. "Eniveis, antaisin keholle ainakin pari viikkoa, ehkä kuukauden aikaa tottua ennen kuin tekisin johtopäätöksiä.
      ---
      Itse se on loppupeleissä havainnoitava millainen liikunta ja ruokavalio itselle sopii."

      totta... ...mutta pitääkö mun nyt myöntää ettei oikotietä ole? ;) kiitos sulle ja Sannille kuitenkin vastauksista! :)

      löysin googlettelemalla tällaisen. ehkä joitain voi kiinnostaa:
      http://www.pronutritionist.net/vahahiilihydraattinen-ruokavalio-ja-fyysinen-suorituskyky-osa-10/

      Vastaa

      0
    3. Kappas tuollahan olikin paljon asiaa. Kiitos linkistä!

      Harmi ettei VHH:n vaikutuksista liikuntaan ole muita kuin tuollaisia lyhytkestoisia tutkimuksia. Olisi mielenkiintoista lukea vertailua pitkään VHH-ruokavaliolla olleen ja "normiruokaa" (mitä se sitten onkin) syövän eroista. Nyt arvelut perustuu lähinnä yksittäisten ihmisten subjektiivisiin kokemuksiin.

      Sitten voi taas miettiä, mitä me henkilökohtaisella tasolla tehdään noilla tutkimustuloksilla (katso: http://joonaskonstig.com/2012/12/06/kannattaako-sinun-noudattaa-ravintosuosituksia/) ja palata siihen, että "oikotietä ei ole". :D

      Vastaa

      0
    4. miten sulla vaikuttaa ketoosi liikuntaan?

      Eka induktiojakso sattui kesälomaviikoille siten, etten käynyt salilla kertaakaan. Sen kaksiviikkoisen aikana taisin harrastaa liikuntaa vain kerran (shame on me..), jolloin poljin pyörällä sellaisen 15 km:n lenkin. Ei mitään ongelmaa.

      Nythän en tällä toisella induktiojaksolla ole ketoosiin päässyt, eli en jälleen osaa ottaa kantaa ketoosin vaikutuksesta omaan liikuntaani. Käyn salilla normaalisti enkä ole koskaan vhh:lle vaihdettuani huomannut mitään muutosta normisalitreenin vetämisessä. Aerobista liikuntaa en juurikaan harrasta (shame on me x 2), mutta sen 10-20 minuutin juoksumattosession vedän joka punttitreenin yhteydessä. Nyt tavoitteena olisi yrittää alkaa juosta enemmän, enkä ole huomannut että jaksamisessani olisi mitään "vikaa". Pidän vain juoksemista hemmetin tylsänä. ^_^ Viimeksi juoksin 30 min ja lopetin silkasta kyllästymisestä.

      Vastaa

      0
  13. Ihan kuin omasta kynästäni. Että suutuin itselleni, ei se voi olla niin vaikeaa! Mulla on kyllä ketostixit näyttäneet "väriä" jo pari viikkoa, mutta pari päivää sitten huomasin, ettei paino ole pudonnut yhtään!
    En pysty käsittämään, mistä se voi johtua. Alkuun huomasin, että pähkinöitä en voi syödä yhtään. Enkä mielestäni ole maitotuotteitakaan niin erikoisemmin syönyt, kun näin sen ansan jo ennakkoon. Kuitenkin vasta eilen aloin "maistella suutani" ja ketostix näytti "kirkuvan" punaista. Epäilisin, että olen syönyt kuitenkin liikaa maitorasvoja ja liian vähän muuta rasvaa ja elänyt liiaksi salaatilla. En mä tiedä, kun kermaa olen kuitenkin käyttänyt kaiken aikaa. Kai se vaan on niin yksilöllistä.

    Vastaa

    0
  14. Suurkiitos näistä inspiroivista ruokajutuista! Päätin minäkin perisuomalaisesti s-karpata näin juhlapyhien jälkeen, kun viimeisen kuukauden sisällä on tullut lipsuttua vähän kaikista mahdollisista ruokaperiaatteista.

