28.02.2024

Kosmetiikan Allergiaportaali tuo hyötyä niin allergisille kuin kosmetiikan kemikaaleista kiinnostuneille

Kaupallinen yhteistyö: Allergiaportaali

Minulla on ilo päästä tämän yhteistyön myötä esittelemään Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ylläpitämää Allergiaportaalia.

Olen ollut ammattivuosieni aikana paljon tekemisissä kosmetiikan allergioiden kanssa ja yhdistyksen verkkopalvelut ovat minulle tuttuja. Olinkin iloinen ja otettu, kun minuun otettiin Helsingin yhdistyksen taholta yhteyttä ja ehdotettiin yhteistyötä.

Allergiaportaali on maksuton, yhdistyksen asiantuntijoiden kanssa yhdessä kehitetty verkkopalvelu, josta kosmetiikka-allergiset saavat tietoa itselleen allergioittensa suhteen sopivista kosmetiikkatuotteista, pyykinpesuaineista ja kodin puhdistusaineista.

Lisäksi portaali tarjoaa asiantuntijoiden kuten ihotautilääkärien, kemistien ja kosmetiikan lainsäädännön asiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleita kosmetiikka-allergioista ja kosmetiikan lainsäädännöstä sekä vinkkejä ihonhoitoon.

Tällainen tarkka kosmetiikkanörtti kun olen, pidän Allergiaportaalin tietopankkia aivan huikeana.

Artikkelit ovat huolellisesti kirjoitettuja ja kirjoittajat alansa arvostettuja asiantuntijoita kuten kemisti ja entisenä Laurean lehtorinakin tunnettu Ritva Kurimo, Kosmetiikka- ja Hygieniateollisuusyhdistyksen johtava asiantuntija Eeva-Mari Karine sekä ihotautilääkäri Tapio Rantanen, joista kaikkia olen itsekin urani aikana konsultoinut, Rantasta myös haastatellut yhteen blogini ensimmäisiin UV-säteilyn vaikutuksia käsittelevään artikkeliin.

Voin suositella esimerkiksi Probiootit, prebiootit ja postbiootit -artikkelia, jossa todella perusteellisesti mutta samalla helppotajuisesti avataan, mitä nämä kaikki kosmetiikkatuotteissa tarkoittavat ja millaista hyötyä iho niistä potentiaalisesti saa. Aivan älyttömän hyvä artikkeli tästä aiheesta!

Tuotelistaukset allergisille

Portaalilla on huikean hieno palvelu kosmetiikka-allergisille ja herkkäihoisille: rekisteröityneet käyttäjät voivat luoda portaaliin oman allergiaprofiilin, jonka mukaan tietokanta antaa tietoa tuotteista ja tuotesarjoista, joissa ei ole profiiliin listattuja ainesosia. Ohjelma huomioi myös ristikkäisallergiat, mikä on hyvin tärkeää allergiselle. Tietokannan tuotevalikoima on todella laaja; tuotteita on tuhansittain, joten allergikko todennäköisesti löytää niiden joukosta runsaasti itselleen sopivia tuotteita.

Tämäkin palvelu on maksuton. Voit luoda itsellesi ilmaisen tunnuksen ja allergiaprofiilin täällä. Palvelusta hyötyy myös, vaikka sinulla ei olisi allergioita, mutta haluaisit tietoa hajusteettomista tuotteista. Niistäkin saa oman listauksen.

 

Näin luot Allergiaprofiilin Allergiaportaaliin:

Kun olet luonut tunnukset, klikkaudu Allergiaprofiiliin. Klikkaa 'Lisää uusi ainesosa', ja alle avautuu Saatavilla olevat ainesosat -hakukenttä. Voit hakea ainesosia vain ainesosan alkukirjaimillakin, älykäs haku ehdottaa sinulle ainesosia.

Ainesosia lisättäessä pyydetään valitsemaan reaktion voimakkuus. Symbolien selitys kuvassa.

Jos valitset IR tai ?+, se ei tarkoita allergiaa, jolloin kyseistä ainesosaa ei poissuljeta listalta.