    Piti kysymäni, että oletkohan törmännyt sellaiseen kirjaan kuin "LCHF för vegetarianer" (Demetriades & Wikholm 2012)? Itsekään en juuri syö muuta lihaa kuin kalaa ja riistaa (ja näköjään joulukinkkua, köhköh), joten arvelin tuota hyödylliseksi ja nappasin kirjastosta mukaani. (Googlesta huomasin äsken, että olisi tuosta kyllä näköjään suomennoskin: "Karppaa kasviksilla".)

    Saunakuvista piti vielä sanomani, että tunnistin minäkin ja kovasti taas tuota entistä kotikaupunkia ikävöin... Mieskin entisenä vakiosaunojana hoksasi, mistä on kyse. "Ai joko se tuli sieltä Italiasta?" Harvemminpa tuo muistaa mun blogilukemisia! :)

    Vastaa

    0
    1. oletkohan törmännyt sellaiseen kirjaan kuin “LCHF för vegetarianer”

      Hei, kiitos vinkistä! :) En ole lukenut mitään vege-karppikirjoja, mutta tuon toisen kirjoittajan vege-vhh-blogista olen silloin tällöin katsellut reseptejä.

      http://veglchf.wordpress.com/

      Vastaa

      0
  15. oii nam mitä kuvia ! ihana postaus. Leivän leipominen on kyllä tosi edullista,fiksua ja helppoa. Omassa blogissani paljon leivontaa :)

    Vastaa

    0
  16. Moi Sanni!

    Ite alotin ketoosidietin 30.12 ja todellakin tuntuu hitaammin etenevän kuin aiemmin. Olen eka kerran alottanu karppailun(yäk, inhoan tuota sanaa!) keväällä 2009 ja silloin ketoosin pääseminen tapahtu todella nopeasti. Kiloja lähti ja olo oli hyvä.Pikkuhiljaa aloin lisäämään hiilareita ruokavalioon, paino pysyi tavoitteessa eikä isompaa turvotusta ollut. Viime syksy oli kuitenkin niin raskas, etten jaksanut niin välitää ruokavaliosta ja tuli oltua vähemmän tarkka hiilarimääristä. Söin leipää ja välillä pottumuusia. Kiloja tuli ja mikä inhottavinta, älytön turvotus ja vatsavaivat. Joulun jälkeen päätin, että nyt ei enää tätä turvonnutta oloa ja mahakipuja.

    Alotin siis ketoosidietin ja vaikka olenkin syönyt todella tarkasti, ja vain ehkä 1-2 kertaa viikossa maitotuotteita, niin ketoosiin pääseminen tuntuu tällä kertaa paljon pidemmältä prosessilta! Vaa'alla en ole käynyt, mutta farkut istuu taas päälle ja mahakin on taas litistynyt´..:D Että jotain muutoksia on tullut, vaikka ketoosi nyt antaakin odottaa.

    Tästä tulikin näimmä tämmönen turhaa lätinä- kommentti, mutta aattelin vaan, että täälä on kohtalon toveri, jos yhtään lohduttaa! Itelläki tosiaan vähän tuskastuttaa ku menee hitaammin tää ketoosiin pääsy ku viimeksi, mutta eikai se auta ku sinnillä eteenpäin! Oletko muuten huomannu jo muutoksia omassa kropassa ja olossa , vaikkei ketoosi olekkaan päällä? Itellä ainaki on makeanhimo hävinny, ja sekin on jo kova juttu:)

    Kiitos vielä oivista ruokavinkeistä, sitä niin helposti jumii tekeen samoja pöperoitä, että toivottavasti jatkossaki postaat reseptejä! :)

    Vastaa

    0
    1. Tästä tulikin näimmä tämmönen turhaa lätinä- kommentti, mutta aattelin vaan, että täälä on kohtalon toveri, jos yhtään lohduttaa! Itelläki tosiaan vähän tuskastuttaa ku menee hitaammin tää ketoosiin pääsy ku viimeksi, mutta eikai se auta ku sinnillä eteenpäin! Oletko muuten huomannu jo muutoksia omassa kropassa ja olossa , vaikkei ketoosi olekkaan päällä? Itellä ainaki on makeanhimo hävinny, ja sekin on jo kova juttu:)

      Ei ollut mkään lätinä-kommentti, höpsistä! ^_^

      Muuten, eilen illalla sitten siskoni totesi että "Jestas ämmä sun henki haisee asetonille", ja kotiin päästyä Keto-tikku vetikin punaiselle... Eli "maaliin" päästy, vaikka veikin edellistä pidempään. Ehkäpä nuo maitotuotteet ja muutamien päivien suht. suuret juuresannokset sitten jarrutteli.

      Ilman ketoosiakin huomasin kyllä välittömästi induktion positiiviset seuraukset, kyllä sen tosiaan yleisessä olossa tuntee kun syö oikein. :) Turvotus mahasta on kaikonnut, mutta housut puristavat edelleen reisistä. Yhdet housut solahtivat jo vähän paremmin päälle mutta työhousut on edelleen liian tiukat... Eli vielä on työtä reisien kanssa! :)

      Vastaa

      0
  17. Hei!
    Pakko tehdä vielä tarkentava kysymys, että etkö tosiaan huomaa mitään eroa salitreeneissä jaksamiseen, kun nyt olet VHH:lla tai kun et ole? Itse olen nyt ekaa kertaa kunnon dieetillä (Jutan Superdieetti), mutta en halua jatkaa tätä kuutta viikkoa pidempään, koska mun mielestä tää vahärasvaisuus ei vaan oo mitenkään luonnollista :/
    Hiilarien määrä täs on myös aika rajoitettua ainakin, kun loppua kohti mennään, mutta samoin on rasvan kanssa; ei yhtään liikaa. Treenit vedetään sitten lataus- ja palautusjuomien voimalla. Jotenkin kuulostaa vähän hullulta :O
    Mutta mua jotenkin niin kiehtois tuo VHH varsinkin nyt, kun tietää, että saa pidettyä itsensä kurissa varsinkin, kun ohjeet tässä dieetissä on niin selkeät. Huolestuttaa vain se, kun haluaisin kuitenkin saada lihaksia kehitettyä, että onnistuuko tuolla VHH:lla se reenaaminen kunnolla? :D Ihan amatööri olen siinäkin hommassa.. Mut kiitos sulle paljon tästä blogista, se on erittäin motivoivaa!

    Vastaa

    0
    1. etkö tosiaan huomaa mitään eroa salitreeneissä jaksamiseen, kun nyt olet VHH:lla tai kun et ole?

      Joudun toteamaan, että en oikeasti ole huomannut mitään eroa. :/ En osaa tieteelliseltä pohjalta selittää näitä kropassa ja aineenvaihdunnassa tapahtuvia juttuja kun en ole asiaa opiskellut (kiinnostaisi kyllä oikeasti päästä jollekin luennolle), mutta olen rajallisen ymmärrykseni puitteissa käsittänyt, että kroppa pystyy käyttämään rasvaa energialähteenä myös liikuntasuorituksissa siinä missä hiilareitakin.

      Lihasmassaa mulle on tullut vhh:lla enemmän, se on ainakin selvä homma. Rasvaprosentti on mulla mitattu kahdesti elämäni aikana, ja samalla painolla (50kg) rasvaprosentti oli pudonnut 7 yksikköä edellisestä 6 vuoden takaisesta mittauksesta. Tämähän tarkoittaa sitä, että painostani suurempi osa on nyt lihasta. :)

      Vastaa

      0
  18. Kiitos Sanni! Tein tuolla minuuttisämpylän ohjeella (mantelijauhoilla, - leivinjauhe kun sitä ei ollut kaapissa) äskön ekaa kertaa tämmöstä "leivänkorviketta" ja ihmetyksekseni tuohan saattas jopa pitemmälläki tähtäimellä toimia! Maku oli jännä, mutta ei paha. Omani tosin söin leikkeleen kera suoraan kulhosta, kun en jaksanut kipata sitä sämpyläksi (ja olisi tullut hieman jännän muotoinen "sämpylä" kun kulho oli suht laakea). En ois uskonu että noi helposti saa tehtyä tämmöstä:)

    Vastaa

    0
  19. Hei kiitos suuresti näistä resepteistä! Tein laskiaispullia sun reseptin perusteella, superhyviä:)

    Vastaa

    0
  20. Aurinkoista sunnuntaita Tampereelta! Testasin juuri minuuttisämpylää ensimmäistä kertaa, olipahan hyvää! En ehkä malttanut kuivatella riittävän pitkään, tuotos oli sangen kosteaa vielä syötäessäkin. Taisi tuoksua hyvälle myös karvaisen ystäväni mielestä: kaveri tuijotti mua hämmentyneenä vielä hyvän tovin sen jälkeenkin, kun sämpylä oli kadonnut parempiin suihin. Vain turkkijugu saa sen yhtä sekaisin! :)