Tässä on luomani esimerkki-allergiaprofiili.

Kun olet koonnut kaikki ainesosat, klikkaa 'Vahvista profiili'. Huom: tämän jälkeen profiilia ei enää pysty muokkaamaan. Jos haluat myöhemmin tehdä muutoksia tai lisätä uusia ainesosia, ota yhteys kosmetiikka (at) allergiahelsinki.fi.

Nyt voit siirtyä profiilisi mukaisesti luotuun tuotelistaukseen, joka siis näyttää vain tuotteita, joissa ei ole ilmoittamiasi ainesosia.

Tuotelistausta voi selata mm. ostopaikan, brändin tai tuoteryhmän mukaan. 'Sopivia tuotteita' -kolumni näyttää, kuinka monta tuotetta kyseinen kategoria pitää sisällään: klikkaa silmää, ja näet luvun. Voit myös hakea suoraan jotain tiettyä tuotetta nimellä. Jos tuote löytyy tietokannasta, palvelu näyttää punaisella, jos tuote sisältää allergiaprofiilisi ainesosia.

Kun selaa tuotteita ostopaikan mukaan, listaus näyttää silloinkin tuotteet tuoteryhmittäin aakkosjärjestyksessä: aknetuotteet, antiperspirantit, aurinkovoiteet, deodorantit jne.

Tässä listaus apteekkien myymistä, demo-profiiliini sopivista öljyistä. Kuten näkyy, mukana on myös luonnonkosmetiikkaa.

Miten brändit pääsevät mukaan listalle? Mitä tuotteilta edellytetään?

On tärkeää huomata, että Allergiatunnus ei ole edellytys Allergiaportaalin listalle pääsemiseen. Yritys voi tuoda tuotteensa Allergiaportaaliin ilman Allergiatunnustakin, ja listalla on paljon tällaisia tuotteita. Allergiaportaalin ideana on tarjota mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ja erihintaisia tuotteita kuluttajille. Tuotteiden tulee olla kuitenkin Suomessa markkinoilla olevia tuotteita.

Allergiatunnus itsessään on lopulta kuluttajan valintaa kaupan hyllyllä auttava merkintä pakkauksessa, kuten luonnonkosmetiikan sertifikaatitkin, mutta tuote voi toki täyttää allergia- (tai luonnonkosmetiikka-) kriteerit ilman tunnustakin.

Mikäli yritys on kiinnostunut tuomaan tuotetietonsa Allergiaportaaliin allergisten hyväksi, kannattaa yrityksen olla yhteydessä yhdistykseen.

allergiaportaali

Henkilökohtainen neuvonta

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys tarjoaa myös henkilökohtaista maksutonta valtakunnallista iho- ja kosmetiikkaneuvontaa.

Neuvonta on auki maanantaista torstaihin klo 10-15 numerossa 040 834 8803.

Voit myös olla yhteydessä sähköpostitse osoitteella kosmetiikka (at) allergiahelsinki.fi

Luentoja

Kaipaatko syvempää tietoa allergioista? Allergiaportaali järjestää muutaman kuukauden välein ilmaisia lääkäriluentoja vaihtuvilla aiheilla. Tietoa viimeisimmistä luennoista saat täältä. Luennot järjestetään Teamsin välityksellä ja mukaan voi liittyä joko sivun suoran linkin kautta tai ennakkoon ilmoittautumalla, jolloin saa Teams-linkin sähköpostiinsa.

allergiaportaali

Some

Ota seurantaan myös Allergiaportaalin some:

Instagram: @kosmetiikan_allergiaportaali

Facebook: facebook.com/kosmetiikanallergiaportaali

 

 

15 comments on “Kosmetiikan Allergiaportaali tuo hyötyä niin allergisille kuin kosmetiikan kemikaaleista kiinnostuneille”

  1. oon itse allergien ja saanut apua tuolta sivulta. Turhauttavaa kaupassa tutkia niitä pieniä pränttejä purkeissa, oon löytänyt hyviä mulle sopivia tuotteita tuon portaalin listauksista.

    Vastaa

    2
  2. Mikä sattuma! Sain just tänään pitkästä, pitkästä aikaa jonkun herkkyysreaktion kosmetiikasta, kun otin käyttöön Feel Freen kosteussuihkeen. Tuo kosteussuihke on muuten ihana ja siinä on myös aivan ihana tuoksu, mutta mun kasvot lehahtivat tulipunaisiksi ja niitä alkoi kuumottaa todella paljon. Reaktio hälveni vasta, kun huuhdoin kasvot vedellä. Täytyy ehkä kokeilla viikonloppuna vielä uudestaan pienelle alueelle, aiheuttaako se samanlaisen reaktion edelleen. Tuo ei varmaan ollut mikään allergiareaktio, vaan ehkä enemmänkin herkkyysreaktio, enkä tiedä, mikä sitten oli reaktion aiheuttaja. Siitä on tosi pitkä aika, kun viimeksi olen saanut vastaavan reaktion kosmetiikasta. Etsin reaktion jälkeen Googlesta tietoa kosmetiikan aiheuttamista reaktioista ja törmäsin ensimmäistä kertaa tuohon Kosmetiikan Allergiaportaaliin, joten aikamoinen sattuma, että kirjoitit siitä juuri tänään. Tämä oli jo kolmas kerta, kun käy näin, että olen pohtinut jotain asiaa itsekseni ja kun tulen lukemaan blogiasi, niin olet kirjoittanut juuri siitä. :D

    Ja anteeksi taas ohi aiheen menevästä kysymyksestä, ja vielä varsin tyhmästä sellaisesta, mutta...

    Tuosta Feel Freestä tuli mieleen, että ostin tosiaan kokeiluun Feel Freen tuotteita, myös tämän kasvovoiteen:

    https://www.ruohonjuuri.fi/collections/feel-free/products/feel-free-vitamin-booster-cream-50-ml .

    Tutustuessani tuotteeseen etukäteen, joka paikassa luki vain kasvovoide, joten ajattelin kokeilla tätä ja saman sarjan seerumia yöksi, mutta paketissa lukeekin "Day cream".

    Osaatko sanoa, soveltuuko tämä myös yövoiteeksi? Ja onko jotain yleisperiaatteita, joista voisi päätellä, milloin päivävoidetta ei kannata käyttää yövoiteena tai päinvastoin (ymmärtääkseni ainakin joissain yövoiteissa on ainesosia, joita ei suositella käytettäväksi auringon takia päivällä..?)?

    Olen miettinyt tätä samaa asiaa itse asiassa myös Laveran Glow -sarjan voiteen kanssa, joka on päivävoide, ja joka kiinnostaisi, kun mulla on saman sarjan seerumikin, mutta on vielä ostoslistalla.

    Vastaa

    1
    1. Tuo ei varmaan ollut mikään allergiareaktio, vaan ehkä enemmänkin herkkyysreaktio, enkä tiedä, mikä sitten oli reaktion aiheuttaja.

      Kuvaamasi kaltainen reaktio on tyypillisesti ärsytysreaktio, eikä välttämättä (tai todennäköisestikään) kerro allergiasta. Joskus iho voi ärtyä tietyistä aineista tai aineiden yhdistelmistä tuntemattomasta syystä, eikä reaktio välttämättä toistu kun samaa tuotetta käyttää uudestaan. Mutta jos reaktio aina vain toistuu, tällöin on tietysti syytä käydä allergiatesteissä.

      Tämän postauksen kuvassa oleva voimakas nokkosihottuma ilmestyi mun iholle sekunneissa, kun testasin yhtä voidetta ensimmäistä kertaa. Punoitus ja kihelmöinti kesti iholla tunteja. Mutta kun kokeilin voidetta uudestaan muutaman päivän kuluttua, reaktiota ei enää tullut. Kieltämättä olisi ollut todella mielenkiintoista tietää, mitkä ainesosat - ja MIKSI - aikaansaivat nokkosihottuma ensimmäisellä testikerralla. Miksi iho hermostui?

      Etsin reaktion jälkeen Googlesta tietoa kosmetiikan aiheuttamista reaktioista ja törmäsin ensimmäistä kertaa tuohon Kosmetiikan Allergiaportaaliin, joten aikamoinen sattuma, että kirjoitit siitä juuri tänään.

      Onpa hassu sattuma tosiaan..!

      Osaatko sanoa, soveltuuko tämä myös yövoiteeksi? Ja onko jotain yleisperiaatteita, joista voisi päätellä, milloin päivävoidetta ei kannata käyttää yövoiteena tai päinvastoin (ymmärtääkseni ainakin joissain yövoiteissa on ainesosia, joita ei suositella käytettäväksi auringon takia päivällä..?)?

      Pääsääntöisesti päivä- ja yövoide ovat vain markkinointinimityksiä ja koostumusten ainoa ero on täyteläisyydessä; päivävoide on kevyempi jotta se sopisi hyvin myös meikin alle ja yövoide rasvaisempi, koska yöllä ei haittaa, jos iho vaikka jää kiiltelemään.

      Toki näissä voi myös olla ainesosallisia eroja siten, että yövoiteessa on ainesosia, jotka soveltuvat paremmin yöaikaan, kuten arvelitkin. Näitä ainesosia ei lopulta kuitenkaan ole kovin paljon; retinoli ja muutamat muut retinoidiyhdisteet on yksi niistä. Mutta klassiset anti-age-ainesosat kuten peptidit, hyaluronihappo, niasiiniamidi ja C-vitamiini vaikuttavat yhtä tehokkaasti, laittoi niitä sitten yöllä tai aamuisin. Puhdas C-vitamiini (eli askorbiinihappo) voi herkistää ihoa auringolle happamuutensa takia, eli vaatii päälle SPF-voiteen, mutta on iholle kuitenkin hitusen hyödyllisempi päivällä kuin yöllä, koska askorbiinihappo suojaa ihoa erityisen hyvin UV-säteilyn aikaansaamilta vapailta radikaaleilta.

      Eli: lähes aina voit käyttää sekä päivä- että yövoiteen nimellä myytävää tuotetta 24 h vuorokaudessa. Merkittävin ero on voiteen paksuudessa.

      Vastaa

      2
  3. Kiitos, kun otit aiheen esille. Olen allerginen propyleeniglykolille (propanediol), jota tuntuu olevan vaikka missä. Tänä talvena iho on kutissut valtavasti suihkun jälkeen, vaikka olen yrittänyt siirtyä fiksumpiin valintoihin, mutta jollekin muullekin olen herkistynyt. Iho-ongelmien syyn selvittäminen on aikamoinen suo.

    Kiitos, kun jaat meille tietouttasi. Tälläkin hetkellä minulla on monta vinkkaamaasi tuotetta käytössä.

    Vastaa

    1
    1. Hei! Tiedoksi myös muille, että nimien samantapaisuudesta huolimatta propyleeniglykoli ja propanedioli ovat kemiallisesti eri ainesosa. Propyleeniglykolia ei sallita luontaiskosmetiikassa. Se on alkoholi, joka toimii mm. liuottimena ja ilmeisesti kosteuttajana.

      Propanedioli on sallittu luontaiskosmetiikassa, siitä voi lukea kattavasti esim. herkälle iholle suunnitellun Laponie of Scandinavian sivuilta ainesosainfosta. Sekin on liuotin ja kosteuttaja.

      Netissä liikkuu myös paljon väärää tietoa, varsinkin pelottelua. Luotettava lähde ainesosien perustietoihin on EU:n kosmetiikan ainesosatietokanta https://cosmileeurope.eu/fi/inci/

      Tässä vielä linkit molempiin nyt puheena oleviin ainesosiin:
      https://cosmileeurope.eu/fi/inci/ainesosa/13188/propylene-glycol

      https://cosmileeurope.eu/fi/inci/ainesosa/13169/propanediol

      Molemmat voivat olla joko kasvisperäisiä tai synteettisiä, kuten esim. glyseriini. Sitä ei pelkästä INCI:stä yleensä saa selville, mutta luontaistuotteissa kasvisperäisyys on joskus mainittu ja usein oletettavaa (joskin joitakin synteettisiä ainesosiakin saa käyttää rajoitetusti). Nämä ovat hankalia asioita selvittää, ja olenkin "opiskellut" ainesosia satoja tunteja netistä. Paljon muitakin lähteitä on varsinkin englanniksi. Itselläni on todella herkästi reagoiva iho, ja siitäpä kiinnostus nousi. Toivotan onnea sopivien tuotteiden löytymiseen! ❤️

      Vastaa

      0
  4. Hyvä aihe, tuo herkkyys. Itse olen aina luullut, etten voi käyttää huulipunia, kun ne kuivattavat huuliani. Usein jo huulikiillot kuivattaa.

    Itse en oikein tiiä kenelle nyt hehkuttaisin, tätä seuraavaa lahjaani.
    Olen halunnut pitkään rehellisen punaista huulipunaa, joka ei kuivattaisi huuliani.
    Sain äidiltäni laivatuliaisena Anastasia Beverly Hills huulipunasetin, jossa 4kpl huulipunia. Yksi tuosta setistä on "Royal Red", joka on täydellinen punainen.

    Värit ovat (Deluxe Matte lipstick set), kolme erilaista nudea ja tuo punainen. Tuntuvat huulirasvalta huulilla. Eivät suttaa tai leviä huuliryppyihin, vaan kuluu nätisti pois ja helppo lisätä. Ja eivät kuivata huulia. En ole tarvinnut huulirasvaa, vain huulipuna riittää (on aurinkosuojakerroin, en vaan tiedä kuinka korkea...pakkauksesta ei selviä).

    En tiennyt huulipunan voivan olla näin täykky huulilla.
    Viikon oon nyt käyttänyt näitä punia.
    Olivat olleet edullinen kausipoisto, tuo setti oli maksanut 10€.

    Googlettelin ja Bangerhead myy tuota merkkiä. Ainakin mun kiinnostus heräsi tähän meikkisarjaan.

    Vastaa

    1
    1. Wow, kuulostaa tosi hyvältä..! 😍 Onnea huulipunalöydöstä..! Itselläni on myös vaativat, kuivat ja hyvin nirsot huulet, joilla aniharva huulivoide tai -puna tuntuu hyvältä, joten ymmärrän ilosi erittäin hyvin :) 🙏🏻🥳

      Vastaa

      2
  5. Tämä postaus muutti elämäni! Voisiko tosiaan olla niin, että voisikin käyttää jotain voidetta (aurinkovoiteet pahimpia!) useammin kuin kolme kertaa? Siinä kohtaa yleensä ihoni hermostuu, menee tulipunaiseksi ja turpoaa jollen käyttöä lopeta. Ja miksi Oussin ihotautilääkärikään loppukesän allergiatestauksissa ei kertonut tällaisen sivun olemassaolosta!

    Vastaa

    0
    1. Ja miksi Oussin ihotautilääkärikään loppukesän allergiatestauksissa ei kertonut tällaisen sivun olemassaolosta!

      Harmi kuulla, ettei OYSin lääkäri osannut antaa tietoa tästä portaalista. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksenstä minulle kerrottiin, että monet lääkärit suosittelevat asiakkailleen Allergiaportaalia, onhan portaalia kehitetty yhteistyössä ihotautilääkärien kanssa.

      Hieno juttu, että löysit palvelun kuitenkin nyt! 🙏🏻

      Vastaa

      0
  6. Kiitos tästä, en yhtään tiennyt vaikka muuten seuraan Allergia-ja astmaliittoa. Tuntuu tyhmältä "vain" kiittää, mutta piti!

    Vastaa

    0
    1. Otan kiitoksen ilolla vastaan ☺️ Oli mukavaa saada esitellä Allergiaportaali, se on loistava palvelu allergisille.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (118)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)