    Vastaa

    0
    1. En valitettavasti osaa sanoa. Kyllä niistä varmaan jotain tulee mutta veikkaan että eivät kohoa samalla lailla kuin mikrossa - ja minuutissa eivät tokikaan valmistu ;D

      Vastaa

      0
  21. Kappas, blogiisi ohjasi kuukkeli taas kun etsiskelin vhh- naanleipäreseptiä. :)
    Yhden reseptin löysinkin, johon tulee gluteenijauhoa, mutta en välttämättä ehdi käydä erikoisliikkeessä ostoksilla ennenkuin karppaava ystäväni tulee luokseni syömään intialaista (kukkakaaliriisillä ;)), joten oisko sulla heittää vinkkiä sopivasta korvikkeesta? Siis sellaista pehmeää, revitävää leipää, jota on hyvä dippailla soosiin?

    Vastaa

    0
    1. Tokihan siitä voi repiä paloja ja dipata, mutta koostumus ei ole naaniin päinkään :) Jos päädyt tekemään minuuttisämpylää, niin jätä ainakin pois kaikki siemenet ja laita vain vaaleaa, neutraalin makuista jauhoa kuten mantelia. Siemenet tekevät leivästä heti vahvemman makuisen, ja esim. pellava ei sovi naan-leivän makumaailmaan lainkaan.

      Vastaa

      0
    2. Mun on vaikea uskoa, että naan-leivän revittävää, sitkoista rakennetta saa aikaan ilman gluteenijauhoa, eikä välttämättä silläkään. Sellaista "perus" vaalean tai sekaleivän korviketta sämpylämäisen tai vuokaleivän leivän tyyliin on helppo leipoa vhh:na, kun niissä sitkolla ei ole niin valtavaa merkitystä, mutta naanissa tuo venyvä rakenne on just se juttu.

      Karppaus.infon reseptipankista löytyy joitain ohjeita (ilman kuvia, tosin) rieskamaiseen vhh-leipään, mutta en ole kokeillut yhtäkään noista joten en osaa sanoa niiden mausta ja rakenteesta.

      Tässä esim. yksi resepti jossa maitorahkaa ja juustoraastetta (rahkaa sisältävät reseptit tekevät leivästä ainakin vähän kosteamman niihin verrattuna jotka ovat rahkattomia, mutta rahka tietty nostaa myös hh-pitoisuutta. En tiedä onko sillä ystävällesi väliä, saattaa olla jos hän on esim. induktiotason vhh:lla):

      http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=2459

      Vastaa

      0
    3. Kiitos paljon! Onko soijajauho voimakkaan makuista? Sitä oon joskus johonkin ostanut mutten muista yhtään, miltä maistuu.

      Ehkä yritän ehtii ostaa sitä gluteenijauhoa, seitania voisin kokeilla myös joku kerta :)

      Vastaa

      0
    4. Soijajauho on sellaista suhteellisen neutraalia (verrattuna moneen muuhun jauhoon), mutta sen ominaismaku tulee kyllä esiin jos leivonnaisessa ei käytetä mitään muuta jauhoa.

      Vastaa

      0
  22. Mikä on tuolla mantelileivän reseptillä tehdyn leivän ravintoarvot? Tein ja hyvää on! Miten saisin laskettua helposti itse tehtyjen ruokien ravintoarvot? Luulis olevan joku sovellus tai sivusto sitä varten? Ravintoaineiden saannin seuranta tuntuu vaikealta kun ite kokkailee..

    Vastaa

    0
    1. Hei Odetsku! Sovelluksia varmasti on mutta en ole niitä käyttänyt niin en osaa valitettavasti antaa vinkkiä. Itse olen laskenut ruokien ravintoarvot perusmatikalla, eihän se nopeaa hommaa ole mutta silloin kun aloittelin vhh:ta se oli minusta hauskaakin puuhaa :) Ja oppi hyvin tuntemaan eri ruoka-aineiden makrojakaumia.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (56)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat